Jaką książkę teraz czytacie? część X! - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-12, 20:58   #601
sanepidek
Zadomowienie

Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? część X!

Stulecie chirurgów - Jürgen Thorwald
sanepidek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 21:29   #602
malootka
Zakorzenienie

W Lidlu jest od dziś promka na różne książki. M.in. "dzienniki Bridget Jones" (najnowsza też) i książka Michała Piróga - zazwyczaj w cenach o 10zł niższych niż rynkowe. Ja sobie kupiłam trzecią część Dziennika, już się nie mogę doczekać.
malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 21:31   #603
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
W Lidlu jest od dziś promka na różne książki. M.in. "dzienniki Bridget Jones" (najnowsza też) i książka Michała Piróga - zazwyczaj w cenach o 10zł niższych niż rynkowe. Ja sobie kupiłam trzecią część Dziennika, już się nie mogę doczekać.
10 zł taniej to żadna promocja przy cenie z okładki rzędu 40+ złotych
Można bez problemu w sieci znaleźć -30-40% taniej

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby
Lukardis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 21:36   #604
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lukardis Pokaż wiadomość
10 zł taniej to żadna promocja przy cenie z okładki rzędu 40+ złotych
Można bez problemu w sieci znaleźć -30-40% taniej
Niekoniecznie przy książkach,które dopiero co wyszły na rynek. Poza tym nie mówimy o książkach w cenie regularnej 40zł i więcej. Ponadto jesli ktoś ma ochotę kupić jedną, konkretną książkę, to nie opłaca mu się korzystać z rabatu 30-40%, gdzie kilkanaście zł może zapłacić za przesyłkę.
Stary 2014-05-12, 21:51   #605
mabi27
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sanepidek Pokaż wiadomość
Stulecie chirurgów - Jürgen Thorwald
Niesamowita książka, zapadła mi w pamięć.
mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 22:13   #606
Ojoanna29
Zakorzenienie

Skończyłam "Wichrowe wzgórza" i nie rozumiem szału Zachowania wszystkich bohaterów uważam za dziwne, Catherine to wielka egoistka, myśląca tylko o sobie. Swoją sympatią obdarzyłam jedynie Ellen i Haretona.. Szczerze mówiąc, jedyna miłość, jaką tam odnalazłam, to miłość do własnej osoby No dobra, był też nieszczęśliwy Edgar Linton ze swoją nieodwzajemnioną miłością do żony oraz rodzicielską do córki. Wzburzyła mnie trochę ta książka, tyle się naczytałam i nasłuchałam jaka to piękna powieść o miłości, wyobraziłam sobie, że to będzie MIŁOŚĆ, może i nieszczęśliwa/zakazana, ale na pewno nie spodziewałam się takiego morza nienawiści. Teraz nie wiem za co się zabrać, chyba muszę ochłonąć przed kolejną lekturą
41/2018
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 22:17   #607
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
Niekoniecznie przy książkach,które dopiero co wyszły na rynek. Poza tym nie mówimy o książkach w cenie regularnej 40zł i więcej. Ponadto jesli ktoś ma ochotę kupić jedną, konkretną książkę, to nie opłaca mu się korzystać z rabatu 30-40%, gdzie kilkanaście zł może zapłacić za przesyłkę.
Mówię o nowych. Robiłam już 3 albo 4 zamówienia na arosie (mają też konto na all) i tam prawie wszystko jest -30%, niektóre -40%, a książki w stanie idealnym (przesyłka od 4zł)

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
Skończyłam "Wichrowe wzgórza" i nie rozumiem szału Zachowania wszystkich bohaterów uważam za dziwne, Catherine to wielka egoistka, myśląca tylko o sobie. Swoją sympatią obdarzyłam jedynie Ellen i Haretona.. Szczerze mówiąc, jedyna miłość, jaką tam odnalazłam, to miłość do własnej osoby No dobra, był też nieszczęśliwy Edgar Linton ze swoją nieodwzajemnioną miłością do żony oraz rodzicielską do córki. Wzburzyła mnie trochę ta książka, tyle się naczytałam i nasłuchałam jaka to piękna powieść o miłości, wyobraziłam sobie, że to będzie MIŁOŚĆ, może i nieszczęśliwa/zakazana, ale na pewno nie spodziewałam się takiego morza nienawiści. Teraz nie wiem za co się zabrać, chyba muszę ochłonąć przed kolejną lekturą
A ja nadal tej książki nie przeczytałam. Muszę wrócić do klasyki jak się skończy rok akademicki

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby
Lukardis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 22:21   #608
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lukardis Pokaż wiadomość
Mówię o nowych. Robiłam już 3 albo 4 zamówienia na arosie (mają też konto na all) i tam prawie wszystko jest -30%, niektóre -40%, a książki w stanie idealnym (przesyłka od 4zł)
Bridget Jones - Szalejąc za facetem widzę najtaniej za 24 z groszem, skoro od 4zł przesyłka to wychodzi ponad 28zł, ja kupiałam za 25.
Stary 2014-05-12, 22:35   #609
b276cf7d045b24ab4154d1e231f6ab4a04fdd640
Konto usunięte

"Mroczne materie" Pullmana. Cały czas staram się wciągnąć...
b276cf7d045b24ab4154d1e231f6ab4a04fdd640 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 23:15   #610
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Tez to mam za soba.... i mi takze nie przypadla do gustu

---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

przeczytany - ' Cięcie ' - S.Brown

ocena 3/10 gwiazdek LC ->
Pełna napięcia i zaskakujących zwrotów akcji powieść - serio ? Jak dla mnie niestety nudna, plan zabójstwa może i ciekawy czy też jego wykonanie.

Ale co do zabójcy... No szybciej chyba już się nie dało go wskazać. Poza tym styl pisania, kompletna porażka jak dla mnie. Nie znoszę takich rzeczy / przejść tak jak tutaj było np. jest dialog pomiędzy podejrzanym a adwokatem, a tu nagle wyskakuje opis i dialog kompletnie innych bohaterów książki np z przeszłości - żeby to chociaż było jakoś odznaczone gwiazdką w rozdziałach czy coś, to tutaj było zlane wszystko w jedno.Zakończenie może lekko zaskakujące, ale pojawił się również wątek miłosny - ale on chyba łatwy do przewidzenia jest.

Podsumowując książka nie zrobiła na mnie rewelacji, i chyba wątpię żebym po coś sięgnęła jeszcze tej autorki.

aktualnie czytam - ' Wybrani ' -
C.J. Daugherty
Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-13, 08:07   #611
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Mi się podobała ale ja nie podchodziłam do niej jak do książki o miłości, tylko jak do książki opowiadającej o silnym emocjach i uczuciach. I pewnie dlatego sie nie rozczarowałam. Chociaż muszę przyznać, ze każda postac miała swoje momenty, kiedy chciałam jej spuścić łomot

Po wizycie w bibliotece zaczynam "Chłopiec w pasiastej piżamie" Johna Boyne
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-13, 08:42   #612
Personal_Jesus
Zakorzenienie

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;46429249]Mi się podobała ale ja nie podchodziłam do niej jak do książki o miłości, tylko jak do książki opowiadającej o silnym emocjach i uczuciach. I pewnie dlatego sie nie rozczarowałam. Chociaż muszę przyznać, ze każda postac miała swoje momenty, kiedy chciałam jej spuścić łomot
[/QUOTE]

Mi też bardzo się ta książka podobała, choć też pewne zachowania bohaterów sprawiały, że targały mną wielkie emocje, ale ogólnie-piękna książka.
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-13, 09:38   #613
Ojoanna29
Zakorzenienie

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;46429249]Mi się podobała ale ja nie podchodziłam do niej jak do książki o miłości, tylko jak do książki opowiadającej o silnym emocjach i uczuciach. I pewnie dlatego sie nie rozczarowałam. Chociaż muszę przyznać, ze każda postac miała swoje momenty, kiedy chciałam jej spuścić łomot

Po wizycie w bibliotece zaczynam "Chłopiec w pasiastej piżamie" Johna Boyne[/QUOTE]

Irytują mnie książki, w których bohaterowie zachowują się inaczej niż ja bym chciała No i na moim wydaniu "Wichrowych wzgórz" jest informacja najpiękniejsza książka o miłości, więc nastawiłam się na romansidło, a dostałam mnóstwo innych emocji, na które chyba nie miałam w tej chwili ochoty Jak kiedyś znajdę chwilę to może wrócę do tej pozycji, ale wątpię, tyle jeszcze innych książek na mnie czeka
41/2018
Stary 2014-05-13, 10:33   #614
azaina
Rozeznanie

dzisiaj zaczynam Wichrowe Wzgórza, jestem bardzo ciekawa tej książki
Stary 2014-05-13, 10:55   #615
blueblue now
Rozeznanie

Teraz czytam Przeminęło z wiatrem
Film oglądałam dawno i uwielbiam, ale książka jest jeszcze lepsza, duuużo lepsza Rewelacyjne opisane emocje bohaterów, motywy ich postępowania, charaktery, sytuacja, w której się znajdują, kultura, obyczajowość, wojna. Uwielbiam postać Scarlett - niezwykle silna kobietka działająca
Rhett też świetny ze swoim zdystansowanym podejściem, sceptycyzmem, zimną logika i wolnością (zwłaszcza wolnością od opinii innych ludzi).
Piękne, bajkowe uczucie do Ashleya i szlachetna Melania

Znacie może książki z postaciami kobiet tak silnych, wytrwałych, niezłomnych, sprytnych i działających, radzących sobie z przeciwnościami jak Scarlett? Nie chodzi mi tutaj o żadne kobiety u władzy itd. tylko o takie niepozorne damy jak O'Hara.
Albo z takimi, które są odważne, wolne od opinii otoczenia?

A co do Wichrowych wzgórz - uwielbiam tą książkę, pełna jest silnych emocji, namiętności, nienawiści. Jest ponuro i brutalnie, bohaterowie ranią się wzajemnie itd, ale ostatecznie jest w tym coś pięknego. była tam miłość między Catherine i Heathcliffem, ale zwyciężyła miłość własna i konwenanse. Poza tym atmosfera, nastrój jest rewelacyjny, mroczny, tajemniczy, trochę przerażający, no i duży ładunek emocjonalny.
blueblue now jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-13, 12:08   #616
królewna z drewna
Zakorzenienie

Rebecca E. Kidger, "Duchy. Historie o nawiedzonych miejscach i ludziach". Coś nie mam czasu ostatnio na czytanie
Stary 2014-05-13, 15:56   #617
granatowyprawieczarny
Rozeznanie

Czytam książkę, którą baaardzo chciałam przeczytać i dorwałam w bibliotece - ,,Umysł w ogniu" S. Cahalan - na faktach, o dziwczynie która nagle zaczęła mieć bardzo duże problemy psychiczne i umysłowe. Niesamowite i baardzo wciągające - tak jak się spodziewałam. Ale i przerażające (jeśli chodzi i diagnozy szczególnie).

Co do ,,Wichrowych Wzgórz" - czytałam jakieś 4 lata temu pierwszy raz i też nie podchodziłam do niej, jak do książki o miłości, bardziej jako obyczajowej chyba, i nie rozczarowałam się w ogóle. Ba! Byłam zafascynowana! A podchodziłam do niej z nastawieniem, że na pewno mi się nie spodoba

I jeszcze, stwierdzam, że zabiorę się może w najbliższym czasie za ,,Metro 2033", chiciałam przeczytać , ale mialam jakieś opory, jednak po małej ,,recenzji" tutaj na temat tej ksiązki ( nie pamiętam przez kogo) zmieniłam zdanie i bardzo mam na nią ochotę
granatowyprawieczarny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-13, 17:16   #618
Ojoanna29
Zakorzenienie

No niestety, wszystkim nie dogodzi, większość czytelników uwielbia "Wichrowe wzgórza", a ja bym nie nazwała tej książki swoją ulubioną
Za to "Metro 2033" jak najbardziej polecam, byłam nawet znowu w bibliotece, ale nie mają nic więcej z tej serii i zastanawiam się nad kupnem, ale nie lubię kupować kolejnych części gdy nie mam pierwszych, a ich nie kupię, bo już czytałam i raczej nie wrócę, więc bez sensu dla samego posiadania na półce.. Problemy czytelników

Wypożyczyłam w bibliotece "Długi marsz" i od razu wzięłam się za czytanie - tchnęło mnie na wojenne książki po obejrzeniu filmu "Powstanie Warszawskie", który zresztą też bardzo polecam
41/2018
Stary 2014-05-13, 18:45   #619
Chatte96
Zadomowienie

Spóźnione wyznania - John Boyne

Bardzo polecam.
To jest literatura jaką cenię.
Chatte96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-13, 20:13   #620
mabi27
Wtajemniczenie

Zaczęłam Pamiętniki żołnierzy baonu "Zośka".

mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-13, 21:23   #621
justyna203
Przyczajenie

Czy ktoś już czytał najnowszą książkę Joanny Bator?
justyna203 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 01:30   #622
Candy_lips
Zakorzenienie

Doczytałam dzisiaj "Trzeci klucz" Nesbo. Znowu mnie wciągnęło bardzo, ale zeszło mi 3 dni, bo teraz też nie do końca miałam czas, a przy książkach Nesbo po prostu trzeba się skupić, no przynajmniej ja muszę Są tak precyzyjne, trzeba myśleć- co jest oczywiście bardzo dobre, razem z Harrym rozwiązujemy zagadkę, a i tak mimo że czytałam tyle kryminałów, to i tak prawie nigdy nie potrafię zgadnąć u Nesbo kto za tym stał i tak samo było teraz. Misterna intryga, nie domyśliłam się ani trochę kto za tym stoi, a w wielu innych kryminałach potrafię to odgadnąć.

To dla mnie kolejny wyznacznik, że jego książki są genialne Mamy tutaj wiele wątków, każdy z nich moim zdaniem równie wciągający, . Bardzo ciekawą postacią tutaj jest Anna, była kochanka Harrego Cyganka, intrygująca postać. Jest też napad na bank, a to kto za tym stoi mnie już mega zaskoczyło, ani chwili się tego nie spodziewałam. Akcja jest bardzo ciekawa, poznajemy też Beate, która od tej pory będzie pracować z Harrym. Bardzo inteligentna kobieta, zaczynają tworzyć naprawdę świetny duet. Co rusz nowe tropy, bardzo zaskakujące. Opisany z misterną precyzją. Dałabym 10 gwiazdek, czyli ideał, mistrzostwo, ale jednak jest dla mnie jeden minus, czyli rozwiązanie jednego wątku, może nie napiszę jakiego, bo tu będzie spojler. Nie do końca mnie to jedno przekonało, może było przekombinowane. Reszta idealna, kolejny rewelacyjny kryminał Nesbo, moja ocena 9/10, gorąco polecam!

A teraz czytam "Zaginiona dziewczynę" Gillian Flynn oraz "Uścisk nieboszczyka" Peter James- wczoraj zaczęłam. "Poniedziałkowa żałoba" Kathy Reichs mniej mnie wciągnęła, dlatego doczytam ją później, po tych książkach bardzie
j.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 08:33   #623
almondfairy
seriously? no.

Wczoraj skończyłam trzecią część Północnej Drogi Cherezińskiej - "Pasja wg Einara". Słabsza moim zdaniem od dwóch poprzednich, ale wciąż bardzo mi się podobała

Od razu zaczęłam "Śniadanie Mistrzów" Vonneguta. Przeczytałam jakieś 30 stron, ale już mi się podoba

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 08:36   #624
Pstra
Zakorzenienie

skończyłam 2 tom Millennium Larssona, a dziś zacznę 3
Stary 2014-05-14, 14:12   #625
milva_5
Raczkowanie

A ja ostatnio wchłonęłam jednym tchem nową książkę Mai Lidii Kossakowskiej "Takeshi. Cień śmierci"
Bardzo mocno polecam fanom tej autorki oraz osobom, które lubią czytać książki związane z kulturą japońską.
milva_5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 15:22   #626
Suivi
Zadomowienie

"Afery i skandale Drugiej Rzeczypospolitej" Sławomir Koper

Suivi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 15:22   #627
Muniette
Wtajemniczenie

Ja wczoraj zaczęłam czytać ,,Pięćdziesiąt twarzy Greya." Wcześniej czytałam to w e-booku, ale wiadomo, że co książka to książka

We live, as we dream – alone.

#WizażPORN

They'll tell you I'm insane
'Cause you know I love the players
And you love the game
Muniette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 17:12   #628
kaarooo
Zakorzenienie

Ja odkryłam do czytania "Air Babylon" lubię takie pozycje

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 19:19   #629
karolinka86
Zakorzenienie

Ja ostatnio czytałam powieść obyczajową Krystyny Mirek pt. "Droga do marzeń" - nawet dobra
A teraz jestem w połowie "Zabłądziłam" Agnieszki Olenik. Niby młodzieżowa ale czyta się nieźle...

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 21:00   #630
Ata77
Zakorzenienie

Ziarno prawdy
Zygmunt Miłoszewski

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości