Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-07, 14:31   #841
olakola
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

side85 gdzie kupowałaś to nosidełko ?
ja bym chciała czarne albo beż ewentualnie szare - żeby TŻ też czasem ponosił małą, a na allegro nie widze w takich kolorach;
i czy kupiłaś dodatkowo wkładkę dla niemowlaków ?
pokaż koniecznie zdjęcia i napisz co myślisz, bo ja też chcę kupić.

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Gdyby, miala tylko Marco, to powiedzialabym, ze sytuacja idealna, ale ze najbardziej marudzi, jak Antonio przychodzi ze szkoly i musze sie tez nim zajac, to nie powiem
Maz czesto nie jest w stanie ogarnac Marco i uspokoic go
Gdybym miała tylko Julię, to byłby luzik.
największy problem = najstarszy syn
za stary, żeby " dać w dupe ", a mówienie do niego jak grochem o ścianę ...
mój TŻ właściwie tylko kompie (razem ze mną) Julę i czasem chwilę ponosi, także rozumiem;
a i chyba go nastraszyłam - bo powiedziałam, żeby uważał przy przewijaniu, że dziewczynki trzeba wycierać od przodu do tyłu, żeby jej kupą nie zainfekować nic z przodu; no i w efekcie NIGDY jej jeszcze nie przewijał; chłopcy są łatwiejsi w "obsłudze"

teQiba mój mąż też rano wychodzi, wraca po 19, po czym musi zjeść, potem ponosi Julię 5 minut i musi iść kosić trawę, albo coś w garażu, albo coś z drewutnią, albo ..., albo ... , zawsze coś
a w nocy tylko ja wstaję (a w sumie to nie wstaję, tylko przystawiam małą do cyca

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość
a to wy przebieracie na noc? Bo ja po kąpieli zakładam ubranko i ono starcza aż do kolejnej kąpieli chyba ze się pobrudzi
nie traktuje czegoś jako piżamki na noc. Mój śpi we wszystkim, np dzisiejszą noc przespał w spodenkach i skarpetkach
na noc po kąpieli ubieramy śpiochy/pajac, a rano jak wstajemy to ubranko "normalne" czyli body + spodenki lub body + sukienka

Cytat:
Szukam cos na lato ala bandany dla Marco na glowe, a znalazlam takie cos i pomyslalam sobie, ze Ela bylaby zachwycona
no niezłe, niezłe, to wersje na wesele chyba
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 14:59   #842
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
A tak w ogóle to muszę się pożalić
Pisałam wczoraj, że nie zrobiłam prania i brakło mi ciuszków. Dzisiaj w nocy zamuliłam i nie dokręciłam butelki przez co polałam Olę i siebie. Musiałam ją przebrać, a że nie miałam ciuszków, to wzięłam body z drugiej szuflady gdzie trzymam rozmiar większe ciuszki i body z tej szuflady są prawie dobre Moje dziecko rośnie tak szybko, a ja jeszcze się nią nie nacieszyłam [COLOR="Silver"]
współczuję

mnie to też boli jak pakuje kolejne ubranka bo te najmniejsze są najsłodsze.
Ale nie martw się, Ola jeszcze nie idzie na pierwszą randkę

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Jakie nosidło w końcu zamówiłaś, bo nie pamiętam :/?

Tak dla równowagi Kinga zaczęła znacząco mniej spać w dzień. Nadszedł więc i dla mnie koniec obijania się przed komputerem całymi dniami... Najtrudniejsze dla mnie jest to, że nie wiem co ja z takim maleństwem mogę robić oprócz noszenia na rękach, kładzenia na macie, leżaczku i próbowania mówić do niej (jak ja nie znoszę gadać, wolę pisać).
1. Ergobaby
2. Nie wiem co więcej można robić z dzieckiem. leże z nią i trzymam u siebie na kolanach w pozycji takiej jakby pionowej i podnosimy się za rączki, suszę włosy suszarką żeby się do niej cieszył, zabieram ze sobą do łazienki jak się kąpię bo uwielbia słuchać szum wody i cieszyć się do pszczoły zabawki którą ma tam przy przewijaku. Piotruś najwięcej jednak siedzi w bujaczku z FP i patrzy sobie na mnie jak gotuję obiady a ja do niego wtedy śpiewam.

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
Haha, zasada nr 1- nie chwalić swojego dziecka Chwaliłaś to teraz masz

No i gratki za 2 miesiące, myśmy skończyli w środę - z wagą 5,2 kg

A nosidło to Ergobaby? Będziecie nosić małego już teraz czy dopiero jak będzie trzymał główkę? Ja się nadal zastanawiam, chyba najpierw wypożyczę żeby sprawdzić czy nam się podoba... Daj znać koniecznie. Jest tak wkładka dla niemowlaka?

Co do ubierania, to Gucio śpi w pajacach, a w dzień najczęściej body i spodenki. Ale dopiero po ok 6 tygodniach zaczęliśmy rozróżniać ubrania nocne i dziennie, wcześniej cała dobę leżał w pajacykach, ew. body + półśpiochy.
A swoją drogą natknęłam się na taki wątek odnośnie przegrzewania dziecka:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,572,1...nocy_.html?v=2
Poczytałam i mam wrażenie że chyba wyrodna jestem bo Gucia tak cienko ubieram W nocy tylko pajacyk (jak był noworodkiem to pod pajaca szło jeszcze body), śpi w beciku i czasem jak zimniej to nakrywam jeszcze cienkim kocykiem. W pokoju ok 20 stopni.
A czytam, że dzieci kilkumiesięczne poubierane w body, pajacyk, śpiworek i kocyk w pokoju 24-25 stopni koszmar.

Aha, a zakładacie już dzieciaczkom body z krótkim rękawem? Bo mam tego trochę i się zastanawiam kiedy je założyć. Żeby w samym krótkim rękawku to za zimno chyba jeszcze? Chyba że krótki rękawem i sweterek?

A poza tym to dziecko nauczyło mi się samo zasypiać w łóżeczku. TZ po wczorajszej kąpieli i karmieniu odbeknął go i nosi go na rękach a Gucio oczy jak 5 zł. Wzięłam, odłożyłam do łóżeczka, dałam smoka i za 2 minuty Gucio spał
1. Dokładnie, chwaliłam to mam, ale na szczęście wróciło moje dziecko póki co
2. Kupiłam ten model:
http://store.ergobaby.com/baby-carri...ld=BC220CT82NL
generalnie wkładka niemowlęca jest DO 6 kilo lub DO 4 miesiąca. My osiągnęliśmy 6 kilo właśnie więc wkładki nie moglibyśmy używać. Dziś użyłam po raz pierwszy ale faktycznie wolałabym żeby trzymał już głowę.
moje wrażenia są takie jak Trisdom. Dlaczego nie miałam tego od początku ? jeśli to prawda co piszą wszędzie że te ergonomiczne nosidełka sa zdrowe to jest to idealna sprawa bo zakłada się dwoma ruchami, mały zasnął od razu i poszłam na zakupy na mój ukochany targ i mogłam sobie nieść siatki w rękach, poszłam na pocztę gdzie nie ma podjazdu i nie czułam ani grama na sobie! ciężar jest ta rozłożony że wogóle nie czułam że mam cokolwiek przed sobą. Świetna sprawa jest sprzedawca na all który sprzedaje ten model z przesyłką za 340zł więc Potem po prostu odsprzedam, ale genralnie służy do 20 kilo i można nosić dziecko na cztery sposoby: z przodu twarzą do siebie lub do świata, z boku na biodrze lub na plecach.
3. Co do przegrzewania i tego tematu to mam to samo zdanie co większość tu, że to głupota przegrzewać dziecko Co innego jak Marioli Marco urodził się taki maleńki i ma inna wrażliwość póki co, a co innego mój klocek 6 kilowy który dostaje szału jak mu gorąco i muszę go rozpierać na zakupach w sklepie bo szaleje.
Body z krótkim ubieram bo nakupiłam i mi szkoda ale wtedy zakładam np. sweterek.
4. Gratki za zaśnięcie. U nas to już stała praktyka (odpukać). Wierci się po zjedzeniu, pojęczy ale do pół godziny zasypia.

Cytat:
Napisane przez martyna141 Pokaż wiadomość

moja głodomorra sie budzi więc szybko pokłóciłam sie z Tżtem dziś, ale mniejsza o to

Miłego Dnia wszystkim
w obliczu posiadania dziecka kłótnia z tż staje się taka mało ważna

Cytat:
sama tez nie chodze w pizamie w dzien, codziennie tez zakladam czysta, bo sie przewaznie spoce, to juz nie zaloze jej drugi raz
mysle, ze zawsze cos sie uleje, poslini itp., nie chcialabym, aby moje dziecko chodzilo w czyms takim caly dzien
mam takie samo zdanie. Codziennie po kąpieli zakładamy świeży pajacyk i rano zdejmujemy, bo w końcu dziecko ma wiedzieć że w nocy jest noc i wtedy nosi się piżamkę i się śpi a w dzień ma się inne ubranko i wtedy można broić

Cytat:
a właśnie wczoraj jak szłam rano to babeczka też miała dziecko trochę starsze od mojego i ubrane bylo w gruby zimowy kombinezon (tak wyglądało )
może tam inny klimat panował tez ostatnio jade z Piotrkiem wózkiem w body z krótkim plus jeansy i sweterek i tylko zakryty kocykiem bez tej nakładki już od wózka, a tam obok babka z dzieckiem takim samym i w kombinezonie, czapce zimowej i przykryte welurowym kocem. Z przegrzania to chyba można takie dziecko zadusić

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
Wybaczcie, że znów wracam do tematu szczepień, ale mam pytanie ile kosztowały was szczepionki skojarzone? I jakim preparatem szczepione były wasze dzieci pentaximem czy infanpixem?
Jeśli zdecyduje się na ten wariant szczepień to muszę przy kolejnych szczepieniach również brać te skojarzone szczepienia, prawda?
Wg programu szczepień do lat 2 ta płatna alternatywa to 4 dawki, prawda? nie mówię o rota i pneumokokach
Basiu nasze kosztują 120 jednorazowo (ta 5w1) bo w szpitalu na żółtaczkę szczepili nas już Engerixem, więc musieliśmy też szczepić 5 w 1 (Infanpix) plus Engerix na tym szczepieniu pierwszym. Tak wiec 120zł każdorazowo oraz 50zł Engerix czyli 170zł. Na następny raz (szczepienie między 3/4 miesiącem) w naszym przypadku 6 tygodni od poprzedniego znowu 120zł (jedno wkłucie), potem 5/6 miesiąc jedno wkłucie 120zł, następnie 7 miesiąc sam Engerix (wzw B) za 50zł i potem 16/18 miesiąc 120zł. W sumie cztery wkłucia Infanpixu i 2 wkłucia (poza szpitalem) Engerixu. Engerix był naszym wyborem w szpitalu u nas szczepią jakąś chińską szczepionką, zaakceptowana bo dopuszczona do obrotu ale wolałam Engerix.
Lekarz powiedział nam, że jak zdecydujesz się na jedną drogą to już przy niej zostajesz.
Dlaczego pytasz?

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

olakola: wrzucę potem zdjęcie, co do koloru wybrałam brązowe z żółtymi elementami z serii Designer, właśnie z tego powodu o którym piszesz że mąż będzie młodego równie często nosił jak będziemy gdzieś szli

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Dla zainteresowanych :

Stary 2014-05-07, 15:03   #843
baja_86
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny
Side pytam, bo nie moge sie zdecydowac, wybor jest trudny
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 15:19   #844
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Ja sie zawsze ciesze jak Franek ma większe ciuszki. Zawsze to cos innego i latwiej ubrac

Co do nierozwinietych uszek to ja cos slyszalam chodzi o to, ze cos w srodku (blona i ślimak?) Jest jeszcze nierozwinite. Nie pamietam kto mi to mowil
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 15:26   #845
pola_m
Wtajemniczenie

cześć

Widziałam zdjęcia, śliczne dzieciaki!

Cytat:

Ja tez nie mam co pisac o moim dziecku, bo marudne caly dzien od Wielkanocy, za to w nocy spi ladnie. Gdyby, miala tylko Marco, to powiedzialabym, ze sytuacja idealna, ale ze najbardziej marudzi, jak Antonio przychodzi ze szkoly i musze sie tez nim zajac, to nie powiem
Maz czesto nie jest w stanie ogarnac Marco i uspokoic go

Tak wiec chodze jak zombie

Maz mi pomaga w nocy, wstanie, przewinie, a nad ranem da butle, ale i tak jestem nieprzytomna, bo w dzien nie mam chwili oddechu i czasami nie potrafie prawie nic zrobic w domu, bo placz jest ciagly.
Chyba mi sie taki marudny egzemplarz trafil.
Dobrze, ze na spacerach zadowolony, oglada swiat lub spi, ale ile mozna chodzic
oj współczuję...
dobrze, że chociaż w nocy ok

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
Witajcie
Ja znów na szybkiego bo od 10 mam lekcje :/. Potem chwila przerwy i znowu kursy od 15.30 do 19 eh :/. Byle do czerwca....(mam cichą nadzieję, że wtedy odpadnie mi chociaż część obowiązków zawodowych).
Moja Niunia bardzo polubiła karuzelkę ze zwierzaczkami, którą ma nad łóżeczkiem. Gaworzy do nich, przygląda się i macha rączkami, jakby chciała do nich sięgnąć . Poza tym z dnia na dzień robi się coraz mądrzejsza . Rozgląda się wokół, uśmiecha się, sprawdza, kto ją np. właśnie pogłaskał po główce . Wszyscy mi mówią, że jak na 7-miotygodniowe dziecko jest bardzo zorientowana .
dla niuni
I oby do czerwca! Zleci

Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość

Ogłaszam, iż moje dziecko dziś kończy 2 miesiąc i wczoraj ważone przed kąpielą osiągnęło dokładnie 6 kilogramów ani grama więcej czy mniej Kawał chłopa z niego będzie
Franio od koziegomleczka również dziś świętuje 2 miesiączki

Idę myć podłogę bo przyjeżdża cioteczka zobaczyć Piotrusia a smok na chwilę usnął w bujaku chyba ze zmęczenia marudzeniem

ps: moje dziecię w końcu idzie na chrzest w kremowym body z kołnierzykiem w kratkę niebiesko beżową, na dól spodnie w kolorze intensywnie niebieskim jak kratka na kołnierzyku, do tego granatowa mucha i buciki a do kościoła żeby nie było że za mało na jasno to dostanie kremowy kubraczek z tesco który kupiłam przed jego narodzinami. Przynajmniej mnie się będzie podobał i będzie pasował do ojca który na tę okazję kupił sobie niebieskie spodnie i kremową marynarkę
sto lat!

Fajnie będzie wyglądał Twój synio, pokaż zdjęcia koniecznie

Cytat:

U nas dziś rewelacyjna nocka. Po wczorajszej kąpieli i karmieniu (20) młoda poleżała sobie w łóżeczku i usnęła sama, czyli jak co dzień. To co mnie zaskoczyło to, że obudziła się dopiero o 1:30 Aż się dopytywałam TZ czy na pewno jej w międzyczasie nie karmiłam, bo podejrzewałam, że mogłam zrobić to na śpiąco No i kolejny raz obudziła się po 6 Cudna nocka

Tak dla równowagi Kinga zaczęła znacząco mniej spać w dzień. Nadszedł więc i dla mnie koniec obijania się przed komputerem całymi dniami... Najtrudniejsze dla mnie jest to, że nie wiem co ja z takim maleństwem mogę robić oprócz noszenia na rękach, kładzenia na macie, leżaczku i próbowania mówić do niej (jak ja nie znoszę gadać, wolę pisać).
za nockę
Przyzwyczaisz się do gadania Ja do Antka mówiłam (i dalej mówię) o wszystkim, co robimy, i teraz niestety mi zostało NAwet jak jestem w domu to mówię na głos co robię i co będę robiła

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość

Mama mi powiedziala ze ja taka bylam - tzn uwielbialam sie przytulac i nie pozwalalam sie nigdy samej zostawic, a pozniej bylam zlotym dzieckiem. Wiec mam nadzieje ze Kacper po prostu jest taki po mnie - bo przytulac sie lubi i tez marudzi glownie jak nie mam go na rekach. Oby

Bo cale dnie go w domu nie ma - wychodzi o 6 a wraca ok 20 a o 20 kapiemy i spanie. W weekendy tez czesto ma jakies fuchy
Akurat sie wzial za otwieranie wlasnej firmy i bierze wszystkie zlecenia zeby rozbujac to na tyle zeby mogl sie zwolnic z etatu.
Masakra - czuje sie czasem jak samotna matka

Może faktycznie Kacper będzie taki jak Ty
Kurczę, faktycznie szkoda, że akurat teraz Twój mąż się wziął za firmę....

Cytat:
a to wy przebieracie na noc? Bo ja po kąpieli zakładam ubranko i ono starcza aż do kolejnej kąpieli chyba ze się pobrudzi
nie traktuje czegoś jako piżamki na noc. Mój śpi we wszystkim, np dzisiejszą noc przespał w spodenkach i skarpetkach
ja robię tak samo

Cytat:

a tak jeszcze się chce spytać. Moja mama mi właśnie powiedziała że male dzieci nie mają w pełni rozwiniętych uszek (cokolwiek to znaczy) i dlatego trzeba im czapeczki ubierać i coś tam mówiła że trzeba później tez uważać (już nie pamiętam ) czy to możliwe że dziecko ma nierozwinięte uszy? Przecież ma ucho całe ładne nic im nie brakuje więc o co chodzi?
hmm... nie spotkałam się z czymś takim...

Ale fakt, że jest taka opinia, że dzieci w czapkach powinny chodzić - ale to chyba taka polska opinia, tutaj czapki nie są tak popularne

Dziewczyny, mam pytanie. U mnie jeszcze niby trwa połóg (Kalina jest z 5.04), ale czuję się dobrze. Jak myślicie, czy mogę pójść na rower? (poród SN, ale z nacięciem, którego już nie czuję)
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 15:26   #846
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
Pytałaś kiedyś ile Gucio wciąga mm na dobę - 6 razy po 150 ml a ostatnio na noc robię 180 ml. Nie wiem czy nauczył się tak ssać ten smoczek smoczek, bo z reguły zjedzenie butli trwało ok 10-15 minut, a teraz 3-5 minut
:
Ooo to więcej od Majki, ale skoro tak mu smakuje to niech wcina na zdrowie jak będzie za dużo to pediatra Ci powie

Cytat:

[/COLOR]Dla zainteresowanych :

Fajne ja też mam jakieś, ale nie pamiętam firmy Będę go używać latem

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 17:35   #847
Limonka1987
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny

Ja dziś na szybko, bo jestem strasznie przyklepana po kolejnej bezsennej nocy i nie mam weny na pisanie.

Virginia- cieszę się, że przynajmniej latem będziesz się mogła trochę nacieszyć Niusią. Oby zleciało jak najszybciej

Side- nosidło wygląda bardzo fajnie i myślę, że będzie Wam dobrze służyć

Tygrysku- oby więcej takich nocek
Przypomnisz mi w jakim wieku jest Twoja pociecha?
Moja Emilka ma prawie miesiąc i też coraz mniej czasu spędza na drzemkach. W chwilach gdy nie śpi, nie je i nie zmieniam jej akurat pieluchy noszę ją na rękach, przytulam, całuję, mówię do niej, kładę ją na brzuszku, żeby ćwiczyła, słuchamy razem muzyki (od dzieciowych piosenek po Rihannę ). Czasem też leży po prostu w swoim łóżeczku, bo wyszłam z założenia, że od małego musi umieć zajmować się sobą
Niedługo przyjdzie czas na bardziej atrakcyjne wspólne zabawy

teQiba- bardzo mi przykro, że TŻ jest teraz tak zaangażowany w pracę,że nie ma czasu pomóc Ci przy Kacperku i cieszyć się jego rozwojem. Ale teraz niestety są chyba takie czasy. Mój mąż też wychodzi do pracy o 7.00, a wraca o 19.00. Niewiele zostaje mu czasu na nacieszenie się Emilką czy odciążenie mnie.
Wydaje mi się, że kiedyś łatwiej było mieć rodzinę, a dziś pogodzenie wychowywania dziecka i pracy zawodowej wymaga niezłego nagimnastykowania się
Jeżeli Kacper wyrośnie z marudzenia to biorę go nawet łysego
Przynajmniej fajną teściową będę miała

Pola- trudno powiedzieć. Dobrze Cię rozumiem, bo ja rodziłam 10.04.2014 i dziś nie wytrzymałam: zafundowałam sobie lekki trening. Tak mi się chciało poćwiczyć. To zawsze dobrze wpływa na mój nastrój.
Tylko z rowerem to jest jeszcze bardziej ryzykowne, bo jednak uciska się strategiczne miejsce.
Może zadzwoń do swojego gina i się upewnij?

Wy narzekacie, że Wam maluchy wyrastają z ubranek,a ja się nie mogę doczekać aż Emilka dorośnie do rozmiaru 62
Na 56 mamy niewiele ubranek, bo założyłam, że szybko pójdą w odstawkę, więc nie mogę jej jeszcze stroić tak, jak miałabym na to ochotę

Jeżeli chodzi o szczepionkę to u nas koszt skojarzonej to 130 zł. Wciąż się waham jaką wybrać.

Dziękuję za ciepłe słowa i rady.
Melisę oczywiście piję. Generalnie wcieliłam w życie wszystkie niefarmakologiczne metody radzenia sobie z bezsennością, ale nic nie działa.
Macie rację, że sama sobie chyba nie poradzę i wykończę się próbując tego dokonać. Zapisałam się na sobotę do psychologa.

Miało być krótko, a wyszła mi niezła epopeja. Widocznie mnie inspirujecie
Stary 2014-05-07, 17:36   #848
tygrysek83
Zadomowienie

Ja po wizycie u gina. Stwierdził, że nie widać, że rodziłam i dostałam przyzwolenie na wszystkie przyjemności

Moje dziecko natomiast po wczorajszym niespaniu w dzień, dziś tylko je i śpi. Musiałam ją wręcz wybudzić na karmienie, żeby przed wyjściem z domu to zrobić.
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 17:42   #849
Ela87
Zakorzenienie

Tygrysek ja mam problem z gadaniem do Oli ale juz coraz lepiej mi idzie i czasami nawet sama siebie nie poznaje, ale najgorsze, ze jak tz wraca z pracy i cos sie mnie pyta, to ja nie mam sily opowiadac, bo tak sie juz wczesniej nagadalam

Limonka cos dla Ciebie prawie niefarmakologicznego na sen
Kapiel w platkach magnezu, ja zamierzam stosowac, chociaz ja mam jnne dolegliwosci na ktore chce by mi pomoglo
http://www.herbiness.com/kapiel-w-platkach-magnezu/

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 17:50   #850
Limonka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Ja po wizycie u gina. Stwierdził, że nie widać, że rodziłam i dostałam przyzwolenie na wszystkie przyjemności
Pozazdrościć

Cytat:
ale najgorsze, ze jak tz wraca z pracy i cos sie mnie pyta, to ja nie mam sily opowiadac, bo tak sie juz wczesniej nagadalam

Cytat:
Limonka cos dla Ciebie prawie niefarmakologicznego na sen
Kapiel w platkach magnezu, ja zamierzam stosowac, chociaz ja mam jnne dolegliwosci na ktore chce by mi pomoglo
http://www.herbiness.com/kapiel-w-platkach-magnezu/

Dziękuję, Elu
Nigdy wcześniej o tym nie słyszałam. Na pewno wypróbuję.
Stary 2014-05-07, 18:17   #851
margo80
Zakorzenienie

Przemo też sypia w pajacykach, które codziennie zmieniamy i traktujemy jak pizame. Na co dzień bodziak i polspiochy albo spodenki. Mało mam tych "dolow", wiec mama wczoraj a ja dzisiaj w lumpku dorwalysmy kilka sztuk i w Tesco na wyprzedaży znalazłam dwupak dresowych spodenek.

U nas dziś dzień wiszenia na cycku, przysypiania przy nim i wybudzania po odłożeniu. W efekcie Przemo mało pospal. Na szczęście mana jest u mnie i zabawia Ewe, a i P dopilnuje jak trzeba i mogłam się wyrwać na chwile na miasto, a po powrocie częściowo ogarnąć chałupę, bo jutro inspekcja przyjeżdża.

Side - który leżaczek FP macie?

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 20:06   #852
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Tygrysek ja mam problem z gadaniem do Oli ale juz coraz lepiej mi idzie i czasami nawet sama siebie nie poznaje, ale najgorsze, ze jak tz wraca z pracy i cos sie mnie pyta, to ja nie mam sily opowiadac, bo tak sie juz wczesniej nagadalam
Pocieszające, że da się tego nauczyć

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

Czy tu jest naprawdę taka cisza czy internet mi się popsuł?
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 20:12   #853
Ela87
Zakorzenienie

Wszystkie dzieci usypiaja.

Wpadam sie pochwalic, ze Ola dzisiaj podczas kąpieli zasmiala sie w glos wczesniej zdarzylo jej sie to tylko przez sen

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 20:19   #854
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
A nie masz jakiejś koleżanki z dzieckiem czy kogoś, żeby zacieśnić znajomość i np. z nimi spędzać czas?

Cytat:
Moze jakieś bardziej doświadczone dziewczyny cos by doradzily z zajmowaniem sie maluchem :p
Ja nosze na rekach (przy wiekszej marudzie do tego spiewam), zawijam w chuste, sadzam w bujaku i albo sie sam rozglada albo ja do niego cos gadam i on slucha, klade na macie i pokazuje mu zabawki ktore on na ogol ma gdzies i woli sie do telewizora wykrzywiac, daje cyca, przewijam, pozwalam sie wyryczec

Cytat:
mariola pisała wczesmiej ze tak moze sie dziac, ilosc produkowanego mleka w ciagu doby zmienia sie i najmniej jest własnie wieczorami
To by sie zgadzalo.

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
To Ja jestem patologia ubieram body na długi i półśpiochy ( i tylko ze względu na szerokie pieluchowanie ). Jak jest cieplej to rampers. Czasem pajac. No i przykrywam kocykiem

krótki rękaw też zakładam jak są cieplejsze dni
I ja patologia bo my tylko pajac i kocyk

Cytat:

Własna firma, to super pomysł, ale będę szczera... nie teraz kurcze, nie szkoda mu, ze tyle go omija? Chyba wolałabym być biedniejsza, ale mieć męża częściej w domu...
Tez bym tak wolala ale on sie uparl, bo ta firma w ktorej teraz pracuje jest zadluzona i w kazdej chwili moze pasc i on sie boi ze zostanie na lodzie.

Cytat:
to teraz się uśmiechnij i pomyśl, że od teraz będziesz mieć spokojniejsze wieczory i w końcu odpoczniesz od marudzenia i płaczu

Ale dzisiaj przespal pore karmienia jak na zlosc

Cytat:
jak dasz mu buteleczkę, to cyce zdąrzą się napełnić i może udałoby Ci się wykombinować z karmieniem tylko 1-2 razy dziennie mojemu smakowało bebiko. Koszt 3zł za buteleczkę
a jak będziesz dawać mm to aj bymz robiła tak: cyc, butelka, lulanie (oby był spokojny i chciał spać ) i metoda 753. Co Ci się uda ściągnąć to możesz później zebrać na karmienie zamiast mm. Ja jak ściągałam tą metodą to mi się rozkręciła laktacja ale tylko w 1 cycku ( w tym z którego lepiej leciało) ale może za krótko ściągałam bo mi aż tak nie zależało, bo się względnie najadał
Sluszna uwaga - dzieki

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
Wybaczcie, że znów wracam do tematu szczepień, ale mam pytanie ile kosztowały was szczepionki skojarzone? I jakim preparatem szczepione były wasze dzieci pentaximem czy infanpixem?
Jeśli zdecyduje się na ten wariant szczepień to muszę przy kolejnych szczepieniach również brać te skojarzone szczepienia, prawda?
Wg programu szczepień do lat 2 ta płatna alternatywa to 4 dawki, prawda? nie mówię o rota i pneumokokach
Infanpix 142zl.

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość
teQiba- bardzo mi przykro, że TŻ jest teraz tak zaangażowany w pracę,że nie ma czasu pomóc Ci przy Kacperku i cieszyć się jego rozwojem. Ale teraz niestety są chyba takie czasy. Mój mąż też wychodzi do pracy o 7.00, a wraca o 19.00. Niewiele zostaje mu czasu na nacieszenie się Emilką czy odciążenie mnie.
Wydaje mi się, że kiedyś łatwiej było mieć rodzinę, a dziś pogodzenie wychowywania dziecka i pracy zawodowej wymaga niezłego nagimnastykowania się
Jeżeli Kacper wyrośnie z marudzenia to biorę go nawet łysego
Przynajmniej fajną teściową będę miała
To widze ze wiecej nas "slomianych wdow" - faktycznie takie czasy...
Zaczynam dokarmianie wiec jest szansa ze bedzie grzeczny i taka sliczna narzeczona bedzie mial A - i wlosy tez mu powoli zaczynaja rosnac wiec wstydu na miescie nie bedzie
Stary 2014-05-07, 20:32   #855
frogutka
Zadomowienie

Cytat:

Wpadam sie pochwalic, ze Ola dzisiaj podczas kąpieli zasmiala sie w glos wczesniej zdarzylo jej sie to tylko przez sen
Jak uroczo! i już zazdroszczę nie mogę się doczekać kiedy Hania zacznie się śmiać na głos. Na razie tylko się szczerzy, ale ma słodkie dołeczki.

Wogóle moje dziecko jest wręcz modelowe-jak z reklamy Wyjątkowo spokojny i grzeczny egzemplarz, ładnie je, dużo śpi, płacze tylko trochę głównie z głodu. W nocy budzi się raz koło 2 i potem dopiero koło 6 rano więc można się wyspać nie marudzi, nie wrzeszczy poprostu dziecko ideał Nastawiłam się, że będzie cieżko i aż jestem w szoku, że dziecko może być takie bezproblemoweTfu tfu... żeby nie zapeszyć
Stary 2014-05-07, 20:38   #856
niezapomnijkaa09
Rozeznanie

Dobry wieczór nie nadrobię Was niestety
Całą moją uwagę absorbuje mój synek- ogólnie nie jest dzieckiem marudnym, nieodkładalnym itp. ale te jego problemy z brzuszkiem są bolesne i dla niego i dla mnie. Parę minut po każdym karmieniu, niezależnie czy KP czy MM, zaczyna się prężyć i wyginać i zanosi się strasznym płaczem a ja płaczę razem z nim Ostatnio jest troszeczkę lepiej, masuję mu brzuszek aż zaśnie, ćwiczę nóżkami. Odstawiłam już kropelki delicol i espunisan i herbatkę bo nie było poprawy a po co go męczyć. Położna poleciła tzw. suchą rurkę- windy. Wkłada się ją do pupci i czeka na gazy. Raz zastosowaliśmy bo nie chcemy za bardzo podrażniać.
Gdyby nie te gazy to Antoś to złote dziecko. Dziś np. miał pobudkę tylko o 2 w nocy, potem o 6 a potem spaliśmy do 11

Ja powoli dochodzę do siebie- schudłam już prawie 13 kg i jeszcze z 5 mi zostało nie wiem czy dalej będzie też samo spadało, pewnie nie, nie ma tak łatwo

Aparatka:
góra 27.06.2014
niezapomnijkaa09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 20:57   #857
kate1623
Zadomowienie

Cytat:

Gratulacje dla Oli my jeszcze czeksmy niby widzę że buzia otwarta usmiechnieta oczy się śmieją a fonii żadnej :-D

Wysłane z mojego GT-I8190

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 21:08   #858
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Side - swietujemy dzis moze to skok, bo Fran tez mardny. N glowie musze stawac zeby sie usmiechnal
Cytat:
ja żeby przestał choć zrzędzić

dlatego dziś współczuję mamom marudnych dziec bardziej niż kiedykolwiek
Dziewczynki na 99% obstawiam skok - sama pamiętam jak nie tak dawno pytałam czy jest skok 2 m-ca
I za facetów za 2 miesiące

Cytat:
A tak w ogóle to muszę się pożalić
Pisałam wczoraj, że nie zrobiłam prania i brakło mi ciuszków. Dzisiaj w nocy zamuliłam i nie dokręciłam butelki przez co polałam Olę i siebie. Musiałam ją przebrać, a że nie miałam ciuszków, to wzięłam body z drugiej szuflady gdzie trzymam rozmiar większe ciuszki i body z tej szuflady są prawie dobre Moje dziecko rośnie tak szybko, a ja jeszcze się nią nie nacieszyłam
Nie patrz na rozmiary bo one sa o kant dupy obić
Mikołaj nosi jedne 68,inne nadal 56
Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Czesc
Nie będę ściemniać, że czytałam co pisałyście

Lepiej tak niż jak ktoś mówi, że idzie nadrabiać 10 stron, a 10 min później pisze że nadrobił ale nie będzie odpisywał

Cytat:

Masakra - czuje sie czasem jak samotna matka
Piona

Cytat:

I tyle bo mam TŻ w domu

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 21:14   #859
teQiba
Moderator

Cytat:

Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość
Jak uroczo! i już zazdroszczę nie mogę się doczekać kiedy Hania zacznie się śmiać na głos. Na razie tylko się szczerzy, ale ma słodkie dołeczki.

Wogóle moje dziecko jest wręcz modelowe-jak z reklamy Wyjątkowo spokojny i grzeczny egzemplarz, ładnie je, dużo śpi, płacze tylko trochę głównie z głodu. W nocy budzi się raz koło 2 i potem dopiero koło 6 rano więc można się wyspać nie marudzi, nie wrzeszczy poprostu dziecko ideał Nastawiłam się, że będzie cieżko i aż jestem w szoku, że dziecko może być takie bezproblemoweTfu tfu... żeby nie zapeszyć
Nie chwal - Side pochwalila Piotrusia i zrobil sie maruda
A na powaznie to

Dziewczyny macie jakies sprawdzone sposoby jak w miare latwo przygotowac wode do mm zeby miala odpowiednia temperature? Bo nie mam termometra na podczerwien i nie mam pojecia jak sie za to zabrac.

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
Piona

A jak Ty w ogole dajesz rade? Bo Ty nigdy nie narzekasz, wiec moze masz jakis sekret
Stary 2014-05-07, 21:17   #860
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość
wchodzę a tu takie coś, nie mogę tego czytać!!!!!
zazdroszczę!

moje dziecko nr 1 też takie było chlip chlip, było pieknie

hej witam się matka wiecznie nie ogarnięta!
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 21:27   #861
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
A jak Ty w ogole dajesz rade? Bo Ty nigdy nie narzekasz, wiec moze masz jakis sekret
Ja jestem w innej sytuacji i przy Tobie to w ogóle nie daję rady. Ty jesteś dzielna
Po 1 Mikołaj nie wymaga tyle uwagi, co Kacper, a jak już zacznie marudzić to mu daję smoka.
Po 2 mam rodziców do pomocy, nie siedze z Mikołajem 24h/dobę więc nie mam kiedy się nim znudzić, zniechęcić i wkurzyć.
Po 3 mam taki charakter, staram sie nie przejmować czymś na co, nie mam wpływu tylko iść do przodu.
Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
wchodzę a tu takie coś, nie mogę tego czytać!!!!!
zazdroszczę!

moje dziecko nr 1 też takie było chlip chlip, było pieknie

hej witam się matka wiecznie nie ogarnięta!
Może mamusie ze świętokrzyskiego mają szczęscie do pierwszych dzieci
Ja po lajtowej ciązy, znośnym porodzie i grzecznym dziecku boję się drugiej ciąży

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 21:34   #862
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:

o jak slodko

Marco tez pare razy zasmial sie tylko przez sen, ale i tak

Cytat:
Napisane przez niezapomnijkaa09 Pokaż wiadomość
Dobry wieczór nie nadrobię Was niestety
Całą moją uwagę absorbuje mój synek- ogólnie nie jest dzieckiem marudnym, nieodkładalnym itp. ale te jego problemy z brzuszkiem są bolesne i dla niego i dla mnie. Parę minut po każdym karmieniu, niezależnie czy KP czy MM, zaczyna się prężyć i wyginać i zanosi się strasznym płaczem a ja płaczę razem z nim Ostatnio jest troszeczkę lepiej, masuję mu brzuszek aż zaśnie, ćwiczę nóżkami. Odstawiłam już kropelki delicol i espunisan i herbatkę bo nie było poprawy a po co go męczyć. Położna poleciła tzw. suchą rurkę- windy. Wkłada się ją do pupci i czeka na gazy. Raz zastosowaliśmy bo nie chcemy za bardzo podrażniać.
Gdyby nie te gazy to Antoś to złote dziecko. Dziś np. miał pobudkę tylko o 2 w nocy, potem o 6 a potem spaliśmy do 11

Ja powoli dochodzę do siebie- schudłam już prawie 13 kg i jeszcze z 5 mi zostało nie wiem czy dalej będzie też samo spadało, pewnie nie, nie ma tak łatwo
wspolczuje problemow brzuszkowych i gratuluje spadku wagi

Teq, ja przegotowuje, wkladam poporcjowana do lodowki i potem wkladam na chwile do mikrofalowki. U mnie na 90ml wody z lodowki podgrzewam przez 30s.
Temperature sprawdzam kropiac sobie na nadgarstek lub przedramie
Dziewczyny chyba maja inne sposoby na podgrzewanie wody.
Stary 2014-05-07, 21:39   #863
frogutka
Zadomowienie

mam nietypowy problem: moje dziecko śpi za dużo
a tak na serio to chodzi o to, że usypia mi koło 18 i żal mi ją budzić na kąpiel, a na razie boje się kąpać sama więc muszę czekac na Tż do 20:00 a Hanka wtedy śpi jak kamień
dziś np. była na dworze od 15-17 potem zjadła, drzemka, koło 18:15 znów zjadła i padła i śpi nadal dziś akurat i tak jej nie kąpiemy, bo Tż jeszcze w robocie ale nie pierwszy raz Hanka taki numer z tym spaniem robi
Kiedy ja mam ją kąpać
Stary 2014-05-07, 22:02   #864
agunia4ever
Zadomowienie

Ja tak na szybko bo ostatnio mam problemy z małym. Jutro idę do pediatry to może coś się dowiem. Problem pojawia sie podczas karmienia. Najpierw daje mu cyca a potem butle z moim mlekiem i do tej pory wszystko bylo ok. A od wczoraj dzieje sie coś dziwnego. Po cycu daje butle i przez kilka minut jest ok. A po chwili zaczyna kręcić glowa na prawo i lewo, prezy sie, butla mu wypada i wtedy ryk, rzuca sie znów na butle, 2 lyki i znow krecenie glowa i ryk. Po jakims czasie sie uspakaja kończy butle. Zmienialam juz butle, probowalam z mm ale nic nie pomaga. MIAŁA KTORAS COŚ TAKIEGO?

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

Nie rozumiem własnego dziecka

Impossible is nothing

I ślubuję Ci... Szczęśliwa żona od 9.11.2013r.

I kocham Cię ponad wszystko... Szczęśliwa mama od 06.04.2014r.

Sławcio
agunia4ever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 22:08   #865
olakola
Zadomowienie

side dzięki za fotki

moje dziecko nie spało od 16:30 i właśnie chyba zasneło, ja padam.
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 22:17   #866
ag9
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Ooo to więcej od Majki, ale skoro tak mu smakuje to niech wcina na zdrowie jak będzie za dużo to pediatra Ci powie
Nooo sporo. Kurcze, podejrzane było mi to że od kilku dni cała butla zajmuje mu niecałe 5 minut, a jeszcze wcześniej min 15... No i kupiłam nowy smoczek, okazuje się ten stary się chyba "wyrobił" i musiała się dziurka zwiększyći tym samym przepływ większy... Tylko przyzwyczaił się do wygody i teraz z tego nowego nie chce pić bo za wolno leci

Cytat:

dla Oli.
U nas chyba jakiś regres, bo już się tak pięknie uśmiechał, a od wczoraj wydusić od niego uśmiech graniczy z cudem
Stary 2014-05-07, 22:20   #867
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:

Może mamusie ze świętokrzyskiego mają szczęscie do pierwszych dzieci
Ja po lajtowej ciązy, znośnym porodzie i grzecznym dziecku boję się drugiej ciąży
tez bym na twoim miejscu sie bała, przemysl to!
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 22:25   #868
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
1. Ergobaby
2. Nie wiem co więcej można robić z dzieckiem. leże z nią i trzymam u siebie na kolanach w pozycji takiej jakby pionowej i podnosimy się za rączki, suszę włosy suszarką żeby się do niej cieszył, zabieram ze sobą do łazienki jak się kąpię bo uwielbia słuchać szum wody i cieszyć się do pszczoły zabawki którą ma tam przy przewijaku. Piotruś najwięcej jednak siedzi w bujaczku z FP i patrzy sobie na mnie jak gotuję obiady a ja do niego wtedy śpiewam.

1. Dokładnie, chwaliłam to mam, ale na szczęście wróciło moje dziecko póki co
2. Kupiłam ten model:
bardzo fajny
Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Ja sie zawsze ciesze jak Franek ma większe ciuszki. Zawsze to cos innego i latwiej ubrac

Co do nierozwinietych uszek to ja cos slyszalam chodzi o to, ze cos w srodku (blona i ślimak?) Jest jeszcze nierozwinite. Nie pamietam kto mi to mowil
aha, wiec pytanie czy to moze miec wplyw na przewianie?

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
za nockę
Przyzwyczaisz się do gadania Ja do Antka mówiłam (i dalej mówię) o wszystkim, co robimy, i teraz niestety mi zostało NAwet jak jestem w domu to mówię na głos co robię i co będę robiła

ja bym pewnie poszła
Cytat:
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 22:26   #869
teQiba
Moderator

Cytat:
No to faktycznie u Ciebie troche inaczej
Ja po stresujacej ciazy, koszmarnym porodzie i marudnym dziecku drugi raz powtorki nie zaryzykuje

Cytat:
Teq, ja przegotowuje, wkladam poporcjowana do lodowki i potem wkladam na chwile do mikrofalowki. U mnie na 90ml wody z lodowki podgrzewam przez 30s.
Temperature sprawdzam kropiac sobie na nadgarstek lub przedramie
Dziewczyny chyba maja inne sposoby na podgrzewanie wody.
Dziekuje - ten sposob tez fajny tylko czy moj nadgarstek wyczuje temperature odpowiednia to nie wiem

Agunia - nie mam pojecia o co moze chodzic... Moze po prostu chce mieciutkiego cycka?

Zastosowalam wlasnie ta metode 7-5-3 i licze na mleczny nawal Z tego odciagania osiagnelam zawrotna ilosc 70ml
Nic dziwnego ze mam marude skoro on glodny wiecznie
Stary 2014-05-07, 22:36   #870
mara86
Raczkowanie

Cytat:

Super!! Już nie mogę się doczekać kiedy mój tak będzie robił!!

wysłane z smartfona

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości