|
|
#241 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Matura 2015 :)
No własnie, jest nacisk na zawodowe, mam przyjaciołke w technikum i mówi, że najbardziej na te przedmioty zwracają uwagę, bo żeby je zdać, muszą mieć 75%. Pozostałe przedmioty są realizowane, bo wymaga tego podstawa programowa. I też oczywiście zgodzę się, że uczniowe z technikum mają większe pojęcie ogólne jeśli chodzi o wiedzę, bo też się bardziej na tym skupiają. Ale nie uczą się strasznie wyszukanych rzeczy.. Technik fryzjer? Może wydaje mi się to banalne, ale na prawde sztuka obcinania czy układanie włosów raczej nie jest trudna. Logistyk? Uczenie się o transporcie..W liceum jest nacisk na przedmioty rozszerzone, bo jeżeli ktoś chce być dobrym lekarzem czy konstruktorem budowlanym to niestety, ale trzeba się temu też poświęcić i uważam, że nie po co marnować czasu na uczenie się wtedy WOS'u czy powtarzać 50 raz starożytności z historii. Oczywiście jeśli ktoś ma takie dodatkowe zainteresowania to dobrze, niech się rozwija indywidualnie, ale nie każdy to lubi.
Może i liecum jest trochę jednotorowe, szczególnie teraz przez npp, ale z drugiej strony można się całkowicie poświęcić temu co nas interesuje. Może i licealiście mają mniejsze pojęcie o wiedzy ogólnej (chociaż mogłabym negować) ale za to są dobrzy w dwóch czy trzech dziedzinach.. Ale uważam, że lepiej być dobrym w kilku dziedzinach, niż umieć po troche z wszystkiego, bo tak to daleko się nie zajdzie. ![]() Ja znam technika gdzie jest nacisku na wiedzę zawodową, ale również takie, o których pisałaś VickyD. Są ludzie ambitni z technikum, dobrze zdają maturę, ale jednak w większosci uważam, że idą tam osoby, które za nauką srednio przepadają. I zaznaczam, że nie są to wszyscy, bo znam parę osób, które miało rzeczywiście dobre stopnie, a wybrali tę szkołę.
Edytowane przez helvetet Czas edycji: 2014-05-09 o 17:30 |
|
|
|
#242 |
|
Zadomowienie
|
Jest moze ktos ze Szczecina? Mam sporo ksiazek do matury
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#243 | |
|
Raczkowanie
|
No tak, dokładnie tak jest - ile osób w technikum, tyle rodzajów podejścia do nauki, oraz ile techników tyle rodzajów nauczania wiedzy ogólnej, niezawodowej.
![]() Ja nie mówię, że nasza podstawa jest jednotorowa = zła. Właśnie mówię, że jest dobra, ponieważ skupiamy się od początku tylko na tym co nam się przyda, przynajmniej w liceach. Według mnie to dobrze. Tylko śmieszy mnie na przykład, jak idę z kumplem z klasy na imprezę, gdzie jak jest każdy wie, i nagle on zaczyna wszystko odnosić do chemii - na przykład kazał mi użyć następującego tekstu na podryw: "Powiedz mu, że jesteś dwuchromianem miedzi" Takie przeżarcie mózgu przez przedmiot ![]() Cytat:
A co do uczniów techników jeszcze - no z mojego doświadczenia to są osoby głównie zainteresowane czymś - nie dlatego idą do technikum, że nie lubią nauki, ale dlatego, że interesuje ich praca w zawodzie fryzjera/budowlańca/żołnierza. |
|
|
|
|
#244 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W liceum polubiłam przedmioty ścisłe, ale zdawanie ich będąc na humanie, gdzie mam wystarczająco dużo nauki (dodatkowo uczyć się na korkach... masakra) jest strzałem w kolano. Czasami mam ochotę wysadzic siedzibę ministerstwa. To co oni narobili to... |
|
|
|
|
#245 |
|
Raczkowanie
|
susuanne, tak całkiem szczerze, to pomimo nacisku na przedmioty kierunkowe w pierwszej klasie, po jej zakończeniu z powodzeniem można było zmienić profil/szkołę - dziewczyna doszła do naszej klasy w tym roku, z matgeo na biolchema, z zupełnie innego liceum. I wcale nie miała kłopotów z nadrobieniem 1 klasy - jest teraz w czołówce patrząc na oceny. Więc można nawet przy tej reformie, chyba, że odkryłaś, że wolisz ścisłe przedmioty w drugiej klasie, no to okej, tu większy problem.
![]() I dlatego moim zdaniem reforma jest okej, ale uważam, że powinna być jedna klasa ogólna w liceach, w której każdy uczeń wybierałby sobie rozszerzenia sam - do takiej klasy chodzi mój znajomy, i chociaż jest starszy to takie rozwiązanie jest możliwe widać. To mogło zostać, jako furtka dla niezdecydowanych. No ale to nie a siedzę tam na górze, nie ja decyduję. Ja bym nie skorzystała, bo już jako 4-letnia dziewczynka robiłam biologiczne badania zachowania królika sąsiadów, więc jestem ukierunkowana - co nie zmienia faktu, że rozumiem, że nie każdy tak ma. Każdemu dogodzić się nie dało, polski rząd jak zwykle wykazał się dobrymi chęciami, którymi jak każdy wie piekło jest wybrukowane, i wyszło jak zwykle - dla jednych szansa, dla drugich klatka po złym wyborze. |
|
|
|
#246 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niestety, ale dla mnie zmiana profilu czy szkoły to zbyt duży stres, zreszta najbliższe większe miasto z dużym wyborem szkół jest troszkę daleko ![]() Ta reforma to kaplica z perspektywy humanistów. Widzę jak moi rówieśnicy "kiszą" się dosłownie na tym profilu. Nie mają żadnej już odskoczni , żadnej możliwości wyboru innych kierunków niż human. Widzę też co się dzieje w roczniku 95. W mojej szkole co druga osoba w klasie humanistycznej oprócz wosu, historii czy polskiego zdaje biologię, chemię czy matematykę (czasami na podstawach, czasami nawet na rozszerzeniu). Żałuję też, że nie możemy zdawać podstaw. Wyszłabym na tym 1000 razy lepiej jeśli chodzi o rekrutacje na studia. Edytowane przez susuanne Czas edycji: 2014-05-09 o 22:40 |
|
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że obecnie każdy się kisi na swoim profilu. Nie mam pojęcia ile godzin przedmiotów R będzie w trzeciej klasie, ale oby mniej, bo na prawdę nie dam rady tego przeboleć. Czasem nawet przestaje się uczyć, bo nie mam ciągle zaglądać w jedno i to samo. Chętnie pouczyłabym się biologii, której już nigdy nie bede miała.. Npp miała być dobra, dla mnie jest straszna. Chciałam zdawać początkowo fizykę R, potem P, ale przecież nie mogę. Zawsze to lepiej mieć mature chociażby z jakiegoś przedmiotu na poziomie P, niż w ogole. Nie mam pojęcia dlaczego to znieśli |
|
|
|
|
#248 |
|
Zakorzenienie
|
Maturkę pisałam w tym roku, ale już wiem, że całkowicie ją zawaliłam i szykuje się na poprawkę. Mam dwa pytania
![]() Jeśli podchodziłam / podchodzę w tym roku do R historii i WOSu to za rok będę zdawać na starych zasadach, tak? Chciałabym jeszcze wziąć R polski. W tym roku pisałam tylko podstawę, a więc wydaje mi się, że będę pisać według nowej reformy. Są duże zmiany pomiędzy nauczaniem języka polskiego? |
|
|
|
#249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#251 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o maturę, to z polskiego realizujemy czasem inne wiersze, niż realizowane były w SPP. Jeśli chodzi o lektury to np. nie mamy nieszczęsnego Potopu, a "Nad Niemnem" tylko w jednym fragmencie. Musisz poczytać informatory MATURA 2015, które już są dostępne.
|
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas mówili, że jeśli podchodziliśmy do danego przedmiotu, to mamy 2 lata na poprawienie według starych zasad + 3 lata na nowych. Orientujecie się, czy są jakieś zmiany z historią i wosem? |
|
|
|
|
#254 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Czytam właśnie informator dot. historii R i widzę, że tematów (chyba) do wyboru ma być więcej i uwaga! do każdego tematu dodają materiały źródłowe. Wypracowanie ma być oprte na własnej wiedzy i materiałów źródłowych. Edytowane przez susuanne Czas edycji: 2014-05-10 o 12:37 |
||
|
|
|
#255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Martwię się o zadania zamknięte. One zawsze były bardzo... schematyczne. Można było mieć wiedzę.. a bez ćwiczeń i rozwiązywania arkuszy wypaść bardzo kiepsko. |
|
|
|
|
#256 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czytałam informator. Wszystkie zadania mają być oprate o oceń/opisz/porównaj itp. |
|
|
|
|
#257 |
|
Raczkowanie
|
Cieszę się, że tak dużo osób wypowiada się w temacie, który założyłam, bo już myślałam, że sama będę musiała się stresować swoją maturą.
![]() a tak by the way : Rozwiązywałam sobie tegoroczne maturki i takie moje uwagi: tekst czytelniczy na polskim w miarę prosty, wypracowania bym nie napisała, bo nie miałam jeszcze "Wesela", a "Potopu" już w ogóle nie mamy. Więc bądź co bądź to na dzień dzisiejszy z polskiego bym nie zdała, bo nawet mając 100% z tekstu czytelniczego nadal jest mniej niż 30% z całości ;p Co do rozszerzenia z polskiego, to uważam, że było bardzo proste. Z resztą wszyscy mówią, że było o wiele prostsze niż podstawa! Osobiście dla mnie to skandal, bo rozszerzenie, które opiera się praktycznie wyłącznie na znajomości lektury gimnazjalnej ("Romeo i Julia")?! To nie fair w stosunku do matematyki, gdzie jednak różnica pomiędzy rozszerzeniem a podstawą jest duża. No to przejdźmy do mojego ukochanego przedmiotu- matematyki haha Słyszałam, że w tym roku była bardzo trudna zarówno podstawa jaki i rozszerzenie. Bałam się, że jak zajrzę do arkusza, to się rozczaruję, ale wcale tak nie było Oto moje wyniki po rozwiązaniu:* podstawa - 94% *rozszerzenie - ok. 40% Strasznie się cieszę z tego rozszerzenia, bo byłam przekonana, że ani jednego zadania nie uda mi się rozwiązać, a tutaj proszę - taka niespodzianka, bardzo miła. Ale nie mogę spocząć na laurach, trzeba się uczyć ! ![]() Co do angielskiego, to się nie wypowiem, bo jeszcze nie zaglądałam do arkuszy, chociaż doszły mnie słuchy, że rozszerzony był trudny, ale zobaczymy - jutro mam zamiar porozwiązywać. ![]() A Wy co sądzicie?? Rozwiązywaliście może jakieś tegoroczne arkusze? Jakbyście mogli , to podzielcie się wynikami. Nie wstydźcie się Btw jestem na humanie, więc nie dziwcie się, że cieszę się z 40% z matmy R (: |
|
|
|
#258 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja zaglądałam do arkusza z wosu, ale go nie rozwiązywałam. Przeczytałam zadania i dla mnie były proste, bo większość rzeczy, które były to zagadnienia, które akurat umiem
|
|
|
|
|
#259 |
|
Rozeznanie
|
jak na razie widziałam tyko fizykę podstawową, i nie była wcale taka zła :p czekam na chemię i biologię. ale patrząc generalnie na te maturki, jestem przerażona, tyle rzeczy ucieka z pamięci
|
|
|
|
#260 | |
|
Zakorzenienie
|
ja patrzyłam na kilka pierwszych zadan z matematyki i były proste
narazie nie mam czasu na rozwiązanie tych zadań, ale raczej będe starać się je zrobić. W każdym razie patrzyłam na polski, według mnie trudny, mam nadzieje, że za rok nie bedzie tyle zadań jeśli chodzi o określenie funkcji, środków styl., ile się tego nie bede uczyć, ciągle zapominam.. w ogole u Was też nauczyciele nagle chcą robić sprawdziany/kartkówki? Chodziłam do szkoły tylko dwa dni, a już zdążyłam się dowiedzieć o trzech sprawdzianach, kartkówce, kilku pytaniach, do tego lektury z polskiego.. Yyy Boje się co będzie w najbliższym tygodniu ![]() ---------- Dopisano o 00:15 ---------- Poprzedni post napisano o 00:14 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#261 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie bardzo często w szkole poprawiają matury "a tak, żeby mieć lepszy wynik i czuć się z tym dobrze. Bo napisałem na 80%, a nie na 95%". Inni znów np. dostali się na stomatologię, a chcieli na medycynę, więc poprawiają biol i chem.
|
|
#262 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do matematyki, to nie byłam pewna, czy będę zdawać ją na poziomie rozszerzonym. Ale biorąc pod uwagę to, że teraz mam ok. 40% chyba się na to zdecyduję
|
|
|
|
|
#263 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też zdaję m.in. geografię
|
|
|
|
|
#264 |
|
Konto usunięte
|
Ja chcę bardzo zdawać R historię sztuki, ale zastanawiam się czy dałabym radę się nauczyć tego wszystkiego do maja 2015
|
|
|
|
#265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nie wiem ile w tym prawdy.
|
|
|
|
|
#266 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#267 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Myślę, że do historii sztuki podobnie. Na jakie studia się wybierasz?
|
|
|
|
|
#268 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#269 |
|
Wtajemniczenie
|
Też jestem tego samego zdania. Sama zdaję geografię a nie mam jej w rozszerzeniu (nie mam jej w ogóle
) i powolutku zaczynam się już uczyć (zaczęłam od powtarzania tematów z których jestem dobra i które już umiem)Jest tu jeszcze ktoś, kto zdaje rozszerzenie nie mając tego przedmiotu w profilu? Jakieś doświadczenia?
|
|
|
|
#270 | |
|
Konto usunięte
|
Też taką nadzieją żyję
![]() Cytat:
![]() Marzy mi się architektura wnętrz na ASP i pokładam szczere nadzieję, że się dostanę. A Ty na jakie studia drepczesz ?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:21.

21.08.2021 

Takie przeżarcie mózgu przez przedmiot 

) i powolutku zaczynam się już uczyć (zaczęłam od powtarzania tematów z których jestem dobra i które już umiem)