izotek - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-01, 15:41   #1111
Le_Souvenir
Kawoholiczka

Dot.: izotek

Dzień dobry

Z trądzikiem zmagam się już od pięciu lat, to długa i męcząca walka, ale nie poddaję się. Leczyłam się u kilku dermatologów, czasowo dla każdego poświęcałam około roku, ale nie widząc rezultatów, postanawiałam zmienić lekarza. Przerobiłam mnóstwo maści, żelów, antybiotyków, a teraz nowa pani dermatolog przepisała mi antybiotyk Biseptol, na dzień żel Duac, a na noc krem robiony. Po tej kuracji, która będzie trwać do czerwca zaproponowała mi Izotek. Boję się efektów ubocznych (naczytałam się o różnych krwawieniach, odpadaniu skóry i tym podobne) i tego, że gdy przestanę brać lek, trądzik wróci. Jak sądzicie, czy po tylu latach brania najróżniejszych leków coś jeszcze może mojej skórze pomóc? Czy Izotek to jedyna deska ratunku?

Le_Souvenir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-01, 19:14   #1112
maleoreggaerockers
Zadomowienie

Cześć, ja jestem na izoteku prawie 2 miesiace w dawce 20mg, za mna 56tabletka, i za tydzien czeka mnie wizyta i badania kontrolne i dalsza kuracja, prawdopodobnie bede przyjmowała 40mg/20mg/40mg bo pani doktor mówiła o zwiekszaniu dawki w kolejnym miesiacu.
jesli chodzi o cere to po półtora miesiaca widziałam poprawe, teraz chwilowe pogorszenie( ale to chyba przez okres i stres).
ostatnio coeraz bardziej mam problemy z ustami, strasznie pekaja mimo nawilzania, ale dla takiego efektu jaki izotek daje na ryjku to warto sie przemęczyć. jak nałoze makijaz to juz nawet nie widać az tak.
jedynie blizny musze korektorem i czasami jakas kroste zakrywac. ale postanowiłam, że w czerwcu przestaje sie malować, żeby twarz odpoczeła w koncu od makijażu. troszke sie wstydze wyjsc z takimi bliznami, ale dam rade

Mój album włosowy <3
maleoreggaerockers jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-01, 20:46   #1113
ola220
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ola220 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy któraś z was jest po kuracji?Macie jakieś maści podtrzymujące efekt leczenia i zapobiegające nawrotom?
I czy znikły was zaskórniki? Ja mam z nimi spory problem. Szczególnie na brodzie.
Nikt mi nie pomoże?
ola220 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-02, 09:16   #1114
paula1513
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Jacqueline27 Pokaż wiadomość
Ja używam ten - https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...rsja-2012.html
Jest najlepszy. A jak ładnie wygląda na buzi U mnie daje lekki glow, nie zapycha, ma bardzo wysoki filtr i można na niego bez obawy kłaść make'up.
Jeżeli nie chcesz aż tak wysokich ochrony, to również mogę polecić Bioderma https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...#review-670934 lub nasz Iwostin https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...#review-763223

Dziekuję, lecę do apteki
paula1513 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-02, 19:38   #1115
krakowianka1991
Raczkowanie

ja przyjumję ten lek od 1,5 mca, wybrałam już 90 tabletek i niby już było lepiej, a teraz nastąpiło pogorszenie...i jestem załamana, niby przed kuracją było jeszcze gorzej, ale jakoś mam doła z tego powodu..wczoraj pojechałam bez makijażu do rodziny i jak ciocia mnie zobaczyła to od razu: jak Ci nawywalało...jakbym lusterka w domu nie miała i nie widziała..takie to przykre...
krakowianka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-02, 19:57   #1116
chindarella
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez krakowianka1991 Pokaż wiadomość
ja przyjumję ten lek od 1,5 mca, wybrałam już 90 tabletek i niby już było lepiej, a teraz nastąpiło pogorszenie...i jestem załamana, niby przed kuracją było jeszcze gorzej, ale jakoś mam doła z tego powodu..wczoraj pojechałam bez makijażu do rodziny i jak ciocia mnie zobaczyła to od razu: jak Ci nawywalało...jakbym lusterka w domu nie miała i nie widziała..takie to przykre...
Tez mnie to denerwuje, jak ludzie pytali się mnie w połowie kuracji:
- ,,A pomaga Ci to coś?"
- ,,A nie widać?!"
No cóż, zostały mi tylko 4 dni do końca kuracji, a różnica jest ogromna! Jestem przeogromnie szczęśliwa 1,5 miesiąca to dopiero początek. Mnie akurat wysyp ominął i od początku z dnia na dzien było coraz lepiej. Ale jeszcze kilka miesięcy i będzie gładko głowa do góry
chindarella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-02, 20:00   #1117
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez krakowianka1991 Pokaż wiadomość
Wiadomo każde pogorszenie dołuje ale trzeba je przetrzymać bo innego wyjścia nie ma. Ja zaczęłam 5 miesiąc i jeszcze potrafi mi jakiś gigant wyskoczyć. U ciebie może ruszył się ten wysyp oczyszczający,potem będzie lepiej

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-05-03, 12:05   #1118
krakowianka1991
Raczkowanie

a miała, któraś z Was coś dodatkowo punktowo do smarowania przy tym leku czy nie?
Stary 2014-05-03, 13:02   #1119
marcys255
Raczkowanie

Mi derma kaza tylko nawilżać

Stary 2014-05-03, 14:14   #1120
Father of Dragons
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marcys255 Pokaż wiadomość
Mi derma kaza tylko nawilżać

A ochrona przed słońcem?

Sent from my RM-825_eu_poland_296 using Tapatalk
Stary 2014-05-03, 14:35   #1121
Patico
Raczkowanie

Odnośnie suchych ust i pękających kącików oprócz maści Tribiotic zakupiłam mleczko z Isana Med urea+ z Rossmanna za jakieś 6 zł , a ze składu wyczytałam że posiada 10 % mocznik odpowiadający za nawilżenie.
Zastosowałam je na całe ciało plus oczywiście usta - nakładając większą warstwę w kącikach, może i nie uwierzycie ale po nocy kąciki były zagojone skóra się nie ciągnęła i nic nie popękało na nowo. Normalnie jak cud!
Tribiotic stosuje w tych małych saszetkach szczególnie jak jestem poza domem. Jedno i drugie działa ale jak widać Isana troche przewyższa skutecznością - polecam każdemu nie tylko do ust ale i do ciała również.

W przyszłym tygodniu czeka mnie wizyta u lekarza bo minął już 1 msc stosowania izoteku. Wyniki kontrolnych badań w normie - co prawda wysyp standardowych niedoskonałości mam nie wielki ale traktuje to jako oczyszczanie i wypluwanie przez organizm tych złych rzeczy grunt to pozytywne myślenie. Wolałabym aby dermatolog teraz od razu przepisał mi 40 mg niż jakby trzeba było iśc po koleji i brać 30 mg. A jak u was było z kuracją i dobraniem dawki?

Edytowane przez Patico
Czas edycji: 2014-05-03 o 14:53 Powód: literówka
Patico jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-03, 15:28   #1122
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Father of Dragons Pokaż wiadomość
A ochrona przed słońcem?

Sent from my RM-825_eu_poland_296 using Tapatalk
Tak używam kremu matującego ziaja med z filtrem 50+. Derma mówiła żeby tylko nie smażyć się na słońcu to wszystko będzie ok i nie ma co uciekać całkiem od słońca

---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Patico Pokaż wiadomość
Odnośnie suchych ust i pękających kącików oprócz maści Tribiotic zakupiłam mleczko z Isana Med urea+ z Rossmanna za jakieś 6 zł , a ze składu wyczytałam że posiada 10 % mocznik odpowiadający za nawilżenie.
Zastosowałam je na całe ciało plus oczywiście usta - nakładając większą warstwę w kącikach, może i nie uwierzycie ale po nocy kąciki były zagojone skóra się nie ciągnęła i nic nie popękało na nowo. Normalnie jak cud!
Tribiotic stosuje w tych małych saszetkach szczególnie jak jestem poza domem. Jedno i drugie działa ale jak widać Isana troche przewyższa skutecznością - polecam każdemu nie tylko do ust ale i do ciała również.

W przyszłym tygodniu czeka mnie wizyta u lekarza bo minął już 1 msc stosowania izoteku. Wyniki kontrolnych badań w normie - co prawda wysyp standardowych niedoskonałości mam nie wielki ale traktuje to jako oczyszczanie i wypluwanie przez organizm tych złych rzeczy grunt to pozytywne myślenie. Wolałabym aby dermatolog teraz od razu przepisał mi 40 mg niż jakby trzeba było iśc po koleji i brać 30 mg. A jak u was było z kuracją i dobraniem dawki?
Także polecam isane med,jest świetna
Zaczynałam od stycznia dawką 20mg,w lutym to samo ale dlatego że czekałam na wizyte u dermy więc brałam małe dawki,w marcu dała mi 30mg bo miałam podwyższony cholesterol i trójglicerydy. Potem kwiecień 40mg i jeszcze 2 miesiące także po 40 i po pół roku leczenia będzie koniec Czytając wypowiedzi to lekarze różnie przypisują mawki.Ja nie miałam dużych efektów ubocznych więc głośno krzyczałam dermie źe chcę zwiększyć dawke i się zgadzała tym bardziej że większość wyników miałam w normie

Stary 2014-05-04, 12:03   #1123
Marcusia
Rozeznanie

ja na początku smarowałam się jeszcze izotrexem (bo miałam bardzo bardzo dużo zmian) do tego filtr iwostin spf 50+ i puder
a dawka.. pierwsze 1,5 miesiąca 40mg teraz 60mg i myślę, że przy tylu zostanę bo mam dużo skutków ubocznych mimo że wyniki są w super normie (nawet spadają)
Stary 2014-05-04, 23:20   #1124
tomekspoko
Przyczajenie

W sumie nie mam mordy, żebym się chwalił, ale pokażę ją tylko, żeby zobrazować co izotek (Axotret) potrafi

11 maj 2013 rok: (uwaga jeżeli masz słabe nerwy, serce itp.)

http://s6.ifotos.pl/img/201305111_nrhqhwh.jpg
http://s6.ifotos.pl/img/201305111_nrhqhwn.jpg

2 maj 2014 rok:

http://www.pixhost.org/show/4157/216...0520144164.jpg
http://www.pixhost.org/show/4803/216...0520144167.jpg

To coś na szyi to efekt żelu Isotrex, który mocno podrażnia skórę, ale też jest okej.

http://www.pixhost.org/show/4157/216...0520144165.jpg
http://www.pixhost.org/show/4157/216...0520144166.jpg

Moja największa tragedia tkwi w tym, że izotek dostałem bardzo późno. Zawsze miałem raczej poskórne pryszcze, których nie szło wyciskać a ja drapałem i tak z myślą, że go i tak wygnam. W ostaniej fazie zawsze wychodził sam z krwią. Więc zostało mi mnóstwo blizn zapadowych, których zdjęcie nie potrafi za bardzo ukazać. Ale izotek bardzo okej. Zjadłem 8400 mg co przy +/- 70 kg daje 120 mg na 1 kg masy ciała. I teoretycznie już powinienem lek odstawić, ale mi się to nie widzi. Jutro odbieram wyniki i zobaczymy czy lekarz da lek.

Edytowane przez tomekspoko
Czas edycji: 2014-05-04 o 23:32
tomekspoko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 07:42   #1125
marcys255
Raczkowanie

Nie no super! Efekt jest już bardzo dobrze widoczny,różnica kolosalna w tym prze kuracją i po Oby tak dalej,choć nie wiem czy jest sens dalszego leczenia skoro wybrałeś już dawkę skumulowaną.

Stary 2014-05-05, 09:19   #1126
tomekspoko
Przyczajenie

No i po wizycie. Wyniki bardzo okej.

Niestety na ponowne leczenie z minimalną dawką 40mg do osiągnięcia kolejnych 8400 mg nie ma szans, bo raz, że według niego jest bardzo okej a dwa, że za mała przerwa. Nie wiem czego oni się tak boją z tym lekiem. Rozumiem, że wątroba itp, ale to moja wątroba i skoro człowiek chce się leczyć to nie powinni robić problemu ;/ Dostałem 60 tabletek x 20 mg. Mam zjeść i przeczekać wakacje a we wrześniu się zobaczy.

Zapomniałem dodać w tym pierwszym poście, że w obecnej sytuacji przy zjedzeniu już tylu leku japa jest mega czerwona po umyciu i w losowych sytuacjach. Schylisz się i burak.

Chciałbym to skończyć jak najszybciej bo marzy mi się zrobić podcinanie blizn, ale raz, że znaleźć w Polsce kogoś kto się tego podejmuje to ciężka sprawa a dwa, że chyba trzeba czekać trochę czasu po odstawieniu leku.
Stary 2014-05-05, 10:30   #1127
paula1513
Przyczajenie

Tomek !! Twoja buzia jest już super! efekty kolosalne gratuluje wygranej z problemem
paula1513 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 12:59   #1128
Marcusia
Rozeznanie

Tomek! gratulacje! kiedy ja będę miała tak czystą buźkę... Super efekty!
Stary 2014-05-06, 09:14   #1129
Patico
Raczkowanie

Smile Dot.: izotek

Hejka, jestem już po wizycie u mojej roztrzepanej doktorki (czasem myślę, że leczę się sama a jej karze co ma wypisać na recepcie ) Tak, więc zaczynamy leczenie pt. II miesiąc z Izotekiem w dawce 30 mg ( 1 tab 20 mg rano i 10 mg wieczorem). Taką dawkę wręcz wymusiłam na niej bo nie chce leczyć się małymi dawkami, które przynoszą średnie rezultaty, a póki jest maj i czerwiec to można sobie pozwolić na unik słońca i chowanie w domu ;p heh lub pod kapelutkiem
Dodatkowo dała mi próbkę kremu Efaclar Duo na przebarwienia i blizny - ale opinie na wizazu są różne. Czy któraś z was stosowała i rzeczywiście działa?

mam nadzieję, że doczekam się dnia w którym będę piękna
Tomek jesteś moim "bożkiem"
Stary 2014-05-06, 18:17   #1130
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Hejka, jestem już po wizycie u mojej roztrzepanej doktorki (czasem myślę, że leczę się sama a jej karze co ma wypisać na recepcie ) Tak, więc zaczynamy leczenie pt. II miesiąc z Izotekiem w dawce 30 mg ( 1 tab 20 mg rano i 10 mg wieczorem). Taką dawkę wręcz wymusiłam na niej bo nie chce leczyć się małymi dawkami, które przynoszą średnie rezultaty, a póki jest maj i czerwiec to można sobie pozwolić na unik słońca i chowanie w domu ;p heh lub pod kapelutkiem
Dodatkowo dała mi próbkę kremu Efaclar Duo na przebarwienia i blizny - ale opinie na wizazu są różne. Czy któraś z was stosowała i rzeczywiście działa?

mam nadzieję, że doczekam się dnia w którym będę piękna
Tomek jesteś moim "bożkiem"
Tak to jest z lekarzami ja taką sytuacje mam zawsze z ginekologami,sama sobie wybieram tabletki anty:-S Na szczęście trafiłam na normalną derme:-D
Krem effaclar duo miałam i był dobry,łagodził zmiany tylko trochę dziwne że derma każe Ci smarować się kremem z kwasem podczas kuracji:-/

Stary 2014-05-07, 08:46   #1131
Patico
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marcys255 Pokaż wiadomość
Tak to jest z lekarzami ja taką sytuacje mam zawsze z ginekologami,sama sobie wybieram tabletki anty:-S Na szczęście trafiłam na normalną derme:-D
Krem effaclar duo miałam i był dobry,łagodził zmiany tylko trochę dziwne że derma każe Ci smarować się kremem z kwasem podczas kuracji:-/

to też jakie moje było zdziwienie jak posmarowałam się tym effeclarem a rano skóra mi się mocno złuszczyła, tak że w późniejszych godzinach dnia podkład to mogłam sobie "zrolować" i zdjąć

Kurde zacznę się normalnie zastanawiać nad tą (dermatolożką) ...

A słuchajcie wypadają mi strasznie włosy no może w dosłownych garściach to aż tak nie ale naprawdę za jednym pociągnięciem szczotki idzie oczy wywalić na wierzch. Z tej też racji stwierdziłam, że o moje biedne rozjaśniene i znów farbowane włoski zadbam o wewnątrz i takim cudem kupiłam Bio Silice -ale pytając farmaceutki czy preparat posiada wit A? odparła że nie. W domu czytam ulotkę a tam na końcu składu: octan retinolu- wit A. no i co tu w tym przypadku zrobić ?
brać jedną tabletkę dziennie niż zalecane dwie?
Stary 2014-05-07, 12:41   #1132
izotekowa
Przyczajenie

Witam

Leczę się izotekiem od października. Aktualna dawka to 50 mg (na pięćdziesiąt parę kilogramów), zaczynałam od 20. Wg tego ilości pudełek przyjęłam 138 mg.

Chciałam się dzisiaj zapisać na przyszły wtorek/czwartek do dermatologa i okazało się, że pierwszy wolny termin jest 27 maja. Do tej pory mogłam zapisać się w poniedziałek i spokojnie przyjść w czwartek, nie przewidziałam tak długiego terminu oczekiwania .

Dodam, że od jakichś 2 tygodni, może krócej przyjmuję zmniejszoną dawkę (40 mg), bo niestety nie wyrobiłam się ze zrobieniem badań krwi. Idę na nie dopiero jutro. Nie wyobrażam sobie ot tak przerwać kurację na tyle dni. W końcówce to chyba nawet nie miałoby sensu.

No i teraz mam zagwozdkę. Co robić w tej sytuacji?

- wizyta u internisty i prośba o wypisanie recepty? To on daje mi skierowania na badania krwi, wie że się leczę. Mam z nim dobry kontakt i nie powinien mi odmówić.

-wizyta u innego lekarza z firmy medycznej, w której działa mój dermatolog. Tylko nie wiem jak lekarz, który nie prowadził mojego leczenia zareaguje na taką ostatnią wizytę.

- prośba o skan recepty i przelanie kasy za wizytę na konto? Słabo mi się widzi, że zapłacę, a on nawet mnie nie obejrzy. Tyle warte, co wizyta u internisty. Przy czym jednak dostałabym rady dotyczące niepokojących mnie kwestii i ew. recepty na inne leki.

Płacę 110 zł za wypisanie mi recepty średnio co 2 miesiące. 10 minut wizyty i wychodzę z magicznym papierkiem. Na moje wystarczy żebym wzięła ostatnie 20 mg przez kolejny miesiąc i wsjo. Z drugiej strony nie chcę żeby lekarz potraktował to jako afront (taki 'niedokończony pacjent'), a jestem praktycznie pewna, że będę musiała powtórzyć kurację i prawdopodobnie zwrócę się wtedy do niego...

Pewnie powiedziałby mi też co zrobić kiedy izo zacznie schodzić z organizmu.

Mam mętlik. Tym bardziej, że są osoby, które po prostu kończą kurację i takie, które stosują jeszcze terapie podtrzymujące.

Co Wy byście zrobili na moim miejscu?
izotekowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 15:38   #1133
tomekspoko
Przyczajenie

izotekowa, ja miałem podobną sytuację. Zacząłem najpierw prywatnie. Ale między 2 a 3 wizytą prywatną chodziłem też do lekarza rodzinnego i normalnie pytałem czy mogę dostać receptę na to i na to, bo mi przepadła wizyta u dermatologa i muszę znowu czekać x czasu. I robiłem tak kilka razy.

Co do zakończenia albo kuracji podtrzymującej. W sumie to zależy od Ciebie i lekarza czy Ci problemu nie będzie robił, albo sama ją sobie po cichu będziesz kontynuować receptami na "lewo".

Pokaż zdjęcie ja Ci powiem ;D

Edytowane przez tomekspoko
Czas edycji: 2014-05-07 o 15:43
Stary 2014-05-07, 15:59   #1134
Marcusia
Rozeznanie

izotekowa zawsze można powiedzieć w rejestracji, że lek Ci się kończy i wtedy rejestratorka/pielęgniarka stanie na głowie żeby Ci ją załatwić (oczywiście jeśli będziesz względem niej grzeczna.
Stary 2014-05-07, 16:19   #1135
Enji
Wtajemniczenie

Witajcie!
Od 11.04.2014r stosuję Izotek (20mg). Mój organizm jest bardzo oporny na wszelkie działania antybiotyków i maści. Mam 21 lat i nigdy wcześniej nie miałam problemów z cerą. Od czasu rozpoczęcia studiów i stresu z tym związanego trądzik nasilił się baaardzo. Przerabiałam wiele rzeczy, rozpoczynając od maści differin, bactroban, izotziaja, duac, epiduo, clindacne, zineryt i na tetracyklinie kończąc z efektem zadowalającym ma ok. miesiąc.
Po wielu nieudanych próbach leczenia mnie mało inwazyjnymi metodami, moja dermatolog zdecydowała się na Izotek bo jak stwierdziła "Nie ma na co czekać, szkoda życia!". Nie byłam wniebowzięta, ponieważ mój chłopak kilka lat wcześniej przez to przechodził i dokładnie widziałam co się z nim działo i jak się męczył. Mimo wszystko po przeczytaniu połowy internetu, broszur i rozmów z chłopakiem jako bardzo zadowolonym użytkownikiem Izoteku- zdecydowałam się. Kilka wizyt u lekarzy, badania krwi i na drugi dzień biegiem do dermatologa w celu oddania wyników i odebrania recepty

Po 10 dniu z Izotekiem.
Odczuwałam bardzo wysuszone usta (Bioderma, neutrogena i regenerum na zmianę robią robotę).
Dodatkowo trądzik się nasilił na czole i policzkach ale ogólnie twarz jakby wygładzona i delikatniejsza w dotyku. Oczy piekły.
Następna wizyta u dermatologa czeka mnie 12.05 wtedy będziemy dobierać kosmetyki do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów oraz oczu. (Do tej pory miałam zalecone stosowanie tych co miałam).
Jeśli chodzi o dietę to staram się unikać wszelkich produktów z wit. A żeby zapobiec większym skutkom ubocznym.
Dodam też, że stosuję również antykoncepcję w postaci tabletek Atywia, które również mają działać zwalczająco na trądzik.

24-go dnia brania Izoteku
Dostałam ogromnej wysypki na dekolcie, czerwonych plam na ramionach i dziwnych pęcherzy na rękach. Do tego miałam bardzo czerwone i popękane dłonie.

Dziś jest 27 dzień
Po wypiciu końskiej dawki magnezu wszystkie wysypki i plamy zeszły

ah! i cały czas leci mi krew z nosa

Edytowane przez Enji
Czas edycji: 2014-05-07 o 16:23
Enji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 18:00   #1136
izotekowa
Przyczajenie

Marcusia - powiedziałam rejestratorce, że leki mi się kończą. Usłyszałam tylko: "Proszę próbować zapisać się do doktora w innym miejscu". Facet pracuje w kilku miastach, nie będę specjalnie za nim latać. Szkoda, że niczego mi nie zaproponowała, tym bardziej że wizyta trwa koło 10 minut.

Tomekspoko - to chyba faktycznie spróbuję u internisty . Teraz muszę tylko ogarnąć odpowiedni termin, co też nie jest łatwe (studia w innym mieście, przychodnia w rodzinnym, chodzę tam, bo wiedziałam, że lekarz nie będzie mi robił problemów ze skierowaniami na badania, no i mam do niego duże zaufanie )

Nie mam już trądziku, pod tym względem wszystko jest ok. Jak wyskoczy mi (mały!) pryszcz, w dodatku zwykle gdzieś pod brodą albo przy skroni - nie pojawiają się już na centralnej części twarzy, to patrzę w lustro ze zdziwieniem. Wspaniałe uczucie . Polecam ten lek wszystkim. Także nie wydaje mi się żeby była potrzebna kuracja podtrzymująca. Mam jedynie kilka zaskórników zamkniętych i zerowe pojęcie co z tym zrobić. Większość poznikała, ale jest kilka upartych, a nawet jeśli się je wyciśnie, to gdzieś obok robią się nowe.

Szczerze mówiąc pomimo skutków ubocznych nie chcę przerywać terapii. Ta czystość skóry na całym ciele, zero zbędnego sebum, świeże włosy są cudowne. Do tego niesamowite zdolności regeneracyjne skóry, wszelkie ranki są większe, głębsze, ale też goją się w ekspresowym tempie. Będę się strasznie wkurzać jak wszystko wróci do normy :/. Spodziewam się, że jak gruczoły łojowe zaczną pracować pełną parą, to problemy wrócą. Nie obawiam się tego jednak. Ot, zrobię drugą kurację. Jak będzie trzeba to i trzecią.

Enji - Do oczu kup krople bez konserwantów, takie które nie mają limitu dawek. Mam już któreś z kolei opakowanie Hyal-Drop, są świetne. Żałuję, że na początku męczyłam się ze Starazolinem.

Co do krwawień - ubrudzony ciuch od razu pod zimną wodę i zaprać plamę, a potem do pralki. Sprałam ostatnio krew z białego swetra . Mnie zdarza się to może raz na miesiąc.

Na usta i 'styrane'; dłonie nic mi tak nie pomaga jak linomag albo linoderm plus z pantenolem. Te maści nie bielą i nie osadzają się chamsko na schodzącej skórze (linomag noszę w torebce i używam zamiast pomadki). Gorzej z popękanymi kącikami. Tu lepiej radzi sobie Himalaya, krem antyspetyczny (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...septyczny.html). Na rękach od kilku dni mam wysypkę, na to dermatolog przepisał mi belogent. Efekt już po paru godzinach, choć wiadomo, nie wolno przesadzać, bo to jednak steryd.

Myślałam, że wraz z większą dawką zwiększy się u mnie ilość/natężenie skutków ubocznych, ale tak nie jest. Częściowo organizm się przyzwyczaja, częściowo zmienia się Twoje nastawienie psychiczne i już tak nie doszukujesz się każdej niedogodności. Przy 50 mg mam mniejsze skutki uboczne niż przy 20. Mam wrażenie, że mogłabym przyjąć spokojnie 70 mg i dalej bym nic specjalnego nie odczuła. Naskórek łuszczy się minimalnie. Bez problemu ogarniam to kremem 2 x dziennie + peeling enzymatyczny 2 x w tygodniu i jakieś maseczki. Nie ma żadnego schodzenia płatami. Zniknął mi też izo-łupież czy bóle kręgosłupa. Rzadziej robią mi się 'czerwone wąsy' . Parę razy musiałam chodzić ze skórą jak u ofiary źle wykonanej depilacji wąsika. Ostatnio znowu mam jakieś zaczerwienienia na skórze, ale nie są silne, a z podkładem to już w ogóle nie rzucają się w oczy.

Bałam się o włosy, bo wiele osób narzeka na wypadanie, a ja mam z natury liche. Nic takiego! Żadnego zwiększonego wypadania. W zasadzie nie pamiętam kiedy były w tak dobrej kondycji . Nie myję ich już codziennie rano czyli nie katuję non stop gorącym nawiewem suszarki i najzwyczajniej w świecie odetchnęły. No i lubię to odbicie od nasady . Wcześniej umyte rano już po południu były oklapnięte.

Jak miałam jeszcze trądzik, to traktowałam go tym kremem https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...hutzcreme.html ze względu na tlenek cynku w składzie, pantenol i brak olejów mineralnych. Nie ma się jednak co czarować - dopóki trądzik jest, żaden specyfik cudów nie zrobi. Przy kuracji od połowy października gładką skórę mam chyba od lutego. 4-5 miesiąc to podobny taki standard.
izotekowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 18:19   #1137
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
to też jakie moje było zdziwienie jak posmarowałam się tym effeclarem a rano skóra mi się mocno złuszczyła, tak że w późniejszych godzinach dnia podkład to mogłam sobie "zrolować" i zdjąć

Kurde zacznę się normalnie zastanawiać nad tą (dermatolożką) ...

A słuchajcie wypadają mi strasznie włosy no może w dosłownych garściach to aż tak nie ale naprawdę za jednym pociągnięciem szczotki idzie oczy wywalić na wierzch. Z tej też racji stwierdziłam, że o moje biedne rozjaśniene i znów farbowane włoski zadbam o wewnątrz i takim cudem kupiłam Bio Silice -ale pytając farmaceutki czy preparat posiada wit A? odparła że nie. W domu czytam ulotkę a tam na końcu składu: octan retinolu- wit A. no i co tu w tym przypadku zrobić ?
brać jedną tabletkę dziennie niż zalecane dwie?
Tak,lepiej się powstrzymaj na początku kuracji z tym effaclarem,lepiej spróbuj dobrze nawilżać twarz
Z tymi tabletkami to nie wiem,witamina A na końcu składu czyli dużo jej nie ma ale lepiej się skontaktować z lekarzem

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ----------

Cytat:
Napisane przez izotekowa Pokaż wiadomość
Witam

Leczę się izotekiem od października. Aktualna dawka to 50 mg (na pięćdziesiąt parę kilogramów), zaczynałam od 20. Wg tego ilości pudełek przyjęłam 138 mg.

Chciałam się dzisiaj zapisać na przyszły wtorek/czwartek do dermatologa i okazało się, że pierwszy wolny termin jest 27 maja. Do tej pory mogłam zapisać się w poniedziałek i spokojnie przyjść w czwartek, nie przewidziałam tak długiego terminu oczekiwania .

Dodam, że od jakichś 2 tygodni, może krócej przyjmuję zmniejszoną dawkę (40 mg), bo niestety nie wyrobiłam się ze zrobieniem badań krwi. Idę na nie dopiero jutro. Nie wyobrażam sobie ot tak przerwać kurację na tyle dni. W końcówce to chyba nawet nie miałoby sensu.

No i teraz mam zagwozdkę. Co robić w tej sytuacji?

- wizyta u internisty i prośba o wypisanie recepty? To on daje mi skierowania na badania krwi, wie że się leczę. Mam z nim dobry kontakt i nie powinien mi odmówić.

-wizyta u innego lekarza z firmy medycznej, w której działa mój dermatolog. Tylko nie wiem jak lekarz, który nie prowadził mojego leczenia zareaguje na taką ostatnią wizytę.

- prośba o skan recepty i przelanie kasy za wizytę na konto? Słabo mi się widzi, że zapłacę, a on nawet mnie nie obejrzy. Tyle warte, co wizyta u internisty. Przy czym jednak dostałabym rady dotyczące niepokojących mnie kwestii i ew. recepty na inne leki.

Płacę 110 zł za wypisanie mi recepty średnio co 2 miesiące. 10 minut wizyty i wychodzę z magicznym papierkiem. Na moje wystarczy żebym wzięła ostatnie 20 mg przez kolejny miesiąc i wsjo. Z drugiej strony nie chcę żeby lekarz potraktował to jako afront (taki 'niedokończony pacjent'), a jestem praktycznie pewna, że będę musiała powtórzyć kurację i prawdopodobnie zwrócę się wtedy do niego...

Pewnie powiedziałby mi też co zrobić kiedy izo zacznie schodzić z organizmu.

Mam mętlik. Tym bardziej, że są osoby, które po prostu kończą kurację i takie, które stosują jeszcze terapie podtrzymujące.

Co Wy byście zrobili na moim miejscu?
Też zgłosiłabym się do rodzinnego też tak raz zrobiłam

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Enji Pokaż wiadomość
Witajcie!
Od 11.04.2014r stosuję Izotek (20mg). Mój organizm jest bardzo oporny na wszelkie działania antybiotyków i maści. Mam 21 lat i nigdy wcześniej nie miałam problemów z cerą. Od czasu rozpoczęcia studiów i stresu z tym związanego trądzik nasilił się baaardzo. Przerabiałam wiele rzeczy, rozpoczynając od maści differin, bactroban, izotziaja, duac, epiduo, clindacne, zineryt i na tetracyklinie kończąc z efektem zadowalającym ma ok. miesiąc.
Po wielu nieudanych próbach leczenia mnie mało inwazyjnymi metodami, moja dermatolog zdecydowała się na Izotek bo jak stwierdziła "Nie ma na co czekać, szkoda życia!". Nie byłam wniebowzięta, ponieważ mój chłopak kilka lat wcześniej przez to przechodził i dokładnie widziałam co się z nim działo i jak się męczył. Mimo wszystko po przeczytaniu połowy internetu, broszur i rozmów z chłopakiem jako bardzo zadowolonym użytkownikiem Izoteku- zdecydowałam się. Kilka wizyt u lekarzy, badania krwi i na drugi dzień biegiem do dermatologa w celu oddania wyników i odebrania recepty

Po 10 dniu z Izotekiem.
Odczuwałam bardzo wysuszone usta (Bioderma, neutrogena i regenerum na zmianę robią robotę).
Dodatkowo trądzik się nasilił na czole i policzkach ale ogólnie twarz jakby wygładzona i delikatniejsza w dotyku. Oczy piekły.
Następna wizyta u dermatologa czeka mnie 12.05 wtedy będziemy dobierać kosmetyki do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów oraz oczu. (Do tej pory miałam zalecone stosowanie tych co miałam).
Jeśli chodzi o dietę to staram się unikać wszelkich produktów z wit. A żeby zapobiec większym skutkom ubocznym.
Dodam też, że stosuję również antykoncepcję w postaci tabletek Atywia, które również mają działać zwalczająco na trądzik.

24-go dnia brania Izoteku
Dostałam ogromnej wysypki na dekolcie, czerwonych plam na ramionach i dziwnych pęcherzy na rękach. Do tego miałam bardzo czerwone i popękane dłonie.

Dziś jest 27 dzień
Po wypiciu końskiej dawki magnezu wszystkie wysypki i plamy zeszły

ah! i cały czas leci mi krew z nosa
Czyli normalka,wszystko idzie dobrze Mi też krew się pojawiała i miałam suche śluzówki,teraz jest już lepiej po 4 miesiącach

Stary 2014-05-12, 20:42   #1138
Sunnivaa
Zadomowienie

Hej dziewczęta,
Kurację Izotekiem zakończyłam ok 6 miesięcy temu, nie startowałam z jakimś strasznym trądzikiem, powiedziałabym że średnim, brałam małą dawkę Izoteku (pod koniec jedna tabletka co drugi dzień) i pomogło, skórę mialam jak pupcia niemowlaka i taka się utrzymała przez długi czas po zakończeniu kuracji (kilku miesięcznej)
Ale kilka tygodniu temu (z 3) zauważyłam że skóra mi się znowu pogarsza, miałam maleńkie krostki, uznałam że nic ważnego. Ale jest coraz gorzej, wraca mi powoli normalny trądzik, krosty itd. Czy to normalne? Masakra.
Co więcej - to raczej nie jest hormonalne, biorę tabletki, a one raczej regulują to.
Stary 2014-05-13, 13:32   #1139
krakowianka1991
Raczkowanie

z tego co czytałam w necie to niestety i po izoteku są przypadki,że trądzik wraca, co prawda podobno najczęściej w lżejszej formie, no ale...może wybierz się do dermatologa, może dostaniesz coś do smarowania i to trochę zahamuje tworzenie nowych zmian....Ja w niedzielę kończę 2 miesiąc, jest ciut lepiej, ale przede mną jeszcze długa droga....
Stary 2014-05-15, 10:04   #1140
Enji
Wtajemniczenie

izotek

Zwiększyłam dawkę z 20 na 40mg/24h zeby krocej brac.
Pytanie do Was: jak bierzecie 40mg to obie na raz? Rano czy wieczorem? Mi derm. powiedziala, ze jedna rano druga wieczorem bo jak wezme obie jednoczesnie rano to przez pol dnia bede sie zle czuc a przez pol dobrze. Wiec moze zaczac brac obie na noc? Co mi ze w nocy bede sie zle czula

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Enji jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości