Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1 - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-15, 13:12   #3031
idaikot
Raczkowanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1

Witajcie

Byliśmy dziś w MOPS-ie załatwiać becikowe. Trafiliśmy na super pomocną urzędniczkę i musimy wrócić tylko jeden raz. Bo zapomnieliśmy... Aktu urodzenia

Potem była wizyta u ortopedy. Wszystko ok, ale kazał przyjść jak Adaś zacznie chodzić. Nie wiem po co. Wizyta trwała chyba 3 minuty. Nawet się na początek nie załapałam, bo czekaliśmy pod drzwiami i skoczyłam do toalety, bo ktoś był w gabinecie. Wracam a tam moich panów nie ma. Wchodzę do gabinetu a tam już drugie bioderko leci A i powiedział, że można pozwalać na podciąganie się, byle nie za daleko, bo na pełny siad jeszcze za wcześnie. Normalnie konsylium tu mamy, każda swojego lekarza opinię przedstawi

Dziś mąż idzie do kina, a ja sobie uświadomiłam, że nie byłam bez dziecka nigdzie od miesiąca... Za to jesteśmy u moich rodziców dziś i tu śpimy, więc chociaż pogadać będzie z kim.

Adaś dalej uważa, że pozycja na plecach jest be. Mata natomiast go frustruje, bo tego co wisi nie da się wpakować do buzi. I zaczyna krzyczeć jak się zorientuje

Cytat:
Napisane przez konsternacja Pokaż wiadomość
pielęgniarka mu troszeczkę wyprostowała nóżki. A waga 5680, w nie całe 3 tygodnie przybrał na piersi ponad 600g
Brawo dla Mamy

Cytat:
Napisane przez Caillouu Pokaż wiadomość
To mi się Klucha rozgadała...
"he he he", "ła ła ła" "dadadadada" "łe łe łe łe" "mamamamama"
A myślałam, że już więcej niż do tej pory nie może gadać.. No cóż, może!
Mama? Czy mamy już pierwsze słowo?
idaikot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 13:22   #3032
The light
Zadomowienie

Dodaję z książki "pierwszy rok życia dziecka" murray.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1400152876620.jpg (60,1 KB, 24 załadowań)
The light jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 15:31   #3033
punamama
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
witam mamuśki

Gratuluję wszystkich postępów maluszków i udanych wizyt lekarskich.
My w pt tez zaszczepiliśmy małego- pierwsza dawka bo Adaś ma szczepienia przesunięte ze względu na ten szpital co był, potem katar no i tak wyszło.
Mój syn był bardzo dzielny, popłakał trochę ale to głównie z powodu wybudzenia i tego, że zbliżała się pora karmienia.
Szczepiliśmy 5w1 +wzw, na szczęście po szczepionce nic się nie działo żadnej gorączki, bólu nóżki itp- ufffff bo nastawiałam się na jakieś mega problemy.
Kolejne szczepienie mamy pod koniec czerwca.

Co do rozszerzenie diety to ja planuję coś ok 6 m-ca, wcześniej podam gluten aby zobaczyć czy przyswaja. Prawdopodobnie będę podawała w większości słoiczki bo na prawdę jakoś średnio widzę gotowanie jednej marchewki a i tak nie wiem co w tej marchewce siedzi

Co do basenu to tez planujemy iść z małym za jakiś miesiąc- na razie kupiliśmy mu takie koło (kołnierz) dla niemowląt i pływa sobie w wannie- tak nogami i rękami przebiera że jestem w szoku że tak potrafi no i podoba mu się to

The Light-- ja również napiszę, że to co się stało to jakaś fatalna pomyłka, nikt nikogo nie usuwał a sprawdziłyśmy i można samemu się przez przypadek wypisać. Może jakiś błąd aplikacji czy przypadkowe kliknięcie... Wracaj do nas
miłego dzionka
za szczepienia
Ja tez juz kapalam K. w wannie
Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Dodaję z książki "pierwszy rok życia dziecka" murray.
To z tego wszystkiego przeciwwskazaniem jest jedynie to, ze Karol nie siedzi

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

Cytat:
Napisane przez idaikot Pokaż wiadomość
Witajcie

Byliśmy dziś w MOPS-ie załatwiać becikowe. Trafiliśmy na super pomocną urzędniczkę i musimy wrócić tylko jeden raz. Bo zapomnieliśmy... Aktu urodzenia

Potem była wizyta u ortopedy. Wszystko ok, ale kazał przyjść jak Adaś zacznie chodzić. Nie wiem po co. Wizyta trwała chyba 3 minuty. Nawet się na początek nie załapałam, bo czekaliśmy pod drzwiami i skoczyłam do toalety, bo ktoś był w gabinecie. Wracam a tam moich panów nie ma. Wchodzę do gabinetu a tam już drugie bioderko leci A i powiedział, że można pozwalać na podciąganie się, byle nie za daleko, bo na pełny siad jeszcze za wcześnie. Normalnie konsylium tu mamy, każda swojego lekarza opinię przedstawi

Dziś mąż idzie do kina, a ja sobie uświadomiłam, że nie byłam bez dziecka nigdzie od miesiąca... Za to jesteśmy u moich rodziców dziś i tu śpimy, więc chociaż pogadać będzie z kim.

Adaś dalej uważa, że pozycja na plecach jest be. Mata natomiast go frustruje, bo tego co wisi nie da się wpakować do buzi. I zaczyna krzyczeć jak się zorientuje
Ja mam nadzieje, ze uda mi sie wybrac do MOPS do pazdziernika.
Ktoras juz dostala pieniazki na konto? Ile czekalyscie po zlozeniu dokumentow?
Stary 2014-05-15, 15:46   #3034
senira666
Zakorzenienie

Od zlozenia dokumentow poltora miesiaca a od decyzji nie cale 3 tygodnie

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Stary 2014-05-15, 15:59   #3035
The light
Zadomowienie

Coś chyba rzeczywiście jest nie tak z tym fejsem. Dostałam zaproszenie ale i tak wyskakuje mi błąd, że nie mam uprawnień albo link wygasł

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-05-15, 16:18   #3036
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Coś chyba rzeczywiście jest nie tak z tym fejsem. Dostałam zaproszenie ale i tak wyskakuje mi błąd, że nie mam uprawnień albo link wygasł

to faktycznie coś nie tak... A za pierwszym razem było bez problemu jak dostałaś zaproszenie?
Stary 2014-05-15, 16:30   #3037
idaikot
Raczkowanie

Muszę się pochwali moim łupem. Na Allegro kupiłam pakę ubranek za 20 zł, a w niej:
- 4 pajace,
- 5 par spodni
- 2 rampersy
- 1 bluza
- 1 bluzeczka
- 3 body z dłgim
- 12 bluzek z długim
- 5 body z krótkim
- 3 czapki
- 2 pary skarpetek

A oprócz tego dla dziewczynki (czy to jakaś sugestia?):
- 4 pary skarpetek
- rajstopki
- 2 sukienki
- 1 spódniczka
- 2 rampersy
- 1 sweterek
- 1 spodenki
- 1 body z krótkim
- 2 bluzki z długim
- 1 bluzka z krótkim
- 6 czapek

Wszystko w super stanie i prawie same markowe rzeczy - 5-10-15, Coccodrillo, HM.

Pierwszy raz tak zakupilam i jestem mega zadowolona 60 sztuk! A miało być kilka. Doznałam szoku na widok paczki
Stary 2014-05-15, 16:53   #3038
The light
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
to faktycznie coś nie tak... A za pierwszym razem było bez problemu jak dostałaś zaproszenie?
Tak, było bez problemu

Stary 2014-05-15, 17:32   #3039
saole
Raczkowanie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1

Cytat:
Halo Koleżanki.
Kaja właśnie śpi po szczepieniu. Podczas szczepienia bardzo podobno płakała, jak wynika z opowieści Taty. Mama, wstyd się przyznać, zdezerterowała i została w domu, co by dziecka jeszcze bardziej nie stresować.

Kluseczka waży 7200g, zatem przybiera ładnie i nie za dużo, o co się martwiłam. Absolutnie nie mamy przejmować się tym, że zjada mniej porcji mleka niż zalecił producent.

Z wieści przyniesionych od pediatry:
1. Siadanie - tak, zdecydowanie pozwalać. Oczywiście o tyle, o ile niemowlę samo się podciąga. Nie zezwalanie na tą czynność może skutkować zniechęceniem dziecka, a co za tym idzie późniejszym siadaniem niż mogłoby mieć miejsce.

2. Gluten - moje pytanie dotyczyło kaszek "gotowych" dla niemowląt a najzwyklejszej kaszy manny. Tu Pani Pediatra ze względu na wygodę doradzała te dla niemowląt. Ja jednak się zastanawiam, przejrzę składy, bo nie jest dla mnie problemem gotowanie 2-3 łyżek zwykłej kaszy.

3. Pocenie się stópek/rączek - podawać syrop Magsolvit zgodnie z poleceniem Pani neurolog, która przepisała go na trzęsące się rączki. Może to być spowodowane niedoborem, ale prawdopodobnie jest to cecha odziedziczona po tacie, który po dziś dzień ma z tym problem.

A teraz moje pytania do Was:
1. Rozszerzanie diety: słoiczki kontra samodzielnie przygotowane dania - na co się decydujecie? Czy jeżeli same chcecie gotować to z ekologicznych upraw czy zwykłego warzywaniaka?

2. Prezent na dzień dziecka dla 5-6 miesięczniaka - szukam inspiracji
Dzięki za informacje na temat siadania, u mnie pojawił się problem bo chce siadać w foteliku samochodowy i denerwuje się że nie może bo jest przypieta pasami, więc teraz podróże z nią są cięższe

Ja planuje robić kaszkę manną na swoim mleku, jakoś nie mam zaufania do kaszek błyskawicznych firm typu nestle. A dietę chcę powoli rozszerzać dietę od 5tego miesiąca. Stosując gadzeciarski smoczko-gryzak. Dam znać za 3 tygodnie jak sie sprawuje

I tutaj mam pytanie czy ktoś wie jakie są skutki rozszerzania wcześniej niż po 6 miesiącu ? Bo wszędzie piszą że WHO poleca a nigdzie nie znalazłam konkretnych dokumentów dlaczego są takie zalecenia

Cytat:
Napisane przez punamama Pokaż wiadomość
Na której pływalni takie ceny?
Puna- ja jak narazie znalazłam dwie.
Jedna jest przy Kleparzu i tam cena to 50zl a za karnet 10wejsc 420 .
Druga w szpitalu rydrygiera 40zl a w karnecie 30zl- cena nie zawiera pieluszki

Cytat:
Napisane przez zaana Pokaż wiadomość
A mi zakorkowało dziecia prawdopodobnie po marchewce ( zjadła pół słoiczka samej marchewki) jak zawsze była kupa codziennie to od 3 dni brak, do tego cały czas płacze i w nocy się budzi.. Jednym słowem produkty zatwardzające typu marchewka czy banan albo kleiki ryżowe których na szczęście nie podałam u nas odpadają jak narazie. W ogóle wczoraj ratowałam się suszoną śliwką ( też ze słoika ) ale nie pomogło. Dopajam wodą i nic..

Widocznie jednym słowem dzidzia jest jeszcze za mała na rozszerzanie diety (5 miesiąc). Poczekam ze 2 tygodnie i spróbuje znowu..

Oj... Biedactwo

Cytat:
Napisane przez sand Pokaż wiadomość
czekaj, czekaj, za chwilę Cię przegada

u nas dziś dzień noszenia na rękach i zwiedzania świata. Na zewnątrz mocno wieje i pada więc zwiedzamy tylko mieszkanie, już chyba do każdej szuflady zajrzeliśmy a jak próbuję położyć to włącza się syrena, i to jaka! nie jakieś tam marudzenie tylko ryk jak na głodomora.. już się budzi powoli po drzemce, więc ruszaj mamo - pielucha, butla
Możemy sobie piątkę przybić.., nie wiem czy to wina pogody ale I. Też ma dzisiaj dzień marudy i albo noszenie albo pierś
Ja jeszcze nie zajmowałam sie becikowym pewnie zrobię to na ostatnią chwilę
A z tego ze maluszek zaczął tak reagować to znaczy ze sie rozwija wiec nie martw się, napewno już o tym nie pamięta

Cytat:
Muszę się pochwali moim łupem. Na Allegro kupiłam pakę ubranek za 20 zł, a w niej:
- 4 pajace,
- 5 par spodni
- 2 rampersy
- 1 bluza
- 1 bluzeczka
- 3 body z dłgim
- 12 bluzek z długim
- 5 body z krótkim
- 3 czapki
- 2 pary skarpetek

- 4 pary skarpetek
- rajstopki
- 2 sukienki
- 1 spódniczka
- 2 rampersy
- 1 sweterek
- 1 spodenki
- 1 body z krótkim
- 2 bluzki z długim
- 1 bluzka z krótkim
- 6 czapek

Wszystko w super stanie i prawie same markowe rzeczy - 5-10-15, Coccodrillo, HM.

Pierwszy raz tak zakupilam i jestem mega zadowolona 60 sztuk! A miało być kilka. Doznałam szoku na widok paczki

No niezle, poka linka

Ponadto, gratuluję wszystkich nowych umiejętności i udanych szczepień.

Zazdroszczę wszystkim które maja własne ogródki i nie muszą się martwić o warzywa. Myślałam o kupowaniu serii bio w lidlu ale ponoć są tam produkty z innych państwa wiec zrezygnowałam a zaczęłam szukać ekologicznych rolników blisko mnie

U nas brzydko pochmurne i wogole bee, mam nadzieję że wkrótce pogoda się zmieni. Chciałam zapisać sie na warsztaty "mamo to ja" ale niestety już nie ma miejsc wrrr...

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
mam zamiar zakupić to cudo - to jest właśnie po to żeby dziecku np. nie wpadł do gardła kawałeczek jabłka. można do tej siateczki włożyć surowe i sobie ciamka. to ma chronić przed zakrztuszeniem a że to produkt dla dzieci to przeszedł milion testów więc nie martwię się że siateczka odpadnie

Widzę że nie będę sama w stosowaniu tego ta siateczką jest dobra gatunkowo więc watpię aby się podarła. Od kiedy zamierzasz to stosować bo ja myślałam o piątym miesiącu

Edytowane przez saole
Czas edycji: 2014-05-15 o 17:35
saole jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 18:38   #3040
The light
Zadomowienie

Proszę, tu o rozszerzeniu diety dzieci na mm.
Przy okazji jest opisane jak prawidłowo karmić łyżką
http://www.hafija.pl/2011/08/kolejny...mowy-post.html

Stary 2014-05-15, 18:43   #3041
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez saole Pokaż wiadomość

Ja planuje robić kaszkę manną na swoim mleku, jakoś nie mam zaufania do kaszek błyskawicznych firm typu nestle. A dietę chcę powoli rozszerzać dietę od 5tego miesiąca. Stosując gadzeciarski smoczko-gryzak. Dam znać za 3 tygodnie jak sie sprawuje

I tutaj mam pytanie czy ktoś wie jakie są skutki rozszerzania wcześniej niż po 6 miesiącu ? Bo wszędzie piszą że WHO poleca a nigdzie nie znalazłam konkretnych dokumentów dlaczego są takie zalecenia
Ale to kaszkę chyba na wodzie będziesz gotować i łączyć po ugotowaniu z twoim mlekiem, prawda?

Cytat ze strony sosrodzice.pl:

Zbyt wczesne wprowadzanie pokarmów stałych lub podawanie ich w złej kolejności może skutkować jednym lub kilkoma poniżej wymienionymi konsekwencjami:

uszkodzenie układu trawiennego dziecka,
fizyczne problemy związane z jedzeniem (pokarmy stałe należy wprowadzać wtedy, gdy koordynacja nerwowo-mięśniowa będzie odpowiednio rozwinięta. Dziecko musi kontrolować ruchy głowy, szyi, musi również umieć swobodnie przełykać jedzenie).
uporczywy kaszel – pojawiający się u dzieci, u których wprowadzano pokarmy stałe przed 12 tygodniem życia – do takich wniosków doszli naukowcy ze Szkocji.
alergia, egzema, katar sienny – zbyt wczesne wprowadzenie pokarmów stałych zwiększa ryzyko zachorowania,
przekarmienie, nadwaga oraz brak odpowiednich składników odżywczych – zbyt wczesne wprowadzenie pokarmów stałych może skutkować zbyt małym dostarczaniem mleka. Badania wykazały, że może być odpowiedzialne także za zwiększenie ryzyka otyłości, chorób nowotworowych, chorób serca oraz cukrzycy w życiu dorosłym.
Stary 2014-05-15, 19:49   #3042
Caillouu
Raczkowanie

Cieszę się, że swoim pytaniem o rozszerzenie diety wywołałam dyskusję
Tu link do, moim zdaniem, ciekawego i dość konkretnego artykułu o kaszkach glutenowych:

http://mafia-mam.blogspot.com/2014/0...wa-wybrac.html

I dziękuję za rady dotyczące prezentu

http://www.youtube.com/watch?v=4FKYsUEuvIo

_______
Kaja Kamila

Caillouu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 20:18   #3043
punamama
Rozeznanie

Cytat:
Cieszę się, że swoim pytaniem o rozszerzenie diety wywołałam dyskusję
Tu link do, moim zdaniem, ciekawego i dość konkretnego artykułu o kaszkach glutenowych:

http://mafia-mam.blogspot.com/2014/0...wa-wybrac.html

I dziękuję za rady dotyczące prezentu

Zdecydowanie milej się czyta. Zupełnie inny ton niż hafiji
Stary 2014-05-15, 23:07   #3044
tridentina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
Dziewczyny karmiące piersią (i nie tylko) - w jakim wieku zaczniecie/zaczęłyście rozszerzanie diety? Ja karmię swoim mlekiem, i póki co dziecko ładnie przybiera , idzie cały czas wg 50 centyla. Brzdąc ma m3,5miesiąca i zastanawiam kiedy coś podać. Czytałam o właściwościach ochronnych mleka matki przy wprowadzaniu glutenu od 5 do 6 miesiąca, ale sama nie wiem.
Póki co gromadzę słoiczki na zapas, ale nie wiem kiedy coś podam.
ja planuję zacząć rozszerzanie diety coś koło 5-6 miesiąca, a najlepiej jakby mały już siedział. Zobaczymy. Na razie jedziemy z kp.

Cytat:
Napisane przez konsternacja Pokaż wiadomość
pielęgniarka mu troszeczkę wyprostowała nóżki. A waga 5680, w nie całe 3 tygodnie przybrał na piersi ponad 600g
gratulacje

Cytat:
To mi się Klucha rozgadała...
"he he he", "ła ła ła" "dadadadada" "łe łe łe łe" "mamamamama"
A myślałam, że już więcej niż do tej pory nie może gadać.. No cóż, może!
no proszę nagraj ją!

Cytat:
Napisane przez sand Pokaż wiadomość
u nas dziś dzień noszenia na rękach i zwiedzania świata. Na zewnątrz mocno wieje i pada więc zwiedzamy tylko mieszkanie, już chyba do każdej szuflady zajrzeliśmy a jak próbuję położyć to włącza się syrena, i to jaka! nie jakieś tam marudzenie tylko ryk jak na głodomora.. już się budzi powoli po drzemce, więc ruszaj mamo - pielucha, butla i latamy

a w ogóle to wczoraj miałam okazję przekonać się jakie moje dziecko jest wrażliwe na zmianę tonu mojego głosu - bawiliśmy się na kanapie, gadałam do niego i ustawiałam muzykę w telefonie. Coś się zawiesiło i wyrwało mi się "kurdeeeee" ze złością, no durna jestem Mały zrobił podkówkę i w płacz na szczęście szybko udało się go uspokoić ale do końca dnia miałam wyrzuty sumienia
jeszcze 2 dni takiej pogody i sfiksujemy. A zapowiada się dalej lanieee.

Co do tonu głosu, to Antek też bardzo wrażliwy. Co więcej, rozpłakał się kiedyś żałośnie jak TŻ kichnął głośno

Cytat:
Ja wychodzę regularnie, bo inaczej bym oszalała.
Dla własnego zdrowia psychicznego

Cytat:
- 4 pajace,
- 5 par spodni
- 2 rampersy
- 1 bluza
- 1 bluzeczka
- 3 body z dłgim
- 12 bluzek z długim
- 5 body z krótkim
- 3 czapki
- 2 pary skarpetek

- 4 pary skarpetek
- rajstopki
- 2 sukienki
- 1 spódniczka
- 2 rampersy
- 1 sweterek
- 1 spodenki
- 1 body z krótkim
- 2 bluzki z długim
- 1 bluzka z krótkim
- 6 czapek
wow, pokaż

Cytat:

Puna- ja jak narazie znalazłam dwie.
Jedna jest przy Kleparzu i tam cena to 50zl a za karnet 10wejsc 420 .
Druga w szpitalu rydrygiera 40zl a w karnecie 30zl- cena nie zawiera pieluszki
kiedyś w ujastku polecali www.lemonfitness.pl/
i tutaj widzę cena 30zł/h, ale nie byłam i nie mam pojęcia jak to wygląda.
tridentina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 08:14   #3045
celin10
Rozeznanie

na pobliskim mi basenie znalazłam taką ofertę http://www.trzebnicazdroj.eu/92/281/...emowlakow.html
mają też fajną promocję-za 85 zł wejście na basen i do Wrocławskiego zoo.W tamtyn roku korzystaliśmy z tej promocji i cieszę się że jest nadal

---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 07:52 ----------

chciałam się wam pochwalić moją prawie 7latką-była wczoraj na konkursie powiatowym (drużyna 3 os.) "świat bajek i basni" i jej drużyna zajęła 1 miejsce na 9 szkół myślę że jak na dzieciaczki które poszły do pierwszej klasy jako 6 latki to bardzo dobre osiągniecie

---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ----------

gosia " u których wprowadzano pokarmy stałe przed 12 tygodniem życia"
to juz musiał by byc ktoś szalony kompletnie w tych czasach chociaż dawniej tak robiono nawet w szpitalach o czym juz kiedyś pisałam jak mnie malusią napchano jakimś kleikiem bo pielęgniary nie miały czasu biegać z mleczkiem

---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ----------

Cytat:
Witajcie

ad.1 widzisz Ida-w naszym mops-ie da się szybko załatwić ale fakt-zalezy na którą trafisz
ad.2 dobrze że mieszkam z teściami i szwagierką to mam do kogo się odezwać a i tak staram się raz w tyg.prysnąć z domu
Stary 2014-05-16, 08:15   #3046
konsternacja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez celin10 Pokaż wiadomość
na pobliskim mi basenie znalazłam taką ofertę http://www.trzebnicazdroj.eu/92/281/...emowlakow.html
mają też fajną promocję-za 85 zł wejście na basen i do Wrocławskiego zoo.W tamtyn roku korzystaliśmy z tej promocji i cieszę się że jest nadal

---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 07:52 ----------

chciałam się wam pochwalić moją prawie 7latką-była wczoraj na konkursie powiatowym (drużyna 3 os.) "świat bajek i basni" i jej drużyna zajęła 1 miejsce na 9 szkół myślę że jak na dzieciaczki które poszły do pierwszej klasy jako 6 latki to bardzo dobre osiągniecie

---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ----------

gosia " u których wprowadzano pokarmy stałe przed 12 tygodniem życia"
to juz musiał by byc ktoś szalony kompletnie w tych czasach chociaż dawniej tak robiono nawet w szpitalach o czym juz kiedyś pisałam jak mnie malusią napchano jakimś kleikiem bo pielęgniary nie miały czasu biegać z mleczkiem

---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ----------

ad.1 widzisz Ida-w naszym mops-ie da się szybko załatwić ale fakt-zalezy na którą trafisz
ad.2 dobrze że mieszkam z teściami i szwagierką to mam do kogo się odezwać a i tak staram się raz w tyg.prysnąć z domu
Gratulacje dla córeczki
konsternacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 09:21   #3047
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez celin10 Pokaż wiadomość

[/COLOR]gosia " u których wprowadzano pokarmy stałe przed 12 tygodniem życia"
to juz musiał by byc ktoś szalony kompletnie w tych czasach

dla córeczki i drużyny

Ale to chyba tylko dotyczy uporczywego kaszlu, że przed 12 tyg, a na resztę są narażone dzieci, które miały wprowadzane zbyt wcześnie, a to u każdego dziecka może być inaczej, bo jedno będzie gotowe w 4-5 miesiącu, a inne po 6 dopiero. Osobiście znam dzieci, którym rozszerzano dietę przed skończeniem 12 tyg, albo chociaż dawano spróbować co nieco
Stary 2014-05-16, 10:05   #3048
celin10
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
dla córeczki i drużyny

Ale to chyba tylko dotyczy uporczywego kaszlu, że przed 12 tyg, a na resztę są narażone dzieci, które miały wprowadzane zbyt wcześnie, a to u każdego dziecka może być inaczej, bo jedno będzie gotowe w 4-5 miesiącu, a inne po 6 dopiero. Osobiście znam dzieci, którym rozszerzano dietę przed skończeniem 12 tyg, albo chociaż dawano spróbować co nieco
Artur ma 11 tyg. i nie wyobrażam sobie podawania mu teraz czegoś na spróbowanie brrr
mały ma dziś cieżki dzień...męczą go bączki i od 3 dni nie było dwójki więc popija rumianek i koperek no i nosimy się w chuście...może coś pomoże,bo spać mu się chce i to bardzo ale co pryk to oczy otwiera i jest płacz i znów walka ze snem
Stary 2014-05-16, 10:23   #3049
sand
Zakorzenienie

Idaikot - następnym razem zostaw Adasia z mężem i wybierz się gdzieś, choćby na spacer, żeby odetchnąć trochę. Ja bez chociaż godziny dziennie tylko dla siebie źle się czuję

Puna - kąpałas Karola w takim kółku jak Magnusia pokazała czy bez niczego?

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ----------

Idaikot - pokaż te łupy!

---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

Celin - brawa dla Milki i współczucia dla Artura, iby niedlugo poczuł znowu lekkość bytu ;-)

sand jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 10:33   #3050
punamama
Rozeznanie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1

Witam z pociągu
Podobno straszna pogoda w małopolskim... Jak rozwiązałyście sprawę ze spacerami? Bo tego najbardziej się obawiam...

Celin - brawa dla Twojej córci. W tym roku już trzeba było puszczać 6-latki do I klasy? Czy to jeszcze wola rodzica?
I często kładź Artura na brzuszku żeby mu łatwiej poszło... Przesyłam całusy jemu!

Sand - kąpałam się razem z nim więc bez kółka

Edytowane przez punamama
Czas edycji: 2014-05-16 o 11:14
punamama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 11:11   #3051
senira666
Zakorzenienie

Cytat:

Widzę że nie będę sama w stosowaniu tego ta siateczką jest dobra gatunkowo więc watpię aby się podarła. Od kiedy zamierzasz to stosować bo ja myślałam o piątym miesiącu
Co do rozszerzeń WHO to rożne są opinie i nie będę pisać więcej bo każdy swój rozumek ma i sam zdecyduje.
Rozmawiałam z pediatrą i powiedziała że jak mała będzie miała 4 miesiące możemy spróbować dać jej marchewkę.
tego gryzaka nie wiem jeszcze kiedy zacznę stosowac , najpierw muszę go kupić

Cytat:
Proszę, tu o rozszerzeniu diety dzieci na mm.
Przy okazji jest opisane jak prawidłowo karmić łyżką
http://www.hafija.pl/2011/08/kolejny...mowy-post.html
Co strona to inne zalecienia... różnią się przede wszystkim kolejnością wprowadzanych składników.
Stary 2014-05-16, 11:25   #3052
celin10
Rozeznanie

puna- w tym roku to była jeszcze wola rodzica,ja swojej nie żałuję Milka do przedszkola przy SP poszła w wieku 3 lat.od początku ma potencjał i chęci do nauki i gdyby została drugi rok w zerówce i przerabiała to samo to mogłaby się znudzic i zniechęcić.Gdy miała 2 latka kupowałam jej "teczki" z zadaniami-proste ćwiczenia manualne i nie tylko dostosowane do wieku i w ten sposób spędzałyśmy wolny czas( w sumie ok godzinki dziennie podzielone na 2-3 części)rano trochę,po obiadku i wieczorem.takie domowe przedszkole robiłam sobie tygodniowy plan "pracy" i starałyśmy się go realizować

Edytowane przez celin10
Czas edycji: 2014-05-16 o 11:27
celin10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 12:55   #3053
kulla
Raczkowanie

Hej Dziewczyny! Siedzę cichutko, bo z moją psicą było ostatnio gorzej. Teraz jest lepiej, ale nadal mam o wiele więcej do ogarnięcia niż zwykle. Nie chciałam Wam smęcić, bo ogarnęła mnie totalna deprecha.

Widzę, że na planie rozszerzanie diety. My się nie spieszymy. Wychodzę z założenia i najbliżej mi do stanowiska, że do roku kp jest podstawą dla dziecka. Jak będzie pewniej siedział, bez pośpiechu, będę obserwować czy jest gotowy.

Mamy już załatwione chrzciny (co za tym idzie chrzest też) na Dzień Dziecka. W niedzielę byliśmy na urodzinach mojej Mamy. Młody był baaaardzo grzeczny i zainteresowany nowym otoczeniem A ja sobie pojadłam, bo kuchnia specjalnie dla mnie przygotowała wegańskie jedzonko W tym lokalu było nasze wesele i chrzciny też się tam odbędą

Sent from my OMNIA7 using Tapatalk
I fell into a ring of fire'

Johnny Cash
kulla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 13:08   #3054
celin10
Rozeznanie

kulla też miałam w planie kp Milkę do roku ale odrzuciła cyca w 8 m-cu na rzecz kubeczka.niestety ona miała inny plan niż ja początkowo próbowałam odciagać mleczko ale nie wychodziło mi to (albo nie umiem albo mam jakąś blokadę w głowie) przeszła na mm.Artura mam w planach karmić do roku z tym ze pierwszą łyżeczkę planuje dać mu końcem lipca
Stary 2014-05-16, 13:15   #3055
The light
Zadomowienie

Uwaga, ciężki temat: autyzm.

Zobaczcie co ciekawego znalazłam:
" Simon Baron Cohen ma taką hipotezę na temat autyzmu, która co prawda jest niepotwierdzona, ale bardzo interesująca: twierdzi, że dzieci autystyczne częściej niż inne mają ojca-inżyniera, obu dziadków-inżynierów, a ich rodzice wypadają ponadprzeciętnie w teście figur ukrytych.

http://edge.org/response-detail/11044

niepotwierdzona hipoteza brzmi, że przyczyna autyzmu tkwi często w dobieraniu się w pary osób o specyficznych zdolnościach intelektualnych, natomiast ww. statystyki są jak najbardziej potwierdzone"

Stary 2014-05-16, 13:23   #3056
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Uwaga, ciężki temat: autyzm.

Zobaczcie co ciekawego znalazłam:
" Simon Baron Cohen ma taką hipotezę na temat autyzmu, która co prawda jest niepotwierdzona, ale bardzo interesująca: twierdzi, że dzieci autystyczne częściej niż inne mają ojca-inżyniera, obu dziadków-inżynierów, a ich rodzice wypadają ponadprzeciętnie w teście figur ukrytych.

http://edge.org/response-detail/11044

niepotwierdzona hipoteza brzmi, że przyczyna autyzmu tkwi często w dobieraniu się w pary osób o specyficznych zdolnościach intelektualnych, natomiast ww. statystyki są jak najbardziej potwierdzone"

No to mam problem

iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 13:48   #3057
idaikot
Raczkowanie

Uf ja nie wypadam ponadprzeciętnie w tym teście
Stary 2014-05-16, 13:50   #3058
kulla
Raczkowanie

Ooo... Mój mąż inżynierem a dziadki też

Moim zdaniem autyzm jest teraz po prostu częściej diagnozowany. Lżejsze przypadki są dopiero teraz diagnozowane wśród dorosłych pacjentów. Jednak od razu zaznaczam, nie badałam tematu nigdy zbyt intensywnie

Celin, wiem, że Młody może mieć swój plan, dlatego staram się do swojego nadmiernie nie przywiązywać, tylko być elastyczną i wyluzować. A! I brawa dla Milenki i jej grupy za konkurs

Sent from my OMNIA7 using Tapatalk
I fell into a ring of fire'

Johnny Cash
kulla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 13:56   #3059
idaikot
Raczkowanie

Moja koleżanka jest doktorantką i w Londynie zajmuje się takim projektem badawczym, który wskazuje, że autyzm dziecka może być związany z "zaawansowanym" wiekiem ojca. Może inżynierowie mają później dzieci?
Stary 2014-05-16, 13:59   #3060
The light
Zadomowienie

Znam rodzinę która to potwierdza. Ojciec inżynier, matka też ścisły umysł.
Drugi syn ma autyzm.

U mnie też to ryzyko jest (mąż, teść ścisłe umysły) ale urodziłam dziewczynkę więc ryzyko trochę mniejsze

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

A propos szczepień i autyzmu:
Badania potwierdziły, ze nie ma zależności ani między mmr ani tiomersalem ani inną szczepionka
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24814559

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości