Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.) - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-07, 20:44   #3691
despa
Zakorzenienie

GG do despa
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość

Despa - zobaczysz, niedługo przyjdziesz po E. a ona w ryk i do cioć.... to dopiero będzie... ambiwalentne. Moja chętnie idzie do sali zabaw i chętnie wychodzi - na razie... póki co.

Co do szczepień... ja zwolenniczką nie jestem. Szczepię, bo wiem, że plusy są oczywiste... jednak ryzyko zawsze jest. Niedawno naukowcy potwierdzili ostatecznie wszystkie te wcześniejsze doniesienia, o które były spory, na temat związku niektórych szczepionek i autyzmu. Oczywiście wiele czynników może mieć na to wpływ, więc nikogo nie chcę straszyć i zniechęcić. U Igorka szczepienia nie miały żadnego wpływu (chyba, że te wykonane od razu po urodzeniu, ale tego nie ma jak sprawdzić). Kalinkę zaszczepię z kilkumiesięcznym poślizgiem... nie lubię tej szczepionki 13miesiąca.
Dzieki, na razie jest ok. Spi tylko godzine w ciagu dnia i jak ją odbieram, to jest taka śpiąca, ze ledwo do 19 wytrzymuje....Nie chce jesc kaszki , macie jakis pomysł, co jej dac, zamiast....potem zupe juz zje, serek koło 15-16 tez, ale od 6 rano do 12-13 to za długa przerwa. Dzis dałam deserek duzy gerbera jakąś szarlotkę z czyms tam i cały słoik zjadła
despa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 21:04   #3692
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Trolla dzięki przyszłam do domu i patrzę na telefon jakieś zaproszenie jakaś laska mi wyskoczyła patrzę myślę głowię się kto to jest no nie nie znam ale skąd mi zaproszenie? Już chciałam odrzucić ale wyłączyłam i jak zobaczyłam tutaj że to ty to przyjęłam A już sobie myślałam co za czort babki mi zaproszenia wysyłają
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 21:56   #3693
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Hejo! Czytam i czytam Was ale ciężko mi znaleźć chwilkę i się wbić. Jakiś dziś dzień mam bezndziejny Mały łobuzuje non stop, więc już czasami mi cięzko. Na szczescie TŻ pomógł dzisiaj bo bym wyszła z siebie

Niestety dalej mamy problem z jedzeniem - K nie uznaje niczego, co papkowate nie jest. Czyli je kaszki, pije soczki, mleko, słoiczki, mus owocowy (ostatnio pokochał z Rossmana taki wyciskany), czasem jogurcik ale żeby zjeść kawałek kromki z masłem i wędliną, serkiem, kawałek kurczaczka ugotowanego, naleśniki, jajecznicę, warzywa, owoce to już nie Aż dzisiaj zamówiłam sobie vademecum "100 sposobów na niejadka" za 5 zł
Tak sobie mysle, że z czasem mu to przejdzie ale próbuje już wiele razy coś mu dawać ( z reguły cos co sama jem) ale nic z tego
Gotuję mu różne zupki - raz zje, raz nie. A mnie się odechciewa

Poza tym gada non stop - matko w ciagu dnia gada, że by mnie gardło bolało I ma faze na pokazywanie wszystkiego paluszkiem Tez nauczył się wdrapywać na łóżko - pierwszy raz jak to zobaczyłam to zamarłam jak siedział zadowolony na górze.

Bylismy też u okulisty - wszystko ok, nie ma zeza. Ma wadę ale podobno to normalne. Kontrola za poł roku jesli bedzie nas niepokoiło coś jeszcze. Chcielismy to sprawdzić, bo ja mam wade i TZ też miał jak był mały.

Sorki za pamiętniczek, ale czekam aż mały uśnie, wstawiam zmywarkę i relaksuję się w tym ciezkim dniu oglądając Pamietniki wampirów

Jutro gin, bo wypadałoby jakieś badania porobić

Buziaki!

Edytowane przez Demeter
Czas edycji: 2014-05-07 o 21:58
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 22:10   #3694
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
A mianowicie- Hania codziennie ma nos zatkany jakimiś glutami, sa to taki klejace grudki, ale raczej suche, nie chcą wyjść przy odciaganiu a jej to bardzo przeszkadza, bo ja chyba ciągnie w nosie. Skąd to sie bierze,bo to nie jest typowy katar. I jak z tym walczyć? Wczoraj kilka razy psikalam solą i odciągalam, jak już trochę wyszło, to delikatnie wyciagalam palcem. One sa takie ciemne jakby trochę krwią podbarwione. Martwię sie co to.

I druga kwestia - nie wiem dlaczego, ale Hania staje ciagle na paluszkach, rzadko kiedy widzę,żeby stała na całej stopie. Przecież tak to ona sie w życiu nie nauczy stawać bez podparcia. Martwi mnie to i zastanawiam sie czy trzeba jej jakoś pomoc lub skorygować takie stawianie stopki?
przeciez kozy sa normalne.
Florek staje na palcach jak chce czegoś dosięgnąć

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
ktokolwiek widział, ktokolwiek wie??? z absem?
(na szarych też nie widać )
hm...nie szukam z abs to nie wiem
ale allegro pewnie ma

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
82cm i 11kg SZCZECIA

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Aaaa jeszcze przy mierzeniu butów Pani zwróciła uwagę, że Filip ma jedną stópkę krótszą. I faktycznie na sandałkach to widać
o kurczę. i co idziecie do lekarza ?
Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
3. Ja też mogę dac ankiety rodzicom jak coś. A z moimi w ogóle wszystko w porządku??
daj daj narazie mam surowe wyniki liczby

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Pani pytałaś kiedyś czy dziecko mnie naśladuje .... muszę kupić drugiego mopa ... jak chcę go wziąść to wybucha wojna która z nas będzie myła podłogę
A kąpiel w wiadrze z wodą to najlepsza zabawa no nie ważne jaka woda ważne że woda jest mokra w każdej idzie się myć
to jedna do mnie

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 22:27   #3695
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
[
A kąpiel w wiadrze z wodą to najlepsza zabawa no nie ważne jaka woda ważne że woda jest mokra w każdej idzie się myć
u nas całkiem odwrotnie moja dzis jak zmienialam jej pieluche to sie obsikala polecialo po nogach, a ona ryk, bo nienawidzi wręcz wody i wszystkiego co mokre

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Hejo! Czytam i czytam Was ale ciężko mi znaleźć chwilkę i się wbić. Jakiś dziś dzień mam bezndziejny Mały łobuzuje non stop, więc już czasami mi cięzko. Na szczescie TŻ pomógł dzisiaj bo bym wyszła z siebie

Niestety dalej mamy problem z jedzeniem - K nie uznaje niczego, co papkowate nie jest. Czyli je kaszki, pije soczki, mleko, słoiczki, mus owocowy (ostatnio pokochał z Rossmana taki wyciskany), czasem jogurcik ale żeby zjeść kawałek kromki z masłem i wędliną, serkiem, kawałek kurczaczka ugotowanego, naleśniki, jajecznicę, warzywa, owoce to już nie Aż dzisiaj zamówiłam sobie vademecum "100 sposobów na niejadka" za 5 zł
Tak sobie mysle, że z czasem mu to przejdzie ale próbuje już wiele razy coś mu dawać ( z reguły cos co sama jem) ale nic z tego

Poza tym gada non stop - matko w ciagu dnia gada, że by mnie gardło bolało I ma faze na pokazywanie wszystkiego paluszkiem Tez nauczył się wdrapywać na łóżko - pierwszy raz jak to zobaczyłam to zamarłam jak siedział zadowolony na górze.

Bylismy też u okulisty - wszystko ok, nie ma zeza. Ma wadę ale podobno to normalne. Kontrola za poł roku jesli bedzie nas niepokoiło coś jeszcze. Chcielismy to sprawdzić, bo ja mam wade i TZ też miał jak był mały.

Sorki za pamiętniczek, ale czekam aż mały uśnie, wstawiam zmywarkę i relaksuję się w tym ciezkim dniu oglądając Pamietniki wampirów

Buziaki!
ojoj, ciężko i u nas z tym jedzeniem, kaszek mi w ogole nie chce jesc, ciężko jej dogodzić.. najczesciej chce to co ja jem.. moja tez pokazuje paluszkiem

za wchodzenie

ii za badania.

u nas tez ciężki dzień, moja przypadłosc powoli mnie wykańcza.. to jest tak jakbym miala dzien w dzien cos w rodzaju grypy żołądkowej a to tylko IBS a kg leca caly czas w dół... idzie sie wykonczyc. Mała usypiała mi od 19 do teraz. MASAKRA.

alliw - lepiej z tym kąpaniem w pokoju, moze nie jest super ale ciut lepiej, placze ale nie wstaje w wanience...

Edytowane przez Amelie04
Czas edycji: 2014-05-07 o 22:28
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 22:49   #3696
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Hej to ja ...

Moderna
- az z rana zerkne dokladnie w ksiazeczke ( bo oczywiscie odlozylam ja na stol w kuchni, i TERAZ JEJ TAM NIE MA / pewnie mama schowala Gdzies :-/ ) a to ew ten Hib to piszesz ze influ/cos tam - chyba to mnie zmylilo, no ale to spr z rana.

Teraz mykam spac

Posylam wam dla tych nie posiadajacych Fb Milusia jedzacego arbuza az po brodzie ciekla hihi
ImageUploadedByWizaz Forum1399495784.885674.jpg

Kocham Cie Emilianku <3.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 23:00   #3697
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
w ogóle to dołączam do grona brudasów jak czytam jak kilka z Was sprząta. ja nie sprzątam, nie mam kiedy. na mycie podłogi z J. nie mam szans, a jego drzemka 30-40 minut też na wiele mi nie pozwala bo zanim poogarniam to już się nie wyrobię. Niestety nie wiem co to jest 2-godzinna drzemka w ciągu dnia..
Ja niby wiem, co to 2h drzemka (ba, dzis nawet 3h...), ale i tak nie mam czasu na sprzatanie, bo albo wtedy obiad robie, albo/i wtedy tez spie

Oliwka my z Krzysiem jeszcze nie bylismy na szczepieniu Mamy isc w czerwcu, to Achna byla

Ja tylko glukoze dzis mialam badana, ale mialy byc wyniki i jeszcze nie ma... I troche pekam, bo na czczo mi dodatkowo zmierzyli glukometrem (czy podawac taka dawke cukru, bardzo rozsadne, pierwszy raz sie spotykam) i wyszlo mi ponad norme... Jeszcze mi tylko cukrzycy brakuje

Na spacerze nie bylismy, bo po poludniu deszcz. W ogole jakis dzien do dupy - odpadly nam drzwiczki do piekarnika i za cholere nie umiemy ich wlozyc A mialam jutro Krzysiowi upiec lososia...

I mam pytanie, moze doradzicie?
Moze pamietacie, Krzys mial kiedys podejrzenie skazy bialkowe, ja nie jadlam nabialu itp. Potem bylo ok, juz jadlam wszystko przy kp, ale jak odstawilam, lekarka doradzila kupic mleko HA. I takie pije. Ale tez jada juz jogurty, ser bialy i nic Mu nie jest. Czy moge dawac Krzysiowi inne, zwykle mm?
Lekarki na razie nie spytam, bo ponad mc do wizyty.
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 23:26   #3698
cathlyn
Rozeznanie

No i znowu na szybko :P

Kasia
Miluś jest przesłodziak Wydaje się już taki "dorosły"

oliwka
padłam z przysiadów i mycia zębów. Pomysł świetny - po co marnować czas ?

kwiatuszku
żeś wykrakała, bo ptak się pojawił na balkonie, kot zaczął miauczeć, dziecko mi sie obudziło i herbata wystygła

despa
a z jedzeniem może chlebek w rękę? U nas teraz to hit - ze słonecznikiem, płatkami owsianymi, siemie do tego, cały czas tylko chleb w ręce
nestelle
Roszek i bieganie po kanapie!
oliwka
jesteś moim guru sprzątaniowym. Ty i Scarlet

I oczywiście nie pamiętam co jeszcze miałam pisać
Stary 2014-05-07, 23:27   #3699
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Laski czy do dermatologa trzeba skierowanie?
wydaje mi sie że nie trzeba

Cytat:
Pani pytałaś kiedyś czy dziecko mnie naśladuje .... muszę kupić drugiego mopa ... jak chcę go wziąść to wybucha wojna która z nas będzie myła podłogę

Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość

zamiast sprzątać strzeliłam sobie paznokcie na czerwono

Cytat:
fajowe!

Cytat:
teraz za to nawet jak otwiera prysznic, to udaje, że wbija kod do zamku.

O cyckach nie wspomnę [COLOR=Yellow](jeden na brzuchu, drugi po kolana) [
o matulu, leże

Tak rzadko tu jestes, ale zawsze wnosisz tyle ciepła i dobrej energii

Cytat:
Hejo! Czytam i czytam Was ale ciężko mi znaleźć chwilkę i się wbić. Jakiś dziś dzień mam bezndziejny
No własnie myslałam o Tobie wczoraj, gdzie sie podziewasz
Z jedzeniem, to chyba musisz uzbroic sie w cierpliowść (jak ze wszytskim przy dziecku ). Dobrze że u okulisty ok. I kciuki za wizyte

Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość
alliw - lepiej z tym kąpaniem w pokoju, moze nie jest super ale ciut lepiej, placze ale nie wstaje w wanience...
to trzymam kciuki, aby bylo jeszcze lepiej

Cytat:
Posylam wam dla tych nie posiadajacych Fb Milusia jedzacego arbuza az po brodzie ciekla hihi

Ja mykam spać. Proszę o kciuki jutro rano, bo Janek bedzie kłuty.
Stary 2014-05-07, 23:48   #3700
Tasia34
Wtajemniczenie

Arrow Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)

Cytat:

hej i my już po szczepieniu ( błonica, krztusiec, tężec, Polio i grypa )
Milus zniósł dzielnie - bardziej płakał jak sobie guza u lekarki w gabinecie niż jak się pielęgniarka wbijała - ogólnie piękny zdrowo rozwijający się chłopczyk

82cm i 11kg SZCZECIA

- kolejne szczepienie na odrę, świnkę i ospę - 7.07
Jaki Milus duzy!
A to Hib to nie do konca grypa, jak Moderna juz pisala, ale mialo to pl nazwe "paleczka grypy", dopoki nie odkryto, ze grypa to wirus, a Hib to bakteria Wiec w sumie podobne paskudztwo

Cytat:
O ranyyy, jakie sliczne te emelki!!! Kupilabym w ciemno, ale boje sie rozmiaru, gdzie jest sklep stacjonarny? I tak poluje na sandalki, z Elefantenow nie ma rozmiaru dla nas.
Kapcie tez super, i jakie taniutkie

Alliw na jutro!
Ania
Stary 2014-05-08, 05:49   #3701
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

hej

wiem, że już się robię nudna ale mamy kolejny (16-ty!) ząb ostatnia czwórka częściowo się przebiła. zostały jeszcze 5-tki ale z tym chyba zaczekamy na resztę wątkowych dzieci
może ten katar przez ząbki

też zrobiłam wczoraj przysiady syn mnie wyśmiał i nic nie czuję. można źle robić przysiady?

co do skarpet to ja jestem wredna i do t. zakładam małemu jasne
niech wie. a co się będę

LunaO też nie wierzę w książkę przy piaskownicy za to wierzę w bieganie po placu zabaw i pilnowanie urwisów
jakie masz hula-hop? bo weszlam na allegro i zgłupiałam... z jakimiś masażerami, kuleczkami

Trolla widelec pod tyłkiem

Bzinka normalka z kozami. u nas często jest tak, że kozy pojawiają się parę dni przed tym jak pojawia się katar albo mi się tak wydaje ale chyba nie masz co się martwić, bo i dorosłych często coś tam siedzi w nosie

przyjdzie czas to wstanie normalnie. na razie pewnie odkryła, że można stać na paluszkach, spodobało się to tak robi

Kasia dzielny Miluś ale dobry ten arbuz mmm
za cm i wagę

Monicca fajne sandałki. z nóżką chyba nic nie zrobisz, bo przecież nie wydłużysz jednej ale nie masz co się martwić, bo raczej nie będzie mu to przeszkadzać.
kiedyś jak czytałam o kupnie pierwszych butów, to właśnie było napisane żeby mierzyć na obie stopy, bo często jedna jest dłuższa od drugiej
a te befado to gdzie można kupić? jest jakiś ich firmowy sklep czy w ccc itp?

alliw wow JAnek odespał te dni bez drzemki
kciuki za kłucie

oliwka fajne jesteście z małą z tym sprzataniem
chłopa bratanica ma taki mały zestaw: wiaderko, mop, zmiotka i szufelka. kup Anielce, świetne to jest. Nawet K. chętnie się bawił
a! i są też zabawkowe odkurzacze

despa może jakiś jogurt zamiast kaszy?

Demeter daj znać czy coś mądrego napisali w tym vademecum o niejadkach to też kupię choć u nas problemów z papkami nie ma ale jest problem z jedzeniem obiadów. jak już łaskawie zje to bardzo mało

Tasia mi też najpierw mierzyli glukometrem. trzymam kciuki zeby nie było cukrzycy, bo akurat średnio Ci to teraz potrzebne

cathlyn tak właśnie zazwyczaj się dzieje jak ja usiąde z herbatą

żem wczoraj uraczyła K. musli z truskawkami i jogurtem z babydream. 3 razy pielucha do pełna
jakie dorosłe jogurty naturalne polecacie? bo są pewnie lepsze i gorsze.
ma nie być w składzie mleka w proszku czy może być?
Stary 2014-05-08, 06:37   #3702
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Kwiatuszku do dermatologa nie trzeba skierowania.
Karol wymiata z zebiskami, piatki ponoc pozniej kolo 2-2.5 r.z

Cathlyn w domu chleb owszem, ale do zlobka nie, chyba ze buleczke jej zrobie, bo oni tam nie chodza z jedzeniem, jedza w takiej jakby kuchni.

Nestelle jak glowa, mnie po 3 dniach puscilo.
despa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 07:54   #3703
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:

Buziaki!
za nowe umiejętności
co do papek to hm.. nie wiem co poradzić.
i za gina

Cytat:
mniam mniam

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Ja niby wiem, co to 2h drzemka (ba, dzis nawet 3h...), ale i tak nie mam czasu na sprzatanie, bo albo wtedy obiad robie, albo/i wtedy tez spie

Ja tylko glukoze dzis mialam badana, ale mialy byc wyniki i jeszcze nie ma... I troche pekam, bo na czczo mi dodatkowo zmierzyli glukometrem (czy podawac taka dawke cukru, bardzo rozsadne, pierwszy raz sie spotykam) i wyszlo mi ponad norme... Jeszcze mi tylko cukrzycy brakuje

Moze pamietacie, Krzys mial kiedys podejrzenie skazy bialkowe, ja nie jadlam nabialu itp. Potem bylo ok, juz jadlam wszystko przy kp, ale jak odstawilam, lekarka doradzila kupic mleko HA. I takie pije. Ale tez jada juz jogurty, ser bialy i nic Mu nie jest. Czy moge dawac Krzysiowi inne, zwykle mm?
ja bym spróbowała z mlekiem.
za dobre wyniki
a ty akurat masz prawo spać, a nie sprzątać
Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
wiem, że już się robię nudna ale mamy kolejny (16-ty!) ząb ostatnia czwórka częściowo się przebiła. zostały jeszcze 5-tki ale z tym chyba zaczekamy na resztę wątkowych dzieci

też zrobiłam wczoraj przysiady syn mnie wyśmiał i nic nie czuję. można źle robić przysiady?

16? wow
można źle
bakoma, ale nie pamiętam, która.

dziś jednak lekarz na 12, wczoraj padało wiało, a do lekarza kawałek to nie chciałam Florka ciągnąć.
gorączka dalej 3 dniówka nie bo 3 dni było wczoraj wieczorem
nie wiem ile na zęby może trwać, niby może bo nie chce normalnego jedzenia ale chyba przy gorączce to normalne?

Stary 2014-05-08, 08:16   #3704
nestelle
Zakorzenienie

Czesc
wczoraj puściła mnie głowa -tzn ból -po prysznicu ...uffff jaka ulga....
nadrabiam
Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
poloz sie spac?
no normalnie Ha ,HA ,Ha !
Cytat:
muszę kupić drugiego mopa ... jak chcę go wziąść to wybucha wojna która z nas będzie myła podłogę
już widze Was w przyszłości - z lupą i ultrafioletem ,kłótnie która lepiej sprząta
Cytat:
Jak ubraliśmy sandałki z odkrytymi palcami to było widać ewidentnie, ze jeden bucik jest idealny a drugi jak by za duży ciut. Nie jest to ogromna różnica ale rzucająca się w oczy więc chyba jednak też nie mała kurcze ale chyba to nie problem i nic się z tym nie robi
może się wyrówna w przyszłości ....
jeśli nie to mysle ze to nie problem .może jedynie z butami -jeśli róznica będzie troszkę wieksza -ale to idzie wkładką wyrównać ...
Cytat:
Nestelle - R. jest mega. Miłość do lamp może być silna jak żadna - Igor wielbił je mocno, dopiero jak pokochał wszystko na kody i guziki, to mu przeszło... teraz za to nawet jak otwiera prysznic, to udaje, że wbija kod do zamku.
A Ciebie tulam (i cicho nie pocieszam, bo później w szkole jest wszystkiego więcej i więcej... chociaż dzieci też chyba bardziej rozgarnięte)

Jestem niemal pewna, że to taka typowa asymetria, która każdy ma gdzieś. Ja mam jedno ucho wyżej od drugiego... ze 1,5 cm. O cyckach nie wspomnę (jeden na brzuchu, drugi po kolana)

Despa - zobaczysz, niedługo przyjdziesz po E. a ona w ryk i do cioć.... to dopiero będzie... ambiwalentne. Moja chętnie idzie do sali zabaw i chętnie wychodzi - na razie... póki co.

Oliwka - zabiłaś mnie swoim wkładem w edukację odkurzaczową.
Ja przyznaję... zaniedbuję dzieci i sprzątam mieszkanie. Moja wina.
Ostatnio sprzątałam z Kaliną szuflady w kuchni - dokładnie i rzeczywiście jakbym myła zęby w czasie jedzenia czekolady - ja układam, ona wyrzuca i sama wchodzi do środka.
.
1. Jestem fanka Igorka kod do zamku pod prysznicem jest Bossski !

mówisz ze z wiekiem bardziej rozgarnięte? jak na razie to u mnie na odwrót ...
2.asymetria mówisz ? u mnie najbardziej się cycki rzucają w oczy ....jeden przepełnia stanik a drugi....... ? jaki drugi ????
3.super ze Puszek się tak zaaklimatyzował szybciutko w złobku
4.Sprzatanie z dzieckiem jak mycie zębów podczas jedzenia czekolady skąd Ty bierzesz takie teksty ?
Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
Dzieki, na razie jest ok. Spi tylko godzine w ciagu dnia i jak ją odbieram, to jest taka śpiąca, ze ledwo do 19 wytrzymuje....Nie chce jesc kaszki , macie jakis pomysł, co jej dac, zamiast....potem zupe juz zje, serek koło 15-16 tez, ale od 6 rano do 12-13 to za długa przerwa. Dzis dałam deserek duzy gerbera jakąś szarlotkę z czyms tam i cały słoik zjadła
a może kanapki ,płatki -owsianke ????
Cytat:

z tym jedzeniem kiepsko ...ale pewni eto czasowe .trzeba czekac .i nie przymuszać bo to najgorsze .
dobrze ze u okulisty dobrze !
gaduła mówisz Znam to - z tego często się nie wyrasta
Cytat:
Załącznik 5675946

Kocham Cie Emilianku <3.
śliczny Milus .Pyszny arbuz
Stary 2014-05-08, 08:39   #3705
pani22ka
Zakorzenienie

Megi, kod pod prychą wymiata
Kasia, aż mi się arbuza zachciało

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
Proszę o kciuki jutro rano, bo Janek bedzie kłuty.
zaciskam!

Cytat:
mamy kolejny (16-ty!) ząb
jeżumaryja!!!!!: brzydal: 2x więcej niż T.

Cytat:
co do skarpet to ja jestem wredna i do t. zakładam małemu jasne
niech wie. a co się będę
: cojest:
a mnie t. zawstydza. ona ma lustro na podłodze. tylko u niej białe skarpetki są białe.
ale jak ostatnio byliśmy u rodziny chłopa, to T. miał szare portki i białe skarpetki. dom na wsi. z gospodarstwem, z całym dobrodziejstwem inwentarza... mnie było głupio, bo Michał miał czarne spodnie od kolana w dół + czarne skarpeciory.

Cytat:
a te befado to gdzie można kupić? jest jakiś ich firmowy sklep czy w ccc itp?
kupiłam w takim małym sklepiku z dzieciowymi butami. za 35 zł.

wczoraj przeżyłam pierwsze wymuszenie (sic :P) zakupowe Michaliczenko w piaskownicy olewał plecy nawet najbardziej ponętnych blondyn i nie zrobił żadnego masażu....bo skrajne emocje i przyśpieszenie wywoływał... Kubuś Play histeria jak malowana
jak byliśmy w zieleniaku też wypatrzył ustrojstwo. zakup być MUSIAŁ. napić się z tego nie umie, bo przelałam mu tam jego sok, ale duma z trzymania paskudnej zielonej butelki - bezcenna...

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 08:44   #3706
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
spróbowałabym . a co z mlekiem normalnym? dajesz troszkę tez ? może warto by było doda odrobinke np. do owsianki i wtedy obserwować?....
Cytat:

Cytat:

16 ząb !!!!!! o jaaaa!!!!!!!!

jogurt bez mleka w proszku.
Cytat:
Nestelle jak glowa, mnie po 3 dniach puscilo.
masakra 3 dni
mnie wczoraj po prysznicu .uffff.
Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
dziś jednak lekarz na 12, wczoraj padało wiało, a do lekarza kawałek to nie chciałam Florka ciągnąć.
gorączka dalej 3 dniówka nie bo 3 dni było wczoraj wieczorem
nie wiem ile na zęby może trwać, niby może bo nie chce normalnego jedzenia ale chyba przy gorączce to normalne?
się meczycie biedni . !

Mój R jest przeboski ,przesłodki . jej jak widze ta fascynacje szuflada ,smieciami .... no wszystkim ,nawet okruszek jest taki wow!
wspaniałe to jest -takie odkrywanie świata ! Cieszmy się ,cieszmy bo później za pare lat to minie i będą chodzic tacy znudzeni ,zblazowani i tylko wymagac i chcieć ,wymagac i chcieć ...

A sprzątanie ,gotowanie z R ? tjaaa jasne ....albo ze mna cos nie tak ale nie ograniam . Ja w kuchni, R już leci ! do piekarnika ! ja odnoszę go salonu ,ide z powrotem do kuchni a ...R już tam jest! ja odnoszę on biegnie z powrotem ! i do szafek -do słoików .ja zamykam -on otwiera .ja odnoszę a on za mną ! i do smieci ! ja odnoszę go z powrotem do salonu ,on na kanape wchodzi ! ja biegnę ! On biegnie ! ja dobiegam -On lezy i pęka ze smiechu !
uffff spokój - mogę cos zrobić ! ale zaraz ! cisza???gdzie on jest ? z odkurzaczem siedzi i namiętnie liże ....
Boski
i nadal biega.raczkowanie już prawie nie istnieje.

a ja ? syn mi dał info do podpisu .zapomniałam przeczytać i podpisac .pani go wczoraj upomniała....
poprosiłam ostatnio tzta aby sprawdził opowiadanie J do szkoły- ja nie miałam czasu J tylko mi czytał jak się kąpałam ale trzeba było sprawdzić blędy ... taaaaa wczoraj J pokazał zeszyt - bo pani oceniła ... kazała jeszcze raz poprawić bo same błędy ortograficzne itp. a przyznał się ze tata mu sprawdzał pani pewnie się zlitowała nad tatusiem i oceny nie wstawiła
tak wiec nie ograniam szkoły J , nie ogarniam bajzlu w domu ,nie ogarniam nawet budowy . brawa dla mnie .
Stary 2014-05-08, 09:10   #3707
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

MODERNA
- oto takie info na pl-sronie znalazlam odnosnie szczepien w Norwegii.
aaa no i wszytskie szczepionki tutaj wymienione sa za darmo

Ponizej kalendarz szczepien stosowany w Norwegii. Nazwy szczepien w jez. norweskim, tak jak sie z tym spotkacie na wezwaniach i ulotkach informacyjnych, ponizej tlumaczenie na jez. polski. Male dzieci szczepione sa w przychodniach dzieci zdrowych (helsestasjon), starsze w szkolach (najpierw do domu dostaja zawiadomienie kiedy szczepienie sie odbedzie i zapytanie czy rodzice wyrazaja zgode).

3 miesiac zycia:
# Difteri, stivkrampe (tetanus) og kikhoste (DTP)
# Haemophilus influenzae type B (Hib)
# Poliomyelitt (IPV)
# Pneumokokksykdom (PKV)

5 miesiac zycia:
# Poliomyelitt (IPV)
# Pneumokokksykdom (PKV)

11-12 miesiac zycia:
# Poliomyelitt (IPV)
# Pneumokokksykdom (PKV)

15 miesiac zycia:
# Meslinger, kusma og røde hunder (MMR)

6-7 rok zycia:
# Poliomyelitt (IPV)

11-12 rok zycia:
# Meslinger, kusma og røde hunder (MMR)

12-13 rok zycia:
# HPV (dziewczynki 7 klasa)

13-14 rok zycia:
# Tuberkulose (BCG)

15-16 rok zycia:
# Difteri og stivkrampe (tetanus) (DT)
# Poliomyelitt (IPV)

Nazwy chorob/szczepien po polsku:

Difteri - błonica
Stivkrampe - tężec (łac. tetanus)
Kikhoste - krztusiec, koklusz
Haemophilus influenzae type B (Hib) - paleczka grypy (wywołująca głównie zakażenia układu oddechowego i zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych)
Poliomyelitt (IPV) - polio, choroba Heinego-Medina
Pneumokokksykdom (PKV) - pneumokoki, dwoinka zapalenia płuc
Meslinger - odra
Kusma - świnka, czyli nagminne zapalenie przyusznic
Røde hunder - różyczka
Tuberkulose (BCG) - gruźlica
DTP - DiPerTe, szczepionka błoniczo-tężcowo-krztuścowa
DT - DiTe, szczepionka błoniczo-tężcowa
MMR - trójskładnikowa szczepionka przeciw odrze, śwince i różyczce
HPV - szczepionka przeciw genitalnym typom HPV (rak szyjki macicy)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 09:15   #3708
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
jogurt bez mleka w proszku.

A sprzątanie ,gotowanie z R ? tjaaa jasne ....albo ze mna cos nie tak ale nie ograniam . Ja w kuchni, R już leci ! do piekarnika ! ja odnoszę go salonu ,ide z powrotem do kuchni a ...R już tam jest! ja odnoszę on biegnie z powrotem ! i do szafek -do słoików .ja zamykam -on otwiera .ja odnoszę a on za mną ! i do smieci ! ja odnoszę go z powrotem do salonu ,on na kanape wchodzi ! ja biegnę ! On biegnie ! ja dobiegam -On lezy i pęka ze smiechu !
uffff spokój - mogę cos zrobić ! ale zaraz ! cisza???gdzie on jest ? z odkurzaczem siedzi i namiętnie liże ....
Boski
i nadal biega.raczkowanie już prawie nie istnieje.
musi to fajnie wyglądać wasze wyścigi
Florek wchodzi na łóżko, siada, czeka aż przylecę, kładzie się na plecy i czeka aż go będę łaskotać i się chichra

co do mleka w proszku też szukam jogurtów bez ale tak sobie myśle czy to konieczne, skoro w mm jest w składzie mleko w proszku?

Stary 2014-05-08, 09:55   #3709
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
uffff spokój - mogę cos zrobić ! ale zaraz ! cisza???gdzie on jest ?
oooo, tak! cisza jest zawsze złym znakiem

Cytat:
Florek wchodzi na łóżko, siada, czeka aż przylecę, kładzie się na plecy i czeka aż go będę łaskotać i się chichra

T. wie, że nie może ruszać lampki nad sypialnianym łóżkiem (musi tam być, bo nie mam dogodnego gniazdka gdzie indziej). więc siedzi, robi wzorcowe "no-no", marszczy brwi i choć półkę sobie podotyka (półki też nie może).

Jeszcze a propos porządków. Tak mam kilka razy dziennie. seledynowe pudło to na większe formaty, skrzynka na mniejsze, pudełko po butach ulubione broszurki, prospekty. a T. siedzi i metodycznie "czyta" jedną po drugiej i na kupkę i kolejna
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sprzątanie.jpg (100,9 KB, 49 załadowań)

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 10:06   #3710
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Jeszcze a propos porządków. Tak mam kilka razy dziennie. seledynowe pudło to na większe formaty, skrzynka na mniejsze, pudełko po butach ulubione broszurki, prospekty. a T. siedzi i metodycznie "czyta" jedną po drugiej i na kupkę i kolejna
boski jest z tym czytaniem aaaaa! widze porost włosków! juz coraz gęstsze!
ksiega juz rozczłonowana ...?

i mówisz ze nono wystarczy ?
u nas tez nie może dotykać ..wielu rzeczy.... tylko kto by tam się słuchał

leeeece bo mój synio raczył wstać

Edytowane przez nestelle
Czas edycji: 2014-05-08 o 10:08
nestelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 10:09   #3711
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
ale czytelnik, w skrzynce :P

Stary 2014-05-08, 10:24   #3712
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Byliśmy z rana zrobić morfologie. Pobranie z paluszka. T. Nawet nie pisnął. Dostał pochwałę że jest bardzo dzielny i grzeczny. Jutro szczepienie. Ale chyba jednak tego nie zniesie. No i widać kolejne ząbki. Została ostatnia czwórka i trzy trójki. Mamy juz 13 sztuk.

---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Cytat:

Księga dźwięków, czereśniowa i inne już w kawałkach. Też by tylko siedział czytał obracał Wyginal.
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 10:25   #3713
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewkaaa8891 Pokaż wiadomość
Byliśmy z rana zrobić morfologie. Pobranie z paluszka. T. Nawet nie pisnął. Dostał pochwałę że jest bardzo dzielny i grzeczny. Jutro szczepienie. Ale chyba jednak tego nie zniesie. No i widać kolejne ząbki. Została ostatnia czwórka i trzy trójki. Mamy juz 13 sztuk.

Stary 2014-05-08, 10:26   #3714
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Cytat:

T. wie, że nie może ruszać lampki nad sypialnianym łóżkiem (musi tam być, bo nie mam dogodnego gniazdka gdzie indziej). więc siedzi, robi wzorcowe "no-no", marszczy brwi i choć półkę sobie podotyka (półki też nie może).

Hej hej

nie moglam nie skomentowac ile ksiazeczek ... ja planuje na wolnym tez zakupic kilka sztuk nowosci ale moje dziecko srednio książkami się interesuje bardziej elektryka i techniczne rozwiazania hehe

Boskie zdjecie

Dragusia przeslalam ankiete

Pozniej zajrze pozdrawiam i zycze slonecznego dnia
eluśka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 10:32   #3715
OtTakaJa
Zakorzenienie

Dzień dobry
Cytat:
Napisane przez Tajgusia Pokaż wiadomość
My na szczepieniu byliśmy 2 tyg temu a jesteśmy z 15.04 no ale ja jestem zwolenniczką szczepień. Szczepiliśmy się Priorixem. Przez pierwsze 2 noce (w dzień nie) była gorączka około 38 stopni. Po około 10 dniach wystąpił lekki kaszel, wysypka i lekki katar...wszystko zniknęło po 2 dobach ;-)
My dziś się szczepiliśmy, też Priorixem. Teraz czekam i bacznie obserwuję małego
Cytat:
A jakiejś kanapki nie zje?
Cytat:

Super, że z oczkami wszystko ok i kciuki za gina
Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość
u nas tez ciężki dzień, moja przypadłosc powoli mnie wykańcza.. to jest tak jakbym miala dzien w dzien cos w rodzaju grypy żołądkowej a to tylko IBS a kg leca caly czas w dół... idzie sie wykonczyc. Mała usypiała mi od 19 do teraz. MASAKRA.
Współczuję choroby A jak małą usypiasz?
kasia - aż mi się arbuza zachciało

A teraz ide sobie paść i nie wstać tak mnie brzuch boli z tej @

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 10:50   #3716
alliw
Zadomowienie

Hej Juz po szczepieniu. Janek byl spokojny, tylko przy kluciu troszke zaplakal. Wazy 10,3 kg. I lekarka wypatrzyla ze idzie jakas dolna czworka, wiec moze stad te niespokojne nocki (chociaz dzis tylko dwie pobudki).

Moze pozniej uda mi sie nadrobic.
Stary 2014-05-08, 10:52   #3717
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
Hej to ja ...

Moderna
- az z rana zerkne dokladnie w ksiazeczke ( bo oczywiscie odlozylam ja na stol w kuchni, i TERAZ JEJ TAM NIE MA / pewnie mama schowala Gdzies :-/ ) a to ew ten Hib to piszesz ze influ/cos tam - chyba to mnie zmylilo, no ale to spr z rana.

Teraz mykam spac

Załącznik 5675946

Kocham Cie Emilianku <3.

Cytat:

Cytat:

jeejj ile ksiazeczek, A. dzis zjadla kawalek swojej

Cytat:

---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Księga dźwięków, czereśniowa i inne już w kawałkach. Też by tylko siedział czytał obracał Wyginal.
za szczepienie

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość

Współczuję choroby A jak małą usypiasz?
kasia - aż mi się arbuza zachciało

w wózku, na łóżku u nas, w łózeczku, tak w kółko, ostatnio sama pada ze zmęczenia, nie da rady w zaden sposob jej uspac, chociaz od 19 trze oczka i tuli sie ...

ojoj

---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ----------

Cytat:
Hej Juz po szczepieniu. Janek byl spokojny, tylko przy kluciu troszke zaplakal. Wazy 10,3 kg. I lekarka wypatrzyla ze idzie jakas dolna czworka, wiec moze stad te niespokojne nocki (chociaz dzis tylko dwie pobudki).

Moze pozniej uda mi sie nadrobic.
super
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 10:58   #3718
OtTakaJa
Zakorzenienie

Cytat:
niezły jest, my mamy całe 8
Z tego co wyczytałam to można źle robić przysiady, a nawet większość źle je robi. Ja robiłam wczoraj drugi dzień i dziś nóg i tyłka nie czuję, do tego @, ehhh
nestelle - pościgi za R. super opisałaś
pani - jaki czytelnik imponująca kolekcja książeczek

A. dziś prawie pożarł naklejkę 'dzielny pacjent'

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 11:05   #3719
Tasia34
Wtajemniczenie

Hej.
Rano mialam wyniki glukozy - 81 na czczo, po 2h 132. Troche duzo...

Nestelle czystego mleka krowiego nie dawalam jeszcze Krzysiowi, jakos nie mam przekonania

Skarb juz ma drzemke, pewnie przez pogode. Jak sie obudzi i pogoda bedzie w miare, w koncu pojdziemy wyprobowac nowy wozek
Ania
Stary 2014-05-08, 11:08   #3720
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:

Cytat:

Cytat:
A. dziś prawie pożarł naklejkę 'dzielny pacjent'
a co się będzie ....

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Cytat:
Nestelle czystego mleka krowiego nie dawalam jeszcze Krzysiowi, jakos nie mam przekonania
ja R robie owsianke na łaciatym . to tylko troszkę mleczka ...

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości