Daj z siebie wszystko, ziomek, wakacje już blisko! Matura 2014 cz. 6. - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-10, 11:00   #571
twenty_eleven
Rozeznanie

Dot.: Daj z siebie wszystko, ziomek, wakacje już blisko! Matura 2014 cz. 6.

Cytat:
Napisane przez MalaPau Pokaż wiadomość
czy tylko ja jeste dziwna i mdlą mnie jezyki typu francuski, hiszpański? normalnie sluchac tego nie moge, wloski to samo

jestem taka dziwna ze po wakacjach zabieram sie za nauke rosyjskiego bo mi sie przyda jak bede jeździła po wschodzie;d
wszyscy, co byli u nas na rosyjskim to chwalili wiadomo, że jak ci się przyda to pewnie, koleżanka się śmiała, że kocha pisać stołeczkami
Stary 2014-05-10, 11:01   #572
pixie088
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zuzaa_21 Pokaż wiadomość
akurat tu jest mowa wyłącznie o matmie i ja zgadzam się z tym. przepraszam bardzo, jeśli chodzi o maturę, to zmiany - ok, ale drogą ewolucji, a nie rewolucji, no ludzie. skoro przyzwyczaili nas do paru schematycznych zadań przez kilka lat, i nagle to zmieniają, to czego oczekują, przepraszam bardzo? bo dla mnie to jest kpina - porównanie matury 2013, 2012 a 2014. kpina i nic więcej. nagle pojawiają się 2 czy 3 zadanka schematyczne, ale utrudnione, takie, których nikt się nie spodziewał. teraz mamy prze@@@@@@, nasze marzenia poszły się... wiadomo. bo sobie tak wymyślili. bez przesady. chcieli dowalić, dać trudniejsze ok, ale może bez przesady? (zaznaczam, że mówię o matmie rozszerzonej, chociaż polski podstawowy też uważam za zbyt wygórowany jeśli chodzi o poziom trudności - bo jak wcześniej pisałam arkusze z poprzednich lat, zawsze było ponad 70%, a teraz martwię się o zdanie - coś tu nie pasuje).
Moja przyjaciółka wybiera[ła] się na FiR. Matmę.. co prawda podstawową zawsze pisała na około 90%. Jest całkiem niezła.. zwłaszcza, że można powiedzieć, że matematyki w szkole nie mieliśmy. Maturkę zawaliła..
Co do WOSu... w poprzednich latach było dużo pytań, na które mogłabym odpowiedzieć na podstawie wiedzy zdobytej z obserwacji wydarzeń z Polski i świata. Mi to bardzo pasowało. W tym postawili raczej na kucie. No ale fakt faktem, że usiadłam do WOSu niecały tydzień przed maturą.
pixie088 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-10, 11:02   #573
MalaPau
Raczkowanie

podliczylam wstepnie punkty z wosu podstawy. bez listu... mam jakies 57-59 pkt na 85..
nie jest zle, ale myslalam ze bedzie lepiej. jednak nie ma co narzekkac xd
MalaPau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-10, 11:02   #574
pixie088
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarletfields Pokaż wiadomość
Z ang na pewno więcej niż 70%, a matma... nie wiem. Wiem jedynie, że to będzie żenujący wynik.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Jak masz dobrze napisany angielski, a matma wypadła faktycznie tak słabo, to są duże szanse. Na pewno większe niż u mnie
pixie088 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-10, 11:04   #575
MalaPau
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez twenty_eleven Pokaż wiadomość
wszyscy, co byli u nas na rosyjskim to chwalili wiadomo, że jak ci się przyda to pewnie, koleżanka się śmiała, że kocha pisać stołeczkami
ahahha rosyjski jest banalny do nauki szczegolnie jesli chodzi o mowe. a ot o mi bedzie najbardziej chodzilo. Ukraina i Rosja czekaja

Cytat:
Napisane przez pixie088 Pokaż wiadomość
Co do WOSu... w poprzednich latach było dużo pytań, na które mogłabym odpowiedzieć na podstawie wiedzy zdobytej z obserwacji wydarzeń z Polski i świata. Mi to bardzo pasowało. W tym postawili raczej na kucie. No ale fakt faktem, że usiadłam do WOSu niecały tydzień przed maturą.

jesli chodzi o wos podstawe ni powiedzałabym ze tam bylo na kucie... bylo mnóstwo prac z tekstem i na tym szlo lapac punkty, wystarczylo na nim myslec logicznie i nie jest zle.
ja niby zakuwałam, ale podobnie poszło ludziom którzy nic nei robili i przejrzeli tylko zdjecia.
MalaPau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-10, 11:04   #576
DarkDevil
Zakorzenienie

Moja koleżanka z klasy, wybitna matematyczka, same 6, dodatkowe zajęcia indywidualne z naszą panią - wyszła z matmy z płaczem. I co taka osoba ma powiedzieć, która na matematykę poświęciła większość swojego czasu, chociaż teoretycznie powinna zajmować się biologią i chemią ?

Takich ludzi mi jest najbardziej żal.
DarkDevil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-10, 11:04   #577
faeria
she-wolf

Cytat:
Napisane przez sarcastic_ Pokaż wiadomość
Repetytoria zostawiam, wbrew pozorom mogą przydac się na studiach. A resztę gdzieś wywalę pewnie ;d.

Też mam nadzieję, że progi spadną i ludzie którzy naprawdę się starają dostaną się. A co do ostatniego to na pewno będzie tak, że ludzie, którzy czekali rok teraz nawet bez poprawy będą w stanie się dostać... Smutne, ale prawdziwe.
a ja wcale właśnie nie jestem tego pewna.. miałam w zeszłym roku w rekrutacji na WUM 263/300pkt (na lek), z czego próg nieoficjalny ostatni że bym się dostała wyniósł 269.. ale to jest taka uczelnia, że tam zawsze full ludzi - z moim obecnym wynikiem miałabym szansę się dostać tylko w sytuacji, jeżeli rzeczywiście chemia będzie choć trochę trudniejsza, niż w zeszłym i jeżeli matematyka P rzeczywiście gorzej wypadnie (to już te parę punktów w dół), jeżeli rzeczywiście WUM "rozładuje" Wrocław, Łódź, te wszystkie uczelnie gdzie zrezygnowali w rekrutacji z fizyki/zamienili na matmę, jeżeli np. zwiększą limit przyjętych osób, bo deficyt lekarzy albo coś.. ale to takie gdybania.. najlepiej jednak byłoby, żebym ten wynik o parę % poprawiła i wtedy na spokojnie

Cytat:
Napisane przez sarcastic_ Pokaż wiadomość
Ja miałam dokładnie na odwrót. Nienawidzę angielskiego, bardzo lubię niemiecki : >.
angielski nr 1, kocham ten język niemiecki be, aczkolwiek przydatny, więc też chyba się go kiedyś wyuczę chciałabym spróbować też sił kiedyś w hiszpańskim... albo.... japońskim

Cytat:
Napisane przez micraneska Pokaż wiadomość
co roku jest gadka że niż i będą niższe progi, w to nie wierzcie
no dokładnie, to taka zawsze wielka niewiadoma, plus zawsze kupa ludzi gada, że im źle poszło, a potem mają wyniki.. chociaż kto wie, może rzeczywiście w tym roku z matmy większość osób nie będzie miało 90-100% jak w zeszłym

Cytat:
pewnie nie chcecie już tego roztrząsać, ale nie mogłam się powstrzymać, bo ktoś napisał 100% prawdy (komentarz z jakiegoś forum):

jesli maturę z rzszerzonej matematyki pisze młody uzdolniony chłopak ,lubiący i rozumiejacy matematykę (uczył moja córkę) ,chłopiec ,który uczeszczał do bardzo dobrej szkoły,miał szczęscie miec dobrego nauczyciela i mature pisze na 50% to oznacza tylko jedno matura była na nieodpowiednim poziomie ! bo ktoś taki jak on powinien napisac mature na 100 % . To polityczna ,prymitywna zagrywka ,która wpłynie na życie wielu młodych (ambitnych jescze osób) .Jeśli jescze nie odechciało im sie starać... Boję się ,ze stwierdza ,ze szkoda było na marne poświęcić trzy lata liceum na korki i nauke.Wiel młodych osób dokonuje innych wyborów , ci którym zalezało na swojej przysazłosi własnie zostali ukarani. Poziom matury ( która determinuje teraz wszystko ) był po pierwsze zbyt wysoki (zupełnie nieuzasdniony pozimem nauczania ) po drugie preferował ( poprzez mniejszy stopien trudności) poprzednie roczniki .Wszystko po to by pi wprowadzeniu by było wystraczajaco duzo powodów by móc narzekac na obecny system i przyjąc bezkrytycznie nowe pomysły Ministerstwa Nauki.
Tylko dlaczego kosztem tych ,którzy własnie tworza swoja przyszłośc .Którzy nie wyciągaja po nic ręki .Chca sie nauczyc i na sprawiedliwych i równych zasadach zdac swój najwazniejszy egzamin .Włozyli w to czas i serce (nie wspomne o pieniądzach rodziców) .Tak nasze panswo zACHĘCa młodych zdolnych do tego by wyjechali z tego kraju, w którym polityk nie zawaha sie dla swoich celów poświecic cały rocznik (milośników matematyki ,nauki ).To skandal mam poczucie pgromnej krzywdy jaką wyrządzono naszym dzieciom .Jestem wsciekły ,że w tak krótki sposób tyle młodych ludzi w brutalny sposób nauczyło sie ,ze nie warto sie wysilac ,nie warto się uczyc ,nie warto słuchac rodziców.To zacheta do marazmu , niewiary we własne możliwości .To zwykłe przestepstwo popełnione na tysiacach młodych ludzi . Odpowiedzialnośc spada niestety tylko na młodziez .Nie rozlicza się nauczycieli ,którzy nie przygotowali do zdania matury, ani ministerstwa ,które nie poradziło sobie z przygotowaniem i skutecznym wdrozeniem programu ani dyrektorów szkol,którzy udaja ,że nie wiedza ,że nauczyciele marnuja kolejne pokolenia uczniów zniechecajac do polskiego ,matematyki ,historii...Koszt ponosi tylko oszukany przez ministerstwo maturzysta .On traci rok z życia ,rodzic kolejny rok musi podołać edukacji i utrzymaniu nieuczacego sie i nie pracującego młodego człowieka ...Sprawcy ,pomysłodawcy ,bezmyślni reformatorzy spokojni o swoje zdobyte juz posadki śpia spokojnie . Kto za to odpowie?

najlepszy komentarz do tego wszystkiego, smutna prawda.

tłumaczę

Edytowane przez faeria
Czas edycji: 2014-05-10 o 11:06
faeria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-10, 11:05   #578
micraneska
Zadomowienie

jestem z boku tego wszystkiego
ale powiem nie jesteście pierwsi i ostatni też nie
to nie pierwsza rewolucja CKE
biolchemowcy będą wiedzieć o czym mówię
jakie było zaskoczenie gdy z schematycznej matury z chemii nagle w 2011 pojawiły się całkiem inne nowe zadania? ta matura też pogrzebała wiele marzeń

więc naprawdę nie jest to pierwszy raz, i bicie piany już nic nie da - w każdym razie CKE i tak to nie rusza

Louis de Funès

Edytowane przez micraneska
Czas edycji: 2014-05-10 o 11:07
micraneska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-10, 11:06   #579
scarletfields
Zakorzenienie

Cytat:
akurat tu jest mowa wyłącznie o matmie i ja zgadzam się z tym. przepraszam bardzo, jeśli chodzi o maturę, to zmiany - ok, ale drogą ewolucji, a nie rewolucji, no ludzie. skoro przyzwyczaili nas do paru schematycznych zadań przez kilka lat, i nagle to zmieniają, to czego oczekują, przepraszam bardzo? bo dla mnie to jest kpina - porównanie matury 2013, 2012 a 2014. kpina i nic więcej. nagle pojawiają się 2 czy 3 zadanka schematyczne, ale utrudnione, takie, których nikt się nie spodziewał. teraz mamy prze@@@@@@, nasze marzenia poszły się... wiadomo. bo sobie tak wymyślili. bez przesady. chcieli dowalić, dać trudniejsze ok, ale może bez przesady? (zaznaczam, że mówię o matmie rozszerzonej, chociaż polski podstawowy też uważam za zbyt wygórowany jeśli chodzi o poziom trudności - bo jak wcześniej pisałam arkusze z poprzednich lat, zawsze było ponad 70%, a teraz martwię się o zdanie - coś tu nie pasuje).
Jeszczego wkurzają mnie komentarze ludzi, którzy mają maturę za sobą. Jeden koleś pisał, że matma właśnie powinna być nieschematyczna,super, szkoda tylko, że przez ostatnie lata nie robili takich numerów i nie odwalali takich wymyślnych, utrudnionych zadań. Ciekawe, czy ta mądrala chciałaby trafić na taki arkusz.

Cytat:
też mnie to denerwuje...po matmie to wychodziłam ze łzami w oczach i jak słyszałam 'trudna była, nie poszło mi, jak będę mieć 70% to załamka' ...żeby miała te 30% to będę w niebie, o ile w ogóle..
U mnie to samo, niestety.

---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:
Napisane przez alex24112 Pokaż wiadomość
Na mój kierunek na pewno spadną, a po drugie mój FiR to 4 dobry FiR w W-wie, idę tam Ci, którzy nie dostali się na FiR na UW, SGH i SGGW, więc jest jeszcze jakaś nadzieja. No i myślę, że obniżą się o jakieś 5 pkt, a to dla mnie zbawienne

Najgorsze, że moja przyjaciółka nie chce do Warszawy tylko do Łodzi. Ale jeśli się dostanę do Warszawy i Łodzi to trudno, wybiorę Warszawę, nawet bez niej.
Na czym ten fir?

scarletfields jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-10, 11:07   #580
rousik
Raczkowanie

Obudziłam się niecałą godzinę temu i dalej leżę Dzisiaj ostro geografia a po południu jadę na imieniny do dziadka TŻta Liczę na dobre jedzonko Musze sobie zrekompensować tą matmę ;(

Cytat:
Matma i ang na rozszerzeniu
Gorzej jak wszyscy, którzy tak narzekali, będą mieli wysokie wyniki. Moja koleżanka wyszła załamana wczoraj i narzekała, że będzie miała maks 50%. Super. Chciałabym mieć tyle :')
To jeszcze nic, wczoraj pisałam z koleżanką z klasy on chce iść na FIR do Wawy ale nie pamiętam na jaką uczelnię i pisze mi, że jest wuk*wiona, że źle i w ogóle bo będzie miała.... 70%
Już widzę te progi
rousik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-10, 11:08   #581
DarkDevil
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez micraneska Pokaż wiadomość
jakie było zaskoczenie gdy z schematycznej matury z chemii nagle w 2011 pojawiły się całkiem inne nowe zadania?
O matko !!! Matura z 2011 roku, to była masakra... Biologia zresztą też nienajłatwiejsza....
Stary 2014-05-10, 11:09   #582
scarletfields
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pixie088 Pokaż wiadomość
Jak masz dobrze napisany angielski, a matma wypadła faktycznie tak słabo, to są duże szanse. Na pewno większe niż u mnie
Tak sądzisz? A Tobie jak poszło?

Zamiast uczyć się na polski, znowu podnoszę sobie ciśnienie

Stary 2014-05-10, 11:10   #583
alex24112
Zadomowienie

Cytat:
też mnie to denerwuje...po matmie to wychodziłam ze łzami w oczach i jak słyszałam 'trudna była, nie poszło mi, jak będę mieć 70% to załamka' ...żeby miała te 30% to będę w niebie, o ile w ogóle..
No ja, która maturę z matmy pisałam na 88% a wychodzę z matmy i wiem, że będe miała ok. 74% to mogę powiedzieć "nie poszło mi". To samo angielski, gdzie rok temu była rozprawka o plusach/minusach gotowego jedzenia... w szkole tą maturę napisałam na 86%, tegoroczną na 64-68%.
Dalej... polski. W tamtym roku Przedwiośnie, które mam w małym palcu, w tym roku czarna dupa... jak zobaczę 30% to będę uradowana.
Wos R był prosty, wystarczyło rzeczywiście trochę się pouczyć. Ja nie ruszyłam wosu, bo nie jest mi do niczego potrzebny. Napisałam na ok. 56%. Gdybym nie popełniła głupich błędów i nie poprawiła dobrej odpowiedzi na złą miałabym ok. 70%. I to bez nauki. Tak, wos był prosty. Ale nie wiem co to za gadanie, że polski był prosty. Dlatego zgadzam się z wypowiedzią drobnym druczkiem.

Jeśli chemia i biola będą trudne, to na medycynie zasiądzie poprzedni rocznik, który w tamtym roku maturę miał łatwiejszą. To samo na prawie na niektórych uniwersytetach. Na UMK progi się nie zmniejszą, dalej będzie trzeba mieć z pol-mat-ang P po 90%. Na niektóre kierunki może się zmienią, ale to nie będzie dużo i nie na dobrych uniwerkach, niestety.

Walczę z pcos, nt i io. Walczę o siebie!
alex24112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-10, 11:11   #584
Zuzaa_21
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszczego wkurzają mnie komentarze ludzi, którzy mają maturę za sobą. Jeden koleś pisał, że matma właśnie powinna być nieschematyczna,super, szkoda tylko, że przez ostatnie lata nie robili takich numerów i nie odwalali takich wymyślnych, utrudnionych zadań. Ciekawe, czy ta mądrala chciałaby trafić na taki arkusz.
ehe, i kto to pewnie mówi? ktoś kto w zeszłym roku przy zadaniu z planimetrii miał skorzystać z twierdzenia Pitagorasa, rozwiązać żenująco łatwy parametr, schematyczne zadanie z ciągiem i równanie trygonometryczne. aż mnie krew zalewa. tacy "mądrzy" mogliby chociaż teraz cicho siedzieć.

...and never leave that till tomorrow which you can do today!
Zuzaa_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-10, 11:12   #585
DarkDevil
Zakorzenienie

sorki, że zmieniam temat, ale mam do micraneski pytanie czysto biologiczne: czy mogę grzyby zaliczyć do królestwa roślin, czy nie? bo w moich repetytoriach są sprzeczne informacje...
Stary 2014-05-10, 11:12   #586
faeria
she-wolf

Cytat:
Napisane przez DarkDevil Pokaż wiadomość
O matko !!! Matura z 2011 roku, to była masakra... Biologia zresztą też nienajłatwiejsza....
po raz kolejny moje obserwacje się sprawdzają biologia co 2 lata trudna była trudna w 2011, 2013... czyli 2014 - powinno być ok

tłumaczę
Stary 2014-05-10, 11:12   #587
twenty_eleven
Rozeznanie

oj CKE lubi niszczyć życie nie no mam nadzieje, że jednak się uda wszystko zgrać i jakoś to będzie, jak nie to dziewczyny - owieczki i Nowa Zelandia czeka
Stary 2014-05-10, 11:12   #588
scarletfields
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rousik Pokaż wiadomość

To jeszcze nic, wczoraj pisałam z koleżanką z klasy on chce iść na FIR do Wawy ale nie pamiętam na jaką uczelnię i pisze mi, że jest wuk*wiona, że źle i w ogóle bo będzie miała.... 70%
Już widzę te progi
O takim wyniku to mogę tylko pomarzyć.

Stary 2014-05-10, 11:12   #589
micraneska
Zadomowienie

nie wiem jak musiałaby by być trudna matura - na lekarski i lek-dent progi zmieniają się minimalnie
co innego inne kierunki medyczne

Dark pytaj lepiej faerię - ona jest mózgiem
ja zaczęłam się uczyć wczoraj na maturę :P jeszcze nie doszłam do grzybów

Louis de Funès

Edytowane przez micraneska
Czas edycji: 2014-05-10 o 11:14
Stary 2014-05-10, 11:13   #590
sarcastic_
Zakorzenienie

Cytat:
To jest prawda, wtedy faktycznie tak jakby chemia zmieniła formę. No nic, trzeba być wszechstronnym, wychodzić poza schematy i radzić sobie jakoś..

Miałam iść, ale jakoś co chwilę tu zaglądam

Grzyby to nie są rośliny ani zwierzęta, to odrębne królestwo!

"I chciałbym mieć dziś już pod nogami pewny grunt.
I żyć z Tobą, być przy Tobie, mieć coś, wiedzieć już."

Edytowane przez sarcastic_
Czas edycji: 2014-05-10 o 11:15
sarcastic_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-10, 11:13   #591
alex24112
Zadomowienie

scarletfields, to jest dosłownie Finanse, rachunkowość i ubezpieczenia, Wydział Zarządzania, UW.

Wyżej stoi FiR na Wydziale Nauk Ekonomicznych UW, SGH i FiR na SGGW. Więc startuję aż na 4 w kolejce

Stary 2014-05-10, 11:14   #592
DarkDevil
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez faeria Pokaż wiadomość
po raz kolejny moje obserwacje się sprawdzają biologia co 2 lata trudna była trudna w 2011, 2013... czyli 2014 - powinno być ok
A jakie obserwacje co do chemii ?
Stary 2014-05-10, 11:15   #593
Zuzaa_21
Zakorzenienie

ja z podstawą z matmy nigdy nie zeszłam poniżej 90% (tylko na Operonie w listopadzie się zdarzyło). a teraz naliczyłam 78% przy dobrych wiatrach. także... to już zresztą nie chodzi teraz o porównywanie wyników, wiadomo, jeden arkusz pójdzie lepiej drugi gorzej. chodzi o rzecz. jestem strasznie rozżalona po tym wszystkim i tyle. nie ma o czym mówić. jedyne pocieszenie, jak już mówiłam - nie jestem sama z takimi poglądami. gorzej, gdyby każdy mówił, że było banalne, a mi by poszło fatalnie.

Stary 2014-05-10, 11:15   #594
scarletfields
Zakorzenienie

Cytat:
oj CKE lubi niszczyć życie nie no mam nadzieje, że jednak się uda wszystko zgrać i jakoś to będzie, jak nie to dziewczyny - owieczki i Nowa Zelandia czeka
Islandia!!!!

Stary 2014-05-10, 11:15   #595
twenty_eleven
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alex24112 Pokaż wiadomość
No ja, która maturę z matmy pisałam na 88% a wychodzę z matmy i wiem, że będe miała ok. 74% to mogę powiedzieć "nie poszło mi". To samo angielski, gdzie rok temu była rozprawka o plusach/minusach gotowego jedzenia... w szkole tą maturę napisałam na 86%, tegoroczną na 64-68%.
Dalej... polski. W tamtym roku Przedwiośnie, które mam w małym palcu, w tym roku czarna dupa... jak zobaczę 30% to będę uradowana.
Wos R był prosty, wystarczyło rzeczywiście trochę się pouczyć. Ja nie ruszyłam wosu, bo nie jest mi do niczego potrzebny. Napisałam na ok. 56%. Gdybym nie popełniła głupich błędów i nie poprawiła dobrej odpowiedzi na złą miałabym ok. 70%. I to bez nauki. Tak, wos był prosty. Ale nie wiem co to za gadanie, że polski był prosty. Dlatego zgadzam się z wypowiedzią drobnym druczkiem.

Jeśli chemia i biola będą trudne, to na medycynie zasiądzie poprzedni rocznik, który w tamtym roku maturę miał łatwiejszą. To samo na prawie na niektórych uniwersytetach. Na UMK progi się nie zmniejszą, dalej będzie trzeba mieć z pol-mat-ang P po 90%. Na niektóre kierunki może się zmienią, ale to nie będzie dużo i nie na dobrych uniwerkach, niestety.
u nas biologie zamierza poprawiać około 30 osób, to nawet więcej niż obecna klasa biol-chem
Stary 2014-05-10, 11:15   #596
micraneska
Zadomowienie

to już zależy, wydaje się że podobnie
ale jednak 2010 prościutka, 2011 mega szok, 2012 - dość trudna ale jednak sporo łatwiejsza niż w 2011, 2013 prosta

Louis de Funès
Stary 2014-05-10, 11:16   #597
faeria
she-wolf

Cytat:
sorki, że zmieniam temat, ale mam do micraneski pytanie czysto biologiczne: czy mogę grzyby zaliczyć do królestwa roślin, czy nie? bo w moich repetytoriach są sprzeczne informacje...
nie owszem, kilka..naście lat temu, zanim ich nie poznali zaliczano jeszcze je do roślin, ale potem stworzono osobne królestwo (pamiętam było o tym w Ville'im) niby gdzie grzybki do roślin? - heterotrofy, nie mają w komórkach chloroplastów, ściana komórkowa zbudowana z polisacharydu - chityny

tłumaczę
Stary 2014-05-10, 11:16   #598
twenty_eleven
Rozeznanie

Cytat:
Islandia!!!!

może być
Stary 2014-05-10, 11:16   #599
Zuzaa_21
Zakorzenienie

Cytat:
O takim wyniku to mogę tylko pomarzyć.

ja też, a na FiR myślę, że nawet z tym rzekomym spadkiem wyników to 70% byłoby jednak za mało albo na styk. teraz na FiR (i na wiele innych kierunków) podostają się ludzie z super matematyką z poprzedniego roku

Stary 2014-05-10, 11:17   #600
alex24112
Zadomowienie

A propos języków. Na UŁ składam papiery na filologię romańską z 2 językiem obcym. Tam jest do wyboru ang/niem/rosyjski. Język jest dociągany do C1, ja z angielskiego mam B2, a co do reszty języków to nigdy ich nie ruszałam.
Który byście mi doradziły wybrać?
Oczywiście dodam, że na angielski jest zawsze najwięcej chętnych i najwyższe wymagania maturalne.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości