|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Wada wzroku-mam jej dość
Mam wadę wzroku- krótkowzroczność: prawe oko -2,75 lewe oko -3,5. Mam 19 lat i za 2 lata zamierzam podjąć się operacji laserowej korekty oczu. Jednak przed tym zamierzam przez rok chodzić regularniej do okulisty i obserować swoją wadę czy się zmienia. Soczewki nosiłam ok.3 lata z przerwami krótkimi, choć jestem świadoma, iż powinno sie po roku zrobić przerwe, jednak nosiłam także okulary. Teraz rezygnuję z soczewek i koncentruje sie tylko na okularach. Czytałam dużo o forach i stronach o takich operacjach i chciałabym was prosić [kogoś kto już miał taka operację] o adresy do klinik najlepiej w Warszawie, Białymstoku lub nawet gdziekolwiek byle była sprawdzona. Bardzo się denerwuję, gdyż wada bardzo mi przeszkadza, może i nie jest taka duża jak czytałam na innych forach, ale pogłębia się i chcę znów normalnie widzieć. Bardzo proszę o pomoc i informacje.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wada wzroku-mam jej dość
jesli wada się pogłębia nie można przeprowadzić zabiegu, zapraszam do wyszukiwarki
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
tylko ta wada nie poglebia mi sie co rusz tylko co kilka lat
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
znaczy, ze sie pogłębia, nikt nie przeprowadzi zabiegu
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
KASU MAM TO SAMO...MI TEZ SIE WADA ZWIEKSZA CO JAKIS ROK CONAJMNIEJ, ALE DO OLUSLITSY CHODZE RZ NA 2 LATA NAJgorsze jest ze nie nosze okularow bo mi we wszytskm przeszkadzaja i jak ide po ulicy nie poznaje ludzi, ostatnio ktos mi czesc powiedzial, odpowiedzilam ale nie wiedzialam kto to jest nie poznaalm odleglosc 5 metrow co najwyzje ;( okropne..taka sytuacja zdazyla mi sie juz kilka razy ;(( buu
nosze okulary od 2 klasy liceum, zaczelam od -075 jestem na -1.5
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
koło 20 roku życia wada przestaje się pogłębiać zazwyczaj,musicie zaczekać
krótkowzroczność zaczyna się pogłębiać w okresie dojrzewania zazwyczaj, gdy on się kończy to wada też często staje więc nie wszystko stracone!
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
mam 21 lat i widze ze moje okularki zaczynaja byc slabsze wic chyba nie przestala sie poglebiac ale do okulisty pojde za jakies 1.5 roku
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
ja do okuisty chdze co najmniej co pol roku, ale u mnie lista problemow z oczami jest długa. Wada zastopowała w wieku 21 lat, dzieki Bogu. A to dlatego tak się dzieje, że rośniemy mniej więcej do 18 r, a do 21 mogą rosnąć kości krótkie, a tym samym rozciągać może się siatkówka
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuje pocieszyliscie mnie :P bo juz sie przestraszylam ze nic z tego nie bedzie... uff ulzylo :P jak najszybciej i tak za jakies2 -3 lata chce podjac sie takiej operacji bedac pod stala kontrola lekarza okulisty
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
a wiesz w ogole jak wyglada taka operacja? masz stosunkowa mała wadę wzroku, naprawdę. Mojej kolezanki mama jest okulistka, ta kolezanka ma ok 6 na obu oczach, i jej mama nawet nie chce slyszec o takim zabiegu. Dokladnie sie nie znam, ale wiem, ze tam nacinaja wszystko, moze sie to nie powygajać, no i nie ma pewnosci, ze wada zniknie.
Przy tak malej wadzie jaka masz radzę się dobrze zastanowic i porozmawiac z profesjonalnymi oklistami (nie takimi, ktorzy przeprowadzaja te zabiegi, bo wiadomo, ze im zalezy na zysku) i osobami, ktore przeszly taki zabieg... w internecie wszystko wydaja sie kolorowe... pamietaj, ze oczy masz TYLKO jedne !! i wierz mi masz mała wadę, pomysl o ludziach, którzy mają np -8.... |
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam ok 6... Też się zastanawiam nad operacją, ale nie wiem, czy kiedykolwiek się na nią zdecyduję, to jednak "grzebanie w oku", co mnie przeraża!
Poza tym, wiele osób twierdzi, że bardzo ładnie mi w okularach. Od niedawna noszę soczewki, ale niezbyt często. TŻ woli mnie w okularach ![]() Może intelygentniej wyglądam...? ![]() Wada pogłębiała mi się do jakiegoś 20-21 roku życia, więc radzę poczekać
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
ja nosze okulary slabe po domu -0.75 a w skzole jak juz musze to -1.5 na ulicy nie nosze bo mi sie 'oczy poca' ale boje sie ze jak juz dorosne i dojrzeje do bycia matką moja wada bedzie tak duza ze urodzenie dziecka moze grozic mi utrata wzroku. moj kolega ma -6 na oba oczka i nie moze nosic ciezarow juz bo moze stracic wzrok...zyci jest okropne a najgorsze w tym jest to ze jestem jedyna w mojej rodszinie ktora nosi okulary w TYm wieku...moi rodzice zakupil sobie okularki w wieku 45 i 50 lat i od tamtego czasu nosza do czytania a ja w wieku 18/19 lat oslepłam...rocznik 86 czarnobyl!
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Hej! Ja tez mam bardzo slaby wzrok niestety. Chodze do okulisty mniej wiecej co 2 lata. Mam najgorsze szkla jakie moga byc, czyli minusy
Niestety minusy same w sobie prowadza do jeszcze gorszej wady, sa bardzo mocne. Teraz nosze minus 3 na oboje oczu, ale ostatnio jak bylam na badaniu to wyszlo, ze powinnam pomyslec nad minus 4 albo 5 ![]() ![]() Kurcze, jak tak dalej pojdzie to oslepne kolo 30-tki. Na operacje mnie nie stac, a poza tym za bardzo sie boje ingerencji w oko, przeciez cos moze nie pojsc tak jak trzeba i by dopiero bylo Ale wada bardzo mnie denerwuje i smuci...Bez okularow jestem calkiem slepa....
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam -3,5 na lewe i prawe-jakos nie narezkam, bo wiem ze moze byc o wiele gorzej.
Sa to i tak zanizone soczewki, bo moje oczka musza tez radzic sobie same. Operacje kiedys tam moze zrobie,jesli nie pozostaje mi nosic soczewki. (poza tym teraz jest taki wybor oprawe, ze chcialoby siemiec wszystkie) |
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo soczewki można nosić bez przerwy, przez cały czas, do końca życia (oczywiście będąc pod stałą kontrolą okulistyczną i pod warunkiem, że nie ma żadnych przeciwwskazań do ich noszenia). |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
ja mam -8
widze ręke na odległość 10 cm, rano nie wiem gdzie jestem i wszyscy się ze mnie nabijają :P hehe
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
"Mam wadę wzroku- krótkowzroczność: prawe oko -2,75 lewe oko -3,5. "
Wierz mi, ze taka wada to naprawde zadna wada ja mam -6 i -6,5 , nosze okulary od drugiej klasy podstawowki, soczewki od roku od czasu do czasu... da sie z tym zyc serio
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
im mniejsza wadę się ma tym większe prawdopodobienstwo, ze zlikwiduje sie do 0, przy Twojej raczej pewne. Przy mojej- 8, male szanse wciaz. Wiec czekam.
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Jestem krótkowidzem - bylam zdecydowana na operację laserową ale okazało sie, że nie jestem dobrą kandydatka do LASIK'u bo mam za cienką rogówkę
Jest specjalna metoda dla osób z cienką rogówką, ale na razie wolę zbierać informacje na jej temat gdyż jest stosowana w Polsce dopiero od 2005 roku. Wadę mam dość sporą bo -7 z tym że okulistka zaleciła mi -6 - na badaniu komputerowym wychodzi zawsze odrobinę więcej (tak powiedziala). Noszę szkła kontaktowe od 6 lat i czuję się super - wada w niczym mi nie przeszkadza, może ewentualnie odrobinę w pływaniu (muszę bardziej uważać żeby nie zgubić soczewki)
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
A to czasem nie jest prawda (lub mitem) ze soczewki powoduja poglebianie sie wady??? ja od 3 albo 4 lat dopiero 2 razy bylam u okulisty...i obymjuz chodzic nie musiala;((
chce moje oczkaaaaaa;(((((
|
|
#21 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiesz moze jakie sa najlepsze soczewki?? ktore najbardziej sie oplaca?? czy majac taki problem z bolem glowy i reszta soczewki pomoga?? obawiam sie ze moja wada sie poglebia poniewaz juz coraz slabiej widze acha i jeszcze jedno czy jest roznica w soczewkach jezeli ktos dlugo pracuje przed komputerem??????
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
sa rozne soczewki-jednio dniowe, tygodniowe, miesieczne...
niestey nie dla wszytskich sie nadaja musisz uwazac zeby nie zgubic, sama myslalam ale dla mnie sie na 100% nie beda nadawaly, bo niema dnia zebym nie plakala, bynajmniej tak mi sie wydaje ze osoby placzace moga sobie odpuscic... a moze mialas za mocne okularki?ja sie musialam przyzywczaic i glowa mnie nie boli ale oczy dlatego zakldam jak juz musze....
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
oj ja tez mam problemy z rogowka, miałam kilkudziesięcio procentowe ubytki 2 lata temu spowodowane alergią:-(
|
|
|
#24 |
|
Rozeznanie
|
Mam wade -3 w obu oczkach ale okulistka zaleciła mi okulary -2 , za jakieś 2 , 3 lata mam zamiar zrobić sobie operacje oczu ,tylko z tego względu że mój znajomy z -6 ma teraz 0 idealnie . Ryzyko zawsze istnieje przy każdej operacji ale tylko tak wkońcu bede sie czuła dobrze , soczewki mi nie służą , a w okularach chodze tylko w domu ponieważ sie krępuje
|
|
#25 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja teraz kupuje na allegro i naprawde niedrogo wychodzi (trzymiesieczne), w soczewkach czuje sie jakbym nie miala w ogole wady, sprobuj |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Rozeznanie
|
Bzdura. Sama noszę często soczewki; po tym, jak łzawią oczy, wręcz bardziej komfortowo nosi się soczewkę, bo oko się oczyszcza.
|
|
#27 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Podobno do soczewek też trzeba się przyzwyczajać, na początku nosić je tylko kilka godzin, oko może swędzieć. Ja niczego takiego nie odczuwałam, od razu nosiłam soczewki cały dzień. Co do komputera to sprawa wygląda tak - ogólnie soczewki nie wpływają na komfort pracy przy komputerze. Jednak osoby noszące szkła kontaktowe rzadziej mrugają. Pracując przy komputerze i wpatrując się w ekran monitora mruga się jeszcze mniej, dlatego aby zapobiec wysuszeniu oka (uczucie piasku pod powiekami, łzawienie, szczywpanie) należy robić sobie krótkie przerwy lu b po prostu popatrzeć gdzieś w dal lub np. na coś zielonego (zielony relaksuje oczy - opinia lekarza). Cytat:
Co do zgubienia to przecież wiadomo - z oka nie wypadnie (chyba że spłuka je np. woda albo będziemy intensywnie trzeć oczko) a przy zakładaniu czy zdejmowaniu potrzeba chwilę uwagi i już
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A okularów nie cierpię brrr i od wielu lat noszę tylko soczewki
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze ja bym chciala soczewki bo jednak to duzy komfort ale to strasznie duze pieniadze jak dla mnie, kupilam okulary 2 lata temu nie widac ich na moim nosie i mi sie podobaja tylko nie lubie ich nosic mimo wszytsko
a z soczewkami to znow obawiam sie tego plakania ze je sobie wypłacze;( mowta co chceta ale placzek jestem...i to jedyne co mnie odrzuca no i forsa..no nic pomysle
|
|
#30 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam wieksza wadę wzroku a dwoje dzieci udało mi się urodzic i wzroku nie straciłam. Cieżary tez moge nosić. Bez przesady jednak. Albo kolega ma jeszcze inne wady prócz wady wzroku albo chce sobie życie ułatwić. ![]() Cytat:
![]() Nosze okulary i musze się przyznac, że bardzo je lubie. Przyzwyczaiłam się do nich tak, że mimo tego, że kwalifikuje sie do operacji, to jakos nie mam na to ochoty. Ja juz sobie siebie nie wyobrażam bez okularów. Zresztą uwielbiam wybierac oprawki, zmieniac je... Ale znam osoby, które miały operacje zmniejszenia wady wzroku i bardzo sobie to chwala. Nikt kogo znam nie miał żadnych komplikacji ale to byli ludzie ok 30stki, wada już nie postepowała. I wszyscy mieli operaqcje robioną w Katowicach.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:27.

Szymuś- mój skarbek <3
krótkowzroczność zaczyna się pogłębiać w okresie dojrzewania zazwyczaj, gdy on się kończy to wada też często staje

widze ręke na odległość 10 cm, rano nie wiem gdzie jestem i wszyscy się ze mnie nabijają :P hehe

wiesz moze jakie sa najlepsze soczewki?? ktore najbardziej sie oplaca?? czy majac taki problem z bolem glowy i reszta soczewki pomoga?? obawiam sie ze moja wada sie poglebia poniewaz juz coraz slabiej widze acha i jeszcze jedno czy jest roznica w soczewkach jezeli ktos dlugo pracuje przed komputerem??????
A okularów nie cierpię brrr i od wielu lat noszę tylko soczewki