|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Wychowanie moje panie to nie tylko odchowanie
Watek na temat wychowania dzieci i roznych metod w tym wzgledzie. Dosc dlugo czekalam aby go zalozyc ale w koncu jest
![]() Wychowuje moja poltoraroczna corke prawie od poczatku i dla niektorych jest to nie do przyjecia( ba uwazaja ze prawie krzywde jej robie Zapraszam inne rozsadne mamy do wyrazania swoich opini w kulturalny sposob, i dzielania sie metodami wychowawczymi Naprawde dziecinstwo to nie tylko czas na poblazanie( tzw szczesliwe dziecinstwo) ale takze czas na nauczenie sie dla dziecka jak byc szczesliwym w doroslym zyciu.Jedno drugiego nie wyklucza w mojej rzeczywistoci ale dla ''niektorych osob'' jest to nie do ogarniecia Jest to czas ograniczony i to bardzo, zwazywszy na to jak mlode pokolenie ogolnie garnie sie do doroslosci i to w malo ciekawy sposob.
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wychowanie moje panie to nie tylko odchowanie
A co rozumiesz pod pojęciem "wychowanie"?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Też mnie to zastanawia co rozumiesz pod pojęciem "wychowanie"?
Dla mnie normalne jest, że dzieci od momentu kiedy stają się rozumne i gotowe świat poznawać uczymy różnych rzeczy, najróżniejszych. Zaczynając od tego, że się nie wkłada palców do kontaktu, nie dotyka gorącego, nie rzuca piaskiem w inne dzieci niektórych zasłyszanych słów się nie używa, śmieci wrzuca się do kosza, że miło jest kogoś przywitać, czy pożegnać, krzyczeć nie wolno na cały regulator i takie tam... Wg mnie to jest proces naturalny, że od początku pewnych rzeczy dzieci uczymy - stosownie do wieku i ich możliwości pojmowania świata. Nie znam nikogo, absolutnie nikogo kto by do jakiegoś wieku pozwalał dziecku dosłownie na wszystko a od powiedzmy 3 lat stwierdził "od dziś je wychowuję i wprowadzam zasady".
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo kojarzy mi się to, co napisałaś z pewną mamusią widzianą ostatnio na placu zabaw. Jej roczna córeczka chciała pobawić się zabawką należącą do innego dziecka, więc się wyrywała mamie i płakała, a mama na to: - Nie wymuszaj, nie będziesz mną rządzić. Aha. ![]() Lubię takich "stanowczych" rodziców. Taka tresura i usilne pokazywanie przed dzieckiem (i otoczeniem), kto tu rządzi. Albo moja znajoma, która dwulatkę (!!!) wysłała do pokoju za to, że obrywała listki z rośliny. Cieszy się to poparciem niektórych, że "trzyma krótko" (cytat) dziecko. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Jakieś przykłady tego wychowania? Bo nie wiem czy popierać
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dokladnie na przykladzie gniazdka , ucze ze tam sie palcow nie wklada, dziecko jest w stanie zrozumiec ze tak nie wolno, nie musi od razu rozumiec jak dziala elektrycznosc i ze krzywde moze zrobic. Co robie chyba najbardziej konrowersyjne jak dotychczas dla innych jest dawanie lekkich klapsow jako podkreslnika ze tak nie wolno gdy cos jest"brojone'' , nie przy wszystkim tylko przy kardynalnych rzeczach+ ktore maja dlugotrawle konsekwencje albo zagrazaja zdrowiu lub zyciu . Przy zwyklych po prostu tlumacze, wielo.. wielokrotnie Taka metode sobie wymyslilam przed zastosowaniem, i uwazam ze jest bardzo pomocna. mam bardzo energiczne i zywe dziecko, i do tego glosne, robiace co chce ![]() chyba ze mama powie ze jest inaczej Vixen Tez byc ukarala dwulatke jesliby mi oberwala liscie z rosliny, z zaznaczeniem jesli by byla wczesniej uczona ze tak nie wolno. 2 latek to calkiem rozumne dziecko choc niektorzy rodzice tego nie zauwazaja. ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- przyklady wychowania, to nie metody, musze sie zastanowic ![]() A prosze, dziecko sie mnie pilnuje z reguly na spacerze, bez ani jednego klapsa to osiagnelam Najpierw w centrum handlowym zeby miala ograniczona przestrzen ![]() a moze wy opiszecie swoje metody wychowawcze i rezultaty? ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Cytat:
![]() To bardzo czeste ze w wieku przedszkolnym badz wczesno szkolnym jest nagle =to juz powinno byc odpracowane a nie jest, tylko przewaznie jakis organ pedagogiczny musi naswietlic problem
I'm looking for a husband... ![]() Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje, szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje Edytowane przez dzinek Czas edycji: 2014-05-13 o 14:12 |
||
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
generalnie to też coś tam "osiągnęłam", a dziecku klapsa nie dałam nigdy, więc da się chyba bez tych "klapsów"...
metody "lekkich klapsów" nie pojmuję dla mnie klaps to przemoc. nie metoda wychowawcza. nie ważne czy "lekki" czy jakiegoś innego kalibru... |
|
|
|
|
#8 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Tez jestem zwolenniczka wychpwania.Zeby dziecko zrozumiala, ze rodzice tez musza spac, jesc, myc sie czy nie wiem np. umyc podloge, a ono w tym czasie pobawic sie samo.Ze nie musza nad nim sleczec 24h na dobe, ze nie kazda jego zachcianka musi byc spelniona w trybie natychmiastowym, ale klapsy oj nie nie, absolutnie |
|
|
|
|
|
#9 | |||
|
Zakorzenienie
|
Od razu jakoś wyczułam, że jesteś moim ulubionym typem rodzica, wychowującym dziecko "na pokaz", żeby było takie zdyscyplinowane, podobało się starszym paniom, ciociom i babciom, a masz gdzieś, co czuje dziecko.
Specjalnie dla Ciebie Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy: Art. 95. § 1. 59) Władza rodzicielska obejmuje w szczególności obowiązek i prawo rodziców do wykonywania pieczy nad osobą i majątkiem dziecka oraz do wychowania dziecka, z poszanowaniem jego godności i praw. Podkreślenie moje. Cytat:
Co do klapsów, to chyba jesteś ewidentnie niedoinformowana, bo: Art. 961. 63) Osobom wykonującym władzę rodzicielską oraz sprawującym opiekę lub pieczę nad małoletnim zakazuje się stosowania kar cielesnych. Cytat:
Hm, no to widocznie moje dziecko jest ewidentnie mniej rozumne, bo jakoś wątpię, że wielce głęboko pojmuje, dlaczego nie można czegoś tam niszczyć (bo to kosztuje, bo na to ktoś musi zarobić, bo to brzydko wygląda itp.). Ona po prostu robi to z ciekawości i dla zabawy, i tyle. Co nie znaczy, że pozwalam to robić. Chociaż w sumie nie jest typem destrukcyjnym, no popatrz, a nie karałam i nie zanudzałam jej tyradami. I jestem ciekawa, jak byś ukarała? Lekki klaps? Cytat:
To NIE JEST wychowywanie, to jest zwyczajna tresura, niestety często stosowana. Nie masz się czym chwalić. Bo jak rozumiem taki był cel tego wątku. Ja testem też przeciwnikiem długiego i wielokrotnego tłumaczenia czegoś tak małemu dziecku, bo nikt nie lubi słuchać kazań i takiego długiego pitolenia. Jestem zwolenniczką unikania sytuacji konfliktowych, podążania za dzieckiem i dostosowywania się do poziomu jego dojrzałości. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2014-05-13 o 14:33 |
|||
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
Vixen daruj sobie ocene moich metod. Dla nie i dla mojego dziecka sa one bardzo dobre. Dla ciebie nie musza
Od rau widac ze wlasnie Ty uwazasz ze dziecko jest na dane cos za male. Eot
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
Y... Dwulatkę chcesz nauczyć, co to jest elektryczność? Nie lepiej zabezpieczyć kontakty?
![]() 100 letnią wazę postawisz w zasięgu ręki dziecka i grożąc klapsem zakażesz dotykania? Nie lepiej postawić wyżej? I bijesz dziecko, żeby 'zrozumiało''? Do którego roku życia będziesz stosować tą "metodę". 10 latkowi też dasz klapsa, jeśli zrobi coś przeciwko tobie? A 15 latkowi? Rozumiem, że wówczas to będą musiały być mocniejsze klapsy? A jeśli, mimo klapsa, nie posłucha? Jakie metody będziesz stosować później, kiedy klaps nie będzie działał? Czy, kiedy Twój mąż ma inne zdanie niż Ty, dostaje klapsa? Tak, dwulatek to rozumne dziecko i nie trzeba przemocy, żeby zrozumiał. I szybko nauczy się, że silniejszy ma zawsze rację. Na zawsze to zrozumie. I będzie biciem przekonywać innych, słabszych do swojej ,,racji". Nie mam więcej nic do dodania w tym wątku
Życie na czas? Czas na życie! Edytowane przez Ineczka33 Czas edycji: 2014-05-13 o 14:43 |
|
|
|
|
#13 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie demonizujcie, troche rozsadku. Nie robie krzywdy mojemu dziecku ![]() Jednak napisalam celnie w pierwszym poscie ![]() Nie o ocene mi chodzi bo ja jestem sczesliwa ze swoim wyborem i moje dziecko rowniez Tylko o wymiane doswiadczen, i sposobow Jak czesto myslicie nad sposobem wychowawczym jak chcecie cos osiagnac u swojego dziecka?
|
|
|
#14 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A jak sie ma 1,5 roczne dziecko to sie konbtakty zabezpiecza bo tak, jest za male zeby zrozumiec. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piszac na forum o swoich metodach wychowawczych automatycznie poddajesz je ocenie czy piszesz je tylko oczekujac samych pochwal?
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, ja uważam, że wiele problemów z dziećmi bierze się stąd, bo rodzice nie znają się na ich rozwoju, mają wobec dzieci nierealne wymagania (typu od roczniaka, żeby obrusa nie ściągał ze stołu i trucie o tym dzieciakowi, zamiast się tego obrusa pozbyć, od dwulatka, żeby nie dotykał zabawek innych dzieci i siedział cicho przez godzinę itp). |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Z kim sie poklocilas o te klapsy? z tesciowa?
(do calej reszty nie chce mi sie nawet nawiazywac, widac nie jestem zdolna do dyskusji na poziomie, jak nie widze sensu, moze z 5 lat temu bym wymoscila duzego posta). Ja Ci argumentow na klapsy nie dam. Szukaj argumentow u Korwina. Ale usprawiedliwiac sie mozesz, nawet nazywac to rozsadkiem, wolne forum. (nie jestem rozsadna ani kulturalna mama wg Twoich kryteriow, nie mam polskich znakow)
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2014-05-13 o 14:54 |
|
|
|
|
#19 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
klaps jako METODA wychowawcza, to dla mnie wychowawcza porażka. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Alez wy macie problem z tymi klapsami, ja rozmumiem ze madia itd ale troche zdrowego rozsadku Nie mam zamiary bawic sie w bicie jak sugerujesz. Dla ciebie klapsy to nie dopowiednia metoda skoro takie rozwiazania przychodza Ci do glowy. Szlaban na komuter i net ![]() Dwulatke za oskubanie rosliny , chwila samotnosci
|
|
|
#22 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Naruszasz jego nietykalność cielesną i tym samym jego godność. Bijesz osobę słabszą, bezbronną, kompletnie od Ciebie zależną. To zwyczajne świństwo. Jakbyś dała takiego lekkiego klapsa dorosłemu człowiekowi, spokojnie mogłabyś mieć sprawę w sądzie karnym. Nie daje do myślenia? Nie wierzę w żadne "sposoby wychowawcze". Dziecko uczy się przez przykład. Chcę, żeby moje dziecko było w przyszłości samodzielnie myślącym i szczęśliwym człowiekiem. Tylko i aż tyle. |
||
|
|
|
|
#23 |
|
Wtajemniczenie
|
Odda szybciej niż się będzie tego spodziewać. Przemoc rodzi przemoc.
|
|
#24 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak ogolny trend spoleczny wode z mozgu robi niektorym, baaaa bardzo duzej ilosci osob.
|
|
|
#25 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla nikogo klapsy nie są odpowiednią metodą. I co niby w tej "chwili samotności" dziecko ma zrobić? Dwulatka ma przemyśleć niewłaściwość swojego zachowania czy co? To jest bzdura, dziecko poczuje się wtedy jedynie odrzucone i tyle, nic więcej z tego nie zrozumie. Wysłac do pokoju to ja mogę 8latka jak by mi wyjątkowo działał na nerwy, ale po to, żeby mi zszedł z oczu i żebym nie powiedziała mu czegoś, czego będę żałować. Szlabany, klapsy, chwile samotności - powszechnie stosowane tzw. metody wychowawcze, szkoda tylko, że jakoś ich super pozytywnych skutków nie widać... |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Naczelna Nastolatka
|
dziewczyny klika razy już pytały, czy gdyby ciebie ktoś tak uczył poprzez "lekkie klapsy" to uznałabyś to za normalne?
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Klaps boli. Jeśli nie fizycznie, to psychicznie, a to jeszcze gorzej. Chciałabyś, żeby ktoś Cię tak traktował, dając lekkie klapsy za złe - w jego opinii - zachowanie? |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie ide z trendem kar cielesnych badz ich braku jak wy, tylko wypracowuje wlasne rozwiazania najlepsze dla mojego dziecka bo ja najlepiej wiem co jest dla niej dobre nie wy.
Wiec mnie nie interesuje co mi za 20 lat powie spoleczenswto i wiedza ogolna. Co jest dobre kazdy wie we wlasnym sercu i jak daleko mozna sie posunac. A ktora sie tam pytala o danie klapsa doroslej osobie. Myslisz ze jak dam leciusienkiego klapsa Twojemu mezowi to mnie pozwie ? Zaznaczam ze urodziwa jestem![]() Troche dystansu i dojrzalosci
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:03.

niektórych zasłyszanych słów się nie używa, śmieci wrzuca się do kosza, że miło jest kogoś przywitać, czy pożegnać, krzyczeć nie wolno na cały regulator i takie tam...