Matura 2015 :) - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-09, 17:28   #241
helvetet
Zakorzenienie

Dot.: Matura 2015 :)

No własnie, jest nacisk na zawodowe, mam przyjaciołke w technikum i mówi, że najbardziej na te przedmioty zwracają uwagę, bo żeby je zdać, muszą mieć 75%. Pozostałe przedmioty są realizowane, bo wymaga tego podstawa programowa. I też oczywiście zgodzę się, że uczniowe z technikum mają większe pojęcie ogólne jeśli chodzi o wiedzę, bo też się bardziej na tym skupiają. Ale nie uczą się strasznie wyszukanych rzeczy.. Technik fryzjer? Może wydaje mi się to banalne, ale na prawde sztuka obcinania czy układanie włosów raczej nie jest trudna. Logistyk? Uczenie się o transporcie..W liceum jest nacisk na przedmioty rozszerzone, bo jeżeli ktoś chce być dobrym lekarzem czy konstruktorem budowlanym to niestety, ale trzeba się temu też poświęcić i uważam, że nie po co marnować czasu na uczenie się wtedy WOS'u czy powtarzać 50 raz starożytności z historii. Oczywiście jeśli ktoś ma takie dodatkowe zainteresowania to dobrze, niech się rozwija indywidualnie, ale nie każdy to lubi.
Może i liecum jest trochę jednotorowe, szczególnie teraz przez npp, ale z drugiej strony można się całkowicie poświęcić temu co nas interesuje. Może i licealiście mają mniejsze pojęcie o wiedzy ogólnej (chociaż mogłabym negować) ale za to są dobrzy w dwóch czy trzech dziedzinach.. Ale uważam, że lepiej być dobrym w kilku dziedzinach, niż umieć po troche z wszystkiego, bo tak to daleko się nie zajdzie.

Ja znam technika gdzie jest nacisku na wiedzę zawodową, ale również takie, o których pisałaś VickyD. Są ludzie ambitni z technikum, dobrze zdają maturę, ale jednak w większosci uważam, że idą tam osoby, które za nauką srednio przepadają. I zaznaczam, że nie są to wszyscy, bo znam parę osób, które miało rzeczywiście dobre stopnie, a wybrali tę szkołę.

25.04.2015
24.08.2018
21.08.2021

Bloggerka

Edytowane przez helvetet
Czas edycji: 2014-05-09 o 17:30
helvetet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-09, 18:59   #242
gruniaa
Zadomowienie

Jest moze ktos ze Szczecina? Mam sporo ksiazek do matury

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
gruniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-09, 19:11   #243
VickyD
Raczkowanie

No tak, dokładnie tak jest - ile osób w technikum, tyle rodzajów podejścia do nauki, oraz ile techników tyle rodzajów nauczania wiedzy ogólnej, niezawodowej.

Ja nie mówię, że nasza podstawa jest jednotorowa = zła. Właśnie mówię, że jest dobra, ponieważ skupiamy się od początku tylko na tym co nam się przyda, przynajmniej w liceach. Według mnie to dobrze. Tylko śmieszy mnie na przykład, jak idę z kumplem z klasy na imprezę, gdzie jak jest każdy wie, i nagle on zaczyna wszystko odnosić do chemii - na przykład kazał mi użyć następującego tekstu na podryw: "Powiedz mu, że jesteś dwuchromianem miedzi" Takie przeżarcie mózgu przez przedmiot

Cytat:
W liceum jest nacisk na przedmioty rozszerzone, bo jeżeli ktoś chce być dobrym lekarzem czy konstruktorem budowlanym to niestety, ale trzeba się temu też poświęcić i uważam, że nie po co marnować czasu na uczenie się wtedy WOS'u czy powtarzać 50 raz starożytności z historii. Oczywiście jeśli ktoś ma takie dodatkowe zainteresowania to dobrze, niech się rozwija indywidualnie, ale nie każdy to lubi.
Zdecydowanie się zgadzam. Tylko szkoda, że niektórzy biorą to sobie za bardzo do serca i na biolchemie zapominają całą fizykę, bo przecież nie ma na rozszeniu, ba nie ma wcale w planie. A co tam, że trzeba ogarniać okresy półtrwania, rozpady promieniotwórcze i inne takie, co tam, że jest taki obszar wiedzy chemicznej, który się z fizyczną zazębia. I szkoda też, że ludzie na biolchemie na pytanie "po której stronie stała Polska w I wojnie światowej" odpowiadają "aliantów". To już pal sześć, że alianci to nie ta wojna, ale nie ogarniać kiedy kraj był pod zaborami i kiedy wcale nie istniał, nie mówiąc o staniu po jakiejkolwiek stronie? Są pewne podstawy podstaw, według mnie.

A co do uczniów techników jeszcze - no z mojego doświadczenia to są osoby głównie zainteresowane czymś - nie dlatego idą do technikum, że nie lubią nauki, ale dlatego, że interesuje ich praca w zawodzie fryzjera/budowlańca/żołnierza.
VickyD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-09, 21:59   #244
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez VickyD Pokaż wiadomość
No tak, dokładnie tak jest - ile osób w technikum, tyle rodzajów podejścia do nauki, oraz ile techników tyle rodzajów nauczania wiedzy ogólnej, niezawodowej.

Ja nie mówię, że nasza podstawa jest jednotorowa = zła. Właśnie mówię, że jest dobra, ponieważ skupiamy się od początku tylko na tym co nam się przyda, przynajmniej w liceach. Według mnie to dobrze. Tylko śmieszy mnie na przykład, jak idę z kumplem z klasy na imprezę, gdzie jak jest każdy wie, i nagle on zaczyna wszystko odnosić do chemii - na przykład kazał mi użyć następującego tekstu na podryw: "Powiedz mu, że jesteś dwuchromianem miedzi" Takie przeżarcie mózgu przez przedmiot

Zdecydowanie się zgadzam. Tylko szkoda, że niektórzy biorą to sobie za bardzo do serca i na biolchemie zapominają całą fizykę, bo przecież nie ma na rozszeniu, ba nie ma wcale w planie. A co tam, że trzeba ogarniać okresy półtrwania, rozpady promieniotwórcze i inne takie, co tam, że jest taki obszar wiedzy chemicznej, który się z fizyczną zazębia. I szkoda też, że ludzie na biolchemie na pytanie "po której stronie stała Polska w I wojnie światowej" odpowiadają "aliantów". To już pal sześć, że alianci to nie ta wojna, ale nie ogarniać kiedy kraj był pod zaborami i kiedy wcale nie istniał, nie mówiąc o staniu po jakiejkolwiek stronie? Są pewne podstawy podstaw, według mnie.

A co do uczniów techników jeszcze - no z mojego doświadczenia to są osoby głównie zainteresowane czymś - nie dlatego idą do technikum, że nie lubią nauki, ale dlatego, że interesuje ich praca w zawodzie fryzjera/budowlańca/żołnierza.
A moim zdaniem ta reforma jest mega nie powiem jaka bo dostanę ostrzeżenie. Od samego początku sądziłam, że jest to właśnie zamykanie ostatniej furtki uczniom. Pierwsze co powiedziałam w gimnazjum gdy dowiedziałam się o zmianach: "A co jeśli zdecyduje, że nie chce być na danym profilu, zdawać przedmiotów rozszerzonych z profilu?" I tak właśnie jest teraz. Żałuję, że wybrałam akurat moją szkołę i taki profil. Jak patrze jakie profile są otwierane dla rocznika 98 w technikum, w liceum to mi się serce kraja. Ja w gimnazjum jeszcze nie wiedziałam kim chce być w przyszłości. Nie miałam planów co do matury, studiów. Teraz, gdy jestem w drugiej klasie czuje po prostu ten stres, że nie mam żadnego planu na przyszłość, a za rok matura.
W liceum polubiłam przedmioty ścisłe, ale zdawanie ich będąc na humanie, gdzie mam wystarczająco dużo nauki (dodatkowo uczyć się na korkach... masakra) jest strzałem w kolano.
Czasami mam ochotę wysadzic siedzibę ministerstwa. To co oni narobili to...
susuanne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-09, 22:18   #245
VickyD
Raczkowanie

susuanne, tak całkiem szczerze, to pomimo nacisku na przedmioty kierunkowe w pierwszej klasie, po jej zakończeniu z powodzeniem można było zmienić profil/szkołę - dziewczyna doszła do naszej klasy w tym roku, z matgeo na biolchema, z zupełnie innego liceum. I wcale nie miała kłopotów z nadrobieniem 1 klasy - jest teraz w czołówce patrząc na oceny. Więc można nawet przy tej reformie, chyba, że odkryłaś, że wolisz ścisłe przedmioty w drugiej klasie, no to okej, tu większy problem.

I dlatego moim zdaniem reforma jest okej, ale uważam, że powinna być jedna klasa ogólna w liceach, w której każdy uczeń wybierałby sobie rozszerzenia sam - do takiej klasy chodzi mój znajomy, i chociaż jest starszy to takie rozwiązanie jest możliwe widać. To mogło zostać, jako furtka dla niezdecydowanych. No ale to nie a siedzę tam na górze, nie ja decyduję. Ja bym nie skorzystała, bo już jako 4-letnia dziewczynka robiłam biologiczne badania zachowania królika sąsiadów, więc jestem ukierunkowana - co nie zmienia faktu, że rozumiem, że nie każdy tak ma.

Każdemu dogodzić się nie dało, polski rząd jak zwykle wykazał się dobrymi chęciami, którymi jak każdy wie piekło jest wybrukowane, i wyszło jak zwykle - dla jednych szansa, dla drugich klatka po złym wyborze.
VickyD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-09, 22:38   #246
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez VickyD Pokaż wiadomość
susuanne, tak całkiem szczerze, to pomimo nacisku na przedmioty kierunkowe w pierwszej klasie, po jej zakończeniu z powodzeniem można było zmienić profil/szkołę - dziewczyna doszła do naszej klasy w tym roku, z matgeo na biolchema, z zupełnie innego liceum. I wcale nie miała kłopotów z nadrobieniem 1 klasy - jest teraz w czołówce patrząc na oceny. Więc można nawet przy tej reformie, chyba, że odkryłaś, że wolisz ścisłe przedmioty w drugiej klasie, no to okej, tu większy problem.

I dlatego moim zdaniem reforma jest okej, ale uważam, że powinna być jedna klasa ogólna w liceach, w której każdy uczeń wybierałby sobie rozszerzenia sam - do takiej klasy chodzi mój znajomy, i chociaż jest starszy to takie rozwiązanie jest możliwe widać. To mogło zostać, jako furtka dla niezdecydowanych. No ale to nie a siedzę tam na górze, nie ja decyduję. Ja bym nie skorzystała, bo już jako 4-letnia dziewczynka robiłam biologiczne badania zachowania królika sąsiadów, więc jestem ukierunkowana - co nie zmienia faktu, że rozumiem, że nie każdy tak ma.

Każdemu dogodzić się nie dało, polski rząd jak zwykle wykazał się dobrymi chęciami, którymi jak każdy wie piekło jest wybrukowane, i wyszło jak zwykle - dla jednych szansa, dla drugich klatka po złym wyborze.
Moim zdaniem stary system był lepszy. Dla mnie ta reforma po prostu oglupia... Nie widzę problemu, abyśmy nie mogli dalej uczyć się fizyki, chemii, a ścisłowcy historii i wosu. Bo niestety, ale jesteśmy jednak ubodzy w tą wiedzę, którą ma jeszcze rocznik 95.
Niestety, ale dla mnie zmiana profilu czy szkoły to zbyt duży stres, zreszta najbliższe większe miasto z dużym wyborem szkół jest troszkę daleko
Ta reforma to kaplica z perspektywy humanistów. Widzę jak moi rówieśnicy "kiszą" się dosłownie na tym profilu. Nie mają żadnej już odskoczni , żadnej możliwości wyboru innych kierunków niż human. Widzę też co się dzieje w roczniku 95. W mojej szkole co druga osoba w klasie humanistycznej oprócz wosu, historii czy polskiego zdaje biologię, chemię czy matematykę (czasami na podstawach, czasami nawet na rozszerzeniu). Żałuję też, że nie możemy zdawać podstaw. Wyszłabym na tym 1000 razy lepiej jeśli chodzi o rekrutacje na studia.

Edytowane przez susuanne
Czas edycji: 2014-05-09 o 22:40
Stary 2014-05-09, 23:37   #247
helvetet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez susuanne Pokaż wiadomość
Moim zdaniem stary system był lepszy. Dla mnie ta reforma po prostu oglupia... Nie widzę problemu, abyśmy nie mogli dalej uczyć się fizyki, chemii, a ścisłowcy historii i wosu. Bo niestety, ale jesteśmy jednak ubodzy w tą wiedzę, którą ma jeszcze rocznik 95.
Niestety, ale dla mnie zmiana profilu czy szkoły to zbyt duży stres, zreszta najbliższe większe miasto z dużym wyborem szkół jest troszkę daleko
Ta reforma to kaplica z perspektywy humanistów. Widzę jak moi rówieśnicy "kiszą" się dosłownie na tym profilu. Nie mają żadnej już odskoczni , żadnej możliwości wyboru innych kierunków niż human. Widzę też co się dzieje w roczniku 95. W mojej szkole co druga osoba w klasie humanistycznej oprócz wosu, historii czy polskiego zdaje biologię, chemię czy matematykę (czasami na podstawach, czasami nawet na rozszerzeniu). Żałuję też, że nie możemy zdawać podstaw. Wyszłabym na tym 1000 razy lepiej jeśli chodzi o rekrutacje na studia.
zgadzam się z Tobą. mnie też refroma średnio pasuje, uważam, że to za wcześnie decydować w wieku 16 lat co człowiek chce w życiu robić dla osób, które nie mają swojego powołania od dzieciństwa. Owszem pierwsza klasa jest ogólna, można się przepisać. Ja chciałam to zrobić, ale bałam się. Jestem bardzo zżyta z moją klasą, może to głupie, ale obawiałam się, że nie zostane zaakceptowana w innej szkole. Do mojej klasy z początkiem roku przybyło dwie osoby, doskonale widziałam jak moja stara grupa zachowywała się względem tych osób, jedna do tej pory jest średnio angażowana w życie klasy, jej zdanie średnio się liczy.
Myślę, że obecnie każdy się kisi na swoim profilu. Nie mam pojęcia ile godzin przedmiotów R będzie w trzeciej klasie, ale oby mniej, bo na prawdę nie dam rady tego przeboleć. Czasem nawet przestaje się uczyć, bo nie mam ciągle zaglądać w jedno i to samo. Chętnie pouczyłabym się biologii, której już nigdy nie bede miała.. Npp miała być dobra, dla mnie jest straszna. Chciałam zdawać początkowo fizykę R, potem P, ale przecież nie mogę. Zawsze to lepiej mieć mature chociażby z jakiegoś przedmiotu na poziomie P, niż w ogole. Nie mam pojęcia dlaczego to znieśli

25.04.2015
24.08.2018
21.08.2021

Bloggerka
Stary 2014-05-10, 10:24   #248
pixie088
Zakorzenienie

Maturkę pisałam w tym roku, ale już wiem, że całkowicie ją zawaliłam i szykuje się na poprawkę. Mam dwa pytania

Jeśli podchodziłam / podchodzę w tym roku do R historii i WOSu to za rok będę zdawać na starych zasadach, tak?

Chciałabym jeszcze wziąć R polski. W tym roku pisałam tylko podstawę, a więc wydaje mi się, że będę pisać według nowej reformy. Są duże zmiany pomiędzy nauczaniem języka polskiego?
pixie088 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-10, 10:58   #249
helvetet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pixie088 Pokaż wiadomość
Maturkę pisałam w tym roku, ale już wiem, że całkowicie ją zawaliłam i szykuje się na poprawkę. Mam dwa pytania

Jeśli podchodziłam / podchodzę w tym roku do R historii i WOSu to za rok będę zdawać na starych zasadach, tak?

Chciałabym jeszcze wziąć R polski. W tym roku pisałam tylko podstawę, a więc wydaje mi się, że będę pisać według nowej reformy. Są duże zmiany pomiędzy nauczaniem języka polskiego?
zdajesz na starych zasadach raczej

25.04.2015
24.08.2018
21.08.2021

Bloggerka
Stary 2014-05-10, 11:04   #250
pixie088
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez helvetet Pokaż wiadomość
zdajesz na starych zasadach raczej
Wydaje mi się, że polski na nowych. Zresztą nie wiem, czy nie wolałabym pisać wszystkiego według nowej reformy. Z historii ma być podobno 5 tematów do wyboru?
Stary 2014-05-10, 11:21   #251
Rosaliie
Raczkowanie

Cytat:

U mnie w szkole była wywieszana informacja, że osoby, które w 2015 roku będą chciały poprawiać maturę, muszą ją napisać w Nowej Podstawie Programowej.
Jeśli chodzi o maturę, to z polskiego realizujemy czasem inne wiersze, niż realizowane były w SPP. Jeśli chodzi o lektury to np. nie mamy nieszczęsnego Potopu, a "Nad Niemnem" tylko w jednym fragmencie. Musisz poczytać informatory MATURA 2015, które już są dostępne.
Stary 2014-05-10, 11:34   #252
helvetet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rosaliie Pokaż wiadomość
U mnie w szkole była wywieszana informacja, że osoby, które w 2015 roku będą chciały poprawiać maturę, muszą ją napisać w Nowej Podstawie Programowej.
Jeśli chodzi o maturę, to z polskiego realizujemy czasem inne wiersze, niż realizowane były w SPP. Jeśli chodzi o lektury to np. nie mamy nieszczęsnego Potopu, a "Nad Niemnem" tylko w jednym fragmencie. Musisz poczytać informatory MATURA 2015, które już są dostępne.
nie wiedziałam tego, nie widziałam takiego info u mnie w szkole (może łudzą się, że każdy zda ). No to w sumie współczuję trochę, bo jeżeli ktoś chciałby np poprawiać matematyke PR to kilka działów musi się douczyć, np. rachunek różniczkowy, chociaż to jest akurat w miarę proste

25.04.2015
24.08.2018
21.08.2021

Bloggerka
Stary 2014-05-10, 11:35   #253
pixie088
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rosaliie;46387492[B
]U mnie w szkole była wywieszana informacja, że osoby, które w 2015 roku będą chciały poprawiać maturę, muszą ją napisać w Nowej Podstawie Programowej. [/B]
Zaczynam się martwić.

U nas mówili, że jeśli podchodziliśmy do danego przedmiotu, to mamy 2 lata na poprawienie według starych zasad + 3 lata na nowych.

Orientujecie się, czy są jakieś zmiany z historią i wosem?
Stary 2014-05-10, 12:30   #254
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:

Musisz pisać na nowych zasadach.
Cytat:
Zaczynam się martwić.

U nas mówili, że jeśli podchodziliśmy do danego przedmiotu, to mamy 2 lata na poprawienie według starych zasad + 3 lata na nowych.

Jeśli są jakieś zmiany to niewielkie. Nie wiem jak wygląda sytuacja z polskim R, ale wos i historia nie zmieniają się jakoś drastycznie. Nawet program jest ten sam z tego co widzę.
Czytam właśnie informator dot. historii R i widzę, że tematów (chyba) do wyboru ma być więcej i uwaga! do każdego tematu dodają materiały źródłowe. Wypracowanie ma być oprte na własnej wiedzy i materiałów źródłowych.

Edytowane przez susuanne
Czas edycji: 2014-05-10 o 12:37
Stary 2014-05-10, 12:52   #255
pixie088
Zakorzenienie

Cytat:
Musisz pisać na nowych zasadach.

Jeśli są jakieś zmiany to niewielkie. Nie wiem jak wygląda sytuacja z polskim R, ale wos i historia nie zmieniają się jakoś drastycznie. Nawet program jest ten sam z tego co widzę.
Czytam właśnie informator dot. historii R i widzę, że tematów (chyba) do wyboru ma być więcej i uwaga! do każdego tematu dodają materiały źródłowe. Wypracowanie ma być oprte na własnej wiedzy i materiałów źródłowych.
Tutaj akurat znacznie lżej w porównaniu z "nową-starą" maturą, do której ja podchodzę. Z góry mogę odrzucić sobie starożytność, z którą jest u mnie słabo.

Martwię się o zadania zamknięte. One zawsze były bardzo... schematyczne. Można było mieć wiedzę.. a bez ćwiczeń i rozwiązywania arkuszy wypaść bardzo kiepsko.
Stary 2014-05-10, 13:02   #256
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Tutaj akurat znacznie lżej w porównaniu z "nową-starą" maturą, do której ja podchodzę. Z góry mogę odrzucić sobie starożytność, z którą jest u mnie słabo.

Martwię się o zadania zamknięte. One zawsze były bardzo... schematyczne. Można było mieć wiedzę.. a bez ćwiczeń i rozwiązywania arkuszy wypaść bardzo kiepsko.
Mi się strasznie podoba ta zmiana z materiałami źródłowymi. Z tego wiele można wyciągnąć, nawet jeśli czegoś się niedouczysz/zapomnisz.
Czytałam informator. Wszystkie zadania mają być oprate o oceń/opisz/porównaj itp.
Stary 2014-05-10, 23:01   #257
BreakMeDown
Raczkowanie

Cieszę się, że tak dużo osób wypowiada się w temacie, który założyłam, bo już myślałam, że sama będę musiała się stresować swoją maturą.
a tak by the way : Rozwiązywałam sobie tegoroczne maturki i takie moje uwagi: tekst czytelniczy na polskim w miarę prosty, wypracowania bym nie napisała, bo nie miałam jeszcze "Wesela", a "Potopu" już w ogóle nie mamy. Więc bądź co bądź to na dzień dzisiejszy z polskiego bym nie zdała, bo nawet mając 100% z tekstu czytelniczego nadal jest mniej niż 30% z całości ;p
Co do rozszerzenia z polskiego, to uważam, że było bardzo proste. Z resztą wszyscy mówią, że było o wiele prostsze niż podstawa! Osobiście dla mnie to skandal, bo rozszerzenie, które opiera się praktycznie wyłącznie na znajomości lektury gimnazjalnej ("Romeo i Julia")?! To nie fair w stosunku do matematyki, gdzie jednak różnica pomiędzy rozszerzeniem a podstawą jest duża.
No to przejdźmy do mojego ukochanego przedmiotu- matematyki haha Słyszałam, że w tym roku była bardzo trudna zarówno podstawa jaki i rozszerzenie. Bałam się, że jak zajrzę do arkusza, to się rozczaruję, ale wcale tak nie było Oto moje wyniki po rozwiązaniu:
* podstawa - 94%
*rozszerzenie - ok. 40%
Strasznie się cieszę z tego rozszerzenia, bo byłam przekonana, że ani jednego zadania nie uda mi się rozwiązać, a tutaj proszę - taka niespodzianka, bardzo miła. Ale nie mogę spocząć na laurach, trzeba się uczyć !
Co do angielskiego, to się nie wypowiem, bo jeszcze nie zaglądałam do arkuszy, chociaż doszły mnie słuchy, że rozszerzony był trudny, ale zobaczymy - jutro mam zamiar porozwiązywać.
A Wy co sądzicie?? Rozwiązywaliście może jakieś tegoroczne arkusze? Jakbyście mogli , to podzielcie się wynikami. Nie wstydźcie się
Btw jestem na humanie, więc nie dziwcie się, że cieszę się z 40% z matmy R (:
BreakMeDown jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-10, 23:40   #258
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez BreakMeDown Pokaż wiadomość
Cieszę się, że tak dużo osób wypowiada się w temacie, który założyłam, bo już myślałam, że sama będę musiała się stresować swoją maturą.
a tak by the way : Rozwiązywałam sobie tegoroczne maturki i takie moje uwagi: tekst czytelniczy na polskim w miarę prosty, wypracowania bym nie napisała, bo nie miałam jeszcze "Wesela", a "Potopu" już w ogóle nie mamy. Więc bądź co bądź to na dzień dzisiejszy z polskiego bym nie zdała, bo nawet mając 100% z tekstu czytelniczego nadal jest mniej niż 30% z całości ;p
Co do rozszerzenia z polskiego, to uważam, że było bardzo proste. Z resztą wszyscy mówią, że było o wiele prostsze niż podstawa! Osobiście dla mnie to skandal, bo rozszerzenie, które opiera się praktycznie wyłącznie na znajomości lektury gimnazjalnej ("Romeo i Julia")?! To nie fair w stosunku do matematyki, gdzie jednak różnica pomiędzy rozszerzeniem a podstawą jest duża.
No to przejdźmy do mojego ukochanego przedmiotu- matematyki haha Słyszałam, że w tym roku była bardzo trudna zarówno podstawa jaki i rozszerzenie. Bałam się, że jak zajrzę do arkusza, to się rozczaruję, ale wcale tak nie było Oto moje wyniki po rozwiązaniu:
* podstawa - 94%
*rozszerzenie - ok. 40%
Strasznie się cieszę z tego rozszerzenia, bo byłam przekonana, że ani jednego zadania nie uda mi się rozwiązać, a tutaj proszę - taka niespodzianka, bardzo miła. Ale nie mogę spocząć na laurach, trzeba się uczyć !
Co do angielskiego, to się nie wypowiem, bo jeszcze nie zaglądałam do arkuszy, chociaż doszły mnie słuchy, że rozszerzony był trudny, ale zobaczymy - jutro mam zamiar porozwiązywać.
A Wy co sądzicie?? Rozwiązywaliście może jakieś tegoroczne arkusze? Jakbyście mogli , to podzielcie się wynikami. Nie wstydźcie się
Btw jestem na humanie, więc nie dziwcie się, że cieszę się z 40% z matmy R (:
Z Twojej wypowiedzi wnioskuje, że zdajesz pewnie matematykę?
Ja zaglądałam do arkusza z wosu, ale go nie rozwiązywałam. Przeczytałam zadania i dla mnie były proste, bo większość rzeczy, które były to zagadnienia, które akurat umiem
Stary 2014-05-11, 00:00   #259
wikaa24
Rozeznanie

jak na razie widziałam tyko fizykę podstawową, i nie była wcale taka zła :p czekam na chemię i biologię. ale patrząc generalnie na te maturki, jestem przerażona, tyle rzeczy ucieka z pamięci
wikaa24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-11, 00:15   #260
helvetet
Zakorzenienie

ja patrzyłam na kilka pierwszych zadan z matematyki i były proste narazie nie mam czasu na rozwiązanie tych zadań, ale raczej będe starać się je zrobić. W każdym razie patrzyłam na polski, według mnie trudny, mam nadzieje, że za rok nie bedzie tyle zadań jeśli chodzi o określenie funkcji, środków styl., ile się tego nie bede uczyć, ciągle zapominam..

w ogole u Was też nauczyciele nagle chcą robić sprawdziany/kartkówki? Chodziłam do szkoły tylko dwa dni, a już zdążyłam się dowiedzieć o trzech sprawdzianach, kartkówce, kilku pytaniach, do tego lektury z polskiego.. Yyy Boje się co będzie w najbliższym tygodniu

---------- Dopisano o 00:15 ---------- Poprzedni post napisano o 00:14 ----------

Cytat:
Napisane przez wikaa24 Pokaż wiadomość
jak na razie widziałam tyko fizykę podstawową, i nie była wcale taka zła :p czekam na chemię i biologię. ale patrząc generalnie na te maturki, jestem przerażona, tyle rzeczy ucieka z pamięci
szkoda, że nie możemy zdawać podstaw. chciałam fizykę PP.

25.04.2015
24.08.2018
21.08.2021

Bloggerka
Stary 2014-05-11, 10:07   #261
Rosaliie
Raczkowanie

Cytat:
Zaczynam się martwić.

Kurde, to nie wiem. Może jesteś w technikum?
U mnie bardzo często w szkole poprawiają matury "a tak, żeby mieć lepszy wynik i czuć się z tym dobrze. Bo napisałem na 80%, a nie na 95%". Inni znów np. dostali się na stomatologię, a chcieli na medycynę, więc poprawiają biol i chem.
Stary 2014-05-11, 11:44   #262
BreakMeDown
Raczkowanie

Cytat:
Z Twojej wypowiedzi wnioskuje, że zdajesz pewnie matematykę?
Ja zaglądałam do arkusza z wosu, ale go nie rozwiązywałam. Przeczytałam zadania i dla mnie były proste, bo większość rzeczy, które były to zagadnienia, które akurat umiem
Zdaję na pewno geografię i angielski Co do matematyki, to nie byłam pewna, czy będę zdawać ją na poziomie rozszerzonym. Ale biorąc pod uwagę to, że teraz mam ok. 40% chyba się na to zdecyduję
BreakMeDown jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-11, 12:35   #263
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez BreakMeDown Pokaż wiadomość
Zdaję na pewno geografię i angielski Co do matematyki, to nie byłam pewna, czy będę zdawać ją na poziomie rozszerzonym. Ale biorąc pod uwagę to, że teraz mam ok. 40% chyba się na to zdecyduję
Do odważnych świat należy. Myślę, że warto spróbować Też zdaję m.in. geografię
Stary 2014-05-11, 20:53   #264
201605221940
Konto usunięte

Ja chcę bardzo zdawać R historię sztuki, ale zastanawiam się czy dałabym radę się nauczyć tego wszystkiego do maja 2015
201605221940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-11, 22:17   #265
helvetet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Revenge96 Pokaż wiadomość
Ja chcę bardzo zdawać R historię sztuki, ale zastanawiam się czy dałabym radę się nauczyć tego wszystkiego do maja 2015
myślę, że spokojnie. obiło mi się o uszy, że to jedna książka ale nie wiem ile w tym prawdy.

25.04.2015
24.08.2018
21.08.2021

Bloggerka
Stary 2014-05-11, 22:34   #266
201605221940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez helvetet Pokaż wiadomość
myślę, że spokojnie. obiło mi się o uszy, że to jedna książka ale nie wiem ile w tym prawdy.
Chciałabym, by tak było, że jedna książka właśnie szukam coś na stronie CKE o tym, ale niezbyt wiele jest napisane
Stary 2014-05-11, 23:48   #267
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Chciałabym, by tak było, że jedna książka właśnie szukam coś na stronie CKE o tym, ale niezbyt wiele jest napisane
Do historii muzyki są 3, ale są tak "grube", że to w sumie łącznie 1,5 przeciętnego podręcznika
Myślę, że do historii sztuki podobnie. Na jakie studia się wybierasz?
Stary 2014-05-12, 01:36   #268
Rosaliie
Raczkowanie

Cytat:
Jak zaczniesz teraz, to na spokojnie.
Stary 2014-05-12, 12:10   #269
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Też jestem tego samego zdania. Sama zdaję geografię a nie mam jej w rozszerzeniu (nie mam jej w ogóle ) i powolutku zaczynam się już uczyć (zaczęłam od powtarzania tematów z których jestem dobra i które już umiem)
Jest tu jeszcze ktoś, kto zdaje rozszerzenie nie mając tego przedmiotu w profilu? Jakieś doświadczenia?
Stary 2014-05-12, 17:12   #270
201605221940
Konto usunięte

Cytat:
Też taką nadzieją żyję

Cytat:
Do historii muzyki są 3, ale są tak "grube", że to w sumie łącznie 1,5 przeciętnego podręcznika
Myślę, że do historii sztuki podobnie. Na jakie studia się wybierasz?
Niedługo dostanę od pewnej rozeznanej w historii sztuki osoby wykaz lektur potrzebnych na tę maturę, także myślę, że ogarnę
Marzy mi się architektura wnętrz na ASP i pokładam szczere nadzieję, że się dostanę. A Ty na jakie studia drepczesz ?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości