|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2941 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Cytat:
a można wiedzieć ile płacicie za zajęcia? ciekawa jestem jak to cenowo wygląda w innych miastach uff dajesz nadzieje ![]()
|
|
|
|
|
#2942 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2943 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ponoć są też tabletki ale krople czy kapsułki z płynem lepiej się wchłaniają
|
|
#2944 |
|
Raczkowanie
|
Intell - zabojcze 35 zl za pół godziny pluskania. Górny Śląsk.
Mówię Ci, będzie dobrze. No i podejdz do tego z luzem. Spokojna mama to spokojniejsze dziecko Puna - no czaje baze, ale 2 kg?! :-D
|
|
#2945 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Haha ;d z tym, że nie mialam ŻADNYCH ubrań dla niego na 68 a 62 juz sie powoli ciasne robia
|
|
#2946 |
|
Raczkowanie
|
Stwierdzam, ze na naszym wątku jest bardzo zgodnie i harmonijnie. Panuje jednosc mysli i dzialan.
Dlatego nikogo chyba nie zdziwię, jak napisze, ze my tez o maly wlos nie poszlismy w ten weekend z malym na basen. Zniechecil mnie tylko ten chlor w wodzie...---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- punamama dwa kilo ciuchow zmiescic do szafy to nie lada wyczyn! ![]() ---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- celin nie wiedzialam, ze wit d jest tez pomocna przy schorzeniu zebow. Moja kuzynka bierze wit d lecząc w ten sposob stany depresyjne. Widac, ze to niedoceniona, wszechstronna witamina. Jak moj Tymek mial 3 mc kazala mi lekarka odstawic wit. D, bo ciemiączko za szybko zarastalo. Ciemnogrod normalnie :\
|
#2947 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.portaldentystyczny.pl/pac...wia-zebow.htmlTymek nadal nie bierze wit.D?
|
|
#2948 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlaczego ciemnogród? Sorki ja pytam bo jestem raczej z tych , które ostrożnie podchodzą do witaminy D. Wogole do wszystkich sztucznych witamin. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
|
#2949 |
|
Raczkowanie
|
My wit.D nie używamy wlasnie ze wzgledu na szybko zarastajace ciemiaczko. Rada pochodzi niezaleznie od pediatry i neurologa.
Dlaczego ciemnogrod? :-P
|
|
#2950 |
|
Rozeznanie
|
owszem,z wit.D nie należy przesadzać ale brać pod nadzorem lekarza.są różne przypadki,jedne dzieciaczki mają przerwę w braniu a innym zalecają większą dawkę np.mojej szwagierki syn musiał brać dawke 1000 przez miesiac bo miał miękkie kości czaszki z tyłu-było czuć pod palcami że jest coś nie tak.
sa też badania na zawartość wit.D w organizmie,dla dzieciaczków to koszt ok 100zł
|
#2951 |
|
Raczkowanie
|
Edit, przeczytałam ale nic nowego artykuł nie wniósł
![]() I tu chyba jest pies pogrzebany bo bardzo wiele osób bierze ją "ot tak", bo "tak trzeba", nie kierując się opinią lekarza popartą badaniem, a swoimi przekonaniami. Dzien dobry ;-)
Edytowane przez Caillouu Czas edycji: 2014-05-13 o 07:33 |
|
|
|
#2952 |
|
Rozeznanie
|
to była pierwsza lepsza stronka w googlach
moze jakby więcej poszperać znalazło by się coś lepszegodziś zaczynamy z Arturem przygodę ze szczepieniami
|
#2953 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dziś jestem wyrodną matką- dziecko całą noc przespało w jednym pampersie. Pierwszy raz . Na szczęście odparzeń nie stwierdzono.Mój Jaś też ma małe ciemiączko.Muszę zatem zapytać o podawanie wit. D. Jutro idziemy na pierwsze szczepienie. Boję się jak cholera :mdleję:, mimo, że w szpitalu już mi dziecko pokuli (4 razy wenflon i 2 razy pobrana krew). |
|
|
|
|
#2954 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Arturowi przebierałam w nocy na samym początku jak robił kupiszcza teraz śpi w jednym ok 12 godz
23.06.2007r Dzień Ojca-Milena 28.02.2014r Imieniny taty-Artur Edytowane przez celin10 Czas edycji: 2014-05-13 o 07:57 |
|
|
|
|
#2955 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2956 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za szczepieniaWyjdziemy chyba na spacer choć jeszcze wcześnie ale słonko świeci. Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
|
|
#2957 | |||||||||||
|
Zadomowienie
|
Witam z rana
Kazik dziś kończy 4 miesiące (kiedy to minęło?) Już wybawiony znowu śpi a ja Was nadrabiam Świat jest znów piękny-mój przewidywany okres to kolejne zapalenie piersi, ale od niedzieli mam antybiotyk i już widzę poprawę ![]() THE LIGHT- widziałam dyskusję na fb, nikt Cię nie usuwał, ale ponoć łatwo jest to zrobić samemu (dziewczyny testowały)-wracaj szybko Cytat:
na szczęście moja pediatra nie jest z panikujących i mimo że chodziło o przekręcanie się, to też stwierdziła, że jest jeszcze czas i bach-w niedzielę mój syn na boku (pękam z dumy) My na pierwszych zakupach (ale w delikatesach) byliśmy jak mały miał coś miesiąc-przy okazji badania słuchu ![]() Cytat:
mój ma normalną główkę, mimo że leży na plecach, ale włosy wytarte w pasek, tak się kręci. Nie wiem, co gorsze Ja chcę kupić spacerówkę na koniec maja i na razie błądzę we mgle... Ma być lekka I nieduża (więc parasolka?), rozkładana do płaskiego (Kazio jeszcze nie siedzi a już chcę go wozić) I wytrzymała (na codzień głównie jeździmy po trawie I piachu) a jednocześnie najlepiej żeby nie kosztowała więcej niż 350 zł Cytat:
mój już też się zrywa z półsiadu, ale go cofałam, bo myślałam, że tak trzeba a teraz po Waszych postach mam wątpliwości... Daj znać, co Ci powie lekarz I też podłączam się do pytania o wózek ![]() Cytat:
zazdroszczę wakacji, gdzie jedziecie? Cytat:
też bym się wybrała, i też mnie zastanawiają te rzeczy. I jeszcze gdzie iść ![]() Cytat:
Dominik w ogóle jest najdzielniejszym dzieckiem tego forum, co to dla niego zęby ![]() Cytat:
ciekawe, czy się zmieszczę w swój strój... Cytat:
brak słów! Cytat:
Wow! Nie odważyłabym się, brawo! Cytat:
my dostaliśmy razem z ciuszkami w darach takie babydream, zastanawiam się, czy nie przetestować ich w wannie ![]() Cytat:
I ma trochę za duże ciemiączko -już urodził się z większym a teraz każdy lekarz się pyta, czy mu dajemy wit. D. Dosłownie każdy-czy na usg,czy na kontroli, nawet ortopeda do ubiegłego tygodnia dostawał 2 razy w tygodniu podwójną dawkę, ale teraz mamy wrócić do pojedynczej bo idzie lato
|
|
#2958 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny napisalam ciemnogrod w odniesieniu do decyzji pani doktor sprzed siedmiu lat, bo dzis bym sie nie zastosowala.
Moj siedmiolatek od 3 miesiaca zycia nie przyjmowal wit d, okupil to tzw. Szewską klatką piersiową, oslabionym szkliwem zebow, po prostu zeby w oczach znikaly "zjadane" przez próchnice. Ma oslabione kosci, tzn. czesto bolą go kosci, wtedy masujemy je i rozgrzewamy, zeby troche ulzyc. Wtedy balam sie przedawkowania tej witaminy, dzis wiem, ze jej przedawkowac nie mozna. Co do ciemiączka - Lekarze sa niedouczeni i wolą zalecic odstawienie wit d niz poszukac innego rozwiązania ![]() To takie moje rodzinne doswiadczenia niestety.
|
#2959 | |||
|
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Wczoraj byliśmy na spacerze w chuście. To był mój samodzielny debiut. W koncu spacer nie skończył się rykiem... Ale za to na końcu złapał nas deszcz, więc okryłam Adasia moim płaszczykiem, a sama dzielnie mokłam ![]() Zrobiłam wczoraj małe internetowe zakupy. W tym jakieś gryzaki, bo mnie już dobija fakt, że moje dziecko non stop trzyma łapy w buzi. A zębów nie widać. Zakupiłam też kubeczek treningowy polecany chyba przez Celin i łyżeczkę. Bo za 2 tygodnie pierwsza marchewka ![]() No i jeszcze mały poranny sukces. Po 10 minutach intensywnej pracy i wykorzystaniu niemal całej powierzchni naszego łóżka Adasiowi udało się przekręcić się z brzuszka na boczek i z powrotem. Zamach pupą i jest. Wczoraj udało się z plecków na boczek. Cytat:
Cytat:
Cytat:
I jeszcze takie głupie pytanie. Rozumiem, że kości czaszki są miękkie. A twarzy? Czy jeśli dziecko dużo leży na brzuchu to może sobi zniekształcić twarz? Edytowane przez idaikot Czas edycji: 2014-05-13 o 10:01 |
|||
|
|
|
#2960 |
|
Raczkowanie
|
Mojemu Dziecku nie chce się przekręcać... Raz to zrobiła, tj kilka razy pod rząd jednego dnia i na tym koniec. A za dwa tyg. kończy 5 mies.
![]() Zaczynam się poważnie martwić. Ktoś się pytał o cel podróży wakacyjnej - w góry jedziemy, w Beskidy
|
|
#2961 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale oczywiście , ze witaminę D mozna przedawkować. Jej nadmiar ma negatywny wpływ na nerki. Jesteś przekonana ze szewska klatka to wynik krzywicy? Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
|
#2962 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2963 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ad.1gratuluje spacerku chustowego trzeba było pisać że sie wybierasz to bym lukała za mamuśka chustową![]() ad.2 mam nadzieję że z kubeczka będziesz zadowolona tak jak ja ad.3 ![]() wielkie, ja jeszcze trochę muszę poczekać na fikoły![]() ad.4 hmm wiesz nigdy się nad tym nie zastanawiałam ale raczej na brzuchu nie lezy tyle co na plecach. pytanie spowodowało taki uśmiech ![]() ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- Artur dopiero przed chwila powitał dzień po jedzonku o 22 jadł o 5 później o 9 ale stwierdził ze pośpi do przedpołudnia to chyba w nagrodę dla mnie za wczorajszy dzień marudy
|
|
#2964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Caillouu mój umie się przewracać z brzuszka na plecy ale nie umie 100% sam trzymać główki (a w niedzielę skończył 3m), więc to różnie bywa z tymi umiejętnościami |
|
|
|
|
#2965 |
|
Raczkowanie
|
Konsternacja - ale twój jest o całe półtora miesiąca młodszy....
|
|
#2966 |
|
BAN stały
|
Witam się po dlugiej nieobecności
Raduś za 8dni skonczy 4 miesiące a za nami wielkie postępy wprowadziliśmy papu nie sa to ilosci do pojedzenia raczej dla smakowania i tym oto sposobem rano jest owoc okolo 1/2 słoiczka a wieczorem przed spaniem okolo 60ml kleiku ryżowego a tak to kp większość owoc sama mu robie bo sloiczki jakoś mu nie podchodzą. Jak narazie bilnas jest taki iż próba podania brokulów skonczyła się wielkiem placzem po 2 lyżeczkach, po kilku próbach marchew i jabłko czy to sloiczkowe czy robione przezemnie tez są niedobre, dynia tak średnio uwielbia za to banany, ziemniaka i kleik ryżowy obecnie jesteśmy na etapie banana i owoców leśnych i nawet jest to akceptowane. W najbliższym czasie do kleiku planuje zacząc podawac kaszke z glutenem. Mały waży 6,3kg nosi już rozmiar 68 niektóre juz 74, kończymy ostatnie opakowanie pampków 3 i zaczynamy 4ki. Jak chodzi o pelzanie do przodu kilka razy probowal ale większą frajde sprawia mu pełzanie do tylu na raczka Z plecków obraca się na boczki ale z brzuszka się nie rusza ostatnio ma nową zabawe leżąc na pleckach lapie się za stópki i buja się na boki przeslodki widok. Niestety ale i chorobsko nas nie ominelo tydzien przeziębienie przerodzil się w tydzien zapalenia oskrzeli ale dzięki bogu przeszlo dzielnie to zniósl gorzej ze mną bo martwilam się strasznie jedynie po katarku zostaly zle wspomnienia bo do dziś nie da sobie ruszyc noska. Coraz intnsywniej zaczyna siadać główke stabilnie trzyma tylko się giba na boki, polożynow z lekkim podparcim siada ale z racji tego gibania kladę go na płasko wtedy jest obraza i nadyma się jak balon probując siadac. Ma milion gryzaków a i tak najlepsze rączki chociaż uwielbia mnie gryźć jak tylko dojrzy moją dłon to rzuca się na nią z otwartą paszczką jak wygłodzony rekin, uwielbia targac mnie za wlosy i łapać wszystko co nie powiniem. Nierozstaje się z pszczólką lamaze choć naszym nowym nabytkiem jest pianinko wiązane do łóżeczką bardzo lubi w nie kopać Najpiękniejszą rzeczą na świecie jest jego śmiech każdy słysząc jego chrapliwe ehe ehe ehe pada ze śmiechu. Teraz jesteśmy na etapie ząbkow wyrzynają się 2 dolne jedynki i nie jest źle jak do tej pory żel poszedł tylko raz w ruch. Przeżyliśmy ciemienuche i tradzik niemowlęcy teraz już same piękne chwile przed nami W sierpniu będziemy brać ślub i chrzcić małego na jednej uroczystośći niestety ale ze względu na poczatek budowy musieliśmy to odsunąc w czasie bo planowanym terminem miała być wiosna.Fajnie tu zajrzec po czasie i poczytać o waszych maluszkach ale widzę że wielku mam nie ma, gdzie te czasy że po kilku h nieobecnośc bylo tyle stron że ciężko bylo nadrobić ehh... Pozdrawiam was i całuje wasze maluszki
|
|
|
|
#2967 |
|
Zakorzenienie
|
Według książki Heidi Markoff Pierwszy rok z życia dziecka po ukończeniu 4 miesiąca dziecko być może będzie umiało się przewrócić z brzuszka na plecy
lub odwrotnie a nie na pewno nie ma co się martwićU niej stopniowanie umiejętności jest takie:dziecko powinno umieć prawdopodobnie będzie umieć,być może będzie umiało więc nie ma co się martwić
|
|
|
|
#2968 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do klatki - ile lekarzy tyle opinii. W 100% nie jestem pewna czy to krzywica, moze to byc tez genetyka... Kazdy diagnozuje inne przyczyny :\
|
|
#2969 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Cytat:
ja tez przebieram tylko rano juz nie ma co go wybudzac w nocy a pampers i tak nie jest bardzo zasikany
|
|
#2970 |
|
Rozeznanie
|
Hejoo, witamy się.
Ta rybka z FP to najbardziej udany prezent jaki dostał Karol Świeci, gra muzykę i ma jeszcze lusterko ImageUploadedByWizaz Forum1399981104.974984.jpg
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:54.

. Na szczęście odparzeń nie stwierdzono.
za szczepienia

trzeba było pisać że sie wybierasz to bym lukała za mamuśka chustową