|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#361 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania Dietetyczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#362 |
Zakorzenienie
|
Pytałam,bo sama jestem ciekawa,jak tam to wszystko dokładnie wyszło pod względem kalorycznym
![]() ![]()
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#363 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Omlet a'la spód ![]() 2 białka 1 żółtko (maleństwo) 10 g otrębów 10 g mąki żytniej 2000 Proszek do pieczenia Przyprawy (oregano, bazylia, czosnek gran, cebula gran, papryka słodka) A na wierzch: 50 g sera żółtego 13 % 50 g szynki z piersi indyczej 25 g tuńczyka w sosie własnym 50 g brokułów 30 g pieczarek 20 g papryki + oregano Sos: 50 g ketchupu McD 60 g pomidorów + przyprawy Wartości odżywcze ![]() B: 43 T: 13 W: 28 Kcal: 394 błonnika 8 ![]() Z tym że będzie - 7 białka około, ponieważ to już było z warzyw, otrębów, mąki, a tego nie wliczamy. Więc pełnowartościowego 36 g. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 |
Zakorzenienie
|
ja to ostatnio z braku czasu idę na totalną łatwiznę, potrzeba matką wynalazku
![]() zrobiłam coś takiego: 2 białka + 1 zółtko + twaróg lub wieśniak, rozbełtałam to wszystko ale czasu żeby to jako omlet zrobić nie było, więc walnęłam to do kuchenki mikrofalowej, posypałam jeszcze cynamonem heh pyszne było ![]() tylko chyba mikrofalowanie jest średnio zdrowe, co?
![]() |
![]() |
#365 | |
Zakorzenienie
|
A ja właśnie czytałam niedawno że wręcz przeciwnie. I że to mity z tym że w kuchence mikrofalowej niezdrowo.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#366 |
Zakorzenienie
|
ja tam mikrofaluję w zasadzie nie za często więc myślę że mi nie zaszkodzi
![]()
![]() |
![]() |
#367 |
Zakorzenienie
|
Ja odgrzewam w mikrofalówce codziennie
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#368 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny mam pytanie odnośnie tej zdrowej pizzy: czy wyjdzie tylko z 3 białek? i czy ubijać panę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 |
BAN stały
|
A co do omletów, to przewracacie na drugą stronę, czy tylko z jednej smażycie na teflonie? Mi się ostatnio strasznie przypieka jedna strona..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chociaż mrożonki (dania czy warzywa) wolę z teflonu ![]() Cytat:
![]() I tak, trzeba ubić na pianę. Cytat:
![]() Po prostu obracam ^^ a to czasem dość trudne, dlatego często najpierw zsuwam na talerz i potem szybki myk z talerza znów na teflon z tym że już druga stronę ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#371 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Ci bardzo Ather,za podliczenie wartości odżywczych
![]() ![]()
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#372 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny omlet z samych białek sztuk 3 z otrębami ( a raczej to co z tego zostało po odskrobaniu z patelni) spoczywa w koszu a ja jem na kolacje to co naszykowałam na nadzienie...:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#373 |
Zakorzenienie
|
Pomidorowy cud (45 kcal)
Składniki na 6 porcji: • 1 l soku pomidorowego • 3/8 l wody mineralnej • sok z 1 i 1/2 cytryny • duża marchewka • kawałek selera łodygowego • 3 łyżeczki sosu worcester • szczypta soli morskiej • łyżeczka posiekanej natki • szczypta pieprzu cayenne • kostki lodu Marchewkę i seler oczyścić, umyć. Wycisnąć sok w sokowirówce. Dodać pozostałe składniki, miksować w mikserze ok. 30 sek. Napój rozlać do szklanek, włożyć kostki lodu. Szklaneczki z drinkami dowolnie udekorować. Podać natychmiast. --------------------------------------------------------- Surówka wielokolorowa (45 kcal) nieduża główka kapusty • dwa pomidory • po pół pęczka koperku i grubego szczypioru • cebula • dwa ogórki małosolne • kilka rzodkiewek • po ćwierć strąka żółtej i czerwonej papryki • ząbek czosnku • trzy łyżki oliwy • pieprz • sól Kapustę pokroić w jak najcieńsze długie makaroniki, wypłukać, osączyć na sicie. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekaną zieleninę. Pomidor pokroić w grubą kostkę lub kliniki, ogórki w ćwierćplasterki, rzodkiewki w talarki, a paprykę w cienkie paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Tuż przed podaniem wszystkie składniki wymieszać z oliwą, przyprawić solą i pieprzem. --------------------------------------------------------------- Kwaśnica po żywiecku (50 kcal) • 750 g kapusty kwaszonej • 800 g schabu z kością • 250 g włoszczyzny • 2 cebule • 10 g suszonych grzybów • ząbek czosnku • pieprz • sól Schab, obraną włoszczyznę oraz grzyby zalać 6 szklankami wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z garnka i oddzielić od kości. Kapustę i pokrojoną w kostkę cebulę udusić osobno w niewielkiej ilości wody. Ugotowane grzyby pokroić w paski. Podzielony na porcje schab oraz pozostałe składniki włożyć do odcedzonego wywaru, doprawić czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, zagotować. Podawać z ziemniakami. ------------------------------------------------------------------ Pasta z mięsa gotowanego (55 kcal) Składniki na 4 porcje: • 200 g cielęciny bez kości • 50 g włoszczyzny bez kapusty • vegeta Mięso ugotować z włoszczyzną z dodatkiem vegety, odcedzić, ostudzić, zemleć lub zmiksować ( łącznie z włoszczyzną ). Doprawić do smaku vegetą. Jedna porcja ( 63 g ) zawiera 55 kcal. ------------------------------------------------------------------- Minestrone (55 kcal) 2 litry wywaru warzywnego lub mięsnego • 2 marchewki • 3 łodygi selera naciowego • duży por • 2 cebule • duża puszka białej fasoli • 30 dag włoskiej kapusty • 3 ziemniaki • nieduża cukinia • 2 pomidory • liść laurowy • kilkanaście posiekanych listków bazylii lub łyżeczka suszonej • 2 łyżki posiekanej natki • 2 łyżki tartego parmezanu • 2/3 szklanki ryżu • 4 łyżki oliwy • ostra papryka • sól Warzywa umyć, marchewkę oskrobać, cebulę i ziemniaki obrać, z łodyg selera ściągnąć włókna, z kapusty wyciąć głąb, obciąć czubki cukinii. Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę, seler i por - w plasterki, kapustę poszatkować. Cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie i razem z przygotowanymi warzywami wrzucić do wrzącego bulionu. Dodać liść laurowy i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Po godzinie wsypać do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię, ryż, natkę i bazylię, gotować jeszcze przez pół godziny. Na kilka minut przed zdjęciem zupy z ognia dodać fasolę (nie odcedzoną) i obrane ze skóry, pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawić do smaku solą, papryką i ewentualnie przyprawą do zup. Na talerzu posypać parmezanem. ---------------------------------------------------------------------------- Rybne tymbaliki (60 kcal) 50 dag filetów z ryby morskiej, np. z dorsza lub mintaja • duża marchewka • cebula • 20 dag zielonej fasolki szparagowej lub groszku (może być z puszki lub mrożony) • cytryna i sok z połowy cytryny • 3 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka • 4 łyżeczki żelatyny • liść laurowy • ziele angielskie • natka pietruszki • pomidorki koktajlowe • sól • pieprz Namoczyć żelatynę w połowie szklanki wody. Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka. Dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, włać bulion i gotować 15 minut. Włożyć rybę oraz fasolkę szparagową lub groszek. Miękkie warzywa i rybę wyjąć na talerz, a wywar przecedzić, wymieszać z napęczniałą żelatyną, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. W kokilkach układać pokrojoną rybę, marchewkę i groszek lub pokrojoną na nieduże kawałki fasolkę (warzyw z puszki oczywiście nie trzeba gotować, wystarczy je odcedzić). Zalać gęstniejącą galaretą, wstawić do lodówki. Gdy galareta całkiem stężeje, zawartość miseczek wyłożyć na półmisek, udekorować pomidorkami, zieleniną i pokrojoną na cząstki cytryną.
![]() |
#374 | |
xxyy
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#375 |
Konto usunięte
|
Dot.: Dania Dietetyczne - przepisy
agnieszka k...wpisałam w wyszukiwarce nazwę pierwszej potrawy i wyskoczyły same strony pro-ana..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#376 |
Wtajemniczenie
|
Przepisy są bardzo małokaloryczne, pewnie dlatego. Jednak same w sobie nie propagują anoreksji... i nie ma w nich złego.
![]() |
![]() |
#377 |
Zakorzenienie
|
RULONIKI ala kanapka
Skadniki: - salata - chuda wedlina lub zolty ser o zmniejszonej zawartosci tluszczu - chudy twarog - jogurt naturalny bez cukru - ogorek - szczypiorek - jajka - sol i pieprz do smaku Najpierw przygotowujemy paste twarogowa - kostke twarogu rozdrabniamy, dodajemy 3 drobno pokrojone jajka, ogorka i szczypiorek, a nastepnie zalewamy calym opakowaniem (lub 1/2) jogurtu naturalnego i doprawiamy. Umyte liscie salaty rozkladamy na talerzu. Na kazdym umieszczamy plasterek wedliny lub zoltego sera i dodajemy duza lyzke pasty twarogowej. Zwijamy w rulonik lub jemy jako kanapke.
![]() |
#378 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ale to tlyko moja uwaga, być moze jestem przewrażliwiona |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#379 |
Zakorzenienie
|
no to ja dzis dodaje paste z sera bialego i tunczyka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#380 |
Raczkowanie
|
![]()
Dziewczynki, a jak robicie kotlety sojowe? Ja najpierw gotuje , a potem robie jak scchabowego, ale to dietetyczne chyba nie jest. Ugotowane poprostu mi nie smakują. Może macie jakieś sposoby na te kotlety? Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#381 |
Zakorzenienie
|
Moj przepis wymmyslony na pysznego omlecika
![]() 1 białko 1 cale jajo szczypta soli, oregano, proszku do pieczenia lyzka mąki pszennej (10g) Ubijamy bialka mikserem, potem dodajemy make, żółtko i dodatki i na mniejszych obrotach mieszamy. Wszystko na teflonową patelnie. 1 nektarynka ananas z puszki ( lub coś innego) 50g joggurtu naturalnego + syrop lub jogurcik owocowy Wsypujemy to na gore, polewamy i jemy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#382 |
Rozeznanie
|
muffinki
![]() 1/2 szkl maki pszennej razowej 1/2 szkl maki zytniej razowej 1 mala jogobella lajt 1 jajko 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia duza lyzka przyprawy do piernikow (moja slabosc, pieknie pachnie ![]() pol lyzki slodzika w plynie, do wypiekow 1/3 szkl oleju (nie wiedzialam czy go mozna zastapic...oliwa?:confuse d ![]() ![]() i sypnelam troche otrab z opakowania ![]() nie jest to z pewnoscia az takie dietetyczne, ale mysle ze od czasu do czasu lepiej zjesc taka muffinke niz np czekolade (w moim przypadku ![]() ![]() wyszlo mi 12 muffinek, mam forme z allegro....byly tam formy na muffinki mniejsze i wieksze..ja mam na te mniejsze ![]() ![]() forma jest silikonowa, wiec nie musialam jej smarowac zadnym tluszczem ![]() ....mi bardzo smakowaly ![]()
![]() |
#383 |
Przyczajenie
|
ciekawe ile ma kalorii ten placek... wie ktoś? bo chciałabym zjeść, a jestem na diecie 1000kcal i jeżeli bym go jadła musiałabym to sobie rozplanować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#384 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#385 |
Zakorzenienie
|
enda smakowicie wyglada
![]() wlasnie jaki placek? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#386 |
Rozeznanie
|
![]() |
#387 |
Rozeznanie
|
Dietetycznie raczej tak, acz niekoniecznie połączenie specjalnie wskazane
![]() Cyc kurzy z żurawiną Ingrediencje: - cyc kurzy - łyżka żurawiny - ząbek czosnku (raczej niewielki) - szklanka bulionu drobiowego (albo wody) - ostra papryka, sól, curry, kapka octu balsamicznego Weź kurzy cyc, obejrzyj wnikliwie, obmyj i ostrym nożem wytnij w nim kieszeń. Żurawinę ciepnij do miski, dopraw octem, wciśnij czosnek, zamieszaj. Upchnij nadzienie i potraktuj cyc wykałaczką, co by żurawina nie wyemigrowała. Jak szczelnie, obsyp cyc przyprawami. Rozgrzej teflon, wrzuć mięso i obsmaż na suchej patelni krótko z obydwu stron. Podlej bulionem (możesz go doprawić) i duś pod przykryciem około 8 minut. No, aż przestanie być surowy. Nie przesadzaj z duszeniem, bo wyjdzie za suchy ![]() Skonsumuj z jakąś surówką, brązowym ryżem, czy z czym tam masz ochotę ![]() BTW, robiona w ten sposób pierś bez nadzienia również wychodzi bardzo soczysta i smaczna.
Edytowane przez CinnaMoon Czas edycji: 2007-07-24 o 19:20 Powód: Obcinam nosy emotkom, co by były ładniejsze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#388 |
Przyczajenie
|
dobra, dałabym się pociąć, że widziałam tu przepis na temat jakiegoś tam placka i kilka komentarzy do niego, ale to pewnie było gdzieś indziej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#389 |
Rozeznanie
|
Potrzebuję jakiegoś dobrego przepisu na pangę, najlepiej pieczoną w piekarniku, bo smażenia unikam. Mój niezawodny przepis to ułożone w formie pomidorki i oliwki, a na to rybka mocno przyprawiona ziołami i sokiem z cytryny. No ale czas spróbować czegoś nowego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#390 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:38.