|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)
Cytat:
![]() o lego nic na stronie nie jest napisane, młoda z tż by się ucieszyli, moze jutro pojada małemu skoczyła gorączka, z jedzeniem kiepsko tyle ze pije wode, cyca ---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ---------- Cytat:
3 h spał, kurde naszyjnik sobie robi z kabla od odkurzacza
|
|
#3272 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() --------------------- a wogóle pisząc o święconce przypomniało mi się jak nas Karol rozbawił, no więc czekamy aż ksiądz wyjdzie przed grobem na klęczniku klęczy ministrant drugi klęcznik wolny, Karol jak to Karol spaceruje sobie po kościele nagle podchodzi do klęcznika siadł sobie posiedział nagle wstaje podchodzi do drugiego patrzy na tego ministranta i nagle go pcha i próbuje go zepchnąć z klęcznika a że mu nie szło to złapał go za ubranie i zaczą go ściągAĆ krzycząc na niego ---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Cytat:
u nas robił sobie naszyjnik ze skakanki dlatego ją schowałam
|
|
#3273 |
|
Zakorzenienie
|
Trolla bo zapewne miejsce popierdzieliłam
|
#3274 |
|
Zakorzenienie
|
Pfyyyy
Myslalam ze bede nadrabiac i nadrabiac a tu widac weekend majowy w pelni - pustki jak za komnu w miesnym Jak ja Jeszcze Raz bede chciala isc na zamkniecie w Czerwone swieto - to mnie ☠☠☠☠☠☠☠nijcie porzadnie w leb. Tak mi cisnienje skoczylo - jak tylko weszlam zaczelam 15mib wczesniej, ale to pikus - od razu Ktos Cos chcial. NAGLE trzebabylo dorobic pomidorow salaty, isc uorztanac reataurcje - pomyc zlegle pudla w zlewie -- I TO WSZYSTKO NAJLEPEIEJ W TYM SAMYM MOMENCIE - wiec Koniec ...!! ni Uja. Najgorsza jest "bezmyslonisc" osob na zmianie nie umieja sie zorganizowac :-( To tyle z pamietniczka Modlem sie bym zdarzyla na busa bo mam 22.11 a zostalo jeszcze kila przystankow. Aaa MALPKA - widac Karol "juz" mila male grzeszki ze chcial sie wyspowiadac hihi. Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#3275 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cyc rządzi Cytat:
czas od 8 V
|
|
|
#3276 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
despa widze tylko makijaze, mial byc pazurki? Cytat:
despa moga być czwórki zamiast trójek?;p MAma obstawia banany, teściowa jajko (je juz przez kilka miesiecyu i nic) a ja juz nie wiem sama....szorstkie i czasem czerwone.... Cytat:
;pCytat:
![]() Dla upominajacych sie przesyłam Mojego Strażnika Texasu (a historię tej spacerówki opisze w wolnej chwili;p)
|
||||
|
|
|
#3277 | ||||
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() My dzisiaj zaliczyłyśmy grilla Zmarzłam.... Wybraliśmy miejsce nad wodą, w cieniu, był wiatr, było chłodno, na szczęśćie miałam dla Lilki bluzę i szaliko-śliniak z HM więc byłĸo ok, ale ja marzłam (ale jak już wracaliśmy to było ciepło - w mieście jednak temperaturę inaczej się odczuwa) Cytat:
![]() Wow ![]() Cytat:
I rzeczywiście wygląda tak dorośle ![]() Cytat:
Nie wiem, gdzie w Krakowie można je kupić, ale na pewno gdzieś są. I rozmiarowo są fajni, bo nie tylko 75C mają ![]() Cytat:
moderna super, że Marcelowi pasuje lego. Też chcę kupić te samochody dla L. na początek. I chyba farmę, bo dla niej teraz nr 1 jest kot. I uwielbia smaochody - brrrum brrrum wszędzie pokazuje. No i ogórki kiszone, na które woła am - jak tylko zobaczy słoik to od razu nie ma przeproś musze wyjąć (ale nie żeby jadła, poskubie jedynie - ale chodzi z tym ogórkiem w ręku pół dnia, potem wszystko kiszonymi pachnie )trolla, agateczka mam nadzieję, że gorączka minela
|
|
|
#3278 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wlasnie spedzilam upojny wieczor z nozyczkami i innymi przyborami, probujac wyciac sobie wrosniety paznokiec u nogi - ten sam, ktory kilka mc temu mialam wycinany u chirurga... Znow to samo Do tego nagle czuje znajomy zapaszek... Zagladam w pieluszke spiacego (!) Krzysia, a tam niespodzianka! Nie zdarzylo Mu sie to od noworodka Nie biegunka, tylko zwykla, regularna, wonna kupcia Po prawie ciemku na przewijak, czyszczenie, zmiana pielusi, ubieranie i wiecie co? Nie obudzil sie! I jeszcze przypomnialo mi sie - dzis tz siedzial na balkonie, nagle wbiega strrrasznie zdegustowany i leci do lazienki. Okazalo sie, ze... obsral Go przelatulacy ptak... Pechunio ![]() Powinien w Totka zagrac
|
|
#3279 |
|
Zakorzenienie
|
Tasia
- oo tak zdecydowanie Tz musi zagrac. A jak tam poszukiwania mieszkania cos jest na rzeczy.? No i nie zazdroszcze niespodzianki - ale za nie obudzenie sie Ja sie zegnam - lece do wyrka. Papa. Milej nocy Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#3280 |
|
Zakorzenienie
|
o czasie nie pisałam, tylko,ze słyszałam w esce ze ma byc ta wystawa
![]() Trzymam kciuki za wizyte bo pisałaś ze jutro macie, mam nadzieję,ze Michaś się już dobrze czuje. Małpka- Karol rządzi! Alpinista rośnie!
|
#3281 |
|
Wtajemniczenie
|
Kasia co do mieszkania (chyba jeszcze BYou pytalas, teraz mi sie przypomnialo, wybacz!), to na razie wstrzymalismy sie. W sierpniu, jak juz Ania z nami bedzie
, bedziemy skladac papiery o komunalne. Wtedy temat pociagniemy, jesli nic z tego nie wyjdzie... Choc nie wiem, jak sie pomiescimy do czasu ogloszenia decyzji urzedu. Chyba trzeba bedzie wypieprzyc stol, bo drugie lozeczko nie wejdzie
|
#3282 | |
|
Zadomowienie
|
ulalala ale mi cytatów poucinało
jednak sposób na Byou jest lepszyCytat:
za pomysłowośćco do kauflanda to: a jakże by inaczej. chyba jedyny sklep, w którym nie byłam a jagódki właśnie tam się czają kciuki za kontrolę Trolla, Agateczka jak dziś chłopaki? Malpka ale Karol to jest gość przynajmniej się nie nudzicie w kościele ![]() co do naszyjników to u nas robi ze wszystkiego- nawet z moich rajstop, staników, kabli, swoich skarpet itd Klementyna fajny Kacperek i wcale już nie miszelinek ![]() jejku, iść z samym katarem do lekarza czy jeszcze zaczekać? Tasia jesteś hardcorem,że sama gmerasz przy tym paznokciu. jak mój chłop ![]() kurde, iść z samym katarem do lekarza czy jeszcze zaczekać? innych objawów brak, ale katar dość męczący-zwłaszcza w nocy. głównie przezroczysty, razn na jakis czas zielonkawy
|
|
#3283 |
|
Zadomowienie
|
Malpko Karol to jest jednorazowy (:
Masz wesoło (: I dzięki dziewczyny muszę jakoś mojemu chłopu przetłumaczyć że dziewczynki mają dużo butów (; My wczoraj się plazowalismy a potem poszliśmy oglądać papugi (J. uwielbia wszelakie ptactwo) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3284 | ||
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() Jak to miło być na bieżąco ![]() Cytat:
Karol jest niesamowity ![]() Cytat:
Wczoraj chciałam wyciagnąć tego moje lenia (Tż) na spacer, wyszliśmy przed dom, zaczęło padać WIęc wróciliśmy, po godzinie już można było wyjść, więc pytam: idziesz z nami?Tż: nie, tak jakoś smutno na dworze. Nosz k.....
|
|
#3285 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wstal o 5.50 !!!!! do 6.30 rozmawial z miskami potem mleko i wstal 10min temu !!! no ja juz po malu uszykowana do pracy
|
||
|
|
|
#3286 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć laski! Miło, że mnie jeszcze ktoś pamięta! Nie pocytuję, bo z kilkunastu stron to byłby hardkor
W ogóle ciężko wbić się w wątek, brakuje mi czytania Was, ale nawet jak czytam to tak na szybciora i potem nie pamiętam....Chorowitkom zdrowia, nas nieco zdziesiątkował rotawirus, Zośka przeszła go dość łagodnie, ale i tak konieczna była kroplówka - w sumie tylko dlatego, że mały Gargamel nie pije nic nadal w ogóle, to elektrolitów tym bardziej.... Jedynym i bardzo dobrym patentem żeby je jej przemycić to 100ml wody + 50 ml elektrolitów + Sinlac do tego - wcinała równo. Generalnie chora Zośka miała z nas polew, bo TŻ wywalił 40 stopni gorączki i rzygał do miski leżąc w łóżku, bo nie miał na nic siły, a Z raczkowała po sypialni i z bdb efektem parodiowała odgłosy, a ja z koszmarnym bólem brzucha niańczyłam oboje ![]() :brzyda l: dom wariatów no ale to już za nami. Na IP jednocześnie z nami była trójka szczepionych na rota dzieci z potwierdzonym zakażeniem rota - właśnie byli przyjmowani do szpitala ![]() :brzyda l: więc nie mam wyrzutów sumienia żadnych, że nie zaszczepiłam....To co pamiętam... Agateczka - nie masz się co wstydzić tego, że idziesz do szpitala - wstydzić to byś się mogła, gdybyś olewała temat i nie poszła.... Ja też jak czytam o dzieciach to mam wrażenie, że mam niemowlaka - Zośka ma już ponad 13 m-cy, co prawda siedzi i raczkuje, ale stawanie ani jej w głowie... Obejrzało ją kilku specjalistów i wszyscy są za tym, żeby po jej całej "historii choroby" dać jej czas - wstanie i pójdzie, ale pewnie bliżej tych 18m-cy niż roczku. W ogóle ![]() ![]() dla wszystkich co kultywują te debilne texty o wchodzeniu w roczek na własnych kończynach itp - no moja weszła, na czterech, mówiąc hau. Serio, ulubione słowa to hau na wszystko co chodzi, koko na to co lata, i oko (jak zegarmistrz Paniki zegary) najmniejsze oko widzi wszędzie moja okulistka amatorka....Nestelle co do Clarisonica to ja akurat jestem bardzo zadowolona - no ale ja kremowałam się kilka - kilkanaście razy w życiu, a czegoś takiego jak maseczka moja gęba nigdy nie uświadczyła... Ale odpukać nie mam problemów ze skórą, albo przynajmniej myślę, że nie mam, bo nie wiem jaką po tych wszystkich mezo-sero-kremo-srerach mogłabym mieć. Tak sobie żyję w błogiej nieświadomości, twarz demakijażując Biodermą, a myjąc wodą z szamponem co mi z włosów spłynie upewnij się czy miesiąc minął, bo ponoć można oddać w ciągu 30 dni jak Ci nie służy....Majówkę póki co spędzam bardzo pracowicie, wczoraj wysprzątałam sobie szafę, zrobiłam 3 prania, dziś mamy w planie pokupować różne rzeczy - elefanteny dla Zosiora może - nie kupowałam jej jeszcze prawdziwych butów, bo nie chodzi, więc trochę szkoda mi kasy, bo pewnie wyrośnie, zanim zrobi w nich pierwszy krok, ale wciąż ściąga w wózku te wszystkie niemowlakowe paputki, a u nas wieje i zimno, choć słońce jest, za zimno żeby w samych skarpetach jeździła. TŻ strasznie chce jeździć z nią na rowerze i idziemy też oblookać te foteliki na rower czy jakkolwiek się to zwie do Decathlonu, do tego pewnie też jakiś wsiowo-różowy kask wypada mieć w razie W, choć jakoś mi się wydaje, że Zosior włączy syrenę i będzie darcie paszczy i tyle z jazdy będzie.... Jeszcze w planach Jysk, Leroy Merlin, Ikea, może TK Maxx, zobaczymy na ile Zosior pozwoli..... A potem obiad, prasowanie, porządki w garderobie i w ciuchach Zosiora.... Chcę jeszcze rodziców zaprosić na obiad w weekend i chciałabym iść z Zosiorem do zoo, bo wszelkie zwierzaki megaciekawe....... szkoda, że czas nie jest z gumy.................
|
#3287 | ||||
|
Zakorzenienie
|
hej
Karol poszedł na drzemke to was poczytałam fajnie miec wolne i móc was podczytywac a nie cciągły brak czasu ![]() Jak sie obudzi jedziemy na jakieś zakupki ciuchowe ![]() Cytat:
Cytat:
a tż miał niezłe niespodzianki Cytat:
u nas też katarek od wczoraj na razie psikam wodą morską odciągam w razie czego mam ten Euphorbium chyba Despa polecała kiedyś najwyżej tym mu psikne, oby minął i u was szybko katarekCytat:
![]() ale macie wielką piaskownicę cudnie!
|
|
#3288 |
|
Zakorzenienie
|
Scarllet
- Wspolczuje chorwanja, na szczescie juz pewnie lepiej. Aaaa podobno od 15 do 20 maja ma byc u nas wesole Muasteczko wiec pewnie zabiore Milusia i poszalejeny na ile kieszen pozwoli . Ja dzis w planach mam jechac do sklepu kupic rozpalke j jakies miesiwo na grilla. Choc tak oaczam na pogode na byc lekko slonce za chmurka i ok 13-15 stopni yhmm OBY bylo cieplo bom sie napalila jak osiol na marchewke No to milego dalszego dnia ja juz w drodze do oracy dzis na szczescie od 11 do 17 wiec jakos zleci ( w tym 30min przerwy ). Papapa do pozniej Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#3289 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nas nie katar tylko temp ale Cytat:
niestety to silniejsze ode mnie jeszcze @ mi się zbliża i jest masakra hormonalna Cały dzień jaa, mąż w pracy zwykle długo więc spędza chwile przed kąpielą z małym. Mama tylko czasem pobawi go bo ma obowiązki swoje ale jak trzeba to z nim zostaje ![]() Cytat:
![]() Cytat:
no masz fajnie że się nie obudził ![]() tżtowi chyba nie było do śmiechu Cytat:
wiesz ja się nie wstydzę tego że do szpitala idę tylko tego że mój syn jest tak bardzo do tyłu w porównaniu do rówieśników a nawet młodszych dzieci Hellou u nas temp. nadal nie mam pojęcia od czego bo ani kataru ani kaszlu nie ma a temp 38 czasem kilka kresek jeszcze . No i teraz może i zęby ale jak jeszcze jutro będzie to chyba za długo trzydniówka? nie za niska temp jak na to nie wiem a ten weekend chorobcia niema gdzie się wybrać...Trolla jak u was? |
|||||
|
|
|
#3290 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
U nas dziś zimno :/Szkoda, że mieszkasz tak daleko, bo gdyby nie to to chętnie bym do Ciebie zajechała Ale takiego apetytu mi narobiłaś, że zaraziłam Tżta i jutro palimy grilla![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() nie ukrywam. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Pani, trolla, Agateczka - jak tam chorowitki? Mam nadzieję, że już lepiej |
||||
|
|
|
#3291 |
|
MBZ♥
|
Kciuki mocne od nas za Chorowitki
![]() Malpko ![]() Hally, ja się radziłam pediatry i dzwoniłam do ośrodka szczepień Zosia dobrze je znosi dlatego tak ustawiliśmy wkłucia![]() OTJ kciukam za własny biznes ![]() Oliwka, super zakupy;love: ja jestem twarda bo w przyszłym tygodniu jadędo Rodziców i tam chcę poszaleć stacjonarnie ![]() Nestelle jakie to butki, które kupiłaś Roszkowi? ![]() Achna więcej pisz bo Cię tu brakuje Pani jak Torres dziś? ![]() Monika, najlepsze życzenia z okazji rocznicy uda się Wam pojechać na te wczasy?Klementyna ja miętę łączę z granatem ![]() i najpierw rosną czwórki, potem trójki Agatko niezmiennie ![]() Zosia wczoraj przeszła sama siebie na spacerze, pchała rowerek i prowadziła psa na smyczy
|
|
|
|
#3292 |
|
Zakorzenienie
|
KAcper dziekuje za komplementy
![]() Byou wiem, ze 4 najpierqw potem trójki mamy juz wszystkie czwórki-oryznajmnien widac, ze juz sie wyrżnęły, wysypka po masci witaminowej jakby mniejsza, ale jest. kupiłam dzis szpile, i 37 byly troche obcisłe w paclach, 38 kłapały..i wziełam 37 jak je teraz rozepchac...nawsadzałam na razie gazet... |
|
|
|
#3293 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny! Wczoraj na wsi bylo naprawdę super, Hania szczęśliwa jak nigdy, popylała na czworakach po całym ogrodzie aż zdarła butki na czubach na chodnikach.
Niestety w nocy była podejrzanie gorąca i dzisiaj rano obudzila się z gorączką ponad 38 stopni, dałam ibum i od razu poszłam do lekarza na 10 i u lekarza nie miała już gorączki, gardło tylko lekko zaczerwionione, żadnych innych objawów. Dopiero po kilka godzinach masakra nie chciała obiadu i zwymiotowała wszystko, co jadła od rana (kaszkę i jajecznicę), do tego na twarzy glównie na czole wyszło jej pełno plamek, taka gęsta wysypka, gorączka po 6 godzinach od podania rano ibum była już ok 40st. Cały czas płacze, ślini się, katar ma do pasa, udało mi się teraz ją uśpić po godzinie płaczu Jest taka biedna,że serce mi się kraje. Tż oczywiście wyjechał na tydzień i jestem z tym sama Myślicie, że to trzydniówka, skoro pojawiła się wysypka? Teraz juz jej prawie nie widać. Nie wiem co robić, bo kiedy byłyśmy u lekarza to nie miała tych objawów, została osłuchana, oglądnięte uszy i gardło i wezly chlonne i pani doktor stwiedzila ze to cos wirusowego, zalecila dawac przeciwbólowe, tantum verde i cebion.Czytam,że przy trzydniówce moze byc caly czas tempetarura?
|
#3294 |
|
Zakorzenienie
|
Bzinka ja bym dzwoniła do lekarza, wysypka występuje po 3dniówce jak no nazwę to "skutek uboczny gorączki" lekarz i tłumaczy że jak jest wysoka gorączka to naczynka, żyłki mogą popękać i wysypka nasila się pod wpływem ciepła, najpierw 3-dnówka czyli 3 dni wysoka gorączka później brak gorączki ale wysypka a u Hani i wysypka i gorączka dzwoniła bym a może jakaś reakacja na lekarstwo? nie dostała czegoś nowego?
Dużo, dużo zdrówka dla Hani ---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- Bzinka przy 3 dniówce gorączka cały czas się utrzymuje wysoka i ciężko ją zbić najlepszy u nas był paracetamol w czopku najbardziej skutecznie i po nim gorączka schodziła do 37,5 |
|
|
|
#3295 |
|
Zakorzenienie
|
bzinka no to sie porobilo
biedna Hania ![]() ja zupelnie niedoswiadczona, nie pomoge ale zycze, by Hani sie jak najszybciej polepszylo ![]() Malpka alez macie przygody w kosciele klementyna straznik teksasu cathlyn az dalam dzsiiaj M. kawalek ogorka kiszonego, polizal tylko (gorna dwojka zaczynau nas przeswitywac - moze to jest przyczyna niejedzenia? - chociaz sera zoltego i serka bialego kremowego to moglby zjesc na tony )Tasia wspolczuje wrosnietego paznokcia ![]() hehe.. niech zagra! Podobno obsranie to na kase! kwiatuszek hmm.. M. jeszcze nie zaklada naszyjnikow, ciekawa jestem keidy u nas ruszy ten etap ![]() ale jak to zielonkawy, taki gesty zielony? bo taki moze wskazywac na zapalenie bakteryjne - a czuc go? Agnjeska slicznie tam jest achna nie popuscilabym i musialby mimo wszystko isc na spacer ![]() scarlett wspolczuje rota a to Zosia od Was zlapala, czy odwrotnie?alez ty masz mocno napiety program dnia ![]() Agateczka ![]() 38 to jeszzce nie wysoka, mierzylabym na razie regularnie, w razie gdyby sie utrzymywala dluzej, albo wzrosla to do lekarza. Byou zdolna Zosia i jaka pracowita :paznokcie: moj M. uwielbia pchac wozek i zapitala juz jak duzy ![]() klementyna nie pomoge, bo ja zawsze wole kupic jezeli juz to odrobine wieksze, niz mniejsze, do wiekszych sa takie zelowe podkladki - no ale to mam tylko ejdne czy dwie pary takich butow odrobine za duzych.
|
#3296 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to nie wiem co teraz czy czekać 6 godzin czy dac jej wcześniej, jak cos?Kurcze do lekarki nie mam jak zadzwonic, bo już nieczynna przychodnia, dzis mieli dyżury. Mogę ewentualnie na pogotowie z nią podjechać.
|
|
#3297 | |||
|
Zakorzenienie
|
kurcze, juz mialam nie pisac, ale jakos tak nie moge ;/ czy jestem az taka straszna, ze mnie nie lubicie ?
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
... |
|||
|
|
|
#3298 |
|
Zakorzenienie
|
BZINKA
- ja bym pognala na IP biedna Hania by szybko przeszlo. KLEMENTYNKA - idz do szewca i ci poszezy ( pewnie zrobilam blad ort ). Juuuuuuuuuupi .....!!!! W koncu WEEKEND - po 12dniach pracy - az 3 dni wolnego. No ew 4 bo we wtorek mam zamkniecie od 15.30fo23.30 hihi. Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#3299 |
|
Zakorzenienie
|
Bzinka,jedz.Prokocim,sw.R afal,Sttzelecka. Ja jezdzilam na Strzelecka zawsze. Jsk wymiotuje moze sie odwodnic szybko. Na bank nie trzydniowka.
Nie zetknela sie z kims po rota nawet przelotem, nie ugryzjo jej cos? Jskis nowy lek dostala dzis?
|
#3300 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niezła jest i nie uciekał piesek czy pomagałaś trzymać czy słucha się Zosi może ![]() Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:41.

05.07.2008 
zaczelam 15mib wczesniej, ale to pikus - od razu Ktos Cos chcial. NAGLE trzebabylo dorobic pomidorow salaty, isc uorztanac reataurcje - pomyc zlegle pudla w zlewie -- I TO WSZYSTKO NAJLEPEIEJ W TYM SAMYM MOMENCIE - wiec Koniec ...!!

za nie obudzenie sie 

u nas też katarek od wczoraj na razie psikam wodą morską odciągam w razie czego mam ten Euphorbium chyba Despa polecała kiedyś najwyżej tym mu psikne, oby minął i u was szybko katarek
. w niedziele

czy słucha się Zosi może