|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2641 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
Ja pracowałam w znanej sieciówce i przez 3 miesiące w supermarkecie. Pomijając ludzi, nie wspominam tego dobrze. Juz pomijając pieniądze, to jednak myśle ze sama lepiej bym sie czuła z myślą, ze wygrałam konkurs na stanowisko urzędnicze niż świadomość połowy życia zawodowego spędzonego w sklepie. Pomimo wszystko, wydaje mi sie, ze stabilizacja jest większa w urzędzie. Tez wiadomo, jest sklep i sklep, ja mowie tutaj te przywołane Biedrony, Tesco, Lidl, CCC itd.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2642 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2643 |
Zakorzenienie
|
Tusia a do jakiej pracy miala jechac ta kolezanka?
![]() |
#2644 |
Zadomowienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;46267335]praca byla nagrana i nie jechalaby sama, wiec... tym bardziej nie czaje[/QUOTE]
To faktycznie dziwna sytuacja. Mam nadzieję, ze sytuacja nie zmusi mnie nigdy do nierozwojowej pracy za minimalna place bez zadnych perspektyw na zmiane - ale gdyby tak bylo, to w pierwszej kolejnosci zaczelabym kombinowac za wyjazdem. |
![]() ![]() |
![]() |
#2645 |
Konto usunięte
|
szukali osob do pracy w nowym pensjonacie/hotelu w Holandii, nie sprzataczek ale np osob do ogarniania konferencji w hotelu czy szkolen
bozzzzzzzzz, ale pogoda ![]() Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2014-05-02 o 17:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#2646 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
nie zgodze sie. [/QUOTE] Ja też się nie zgodzę. Właśnie jak ma się odpowiednią wiedzę i kwalifikacje, to prace można znaleźć dość szybko. Nie powiem, że np. w miesiąc, bo czasem np. nie ma otwartych pozycji albo firma ma jakiś wymyślny proces rekrutacji, ale po 3-4 rozmowach znaleźć pracę się da.
![]() |
#2647 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co to znaczy odpowiednia wiedza i kwalifikacje ? Chciałabym się przebranżowić, ale nikt mi nie daje szansy, a jako pracownik administracyjny to już w ogóle.... ![]() co z tego, że może i ktoś chce mnie zatrudnić, ale za wynagrodzenie rzędu 1.300 - 1.600 zł netto, czy umowy zlecania to ja dziękuję. Po prostu mi się nie opłaca zmieniać pracy. Mam prawie 8 lat doświadczenia, studia magisterskie, podyp.. Chcę coś zmienić i kicha. Szlag mnie wiec trafia jak słyszę, że można szybko znaleźć pracę. Może po studiach technicznych, ekonomicznych tak, może to też zależy od miasta, od tego ile chcemy zarabiać albo ja mam pecha...sama już nie wiem... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2648 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2649 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
owszem do call center wezmą cię z ulicy, albo z marszu zgodzisz się na śmieciówkę, albo inne przekręty i weźmiesz pierwszą lepszą pracę co ci się nawinie, a nie w miarę normalną i tą choć trochę wymarzoną...bo cały czas rozchodzi się o pracę satysfaknoującą i stałą A że tak zapytam z ciekawości co się stało z Tajkuną?
You shoot me down but I won’t fall I am titanium Edytowane przez Kukunia23 Czas edycji: 2014-05-02 o 16:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2650 |
Zakorzenienie
|
Nie chcę nikogo urazić, ale czasami mam wrażanie, że niektóre osoby uważają się za lepsze i traktują innych jak jakaś nieudaczników.
Może ja to tylko tak odbieram, może mam dziś gorszy dzień. Ehhh... Osobiście mnie to jednak wkurza, bo nie sądzę żebym była mega głupa, źle wykształcona, leniwa, czy aspołeczna, a naprawdę cięzko mi znaleźć w miarę satysfakcjonującą pracę. Tajkuna, ma bana stałego i wszystkie jej kolny też są banowane.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2014-05-02 o 16:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#2651 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]() |
#2652 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2653 |
maszyna, nie człowiek
|
Tajkuna dostała bana, potem miała jakieś inne konto, ale nie wiem co się stało. Może ktoś z moderatorów wyczaił że to ona i tez zbanował. Jeśli pamiętacie drugiego nicka to możecie sprawdzić, bo niestety nie pamiętam jak brzmiał...
#2654 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem ile w tym prawdy, ale ponoć większość osób po studiach z Krakowa wyjeżdża, bo właśnie warunki pracy im nie odpowiadają. I znów ten ton, nie wiem mam się źle czuć, bo nie chcę pracowac w księgowości wśród faktur bądź w call center. Przez to mam się godzić na parszywe warunki pracy i jeszcze czytać wpisy co może sympatyczny człowiek po UEK znający angielski. Nie wiem co ten wpis miał pokazać. ![]() Ale po raz kolejny okazuje się, że Wizaż to Wizaż. ![]()
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2014-05-02 o 16:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2655 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2656 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#2657 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
Wiadomo, o ile tutaj czy w Warszawie jestem w tym momencie (bo kto wie, co będzie za 10 lat...) chciana, tak np. w Poznaniu mogłabym już mieć problem ze znalezieniem sobie zajęcia, ale to że firma X ma mi coś do zaoferowania nie wynika z tego, że się w czepku urodziłam, ale z tego, że moje wykształcenie, doświadczenie i umiejętności akurat są tym czego szukają... W tym momencie mogę śmiało powiedzieć, że ja też czuję się urażona - bo jeszcze na licencjacie zaczęłam wertować ogłoszenia, a potem specjalizację na magisterce, koło naukowe, promotora i ogrom kursów wybierałam na podstawie przeanalizowania rynku. Jak czytam, ze to kwestia szczęścia a nie tego, że udało mi się wbić w rynek i - bądź co bądź - zapracować na wszystko co mogę sobie teraz wpisać w CV to robi mi się po prostu przykro, bo równie dobrze mogłabym ostatnie 3 lata siedzieć na tyłku i beztrosko studiować na zasadzie zaliczania kolejnych kolokwiów i nie wychylania się, a potem liczyć że się uda lub nie, bo po moim kierunku nie jest tak hop siup jak choćby po wspomnianym UEKu - można się wbić w jakaś niszę lub nie... Część osób u mnie na roku jest naprawdę kiepska w językach obcych i będą mieć strasznie pod górkę podczas szukania sobie pracy, ja z kolei angielskiego uczyłam się z uporem maniaka (i dziękuję rodzicom, że wymagali ode mnie dobrych ocen - dzięki temu nie uczyłam się na odczep się i pomimo problemów z nauką siedziałam i wkuwałam kolejne słówka) a rano puściłam drugą ratę za lekcje rosyjskiego. Wiecie jak frustrujące jest czytanie, że te wszystkie kombinacje z wyborem przedmiotów na studiach, research firm oferujących pracę ludziom o moich zainteresowaniach, godziny spędzone na nauce języków obcych, samodzielne dokształcanie się z finansów i bieganie na kolejne kursy, o które jestem pytana na rozmowach o pracę oraz to, że jestem chwalona na owych rozmowach za rozległą wiedzę to kwestia szczęścia? Podejrzewam, że równie frustrujące jak dla was czytanie o tym, że np. trzeba się wbić w jakąś niszę, gdzie nie ma ogromnej konkurencji.
![]() |
#2658 | |
Zakorzenienie
|
Bądźmy szczerzy, co innego mieć 20-parę lat, studiować i pracować w korporacji licząc, że zdobyta wiedza i umiejętności pozwolą na zostanie w danej firmie lub znalezienie innej pracy. Zwłaszcza, że w Krk jest takie, a nie inne zapotrzebowanie.
Inna sprawa jak się długo miało prace, a po jej stracie trzeba było zmienić życie o 180 stopni, zacząć od nowa w innym mieście i ciągle liczyć na szczęście i walczyć z zaszufladkowaniem, wiedząc jednocześnie, że finanse nie są tym co Cię interesuje, a raczej powoduje u Ciebie stres. W dodatku w Krk studentowi łatwiej o pracę niż osobie starszej już kilka lat po studiach, obserwuję to nawet w swoim miejscu pracy. ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- Cytat:
Tak, a my nie pracujemy tylko leżymy sobie do góry brzuchami. ![]() Po prostu masz inną perspektywę niż ja. Masz inne szanse i możliwości i tyle. Gdybym też miała takie, a nie możliwości w przeszłości to może teraz byłoby inaczej. Moim zdaniem robiłam i robię dużo żeby mieć w miarę dobrą pracę, ale nie zawsze trafiam jak grochem o ścianę. Dlatego też mnie wkurzyły Twoje ostatnie posty.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2014-05-02 o 16:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2659 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]() Tak, jest ogromna konkurencja z uwagi na dużą rzeszę studentów - z tym się zgodzę. Ale jak chodzi o szczegółowość rekrutacji... Mnóstwo ludzi ma po prostu ogromne braki i ich wiedza pozostawia wiele do życzenia, szczególnie jak chodzi o pracę w finansach (nie w "zwykłej" księgowości)... Tylko, że mówimy w tym momencie o wiedzy, a wiedzę można sobie wsadzić - jak to zostało napisane- wiadomo gdzie... tak jak i kwalifikacje, bo znalezienie pracy to przecież kwestia szczęścia - czyli wracamy do punktu wyjścia, bo ja się po prostu nie zgadzam, że znalezienie pracy już po kilku rozmowach to tylko i wyłącznie to czy mamy farta czy nie. W grę wchodzi o wiele więcej czynników niż samo szczęście.
![]() |
#2660 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jedyne porady na wątkach tego typu to: - znajdź inną pracę (no szukam, nie ma pracy z lepszą pensją) - wyjedź za granicę (nie mogę) - wyjedź do większego miasta (nie mogę) albo: - naucz się języka - umiem - uczę się jeszcze norweskiego ale u mnie w mieście nawet angielski nie jest wymagany - ogarnij kompa - ogarniam to pytam jeszcze raz mam się położyć i umrzeć tak? Bo taki ze mnie nieudacznik życiowy :/
![]() |
#2661 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2662 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A my nic nie potrafimy ? Wybacz, ale nie każdy jest zainteresowany pracą w finansach. Tobie się udaje, ale masz tez trochę szczęścia choćby dlatego, że masz takie, a nie inne zainteresowania, mieszkasz w takim, a nie innym miejscu. Nie wiem, ja Twój post odbieram - tak, że ja jestem do niczego, nic nie potrafię, a Ty tak. Ty masz wiedze, ja nie, na Ciebie jest zapotrzebowanie na mnie nie. Jak mają pomagać takie posty ? Mnie w praca w finansach nie interesuje wolałabym zzl, kadry, a jak się do mnie już jakaś firma odezwie to właśnie z branży finansowej. Dramat jakiś. Wiem, że na rynku pracy jest jak jest. Ale takie, a nie inne wypowiedzi tylko pokazuję, że jednak "człowiek człowiekowi wilkiem " dlatego, że mam wykształcenie humanistyczne, takie a nie inne doświadczenia, mam się czuć gorsza. (?)
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2014-05-02 o 17:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja np. teraz na prawdę znalazłam coś w czym jestem dobra i czuję się dobrze ale koleś daje tylko umowę o dzieło i kasę śmieszną to już jest kurde pech po całości! ![]()
![]() |
#2664 | |
maszyna, nie człowiek
|
Girlonthebridge:
- nie mam kwalifikacji "w swojej branży" (moja branża w Polsce prawie nie istnieje), - jestem studentką dorabiającą sobie na umowę zlecenie, która dopiero szuka stałej, porządnej pracy. Mam wrażenie, że postrzegasz mnie jako osobę, która znalazła pierwszą pracę, która ma wspaniałą rodzinę, wydaje pieniądze wyłącznie na zachcianki, nic nie wie o życiu i przychodzi prawić morały. Jeśli tak jest, to jest to (niestety - bo wolałabym bym bananowym, nie znającym żadnych życiowych problemów dzieckiem) bzdura. Przy czym o problemach nie zamierzam mówić, bo między innymi po to szukam nowego zajęcia by od problemów uciec. Może po prostu studiowałaś kierunek, po którym jest zbyt dużo absolwentów albo absolwentów którego po prostu nie potrzeba w obecnej chwili, bo jest kierunkiem prawie że "hobbystycznym"? To też się zdarza i wtedy nawet najlepsze oceny, największe zaangażowanie i wolontariat w niczym nie pomogą. ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Cytat:
![]() |
#2665 |
Zadomowienie
|
Wpadam na ten wątek tylko od czasu do czasu, ale staram się go w miarę ogarnąć
![]() Mam nadzieję, że Tajkunie się udało znaleźć pracę i po prostu nie udziela się już na wątku. Niv, w jakiej branży Ty pracy szukasz konkretnie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2666 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja pracuję jedynie na umowę o pracę (i to jest kwestia najważniejsza na którą zwracam ogromną uwagę przy wyborze pracy), w różnych branżach w których już mam doświadczenie i kwalifikacje. W zawodzie mogłabym pracować jedynie za granicą bo w PL zatrudniają swoje osoby (w zależności od sytuacji po prostu zmieniają mu tytuł w tv - nawet moich byłych wykładowców na uczelni zalewa krew jak to widzą ![]() p.s. myślałam, że jak rzucasz takimi sądami to masz umowę o pracę a nie zlecenie - mój błąd.
![]() |
#2667 |
Konto usunięte
|
Tajkuna ma bana na swoim sklonowanym koncie.
Poza tym myślę sobie, że to jednak kwestia tego, co rozumiemy przez konkretne umiejętności i kwalifikacje... Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-05-02 o 17:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#2668 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Teraz planuję zrobić certyfikat z Excela i Accessa, może kiedyś się przyda ![]() Cytat:
Może okazać się, że za 10 lat będziesz w tym samym punkcie co teraz... Na Twoim miejscu zrobiłabym wszystko, żeby jednak wyjechać. Może tata mógłby pomóc finansowo, żeby przez pierwsze tygodnie zapewnić opiekę mamie i babci? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2669 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież nie jest bezrobotna. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2670 |
maszyna, nie człowiek
|
Nou, masz racje, to pojęcie tak samo tajemnicze jak praca biurowa.
Ja w poczet kwalifikacji i umiejętności zaliczam między innymi to, że swobodnie pracuję używając języka angielskiego (co potwierdza poziom znajomości języka), radzę sobie w międzynarodowym (a nawet wielokulturowym) środowisku (wbrew pozorom łatwo jest kogoś urazić i trzeba mieć wyczucie w rozmowach ze współpracownikami), bardzo dobrze znam Excela (w różnych jego wersjach, umiem także programować w VBA). Wiele osób nie ma tego na starcie, więc śmiało chwalę się tym w dokumentach aplikacyjnych.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:06.