|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki powinien być tytuł nowej części wątku? | |||
| Biegam żwawo,piję soczek,mamo moja mam już roczek! |
|
2 | 10,00% |
| Narozrabiam, wejdę wszędzie,znowu mama śmiać się będzie |
|
1 | 5,00% |
| Kupa tu, Kupa tam! Mamo, mamo chodzę sam! |
|
0 | 0% |
| Chodzę, biegam i raczkuje Mama guzy opłakuje |
|
0 | 0% |
| Jem jajeczko, chodzę ładnie,ale gadam wciąż nieskładnie |
|
2 | 10,00% |
| Jestem sobie mały zbój, każdy kącik będzie mój |
|
2 | 10,00% |
| Mamy guzy i siniaki- takie szybkie z nas roczniaki |
|
0 | 0% |
| Chodzę tu, zaglądam tam, słuchajcie wszyscy: roczek mam! |
|
0 | 0% |
| Mamo, tato jest lato! mam już roczek i co wy na to |
|
0 | 0% |
| Jedna świeczka na torcie... nasze skarby kończą roczki |
|
0 | 0% |
| Kończę okres niemowlęcy a zaczynam już dziecięcy |
|
4 | 20,00% |
| Jem banana,mięsko gryzę, zmieniam się już w małą pyzę |
|
0 | 0% |
| Świeczkę na torcie dmuchamy, pierwszy rok na tym świecie już za nami |
|
0 | 0% |
| Coraz więcej zębów mam, czas na torta- rok już mam |
|
4 | 20,00% |
| Mama daj mi schaboszczaka, w końcu w domu masz roczniaka! |
|
5 | 25,00% |
| Głosujący: 20. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: PO CO SPAĆ? PO CO JEŚĆ? LEPIEJ SIĘ PRZY MEBLACH PRZEJŚĆ -mamusie lipiec-sierpie
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46412057]Mera strasznie współczuję Ci przeżyć
Dobrze, że macie małe szczęście Julianka ze sobą ![]() U nas noc OK, pobudka 6.30, więc nudy. Młody coraz częściej puszcza się na sekundę i sam utrzymuje równowagę. Bo wstawania podtrzymując się tylko jedną rączką jest już na porządku dziennym. Za to pogoda mnie dobija.. Chciałabym, aby kiedyś wreszcie przywitało mnie rano słońce (oprócz mojego prywatnego słoneczka;P), a nie tylko pogoda pt. "o kurde, jak się nie wypogodzi, to nici ze spaceru:/"...[/QUOTE] Ja również Tobie współczuję, wiem przez co przeszłaś , Dawidek czuwa i pilnuje młodszego braciszka .Julek też kombinuje, wstaje gdzie tylko ma możliwość i zawsze coś musi mieć w jednej rączce, lubi adrenalinę , upadków sporo już zaliczył, bo ma problem z zejściem na dół.Malinka 7 ząbków WOW i brawa również za pierwsze kroczki.Pierwszy raz mi się to zdarzyło, Julek obsrany (sorry ale dosłownie) całe nogi , brzuchol, plecki, pościel, nie wiedziałam jak się za niego zabrać ! Oczywiście sama z tym zostałam , Tz wyjeżdża w tygodniu na 3 ,4 dni i zostajemy sami, a w tym momencie przydałaby się pomoc. |
|
|
|
#392 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: PO CO SPAĆ? PO CO JEŚĆ? LEPIEJ SIĘ PRZY MEBLACH PRZEJŚĆ -mamusie lipiec-sierpie
Zq chwilę w DDTVN jak przywrócić dziecku oddech.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#393 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie jadł czegoś ostatnio nowego? Cytat:
nie mam jak obejrzeć.
|
||
|
|
|
#394 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
!? Mamaszkrabka ja również życzę spokojnej pracy i także nie mam sposobu na zaglądanie do paszczy mojego syna. Za waszymi poradami podałam małemu Camilię i właśnie 10 minut temu zasnął , DZIĘKUJĘ .---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- mamaszkrabka dokładnie , wrzuciłam małego razem z bodziakiem do zlewu (tylko tam posiedzi spokojnie) i jakoś daliśmy radę .Z nowych smaków to dostał wczoraj czarną porzeczkę w deserku, by może to podziałało, choć bardziej bym obstawiała ząbki ( wiem , każda z nas tak sobie tłumaczy różne dolegliwości) ale dodatkowo jest też strasznie marudny, zasnął teraz i mam nadzieję,że trochę pośpi.---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Cytat:
.
|
||
|
|
|
#395 |
|
Zakorzenienie
|
My przy ząbkach mieliśmy to samo więc pewnie od tego
![]() ale ostatnio Igi dostał brzoskwinkę.... o matko co się działo ![]() U mnie rutyny nie ma bo pracuję ale z kolei w pracy jedno i to samo... byle do czerwca
|
|
|
|
#396 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dobrze, ze dzien wczesniej byla u babci jej chrzesnica i zostawila nam jakis komplet ze spodniami, mloda sie w nich topila i tak wracalysmy do domu w za duzych spodniach i bez bodow |
|
|
|
|
#397 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Dziś pobudka o 6. Ale po pół godz Alicja stwierdziła, że chce cyca i jeszcze się zdrzemnąć więc jeszcze pospałyśmy. Teraz ona śpi na dworze w wózku, a ja obiad robię. Na 14 idziemy z Małgosią do dentysty. Proszę o kciuki, żeby jej nie bolało. Poprzednio troszkę ją zabolało więc nie wiem co będzie. Co dziś gotujecie? Ja robię barszcz ukraiński. Kupiłam mieszankę mrożonych warzyw i robię taki bo nie chce mi się nic kombinować. Chyba muszę strzelić sobie kawę bo nie wytrzymam.
|
#398 |
|
Zakorzenienie
|
sammi24 i jak z kaszlem po szczepieniu? koniecznie pokaż kiecke! my idziemy 22 czerwca i juz trzeseportkami bo nie wbijam sie w moje stare kiecurki
elain-blath ślicznie wyglądasz i dobrze, ze z Tztem powoli sie dogadujecie. Gratulacje dla Igiego za papa ![]() dzoan szkoda, ze z autem nie wypaliło po raz kolejny. Wiesz co Ty to masz chyba motorek w dupce, usypia dziecko, ugniata ciasto na pizze i jeszcze sadzi kwiaty, czy Ty potrafisz odpoczywac? mela bardzo mi przykro sie robi jak wspominasz o sytuacji z meżem. Co on taki nieczuły, taki skarb ma w domu a nie zauwaza tego surka za ząbka. Co do pełzania, moze Lilka czeka aż przekroczy wage 8 kg i wtedy zacznie smigac ![]() fiazo najlepszego z okazji rocznicy ślubu! |
|
|
|
#399 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ja jeszcze nie wiem co na obiad dopiero bede wybierac sie do sklepu i tam pomysle co zrobic nie mam w ogole pomyslu
|
|
|
|
|
#400 | |
|
Rozeznanie
|
Mydream - no właśnie takie sytuacje są dodatkowo stresujące, Mam 2 letnią bratanicę , często się nią opiekowałam (ja , moja siostra , dziadkowie) bo rodzice pracują , niestety ma rodziców mało odpowiedzialnych i często bywało tak,że dziecko było nam przekazywane bez pampersów, chusteczek, picia a nawet posiłków. musieliśmy kupować wszystko bo jak inaczej. Od tego czasu zawsze mam dla małego zapas ciuszków, pampersów i innych potrzebnych rzeczy , cóż z tego że wyglądamy jak wielbłąd obładowanie ale nic nas nie zaskoczy
.Margosia - gratuluję, że Twój synuś pomału się rozgaduje, u nas ciężko , coś tam po swojemu gada ale niewiele . Bardziej powtarza różne czynności po nas, kichanie, żółwik, piąteczka, plucie też mu wychodzi .---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
Ja nie gotuję , jestem antytalent kulinarny , tzn . coś tam zrobię ale bardzooo nie lubię. Dziś mam kotlety z indyka , wczorajsze . I chyba tyle dla mnie starczy .Idę pranie rozwieść póki maluch śpi jeszcze . |
|
|
|
|
#401 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale jak to tak bez niczego dawali dziecko pod opieke. i nie zwrociliscie im uwagi ? jak tak mozna
|
|
|
|
|
#402 |
|
Rozeznanie
|
To temat rzeka. Kłótni z tego tytułu było tyle, że szkoda gadać. Powiedziałam bratowej,że nie jest matką ale co zrobić, skoro bratowa to czysty pustak !!! Uwierz mi, że po moich przejściach wolałam sama opiekować się tą małą niż miała być z matką w domu, serce pękało bo kocham ją jak swoją. Do dziś jest praktycznie dzień w dzień u moich rodziców, praktycznie oni ją wychowują. Dlatego też z tego tytułu Julianka praktycznie w ogóle nie mogę zostawiać na dłużej , bo jak moja mama miałaby sobie poradzić z tym łobuzami . Sorrki za moje uzewnętrznienie ale jak tylko o tym pomyślę to szlag mnie trafia.
|
|
|
|
#403 |
|
Zakorzenienie
|
Agrafka dzięki..oglądałam
![]() Mamaszkrabka najpierw trzeba sprawdzić czy dziecko straciło przytomność.. delikatnie potrząsnąć albo w stópki poklepać i czekać na jakąkolwiek reakcję..poruszenie się, uchylenie powiek. Jeśli dziecko nie reaguje kładziemy na podłodze i delikatnie odchylamy główkę lub kładziemy sobie na ręce główką w dłoni i też główka lekko do tyłu..przybliżamy policzek i chwilę sprawdzamy czy czujemy oddech na policzku, patrząc czy klatka piersiowa się unosi. Wytyczne z 2010 roku mówią, że nie sprawdzamy już tętna, gdyż to nie jest taka prosta sprawa i można nie wyczuć. Więc pierwsze co sprawdzamy przytomność i później oddech..Jak stwierdzamy, że dziecko nie oddycha niemowlę do roku czasu uciskamy dwoma palcami pomiędzy sutkami na ok. 4cm w głąb..zdecydowane krótkie ruchy..po 30 uciśnięciach 2 wdechy (objąć szczelnie ustami nosek i usta i wtłoczyć powietrze..nie za dużo, bo my mamy znacznie większą objętość płuc i by u dzieciaczka nie utworzyć zbyt wysokiego ciśnienia). U dziecka powyżej roku uciskamy już nie palcami, a dłonią bez palców..nie wiem jak to określić..twardym spodem dłoni No i chyba to najważniejsze.. Jeśli jesteśmy sami i nie ma kto poza nami wezwać pomocy, to przez pierwszą minutę zajmujemy się dzieckiem, a później dopiero dzwonimy. Jakby co to mnie poprawcie lub dopowiedzcie.Mela ja jestem szczęściarą, bo mam na obiad rosół z kury od mamy.. |
|
|
|
#404 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() a/ urlop b/ druga ciąża/L4 c/ odchodzisz z pracy ?? Maksiul jadł ostatnio nektarynkę ale o dziwo nic mu nie było. Cytat:
![]() U nas dzisiaj mięsko z sosikiem, ziemniaki, surówka A wczoraj mieliśmy placki ziemniaczane, mniam ![]() A tak w ogóle to dzień dobry ![]() Ja jeszcze kawy nie piłam a tu już o obiedzie mowa
|
|||
|
|
|
#407 |
|
Konto usunięte
|
lecimy na zakupy
|
|
|
|
#408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja oglądałam 1 okiem i słuchałam 1 uchem więc niewiele zarejestrowałam ale dzięki ![]() ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- MYSZKA daj znać co powiedziała hv i lekarz. A może Nikodemowi akurat do czasu wizyty u lekarza się poprawi. Choć ja bym chyba zrobiła jakieś badania, choćby podstawowe. Ale super, ze je kawałki z rączki. Może stwierdził, że koniec z papkami, czas na widelec i nóż ![]() ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- A tak w temacie gotowania to cieszę się, ze przylatuje moja mamcia, pewnie czasem coś upichci- zawsze to jakaś odmiana |
|
|
|
|
#410 | |
|
Zakorzenienie
|
MAMASZKRABKA dzięki za info n/t basenu. Trochę się przeraziłam jak zaczęłam czytać, ze dałaś Igorowi deserek śliwkowy na basenie bo to trochę ryzykowne i nie wiem czy 2 pieluchy by Ci wystarczyły
. Dopiero doczytałam, ze po![]() Cytat:
I smaruj oprychę tym olejkiem, pomoże na pewno. To Ty ładnie jesteś osłabiona skoro znów podłapałaś choróbsko, musisz koniecznie wzmocnić organizm. Zdróweczka! |
|
|
|
|
#411 |
|
Zakorzenienie
|
Miszka dziecko mi dało spokojnie całości wysłuchać..zazwyczaj też nie jestem w stanie wyłapać wszystkiego o czym mówi przyszły pielęgniarz Ariel
Swoją drogą, ależ ma imię Bardzo fajnie mówi i tłumaczy..obrazowo i w porządku jakimś..A ja nie wiem czy cieszyć się, że wracam do pracy..boję się, że ilość obowiązków mnie wykończy. Od rana za*ieprz, bo do pracy na 6 (choć będę musiała napisać podanie o pracę od 7) i dziecko do żłobka wyszykować i odprowadzić, w pracy często zmuła i z tej zmuły jest się bardziej wycieńczonym niż jakbym bite 8h miała co w ręce włożyć. A później po dziecko/dom/obiad/pranie/sprzątanie, czyli wszystkie obowiązki, z którymi już teraz nie ogarniam I jeszcze dodam, że nie wiadomo jak nocki będą wyglądały..wolę zakładać, że Olek nie będzie całych nocy przesypiał
|
|
|
|
#412 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja na obiad mam kanapki Cytat:
![]() Cytat:
dziękuję. Teraz muszę się tego nauczyć na pamięć bo jak się człowiek stresuje w takiej sytuacji to różnie może być. a w czerwcu ![]() a/ urlop - prawie b/ druga ciąża/L4 - co to to nie c/ odchodzisz z pracy - za bardzo lubię swoją pracę Generalnie teraz ciągnę trochę około 1,5 etatu. Prowadzę szkółkę językową i od czerwca już ubędzie mi dzieciaków bo to już koniec roku więc zostaną mi tylko dorosłe osoby w ilości 6 szt i moja praca na 0,5 etatu jako tłumacz. Więc to raptem dwa dni w tygodniu jestem tym zmęczona bo pracę zaczęłam jak Igi miał 3 miechy. Każde dziecko jest inne i do każdego muszę podchodzić indywidualnie - dla każdego przygotować indywidualny tok nauki języka, materiały i oczywiście do każdego dziecka jest inne podejście. Dlatego nigdy nie chciałabym pracować w szkole to tam dzieciaki traktuje się jako grupę, a nie jako jednostkę.
|
|||
|
|
|
#414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skorzystasz? Edytowane przez mamaszkrabka Czas edycji: 2014-05-12 o 11:56 |
|
|
|
|
#415 |
|
Rozeznanie
|
A to Ja z moim maluchem , żeby nie było,że jestem jakąś oszustką i podczytywaczką
.
|
|
|
|
#416 |
|
Zakorzenienie
|
MERA super zdjęcie
Mały jest rozkoszny i podobny do Ciebie ![]() Ja nie mam tyle odwagi, żeby tu swoje zdjęcie wrzucić
|
|
|
|
#417 |
|
Rozeznanie
|
Ja podziwiam te dziewczyny które już pracują i zajmują się domem, ja nie wiem jak to ogarnę, choć na chwilę obecną nie mam powrotu do pracy ale chciałabym od września już gdzieś pracować (jak oczywiście coś znajdę). To pewnie kwestia przyzwyczajenia, przecież większość kobiet pracuje apotem zajmują się domem, są też takie które same muszą sobie radzić. Cóż zobaczymy we wrześniu jak to będzie.
---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- dopiero ogarniam wizaż i powiem szczerze ,myślałam ,że pojawi się to w innej formie. ups !. Czy któraś z Was podpowie mi jak wstawić zdjęcie bardziej incognito ? |
|
|
|
#418 |
|
Zakorzenienie
|
MERA masz już coś na oku czy będziesz dopiero szukać?
Na naszym terenie ciężko z pracą jest mi się akurat udało. Ja żałuję, że nie spędzam tyle czasu z Igim, ale albo rybki albo akwarium dlatego czekam do czerwca. Wy narzekacie na rutynę, a ja tu narzekam na brak czasu dla dziecka... nie wiem co gorsze... P.S. Właśnie siedzę w pracy MISZKA dziś mogę poczytać i popisać :PMERA niestety wszyscy zalogowani użytkownicy mogą zobaczyć tu na forum ogólnym zdjęcie. Bardziej anonimowo to chyba tylko jak się jest w klubie jakimś. Edytowane przez mamaszkrabka Czas edycji: 2014-05-12 o 12:10 |
|
|
|
#419 |
|
Konto usunięte
|
Mera ale fajni jesteście
Możesz wrzucić zdjęcie na jakiś serwis np. imgur i wrzucić tu tylko link. Ale plusem takiego wrzucania zdjęć, jak Ty zrobiłaś jest to, że widzą je tylko zalogowani użytkownicy. Ja mam kotlety ze wczoraj. Śliniakiem to mam wrażenie, że Artek chce się udusić, jak ma już dość jedzenia, taki bunt ![]() U mnie też nudy i rutyna, ale chyba wciąż wolę to, niż powrót do pracy. Jeszcze raz składam pokłony dziewczynom pracującym, ja się nie umiem wyrobić bez tego... Teraz siedzę w piżamie i odciągam... Mamaszkrabka jaki język? |
|
|
|
#420 | |||||
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
![]() Igi zasnał to mogę pospamować. Tzn muszę iść chate ogarnąć, ale to zaraz. byliśmy u pediatry na kontroli. Wysypka tylko potwierdziła, że to trzydniówka, teraz kontrola w piątek bo w niedzielę basen. mam nadzieję, że do tego czasu wysypka zejdzie, bo strasznie igiego wkurza. sammi; jak nowe autko? Iwonka; co u was? brawo! Cytat:
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46412057]Młody coraz częściej puszcza się na sekundę i sam utrzymuje równowagę. Bo wstawania podtrzymując się tylko jedną rączką jest już na porządku dziennym.[/QUOTE] brawo!! u nas też coraz częściej tak robi, a wczoraj trzymając mnie za jedną rękę przemaszerował kawałek. ja go nie prowadzam za rączki, tylko sobie siedziałam na podłodze, a on trzymał się mojej ręki kurde każdy postęp nasszzych maluchów strasznie cieszy.[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46412559] A i jeszcze śliniak to zło.[/QUOTE] u nas to samo, zwykle więc jemy bez.;p Cytat:
Cytat:
u mnie pesto. Cytat:
))))) miło was zobaczyć
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:56.

Dobrze, że macie małe szczęście Julianka ze sobą 
.
, upadków sporo już zaliczył, bo ma problem z zejściem na dół.
i brawa również za pierwsze kroczki.

nie mam jak obejrzeć.
Szkoda czasu, bo babka ostrożna jest we wszystkim...
.
dobrze, ze dzien wczesniej byla u babci jej chrzesnica i zostawila nam jakis komplet ze spodniami, mloda sie w nich topila 

ale jak to tak bez niczego dawali dziecko pod opieke. i nie zwrociliscie im uwagi ? jak tak mozna

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)