Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-12, 15:02   #2941
Varga
Wtajemniczenie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
mam w czwartek rozmowę o pracę. wczoraj wysłałam cv, a dziś rano już dzwonili czuję się zayebista, bo nawet nie posłałam żadnego LM, a w ogłoszeniu na stronie firmy było napisane, że wymagają.
Trzymam kciuki
Varga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 15:05   #2942
ParoleParole
Zakorzenienie

kjd3 tak
Kominek ma 9,5 cm..Co do wosków to nie wiem.. Trochę strasznie płytki jest Miałam połowkę YC i wzięłam jeszcze na połowę.. Bo cała połówka raczej sę by nie zmieściła... Zobaczę jak się roztopi bo dopiero wzięłam
Stary 2014-05-12, 15:05   #2943
201604250957
Konto usunięte

Cytat:
mam w czwartek rozmowę o pracę. wczoraj wysłałam cv, a dziś rano już dzwonili czuję się zayebista, bo nawet nie posłałam żadnego LM, a w ogłoszeniu na stronie firmy było napisane, że wymagają.
nie chcę Ci psuć radości ale to niekoniecznie świadczy dobrze o pracodawcy może się mylę i będzie wow (czego Ci życzę) ale sama ostatnio wysłałam CV (na wydawało mi się) super ofertę pracy, zadzwonili do mnie po półtorej godziny (!) z zaproszeniem na rozmowę w następny dzień, (nie)stety coś mnie tknęło i zaczęłam szperać intensywnie w google i okazało się, że to oszuści i naciągacze żerujący na starszych ludziach no ale ogłoszenie mieli piękne (praca na stanowisku administracyjnym, które w rzeczywistości było zapewne telemarketingiem w najagresywniejszej postaci)

a swoją drogą to czemu nie masz LM? napisanie nie trwa długo a można się w nim naprawdę fajnie zaprezentować i zachęcić pracodawcę do zaproszenia na rozmowę
201604250957 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 15:09   #2944
Varga
Wtajemniczenie

Jutro mam rozmowę o pracy w Klinice Okulistyki, praca na 1/5 etatu, tylko na umówione wcześniej badania. Kilka dni chodzę bardzo ucieszona z tej rozmowy
Stary 2014-05-12, 15:24   #2945
kjd3
only smart shopping

ParoleParole, ten kominek to będzie odpowiedni raczej do olejków, szkoda. A jaka ta róża?
kjd3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 15:34   #2946
dezire
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kashmirka Pokaż wiadomość

a swoją drogą to czemu nie masz LM? napisanie nie trwa długo a można się w nim naprawdę fajnie zaprezentować i zachęcić pracodawcę do zaproszenia na rozmowę

ja jestem ogólnie przeciwna pisaniu LM - zawsze omijam ogłoszenia o pracę z tym wymaganiem. Wychodzę z założenia, że jezli pracodawca ma 30 sec na zapoznanie się z CV to LM sie kompletnie wyklucza - kto to będzie czytał

oglądałam kiedyś jakąś panie specjalistkę od rekrutacji, która też przyznała że to strata czasu, choć sa argumenty za.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 15:43   #2947
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
nie chcę Ci psuć radości ale to niekoniecznie świadczy dobrze o pracodawcy może się mylę i będzie wow (czego Ci życzę) ale sama ostatnio wysłałam CV (na wydawało mi się) super ofertę pracy, zadzwonili do mnie po półtorej godziny (!) z zaproszeniem na rozmowę w następny dzień, (nie)stety coś mnie tknęło i zaczęłam szperać intensywnie w google i okazało się, że to oszuści i naciągacze żerujący na starszych ludziach no ale ogłoszenie mieli piękne (praca na stanowisku administracyjnym, które w rzeczywistości było zapewne telemarketingiem w najagresywniejszej postaci)

znalazłam ogłoszenie na gumtree i przesłałam cv przez portal, a tam akurat nie było nic o LM. potem wygooglowałam ich adres, bo chciałam jeszcze podejść doręczyć osobiście CV i LM właśnie (bo potem zobaczyłam na swojej stronie internetowej w ogłoszeniu, było zaznaczone że LM wymagany). miałam to zrobić w środę, bo dziś i jutro jestem od rana do nocy w obecnej pracy. no ale pani już dziś zadzwoniła i zaprosiła mnie na czwartek.

oszuści to nie są, ani żadna praca w telemarketingu. może odezwali się tak szybko, bo obecnie pracuję na bardzo podobnym stanowisku u konkurencji więc mogę być dla nich cenna

chociaż i tak bardziej mi zależy na pracy w firmie gdzie zanosiłam cv osobiście jakiś czas temu, tam rekrutacja trwa do czwartku

Edytowane przez 201801191006
Czas edycji: 2014-05-12 o 15:50
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 16:50   #2948
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:

Cześć Kashmirka
nurek119 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 19:58   #2949
201604250957
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dezire Pokaż wiadomość
ja jestem ogólnie przeciwna pisaniu LM - zawsze omijam ogłoszenia o pracę z tym wymaganiem. Wychodzę z założenia, że jezli pracodawca ma 30 sec na zapoznanie się z CV to LM sie kompletnie wyklucza - kto to będzie czytał

oglądałam kiedyś jakąś panie specjalistkę od rekrutacji, która też przyznała że to strata czasu, choć sa argumenty za.
Opinie są różne, ja akurat uważam,że list motywacyjny jest fajny o tyle, że jeśli wiemy, że coś w naszym cv jest nie do końca jasne lub może być traktowane jako wada to można w LM daną kwestię rozwinąć i przekuć w zaletę natomiast jeśli pracodawca wymaga LM to dla mnie nie ma dyskusji, daję mu to czego oczekuje
Cytat:
Napisane przez nurek119 Pokaż wiadomość
Cześć Kashmirka
cześć Nurku kupę lat

---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

Loloo to w takim razie powodzenia
Stary 2014-05-12, 20:05   #2950
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
natomiast jeśli pracodawca wymaga LM to dla mnie nie ma dyskusji, daję mu to czego oczekuje
Zebys sie kiedys mie zdziwila Przeczytaj kilka stron wczesniej o zanoszeniu/przesylaniu CV i niecnych praktykach w tej kwestii

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 20:11   #2951
punamama
Rozeznanie

A ja dzisiaj zaoszczedzilam na ciuchach bo poszlam do lumpka i obkupilam synka w cale 2 kg ubranek i wydalam tylko 100zl, podejrzewam ze normalnie za ta ilosc w sklepie zaplacilabym z 5 razy wiecej

Cytat:
i za to, zeby zaprosili Cie na druga rozmowe
Cytat:
Napisane przez Varga Pokaż wiadomość
Jutro mam rozmowę o pracy w Klinice Okulistyki, praca na 1/5 etatu, tylko na umówione wcześniej badania. Kilka dni chodzę bardzo ucieszona z tej rozmowy

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Zebys sie kiedys mie zdziwila Przeczytaj kilka stron wczesniej o zanoszeniu/przesylaniu CV i niecnych praktykach w tej kwestii

A co to za 'niechciane praktyki' ?
Stary 2014-05-12, 20:15   #2952
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez punamama Pokaż wiadomość
A co to za 'niechciane praktyki' ?
Niecne Skrócę: w mojej przeszłej oraz obecnej firmie jak ktoś wysyła swoje CV drogą mailową i jednocześnie ktoś inny przyniesie CV osobiście to pod uwagę brana jest tylko osoba, która CV przyniosła osobiście.
Stary 2014-05-12, 20:20   #2953
cpp
Rozeznanie

Cytat:
Niecne Skrócę: w mojej przeszłej oraz obecnej firmie jak ktoś wysyła swoje CV drogą mailową i jednocześnie ktoś inny przyniesie CV osobiście to pod uwagę brana jest tylko osoba, która CV przyniosła osobiście.
A w ogłoszeniu pisze się, że CV przyjmują wyłącznie drogą mailową, to też jest istotne
cpp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 20:35   #2954
punamama
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cpp Pokaż wiadomość
A w ogłoszeniu pisze się, że CV przyjmują wyłącznie drogą mailową, to też jest istotne
tzn, ze i tak lepiej jest zaniesc?
Stary 2014-05-12, 20:39   #2955
201607111632
Konto usunięte

Ja mam u siebie lumpka, gdzie jest zawsze 14zł/kg i to bardzo ładne ubrania
201607111632 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 20:47   #2956
punamama
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez amelsss Pokaż wiadomość
Ja mam u siebie lumpka, gdzie jest zawsze 14zł/kg i to bardzo ładne ubrania
niezle, ja place 48zl/kg w dzien dostawy
Stary 2014-05-12, 21:04   #2957
201604250957
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość

wiem, wiem czytałam ale nie należy mierzyć wszystkich jedną miarką moja przyjaciółka pracuje w bardzo prestiżowej firmie i choć nie jest zatrudniona w dziale HR często bierze udział w rekrutacjach i tam nie ma czegoś takiego jak takie "niecne praktyki", procedura to procedura, wybiera się najlepszych kandydatów i nie ma czegoś takiego jak przynoszenie cv, są jasno określone zasady rekrutowania i nie ma od tego żadnych odstępstw. Mnie osobiście rozśmieszyło to co napisała wtedy Varga bo

a) co z kandydatami, którzy pracują ale chcą zmienić pracę, to chyba oczywiste że trudno w tym wypadku żeby mieli sposobność złożyć CV osobiście

b) co jeśli ktoś kto wysłał CV ma dużo lepsze kwalifikacje i bardziej się nadaje na dane stanowisko a ktoś kto przyniesie osobiście CV nie ma odpowiednich umiejętności dla danego etatu? Przyjmuje się tego drugiego tylko dlatego, że ktoś sobie wydumał, że tej osobie bardziej zależy na pracy?

Nie no śmiech na sali co prawda nie wiem co to za branża i jakie stanowiska, ale ja mam takie doświadczenie i takiego rodzaju pracy szukam w której najważniejsze są umiejętności i owe doświadczenie zawodowe więc takie historie nie robią na mnie wrażenia. Wiem, że jestem wartościowym pracownikiem i jeśli ktoś będzie chciał mnie zatrudnić to z wyższych pobudek niż domniemanie o tym jak bardzo mi na danej pracy zależy
Stary 2014-05-12, 21:06   #2958
201801191006
Konto usunięte

dziękuję dziewczyny za kciuki dam znać jak już będzie po wszystkim

Cytat:
Napisane przez punamama Pokaż wiadomość
tzn, ze i tak lepiej jest zaniesc?
to ja pytałam czy zanieść osobiście czy nie, mimo że w ogłoszeniu było napisane, że zgłoszenia tylko mailowo. no i z dyskusji wynikało, że lepiej iść osobiście, co w sumie potwierdziła mi też koleżanka od rekrutacji. no i Varga mówi, że u niej w pracy się to stosuje

poszłam i zaniosłam, bardzo pozytywnie wspominam te kilka minut tam, a pani powiedziała, że docenia moją osobistą fatygę, więc może się to opłacało. bardzo czekam na telefon od nich, bo to 10min ode mnie i praca fajna.

---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

Kashmirka, Varga pisała że w jej branży doświadczenie wszyscy mają mniej więcej takie samo, więc bierze się pod uwagę zaangażowanie jakim jest doręczenie CV osobiście.
Stary 2014-05-12, 21:11   #2959
Varga
Wtajemniczenie

loloo, dziękuję

Ulatniam się z wątku. Cały czas są jakieś docinki, a to odnośnie czyjegoś sposobu na oszczędzenie, a to na temat jedzenia, a to na temat pracy. Skoro moja rada dla loloo była śmieszna to no cóż. Nie będę więcej ich pisała.
Życzę powodzenia w oszczędzaniu
Pozdrawiam
Stary 2014-05-12, 21:14   #2960
201604250957
Konto usunięte

Cytat:
Kashmirka, Varga pisała że w jej branży doświadczenie wszyscy mają mniej więcej takie samo, więc bierze się pod uwagę zaangażowanie jakim jest doręczenie CV osobiście.
ale jak to możliwe? no chyba, że to jakieś proste stanowiska nie wymagające kwalifikacji? nie wiem jak ja bym szukała do firmy sprzątaczki na pół etatu to też bym może przychylniej spojrzała na CV przyniesione osobiście? chociaż u nas akurat jeśli szukamy kogoś na jakieś nie wymagające stanowisko to rozpuszczamy wici, pytamy pracowników czy ktoś z ich rodziny czy znajomych nie szuka pracy, a że czasy są jakie są to zawsze się ktoś znajdzie no ale u nas jest specyficznie bo firma jest rodzinna i mile widziane są osoby z polecenia za które ktoś może poręczyć

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ----------

Cytat:
loloo, dziękuję

Ulatniam się z wątku. Cały czas są jakieś docinki, a to odnośnie czyjegoś sposobu na oszczędzenie, a to na temat jedzenia, a to na temat pracy. Skoro moja rada dla loloo była śmieszna to no cóż. Nie będę więcej ich pisała.
Życzę powodzenia w oszczędzaniu
Pozdrawiam
ale dlaczego się obrażasz? napisałam przecież tylko swoje zdanie i śmiałam stwierdzić, że fakt że u Ciebie tak jest nie sprawia, że należy sądzić że wszędzie jest tak samo
Stary 2014-05-12, 22:24   #2961
Lynn
Zakorzenienie

Ja z kolei nie wysyłam CV na ogłoszenia pojawiające się na bezpłatnych serwisach typu gumtree, gratka.
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 22:27   #2962
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez Lynn Pokaż wiadomość
Ja z kolei nie wysyłam CV na ogłoszenia pojawiające się na bezpłatnych serwisach typu gumtree, gratka.
?? dlaczego ?
w czym te portale są gorsze ?
Stary 2014-05-12, 22:33   #2963
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
?? dlaczego ?
w czym te portale są gorsze ?
Duże, szanujące się firmy nie ogłaszają się na tych portalach. Poza tym często w treści nie ma nazwy firmy, nie wiadomo gdzie dane mogą trafić. Ja bazuję głównie na pracuj.pl i na stronach danych firm.
Stary 2014-05-12, 22:35   #2964
cpp
Rozeznanie

Cytat:
Duże, szanujące się firmy nie ogłaszają się na tych portalach. Poza tym często w treści nie ma nazwy firmy, nie wiadomo gdzie dane mogą trafić. Ja bazuję głównie na pracuj.pl i na stronach danych firm.
Robię dokładnie tak samo Nawet nie wiedziałam, że na gumtree są oferty pracy
cpp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 22:46   #2965
201801191006
Konto usunięte

ja mam obecną pracę z gumtree, rozmowa kwalifikacyjna w czw z gumtree i ta oferta, na której mi najbardziej zależy również. może nie są to olbrzymie korpo, ale oszuści też nie.
Stary 2014-05-12, 23:18   #2966
ckin2u
Zakorzenienie

ja uwazam ze wlasnie takie mniejsze firmy albo prywatne oglaszaja sie na takich portalach a sama wolalabym pracowac w mniejszej lub prywatnej gdzie sie pracownikow na pewno bardziej szanuje niz w wielkich korpo gdzie wszyscy sa pionkami
ckin2u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-13, 08:20   #2967
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ckin2u Pokaż wiadomość
ja uwazam ze wlasnie takie mniejsze firmy albo prywatne oglaszaja sie na takich portalach a sama wolalabym pracowac w mniejszej lub prywatnej gdzie sie pracownikow na pewno bardziej szanuje niz w wielkich korpo gdzie wszyscy sa pionkami
Masz doświadczenie zarówno w małej firmie i w korpo, że jesteś w stanie obiektywnie porównać? Ja mam i niestety, ale ja jestem za korpo. Tutaj właśnie widzę szacunek do pracownika. Pewnie kwestia na co się trafi, ale większe szanse na rozwój, lepsze zarobki, lepsze traktowanie widzę w korpo.

Moi znajomi natomiast pracują w małych firmach, są cienci na korpo, a żadne nie pracowało w korpo, więc opinie mają wyrobioną z powietrza
Stary 2014-05-13, 08:44   #2968
rybkaa90
Zakorzenienie

Ja mam porównanie, pracowałam w dużej międzynarodowej korporacji i niewielkiej firmie rodzinnej To jest mit, że w firmach rodzinnych panuje super atmosfera i pracownik jest nie wiadomo jak doceniany Guzik prawda, miałam wrażenie że kochane szefostwo patrzy jak by tylko wydoić tego biednego pracownika, spoufalając się z niektórymi wprowadzało dziwne relacje wśród załogi. Pensja marna, zero socjalu, bo firma ciągle w fazie rozwoju. Nigdy nie było na nic kasy. Zero szans na rozwój, awans Żadnej podwyżki, premii - nic! W wielkiej korporacji, gdzie niby tak pomiatają i nie szanują człowieka spotkałam się z zupełnie innym stylem zarządzania. Jeśli pracownik daje od siebie 100% jest doceniony i nie jest to pochwała prezesa Miałam możliwość uczestniczenia w różnych kursach doszkalających, eventach, mimo że teoretycznie nie powinno mnie brać pod uwagę - pracownik na zastępstwo, czas określony. Bardzo miło wspominam ten okres i zazdroszczę osobom, które mogą tam pracować. Warunki pracy - bajka Słoneczne, przytulne biura z super pokojami socjalnymi - kawa, herbata, ekspres, lodówka, zmywarka, kuchenka, świeże owoce i warzywa... W ciepłej rodzinnej firmie nawet stołu nie było. Na sam koniec też "bardzo ładnie" zostałam potraktowana, nawet nie usłyszałam dziękuję., nie wspominając o jakiś pieniądzach. Wiadomo nie można generalizować, wszędzie się znajdą takie "asy" , zarówno w małych firmach jak i korpo Mam porównanie, jak teraz chodzę na rozmowy i widzę wielkiego bufona, dorobkiewicza, który myśli że jest nie wiadomo kim, to nóż mi się w kieszeni otwiera.
Teraz marzę o jakiejkolwiek pracy Przydałby się pieniądze i podbudowanie własnej wartości. Nie wiem czy jest jakiś zastój, czy ja sie do niczego nie nadaję.

06.09.2014

Edytowane przez rybkaa90
Czas edycji: 2014-05-13 o 08:50
rybkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-13, 09:05   #2969
201604250957
Konto usunięte

Cytat:
ja też bazuję głównie na pracuj.pl ale zaglądam też na gumtree, odkąd wprowadzili opłaty za ogłoszenie o pracę (symboliczne 10zł no ale zawsze) to uspokoiło się trochę i nie ma już tyle ogłoszeń od naciągaczy natomiast myślę, że nie ma co skreślać takich portali bo np. u mnie w firmie jak szukaliśmy chociażby pracowników na magazyn to ogłaszaliśmy się na gumtree właśnie bo koszt dodania ogłoszenia na pracuj był dużo, dużo wyższy natomiast myślę sobie, że na pracuj jest najwięcej wartościowych ogłoszeń bo jak ktoś zapłaci tyle kasy za ogłoszenie to chyba ma do zaoferowania poważną ofertę aczkolwiek naciągacze o których wspominałam wcześniej skusili mnie właśnie takim pięknym ogłoszeniem na pracuj.pl
Stary 2014-05-13, 09:56   #2970
ckin2u
Zakorzenienie

Cytat:
Masz doświadczenie zarówno w małej firmie i w korpo, że jesteś w stanie obiektywnie porównać? Ja mam i niestety, ale ja jestem za korpo. Tutaj właśnie widzę szacunek do pracownika. Pewnie kwestia na co się trafi, ale większe szanse na rozwój, lepsze zarobki, lepsze traktowanie widzę w korpo.

Moi znajomi natomiast pracują w małych firmach, są cienci na korpo, a żadne nie pracowało w korpo, więc opinie mają wyrobioną z powietrza
Tak, mam porownanie
I to jak traktuja w duzych firmach jest po prostu smieszne

ale to moje zdanie
ckin2u jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości