Jeszcze trzy lub dwa miesiące i już będą nasze brzdące. MAMY LIPCOWE 2014, część V - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-30, 15:10   #751
Fame
Zakorzenienie

Dot.: Jeszcze trzy lub dwa miesiące i już będą nasze brzdące. MAMY LIPCOWE 2014, częś

Cytat:
Napisane przez Domi_00 Pokaż wiadomość
Lilian, Fame materiały wysłane i do Was
dzięki
jak czytam te materiały to płakac mi się chce ah, te hormony

Cytat:
Napisane przez debesciara Pokaż wiadomość
Ale mnie właśnie rodzona matka zagrzała... Mała dała mi dziś popalić, pojechałam z nią do pracy była bardzo niegrzeczna, umęczyłam się okrutnie, usnęła ok 13, padłam po tym jak betka, siadłam na kompie, mama przyszła koło 14:30 i na mnie z wyrzutem, że ruszyłabym się, tylko siedzę przed kompem... No i jej wyszczekałam, że siedzę i siedzieć będę bo jestem w zaawansowanej ciąży jakby nie zauważyła i nie będę latać pod domu i ogrodzie jak mały samochodzik [czyt. jak moja mama]. Pracoholik jeden. Wrrrr ale jestem zła Jednak nie ma to jak mieszkać bez rodziców.... Czuję się jak w podstawówce, czemu siedzisz, a zrobiłabyś coś.... grrrrr
nie przejmuj się. na pocieszenie powiem Ci, że moja teściowa też nie może przecierpić, że leżę.. kazała mi obiad robić
w takich chwilach chcę do mojej mamy

Cytat:
Napisane przez mamaya Pokaż wiadomość

Chyba wdychanie farby mi zaszkodziło

no wlasnie.. moj tż miał pomalowac nam sypialnię przed wyjazdem (leci we wtorek ), ale niestety nie wyrobil się
Fame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-30, 15:25   #752
TaTekla
Raczkowanie

Dot.: Jeszcze trzy lub dwa miesiące i już będą nasze brzdące. MAMY LIPCOWE 2014, częś

Fame, Debesciara nie przejmujcie się nawet takimi uwagami.

Nie wiem czemu, ale ja też słyszę w koło, że pewnie strasznie się nudzę całymi dniami i każdego bardzo boli, że siedzę sama w domu z daleka od wszystkich. W święta tak na mnie wskoczyli, że byłam w szoku, ale postanowiłam się nie tłumaczyć czy leżę i pachnę czy zapierniczam jak mały samochodzik. Debesciara dobrze powiedziałaś. Nagle wszystkie kobiety zapominają jak to jest być w ciąży zwłaszcza zaawansowanej. Ehhh

Co do smoczków - ja też kupię awaryjnie dwa, ale zamierzam dać dopiero jak będzie taka potrzeba.

Butelka do karmienia - hmmm zamierzam karmić piersią, a na początku wykorzystam butelkę z laktatora, tylko dokupię odpowiedni smoczek

Dziś mi koleżanka próbowała wybić z głowy kupowanie termometru do wanienki, ale Jej się nie udało - twierdzi że ręką sprawdzę temperaturę hmmmm... no niestety nie jestem tak odważna na początek, kto wie może później nabiorę nawyku. Ehhh te rady
TaTekla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-30, 15:36   #753
mamaya
Zakorzenienie

TaTekla, ja mam takie zdanie jak Twoja koleżanka
Termometr z możliwością mierzenia temperatury wody kupię, ale to dlatego, że po prostu planuję kupować taki multifunkcyjny termometr
Zdecydowanie bardziej ufam sobie niż urządzeniu, które jest zawodne
mamaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-30, 15:46   #754
TaTekla
Raczkowanie

Cytat:
TaTekla, ja mam takie zdanie jak Twoja koleżanka
Termometr z możliwością mierzenia temperatury wody kupię, ale to dlatego, że po prostu planuję kupować taki multifunkcyjny termometr
Zdecydowanie bardziej ufam sobie niż urządzeniu, które jest zawodne
No ja uważam, że każdy odczuwa temperaturę inaczej i do czasu aż nie wpadnę w nawyk to będę sprawdzała termometrem, tym bardziej, że ja sama mogłabym się kąpać we wrzątku i to jest dla mnie normalne.

Mamaya a co myślisz o wkładzie gąbkowym lub innym do wanienki ? Ta moja znajoma też prawie na mnie krzyczała, że niepotrzebny, a ja jednak uważam inaczej
Stary 2014-04-30, 15:48   #755
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Co do smoczków to jak Debeściara zamierzam używać z umiarem. Termometr... Hm... Wolę mieć bo ja to za gorąco lubię jeszcze Jagodę ugotuję

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-30, 15:52   #756
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TaTekla Pokaż wiadomość
No ja uważam, że każdy odczuwa temperaturę inaczej i do czasu aż nie wpadnę w nawyk to będę sprawdzała termometrem, tym bardziej, że ja sama mogłabym się kąpać we wrzątku i to jest dla mnie normalne.

Mamaya a co myślisz o wkładzie gąbkowym lub innym do wanienki ? Ta moja znajoma też prawie na mnie krzyczała, że niepotrzebny, a ja jednak uważam inaczej
To nie do mnie to pytanie ale wkład gabkowy to zdecydowanie nie.... nie wypierzesz ani dokładnie nie osuszysz - mnóstwo zarazków. Jak już jakiś wkład to plastik czy jakieś tworzywo w które nie owsiaka woda, albo hamaczek który można przeprac

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka
Stary 2014-04-30, 15:52   #757
mamaya
Zakorzenienie

TaTekla, z racji posiadania Flexi Bath mam pasujący do niej wkład również firmy Stokke.
Piankowe wkłady uważam za siedlisko bakterii.
I tak jak napisała malwiska, wszystkie, poza piankowymi, uważam za jak najbardziej w porządku i ułatwiające kąpiel noworodka.

Absolutnie nie neguję sprawdzania temperatury wody termometrem, wyraziłam jedynie swoje zdanie. Nie namawiam nikogo do zrezygnowania z termometru na rzecz sprawdzania temperatury wody łokciem, ale mam prawo wyrazić swoje zdanie

Edytowane przez mamaya
Czas edycji: 2014-04-30 o 15:54
mamaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-30, 16:01   #758
TaTekla
Raczkowanie

Cytat:
TaTekla, z racji posiadania Flexi Bath mam pasujący do niej wkład również firmy Stokke.
Piankowe wkłady uważam za siedlisko bakterii.
I tak jak napisała malwiska, wszystkie, poza piankowymi, uważam za jak najbardziej w porządku i ułatwiające kąpiel noworodka.

Absolutnie nie neguję sprawdzania temperatury wody termometrem, wyraziłam jedynie swoje zdanie. Nie namawiam nikogo do zrezygnowania z termometru na rzecz sprawdzania temperatury wody łokciem, ale mam prawo wyrazić swoje zdanie
Haha Mamaya, ja doskonale pamiętam jak pochwaliłaś się tą wanienką i zawsze jak ktoś porusza ten temat to podaję Twój przykład

Malwiska, dzięki za sugestię w sprawie tych wkładów, będę miała ją na uwadze podczas zakupów
Stary 2014-04-30, 16:23   #759
svelta
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez framboise87 Pokaż wiadomość
zerknęłam na te koszule też, które wstawiłaś- są bardzo ok, tylko ja muszę mieć na ramiączkach, bo jak mam coś pod samą szyję, to wydaje mi się, że się duszę- ale to takie moje dziwactwo
Ja też nie lubię mieć bluzek pod samą szyję- mogłabym się zadrapać wtedy
Cytat:
Napisane przez joanna2228 Pokaż wiadomość
Mam pytanie dziewczyny, jak sądzicie czy po cc pas poporodowy się przyda jak będzie gorąco, tylko nie mylcie z wyszczuplającym ?
A to pas po cesarce nie jest obowiązkowy w szpitalu? W szpitalach, w których odbywałam praktyki pas poporodowy był obowiązkiem po cesarskim cięciu. Zapobiega on rozchodzeniu się rany, więc jeśli tylko masz możliwośc to radziłabym go kupić.

Wróciłam już z miasta. Teraz muszę Was doczytać od 24 strony
svelta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-30, 16:23   #760
framboise87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez roksanka88 Pokaż wiadomość
Ja robię z tego przepisu i zawsze mi dobra wychodzi
Ciasto drożdżowe z owocami

- 100g drożdży

- 4 szklanki mąki

- 1 szklanka cukru

- 1 cukier waniliowy

- 1 szklanka oleju

- 4 jaja

- 3/4 szklanki mleka

Kruszonka:

- pół kostki masła

- 1 szklanka mąki

- 1/2 szklanki cukru

Do miski wkruszamy drożdże, na drożdże sypiemy cukier i cukier waniliowy następnie kolejno: jaja, olej, mleko, mąkę i sól. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 3 godziny.

Kruszonka: masło siekamy z mąką i cukrem. wkładamy ją do lodówki.

Po 3 godzinach składniki mieszamy na gładkie ciasto i przenosimy do blaszki wysmarowanej masłem. Na wierzch układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy około godziny w 200 stopniach.

SMACZNEGO!!!
dziękuję! może upiekę przez weekend

Cytat:
Napisane przez TaTekla Pokaż wiadomość

TaTekla wkłady gąbkowe chyba nie są zbyt dobre, może tam być niezła pożywka dla grzybów itp... położna w szkole mówiła, że najprościej położyć na spód wanienki pieluchę tetrową, żeby się maluch nie ślizgał

ja już po praktyce w szkole rodzenia, wpadłam do domu zjeść podwieczorek (już mam dość tego jedzenia co trzy godziny ) i spadam do ginekologa na wizytę- mam nadzieję, że z moją szyjką wszystko ok!
Stary 2014-04-30, 16:29   #761
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez framboise87 Pokaż wiadomość
dziękuję! może upiekę przez weekend

TaTekla wkłady gąbkowe chyba nie są zbyt dobre, może tam być niezła pożywka dla grzybów itp... położna w szkole mówiła, że najprościej położyć na spód wanienki pieluchę tetrową, żeby się maluch nie ślizgał

ja już po praktyce w szkole rodzenia, wpadłam do domu zjeść podwieczorek (już mam dość tego jedzenia co trzy godziny ) i spadam do ginekologa na wizytę- mam nadzieję, że z moją szyjką wszystko ok!
Ja też mam dość tego systematycznego jedzenia... a jak przesune sobie h posiłków to mam większe wahania cukrow. Wszystko zawsze w normie ale jest większa różnica, a dzisiaj cały dzień jestem glodna

Stary 2014-04-30, 16:41   #762
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Jest mi tak dobrze... Leżę sobie na pufce już je kocham, psy mi się przy nogach położyły tylko kominka do pełni szczęścia brakuje, ale tż wraca z pracy niedługo to by mi dał za temperaturę
Stary 2014-04-30, 16:47   #763
svelta
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lillian_ Pokaż wiadomość
Mam do was pytanie jescze - mam używane ciuszki ( body pajacyki rampersy spiochy na pierwsze 0-5 mies wszystkie są używane czasami poplamione ale nie aż tak masakrycznie. Chcę je najpierw uprać w Proszku ariel, z płynem silan/lenor i potem je dokładnie wypłukać na dodatkowe płukanie. Te mocniej zabrudzone chcę moczyć w vanishu i wyprać normalnie i znowu wypłukać ze 2 razy w pralce. Czy po takiej akcji będę jeszcze je musiała w proszku lovela dzidziuś czy jelp prać 2 raz? co myślicie- pytam o rade.
Ja osobiście pierwsze ciuszki (56-68) na pewno wyprałabym w proszku dzicięcym. Znając swoją naturę gdybym tego nie zrobiła to bym panikowała czy nie wyjdzie jakieś uczulenie.

Ja nie mam ani podgrzewacza, ani sterylizatora. I póki co nie zmierzam kupować. Smoczek miałam kupić, ale nie wiem czy to zrobię, żeby mnie potem nie kusiło używanie go (bo ogólnie to nie jestem zwolenniczką).
Stary 2014-04-30, 16:49   #764
debesciara
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
To nie do mnie to pytanie ale wkład gabkowy to zdecydowanie nie.... nie wypierzesz ani dokładnie nie osuszysz - mnóstwo zarazków. Jak już jakiś wkład to plastik czy jakieś tworzywo w które nie owsiaka woda, albo hamaczek który można przeprac

Dokładnie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-30, 16:57   #765
agnes208
Zakorzenienie

Widze temat termometru do wody i wkladek do wanienki. Ja termometr kupilam bo ja uwielbiam goraca wode dla mnie ta zalecana dla niemowlecia jest poprostu zimna wiec napewno na poczatku mialabym tendencje do zagotowywania Syna z czasem pewnie dojde do wprawy i nie bede go uzywac ale na poczatek uwazam to za dobry gadzet.
Co do tych gabkowych wkladek tez ywazam ze bakterie moga tam zalegac ja kupilam zwykly lezaczek ze zdejmowana frotka ktora latwo wysuszyc i wyprac mam nadziej ze sie sprawdzi. Te wszystkie kapielowe gadzety uwazam za ☠☠☠☠☠☠☠y mam zwykla wanienke i wlasnie ten lezaczek.
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-30, 17:01   #766
Fame
Zakorzenienie

co do kąpieli to mam zamiar kupić taki leżaczek frotte co kiedys chyba joanna pokazywała.

kazałam kupić dzisiaj tżtowi JELPa i kupił w zestawie z płynem do płukania też Jelp. szczerze mówiąc nawet nie myślałam o kupnie płynu, bo jak kiedyś w sklepie powąchałam to mi zapach nie podleciał, ale teraz jak wąchałam to sama nie wiem A Wy macie zamiar używać?
Stary 2014-04-30, 17:08   #767
agnes208
Zakorzenienie

fame ja bede prala w plynie na poczatku,kupilam fairy non bio ale nie wiem czy on jest w pl nigdy mi sie w oczy nie rzucil. Kupilam plyn na poczatek bo lepiej sie wyplukuje niz proszek. Co do lezaczka to ja wlasnie mam taki co joanna pokazywala
Stary 2014-04-30, 17:13   #768
Fame
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnes208 Pokaż wiadomość
fame ja bede prala w plynie na poczatku,kupilam fairy non bio ale nie wiem czy on jest w pl nigdy mi sie w oczy nie rzucil. Kupilam plyn na poczatek bo lepiej sie wyplukuje niz proszek. Co do lezaczka to ja wlasnie mam taki co joanna pokazywala
chyba nie ma tego fairy u nas bo tez nie widziałam nigdy
a płyn co jest dołączony to nie jest płyn do prania tylko do płukania i dlatego się pytam sama nie wiem.. może za bardzo już wymyślam
Stary 2014-04-30, 17:19   #769
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Fame ja pewnie będę używać ale nie od pierwszego prania. Może po miesiącu albo coś w tym stylu? Ewentualnie dla nas zużyję i tyle. Ale mam też ten płyn do prania bobini z mydełkiem marsylskim jak na początku wąchałam to tak średnio mi podchodził. A teraz sobie dzieciństwo przypomniałam, babcia miała mydło podobnie pachnące. Co to człowiek w mózgownicy przechowuje...

A właśnie wyniki moczu mi się poprawiają i białko z moczu poszło precz... Nie będzie chyba tej gestozy. I ja jakaś dziwna jestem... Im cieplej tym normalniejsze mam kostki...

Edytowane przez Celebrinfea
Czas edycji: 2014-04-30 o 17:20

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-30, 17:19   #770
agnes208
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fame Pokaż wiadomość
a płyn co jest dołączony to nie jest płyn do prania tylko do płukania i dlatego się pytam sama nie wiem.. może za bardzo już wymyślam
Aaaa rozumiem no ja na poczatek nie bede uzywac plynu do plukania,uwazam ze im mniej specyfikow tym lepiej na poczatek. Pozniej owszem jak maly nie bedzie mial alergii to bede prala w proszkubi plukala normalnie
Stary 2014-04-30, 17:27   #771
Fame
Zakorzenienie

no to ja chyba też nie będę na razie używała tego płynu.. też mi się wydaje, że im mniej chemii na początek tym lepiej
dzięki za odpowiedzi

lekarz kazał mi dużo leżeć i dużo pić.. jedno wyklucza drugie
Stary 2014-04-30, 17:27   #772
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Aaaa rozumiem no ja na poczatek nie bede uzywac plynu do plukania,uwazam ze im mniej specyfikow tym lepiej na poczatek. Pozniej owszem jak maly nie bedzie mial alergii to bede prala w proszkubi plukala normalnie
Ja wybrałam bez płynu i jeszcze raz będę prac z płynem dla dzieci bo te ubranka bez płynu są szorstkie, może nie wszystkie ale czesc jest taka nie milla w dotyku

Stary 2014-04-30, 17:32   #773
svelta
Rozeznanie

Cytat:
A ten płyn nie jest czasem płynem zmiękczającym? Bo dostałam od mojej mamy właśnie taki zestaw JELPA: proszek+płyn zmiękczający. Jeszcze na niego nawet nie patrzyłam
Stary 2014-04-30, 17:33   #774
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Cytat:
lekarz kazał mi dużo leżeć i dużo pić.. jedno wyklucza drugie
skąd ja to znam...
Stary 2014-04-30, 17:39   #775
Fame
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez svelta Pokaż wiadomość
A ten płyn nie jest czasem płynem zmiękczającym? Bo dostałam od mojej mamy właśnie taki zestaw JELPA: proszek+płyn zmiękczający. Jeszcze na niego nawet nie patrzyłam
Ty.. faktycznie aż poszłam sprawdzić i płyn zmiękczający wcześniej przeczytałam tylko, że do płukania
Stary 2014-04-30, 17:44   #776
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Cytat:
Ty.. faktycznie aż poszłam sprawdzić i płyn zmiękczający wcześniej przeczytałam tylko, że do płukania
... Idę i ja bo żyłam w przekonaniu że mam do płukania.
Stary 2014-04-30, 17:48   #777
Fame
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Celebrinfea Pokaż wiadomość
... Idę i ja bo żyłam w przekonaniu że mam do płukania.
bo on jest do płukania ale zmiękczający
Stary 2014-04-30, 18:01   #778
Celebrinfea
Wtajemniczenie

No i jeszcze z szafy drugi wykopałam... Bosz kiedy ja to kupiłam... Czyli mam sensitive i mild. Termin przydatności długi nie zmarnuje się.

Niech mi ktoś net odetnie... Właśnie kupiłam pakę ciuszków... I przed sądem będę się tłumaczyć że wychodziło po 1,1pln za sztukę... .... A nie 1,4 bo jeszcze przesyłka...

Edytowane przez Celebrinfea
Czas edycji: 2014-04-30 o 18:10
Stary 2014-04-30, 18:07   #779
TaTekla
Raczkowanie

Cytat:
Widze temat termometru do wody i wkladek do wanienki. Ja termometr kupilam bo ja uwielbiam goraca wode dla mnie ta zalecana dla niemowlecia jest poprostu zimna wiec napewno na poczatku mialabym tendencje do zagotowywania Syna z czasem pewnie dojde do wprawy i nie bede go uzywac ale na poczatek uwazam to za dobry gadzet.
Co do tych gabkowych wkladek tez ywazam ze bakterie moga tam zalegac ja kupilam zwykly lezaczek ze zdejmowana frotka ktora latwo wysuszyc i wyprac mam nadziej ze sie sprawdzi. Te wszystkie kapielowe gadzety uwazam za ☠☠☠☠☠☠☠y mam zwykla wanienke i wlasnie ten lezaczek.
Takie rozwiązanie z leżaczkiem bardzo mi się podoba.
Nie wiem czemu, ale z taką ' podkładką' będę czuła się bezpieczniej i pewniej
Stary 2014-04-30, 18:35   #780
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Wiem co miałam zapytać, czy te termoforki z pestek wiśni/winogron to przydatna sprawa czy mogę sobie darować?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości