W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-11, 21:51   #31
gosia3103
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Ebay ma polską wersję, więc nie musisz znać języka. A same płatności, szczególnie jak masz paypala są dużo łatwiejsze niż na allegro. Z reguły sprzedawcy wysyłają do nas do Pl, zawsze to można w aukcji sprawdzić. Tylko czasem dużo za wysyłkę chcą. Ale to podajesz kod pocztowy i ci wylicza.

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
Dzięki, jutro to ogarnę angielski znam jako tako ale zawsze się boję że coś źle zrozumiem i potem będę się wściekać

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

A do pierwszego posta proponuję dorzucić link do tej listy wyprawkowej, co parę dni temu któraś z Was wrzuciła. Ja jej nie zapisałam bo myślałam, że już mam, a jednak nie mam :/ a co chwilę tak naprawdę któraś z nas o to pyta...
Stary 2014-05-11, 22:00   #32
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Kochana a Ty mieszkasz w Pl? Bo nie wiem czy oni do nas wysyłają?
Nie wiem czy aż tak ogarniam angielski żeby robić tam zakupy...
Mieszkam w Lublinie

Na tych aukcjach, które podałam wysyłka jest darmowa.
TU masz polską aukcję z pieluszkami minky. Ja już się tak przyzwyczaiłam do zagranicznych, że nawet nie pomyślałam o polskim ebay Sorry

Ewentualnie poczekajcie, aż do mnie dojdą pieluszki. Płacę jutro, to powinny być na koniec maja.
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-11, 22:21   #33
h4linka
Zadomowienie

Witam się w nowym wątku
TheFall za ogarnięcie wszystkiego.
Zuken
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-11, 22:26   #34
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
Mieszkam w Lublinie

Na tych aukcjach, które podałam wysyłka jest darmowa.
TU masz polską aukcję z pieluszkami minky. Ja już się tak przyzwyczaiłam do zagranicznych, że nawet nie pomyślałam o polskim ebay Sorry

Ewentualnie poczekajcie, aż do mnie dojdą pieluszki. Płacę jutro, to powinny być na koniec maja.
Dziękuję na tej aukcji którą teraz podałaś te pieluszki są po 3 zł??
Stary 2014-05-11, 22:40   #35
justa_1978
Rozeznanie

Obecna!!! Mialam odpowiedziec na poprzednim watku na cytaty, a tu taka niespodzianka

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

Dziewczyny jak tam wasze libido??? Cos sie poprawilo?? U mnie libido rowne = 0!
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-11, 22:43   #36
sara 85
Zakorzenienie

Witam i ja

Pati śliczny komplecik

Lilka w podstawówce miałam kolegę Konstantego
pytałaś o pieluszki, ja mam na razie ok 15 szt, ale nie wiem jaki rozmiar

Malutka ja nie kupuję ubrań ciążowych, nie podobają mi się ostatnio w reserved kupiłam normalne spodnie na gumce, koszulę i kilka t-shirtów

daisy dot daj znać co Ci powie znajomy o szczepieniu

ktoś pytał o pościel, wzięłam taką http://dolly.com.pl/pl/p/NC-POSCIEL-...OWE-KROPKI/236
doradźcie jakie kolory będą pasowały do takiej pościeli? Chciałam zamówić jeszcze serduszka takie jak na zdjęciu i misia.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 10246658_488436657924368_5634581158262231966_n.jpg (62,3 KB, 33 załadowań)

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-11, 22:53   #37
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

A wiecie może gdzie można kupić przez internet pościelki, poszewki itd ale z dostawą do Anglii? Jak widzę jakie cudeńka kupujecie to nie mogę się nadziwić No i przeglądam te strony sklepów w UK i jakoś nic nie mogę fajnego znaleźć :P
karoseria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-11, 22:57   #38
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
Obecna!!! Mialam odpowiedziec na poprzednim watku na cytaty, a tu taka niespodzianka

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

A co to jest LIBIDO??
U mnie sie nie poprawilo, a nawet jest gorzej.

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Cytat:
Napisane przez karoseria Pokaż wiadomość
A wiecie może gdzie można kupić przez internet pościelki, poszewki itd ale z dostawą do Anglii? Jak widzę jakie cudeńka kupujecie to nie mogę się nadziwić No i przeglądam te strony sklepów w UK i jakoś nic nie mogę fajnego znaleźć :P
Zawsze mozesz zamowic kuriera : Paczki PL-UK , ktory ci odbierze dana przesylke ze sklepu lub od sprzedawcy na all. Ostatnio gdzies widzialam oferte wysylki paczek za 10F ponad 20 kg
Stary 2014-05-11, 23:03   #39
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość
Zawsze mozesz zamowic kuriera : Paczki PL-UK , ktory ci odbierze dana przesylke ze sklepu lub od sprzedawcy na all. Ostatnio gdzies widzialam oferte wysylki paczek za 10F ponad 20 kg
Aj, no racja Trochę dłuższa droga, ale chyba nie mam wyjścia
Dzięki
karoseria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-11, 23:35   #40
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję na tej aukcji którą teraz podałaś te pieluszki są po 3 zł??
Nie, za 3zł sa inserty (wkłady). Te można kupić po 1zł na allegro.
A tu wybierasz model pieluszki, a w następnym okienku "one diaper & no insert" i wtedy jest cena 14zł z groszem
Cytat:
Mniej niż zerooooooooo
Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
ktoś pytał o pościel, wzięłam taką http://dolly.com.pl/pl/p/NC-POSCIEL-...OWE-KROPKI/236
doradźcie jakie kolory będą pasowały do takiej pościeli? Chciałam zamówić jeszcze serduszka takie jak na zdjęciu i misia.
Ja pytałam No przecudowna ta pościel! Najlepiej będą pasowac jakieś ciepłe kolory, bo te są zimne. Ten misiu się dobrze komponuje i mocny czerwony.

A przy Zosi ile miałaś pieluszek?
Cytat:
Napisane przez karoseria Pokaż wiadomość
Aj, no racja Trochę dłuższa droga, ale chyba nie mam wyjścia
Dzięki
Jeszcze masz trochę czasu
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 00:25   #41
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, za 3zł sa inserty (wkłady). Te można kupić po 1zł na allegro.
A tu wybierasz model pieluszki, a w następnym okienku "one diaper & no insert" i wtedy jest cena 14zł z groszem

Mniej niż zerooooooooo

Ja pytałam No przecudowna ta pościel! Najlepiej będą pasowac jakieś ciepłe kolory, bo te są zimne. Ten misiu się dobrze komponuje i mocny czerwony.

No widzisz, nie ogarniam tego :/
Stary 2014-05-12, 05:46   #42
papryczka160
Wtajemniczenie

Witam witam w nowym watku ;-)

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 06:23   #43
patrycja19894
Wtajemniczenie

Nie ogarniam tego swędzenia!! jest po 5 rano,prawie nie spalam.. Drapanie ze smarowaniem na zmianę. Juz mam dosyć,wole nie spac,wtedy jakoś się kontroluje. Nie wiem czy juz sobie wkrecam ale dłonie i stopy zaczęły również swedziec. Jutro wizyta z położna,zobaczymy co powie.

Sorki,ze Wam tak narzekam z samego rana.
Stary 2014-05-12, 07:42   #44
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
Ebay ma polską wersję, więc nie musisz znać języka. A same płatności, szczególnie jak masz paypala są dużo łatwiejsze niż na allegro. Z reguły sprzedawcy wysyłają do nas do Pl, zawsze to można w aukcji sprawdzić. Tylko czasem dużo za wysyłkę chcą. Ale to podajesz kod pocztowy i ci wylicza.

Nigdy jeszcze nie kupowałam na ebay chociaż brat wspominał, że się bardziej opłaca niż allegro. No ale właśnie nie wiem jak z tymi płatnościami, zielona jestem w tym temacie. Nie mam tego paypal, nawet nie wiem co to jest...

Cytat:

Czyli trzymamy równy ciążowy poziom a statystyki zostają niezachwiane

Cytat:
Nie ogarniam tego swędzenia!! jest po 5 rano,prawie nie spalam.. Drapanie ze smarowaniem na zmianę. Juz mam dosyć,wole nie spac,wtedy jakoś się kontroluje. Nie wiem czy juz sobie wkrecam ale dłonie i stopy zaczęły również swedziec. Jutro wizyta z położna,zobaczymy co powie.

Ja znowu nie śpię przez ból pleców. III trymestr jest beznadziejny, ale i tak wolę być w ciąży niż nie być.
Tyle że plecy po prostu bolą, jakbym miała się powstrzymywać przed drapaniem to pewnie kazałabym się związać Tż'towi.

---------- Dopisano o 07:42 ---------- Poprzedni post napisano o 07:40 ----------

Cytat:
Dzięki, jutro to ogarnę angielski znam jako tako ale zawsze się boję że coś źle zrozumiem i potem będę się wściekać

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

A do pierwszego posta proponuję dorzucić link do tej listy wyprawkowej, co parę dni temu któraś z Was wrzuciła. Ja jej nie zapisałam bo myślałam, że już mam, a jednak nie mam :/ a co chwilę tak naprawdę któraś z nas o to pyta...
Zaraz poszukam tego linku.
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 07:49   #45
malutka100
Zakorzenienie

Witam się i ja w nowym wątku

The Fall super robotawątek przejrzysty i ładny

Sara- a jak kupiłaś sobie te spodnie w Reserved, to wzięłaś swój normalny rozmiar czy np o jeden większy?
malutka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 07:54   #46
daisy dot
Rozeznanie

Cytat:

[/COLOR]Dziewczyny jak tam wasze libido??? Cos sie poprawilo?? U mnie libido rowne = 0!

Hej! Moje jest OK, na poprzednim watku pytalam jak dlugo mozna bo sie troche obawiam...
Oczywiscie uwazamy delikatniej sie bawimy ale obawa lekka jest i tz zawsze po sie pyta czy nic malemu nie zrobil. Moze czesto tego nie robimy bo raz w tyg - dwa razy. Nie wyobrazam sobie calkiem z tego zrezygnowac, chyba ze ze wskazan lekarza. Tak jak pisala bodajze zuken - doznania jakies takie lepsze takze polecam hihi

Cytat:
Witam i ja

Pati śliczny komplecik

Lilka w podstawówce miałam kolegę Konstantego
pytałaś o pieluszki, ja mam na razie ok 15 szt, ale nie wiem jaki rozmiar

Malutka ja nie kupuję ubrań ciążowych, nie podobają mi się ostatnio w reserved kupiłam normalne spodnie na gumce, koszulę i kilka t-shirtów

daisy dot daj znać co Ci powie znajomy o szczepieniu

Tak tak na pewno sie podziele bo to wazny temat jest i widze bardzo kontrowersyjny.
Posciel wybralas przesliczna! Tez mam ja w koszyku hihi.
Co do ciazowych to ja kupuje w HM mama i mam jeansy, leginsy, spodenki, jeansowa sukienke, staniki, koszule dwie (rozowa i granatowa) dwie koszulki na ramiaczkach. Do tego mam 4 pary leginsow z panelem (netto i allegro) i tuniki z orsaya (nieciazowe). W tshirty wchodze ale koncza sie i troche brzusio wystaje, w zwykle leginsy wchodze i zarzucam je na brzuch bo mam takie wysokie. Mam tez kilka spodnic na gumce to skoro piszecie ze Wy nosicie to i ja bede mogla

Cytat:

Biedactwo! Mam nadzieje, ze polozna cos poradzi i nie bedzie to nic niebezpiecznego. Oby przeszlo wyobrazam sobie jaka musisz byc zla :-( daj znac po wizycie. Trzymaj sie!

Dziewczyny ja nie chodze do poloznej, Wy wszystkie chodzicie? Ja mam daleko swoja przychodnie ale chce tam zostac. Dzis bede tam dzwonic aby sie spotkac z polozna! Bo to chyba warto z tego co tu piszecie, tak?

Wysłane z mojego CVT-CTL-7-DC#2.1 przy użyciu Tapatalka
daisy dot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 08:04   #47
malutka100
Zakorzenienie

[QUOTE=daisy dot;4641217

Dziewczyny ja nie chodze do poloznej, Wy wszystkie chodzicie? Ja mam daleko swoja przychodnie ale chce tam zostac. Dzis bede tam dzwonic aby sie spotkac z polozna! Bo to chyba warto z tego co tu piszecie, tak?

Wysłane z mojego CVT-CTL-7-DC#2.1 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Ja też nie chodzę, nie wiedziałam nawet, że tak można.
To trzeba się umówić indywidualnie na spotkanie z położną czy jak to wygląda? Bo szczerze mówiąc pierwszy raz o tym słyszę.
W mojej przychodni jest na pewno tak, że położna przychodzi do domu na wizyty ( kilka razy, 2 lub 3), do domu jak już dzidzia się urodzi Nie trzeba się umawiać, zapisywać. Każdemu taka wizyta przysługuję.

U was też tak jest?
malutka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 08:13   #48
pentuerka
Rozeznanie

Dzień Dobry w nowym wątku

Zuken dziękujęmy za prowadzenie poprzedniego.
The Fall za nowy.

Obiecałam, że napiszę więcej o poradach ze szpitala na Karowej.

Spotkanie prowadziła dietetyczka, która jest autorką tego manuala.
http://www.szpitalkarowa.pl/download/cuk_ciaz.pdf

więc nie będę powielać tego co tu jest napisane.

Przede wszystkim z tego co tutaj nie ma.

1. Nie wystarczy tylko jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym, ważna jest też ich ilość. Zjedzenie większej ilości też może powodować skoki cukrów.
W załączniku jest napisane ile na każdy posiłek można max zjeść tych WW.

2. Jest coś takiego jak opóźniona hiperglikemia tłuszczów tzn. że po takich tłuszczowym posiłku 1 h po cukier będzie ładny, ale skok cukru we krwi będzie później 2,3,4 godziny lub nawet później. Może on się nałożyć na kolejny posiłek (np bardzo prawidłowy i wtedy zdziwienie dlaczego?) a cukier będzie wysoki.

3. Jeśli chodzi o cukry proste to sytuacja odwrotna. Np. zjemy kawałek ciasta lub loda i cukier po 1h będzie dobry (poniżej 120), a te węglowowdowny podnosza cukier szybko i skok może być zarazz po zjedzeniu a nie po godzinie. Takie szybkie skoki i spadki są bardzo niebezpieczne dla dziecka. Może nam się wydawać, że jest ok po godzinie cukier był dobry, a to nie prawda.

Ja tak miałam, jak powyżej. Wydawąło mi się, że po zzakazanych rzeczach cukier ok, a po dobrych zły. Teraz wiem, że byłam w błędzie.

4. Ważna jest ilość posiłków i odstęp między nimi 3-3,5 h, nie więcej niż 4 godziny. Ważny jest posiłek nocny ok. 22:00 nie później niż o 23.

Jest to ważne, żeby cukry były rano ok. Dlatego, że nie może być długi nocny ostęp między posiłkami ani zbyt krótki. Jeśli jest zbyt długi to ok. 3 w nocy każdemu człowiekowi spada cukier poniżej normy 60, wóczas organizm sam wytwarza glukozę. U zdrowego człowieka do właściwego poziomu u chorego do zawyżonego poziomu. Stąd te wysokie cukry nad czczo.

Czyli nie tylko węglowodany podnoszą cukier we krwi, ale też tłuszcze. Trzeba na te dwie grupy uważać. Jeśli chodzi o tłuszcz to trzeba jeść chude mięso i wędliny, ale tłuste ryby (każde - zdrowe tłuszcze omega), żadnej wieprzowiny (czasami schab).

Zostają białaka, ale tych też nie można zwiększać, musi być rónowaga między W,T i B. Zwiększenie ilości białka to dieta wysokobiałkowa a to bardzo szkodliwe dla dziecka.

Ważne: owoce tylko do 18:00 i max 2x dziennie (równowartość 2WW), ale nie do głównych posiłków tylko do II śniadania lub podwieczorku.

To chyba tyle co pamiętam.
pentuerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 08:21   #49
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość
Dzień Dobry w nowym wątku

Zuken dziękujęmy za prowadzenie poprzedniego.
The Fall za nowy.

Obiecałam, że napiszę więcej o poradach ze szpitala na Karowej.

Spotkanie prowadziła dietetyczka, która jest autorką tego manuala.
http://www.szpitalkarowa.pl/download/cuk_ciaz.pdf

więc nie będę powielać tego co tu jest napisane.

Przede wszystkim z tego co tutaj nie ma.

1. Nie wystarczy tylko jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym, ważna jest też ich ilość. Zjedzenie większej ilości też może powodować skoki cukrów.
W załączniku jest napisane ile na każdy posiłek można max zjeść tych WW.

2. Jest coś takiego jak opóźniona hiperglikemia tłuszczów tzn. że po takich tłuszczowym posiłku 1 h po cukier będzie ładny, ale skok cukru we krwi będzie później 2,3,4 godziny lub nawet później. Może on się nałożyć na kolejny posiłek (np bardzo prawidłowy i wtedy zdziwienie dlaczego?) a cukier będzie wysoki.

3. Jeśli chodzi o cukry proste to sytuacja odwrotna. Np. zjemy kawałek ciasta lub loda i cukier po 1h będzie dobry (poniżej 120), a te węglowowdowny podnosza cukier szybko i skok może być zarazz po zjedzeniu a nie po godzinie. Takie szybkie skoki i spadki są bardzo niebezpieczne dla dziecka. Może nam się wydawać, że jest ok po godzinie cukier był dobry, a to nie prawda.

Ja tak miałam, jak powyżej. Wydawąło mi się, że po zzakazanych rzeczach cukier ok, a po dobrych zły. Teraz wiem, że byłam w błędzie.

4. Ważna jest ilość posiłków i odstęp między nimi 3-3,5 h, nie więcej niż 4 godziny. Ważny jest posiłek nocny ok. 22:00 nie później niż o 23.

Jest to ważne, żeby cukry były rano ok. Dlatego, że nie może być długi nocny ostęp między posiłkami ani zbyt krótki. Jeśli jest zbyt długi to ok. 3 w nocy każdemu człowiekowi spada cukier poniżej normy 60, wóczas organizm sam wytwarza glukozę. U zdrowego człowieka do właściwego poziomu u chorego do zawyżonego poziomu. Stąd te wysokie cukry nad czczo.

Czyli nie tylko węglowodany podnoszą cukier we krwi, ale też tłuszcze. Trzeba na te dwie grupy uważać. Jeśli chodzi o tłuszcz to trzeba jeść chude mięso i wędliny, ale tłuste ryby (każde - zdrowe tłuszcze omega), żadnej wieprzowiny (czasami schab).

Zostają białaka, ale tych też nie można zwiększać, musi być rónowaga między W,T i B. Zwiększenie ilości białka to dieta wysokobiałkowa a to bardzo szkodliwe dla dziecka.

Ważne: owoce tylko do 18:00 i max 2x dziennie (równowartość 2WW), ale nie do głównych posiłków tylko do II śniadania lub podwieczorku.

To chyba tyle co pamiętam.
Na prawdę nie chciałabym mieć cukrzycy ciążowej i cieszę się, że mnie to ominęło.
Moja mama ma cukrzycę typu II więc cale życie musi stosować się do porad diabetologa, a my często narzekamy, że w czasie ciąży musimy się pilnować.
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 08:30   #50
daisy dot
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
To trzeba się umówić indywidualnie na spotkanie z położną czy jak to wygląda? Bo szczerze mówiąc pierwszy raz o tym słyszę.
W mojej przychodni jest na pewno tak, że położna przychodzi do domu na wizyty ( kilka razy, 2 lub 3), do domu jak już dzidzia się urodzi Nie trzeba się umawiać, zapisywać. Każdemu taka wizyta przysługuję.

U was też tak jest?
Tak to przysluguje kazdemu. I wizytybmoga byc niezapowiedziane.
Mi chodzilo o takie wizyty do czasu porodu, instruktaz. U mnir w przychodni jest napisane zemozna sie umowic na spotkanie z polozna ale jakos nie pomyslalam ze trzeba a teraz sie umowie.
Musze sie tez dowiedziec jak to jest po porodzoe z wizytami bo przecoez ja mieszkam daleko od przychodni.... W innej gminie nawet. Dojezdzam autem w pol godz i mam blisko od tesciow poza tym lubie tamta przychodnie.... Ale pewnie przyjedzie do mnie polozna z mojej gminy.

daisy dot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 08:50   #51
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:

Wiesz co, tak na pocieszenie Ci napiszę, że ja też to miałam...swędziało mnie niesamowicie (szczególnie przy kąpieli jak skóra była mokra...). Myślałam, że to nic takiego i jak ginka mnie zapytała czy mam jakieś dolegliwości ciążowe ze śmiechem powiedziałam o tych swędzeniach (nie wiedziałam, że to poważny objaw). A ona, że trzeba to sprawdzić, bo to może być niewydolność wątroby w ciąży (chyba właśnie ta cholestaza). Zrobiłam badania na te wszystkie: ALAT coś tam jeszcze na A, zrobiłam na bilirubinę, kwasy żółciowe i coś tam jeszcze...wyniki wyszły bardzo dobre wszystko w normie. A swędzenie skóry troche ustąpiło po regularnym nawilżaniu skóry. Okazuje się, że mam bardzo suchą skórę. Chociaż jakoś tego nie widać specjalnie. Swędzenie do końca nie ustąpiło...ale dużo się smaruję balsamem (szczególnie nogi). Jak myślałam o tych badaniach to zaczęło mi się wydawać, że stopy i dłonie też mnie już swędzą, ale to chyba sobie wmawiałam, bo teraz mnie nie swędzą

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość

no ja właśnie też nie chodzę, nawet nie wiem czy w mojej przychodni jest taka chyba muszę się tym zainteresować.
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 09:06   #52
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Nigdy jeszcze nie kupowałam na ebay chociaż brat wspominał, że się bardziej opłaca niż allegro. No ale właśnie nie wiem jak z tymi płatnościami, zielona jestem w tym temacie. Nie mam tego paypal, nawet nie wiem co to jest...

Czyli trzymamy równy ciążowy poziom a statystyki zostają niezachwiane

Ja znowu nie śpię przez ból pleców. III trymestr jest beznadziejny, ale i tak wolę być w ciąży niż nie być.
Tyle że plecy po prostu bolą, jakbym miała się powstrzymywać przed drapaniem to pewnie kazałabym się związać Tż'towi.

---------- Dopisano o 07:42 ---------- Poprzedni post napisano o 07:40 ----------

Zaraz poszukam tego linku.
Ebay jest bardzo prosty naprawdę. PayPal to system płatności, jak go sobie założysz, zapamiętujesz dane karty i płacisz jednym kliknięciem bez wprowadzania żadnych danych. Tylko trzeba mieć kartę kredytową. Ja bardzo lubię ebaya, często tam sobie porównuję ceny z tymi z allegro i czasem rzeczywiście wychodzi taniej.

---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ----------

Cytat:

U was też tak jest?
To jest obowiązek w Polsce, dlatego każda z nas ma przypisaną swoją położną w przychodni, nawet jeśli nigdy jej na oczy nie widziała... Do każdego nowonarodzonego dziecka musi przyjść na tzw.patronaż, ocenia stan dziecka, to jak powodzi się rodzinie, czy dziecko zadbane, jak matka się czuje itp. Jak coś jest nie tak, zgłasza opiece społecznej.

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ----------

Cytat:
Tak to przysluguje kazdemu. I wizytybmoga byc niezapowiedziane.
Mi chodzilo o takie wizyty do czasu porodu, instruktaz. U mnir w przychodni jest napisane zemozna sie umowic na spotkanie z polozna ale jakos nie pomyslalam ze trzeba a teraz sie umowie.
Musze sie tez dowiedziec jak to jest po porodzoe z wizytami bo przecoez ja mieszkam daleko od przychodni.... W innej gminie nawet. Dojezdzam autem w pol godz i mam blisko od tesciow poza tym lubie tamta przychodnie.... Ale pewnie przyjedzie do mnie polozna z mojej gminy.

Ja się zastanawiam, czy ona miałaby mi coś ciekawego do powiedzenia. No bo są wizyty lekarskie co 3 tygodnie, szkoła rodzenia... jakoś nie mam przekonania, czy jest sens jeszcze łazić do położnej. Fajnie, że jest taka możliwość, ale sama nie wiem, czy skorzystam z niej. Ale ja dużo już razy pisałam, że mam mamę pielęgniarkę, więc ona wie te same rzeczy.

kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 09:07   #53
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:

Ja pytałam No przecudowna ta pościel! Najlepiej będą pasować jakieś ciepłe kolory, bo te są zimne. Ten misiu się dobrze komponuje i mocny czerwony.

Przy Zosi miałam chyba 25 szt, wydaje mi się że 20 spokojnie wystarczy.
Zosia wybrała seledynowego misia, zastanawiam się jeszcze nad kolorami tych serc. Myślałam właśnie o czerwonym, może granat

Cytat:

dziwne to swędzenie, idź jak najszybciej do lekarza, po co się tak męczyć

Cytat:

Sara- a jak kupiłaś sobie te spodnie w Reserved, to wzięłaś swój normalny rozmiar czy np o jeden większy?
wzięłam normalny rozmiar, gumka jest w miarę luźna więc mieszczę się bez problemu zresztą ja do tej pory chodzę w spodniach sprzed ciąży

Cytat:
Tak tak na pewno sie podziele bo to wazny temat jest i widze bardzo kontrowersyjny.
Co do ciazowych to ja kupuje w HM mama i mam jeansy, leginsy, spodenki, jeansowa sukienke, staniki, koszule dwie (rozowa i granatowa) dwie koszulki na ramiaczkach. Do tego mam 4 pary leginsow z panelem (netto i allegro) i tuniki z orsaya (nieciazowe). W tshirty wchodze ale koncza sie i troche brzusio wystaje, w zwykle leginsy wchodze i zarzucam je na brzuch bo mam takie wysokie. Mam tez kilka spodnic na gumce to skoro piszecie ze Wy nosicie to i ja bede mogla

Co do pościeli to za ok 2 tyg mają być nowe wzory, prawdopodobnie jakiś wzór marynarski i coś z żółta kratką, może połączenie beżu i niebieskiego

biorę pościel, ochraniacz, serduszka i misia i dostane rabacik więc jak coś to pisz do dolly na meila

nie chodzę do położnej

Cytat:

U was też tak jest?
tak tak położna przychodzi kilka razy, z tego co pamiętam to chyba przez rok. Przychodzi tez pediatra raz albo dwa razy.

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2014-05-12, 09:14   #54
kasia_ruda
Zakorzenienie

A co do swędzenia ciała to myślę, że zanim się zacznie diagnozować holeostazę, czy jakieś pokrzywki, to warto się przyjrzeć swoim kosmetykom i pomyśleć, czy swędzenie nie pojawiło siet wraz ze zmianą któregoś z nich, z nowym płynem do płukania, proszkiem do prania itp. Ja mam skórną alergię i wiem, że większość takich ataków swędzenia powoduje chemia, którą same sobie aplikujemy. Proponuję na początek zmienić kosmetyki na jakieś apteczne do wrażliwej skóry, napić się wapna i poobserwować. Ja np po olejku z rossmana tak się drapałam całą noc po nogach, że oka nie zmrużyłam. Odstawiłam i jest ok. Nie ma co od razu szukać najgorszuch scenariuszy.

---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ----------

Cytat:
Przy Zosi miałam chyba 25 szt, wydaje mi się że 20 spokojnie wystarczy.
Zosia wybrała seledynowego misia, zastanawiam się jeszcze nad kolorami tych serc. Myślałam właśnie o czerwonym, może granat

dziwne to swędzenie, idź jak najszybciej do lekarza, po co się tak męczyć

wzięłam normalny rozmiar, gumka jest w miarę luźna więc mieszczę się bez problemu zresztą ja do tej pory chodzę w spodniach sprzed ciąży

Co do pościeli to za ok 2 tyg mają być nowe wzory, prawdopodobnie jakiś wzór marynarski i coś z żółta kratką, może połączenie beżu i niebieskiego

biorę pościel, ochraniacz, serduszka i misia i dostane rabacik więc jak coś to pisz do dolly na meila

nie chodzę do położnej

tak tak położna przychodzi kilka razy, z tego co pamiętam to chyba przez rok. Przychodzi tez pediatra raz albo dwa razy.
Sara, a jak ty się czujesz? Wizyta w środę, tak?

Ty masz nakaz leżenia, czy oszczędnego trybu życia? Możesz np chodzić na krótkie spacery, czy odpada?

Stary 2014-05-12, 09:26   #55
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:

Nie chce byc zlym prorokiem, ale to wyglada mi na cholestaze....

Cytat:
Hej! Moje jest OK, na poprzednim watku pytalam jak dlugo mozna bo sie troche obawiam...
Oczywiscie uwazamy delikatniej sie bawimy ale obawa lekka jest i tz zawsze po sie pyta czy nic malemu nie zrobil. Moze czesto tego nie robimy bo raz w tyg - dwa razy. Nie wyobrazam sobie calkiem z tego zrezygnowac, chyba ze ze wskazan lekarza. Tak jak pisala bodajze zuken - doznania jakies takie lepsze takze polecam hihi

Biedactwo! Mam nadzieje, ze polozna cos poradzi i nie bedzie to nic niebezpiecznego. Oby przeszlo wyobrazam sobie jaka musisz byc zla :-( daj znac po wizycie. Trzymaj sie!

Ja jak mam pomyslec o sytuacjach damsko- meskich, to mi sie niedobrze robi... reaguje wrecz agresywnie...
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 09:30   #56
damcilapke
Rozeznanie

Hej .
Jestem tu nowa i chetnie do Was dolacze. Patrycja -Termin porodu 21.08 chlopczyk
damcilapke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 09:34   #57
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Sara, a jak ty się czujesz? Wizyta w środę, tak?

Ty masz nakaz leżenia, czy oszczędnego trybu życia? Możesz np chodzić na krótkie spacery, czy odpada?

wizytę mam w środę aż się boję, bo skurcze dalej mnie łapią, mam wrażenie, że częściej niż na początku, ale to pewnie dlatego, że gin kazał zmniejszyć troszkę dawkę leku..

Spacery odpadają, mam leżeć, siedzieć, a wstawać tylko jak potrzeba. Od czasu do czasu wyjdę na chwilę do sklepu, ale staram się jak najmniej chodzić.
Ostatnio stałam w kuchni przez 30 min i smażyłam placki ziemniaczane, to wieczorem z łózka nie mogłam się podnieść. Strasznie bolały mnie nogi, brzuch twardy jak kamień i skurcze brzucha

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2014-05-12, 09:38   #58
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
wizytę mam w środę aż się boję, bo skurcze dalej mnie łapią, mam wrażenie, że częściej niż na początku, ale to pewnie dlatego, że gin kazał zmniejszyć troszkę dawkę leku..

Spacery odpadają, mam leżeć, siedzieć, a wstawać tylko jak potrzeba. Od czasu do czasu wyjdę na chwilę do sklepu, ale staram się jak najmniej chodzić.
Ostatnio stałam w kuchni przez 30 min i smażyłam placki ziemniaczane, to wieczorem z łózka nie mogłam się podnieść. Strasznie bolały mnie nogi, brzuch twardy jak kamień i skurcze brzucha
Biedna jesteś... pytam o ten tryb życia, bo moja siostra też miała problem z szyjką, z tym, że ona miała niewydolność i założony pessar i byłam ciekawa zaleceń, jakie dostałaś. Trzymaj się, ja trzymam kciuki za wizytę! Każda upływająca minuta zbliża cię do szczęśliwego finału.

Stary 2014-05-12, 09:45   #59
gosia3103
Zakorzenienie

Dziewczyny, jestem przy komputerze i mam chwilę czasu więc wrócę do tematu szczepień.

Dla zainteresowanych mniej:
- czym mogą być skażone szczepionki:
Jedna ze szczepinek na polio zabita-pozajelitowa -zawiera zabite formaldehydem i termicznie wirusy Polio 1, 2 i 3.
Szczepionka przeci krztuścowi-DTP-formaldehydem-uzyty do inaktywacji
Szczepionka przeciwko tęzcowi - sposób inaktywacji -termiczna w obecnosci formaldehydu;
Szczepionka przeciwko błonicy, tężcowi, krztuścowi-Infanrix®-IPV.Substancje, które mogą wystąpić w ilościach śladowych to: neomycyna, polimyksyna B, formaldehyd
HBVAXPRO-szczepionka przeciwko WZW B-
Szczepionka może zawierać śladowe ilości formaldehydu i tiocyjanianu potasu, które są stosowane w procesie produkcyjnym. Z tego względu istnieje możliwość wystąpienia reakcji uczuleniowej.

- czemu szczepienie noworodka w szpitalu na żółtaczkę jest bez sensu:
(rzekomą) odporność na skutek szczepienia uzyskuje sie po 3 miesiącach od podania szczepienia. Więc szczepienie nie zabezpiecza noworodka przed tym, co lekarze ewentualnie mu zafundują w pierwszych dniach życia w szpitalu
- czemu bez sensu jest szczepienie na gruźlicę:
Sobota, 10 grudnia 2005
Nowe zasady szczepień przeciw gruźlicy
IAR 18:10
Od przyszłego roku zmienią się zasady szczepień przeciwko gruźlicy. Do końca marca Ministerstwo Zdrowia opublikuje nowy kalendarz szczepień, w którym przeciwko gruźlicy będą szczepione tylko noworodki - poinformowała białostockich pediatrów i lekarzy rodzinnych profesor Ewa Bernatowska z Centrum Zdrowia Dziecka.
Okazało się, że szczepienia nie chronią dzieci i dorosłych przed gruźlicą płuc a jedynie przed innymi rzadszymi postaciami tej choroby.
Dlatego będą zniesione obowiązkowe szczepienia siedmiolatków. Utrzymane zostanie szczepienie przeciwko gruźlicy noworodków - tylko raz w życiu.
Liczba nowych zachorowań w Polsce utrzymuje się na tym samym poziomie - 27 osób na 100 tysięcy.

(nie wiem, czy w końcu zostały zniesione te szczepienia przypominające - chyba nie, bo zostało za dużo szczepionek na stanie).
- dlaczego bez sensu jest szczepić na krztusiec:
Przypadki tej groźnej, szczególnie dla małych dzieci choroby, stają się częste w całej Polsce. Winna jest mało skuteczna szczepionka DTP
- Jesteśmy zaniepokojeni - mówi Teresa Małaczyńska, ordynator oddziału chorób płuc i alergii Szpitala Dziecięcego w Gdańsku. - Od trzech miesięcy mamy coraz więcej zachorowań. Właściwie co tydzień przyjmujemy kilkanaścioro dzieci z przewlekłym kaszlem. Po badaniach okazuje się, że to krztusiec. W ostatni poniedziałek przyjęliśmy dziesięcioro pacjentów z podejrzeniem tej choroby!
Marek Kalinowski, specjalista ds. zagrożeń epidemicznych z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku, potwierdza. - O epidemii jeszcze nie mówimy, ale wzrost zachorowań jest 2,5 razy większy niż w ubiegłym roku - mówi Kalinowski. - To niepokojące, bo teoretycznie wszystkie dzieci były szczepione przeciw krztuścowi.
Dlaczego dzieci chorują? Szczepionka przeciw krztuścowi, tzw. DTP, jest w Polsce obowiązkowa od kilkudziesięciu lat, to znaczy, że każde dziecko teoretycznie powinno być odporne na tę zakaźną chorobę. Specjaliści mówią jednak o małej skuteczności tej szczepionki. - Wygląda na to, że przeciwciała, które powstają w organizmie po jej podaniu, nie bronią przed bakterią wywołującą koklusz - tłumaczy Marek Kalinowski. - Na świecie od dwóch lat jest nowa, skuteczniejsza szczepionka, niestety, dla nas zbyt droga.

Cytaty z forum szczepienia.org.pl (trzeba się zarejestrować).

Dla zainteresowanych bardziej (sama jeszcze przez wszystko nie przebrnęłam):
Pneumokoki i Hib: http://szczepieniapneumoihib.wordpress.com/
i jeszcze tu: http://hipokrates2012.wordpress.com/...dyczna-iii-rp/
i tu: http://dziecisawazne.pl/pneumokoki-szczepic-czy-nie/
(niestety nie mogę znaleźć konkretnie tego artykułu o którym wcześniej mówiłam, ale będę jeszcze szukać.)
http://www.bioslone.pl/zanim_pozwoli...czepic_dziecko
http://www.vismaya-maitreya.pl/ksiaz...n_Sinclair.pdf
https://app.box.com/s/32f6pokqcz33zjsdu4go
ulotki i składy szczepionek: http://www.stopnop.pl/szczepionki/75...ad-szczepionek
Stary 2014-05-12, 09:46   #60
papryczka160
Wtajemniczenie

Lilka_vanilka te pieluszki i kolory są śliczne.

Sara trzymam kciuki za wizytę. I bardzo Ci wspolczuje :-(. Ale czego nie zrobimy dla naszego maluszka.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości