|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Po przygodach z kuratorem, mamy Roczki pod dozorem -mamy V-VI 2013
Megiusa to smutne wiesci
oby teraz szybko wszystko wrovilo do normy i staranka zostaly wznowione. Czy jednak narazie je zawieszacie? Cytat:
Moge Ci polecic super ksiazke gdzie rozwoj psychiczny i spoleczny czlowieka jest super opisany - "Dziecko z bliska"Agnieszki Stein. Ta Twoja siostrzenica jest biedna bo pewnie nie ma w rodzicach oparcia i walczy jak moze o zaspokojenie swoich potrzeb to nie ona jest paskudna, a jej rodzice niestety ![]() Cytat:
Nooooo.... Jaksie widzimy raz w roku to sukces ![]() Wiadomo,ze jak czegos nie ma to podwojnie widzimy jakie jest potrzebne... Cytat:
Brawo dla Wojtusia za chodzenie! I za wybor wozka ![]() Cytat:
![]() Sent from my XT1032 using Tapatalk |
||||
|
|
|
|
#302 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#303 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pies tesciowej tez dostal jakiegos wirusa i wymiotowal i mial biegunke, nie mial chyba 2 msc (maltanczyk) mieli go tydzien czasu i zmar mi na rekach.. ajj straszne to bylo a najgosze to to ze klinike weterynaryjna calodobowa otworzyli w nastepny piatek Biedny Bartek! oby mu w koncu to minelo |
|
|
|
|
|
#304 |
|
Wtajemniczenie
|
Maguisa
![]() ![]() diabli Ty sie nigdzie nie wybieraj! mamami brawo za kroczki!! deb - ryba z pary, brokuły, kalafior, i inne warzywa, my często takie zestawy serwujemy na popołudnie
|
|
|
|
|
#305 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale moja nie ma problemow z moimi wynalazkami
|
|
|
|
|
|
#306 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Misio rozchodxil sie na calego... zamowilam szelki do chodzenia mam nadzieje ze m. Zaakceptuje je ... Widzialam zagorzala dyskusje ![]() Diabli u nas nie ma urlopow ![]() Ja juz sie doczekac nie moge az pojde do pracy , bede steskniona za dzieciakami i bede ogarnieta bardxiej ehhh Bede tesknila ale bede szczesliwsza , spelniona i cierpliwa a tak to kazdego dnia po 3h lazeniu za palce Miska marze o jego sniee ![]() Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app
testowanie było 4x II słabe kreseczki ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-64773.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-64774.png Edytowane przez banka26 Czas edycji: 2014-05-09 o 22:54 |
|
|
|
|
#307 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie, mamy zatkany kanalik łzowy. A teraz zobaczyła jakies zmiany alergiczne w dodatku. Cytat:
Taa dokładnie, mam dwójkę dzieci Cytat:
Oby ![]() Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#308 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#310 |
|
Wtajemniczenie
|
hej...
wpadam do Was tu z rana przy kawie..a tu takie dyskusje byly wczoraj ..szkoda tylko ze nie doszly ( te dyskusje) do konsensusu ![]() stwierdzilam ze wasze zdanie na temat waszej rozmowy są podobne .. Tylko inaczej rozumiane..zadna z Was nie chce źle dla swojego dziecka..a to czy ktoś korzysta z różnych desek ratunku przy pomocy po urodzeniu się drugiego dziecka to absolutnie normalna reakcja przed wyzwaniem ..jakim jest strach zwanym dalej..czy ja dam sobie rade sama?!...jednak pomoc bliskich jest wskazana..i sama poprosilam mamę i moją babcie dwa tygodnie przed i po porodzie o pomoc przy Wiktorku i ogarnięciu 150m domu...ale potem i do dzis jestem sama..z drobną ale oczywistą pomocą Krystiana po szkole i męża po pracy..babcie są o pól tysiąca kilometrów ode mnie wiec pomagają tylko telefonicznie..bym mogla sie wyżalić i uslyszec dobre slowo od mamy które oczyszcza mnie i daje sil..bo czasem nie ukrywam jest ciezko...ale jest fajnie.. ![]() spieszę sie i chaotycznie mi to wychodzi a pisze z telefonu...musze malego przebrać bo juz chyba w pieluszce jest.................. |
|
|
|
|
#311 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Wpadam z wizytą bo mam chwilę. Odchrowuję roczek na drugi dzieñ dopadła mnie angina, katar, a teraz już kaszlę... od wtorku babcia zajmuje się Młodym a ja ogólnie leżę.Z jednej strony to czasem marzyłam żeby tak mieć czas na czytanie książek, neta, spanie a teraz już tak tęsknię do zajmowania siė brzdãcem że szok. Dostałam antybiotyk i zakończyłam kp. Planowałam karmič do roczku a potem powoli odstawiać a tu zmiana planów. Dziwne uczucie, bo z jednej strony czasami już mi siė nie chciało karmić, a z drugiej trochę smutno... Czy Wy jak przestawałyście karmiç to odciągałyście mleko? Piersi mam trochę twarde ale nie bolã, po prostu czuję lekki zgrubienia i nie wiem czy wtedy odciãgać czy czekać. Położna poleciła picie szałwi 2 razy dziennie. |
|
|
|
|
#312 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a ja teraz odczułam, że to poglądy Diabli, w tym moje zostały skrytykowane a my też mamy prawo mieć SWOJE zdanie, my tylko powiedziałyśmy Mysi, jak to my widzimy a ONA ma prawo mieć swoją wizję. Poza tym pisała ciągle o 8 godzinach a nie 4.
Co do pomocy dziadków-moja mama pracuje, więc jej pomoc odpada i to nie jest tak, że nam się łatwo mówi, bo mamy dziadków do pomocy i NIGDZIE nie napisłam Mysi, że jest złą matką. Magusia przykro mi tulę mocno...gold ja nie odciągałam. zdrowiej banka zazdroszczę, że Misio już chodzi.
|
|
#313 | ||
|
Zakorzenienie
|
Nie no, nie mówię, że chcę by Lena była jedynaczką całe życie, ale póki co drugiego dziecka nie jestem sobie w stanie wyobrazić. Muszę z tym na pewno jeszcze poczekać, zwłaszcza, że moja Lena do aniołków nie należy
![]() Cytat:
Mam nadzieję, że następnym razem Wam się uda Cytat:
Musimy się spotkać!Ooooo masz coś na oku w związku z pracą?
|
||
|
|
|
|
#314 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Paweł ma trzydniówkę i temperaturę 39 Dość mam! i ciągle mi niedobrze
|
|
|
|
|
#315 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a jak juz przestawalam karmic to pare dni odciagalam wieczoram w czsie kapieli jak juz mialam cyce nabrzmiale ale to nie duzo, a potem raz dwa mi sie spalil
|
|
|
|
|
|
#316 |
|
Raczkowanie
|
Ja myślę, że nikt nikogo nie chciał urazić. Po prostu ile nas jest, tak każda ma inne zdanie na temat wychowania. Dzieci potrzebują naszej miłości i bezpieczeństwa, ale niekoniecznie naszej obecności 24 godziny na dobę. Jeśli zostawiamy je pod dobrą opieką na kilka godzin dziennie to nic im się nie stanie. I tak mamy szczęście, że możemy im poświęcić rok czasu tylko dla nich. W niektórych krajach macierzyński trwa 3 miesiące, albo go w ogóle nie ma.
Jak Daniel zacznie chodzić do żłobka, to jak będę na zwolnieniu pod koniec ciąży i na macierzyńskim nie będę go ze żłóbka zabierać, bo po pierwsze przyzwyczai się do dzieci i opiekunek, po drugie przez pierwsze miesiące Daniel na mnie wisiał non stop i miał kolki. Trzeba go było nosić na rączkach całymi popołudniami. I gdzie tu czas na 2 dziecko i jego potrzeby? |
|
|
|
|
#317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nawet jesli bym tak napisala to nie jest powod do wrzucania historyjek o tym jak dzieci mowia do babci mamo bo to jest krzywdzace dla kazdej pracujacej matki
Michaś 02.07.16 ![]() Edytowane przez Mysia mysz Czas edycji: 2014-05-10 o 11:53 |
|
|
|
|
|
#318 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A teraz jest tak, że robimy cos co mega lubi robic - biegac za pilka. Wiec wylazimy na dwor jak jest zmeczony, on zapomina o tym, że w sumie juz by spac poszedl, bo przeciez jest pila i trzeba ja gonic... jak jeszcze dojda dzieci, albo jakies psy na osiedlu to kwiczy z radosci... I tak biega i biega i biega na zmeczeniu, że jak jedziemy do domu to juz nie ma sily sie nawet odzywać... I takiego pół przytomnego jeszcze karmie (mezu to nawet bez karmienia polozyl) on ledwo otwiera buzie ledwo przelykajac, wrzucam ile sie da...smok i w kime... jak zje przed spaniem to dluzej spi... Chociaz dzisiaj musze przyznac ze juz przesadzilam... Tak go wymeczylam na dworze ze zasnąl mi na zakupach w biedronce w tym samochodzie... Ja cala z zakupami, dziecko wypada z auta... ale jakas babka do mnie podeszla ze mi pomoze bo tez ma male dziecko i zaniosla mi zakupy i auto do bloku, a ja niosłam nieprzytomnego Wojtka...w klatce spotkalam sasiada wiec wziąl od kobiety moje klamoty i zaniosł mi pod drzwi.... Cytat:
![]() Cytat:
kurcze smutne ![]() Cytat:
Cytat:
ale to fakt ze ta zmiana od takiego placzacego noworodka do czajacego baze chlopczyka jest niesamowita... Cytat:
Cytat:
Taka umęczona i wyrznieta obowiazkami mama tez do dupy.. CHodzilabym tylko poirytowana i czekala az dzieciaki usna i dadza mi swiety spokoj... Edytowane przez maarchewka Czas edycji: 2014-05-10 o 13:29 |
||||||||
|
|
|
|
#319 |
|
Zakorzenienie
|
Kochane dementuje Le zrozumiana wypowiedz hehe Misio chodzi za raczki nie sam nysle ze do samodzielnosci to jesscze troszke ale za reke chodzi ze 2-3 h dziennie
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciesze sie,ze Sofia nie chce chodzic za raczki bo bym zwariowala muszac ja tak prowadzac oby szybko sam zechcial ![]() Sent from my XT1032 using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#321 | |
|
Zakorzenienie
|
juz dobra
wiadomo, ze nikt nikogo nie chcial urazic, ale mozliwe, ze jako przewrazliwione matki jestesmy wszystkie troche drazliwe w tym temacie... ja tez odebralam wypowiedzi diabli jako raniace - zapewne dlatego, ze juz za 3 tygodnie bede zostawiac mlodego pod opieka innej kobiety. i ominie mnie tyyyyyle z jego rozwoju, kiedy to ja bede sobie pic herbatke i klepac w klawiature uzerajac sie z doroslymi. z kolei dziewczyny, ktore siedza w domu - czy to z wyboru czy z braku laku, moga sie poczuc urazone wypowiedziami mam pracujacych, bo moznaby wyczytac, ze zostajac w domu nie spelniaja sie albo co tam jeszcze.a to przeciez nie o to chodzi... - matki pracujace na pewno maja stresa, ze cos przegapia, ale albo musza pracowac, albo potrzebuja tego dla wlasnego zdrowia psychicznego - matki zostajace w domu z kolei moze zastanawiaja sie, czy przypadkiem oferuja dziecku wystarczajaco duzo kontaktow? nie wiem... albo czy jest to ich wymarzony sposob na zycie przez nastepne pare lat? czy potem, kiedy dziecko juz pojdzie do szkoly, odnajda sie znowu w nowym ukladzie? wroca do swiata pracy? moze latwiej by nam dyskusja poszla, gdyby kazda ze stron troche bardziej otwarcie przyjmowala argumenty i mowila o swoich faktycznych obawach. bo ja, jako matka niedlugo pracujaca, powiem wam, ze: - nie obawiam sie o to, ze Flo do niani bedzie mowil mama. - nie przegapie tez jego rozwoju, bo bede go codziennie widziec. a w razie kolejnego dzieciaczka mam nadzieje, ze mlody juz bedzie w przedszkolu i wowczas mysle, ze bedzie lubil tam chodzic, bawic sie z rowiesnikami. dlaczego wiec mialabym dla zasady mu to zabierac? jesli by nie chcial, to nie, wymysliloby sie, jak zorganizowac pomoc, jesli by byla potrzebna. ale nie chcialabym skonczyc o tak: Cytat:
![]() to nie znaczy, ze tak diabli czy nuna skoncza -- kwestia charakteru dzieci i mamy, jej "powolania" i tego, czego jej do szczescia potrzeba. to ja powiem, czego sie boje po powrocie do pracy ![]() - ze mlody bedzie tesknil - ze ja bede tesknila - ze mlody nie bedzie mial cycusia przeciwbolowego, jedynego slusznego pocieszyciela, 24h na dobe ![]() - ze nie ogarne wszystkiego perfekcyjnie - w pracy nie bede w stanie byc zawsze 100% skupiona, a w domu bede myslec o pracy - ze mlody sie nie bedzie najadal
|
|
|
#322 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A teraz to co... Babcie i dziadki 250 km stad... Mama jest non stop w domu, poki nie pracuje ojca widzi rano jak wstanie i wieczorem jak sie kladzie...Definitywnie nie jest to cala wioska ktora ma wychowywac dzieci... Cytat:
Edytowane przez maarchewka Czas edycji: 2014-05-10 o 14:15 |
||
|
|
|
|
#323 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to teraz wymyslajmy cos, co nasze obawy rozwieje... slyszalam, ze dzieki godzinom adaptacyjnym nie powinno byc problemu z tesknica u dziecka - ono uczy sie, ze mama nie znika, tylko teraz jest gdzies indziej i wroci i bedzie fajnie. dlatego czas rozlaki sie stopniowo zwieksza. co do tesknicy u matki -- tu podobno nie ma co sie czarowac i poczatki sa trudne. ja juz mialam trening hardkorowy przy operacjach mlodego, wiec mysle, ze dam rade. duzo pomoglo myslenie, ze oddaje go w dobre rece i ze to jest ogolnie potrzebne i dobre dla niego. tak jakby mozliwie najlepsze wyjscie z sytuacji. jesli chodzi o to ogarniecie, coz, licze na swoj szkolony mozg. co do jedzenia, to hmmm... kto mnie uspokoi?
|
|
|
#324 | ||
|
Wtajemniczenie
|
hej, podczytuje ale ostatnie kilka dni nie mam czasu na pisanie
remont mamy tzn malowanie, wczoraj mąż nas wywiózł z Przemkiem do mamy i mieliśmy wrócić późnym wieczorem ale zadzwonił rano że mam się pakować w pociąg i przyjeżdżać pomóc w sprzątaniu bo on tego sam nie ogarnie do popołudnia. tak więc Przemek się wakacjuje z babcią, a my mamy chwilę przerwy w sprzątaniu bo oboje padamy na pyszczek ![]() kupiliśmy piękną farbę strukturalną, kolor - baranek bursztynowy Cytat:
daj znać jak u Was się sprawdzają!!! Cytat:
Deb, ja nie pomogę z jedzeniem bo Przemek je tak samo
|
||
|
|
|
|
#325 |
|
Zakorzenienie
|
Esskapada, duomox można stosować i karmić, ale jest ryzyko alergii u dziecka i grzybicy błon śluzowych. Stwierdziłam że bez sensu ryzykować skoro i tak mam coraz mniej mleka, karmiłam praktycznie tylko nad ranem i po kąpieli (lubił sobie ,,popić" właściwæ kolację
no i sama planowałam że będę karmić do 1 urodzin.Teraz chyba łatwiej Młodemu to zrozumieć że koniec z mlekiem bo ciągle powtarzamy że mama chora i nie przytulam go, czasem zakładam maseczkę jak muszė być blisko niego (tak radziła lekarka). Jest gdzieś promocja na Bebilon? |
|
|
|
|
#326 |
|
Wtajemniczenie
|
dzisiaj nasz syn zrobił nam prezent, zrobił swoje pierwsze kroczki.. a potem znowu i znowu, ja o mało zawału nie dostaje jak to widzę, taki chwiejny pijaczek leci do celu (czegoś by się złapać) szybkością błyskawicy, czas za szybko leci
![]() ![]() oczywiście sam nie potrafi stanąć jak spadnie wiec leci do mnie, podciąga sie i idzie
|
|
|
|
|
#327 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
biedna zdrowka dla Ciebie Cytat:
wspolczuje ehh ta 3-dniowka pewnie tez mnie czeka z D. Przezylam ja ciezko oby Lagodniala i Pawelek wydobrzal![]() Cytat:
Sofi pewnie pusci sie i sama bedzie lazila ![]() Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app
|
|
|
#328 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
troche sie rozpisalam ale skasowalam zeby juz tego nie ciagnac ale powtorze to jeszcze raz ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia i kazda z nas inaczej wychowuje dzieci i podchodzi do dzieci dzieki temu kazdy z nas jest inny ![]() ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Cytat:
moja za raczki nie chodzi bo krzywo stawia stopki a tak sie martwilas ze nie raczkuje a tu prosze!---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- Cytat:
ale wydaje mi sie ze wlasnie przez ta moja chorobe Natalia miala gorzej z buzia, albo ja juz poprostu nie wiem i szukam przyczyny bo lekarka w polsce powiedziala ze dostala mala grzybicy od LZS ![]() ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Cytat:
dokladnie wiem co czujesz!
|
|||||
|
|
|
|
#329 |
|
Zakorzenienie
|
Anka gratulujė pierwszych kroczkõw!
Banka dziëki nie cierpię chorować a od kiedy jestem mamã to mam dodatkowego stresa żeby go nie zarazićEskapada, no widzisz. Ja nie chciałam ryzykować, nie dość że sama niszcze swojã florę bakteryjnã to przynajmniej jego oszczędzę. Choć jakbym zachorowała pare miesięcy temu to chyba bym jednak karmiła piersią, a teraz to już nie jest to tak ważne. Pisałyście o powrocie do pracy... ja wracam w sierpniu i przeraża mnie to. Z jednej strony czasem nudne sã dni, ale czyję tak silnã z Młodym więź że nawet nie mogę o tym myśleć. Na razie spycham to w kąt ;-/ |
|
|
|
|
#330 |
|
Zadomowienie
|
Witam,mogę do Was dołączyć ? jestem Mamą prawie 11 miesięcznego Tymka. Podczytuję Was od jakiegoś czasu i teraz pozstanowiłam się ujawnić
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:09.

oby teraz szybko wszystko wrovilo do normy i staranka zostaly wznowione. Czy jednak narazie je zawieszacie? 
bo na razie wie że nie wolno ale z ciekawości chce dotykać danego przedmiotu, tak? 
to nie ona jest paskudna, a jej rodzice niestety
juz Ci spieszę mowic, że ja moja karmie czym sie da a i tak dalej usypia przy piersi, nawet jak ma brzuch najedzony to piersi nie odmowi i ostro sie o nia domaga. Usypianie to dramat
. 3 mam kciuki

07.07.2012 

od kilku dni wszystko jest na nie. Jak chce go ubrać to ryk, zmienić pieluchę ryk. Jak mu czegoś zabronię to albo się wygina w łuk i macha wszystkimi łapkami, albo się rzuca na podłogę na czworaka i bije rękami w podłogę
wiadomo, ze nikt nikogo nie chcial urazic, ale mozliwe, ze jako przewrazliwione matki jestesmy wszystkie troche drazliwe w tym temacie... ja tez odebralam wypowiedzi diabli jako raniace - zapewne dlatego, ze juz za 3 tygodnie bede zostawiac mlodego pod opieka innej kobiety. i ominie mnie tyyyyyle z jego rozwoju, kiedy to ja bede sobie pic herbatke i klepac w klawiature uzerajac sie z doroslymi. z kolei dziewczyny, ktore siedza w domu - czy to z wyboru czy z braku laku, moga sie poczuc urazone wypowiedziami mam pracujacych, bo moznaby wyczytac, ze zostajac w domu nie spelniaja sie albo co tam jeszcze.

bo lekarka w polsce powiedziala ze dostala mala grzybicy od LZS 
dokladnie wiem co czujesz!