Drugi trymestr już nam leci, jeszcze trochę będzie trzeci. Wrześniówki 2014 cz.III - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-08, 19:49   #2131
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Dot.: Drugi trymestr już nam leci, jeszcze trochę będzie trzeci. Wrześniówki 2014 cz.

Cytat:
Napisane przez nmartyna Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ależ dzisiaj jest straszny dzień... Mam taki zły humor, że aż sama się sobie dziwię Pogoda piękna, bo od rana słońce świeci, ale mnie wszystko wkurza... Ryczeć mi się chce, ciągle jestem głodna, no i patrzeć na siebie nie mogę... A mężuś jak na złość dzisiaj ma służbę Nie lubię jak taka jestem!
Pomarudzę Wam dzisiaj trochę, przepraszam....
A mnie mezus wkur wia i jego ojciec na przyczepke pojechali z nami do podfirmy bo chciał potem do galerii, bo on to zskupoholik tz mnie wnerwia bo sam nic nie kuma z niemieckimi papierami a jak mu tłumacze to nie wierzy
I się wkurzylam i w galerii mu uciekłam do c&a i nakupilam ciuszkow dla maluszka chociaż jeden pozytyw

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 20:05   #2132
małaPaulina
Wtajemniczenie

Dot.: Drugi trymestr już nam leci, jeszcze trochę będzie trzeci. Wrześniówki 2014 cz.

dzis jest do dupy dzien

Ale mimo to moge napisac że Kocham Tz nad zycie

jestem maleństwem i dobrze mi z tym (158cm)
małaPaulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 20:06   #2133
41747266e0fb3b4fece89e204f3d610d83e6e72d_5fac7b02b3dde
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zazdrosnica0 Pokaż wiadomość
J

Kiedy i gdzie idziesz ??

Ja idę 20 maja do Katowic
Niezła ta wyprawka, skopiowałam sobie do worda bo jak już przyjdzie czas to tego nie znajdę, ale dzisiaj nie mam już siły tego czytać
41747266e0fb3b4fece89e204f3d610d83e6e72d_5fac7b02b3dde jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 20:14   #2134
Niestabilna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez małaPaulina Pokaż wiadomość
ale nie nazwalabym te wyprawki minimum... mam troche kolezanek co mają dzieci i mówią że się nakupuje a potem połowy rzeczy czlowiek nawet nie ruszy,lepiej potem najwyzej cos dokupic

ale dziś do dupy dzień,tylko można by spać
Wiadomo ze kazdy zrobi jak chce, potrzebuje takiej listy by wiefziec na czym stoje i tak pewnue 1/4 z listy sue u mnie nue pojawi. Moja siostra jest mamusia ze stycznia 2014 i pewnue ona mi pomoże zrobic wyprawkę ale wiem ze u niej tetrowe to jak woda... na 15 ale jej mało :p tez zależy od dziecka.

Dziewczynki nie dolowac...

Stary 2014-05-08, 20:17   #2135
nmartyna
Zadomowienie

Przeczytałam tą listę z wyprawką i się przeraziłam !!!
Połowy z tych rzeczy w ogóle nie ogarniam nie mam pojęcia co trzeba kupić tak naprawdę! A najgorsze jest to, że praktycznie niczego nie mam O nie przepraszam, mam wanienkę z przewijakiem i łóżeczke (bez materaca i pościeli oczywiście!) Ubranek mam parę sztuk... Niby ubranka mam mieć od koleżanki, wózek, fotelik do samochodu, bujaczek i inne takie od siostry, ale dopóki nie będę miała tego w domu, nie będę spokojna... No siedzę i ryczę! głupia baba!!!
Tż próbował mnie uspokoić, dzwoni i mówi, że jak chcę to możemy jutro jechać wszystko odebrać, a co potrzeba dokupić... Kocham Go, bo przynajmniej nie ma pretensji o to jak się zachowuję, tylko stara się pocieszać....
nmartyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 20:19   #2136
ZygaEffka
Zadomowienie

Hej laski jestem już po wizycie u gina i wszytsko ok serduszko puka malutka się rusza

Cytat:
Napisane przez małaPaulina Pokaż wiadomość

chodzisz do lux medu? ja tam bylam u trzech ginków i wiecej nie ide z ciążą byłam u dwoch i dziekuje bardzo,nie chcieli mi usg zrobic ani nic,wizyty po 3min w ogole masakra,a i lekarz mi nie chcial wypisac L4 mimo ze mialam mega mdlosci,rzygalam i wyglądalam jak upiór,a nie bylam w stanie isc do sklepu... i musialam brac L4 od internisty

super

Kupiłam calego arbuza i nutelle a co

zazdrosnica0 ile tego

dla mnie przesadzona ta wyprawka... ile tych tetrowych? moja mama pytala pani w sklepie ktora ma komis dziecięcy i ma male dziecko i powiedziala ze 3 tetrowe jej wystarczyly...a flanelowych nie miala w ogole
U gina w lux medzie byłam pierwszy raz i mimo opini lekarz byl sympatyczny ;-)
nasz kawałek nieba

ZygaEffka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 20:27   #2137
aa2
Zakorzenienie

Cytat:
Połowy z tych rzeczy w ogóle nie ogarniam nie mam pojęcia co trzeba kupić tak naprawdę! A najgorsze jest to, że praktycznie niczego nie mam O nie przepraszam, mam wanienkę z przewijakiem i łóżeczke (bez materaca i pościeli oczywiście!) Ubranek mam parę sztuk... Niby ubranka mam mieć od koleżanki, wózek, fotelik do samochodu, bujaczek i inne takie od siostry, ale dopóki nie będę miała tego w domu, nie będę spokojna... No siedzę i ryczę! głupia baba!!!
Tż próbował mnie uspokoić, dzwoni i mówi, że jak chcę to możemy jutro jechać wszystko odebrać, a co potrzeba dokupić... Kocham Go, bo przynajmniej nie ma pretensji o to jak się zachowuję, tylko stara się pocieszać....
zanim zaczne na dobre nadrabiac to rzucił mi sie twój wpis w oko, kochana ta wyprawka grubo przesadzona , ni estresuj sie , zaraz napisz ejak to wyglądało mniej wiecej u nas
te wyprawki sa bardzo na wyrost i wielu rzeczy potem sie nei uzywa, a tez nie zyjemy juz w czasach gdzie wszytko było niedostepne i spokojni emożna w razie "w" dokupić

ide nadrabiac i potem napisze jak mniej wiecej ja to ogarnełam
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 20:28   #2138
kasikkkkka
Zadomowienie

Cytat:
spokojnie
jak dla mnie ta lista jest grubo przesadzona
a poza tym masz jeszcze naprawdę dużo czasu i spokojnie wszystko zdążysz ogarnąć
nie stresuj się niepotrzebnie

Cytat:
Napisane przez ZygaEffka Pokaż wiadomość
Hej laski jestem już po wizycie u gina i wszytsko ok serduszko puka malutka się rusza

no to super
Stary 2014-05-08, 20:28   #2139
aa2
Zakorzenienie

jak burak nawet si enei przywitałam
dobry wieczór mamusie
my cały dzien prawie poza domem , mały pał dosłownei w 3 sekundy i spi słodko jak aniołek

przywitałam sie to lece czytac
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 20:36   #2140
nmartyna
Zadomowienie

Dzięki dziewczyny
Już się trochę uspokoiłam... Chyba hormony robią swoje...
Stary 2014-05-08, 20:36   #2141
Niestabilna
Wtajemniczenie

Cytat:
No i czego ryczy glupia pipa... za wyprawka to tylko przykład wiadomo ze kazdy zrobi jak zechce, ktos doradzi co Ci trzeba. I masz jeszcze sporo czasu, ja tez jestem przerażona. .. z kasa krucho i nie wiem jak mamy to wszystko ogarnąć. Jedyne co mam to wózek ktory do nowych nie należy i za piekny nie jest i jeszcze musimy za niego zapłacić na szczęście znajomym sie nie spieszy. I parę ciuszków a gdzie reszta... ja powinnam w jeziorze łez siedzieć. Głowa do góry będziesz jeszcze sie śmiała ze tak panikowalas.

Stary 2014-05-08, 20:37   #2142
nmartyna
Zadomowienie

Cytat:

Gratuluję udanej wizyty
Dobrze, że trafiłaś na sympatycznego doktorka
Stary 2014-05-08, 20:38   #2143
maga9
Raczkowanie

witam wieczornie
dziewczyny mam pytanie do Was o glukoze,toxo, cyto itp. bo bede w pl za 2 tyg i chce porobic te badania,bo w irlandii juz mi powiedzieli ze na cukrzyce nie zrobia bo nie mam w historii rodziny cukrzycy.na toxo, cyto nawet prywatnie nie zrobia:/ w kazdym razie jesli pojde do laboratorium gdzie krew biora,prywatnie,i poprosze o te wszystkie badania mowiac ze jestem w ciazy to mi zrobia czy musze miec od lekarza specjalne skierowanie?chodzi o prywatne,na nfz nie kwalifikuje sie. i jak to jest z glukoza-czy robia je w laboratorium gdzie krew i po prostu isc czy znowu od lekarza cos potrzebne i umawiac sie trzeba?
maga9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 20:41   #2144
Aliszcze
Zakorzenienie

spokojnie dziewczyny, zawsze można coś dokupić. Za pierwszym razem nakupowałam mnóstwo bzdur typu termometr do wanny itp fridę niepotrzebnie kupiłam, fabrycznie zapakowana wciąż u mnie leży miałam to szczęście, że młoda kataru nie miała praktycznie do 2 roku życia. Wszystko mozna dokupić w miedzy zcasie,w miarę potrzeb, nie warto wydawać od razu kupę kasy także bez paniki!

a ja jestem zadowolona, sprzedałam dywan do dziecięcego pokoju, pieniadze wrzucilam młodej do skarbonki na fundusz remontowy jej pokoiku

maga, na badanie krzywej cukru musi być skierowanie od lekarza, mimo, że płacisz.

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 20:42   #2145
nmartyna
Zadomowienie

Niestabilna już trochę chce mi się śmiać z tego mojego ataku paniki... No głupia baba ryczy z takiego powodu Nienawidzę tych ciążowych hormonów!
Stary 2014-05-08, 20:46   #2146
Misstic
Wtajemniczenie

Asia ale twoj aniolek szybko zasypia jak bede miala problem z usypianiem mojego szkraba to ci go podesle na przeszkolenie hehe
I bardzo jestem ciekawa tej twojej wyprawki, takze czekam z niecierpliwoscia

Tamta wyprawka spoko tylko mocno rozbudowana. Bardziej sie nada jako takie ogarniecie tematu niz rzeczywiste zakupy
Co do pieluch tetrowych to kupie 10. Jak bedzie trzeba to najwyzej w trakcie dokupie jeszcze. Moja ciotka uwaza ze oszalalam z ta iloscia ale ze ja nie zamierzam sluchac ''dobrych'' rad to niech mowi co chce.
A tych pozostalych pieluch- flanelowych czy jakos tak w ogole nie zamierzam kupowac.

Dziewczynki prosze nie smutajcie, bo zaraz ja bede z wami lasiac..
Glowki do gory i przesylam pozytywne fluidki dla was

Kocham Cię Mężu
http://s3.suwaczek.com/20130713580113.png

Nasza Roksanka jest już na świecie
15.09.14r.
Kochamy cię nad życie
Misstic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 20:47   #2147
Konto usunięte

Cytat:
Kochana ja nie mam nic O przepraszam, mam 3 pary skarpetek - dostałam na poprzednich warsztatach Ciuszki jakieś dostanę od szwagierki, fotelik samochodowy MOŻE też, a resztę trzeba będzie kupić. Ale spoko, nie rodzimy za miesiąc, ogarniemy to wszystko.

A dostałam jeszcze te wkładki do stanika i mleko od 1 roku życia ale poszło już dalej

Edytowane przez 41747266e0fb3b4fece89e204f3d610d83e6e72d_5fac7b02b3dde
Czas edycji: 2014-05-08 o 20:52
41747266e0fb3b4fece89e204f3d610d83e6e72d_5fac7b02b3dde jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 20:51   #2148
Metamfetaminax
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawe czy jak by mial urodzić przez swojego penisa albo przez odbyt to czy też oglądal by na youtubie przygotanie do takiego porodu Jezusie faceci ;D
Oni to są jednak płytcy

Cytat:
Napisane przez tymiina Pokaż wiadomość
Wielkie dzięki za tego linka. We Wrocławiu okazuje się też będą 24.05
także choćbym miała kilka godzin czekać to pójdę bo nie planowałam takiego USG bo kasy nie mam a jeśli za darmo to spróbuje się dopchać.
Jakby jeszcze ktoś z Wro szedł to dajcie dziewczyny znać

Co do szkoły rodzenia jak ktoś jest z Wro lub z okolic to
http://mamagaja.pl/wroclaw/terminy-i-zapisy.html
Darmowa szkoła do której się zapisałam i pierwsze zajęcia mam 02.06
Oni przyjmują od 21 tyg. ja jestem na razie w 19 ale do tego czasu to akurat będę w 23.
Bardzo miła pani w sekretariacie jest, wszystko powie i wyjasni. A na dodatek mają pełno dodatkowych darmowych pakietów dla mam uczestniczących w zajęciach: 3 bezpłatne masaże, ćwiczenia, chustoszenie, masaż Shantala dla dziecka. Jedynym warunkiem uczestniczenia w zajęciach jest wybranie u nich położnej która po porodzie odwiedzi nas do 4 razy.
Gdybym nie miała do Wro. 180 km w jedną stronę to bym się wybrała

Cytat:
Napisane przez justyna_1202 Pokaż wiadomość
Będziemy mieć córeczkę!!!:-D:-D a żeby było śmieszniej bylo punkt w owulke;-) moja radość jest nieopisana!!!!

Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
Gratuluję młodej damy !

Cytat:

Super,że wszystko oK Aaaa i nie czytaj opinii w necie,ja już przestałam i jestem z tego zadowolona,bo wiele dobrego to nie przyniosło Ja kiedyś czytałam jak nawiedzona o tych lekarza i poszłam do jednego i pisały kobitki się,że jest zaje.. i w ogóle przekochany a dla mnie okazał się skur... jakich mało Nawet ostatnio pisałam o nim... A większość złych opinii piszą kobiety,które są sfrustrowane np. tym,że lekarz nie odwiedził ich dziecka po porodzie i uwierz ja o pewnym lekarzu tak się naczytałam i śmiech mnie ogarnął,bo niestety lekarz takiego obowiązku nie ma,bo on ma za zadanie tylko przeprowadzić ciążę,sprawdzić jak idzie poród tudzież wykonać cesarkę a nie odwiedzać dzieci każdej pacjentki

Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie...
Metamfetaminax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 20:53   #2149
Misstic
Wtajemniczenie

Maga na te badania nie musisz miec skierowania. Normalnie jak pojdziesz i zaplacisz to ci zrobia. Sa tez fajne pakiety dla kobiet w ciazy gdzie oprocz tych badan co wymienilas sa tez inne wazne

Wyjatkiem jest ta krzywa cukrowa jak pisze Aliszcze ale juz zwykla glukoze spokojnie zrobisz bez zadnego skierowania.

Kocham Cię Mężu
http://s3.suwaczek.com/20130713580113.png

Nasza Roksanka jest już na świecie
15.09.14r.
Kochamy cię nad życie
Misstic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 20:54   #2150
nmartyna
Zadomowienie

Ja zamówiłam 10 sztuk pieluch tetrowych.
Rozmawiałam z siostrą i ona też mnie trochę uspokoiła... Powiedziała, że też tak przeżywała, ale nie potrzebnie. Pomoże mi skompletować wyprawkę i jak chcę jutro mogę powybierać rzeczy dla Maluszka Cieszę się, że mam ją i Was tutaj, bo bez Was wylądowałabym w wariatkowie! Dziękuję
Stary 2014-05-08, 20:55   #2151
Niestabilna
Wtajemniczenie

Cytat:
Niestabilna już trochę chce mi się śmiać z tego mojego ataku paniki... No głupia baba ryczy z takiego powodu Nienawidzę tych ciążowych hormonów!
Od razu lepiej

A na pocieszenie... znowu serce mi stanęło. .. pamiętacie udjecie z jednym kotem dzisiaj przyprowadził kolegę i wkuruaja mojego kota i mnie straszą

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1399575264974.jpg (73,3 KB, 23 załadowań)
Stary 2014-05-08, 20:55   #2152
Konto usunięte

Wow ile osób na forum
Stary 2014-05-08, 20:55   #2153
DorissiriD
Rozeznanie

Ubranka super tu pokazujecie, takie ładniutkie, aż nie mogę się doczekać, kiedy do mnie wrócą ubranka po mojej córce, które dałam szwagierce dla jej dziewuszki.

Ta lista wyprawkowa od zazdrośnicy jest bardzo fajna pod względem zawartych tam doświadczeń pewnej mamy - że coś się przydało, a coś innego nie. Dobrze się czytało, tż się śmiał, że przecież doświadczona jestem, a ja wyszukuję, czy aby na pewno

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
Tylko właśnie że to jest czasem, nie zawsze ale możliwe.

Po porodzie to chyba zawsze przychodzi? kiedy trzeba ją wybierać i się zapisywać? ona jest z przychodni w której będzie zapisane dziecko?

Mi chodziło o taką do porodu ze nie można wybrać
Taką odpowiedź chciałam dać, ale zostałam wyręczona:

Cytat:
Napisane przez Misstic Pokaż wiadomość
Paulina Darek to my cie tu wysluchamy i przytulimy

Ana mozesz miec swoja polozna ale musisz za nia zaplacic, sredni koszt wynajecia takiej osoby to od 1000zl jeszcze zalezy to od regionu polski. A tak to polozna przy po rodzie to ta ktora akurat ma dyzur wiec roryjska ruletka.
A potem to mozesz wybrac babke ktora bedzie przychodzic do was na wizyty domowe ale najczesciej jest tak ze przychodzi srodowiskowa z twojej przychodni, gdzie chodzisz do lekarza rodzinnego

Cytat:
Edit..
Szkołę zaczynamy z mężem 3 czerwca dzwoniła już Pani i mi wszytsko powiedziała co i jak , dużo ciekawych dodatkowych zajęć jest jak np. masaż shantal , kurs noszenia chusty , masaż prenatalny ( tu muszę mieć zgodę od lekarki mojej) , kurs pierwszej pomocy itp itd i wszystko za darmo aż sie nie chce wierzyć że coś takiego istnieje nawet są jakieś zajęcia z ćwiczeniami ,

AAaaaa doczytałam jeszcze że na każdych zajęciach można regularnie słuchać bicia serduszka dziecka
Wypas! Fajnie Ci się trafiło!

Cytat:
Napisane przez justyna_1202 Pokaż wiadomość
Będziemy mieć córeczkę!!!:-D:-D a żeby było śmieszniej bylo punkt w owulke;-) moja radość jest nieopisana!!!!
To jak u mnie: owulacja i dziewczynka

A moja córka jeszcze nie śpi... Zwykle kładzie się koło 20. Właśnie zrobiła kupkę w majcioszki... 2x w życiu (20miesięcznym) się jej zdarzyło! TŻ się zajął córą
Stary 2014-05-08, 20:56   #2154
zazdrosnica0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Niestabilna Pokaż wiadomość
Wiadomo ze kazdy zrobi jak chce, potrzebuje takiej listy by wiefziec na czym stoje i tak pewnue 1/4 z listy sue u mnie nue pojawi. Moja siostra jest mamusia ze stycznia 2014 i pewnue ona mi pomoże zrobic wyprawkę ale wiem ze u niej tetrowe to jak woda... na 15 ale jej mało :p tez zależy od dziecka.
Dziewczynki nie dolowac...
to jest lista mamy właśnie z wątku grudzień2013/styczeń2014

[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;46364922]Ja idę 20 maja do Katowic
Niezła ta wyprawka, skopiowałam sobie do worda bo jak już przyjdzie czas to tego nie znajdę, ale dzisiaj nie mam już siły tego czytać [/QUOTE]

to zdasz relację czy warto

Co do tej wyprawki. Powiem tak, nie wiem czy czytałyście całość czy tylko "początki linijek" bo tam są komentarze właśnie co do ilości i przydatności rzeczy, a nie tylko wyliczone. Dla mnie ta lista jest właśnie wyznacznikiem i podstawą, ale modyfikuje ją pod siebie. Każdy ma swoje potrzeby i nie wiadomo na jakie dziecko się trafi. Np czyścioszka że wystarczy 2 razy w ciągu dnia go przebrać, czy będzie ulewało itp co chwilę i pula czystych ubranek wyczerpie się po jednym dniu itp.
12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 20:57   #2155
Konto usunięte

Cytat:
Od razu lepiej

A na pocieszenie... znowu serce mi stanęło. .. pamiętacie udjecie z jednym kotem dzisiaj przyprowadził kolegę i wkuruaja mojego kota i mnie straszą

Hehe te ślepia Koci gang
Stary 2014-05-08, 21:00   #2156
Ana***
Zakorzenienie

[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;46361818]Prosiu
https://mamotoja.pl/mamo-to-ja-warsz...jestracja.html[/QUOTE]

u mnie w mieści nie ma, a widzę że podobne rzeczy jak na tamtych warsztatach, więc te raczej odpuścimy

Cytat:

Wyprawka niemowlęca – program minimum
1. Wózek
2. Łóżeczko
3. Materac (lateks, pianka, pianka-kokos, pianka-gryka, pianka-gryka-kokos) - wszystko jedno jaki, serio dziecko waży tak mało, że nie musi mieć wypasionego materaca
4. Przewijak na łóżeczko (droższa wersja – komoda z przewijakiem) – odradzam niekupowanie przewijaka, po jednym dniu kręgosłup do wymiany - 100% zgody, ja mam komodę z przewijakiem i bardzo sobie chwalę
5. Rożek - nie mam i nie odczuwam braku, mam za to otulacz
6. Prześcieradła 3 sztuki albo nawet 4, w ikei są tanie na początku zmieniałam prześcieradło codziennie, czasem nawet 2 razy dziennie, bo było zasikane/zakupane/ulane; od kiedy odpadł kikut i nie musimy kombinować z pieluchami jest lepiej
7. Coś do spania na okres po-rożkowy, czyli po 2-3 tygodniach (śpiworek, ew. kołderka czyli wypełnienie i 3x poszwa) na śpiworek moim zdanim jest jeszcze za mały, o kołdrze w ogole nie ma mowy - przed 1 rokiem życia jest bardzo niezalecana. śpi pod kocykami
8. Ceratka do łóżeczka x 2 - nie wiem po co 2?
9. Kocyki (2 ciepłe, 1 lekki, a latem i tak przykrywałam samą pieluchą albo wcale, córa w samej pieluszce jeździła) ja mam duuużo kocyków, z 5 porządnych + polarowe z ikei (polecam! są po 5 złotych ). I większość jest w użyciu cały czas.
10. Wanienka (+ ew. stojak, i polecam od razu wanienkę dużą, a nie malutką, bo malutka starczy na max. 3 miesiące) my mamy najprostszą z ikei
11. Ręczniki z kapturkiem (2-3 sztuki)
12. Ręcznik kąpielowy bez kapturka nie wiem po co? używanie kapturka nie jest obowiązkowe, a 3 sztuki kapturkowych to aż nadto
13. Termometr do wody (po 2-3 dniach trafił go szlag i więcej nie użyłam) łokieć jest najlepszym termometrem
14. Pieluchy tetrowe (20-30 sztuk, raczej więcej, niż mniej – do torby wózkowej kilka, do przytulenia się, na przewijak, do łóżeczka, do wanienki, do wózka, na bujaczek, przeciw ulewaniu… To zdecydowanie nie jest za duża ilość.) 30 to moim zdaniem gruba przesada. 20 wystarczy aż nadto. Ale moim zdaniem najlepszy zestaw to 10 tetrowek + 10 "ręczniczków muślinowych" z ikei, to taka jakby grubsza tetra + 10 albo więcej pieluch flanelowych, flanelki to dla mnie absolutny mus
15. Środek do kąpieli OD PIERWSZEGO DNIA DZIECKA (np. HIPP żel do mycia ciała i włosów, jeśli dziecko nie ma skórnych problemów, stosujemy zasadę: im mniej chemii, tym lepiej) używamy mydła marsylskiego, zdrowe, a do tego idealne do odplamiania zakupkowanych ubranek
16. Gruszka lub Frida (do usuwania smarków, gruszkę miałam, Fridy się brzydzę) mam Fridę, jeszcze nie używaliśmy
17. Woda morska (do udrażniania noska, np. Marimer, Sterimar) zamiast tego mam sól fizjologiczną, i tak jest potrzebna do przemywana oczu
18. Coś do pielęgnacji pępka (Octenisept, gaziki nasączone spirytusem, gaziki jałowe + spirytus) weglug polożnych z mojej szkoly rodzenia nigdy nie spirytus, bo podrażnia skorę i nie wiadomo czy zaczerwienie pochodzi z babrzącego się pępka czy od spirytusu, my pielęgnowaliśmy pępek na sucho, Octeniseptem psikalismy dopiero jak kikut odpadł. Ale przyda się też do psikania krocza po ewentualnym nacięciu/pęknieciu
19. Płatki higieniczne (np., do przemywania buzi) nie mam, za to wata do przemywania pupy konieczne!
20. Waciki do uszu z ogranicznikiem nie mam, lekarze odradzają grzebanie w pępku
21. Coś na odparzenia (np. sudocrem) sudocrem na pewno nie do codziennej pielęgnacji, my używamy mąki ziemniaczanej, ew. bephantenu jak pojawia się zaczerwienienie
22. Krem nawilżający po kąpieli - używamy oliwki
23. Chusteczki nawilżające do wycierania pupy (np. Dada, Pampers, Softino)
24. Nożyczki do paznokci (ale przez pierwsze 3 tygodnie i tak nie tniemy, pazurki same się mają wykruszać, inaczej można płytkę paznokcia uszkodzić)
25. Pieluchy – najmniejszy rozmiar (najpierw miałam pampers new born, a potem i do dzisiaj DADA)
26. Szczoteczka i grzebyk do włosków (szczoteczka prócz normalnego czesania przydaje się, gdy dzieciak ma ciemieniuchę – wówczas pół godziny przed kąpielą nacieramy oliwką, potem wyczesujemy i normalnie myjemy) nie używamy, Emil nie ma ciemieniuchy i chociaż jest włochaty, to czesania tych wlosów byłoby dziwne
27. Termometr (np. do przykładania do czoła/ucha) będe używać swojgo elektronicznego, przynajmniej jest sprawdzony
28. Coś do prania ubranek (np. płyn lub proszek JELP, Dzidziuś – odradzam Lovelę, lubi uczulać, nas obie po 3 miesiącach wysypało po niej)uzywamy zwykłego proszku, piorę bez plynu do płukania, z dodatkowym płukaniem
29. Jakaś butelka ze smoczkiem o najwolniejszym przepływie (Avent, Nuk, Dr. Browns, Tommy Tippee – nawet, gdy chcecie piersią karmić – wszystko się może zdarzyć, a nie ma nic gorszego niż wyjące z głodu dziecko i wasze nerwy w poszukiwaniu butli w sklepie…)
30. Wówczas – szczotka do mycia butelki + zapasowe smoczki + mleko (np. Bebilon, Bebiko, Nuk, Gerber, sprawdziłam je wszystkie i teraz polecam Bebilon, po reszcie zaparcia są mocne) moim zdaniem trzymanie mieszanki w domu "na wszelki wypadek" to najprostszy sposób, żeby przestać karmić piersią
31. Smoczek – uspokajacz (również najmniejszy, Avent, Rossmann Babydream, Nuk, kauczukowy lub silikonowy, tez wszystkie sprawdziłam i została córa przy rossmannowskich, najtańsze i fajne)
32. Osłonki silikonowe na sutki - koniecznie!
33. 3-4 śliniaczki po co? nie sądze żeby przydały się zanim dziecko zacznie jesć coś innego niż mleko
34. Ubranka (raczej rozmiar 56, jeśli dziecko jest powyżej 55cm i tak w rozmiarze 62 będzie pływało): my tuż po porodzie dokupowaliśmy na gwałt rozmiar 50, bo w 56 też pływał. A urodził się standardowy - 52 cm, 3200
- 5x kaftanik na zatrzaski + śpiochy (nie na guziki czy wiązania!) nigdy tak nie ubieram. Śpiochy mamy jedne i nie cierpię ich. Zawsze zakładam albo sam pajacyk, albo body + półspiochy
- 5 x pajacyk
- 5 x body z długim rękawem
- 5 x body z krótkim rękawem nie uzywam, ale to kwestia pory roku
- 2 x sweterek
- 2 x razy bluza (bez kaptura) bluzy/sweterki to tylko żeby "pokazać" dziecko, najwygodniejszy na gorę jest cieplejszy pajacyk
- 5 razy bluzka z długim rękawem używam tylko jesli zakładam pieluchę wielorazową bez otulacza, jeśli uzywa się pampersow to nie bardzo widzę zastosowanie
- kilka par skarpet ładnych kilka - my zakładamy na stopki przydużych pajacykow - trzymaja nogę w dobrym miejscu, bez nich często były akcje pt. mam obydwie nogi w jednej nogawce
- 2 pary niedrapków - dostawał w nich szału, założyliśmy ze dwa razy. Na początku i tak zazwyczaj ubrania są za duże, więc dłoń jest gdzieś w rękawku. Owszem, pare razy się podrapał, ale bez przesady, nie jest to koniec świata
- 3 czapeczki cienkie wiązane miał na sobie przez jedną noc, tuż po porodzie, poza tym nie używamy cienkich czapeczek
- jedna grubsza czapeczka
- rajstopki 3-4 pary nie wyobrażam sobie wciskać niemowlaka w rajstopy
- opcja na lato: zdecydowanie więcej bodziaków z krótkim rękawem/bez rękawów, kilka sztuk rampersów, dla dziewczynek sukieneczka bawełniana
- opcja na zimę: kombinezon, ciepła czapka zimowa, dodatkowe rajstopki, skarpetki grubsze, może jakaś grubsza bluza) kombinezon i czapka tak, poza tym grubsze pajace i spiwor do wózka

Zaznaczam, że miałam większą ilość, niż podałam, i nie żałuję, bo dziecię ulewało przeokrutnie, ciągle mokre było. Przy takiej ilości, którą podałam, to bym się skichała. No i – dzięki większej ilości (jakoś dwa razy większej) pranie robiłam co 3-4 dni, a nie codziennie). Na początku przebierałam to 5-6 razy dziennie, teraz 2-3

Moim zdaniem koniecznie jeszcze:
- krem na mróz/krem z filtrem w zależności od pory roku
- mąka ziemniaczana do zasypywania pupy
- wata + termos (w wersji optymalnej termos z kranikiem) z wodą - dużo lepsze do mycia pupy po kupie niż nawilżane chusteczki
- ręczniczki "dla gościa" z ikei - śmiesznie tanie (złotówka za sztukę) i bardzo przydatne - do przecierania na mokro, do zakrywania penisa do załapania moczu w trakcie zmiany pieluchy (chłopcy mają fantastyczną umiejętność sikania akurat tuż po zdjęciu pieluchy, a jeśli nie zostanie to złapane to zasikane jest wszystko, od głowy delikwenta po ścianę
- najprostsze zamykane wiadro - na pieluchy + jakiś olejek eteryczny (my mamy herbaciany i lawendowy - działają antybakteryjnie i kryją g.owniany zapaszek zdecydowanie tańsza wersja niż woreczki na zuzyte pieluchy
OPCJA WYPASIONA
Prócz powyższych przydatne bywają różne utensylia dzieciowe.
35. Leżaczek – bujaczek - na razie nie lubi
36. Mata edukacyjna (po 2 miesiącu) zdecydowanie tak, już teraz przyciąga wzrok
37. Niania elektroniczna mam, ale używam bardzo sporadycznie
38. Podgrzewacz do butelek (nie miałam) tylko jak zakładacie karmienie mm
39. Wyparzacz (do butelek, smoczków) (nie miałam, najpierw gotowałam, potem olałam) przy karmieniu piersią, albo mikrofala, albo wrzątek. Przy mieszance pewnie przydatne
40. Regał na dzieciowe rzeczy (wielce przydatny!)
41. Karuzelka nad łóżeczko (miałam zwykłą, plastikową, żałuję że nie kupiłam jakiejś fajnej, z długogrającą melodyjką) polecam w zasadzie od samego początku
42. Myjki frotte (nie używałam, wolałam myć dłonią, poza tym to siedlisko bakterii) myjkom używanym więcej niż raz pod rząd mówię nie
43. Gąbka – podkładka do kąpieli (jak wyżej)
44. Pieluchy flanelowe sztuk 5 (miałam, w sumie niepotrzebne, jako prześcieradełka do wózka lub podkładka na przewijak) dla mnie flanelki to absolutne must have
45. Parafina ciekła (przydała się, gdy córa dostała koszmarnych potówek) nie mam
46. Kropelki na wzdęcia (esputicon, espumisan, bobotic, delicol, sabsimplex – ten nie do dostania w PL) (miałam, były pomocne) nie mamy,
47. Pudełeczko podwójne na czystą i brudną wodę, do mycia dziecka (nie miałam) ??
48. Wiaderko do kąpieli Tummy Tub (nie miałam) wiadro za 200 złotych? Zwykłe wiadro ma te same opcje
49. Olejek mentolowy (np.olbas oil – gdy dziecko ma katar, kilka kropli dodajemy do takiego zapachowego podgrzewacza lub do miski z gorącą wodą, postawionej w pokoju – łatwiej oddychać) na pewno niepotrzebny na początku
50. Nawilżacz powietrza (nie posiadam) mając niemowlaka pranie robi się non stop, to wystarczająco nawilża powietrze IMO

RZECZY DLA MAMY:
51. Maść do ratowania brodawek (np. bephanten, maść, nie krem!) ja używam lanoliny i balsamu do ust Tisane - sprawdza się rewelacyjnie
52. Koszule do karmienia (miałam dwie, za mało mi, teraz dokupię kolejne 2) ja też miałam 2 i to były o 2 za duzo Nie umiałam przez to karmić, bez sensu byly. W szpitalu na początku chodziłam w samych gaciach/gaciach i topie, potem w spodniach dresowych
53. Podkłady porodowe SENI chodzi o takie pseudo-ceratki na łóżko, żeby nie zabrudzić prześcieradła. Ja nakupowałam tego, ale nie użyłam ani jednego. Łóżka w szpitalu są i tak pokryte ceratą, więc o kolejnej nie marzyłam. Poza tym poza pierwszymi 3-4 godzinami po porodzie (kiedy i tak jest się na sali porodowej) nie krwawiłam wcale wiele bardziej niż podczas obfitej @. A od 3 doby to już w ogóle jak @
54. Podpaski rozmiar gigant (chyba tylko apteki, takie gigantyczne Bella lub inne są też, a dopiero potem rozmiar xxxl jakieś zwyklejsze, potem coraz mniejsze aż do wkładek dojdziecie – a tych największych to ze 4 opakowania) Bella Mamma są beznadziejne, rozwarstwiają się i kiepsko chłoną. Z takich wielkich bez kleju polecam Absorgyn, potem największe wklady dla osob nietrzymających moczu Tena Lady Maxi są super
55. Majtki jednorazowe (ja się pociłam w tym, więc kupiłam najtańsze gacie bawełniane z przeznaczeniem na wyrzucenie) – w opakowaniu jest 5-7 sztuk. dla mnie były super. Ważne: kupujcie siateczkowe (często sprzedawane jako wielorazowe), nie fizelizowe! Fizelinowe nie przepuszczają powietrza
56. Staniki do karmienia (ja miałam też takie sportowe np. gatta, bawełniane, fajne bo tylko odsuwałam troszkę, a nie są jakieś sztywne wielkie) ja na początku nosiłam tylko te z h&mu, całkiem fajne były
57. Herbatka na laktację (nie zawsze jest konieczna, ja miałam i nie użyłam) na laktacje najlepszy jest maly ssak Herbatek zadnych nie miałam
58. Tantum rosa (do podmywania się po porodzie, albo do robienia nasiadówek) tak! Butelka z dziubkiem + tantum rosa to idealne połączenie. Tuż po porodzie trzeba się podmywać po każdym siku, a w moim szpitalu w salach poporodowych nie ma bidetow, więc to świetne rozwiązanie
59. Laktator dla mnie baardzo użyteczny, w zasadzie codziennie używam, chociaż karmie tylko piersią, a te pare ml odciągnięte wylewam
60. Wkładki laktacyjne - tak, ale nie ma sam początek. Na początku karmienia drażni WSZYSTKO co dotyka piersi. Ja nie wyorażam sobie czasu po porodzie bez MUSZLI LAKTACYJNYCH - dla mnie to absolutnie obowiązkowo

Do tego:
-poduszka do karmienia - ja mam fasolkę z motherhood - bez niej ręce odpadają
- jakiś podręczny przybornik koło przewijaka - ja polecam koszyczki z ikei (a jakże) do wieszania na łóżeczku dziecięcym
fajnie opisane

Cytat:
Napisane przez madziulka_ Pokaż wiadomość
Fajne ciuszki, rzeczy dla dzieci są takie urocze
Może juto się zmobilizuje i obfocę rzeczy mojego dziecka
Bo dzisiaj ogarniałam dom i padam na pyszczek
dawaj dawaj

Cytat:
Napisane przez maga9 Pokaż wiadomość
witam wieczornie
dziewczyny mam pytanie do Was o glukoze,toxo, cyto itp. bo bede w pl za 2 tyg i chce porobic te badania,bo w irlandii juz mi powiedzieli ze na cukrzyce nie zrobia bo nie mam w historii rodziny cukrzycy.na toxo, cyto nawet prywatnie nie zrobia:/ w kazdym razie jesli pojde do laboratorium gdzie krew biora,prywatnie,i poprosze o te wszystkie badania mowiac ze jestem w ciazy to mi zrobia czy musze miec od lekarza specjalne skierowanie?chodzi o prywatne,na nfz nie kwalifikuje sie. i jak to jest z glukoza-czy robia je w laboratorium gdzie krew i po prostu isc czy znowu od lekarza cos potrzebne i umawiac sie trzeba?
jak idziesz prywatnie nie potrzebujesz skierowania

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość

maga, na badanie krzywej cukru musi być skierowanie od lekarza, mimo, że płacisz.
ja nie miałam żadnego skierowania lekarz nie dał, a w przychodni nie wymagali :P
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 21:01   #2157
Niestabilna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zazdrosnica0 Pokaż wiadomość
to jest lista mamy właśnie z wątku grudzień2013/styczeń2014

to zdasz relację czy warto

Co do tej wyprawki. Powiem tak, nie wiem czy czytałyście całość czy tylko "początki linijek" bo tam są komentarze właśnie co do ilości i przydatności rzeczy, a nie tylko wyliczone. Dla mnie ta lista jest właśnie wyznacznikiem i podstawą, ale modyfikuje ją pod siebie. Każdy ma swoje potrzeby i nie wiadomo na jakie dziecko się trafi. Np czyścioszka że wystarczy 2 razy w ciągu dnia go przebrać, czy będzie ulewało itp co chwilę i pula czystych ubranek wyczerpie się po jednym dniu itp.
Ni wlasnie o to chodzi. Przeczytalam całą, wodzisz ona napisala ue ceratka jej byla nie potrzebna a mojej siostrze sie przydała parę razy.

Nie ma idealnej listy. Każda matka taka listę moze napisać ale nie każdej matce sie ona sprawdzi.

Stary 2014-05-08, 21:03   #2158
Metamfetaminax
Zakorzenienie

Wyję i mam dosyć,już mi dzisiaj wszystko jedno... Napisałam w klubie same wulgaryzmy,bo nie chcę pisać tu,bo boję się,że sam zainteresowany to przeczyta a nie chcę później mieć kwasów

Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie...
Metamfetaminax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 21:04   #2159
Niestabilna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Metamfetaminax Pokaż wiadomość
Wyję i mam dosyć,już mi dzisiaj wszystko jedno... Napisałam w klubie same wulgaryzmy,bo nie chcę pisać tu,bo boję się,że sam zainteresowany to przeczyta a nie chcę później mieć kwasów

Stary 2014-05-08, 21:06   #2160
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Metamfetaminax Pokaż wiadomość
Głowa do góry, cycki do przodu
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości