|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)
Cytat:
|
|
#3692 |
|
Zakorzenienie
|
Trolla dzięki
przyszłam do domu i patrzę na telefon jakieś zaproszenie jakaś laska mi wyskoczyła patrzę myślę głowię się kto to jest no nie nie znam ale skąd mi zaproszenie? Już chciałam odrzucić ale wyłączyłam i jak zobaczyłam tutaj że to ty to przyjęłam A już sobie myślałam co za czort babki mi zaproszenia wysyłają
|
|
|
|
#3693 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejo! Czytam i czytam Was ale ciężko mi znaleźć chwilkę i się wbić. Jakiś dziś dzień mam bezndziejny
Mały łobuzuje non stop, więc już czasami mi cięzko. Na szczescie TŻ pomógł dzisiaj bo bym wyszła z siebie ![]() Niestety dalej mamy problem z jedzeniem - K nie uznaje niczego, co papkowate nie jest. Czyli je kaszki, pije soczki, mleko, słoiczki, mus owocowy (ostatnio pokochał z Rossmana taki wyciskany), czasem jogurcik ale żeby zjeść kawałek kromki z masłem i wędliną, serkiem, kawałek kurczaczka ugotowanego, naleśniki, jajecznicę, warzywa, owoce to już nie Tak sobie mysle, że z czasem mu to przejdzie ale próbuje już wiele razy coś mu dawać ( z reguły cos co sama jem) ale nic z tego Gotuję mu różne zupki - raz zje, raz nie. A mnie się odechciewa Poza tym gada non stop - matko w ciagu dnia gada, że by mnie gardło bolało I ma faze na pokazywanie wszystkiego paluszkiem Tez nauczył się wdrapywać na łóżko - pierwszy raz jak to zobaczyłam to zamarłam jak siedział zadowolony na górze.Bylismy też u okulisty - wszystko ok, nie ma zeza. Ma wadę ale podobno to normalne. Kontrola za poł roku jesli bedzie nas niepokoiło coś jeszcze. Chcielismy to sprawdzić, bo ja mam wade i TZ też miał jak był mały. Sorki za pamiętniczek, ale czekam aż mały uśnie, wstawiam zmywarkę i relaksuję się w tym ciezkim dniu oglądając Pamietniki wampirów Jutro gin, bo wypadałoby jakieś badania porobić ![]() Buziaki! Edytowane przez Demeter Czas edycji: 2014-05-07 o 21:58 |
|
|
|
#3694 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Florek staje na palcach jak chce czegoś dosięgnąć Cytat:
![]() ale allegro pewnie ma ![]() Cytat:
Cytat:
narazie mam surowe wyniki liczbyCytat:
|
|
#3695 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
moja tez pokazuje paluszkiem ![]() za wchodzenieii za badania.u nas tez ciężki dzień, moja przypadłosc powoli mnie wykańcza.. to jest tak jakbym miala dzien w dzien cos w rodzaju grypy żołądkowej a to tylko IBS a kg leca caly czas w dół... idzie sie wykonczyc. Mała usypiała mi od 19 do teraz. MASAKRA.alliw - lepiej z tym kąpaniem w pokoju, moze nie jest super ale ciut lepiej, placze ale nie wstaje w wanience... Edytowane przez Amelie04 Czas edycji: 2014-05-07 o 22:28 |
||
|
|
|
#3696 |
|
Zakorzenienie
|
Hej to ja ...
![]() Moderna - az z rana zerkne dokladnie w ksiazeczke ( bo oczywiscie odlozylam ja na stol w kuchni, i TERAZ JEJ TAM NIE MA / pewnie mama schowala Gdzies :-/ ) a to ew ten Hib to piszesz ze influ/cos tam - chyba to mnie zmylilo, no ale to spr z rana. Teraz mykam spac Posylam wam dla tych nie posiadajacych Fb Milusia jedzacego arbuza az po brodzie ciekla hihiImageUploadedByWizaz Forum1399495784.885674.jpg Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#3697 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Oliwka my z Krzysiem jeszcze nie bylismy na szczepieniu Mamy isc w czerwcu, to Achna byla ![]() Ja tylko glukoze dzis mialam badana, ale mialy byc wyniki i jeszcze nie ma... I troche pekam, bo na czczo mi dodatkowo zmierzyli glukometrem (czy podawac taka dawke cukru, bardzo rozsadne, pierwszy raz sie spotykam) i wyszlo mi ponad norme... Jeszcze mi tylko cukrzycy brakuje ![]() Na spacerze nie bylismy, bo po poludniu deszcz. W ogole jakis dzien do dupy - odpadly nam drzwiczki do piekarnika i za cholere nie umiemy ich wlozyc ![]() I mam pytanie, moze doradzicie? Moze pamietacie, Krzys mial kiedys podejrzenie skazy bialkowe, ja nie jadlam nabialu itp. Potem bylo ok, juz jadlam wszystko przy kp, ale jak odstawilam, lekarka doradzila kupic mleko HA. I takie pije. Ale tez jada juz jogurty, ser bialy i nic Mu nie jest. Czy moge dawac Krzysiowi inne, zwykle mm? Lekarki na razie nie spytam, bo ponad mc do wizyty.
|
|
#3698 |
|
Rozeznanie
|
No i znowu na szybko :P
Kasia Miluś jest przesłodziak Wydaje się już taki "dorosły"oliwka padłam z przysiadów i mycia zębów. Pomysł świetny - po co marnować czas ? ![]() kwiatuszku żeś wykrakała, bo ptak się pojawił na balkonie, kot zaczął miauczeć, dziecko mi sie obudziło i herbata wystygła ![]() despa a z jedzeniem może chlebek w rękę? U nas teraz to hit - ze słonecznikiem, płatkami owsianymi, siemie do tego, cały czas tylko chleb w ręce nestelle Roszek i bieganie po kanapie! oliwka jesteś moim guru sprzątaniowym. Ty i Scarlet ![]() I oczywiście nie pamiętam co jeszcze miałam pisać
|
|
#3699 | ||||||
|
Zadomowienie
|
wydaje mi sie że nie trzeba
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Tak rzadko tu jestes, ale zawsze wnosisz tyle ciepła i dobrej energii Cytat:
![]() Z jedzeniem, to chyba musisz uzbroic sie w cierpliowść (jak ze wszytskim przy dziecku ). Dobrze że u okulisty ok. I kciuki za wizyte ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja mykam spać. Proszę o kciuki jutro rano, bo Janek bedzie kłuty. |
||||||
|
|
|
#3700 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jaki Milus duzy! ![]() A to Hib to nie do konca grypa, jak Moderna juz pisala, ale mialo to pl nazwe "paleczka grypy", dopoki nie odkryto, ze grypa to wirus, a Hib to bakteria Wiec w sumie podobne paskudztwo ![]() Cytat:
I tak poluje na sandalki, z Elefantenow nie ma rozmiaru dla nas.Kapcie tez super, i jakie taniutkie ![]() Alliw na jutro!
|
|
#3701 |
|
Zadomowienie
|
hej
wiem, że już się robię nudna ale mamy kolejny (16-ty!) ząb ostatnia czwórka częściowo się przebiła. zostały jeszcze 5-tki ale z tym chyba zaczekamy na resztę wątkowych dzieci ![]() może ten katar przez ząbki ![]() też zrobiłam wczoraj przysiady syn mnie wyśmiał i nic nie czuję. można źle robić przysiady?co do skarpet to ja jestem wredna i do t. zakładam małemu jasne niech wie. a co się będę LunaO też nie wierzę w książkę przy piaskownicy za to wierzę w bieganie po placu zabaw i pilnowanie urwisówjakie masz hula-hop? bo weszlam na allegro i zgłupiałam... z jakimiś masażerami, kuleczkami Trolla widelec pod tyłkiem Bzinka normalka z kozami. u nas często jest tak, że kozy pojawiają się parę dni przed tym jak pojawia się katar albo mi się tak wydaje ale chyba nie masz co się martwić, bo i dorosłych często coś tam siedzi w nosie przyjdzie czas to wstanie normalnie. na razie pewnie odkryła, że można stać na paluszkach, spodobało się to tak robi ![]() Kasia dzielny Miluś za cm i wagęMonicca fajne sandałki. z nóżką chyba nic nie zrobisz, bo przecież nie wydłużysz jednej ale nie masz co się martwić, bo raczej nie będzie mu to przeszkadzać. kiedyś jak czytałam o kupnie pierwszych butów, to właśnie było napisane żeby mierzyć na obie stopy, bo często jedna jest dłuższa od drugiej a te befado to gdzie można kupić? jest jakiś ich firmowy sklep czy w ccc itp? alliw wow JAnek odespał te dni bez drzemkikciuki za kłucie oliwka fajne jesteście z małą z tym sprzataniem chłopa bratanica ma taki mały zestaw: wiaderko, mop, zmiotka i szufelka. kup Anielce, świetne to jest. Nawet K. chętnie się bawił a! i są też zabawkowe odkurzacze ![]() despa może jakiś jogurt zamiast kaszy? Demeter daj znać czy coś mądrego napisali w tym vademecum o niejadkach to też kupię choć u nas problemów z papkami nie ma ale jest problem z jedzeniem obiadów. jak już łaskawie zje to bardzo mało Tasia mi też najpierw mierzyli glukometrem. trzymam kciuki zeby nie było cukrzycy, bo akurat średnio Ci to teraz potrzebne cathlyn tak właśnie zazwyczaj się dzieje jak ja usiąde z herbatążem wczoraj uraczyła K. musli z truskawkami i jogurtem z babydream. 3 razy pielucha do pełna jakie dorosłe jogurty naturalne polecacie? bo są pewnie lepsze i gorsze. ma nie być w składzie mleka w proszku czy może być?
|
#3702 |
|
Zakorzenienie
|
Kwiatuszku do dermatologa nie trzeba skierowania.
Karol wymiata z zebiskami, piatki ponoc pozniej kolo 2-2.5 r.z Cathlyn w domu chleb owszem, ale do zlobka nie, chyba ze buleczke jej zrobie, bo oni tam nie chodza z jedzeniem, jedza w takiej jakby kuchni. Nestelle jak glowa, mnie po 3 dniach puscilo.
|
#3703 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do papek to hm.. nie wiem co poradzić. ![]() i za gina Cytat:
Cytat:
za dobre wynikia ty akurat masz prawo spać, a nie sprzątać Cytat:
![]() można źle bakoma, ale nie pamiętam, która. dziś jednak lekarz na 12, wczoraj padało wiało, a do lekarza kawałek to nie chciałam Florka ciągnąć. gorączka dalej nie wiem ile na zęby może trwać, niby może bo nie chce normalnego jedzenia ale chyba przy gorączce to normalne?
|
|
#3704 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Czesc
![]() wczoraj puściła mnie głowa -tzn ból -po prysznicu ...uffff jaka ulga.... ![]() nadrabiam no normalnie Ha ,HA ,Ha ! ![]() ![]() ![]() Cytat:
,kłótnie która lepiej sprząta Cytat:
jeśli nie to mysle ze to nie problem .może jedynie z butami -jeśli róznica będzie troszkę wieksza -ale to idzie wkładką wyrównać ... Cytat:
mówisz ze z wiekiem bardziej rozgarnięte? jak na razie to u mnie na odwrót ... 2.asymetria mówisz ? u mnie najbardziej się cycki rzucają w oczy ....jeden przepełnia stanik a drugi....... ? jaki drugi ???? 3.super ze Puszek się tak zaaklimatyzował szybciutko w złobku 4.Sprzatanie z dzieckiem jak mycie zębów podczas jedzenia czekolady ![]() Cytat:
Cytat:
dobrze ze u okulisty dobrze ! gaduła mówisz Znam to - z tego często się nie wyrasta ![]() Cytat:
|
|
#3705 | ||
|
Zakorzenienie
|
Megi, kod pod prychą wymiata
Kasia, aż mi się arbuza zachciało zaciskam! jeżumaryja!!!!! : brzydal: 2x więcej niż T.Cytat:
a mnie t. zawstydza. ona ma lustro na podłodze. tylko u niej białe skarpetki są białe. ale jak ostatnio byliśmy u rodziny chłopa, to T. miał szare portki i białe skarpetki. dom na wsi. z gospodarstwem, z całym dobrodziejstwem inwentarza... mnie było głupio, bo Michał miał czarne spodnie od kolana w dół + czarne skarpeciory. Cytat:
wczoraj przeżyłam pierwsze wymuszenie (sic :P) zakupowe Michaliczenko w piaskownicy olewał plecy nawet najbardziej ponętnych blondyn i nie zrobił żadnego masażu....bo skrajne emocje i przyśpieszenie wywoływał... Kubuś Play ![]() jak byliśmy w zieleniaku też wypatrzył ustrojstwo. zakup być MUSIAŁ. napić się z tego nie umie, bo przelałam mu tam jego sok, ale duma z trzymania paskudnej zielonej butelki - bezcenna...
|
|
|
#3706 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() jogurt bez mleka w proszku. masakra 3 dni mnie wczoraj po prysznicu .uffff. Cytat:
! Mój R jest przeboski ,przesłodki . jej jak widze ta fascynacje szuflada ,smieciami .... wspaniałe to jest -takie odkrywanie świata ! Cieszmy się ,cieszmy bo później za pare lat to minie i będą chodzic tacy znudzeni ,zblazowani i tylko wymagac i chcieć ,wymagac i chcieć ... ![]() ![]() A sprzątanie ,gotowanie z R ? tjaaa jasne ....albo ze mna cos nie tak ale nie ograniam . Ja w kuchni, R już leci ! do piekarnika ! ja odnoszę go salonu ,ide z powrotem do kuchni a ...R już tam jest! ja odnoszę on biegnie z powrotem ! i do szafek -do słoików .ja zamykam -on otwiera .ja odnoszę a on za mną ! i do smieci ! ja odnoszę go z powrotem do salonu ,on na kanape wchodzi ! ja biegnę ! On biegnie ! ja dobiegam -On lezy i pęka ze smiechu ! uffff spokój - mogę cos zrobić ! ale zaraz ! cisza???gdzie on jest ? z odkurzaczem siedzi i namiętnie liże .... Boski i nadal biega.raczkowanie już prawie nie istnieje. a ja ? syn mi dał info do podpisu .zapomniałam przeczytać i podpisac .pani go wczoraj upomniała.... poprosiłam ostatnio tzta aby sprawdził opowiadanie J do szkoły- ja nie miałam czasu J tylko mi czytał jak się kąpałam ale trzeba było sprawdzić blędy ... taaaaa wczoraj J pokazał zeszyt - bo pani oceniła ... kazała jeszcze raz poprawić bo same błędy ortograficzne itp. a przyznał się ze tata mu sprawdzał pani pewnie się zlitowała nad tatusiem i oceny nie wstawiła ![]() tak wiec nie ograniam szkoły J , nie ogarniam bajzlu w domu ,nie ogarniam nawet budowy . ![]() ![]() brawa dla mnie .
|
|
#3707 |
|
Zakorzenienie
|
MODERNA
- oto takie info na pl-sronie znalazlam odnosnie szczepien w Norwegii. aaa no i wszytskie szczepionki tutaj wymienione sa za darmo ![]() Ponizej kalendarz szczepien stosowany w Norwegii. Nazwy szczepien w jez. norweskim, tak jak sie z tym spotkacie na wezwaniach i ulotkach informacyjnych, ponizej tlumaczenie na jez. polski. Male dzieci szczepione sa w przychodniach dzieci zdrowych (helsestasjon), starsze w szkolach (najpierw do domu dostaja zawiadomienie kiedy szczepienie sie odbedzie i zapytanie czy rodzice wyrazaja zgode).
3 miesiac zycia: # Difteri, stivkrampe (tetanus) og kikhoste (DTP) # Haemophilus influenzae type B (Hib) # Poliomyelitt (IPV) # Pneumokokksykdom (PKV) 5 miesiac zycia: # Difteri, stivkrampe (tetanus) og kikhoste (DTP) # Haemophilus influenzae type B (Hib) # Poliomyelitt (IPV) # Pneumokokksykdom (PKV) 11-12 miesiac zycia: # Difteri, stivkrampe (tetanus) og kikhoste (DTP) # Haemophilus influenzae type B (Hib) # Poliomyelitt (IPV) # Pneumokokksykdom (PKV) 15 miesiac zycia: # Meslinger, kusma og røde hunder (MMR) 6-7 rok zycia: # Difteri, stivkrampe (tetanus) og kikhoste (DTP) # Poliomyelitt (IPV) 11-12 rok zycia: # Meslinger, kusma og røde hunder (MMR) 12-13 rok zycia: # HPV (dziewczynki 7 klasa) 13-14 rok zycia: # Tuberkulose (BCG) 15-16 rok zycia: # Difteri og stivkrampe (tetanus) (DT) # Poliomyelitt (IPV) Nazwy chorob/szczepien po polsku: Difteri - błonica Stivkrampe - tężec (łac. tetanus) Kikhoste - krztusiec, koklusz Haemophilus influenzae type B (Hib) - paleczka grypy (wywołująca głównie zakażenia układu oddechowego i zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych) Poliomyelitt (IPV) - polio, choroba Heinego-Medina Pneumokokksykdom (PKV) - pneumokoki, dwoinka zapalenia płuc Meslinger - odra Kusma - świnka, czyli nagminne zapalenie przyusznic Røde hunder - różyczka Tuberkulose (BCG) - gruźlica DTP - DiPerTe, szczepionka błoniczo-tężcowo-krztuścowa DT - DiTe, szczepionka błoniczo-tężcowa MMR - trójskładnikowa szczepionka przeciw odrze, śwince i różyczce HPV - szczepionka przeciw genitalnym typom HPV (rak szyjki macicy) |
|
|
|
#3708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Florek wchodzi na łóżko, siada, czeka aż przylecę, kładzie się na plecy i czeka aż go będę łaskotać ![]() co do mleka w proszku też szukam jogurtów bez ale tak sobie myśle czy to konieczne, skoro w mm jest w składzie mleko w proszku?
|
|
#3709 | |
|
Zakorzenienie
|
oooo, tak! cisza jest zawsze złym znakiem
![]() Cytat:
T. wie, że nie może ruszać lampki nad sypialnianym łóżkiem (musi tam być, bo nie mam dogodnego gniazdka gdzie indziej). więc siedzi, robi wzorcowe "no-no", marszczy brwi i choć półkę sobie podotyka (półki też nie może).Jeszcze a propos porządków. Tak mam kilka razy dziennie. seledynowe pudło to na większe formaty, skrzynka na mniejsze, pudełko po butach ulubione broszurki, prospekty . a T. siedzi i metodycznie "czyta" jedną po drugiej ![]() i na kupkę i kolejna
|
|
|
#3710 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ksiega juz rozczłonowana ...? i mówisz ze nono wystarczy ? u nas tez nie może dotykać ..wielu rzeczy.... tylko kto by tam się słuchał ![]() leeeece bo mój synio raczył wstać
J . N . R Edytowane przez nestelle Czas edycji: 2014-05-08 o 10:08 |
||
|
|
|
#3711 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3712 |
|
Zadomowienie
|
Byliśmy z rana zrobić morfologie. Pobranie z paluszka. T. Nawet nie pisnął. Dostał pochwałę że jest bardzo dzielny i grzeczny. Jutro szczepienie. Ale chyba jednak tego nie zniesie. No i widać kolejne ząbki. Została ostatnia czwórka i trzy trójki. Mamy juz 13 sztuk.
---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Księga dźwięków, czereśniowa i inne już w kawałkach. Też by tylko siedział czytał obracał Wyginal. |
|
|
|
#3713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3714 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie moglam nie skomentowac ile ksiazeczek ... ja planuje na wolnym tez zakupic kilka sztuk nowosci ale moje dziecko srednio książkami się interesuje bardziej elektryka i techniczne rozwiazania hehe ![]() Boskie zdjecie Dragusia przeslalam ankiete ![]() Pozniej zajrze pozdrawiam i zycze slonecznego dnia
|
|
#3715 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
kasia - aż mi się arbuza zachciało ![]() A teraz ide sobie paść i nie wstać tak mnie brzuch boli z tej @ |
||||
|
|
|
#3716 |
|
Zadomowienie
|
Hej
Juz po szczepieniu. Janek byl spokojny, tylko przy kluciu troszke zaplakal. Wazy 10,3 kg. I lekarka wypatrzyla ze idzie jakas dolna czworka, wiec moze stad te niespokojne nocki (chociaz dzis tylko dwie pobudki). Moze pozniej uda mi sie nadrobic. |
|
|
|
#3717 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
jeejj ile ksiazeczek, A. dzis zjadla kawalek swojej Cytat:
za szczepienieCytat:
ojoj ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3718 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() niezły jest, my mamy całe 8![]() Z tego co wyczytałam to można źle robić przysiady, a nawet większość źle je robi. Ja robiłam wczoraj drugi dzień i dziś nóg i tyłka nie czuję, do tego @, ehhh nestelle - pościgi za R. ![]() pani - jaki czytelnik ![]() A. dziś prawie pożarł naklejkę 'dzielny pacjent'
|
|
|
|
|
#3719 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej.
Rano mialam wyniki glukozy - 81 na czczo, po 2h 132. Troche duzo... Nestelle czystego mleka krowiego nie dawalam jeszcze Krzysiowi, jakos nie mam przekonania ![]() Skarb juz ma drzemke, pewnie przez pogode. Jak sie obudzi i pogoda bedzie w miare, w koncu pojdziemy wyprobowac nowy wozek
|
#3720 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- ja R robie owsianke na łaciatym . to tylko troszkę mleczka ...
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.

przyszłam do domu i patrzę na telefon jakieś zaproszenie jakaś laska mi wyskoczyła patrzę myślę głowię się kto to jest no nie nie znam ale skąd mi zaproszenie? Już chciałam odrzucić ale wyłączyłam i jak zobaczyłam tutaj że to ty to przyjęłam
Mały łobuzuje non stop, więc już czasami mi cięzko. Na szczescie TŻ pomógł dzisiaj bo bym wyszła z siebie 
I ma faze na pokazywanie wszystkiego paluszkiem 

narazie mam surowe wyniki
liczby
za badania.
/ pewnie mama schowala Gdzies :-/ ) a to ew ten Hib to piszesz ze influ/cos tam - chyba to mnie zmylilo, no ale to spr z rana.
az po brodzie ciekla hihi