Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVI) - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-14, 15:22   #4411
Ewik86
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVI)

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
pewnie, że wysyłaj

mnie też...
jak się czujesz?

Jeden pozytyw dzisiejszego tak wczesnego rozpoczęcia dnia, Kuba ma drugą drzemkę ja gotuję właśnie zupę cebulową z minitartami z ciasta francuskiego a na drugie tż ma pierś z kurczaka z selerem, majonezem i serem żółtym, a ja z Kubą pierś z kurczaka z selerem i serkiem wiejskim
Kurcze, Ty to chyba szefem kuchni powinnaś zostać. W ciastach obeznana, na obiady też pyszności gotujesz

Czuję się w miarę, choć dyszę jak lokomotywa po przejściu kilkudziesięciu metrów, niekiedy mi słabo, a do tego mdłości wieczorami męczą mnie nadal. Ale ogólnie nie narzekam, nie jest źle

Zapodaj przepis na tę zupę cebulową

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 15:24   #4412
litllesweetangel
Lurker ;)

Jedna oferta to pralnia przemyslowa, druga to recepcjonistka w hotelu. Jest jeszcze oferta z Centro (ah te znizki pracownicze )
I chyba juz wiem, czemu nie chce wysylac cv na takie oferty. Bo to takie troche cofanie sie... Brak mi rozwoju Ale coz chyba wysle, bo za cos zyc trzeba...

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
litllesweetangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 15:25   #4413
LadyWhisper
Zakorzenienie

mój teściu robi przepyszną czosnkową ale nie mogę się doprosić przepisu, żenibytajemnica

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 15:29   #4414
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
tak, powiem wam, że odkąd wszystkie zabawki po przemeblowaniu wylądowały u żuczka w pokoju, stał się baaaaaaaaardzo samodzielny (poza przedwczorajszym dniem;p ale to chyba zęby) potrafi się bawić u siebie 40 min, przylecieć po chlebek/wodę/przytulasa i lecieć dalej fakt, są dni, kiedy jest marudny i nic nie działa, przynożniak straszny, ale ogółem daje mi pełno luzu. Tydzień temu np przeczytałam pół książki w dzień (z 350stron) jak nie spał, siedzieliśmy razem na fotelu, on "czytał" swoją książeczkę a ja swoją
Ile?????

Nancy, moge Cie pomeczyc? bo Ty mi sie ekspertem wydajesz.

Musze spozytkowac moje zapasy od Oetkera () i pomyslalam, ze zrobie jakies ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym. Przelozylabym je dzemem porzeczkowa (tą kwasiura, co Kuba ostatnio wyjadal do nalesnikow).
Problem w tym, ze w tych przepisach prawie wszedzie pisza o nasaczaniu biszkoptu.
I tu zaczynaja sie schody, bo ja ni w zab nie wiem o co chodzi (troche ze mnie taka przepisowa Kija - konkrety musze miec ).
Pisza o nasaczaniu sokiem z cytryny i woda (jakies proporcje??) - jak tego nie zrobie to rozumiem, ze suchy bedzie? Wybacz dennosc pytania

Edytowane przez nafiyqa
Czas edycji: 2014-05-14 o 15:34
nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 15:29   #4415
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
mnie zainspirowało ostatnio hellskiczyn, panierowane jajka no mniaaaaaaaaaammmmm

podaj przepisa
Cytat:
Napisane przez Ewik86 Pokaż wiadomość
Kurcze, Ty to chyba szefem kuchni powinnaś zostać. W ciastach obeznana, na obiady też pyszności gotujesz

Czuję się w miarę, choć dyszę jak lokomotywa po przejściu kilkudziesięciu metrów, niekiedy mi słabo, a do tego mdłości wieczorami męczą mnie nadal. Ale ogólnie nie narzekam, nie jest źle

Zapodaj przepis na tę zupę cebulową
został mi rosół więc cebulę pokroiłam dość drobno, podsmażyłam z czosnkiem i winem (wina tylko troszkę dla smaku). Dodałam sól, pieprz, gałkę muszkatołową i czosnek granulowany. Do gotującego się rosołu włożyłam cebulę , dolałam wodę, zagotowałam i już. Co do ilości to daję na oko, dzisiaj dałam sporo cebuli bo chciałam ją zużyć, 2 duże cebule i chyba 5 małych, a rosołu było ponad pół litra tak myślę.
Obeznana w biszkoptach jestem, bo żaden mi nie wychodzi
A co do pogrubionego to
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 15:33   #4416
LadyWhisper
Zakorzenienie

które?

http://www.runnersclub.pl/product-po...-STRONGER.html

http://www.runnersclub.pl/product-po...RT-ENERGY.html

http://www.runnersclub.pl/product-po...MPO-SHORT.html

http://www.runnersclub.pl/product-po...VEN-SHORT.html

faworytami są te różowe z niebieskimi wstawkami przypominam kolory buta
http://bi.gazeta.pl/im/9a/5a/de/z14572186Q.jpg

---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

Nancy -
http://pod-zielonym-niebem.blogspot....nierowane.html
nie wiem tylko co to ta dymka ale i bez tego

Stary 2014-05-14, 15:35   #4417
nafiyqa
Zakorzenienie

Lady, cebula taka mloda, wiosenna.

Stary 2014-05-14, 15:38   #4418
misiaeel
Wtajemniczenie

Cytat:
które?

---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

Nancy -
u made my day
dymka to cebula

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 15:38   #4419
LadyWhisper
Zakorzenienie

powaga? w życiu bym na to nie wpadła
wybaczcie, topszefem to ja nie jestem

Stary 2014-05-14, 15:41   #4420
hje
Zakorzenienie

Nadrobiłam tak po ptokach.

Cytat:
Napisane przez ewulkaaa Pokaż wiadomość
Neti - chciałam ci podziękować za super pomysł z wodą w dzbanku z cytryną miętą i pomarańczą. Aż się to chętnie pije i tak nie męczy tzn aktualnie brakuje mi cytryny i mięty ale z samą pomarańczką też jest super dzisiaj juz wypiłam pół dzbanka
My takie rarytasy na weselu mieliśmy

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość
Neti hmm jak dla mnie to nie bylas w tym snie mega szczupla, ale za to baaardzo apetyczna

Ogolem chcialam wam napisac, ze mam focha na tza Od wczoraj mam chcice na niego, caaly dzien czekalam, bo mala spala przed jego powrotem. Pozniej poszla spac dopiero o 22. I co? Zasnal od razu po polozeniu glowy na poduszke ;/
O to to

Co jest z tymi facetami?

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
Przyszło mi wezwanie z przychodni że mamy Darie zaszczepić.
Czy Was też ściągają?
Jutro tż idzie z nią na szczepienie
Nam nigdy nie przyszło, ale może to dlatego, że mamy same znajome i w rejestracji i lekarki ogólnie, więc jak ktoś w ośrodku był, to tylko przypominały.

Cytat:
Napisane przez ewulkaaa Pokaż wiadomość
a w ogóle, nie chwaliłam się wam naszym nowym osiągnięciem
Ale duża Świetnie sobie radzi!
Ja już widzę Polę koło tej zjeżdżalni, jakby weszła na samą górę

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
Buntownik człowiek guma jak najbardziej, tudziez człowiek stal-- zaleznie od sytuacji a jakie awantury urządza, ho ho ho, z tupaniem, fryganiem sie na ziemie/podłoge, płaczem i biciem mnie jesli akurat jestem w zasiegu rąk/nóg/zębów no i nocki tradycyjne, tugezowe na maksa- dzis od 00,30 do momentu, az widno bylo na dworze. A teraz gratisy:
-zapomniałam zapłącic za tel i po poludniu mi zablokowali
-tydzien temu zamówiłam dzieciowi na all stolik i do tej pory nie ma, bo cos z wpłatą sie popindroliło i prostowac musiałam.
-mam @
Albo w połączeniu

Ale się nazbierało

Cytat:
Napisane przez MaJulMi Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pytanie, te które chrzciły dzieci jako maluszki, jakie takie większe prezenty dostawałyście dla dzieciaczków?
Z większych, to jeździk-pchacz i rowerek.

Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość
Ludzie w pracy dzisiaj na "lunch" zamawiali chińszczyznę, ja nie przepadam, ale na próbę wziałem sajgonki, jak dla mnie szału nie ma, wolę jak bierzemy kebaba.
Kebs najlepszy na wszystko!

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
A ja znow bylam na testowanie produktow u dr Oetkera :P tym razem sernik na zimno z brzoskwiniami.
Ej, chciałabym

Cytat:
tak, powiem wam, że odkąd wszystkie zabawki po przemeblowaniu wylądowały u żuczka w pokoju, stał się baaaaaaaaardzo samodzielny (poza przedwczorajszym dniem;p ale to chyba zęby) potrafi się bawić u siebie 40 min, przylecieć po chlebek/wodę/przytulasa i lecieć dalej fakt, są dni, kiedy jest marudny i nic nie działa, przynożniak straszny, ale ogółem daje mi pełno luzu. Tydzień temu np przeczytałam pół książki w dzień (z 350stron) jak nie spał, siedzieliśmy razem na fotelu, on "czytał" swoją książeczkę a ja swoją
Ja też mogę napisać, że nie licząc dnia maruda/ząbkowania/choroby, to też mam tak, że Pola się zajmuje sobą, a ja w tym czasie mogę robić co innego. Nieraz udało mi się np. posprzątać całą chałupę, jak nie spała, a to nawet 2,5 godz. zajmuje. Oczywiście chodzi mi po świeżo umytym , zabiera mopa, chce do wiaderka z wodą, najczęściej wtedy jej daję obiad, albo zwyczajnie chwilę musimy się poprzytulać - ale generalnie, tak jak napisałaś, daje dużo luzu

Silver, gratulacje dla siostry i szwagra, witamy Wojtusia!

Litlle, liposukcja

Wiecie, że moja szwagierka dalej nie urodziła? Najpierw miała termin na 11.05, potem jej przesunęli na 28.04 - jest 14, a ona i tak dalej w dwupaku. Z Julką też tak miała - termin na 1.10, a urodziła 9

Dziecię się obudziło, więc spadam
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 15:47   #4421
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Ile?????

Musze spozytkowac moje zapasy od Oetkera () i pomyslalam, ze zrobie jakies ciastko biszkoptowe z kremem budyniowym. Przelozylabym je dzemem porzeczkowa (tą kwasiura, co Kuba ostatnio wyjadal do nalesnikow).
Problem w tym, ze w tych przepisach prawie wszedzie pisza o nasaczaniu biszkoptu.
I tu zaczynaja sie schody, bo ja ni w zab nie wiem o co chodzi (troche ze mnie taka przepisowa Kija - konkrety musze miec ).
Pisza o nasaczaniu sokiem z cytryny i woda (jakies proporcje??) - jak tego nie zrobie to rozumiem, ze suchy bedzie? Wybacz dennosc pytania
ja nasączam dość ostrożnie, bo kiedyś nasączyłam tak, że mi tort wyszedł z lodówki
nasączać możesz:esencją herbacianą z alkoholem, kawą mocno zaparzoną, wodą z sokiem z cytryny, herbatą z cytryną, wodą z sokiem pomarańczowym. Proporcje hmmm.... zależy jak bardzo chcesz mieć kwaśne. Jeśli masz już kwaśne porzeczki to nie dawałabym bardzo kwaśnego nasącznika (istnieje takie słowo ). Ogólnie musiałabyś spróbować, bo ja zwykle robię na oko i raczej metodą prób i błędów .
Jeśli nie nasączysz to może być za suchy

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

Cytat:
które?

Nancy -
jak dla mnie drugie
cebula Kochana
a za przepis dziękuję

Edytowane przez nancykenator
Czas edycji: 2014-05-14 o 15:52
Stary 2014-05-14, 15:49   #4422
misiaeel
Wtajemniczenie

Hania śpi od 12.15 pierwszy raz tak długo;p
ciekawe o której na noc zaśnie

Aniołki[*][*]25.01.2012
Stary 2014-05-14, 15:49   #4423
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
ja nasączam dość ostrożnie, bo kiedyś nasączyłam tak, że mi tort wyszedł z lodówki
nasączać możesz:esencją herbacianą z alkoholem, kawą mocno zaparzoną, wodą z sokiem z cytryny, herbatą z cytryną, wodą z sokiem pomarańczowym. Proporcje hmmm.... zależy jak bardzo chcesz mieć kwaśne. Jeśli masz już kwaśne porzeczki to nie dawałabym bardzo kwaśnego nasącznika (istnieje takie słowo ). Ogólnie musiałabyś spróbować, bo ja zwykle robię na oko i raczej metodą prób i błędów .
Jeśli nie nasączysz to może być za suchy
Wiedzialam kogo pytac
Dziekuje

A robilas jakies takie ciasto przekladane kremem budyniowym? Co ja pytam - na pewno robilas
Nie upieram sie przy tym dzemie, tylko chcialam dac, zeby za slodkie nie wyszlo

Stary 2014-05-14, 15:55   #4424
hje
Zakorzenienie

O, aktualnie Pola od dobrych 20 minut bawi się zakrętkami
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 15:55   #4425
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Wiedzialam kogo pytac
Dziekuje

A robilas jakies takie ciasto przekladane kremem budyniowym? Co ja pytam - na pewno robilas
Nie upieram sie przy tym dzemie, tylko chcialam dac, zeby za slodkie nie wyszlo
robiłam, na początku każde moje ciasto było z kremem budyniowym albo karpatkowym
możesz po prostu eksperymentować, dżem porzeczkowy, wiśniowy, masz spore pole manewru możesz do środka dodać owoce (byle nie za dużo, bo spłynie)
Stary 2014-05-14, 16:12   #4426
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
robiłam, na początku każde moje ciasto było z kremem budyniowym albo karpatkowym
możesz po prostu eksperymentować, dżem porzeczkowy, wiśniowy, masz spore pole manewru możesz do środka dodać owoce (byle nie za dużo, bo spłynie)

Eksperymentowac to ja wole na szarlotce sypanej (jakby tu jakies pole do manewru bylo ).
Odczuwam wrecz lekki stresik przed tym biszkoptem

Stary 2014-05-14, 16:18   #4427
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Ile?????

Musze spozytkowac moje zapasy od Oetkera () i pomyslalam, ze zrobie jakies ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym. Przelozylabym je dzemem porzeczkowa (tą kwasiura, co Kuba ostatnio wyjadal do nalesnikow).
tak nasączyć każdy biszkopt tortowy trzeba, a bo ja wiem? spróbuj, takie jak ty lubisz, normalnie woda mineralna z cytryną można też słabą herbatę zamiast wody dać, a nasączasz po prostu kropiąc na ciasto

Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość
O, aktualnie Pola od dobrych 20 minut bawi się zakrętkami
heh, Dorotka nową szufelką i zmiotką a teraz posadziłam gwiazdy z ciastoliną

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

Nawijko, najprostszy biszkopt: 4 łyżki mąki, 4 jajka, 4 łyżki cukru, odborina proszku do pieczenia (daję 1/5 łyżeczki). Z białek ubić pianę na sztywno, dodawać po troszku cukier, na koniec delikatnie wsypać mąkę i żółtka, leciutko wymieszać (to przepis na mały biszkopt). A jak upieczesz, to z wys. 30cm musisz upuścić, by równo opadł piec 20-25 mint w temp. 200st.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 16:48   #4428
elllmi
Zakorzenienie

hej

staram się nadrobić już od kilku dni, ale nie nadążam

Filipowi się coś porobiło i nie chce zasypiać w łóżeczku, tylko na naszym łóżku; dawniej po mleczku wkładałam go do łóżeczka i jak nie marudził, to wychodziłam i zasypiał, albo siedziałam na fotelu i też chwilkę nam to zajmowało; a teraz pieluszka w łapce, ciumek w buzi i jęczy, że chce na łóżko; muszę się z nim położyć, trochę się pokotłuje i śpi, a potem ja go do łóżeczka przenoszę i koniec; tylko jeden minus tego jest taki, że ja zawsze zasnę razem z nim, budzę się po 22 i nie mam na nic siły - mycie, piżamka i spaciu wczoraj nawet na wieczór sobie kawę wypiłam, żeby nie zasnąć, ale poległam

także mam nadzieję, że Was dogonię

Deli
, przytulam mocno
Bokeh, mam nadzieję, że z Hanią już lepiej

elllmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 16:53   #4429
YellowSheep
Rozeznanie

Witam się w tym radosnym dla mnie dniu

Dziś na dzień dobry zrzuciłam lakier do paznokci z półki, który oczywiście się rozbił wprost na białą ścianę. Jest teraz biała w ciemnofioletowe paciaje. Potem jak odkurzyłam resztki szkła, to przy odłączaniu odkurzacza wyrwałam gniazdko ze ściany. A potem...

A potem byłam w up i dowiedziałam się czemu mój wniosek o dotację był "niekompletny". A więc - uwaga - nie przekreśliłam dwóch tabelek których nie wypełniałam, bo mnie to nie dotyczyło. To, że mnie nie dotyczyło ich wypełnianie wynikało z poprzednich punktów, więc nie wiem, czy oni oszaleli? Genialne. A potem w mediach opowiadają farmazony, jakie to ukłony czyni UE dla młodych. Chyba ukłony środkowym palcem...

Z przyjemniejszych rzeczy, to ostatnio na komunii jadłam takie ciastka: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/...karmelowo.html mega pycha! Przez pierwsze parę minut miałam to to na talerzu i nie wiedziałam, czy to się je, bo myślałam że to prawdziwe orzechy muszę kupić formę i będę robić
YellowSheep jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 17:28   #4430
litllesweetangel
Lurker ;)

Yellow to pozdro dla nich ja dzis otrzymalam 153 zl zasilku dla bezrobotnych. Slownie: STOPIECDZIESIATTRZYZLOTE. Nie wiem co z tym zrobie, poyebalo mi sie w dupie od tego hajsu chyba wydam na dziwki.

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
Stary 2014-05-14, 17:37   #4431
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Yellow to pozdro dla nich ja dzis otrzymalam 153 zl zasilku dla bezrobotnych. Slownie: STOPIECDZIESIATTRZYZLOTE. Nie wiem co z tym zrobie, poyebalo mi sie w dupie od tego hajsu chyba wydam na dziwki.
Kochaaaaaaam!!!!

Smiech przez lzy oczywiscie.
Ja wczoraj bylam na rozmowie w UP (pracy jeszcze nie szukam, potrzebne mi ubezpieczenie).
Pani mi wydrukowala adresy stron, na ktorych sa ogloszenia z praca. Zlota kobieta, nie wiem jak bym je znalazla w google gdyby nie ona :/:/:/

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez nafiyqa
Czas edycji: 2014-05-14 o 19:51
Stary 2014-05-14, 17:39   #4432
YellowSheep
Rozeznanie

Cytat:
Ja już w tym miesiącu przechodzę na niższy, bo w pierwszych 3 miesiącach jest WYŻSZY - u mnie 578 zł. Teraz będzie jakieś 450 żałuję, że nie miałam wykupionego chociaż jakiegoś ubezpieczenia od utraty pracy...
YellowSheep jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 18:03   #4433
litllesweetangel
Lurker ;)

Yellow to widze, ze tak jak ja jedziesz na 80% Za maj dostane pelny zasilek dopiero... Gdyby nie tz, ktory w poltorej miecha dorobil prawie 2 moje pensje to bysmy przezarli kase na slub

Dziewczyny ktore maja basen lub namiot z pilka- jest szal? Oplaca sie brac mysle co wziac na dzien gowniarza- namiot z pilkami, a moze gadajacego chomika

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
Stary 2014-05-14, 18:51   #4434
misiaeel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez YellowSheep Pokaż wiadomość

Witam się w tym radosnym dla mnie dniu

Dziś na dzień dobry zrzuciłam lakier do paznokci z półki, który oczywiście się rozbił wprost na białą ścianę. Jest teraz biała w ciemnofioletowe paciaje. Potem jak odkurzyłam resztki szkła, to przy odłączaniu odkurzacza wyrwałam gniazdko ze ściany. A potem...

A potem byłam w up i dowiedziałam się czemu mój wniosek o dotację był "niekompletny". A więc - uwaga - nie przekreśliłam dwóch tabelek których nie wypełniałam, bo mnie to nie dotyczyło. To, że mnie nie dotyczyło ich wypełnianie wynikało z poprzednich punktów, więc nie wiem, czy oni oszaleli? Genialne. A potem w mediach opowiadają farmazony, jakie to ukłony czyni UE dla młodych. Chyba ukłony środkowym palcem...

Z przyjemniejszych rzeczy, to ostatnio na komunii jadłam takie ciastka: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/...karmelowo.html mega pycha! Przez pierwsze parę minut miałam to to na talerzu i nie wiedziałam, czy to się je, bo myślałam że to prawdziwe orzechy muszę kupić formę i będę robić
pogłupieli:/
omatko te orzechy to smak dzieciństwa
Cytat:
szaleństwo!

Aniołki[*][*]25.01.2012
Stary 2014-05-14, 19:05   #4435
Ultra81
Rozeznanie

Chciałam tylko powiedzieć, że bardzo kocham swoje dziecko, ale również bardzo kocham to, że Młoda już śpi. Popołudnie do łatwych nie należało.

A, i Little - jesteś moim miszczem ))))
Ultra81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 19:30   #4436
ILLUSION
Wtajemniczenie

Cytat:
Ciasto ze szpinakiem? swiat oszalal!!
Ale za to jak pieknie wyglada
Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
ale smakowicie wygląda!
Cytat:
Illusion czuc ten szpinak w ciescie? Balabym sie sprobowac dla mnie szpinak only z czosnkiem
Cytat:
Napisane przez Ewik86 Pokaż wiadomość
Szpinak na słodko? Hmmm jakoś mnie nie przekonuje
Zapewniam że ciasto jest nie tylko ładne ale i przepyszne Szpinaku nie czuć zupełnie! Zaniosłam do pracy w poniedziałek to zeżarli całe i zgadywali godzinę z czym to jest, zgadła jedna koleżanka ale przyznała się że tylko po kolorze Polecam, też piekłam z duszą na ramieniu i wizją że wyląduje całe w kiblu

Cytat:

To nieodłączny element każdych Świąt u mnie w domu, mój tata robi na każde Boże Narodzenie i Wielkanoc odkąd pamiętam, od dzieciństwa. Patelnię taką tata kiedyś kupił na bazarze od Rosjan U nas są jeszcze grzybki, szyszki i muszelki oprócz orzechów. Oooo dokładnie taką rodzice mają patelnię : http://dorciawkuchni.blogspot.com/20...nie-tylko.html
Cytat:
Sikam Oczywiście nie z kwoty

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ----------

Aaaa dziś też cały dzień bez uu. Planuję tak jak wczoraj dać kaszkę łyżeczką o 20 (z butli nic oprócz wody nie przechodzi) i usypianie bez uu.
Stary 2014-05-14, 19:56   #4437
MaJulMi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ILLUSION Pokaż wiadomość
Usypiałam go na rękach, usiadłam na łóżku, przytuliłam, trochę pobujałam i usnął. W dzień zasypia normalnie beze mnie bo ja pracuję. Ma swój kocyk ukochany + butelka z wodą i tesciowa nie ma problemów.

Biszkopt rzucany polecam: http://eterycznegotowanie.bloog.pl/i...tticaid=612b95
Krem lubię z Pani Walewskiej, zawsze można mniej cukru dodac jak nie lubisz słodkiego. http://www.mojewypieki.com/przepis/p...ewska-pychotka

A teraz ciaaasto

Składniki (na tortownicę 25 cm):
  • 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 330 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier wanilinowy
  • owoce granata do ozdoby

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody (najlepiej odcisnąć przez gazę).
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.

Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata leciutko dociskając je dłonią.

Dzięki wielkie za linki do przepisów Teraz muszę porównać ten przepis na biszkopt z tym od Nancy
A kremik zrobię z tego co wkleiłaś, bardzo dziękuję
A z usypianiem super, u nas właśnie w tym widzę trudność w odstawianiu że Mała potrzebuje piersi by zasnąć, no ale za jakiś czas będziemy próbować.
A ciasto ze szpinakiem też ciekawie wygląda, może wypróbuję

Cytat:
oby to nie była ospa
zdrówka dla Amelki

Majulmi ja w temacie biszkoptów to jestem dość obeznana, bo chyba wszystkie możliwe warianty wypróbowałam teraz robię z przepisu ciotki mojego tż, która dla mnie jest ciastowym guru
biszkopt zwykły:
tyle jajek, tyle mąki tyle samo cukru tj.
3 jajka
3 łyżki mąki (ja używam mąki dalachowskiej)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, dalej ubijamy, dodajemy po jednym żółtku, łyżce przesianej mąki z proszkiem.
Piec w 180 st. C ok. 20 min, jak z większej ilości jajek to dłużej, aż brzegi ciasta delikatnie odchodzą od ścianki tortownicy. Wkładamy do zimnego piekarnika.

co do masy, ja robię zwykle standardowo mascarpone z czekoladą gorzką , z tym, że wtedy biszkopt robię czekoladowy

Illusion powodzenia w odstawianiu
Dzięki wielkie

Cytat:
Zazdroszczę

Cytat:
Ile?????

Pytanie nie do mnie ale ja zawsze nawilżam herbatą (niesłodzoną) z cytryną.

Cytat:
które?

Nancy -
Jajka wyglądają smakowicie Juz kiedyś widziałam taki przepis w jakimś programie o potrawach wielkanocnych i miałam zrobić ale potem wyleciało mi z głowy...

Cytat:
Yellow to widze, ze tak jak ja jedziesz na 80% Za maj dostane pelny zasilek dopiero... Gdyby nie tz, ktory w poltorej miecha dorobil prawie 2 moje pensje to bysmy przezarli kase na slub

Dziewczyny ktore maja basen lub namiot z pilka- jest szal? Oplaca sie brac mysle co wziac na dzien gowniarza- namiot z pilkami, a moze gadajacego chomika
Jak na wyjeździe na sali zabaw był basen z kulkami to szał był. Mała się w nim "kąpała" a także bawiliśmy się samymi piłkami poza basenem. Ale nie wiem na ile się sprawdza w domu, w sensie tak na dłuższą metę.

Edytowane przez MaJulMi
Czas edycji: 2014-05-14 o 19:58
MaJulMi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 20:23   #4438
Kija80
Zadomowienie

Wita się przepisowa Kija
Już nie jesteśmy zdrowi znaczy się ja jestem chora, mąż w Anglii jest chory (właśnie lata za paracetamolem bo tam i tak nic innego nie ma). Dzieci na razie tfu tfu odpukać zdrowe. Przynajmniej Ania bo Grześ kaszle ale on kaszle notorycznie jak coś pyli więc zakładam że poza tym zdrowy... Ciekawe co będzie jutro

---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

A z biszkoptem nie pomogę
Kija80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 20:25   #4439
nafiyqa
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46452721]tak nasączyć każdy biszkopt tortowy trzeba, a bo ja wiem? spróbuj, takie jak ty lubisz, normalnie woda mineralna z cytryną można też słabą herbatę zamiast wody dać, a nasączasz po prostu kropiąc na ciasto

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

Nawijko, najprostszy biszkopt: 4 łyżki mąki, 4 jajka, 4 łyżki cukru, odborina proszku do pieczenia (daję 1/5 łyżeczki). Z białek ubić pianę na sztywno, dodawać po troszku cukier, na koniec delikatnie wsypać mąkę i żółtka, leciutko wymieszać (to przepis na mały biszkopt). A jak upieczesz, to z wys. 30cm musisz upuścić, by równo opadł piec 20-25 mint w temp. 200st.[/QUOTE]
Dziekuje

Cytat:
Szok taka bzdura :/:/

hje, misia, musicie zmienic adres zamieszkania to Was pan Oetker zaprosi

Stary 2014-05-14, 20:31   #4440
eff8
Zakorzenienie

Hej

ja jak zwykle ostatnio na chwilke wpadam... Troszke podczytalam i moge stwierdzic ze moje dziecko tez dlugo nie umie sie zajac same, czasem z cora sie zabawia ale tez nie dluzej jak 10 min i przewaznie konczy sie to placzem

dzis zrobilam zapiekanki na kolacje - ale mialam smaka

eff8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości