Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-05, 08:53   #2791
niv_
Zakorzenienie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
Nic nie mów, u mnie dzisiaj składanie numeru, do 19 jak nic będę kiblowała w redakcji (ten zapis z UP, że na stażu nie będziecie siedzieli po godzinach możecie wsadzić między bajki, musiałam chodzić na L4, pracowałam w sobotę a zgłaszanie tego do UP kończy się stwierdzeniem, że to nie ich problem), dzisiaj muszę też zaliczyć jedno badanie u lekarza medycyny pracy, jutro kolejne. Szykuje mi się szarpany tydzień.
Może szybko zleci...

To chodzenie do pracy na L4 do dla mnie idiotyzm jakiś, ale u mnie jest podobnie. Ludzie chodzą zarażają innych i się kręci.
Stary 2014-05-05, 09:57   #2792
agusiowata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loczek88 Pokaż wiadomość
matko,myślałam że tylko ja jestem taka z tym wyrzucaniem jedzenia "bo 3 dzień nie będę jjeść tej samej pomidorowej". Też mieszkam sama i tak naprawdę ciężko oszczędnie żyć w pojedynke, jeśli chodzi o produkty spożywcze, kupując w większych ilościach (taniej) nie daję rady tego wyjadać i się marnuje..Ostatnio zaczęłam kupować nie ze "oo,promocja biorę" tylko to, na co mam ochotę, nawet jeśli jest tego mniej..jednak muszę poszukać teraz złotego środka.
Staram się nie wyrzucać jedzenia. Zupę mrożę, jak zrobię więcej. Dla dziecka zaczęłam gotować. Ostatnio zrobiłam cały blender i do zamrażarki porcje.
Ps. Można się dołączyć? Pieniędzy nam nie brakuje (dochody niskie). Może dlatego, że staramy się oszczędzać na nieprzewidziane wydatki i nie marnować pieniędzy. Jak chodziliśmy na imprezy, to w klubie symbolicznie kupowaliśmy. Przychodziliśmy później jak impreza rozkręcona. Drinka przed wyjściem w domu.
Często zamiast kupować czipsów robię popcorn.
Stary 2014-05-05, 10:00   #2793
naven
Raczkowanie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
słuchajcie, za ile wystawić buty za które zapłaciłam 219zł? są nowe, ani raz nie ubrane. jeszcze na gwarancji. mam paragon i wszystko.
Spróbuj może wystawić za cenę zakupy i jednocześnie np. na allegro.pl i tablica.pl (teraz olx.pl).

Zawsze możesz zejść z ceny jak nie będzie zainteresowania
naven jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 10:28   #2794
agusiowata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suivi Pokaż wiadomość
U mnie na 2 osoby wychodzi 500-600 zł.
Bardzo mało. Jak ty to robisz? U nas 20dag sera czy szynki na jeden dzień starcza.
Nie wiem ile u nas wychodzi na jedzenie miesięcznie, bo nie udało nam się policzyć, ale wydaje mi się, że więcej.
Stary 2014-05-05, 10:30   #2795
naven
Raczkowanie

Smile Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!

Cytat:
Napisane przez agusiowata Pokaż wiadomość
Bardzo mało. Jak ty to robisz? U nas 20dag sera czy szynki na jeden dzień starcza.
Nie wiem ile u nas wychodzi na jedzenie miesięcznie, bo nie udało nam się policzyć, ale wydaje mi się, że więcej.

Próbowałaś spisywać wszystkie wydatki z miesiąca do do grosza (świetnie daje sobie z tym radę arkusz kalkulacyjny np. excel)? Daje fajne spojrzenie na to, ile faktycznie wydajemy na: jedzenie/paliwo/kosmetyki.
naven jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 10:58   #2796
Suivi
Zadomowienie

Cytat:
Głodzę się

Idę do sklepu i robię normalne zakupy. Nie oszczędzam i nie dziaduję.

Byłam dzisiaj u fryzjera i zapłaciłam 20 zł, czyli ok

Suivi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 11:21   #2797
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez punamama Pokaż wiadomość
a jak płaca?
1600zł netto plus jakieś prowizje, ale jak to wyjdzie dokładnie będę wiedziała pod koniec maja. Szczerze nie liczę na prowizje, bo wiem, że nasz sklep nigdy nie wyrobił i nie wyrobi progu
o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 13:12   #2798
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Strasznie dużo U mnie taka ilość starcza na 4-5 dni. Dzisiaj na tydzień kupiłam 30 dag szynki,liczę,że spokojnie starczy.
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 20:02   #2799
scarlett26
Zakorzenienie

Jak piszecie o tym żarciu jak tanio Wam wychodzi to zdumienie mnie ogarnia i czuje się jak ostatni rozrzutnik. 20 dkg wędliny to w sam raz na kanapki do pracy dla mnie i TZta....

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 20:21   #2800
GrumpyCat
Wredny kotecek

Dostałam pracę jednak tak jak się bałam - po 3h dziennie i jeszcze dojazdy długie :/ ale musiałam bo jest szansa że jak się zaczepię to za jakiś czas mnie przeniosą na takie stanowiska co zazwyczaj jest rekrutacja wewnętrzna Oby..
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 20:35   #2801
201801191006
Konto usunięte

ja się zastanawiam, czy nie popełniłam błędu w CV, które wysłałam do tej pracy na której mi tak baaardzo zależy

no bo w doświadczeniu mam wpisaną obecną pracę. w sensie, że ona dalej trwa i że dalej tam pracuję. i się teraz martwię, że może oni pomyślą, że skoro mam pracę to sobie sobie zatrudnią kogoś bezrobotnego? może to głupie, ale spokoju mi nie daje
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 20:42   #2802
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
ja się zastanawiam, czy nie popełniłam błędu w CV, które wysłałam do tej pracy na której mi tak baaardzo zależy

no bo w doświadczeniu mam wpisaną obecną pracę. w sensie, że ona dalej trwa i że dalej tam pracuję. i się teraz martwię, że może oni pomyślą, że skoro mam pracę to sobie sobie zatrudnią kogoś bezrobotnego? może to głupie, ale spokoju mi nie daje
Powiem Ci, że z mojego doświadczenia częściej odzywają się do tych nadal pracujących bądź w trakcie stażu. Teraz też dostałam się ze stażu a koleżanka nadal pracująca niż kiedy byłyśmy bezrobotne. Tak nie po polsku napisałam :P
Stary 2014-05-05, 22:08   #2803
Farisss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Jak piszecie o tym żarciu jak tanio Wam wychodzi to zdumienie mnie ogarnia i czuje się jak ostatni rozrzutnik. 20 dkg wędliny to w sam raz na kanapki do pracy dla mnie i TZta....
I to zazwyczaj na jeden dzień...
Ja ostatnio kupiłam trochę ponad pół kilo pieczonego schabu, to nawet krojąc cieniutko wystarczyło go na 3 dni dla 3 osób.
Stary 2014-05-05, 22:25   #2804
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
Powiem Ci, że z mojego doświadczenia częściej odzywają się do tych nadal pracujących bądź w trakcie stażu. Teraz też dostałam się ze stażu a koleżanka nadal pracująca niż kiedy byłyśmy bezrobotne. Tak nie po polsku napisałam :P
obyś miała rację
Stary 2014-05-05, 22:36   #2805
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

loloo 3mam mocno kciuki!
Stary 2014-05-05, 22:57   #2806
201801191006
Konto usunięte

dziękuję!
rekrutacja trwa do 15.05, to sobie jeszcze poczekam
Stary 2014-05-05, 23:00   #2807
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Ja w sumie też długo czekam, rozmowę miałam przed Wielkanocą a zatrudniona będę dopiero 12.
Stary 2014-05-06, 00:31   #2808
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Ile wydajecie miesięcznie na ciuchy, buty, kolorowe kosmetyki?
Stary 2014-05-06, 05:28   #2809
Varga
Wtajemniczenie

lolo, trzymam kciuki za pracę

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
Na ciuchy i buty miesięcznie wydaję do 50zł (aukcje allegro, lumpeksy), jak potrzebuję czegoś konkretnego, buty na zimę, płaszcz, to też nie wydaję więcej niż 150zł.
Kolorowe kosmetyki kupuję raz w roku, wtedy to jest wydatek rzędu 300zł, jedynie teraz przed ślubem sobie nakupiłam dodatkowych rzeczy.
A Ty ile wydajesz?
Varga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-06, 06:45   #2810
punamama
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Ja zawsze kupuje po 10dkg sera i 10 szynki i jeszcze sie boje czy nie za duzo :P. Na 2 osoby i starcza spokojnie na 3 dni. Tylko ze my raczej nie kanapkujemy, czasem tz zrobi sobie kilka do pracy
Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Dostałam pracę jednak tak jak się bałam - po 3h dziennie i jeszcze dojazdy długie :/ ale musiałam bo jest szansa że jak się zaczepię to za jakiś czas mnie przeniosą na takie stanowiska co zazwyczaj jest rekrutacja wewnętrzna Oby..
jasne, zawsze lepiej miec prace niz jej nie miec

lolo

Cytat:
hm, okolo 100 zl nie liczac butow
buty to jednorazowy wydatek raz na rok okolo 300zl, czasem kupie cos taniego w okresie letnim typu balerinki ale wtedy nie przekraczam 70zl
Stary 2014-05-06, 06:54   #2811
wiolusia00
Zakorzenienie

A ja w tym miesiacu musze kupic spodniczke, jakas koszule i buty Bo za niecaly miesiac jedziemy na chrzciny, a nie mam w co sie ubrac.
wiolusia00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-06, 08:26   #2812
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli chodzi o kosmetyki to muszę się kontrolować, bo potrafię wydać na nie lekką rączką sporo kasy, ale od paru miesięcy staram się nie przekraczać 50 zł. Np w tym miesiacu kupię tylko eyeliner z YR (drogi, ale starcza na ponad rok).

Na ciuchy różnie. Dużo ciuchów kupuję w lumpie, ale rzadko chodzę tam. Miesięcznie myślę, że ok 200 zł może idzie. Na buty różnie, w tamtym miesiącu kupiłam baleriny za 135 zł, w tym kupię półbuty z lasockiego za ok 114. Zamówiłam kartę zniżkową z ccc, więc zaoszczędze na nich 26 zł. Jeszcze chciałabym kupić adidasy, ale myślę, że dopiero w czerwcu i jasne baleriny. Na lato mam 3 pary sandalów, więc nie zamierzam kupować żadnych tego lata ( a w tamtym roku wydałam na nie ok 450 zł).
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-06, 09:12   #2813
GrumpyCat
Wredny kotecek

Ja przy dobrych wiatrach potrafię przepuścić na kosmetyki i ponad 200zl miesięcznie w kwietniu kupiłam krem vichy za 100zl, z 16 cieni inglota (w tym kilka mamie na urodziny) i kilka z natury, podkład i odzywke do rzes za 40zl x 3 (ale 2 dla mamy) i jeszcze parę rzeczy moje zboczenie w maju kupiłam tylko cienie do brwi i niczego więcej nie planuje, oby wytrwać
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-06, 09:23   #2814
ckin2u
Zakorzenienie

ja zalezy od miesiaca, raz na ciuchy i kosmetyki potrafie wydac bardzo duzo, a w drugim miesiacu praktycznie nic (ok 20 zl)
ckin2u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-06, 10:00   #2815
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Na ciuchy 0zł. wszystko mam. W zeszłym roku kopiłam tylko biała koszulę w lumpeksie za chyba 6zł. Butów i ciuchów mam do bólu.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-06, 10:01   #2816
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Varga Pokaż wiadomość
lolo, trzymam kciuki za pracę

Na ciuchy i buty miesięcznie wydaję do 50zł (aukcje allegro, lumpeksy), jak potrzebuję czegoś konkretnego, buty na zimę, płaszcz, to też nie wydaję więcej niż 150zł.
Kolorowe kosmetyki kupuję raz w roku, wtedy to jest wydatek rzędu 300zł, jedynie teraz przed ślubem sobie nakupiłam dodatkowych rzeczy.
A Ty ile wydajesz?
Jeśli chodzi o kolorówkę to zestaw co miesięczny to koszt ok 70-100zł
-tusz 30-35zł
-kredka ok 30zł

Raz na 2-3 mce dochodzi podkład ok 100zł.
Czasami też kupuję lakiery do paznokci, albo z Rimmela lub z Inglota.

Gorzej z ciuchami i ubraniami bo jestem chora na punkcie markowych i drogich rzeczy. Wydaję na to kilka stówek miesięcznie..

Dziewczyny poradźcie mi coś, bo miałam dzisiaj głupią sytuację i mam jakieś poczucie winy..

Od niedzieli w pracy (na drzwiach od kibla) wisiała kartka z info o zebraniu dzisiaj o 8 rano. Ja wczoraj miałam wolne, a w niedziele był ruch i wogóle.. I oczywiście ja tego nie widziałam, dzisiaj dzwonią do mnie, że gdzie ja jestem itd. Taki wstyd, a ja naprawdę nic nie zauważylam, z drugiej strony nie spodziewałam się ważnej informacji na drzwiach od toalety, mamy tablicę na ogłoszenia na którą zawsze zerkam.

Teraz mi głupio i czuję się niekomfortowo, idę na 13 do pracy i aż się boję..
Stary 2014-05-06, 10:32   #2817
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Buty kupuję rzadko,zazwyczaj kupuję dobrej jakoś i mi słuzą po 3-4 lata (strasznie niszczę buty,wiec pewnie gdyby nie to,to służyłyby dłużej). Wtedy jest to koszt 300-400 zł jednorazowo. Raz na rok kupię jedną parę przecenionych z takich gorszych, typu deichmann,albo sieciówki,wtedy wydaję max 100 zł na nie. Więc na miesiąc wychodzi ok. 15 zł na buty w przeliczeniu :P
Ciuchy kupuję dość specyficznie. Mianowicie bardzo czesto się coś psuje,a ponieważ mam zasadę,że skoro prawo daje możliwość,to ja z niego korzystam,wiec reklamuję te rzeczy i za odzyskaną kasę kupuje sobie nowe. Ostatnio nabyłam tak 2 sukienki o łączniej cenie 250 zl. Nie wiem,czy to się liczy,bo z portfela ani grosza nie wyjęłam. Czasem coś kupię w lumpie. Jak jest okazja jakaś cenowa,to raz na 3 msc kupię sobie jedną rzecz,ale zazwyczaj nie jest to wiecej niż 50-100 zł.

Co do kosmetyków - kolorówkę kupuję raz na pół roku albo więcej. Teraz za 50 zł zrobiłam w Rossmannie zapas na hohoho.

A co do szynki na kanapkę - ja kanapek nie jem Albo smażę sobie małe placuszki z jabłkami,albo robię sałatki albo biorę owoce i warzywa do pracy. I wiem,że niektórzy są zdania,że nie da się 8 h wytrzymać na owocach albo sałatce,ale ja jakoś daję radę i całkiem nieźle się trzymam
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.

Edytowane przez lolusl
Czas edycji: 2014-05-06 o 10:33
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-06, 10:44   #2818
klatka
Zakorzenienie

Podkład na 2-3 miesiące? Taki standardowy 30ml? Mi podkład wystarcza na pół roku albo lepiej. Zazwyczaj więcej niż pół roku. Nie wydaję na nie więcej niż 50zł.
Buty kupuję okazjonalnie. Nie czekam aż będę potrzebować butów "na już" i poluję na oryginalne na allegro. Ostatnio kupiłam nowe buty Levisa za 39zł. Wcześniej górskie Salomony za 130zł.
Ubrania też tylko jak jest jakaś okazja.

klatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-06, 10:51   #2819
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez klatka Pokaż wiadomość
Podkład na 2-3 miesiące?
Zależy ile się go używa Kiedyś używałam mineralnych i opakowanie mi starczało na 2 miesiące. Używałam też zwykłych fluidów, ale malowałam się 2 razy dziennie, pędzlem to podkład też kończył się po 2-3 miesiącach.
Varga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-06, 10:55   #2820
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klatka Pokaż wiadomość
Podkład na 2-3 miesiące? Taki standardowy 30ml? Mi podkład wystarcza na pół roku albo lepiej. Zazwyczaj więcej niż pół roku. Nie wydaję na nie więcej niż 50zł.
Buty kupuję okazjonalnie. Nie czekam aż będę potrzebować butów "na już" i poluję na oryginalne na allegro. Ostatnio kupiłam nowe buty Levisa za 39zł. Wcześniej górskie Salomony za 130zł.
Ubrania też tylko jak jest jakaś okazja.

Zależy jaką ma konsystencję ten podkład, ja używam dośc gęstego i do tego codziennie, to 3 mce to max.

No i jesli masz ładna cere to wystarczy kropelka, a ja mam zaskórniki i plamki więc się muszę zaszpachlować odpowiednio

Edytowane przez o_Khaleesi_o
Czas edycji: 2014-05-06 o 10:57
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości