Mamusie czerwcowe 2014 - cz. III - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-17, 09:17   #1561
bazile
Zadomowienie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2014 - cz. III

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
Hej. Ja napisze tylko ze u nas bez zmian po wizycie czyli nie za dobrze. Mały poprostu nie rośnie. Na razie jestem w domu ale myślę ze moja ciąża nie potrwa juz długo. Za rydz w środę i czwartek 21 i 22 maj mam wizyty w szpitalu i u mojego gina. Pociesza mnie to ze przeplywy są ok i ze stan małego jest dobry. Puki co pobrali mi krew na badania odnośnie znieczulenia wiec po mały przygotowujemy się do cesarki. Jakby tego bylo malo wysiadł nam komp i ogólnie wszystko nam spada na głowę...

Cytat:
Napisane przez pater86 Pokaż wiadomość
Kurcze dziewczyny zgłupiałam, doradźcie... Nie chcę od razu używać emilientów, więc kupiłam do mycia Hippa i chciałam też dokupić balsam
wiesz co,moj Synek ma 17 miesiecy,odkad sie urodzil oliwki uzylam tylko kilkanascie razy,balsamow ZERO, emolienty dopiero niedawno i to kilka razy.Uzywamy do kapieli jedynie Hippa zel 2 w 1. Uwazam jak ponizej Necro.Nie powinno sie dawac dziecku na skore za duzo i nad wyrost.Jesli cos sie zacznie dziac,to wtedy.Wiem,ze czasem wart robic cos zapobiegawczo,ale dzisiejsza chemia jakos do mnie nie przemawia. Powiem szczerze,ze ja sama nie nawidze sie balsamowac i balsamu uzywam tylko od czasu do czasu.
Cytat:
Napisane przez NecroKitty Pokaż wiadomość
Mnie te wymysly poloznych juz drazniamamy problemy ze skora. Moja dermatolog powiedziala wprost, nigdzie nie jest powiedziane, ze dziecko odziedziczy je po nas, puki wszystko jest okej stosujemy normalna pielegnacje. Jesli pojawi sie problem przechodzimy najpierw na emolienty ale tez nie pierwsze lepsze tylko radzimy sie lekarza lub farmaceuty. Emolienty nie uchronia skory przed problemami, co wiecej moga do nich doprowadzic bo zawieraja skladniki silnie nawilzajace, natluszczajace czyli poprostu zapychaja pory zdrowej skory.
Nie przenoszony noworodek ma delikatna ale calkiem zdrowa skore, dla ktorej przeznaczone sa kosmetyki dla dzieci. Emolienty sa tylko i wylacznie dla skory z problemami i to tez nie wszystkimi.
jak dla mnie swiete slowa.Zauwazylyscie co polozna to inne zdanie.Najbardziej co mnie zdziwilo to to o czekoladzie
W kazdym razie,ja tak samo uwazam jak Ty,nie ma co meczyc biednego dziecka taka iloscia kremow.Trzeba zaufac samej sobie i zobaczyc jak skora dziecka bedzie reagowac i wtedy najwyzej kupic to co nam sie wydaje,ze bedzie ok.

Edytowane przez bazile
Czas edycji: 2014-05-17 o 09:22
bazile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-17, 09:50   #1562
pater86
Zadomowienie

Cytat:
Gdyby się nie ruszał pewnie już byśmy byli po cc. Mam przykaz żeby go kontrolować i jak by tylko przestał się ruszać albo ruszał się bardzo mało to mam od razu jechać do szpitala. Chyba po prostu juz nic więcej nie da się zrobić.
Kurcze, ale czemu tak się dzieje... Ważne że przepływy dobre i mały się ładnie rusza, może jeszcze podskoczy Na pewno będzie dobrze, bo jesteś pod stałą kontrolą i jakby co to zaraz będą reagować!
Dzięki dziewczyny za rady
Na szczęście położna w mojej SR, tylko wytłumaczyła o co chodzi z tymi emolientali i nie przekonywała, że są dobre czy złe, w ogóle co chwilę powtarza, że to są nasze decyzje, a ona tylko tłumaczy, bo fakt co położna to opinia i ja nie lubię jak mi się coś wmawia. Też uważam, że nie ma co przesadzać dlatego mam zwykłego Hippa i może faktycznie na razie nic więcej nie będę kupować, tylko później jakby coś się działo to dokupię oliwkę lub balsamik, albo najlepiej tak jak pisała NecroKitty doradzę się dermatologa i już

A w ogóle witam się sobotnio mąż poszedł po świeże bułeczki, mam nadzieję, że w piekarni będą jakieś maślane albo chałka i zjemy ją z dżemikiem i kakaem, taką mam dziś wizję
A w ogóle to wydaje mi się, że brzuch już mam tak nisko, że niżej być nie może, chyba trochę za wcześnie?
Stary 2014-05-17, 09:55   #1563
Ramona_85
Zakorzenienie

NecroKitty
no widzisz, mam mętlik w głowie od tych wymysłów/porad różnych ludzi
zobaczymy, jak będzie, użyję zwykłęgo płynu do kąpieli HIPPa i zobaczymy, jaka będzie reakcja skóy, czy przesuszona czy nie, a emolient najwyżej jak połozna przyjdzie albo co którąś kąpiel
w ogóle to zdanie jest takie (tych pań), ze dziecko w 1 miesiacu ma bardzo wrazliwą skórę i stosowanie emolientu jest jakby 'w razie czego', by nie doprowadzic do przesuszenia skóry, a potem można już odstawić ...
heh, i bądź tu człowieku mądry

Cytat:
Napisane przez bazile Pokaż wiadomość
wiesz co,moj Synek ma 17 miesiecy,odkad sie urodzil oliwki uzylam tylko kilkanascie razy,balsamow ZERO, emolienty dopiero niedawno i to kilka razy.Uzywamy do kapieli jedynie Hippa zel 2 w 1. Uwazam jak ponizej Necro.Nie powinno sie dawac dziecku na skore za duzo i nad wyrost.Jesli cos sie zacznie dziac,to wtedy.Wiem,ze czasem wart robic cos zapobiegawczo,ale dzisiejsza chemia jakos do mnie nie przemawia. Powiem szczerze,ze ja sama nie nawidze sie balsamowac i balsamu uzywam tylko od czasu do czasu.
.
Ja tez nie mam nic do dziecka prócz mleczka pielęgnacyjnego HIPPa, tak to nie zamierzam niczego stosowac do smarowania, zadnych oliwek (chyba że jakiś masaż), ani kremów, balsamów itd. Położna w SR nawet odradzała w takie upały stosowania tych rzeczy

w ogóle dawniej było inaczej, pamiętam, jak jeszcze siostra 2 lata temu stosowała (zimą) wazelinę białą i po kapieli smarowała nią całą niunię
to była jakaś masakra, bo nie szło ubrac dzieciaka, wszystko się kleiło, haczyło, a dziecko się denerwowało i płakało, ale takie zalecenie położnej
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-17, 10:05   #1564
Sola1
Zakorzenienie

Dokładnie co położna to opinia. U mnie z kolei odradzano emolienty jak skóra jest normalna i generalnie im mniej chemii tym lepiej. Było to najbliższe temu co ja uważam także tego się trzymałam. Nie twierdzę, że to samo zło, ale nam po prostu nie było potrzebne.
U mojej po porodzie były może ze dwa dni, kiedy ta skóra była bardziej sucha, ale nie wiem czy to nie kwestia płynu Nivea, który był używany w szpitalu czy naturalne łuszczenie. W kazdym razie jak wróciłyśmy do domu nie miałam żadnych problemów po myciu w samym Hippie. Sporadycznie jak była potrzeba smarowałam miejscowo mleczkiem Hipp lub wykorzystywałam próbki emolium, które dostałam. Ale to dosłownie na palcach jednej ręki policzyć.

A jako ciekawostkę napiszę, że ostatnio trafiłam na taki poradnik Johnsona i jest tam o tym, że specjaliści rekomendują kąpiele 2-3 razy w tygodniu, a w pozostałe dni przemywanie niektórych częsci ciała. Od razu mówię, że ta firma nie jest dla mnie jakimś autorytetem, ale skoro nawet oni nie zalecają codziennych kąpieli - a jako firma kosmetyczna to ich interes, żeby używać jak najwiecej produktów to chyba coś w tym jest.
U mnie codzienne kąpiele były dobrze tolerowane przez małą i dla nas to tez była forma rytuału przed spaniem. Przy czym ja płynu dodawałam 1-2 pompki na wanienkę, nie więcej albo czasem myłam w samej wodzie. Pupa i tak była myta przy przewijaniu, czy inne zabrudzenia, a takie nie chodzące czy nie raczkujące dziecko też nie jest tak brudne, żeby trzeba było aż tak szorować.

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
NecroKitty
no widzisz, mam mętlik w głowie od tych wymysłów/porad różnych ludzi
zobaczymy, jak będzie, użyję zwykłęgo płynu do kąpieli HIPPa i zobaczymy, jaka będzie reakcja skóy, czy przesuszona czy nie, a emolient najwyżej jak połozna przyjdzie albo co którąś kąpiel
w ogóle to zdanie jest takie (tych pań), ze dziecko w 1 miesiacu ma bardzo wrazliwą skórę i stosowanie emolientu jest jakby 'w razie czego', by nie doprowadzic do przesuszenia skóry, a potem można już odstawić ...
heh, i bądź tu człowieku mądry
Ramona to dopiero początek Często się spotkasz z odmiennymi zdaniami nawet wśród lekarzy - np. sławne szerokie pieluchowanie.
Zrobisz jak uważasz, ale przecież jak skóra będzie robiła sucha to zawsze możesz użyć emolientu Nie wiem po co to robić zapobiegawczo.

Edytowane przez Sola1
Czas edycji: 2014-05-17 o 10:06
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-17, 10:22   #1565
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość

A jako ciekawostkę napiszę, że ostatnio trafiłam na taki poradnik Johnsona i jest tam o tym, że specjaliści rekomendują kąpiele 2-3 razy w tygodniu, a w pozostałe dni przemywanie niektórych częsci ciała. Od razu mówię, że ta firma nie jest dla mnie jakimś autorytetem, ale skoro nawet oni nie zalecają codziennych kąpieli - a jako firma kosmetyczna to ich interes, żeby używać jak najwiecej produktów to chyba coś w tym jest.

Ramona to dopiero początek Często się spotkasz z odmiennymi zdaniami nawet wśród lekarzy - np. sławne szerokie pieluchowanie.
Zrobisz jak uważasz, ale przecież jak skóra będzie robiła sucha to zawsze możesz użyć emolientu Nie wiem po co to robić zapobiegawczo.
nie wiem, czy nie mam tego samego poradnika Johnsona

z tym szerokim pieluchowaniem - nie wiem, jak jest teraz, bo to co chwila się zmienia, ale 2 lata temu, siostrze nie kazano pieluszkować
mała miała problem z nóżkami, jeździłyśmy z nią do osławionej dr Matuszowej i mówiła, ze to nie wina złego układu bioderek, bo z nimi było wszystko ok, tylko wina układu nerwowego, skutek gestozy u siostry.
Stary 2014-05-17, 10:28   #1566
pater86
Zadomowienie

Sola1 nasza położna też radziła kąpać dziecko co 2-3 dni... Twierdzi, że to wystarczająco i dzidzia nie jest aż tak brudna żeby ją codziennie kąpać później smarować itd. wiadomo, żeby podmyć pupę (ale to się i tak robi przy każdym przewijaniu więc ona jest raczej czyta) sprawdzić pod szyjką czy tak jakieś mleko się nam nie polało itd.
Wiadomo też, że będzie lato, może będzie gorąco i milej dziecku będzie jak je przepłukamy wodą, ale nie jest to konieczne i ja chyba ze wszelką cenę nie będę starała się małego kąpać codziennie. Chyba, że np. wyrobi się u nas taki rytuał i będzie mu się wtedy lepiej spało to jak najbardziej kąpiemy się codziennie
Chyba wszystko trzeba sprawdzić na własnej skórze i się przekonać co nam i dzidzi pasuje, zdrowy rozsądek przede wszystkim

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Cytat:
nie wiem, czy nie mam tego samego poradnika Johnsona
z tym szerokim pieluchowaniem - nie wiem, jak jest teraz, bo to co chwila się zmienia, ale 2 lata temu, siostrze nie kazano pieluszkować
mała miała problem z nóżkami, jeździłyśmy z nią do osławionej dr Matuszowej i mówiła, ze to nie wina złego układu bioderek, bo z nimi było wszystko ok, tylko wina układu nerwowego, skutek gestozy u siostry.
Też mam ten poradnik Johnsona
Z tego co ja się orientuję to teraz podobno się już odeszło od szerokiego pieluchowania, nic to podobno nie daje, ale faktycznie trzeba dbać o bioderka, odpowiednio dziecko przewijać (nie podciągać za nóżki, tylko przekręcać na boczki) bo to właśnie często powoduje jakieś problemu no i je kontrolować...
Stary 2014-05-17, 10:42   #1567
Pradip
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez __Sylwia__88 Pokaż wiadomość
Ja tylko na chwilę. Ale jak Prowansja już wie to być może po weekendzie będę bardziej aktywna. Sytuacja u mnie powoli się stabilizuje i mam wielką ochotę do Was wrócić ale jeszcze chwila.

Niestety wyniki moich cukrów się pogorszyły, mam 2 tyg na poprawę. Jeśli takiej nie będzie to czeka mnie insulina.
Bardzo sie cieszę że u Ciebie lepiej i trzymam kciuki za cukry
Cytat:
Kurcze dziewczyny zgłupiałam, doradźcie... Nie chcę od razu używać emilientów, więc kupiłam do mycia Hippa i chciałam też dokupić balsam, ale nie przyszedł w zamówieniu z apteki, a ja w między czasie poczytałam o nim opinie na forum Sroka o i wcale nie ma najlepszego składu, w ogóle balsamy mają średnie te składy i nie mam pojęcia jaki kupić. Dużo naturalniejsza jest oliwka z Hippa, ale jak to oliwka jest tłusta, więc na lato to średni wybór... Może dawać jej troszkę do wody? Co Wy robicie?
Kupiłam oliwkę Hippa ale jeśli będę jej używać to tylko do masażu ewentualnie właśnie do wody ale chyba zaraz przejdę się do Biedronki bo jest w promocji olej z pestek winogron i to będzie najmniej chemiczny sposób
Cytat:
Hej. Ja napisze tylko ze u nas bez zmian po wizycie czyli nie za dobrze. Mały poprostu nie rośnie. Na razie jestem w domu ale myślę ze moja ciąża nie potrwa juz długo. Za rydz w środę i czwartek 21 i 22 maj mam wizyty w szpitalu i u mojego gina. Pociesza mnie to ze przeplywy są ok i ze stan małego jest dobry. Puki co pobrali mi krew na badania odnośnie znieczulenia wiec po mały przygotowujemy się do cesarki. Jakby tego bylo malo wysiadł nam komp i ogólnie wszystko nam spada na głowę...
Bardzo dobrze że jesteś pod stałą kontrolą a synek po prostu nie ma miejsca żeby rosnąć wiec nadrobi po tej stronie brzuszka
Cytat:
Mnie te wymysly poloznych juz draznia. Wg mnie to nie jest osoba posiadajaca taka wiedze, zebym mogla jej zaufac w kwestii pielegnacji dziecka. Jedyna odoba ktora jest dla mnie w tej kwestii autotytetem to dermatolog, ktory od poczatku ksztalcil sie, w tym kierunku.
Tez chcialam stosowac na poczatku emolienty bo obydwoje z mezem mamy problemy ze skora. Moja dermatolog powiedziala wprost, nigdzie nie jest powiedziane, ze dziecko odziedziczy je po nas, puki wszystko jest okej stosujemy normalna pielegnacje. Jesli pojawi sie problem przechodzimy najpierw na emolienty ale tez nie pierwsze lepsze tylko radzimy sie lekarza lub farmaceuty. Emolienty nie uchronia skory przed problemami, co wiecej moga do nich doprowadzic bo zawieraja skladniki silnie nawilzajace, natluszczajace czyli poprostu zapychaja pory zdrowej skory.
Nie przenoszony noworodek ma delikatna ale calkiem zdrowa skore, dla ktorej przeznaczone sa kosmetyki dla dzieci. Emolienty sa tylko i wylacznie dla skory z problemami i to tez nie wszystkimi.
Kazda zrobi jak uwaza ale wydaje mi sie, ze wiedza lekarza a poloznej to niebo a ziemia.

Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka
Zgadzam sie w 100% My też oboje mamy problemy skórne i na początku myślałam o stosowaniu emolientów żeby mały nie przechodził przez to co ja ale potem stwierdziłam że po co robić coś na zapas i tym samym odbierać możliwość leczenia gdyby faktycznie coś się działo

A mi jest strasznie źle po wczorajszej wizycie Synek jest wielki (według lekarza miałam źle zrobione badanie glukozy i mam niewykryta cukrzyce) a ja drobna i o ile główka jest w okolicach 50centyla tak barki i brzuszek powyżej 95 wiec mam się szykować na cc Do tego od badania plamię na bordowo i zastanawiam się czy czop może być cały bordowo krwisty bardziej przypominający skrzepy krwi miesiączkowej niż galaretowatą maź? Sorry za opis ale może mi pomożecie...
Pradip jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-17, 10:43   #1568
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Też mam ten poradnik Johnsona
Z tego co ja się orientuję to teraz podobno się już odeszło od szerokiego pieluchowania, nic to podobno nie daje, ale faktycznie trzeba dbać o bioderka, odpowiednio dziecko przewijać (nie podciągać za nóżki, tylko przekręcać na boczki) bo to właśnie często powoduje jakieś problemu no i je kontrolować...
Tak odradza się, ale jednak wielu ortopedów nadal je zaleca.
Ogólnie obecnie zaleca się jak najwięcej ruchu, dlatego też szczelne opatulanie rożkami tak że dziecko ma ograniczony zakres ruchu w nogach to raczej jak jest potrzeba, na samym początku tak, żeby dziecko czuło się bezpiecznie, ale potem lepiej od tego odejść . Zamiast typowego kładzenia na boku i na biodrze lepiej kłaść coś pod łopatkę i przekręcać buzię na bok żeby w razie ulania nie zachłysnęło się, ale tak żeby nózki były jak najwięcej w pozycji żabki i ogólnie żeby sobie majdało nimi jak ma ochotę.
Stary 2014-05-17, 10:45   #1569
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Wiadomo też, że będzie lato, może będzie gorąco i milej dziecku będzie jak je przepłukamy wodą, ale nie jest to konieczne i ja chyba ze wszelką cenę nie będę starała się małego kąpać codziennie..
mi położna powiedziała, ze nie trzeba kąpac codziennie
jednak latem, jak skóra się poci, to codziennie pupcię umyć trzeba, no a jak juz się włoży to dziecko do wody, to według niej co za problem ręką opłukac to dziecko z potu
wiadomo że nie trzeba je od razu szorowac gabką, ale obmyć wystarczy
Stary 2014-05-17, 10:51   #1570
sylvuniaa84
Zadomowienie

A powiedzcie jak pielęgnować główkę noworodka?
Kiedys smarowano po kąpieli oliwka,corce tak tez robiłam.A teraz?
No i co z jamą ustną ?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-05-17, 11:02   #1571
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pradip Pokaż wiadomość
A mi jest strasznie źle po wczorajszej wizycie Synek jest wielki (według lekarza miałam źle zrobione badanie glukozy i mam niewykryta cukrzyce) a ja drobna i o ile główka jest w okolicach 50centyla tak barki i brzuszek powyżej 95 wiec mam się szykować na cc Do tego od badania plamię na bordowo i zastanawiam się czy czop może być cały bordowo krwisty bardziej przypominający skrzepy krwi miesiączkowej niż galaretowatą maź? Sorry za opis ale może mi pomożecie...
To współczuję
Niestety za bardzo nie pomogę z plamieniem, ale ja bym skonsultowała.

Cytat:
Napisane przez sylvuniaa84 Pokaż wiadomość
No i co z jamą ustną ?

Ja głowkę myłam tym czym resztę ciała - bo płyn był do ciała i włosów. Nie stosowałam jakiejś specjalnej pielęgnacji.
Ciemieniuchę miała jakoś w okolicę 4- 5 miesiąca - już nie pamiętam to zwalczyłam kremem AA. Nie pojawiła sie ponownie.

Jamę ustną przemywałam gazikiem zwilżonym w przegotowanej wodzie. Niektórzy polecają rumianek, inni odradzają.
Stary 2014-05-17, 11:03   #1572
bluesky89
Zakorzenienie

Cześć
Ja dziś siedzę z bratanicami. Ta półtora roczna ma dziś dzień na robienie wszystkiego na przekór, ale teraz położyłam ją spać, to mam nadzieje, że trochę pospi

Na obiad planuje zrobić skrzydelka na ryżu i muszę trochę mieszkanie ogarnąć..

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
Stary 2014-05-17, 11:09   #1573
eweden
Raczkowanie

Cytat:
Ja wczoraj, po czwartkowym badaniu też plamiłam, ale to było coś jakby jasnobrązowy śluz... Po badaniu lekarz mi pokazaywał zakrwawioną rękawiczke i mówił, że jak będzie jakieś niewielkie plamienie to żeby się nie przejmować więc zrzuciłam to na karb tego... Choć nie powiem, że się ciut zestresowałam, bo czerwonego koloru krwi mi to w żaden sposób nie przypominało :/ dzisiaj już czysto, dzidziuś się rusza więc wydaje mi się, że wszystko jest ok.
Może zadzwoń do lekarza i to skonsultuj skoro cały czas to plamienie jest i cały czas tak samo wygląda.
Stary 2014-05-17, 11:17   #1574
alingles
Zadomowienie

Cytat:
Ja bym nie ryzykowała i dobijała się do lekarza, który Cię prowadzi, ewentualnie do położnej, a jak nie to odrazu na IP.
Skoro piszesz, że bordowo-krwisty, to coś może się dziać i lepiej to sprawdzić.

A ja się witam sobotnio z już wyrobioną aż nadto normą na dzisiejszy dzień.
Pobudka o 6 to jednak czasami fajna sprawa. Byłam już na targowisku po owoce i uwaga: kupiłam już nasze polskie truskawki w drodze powotnej świeże bułeczki na śniadanie. A po śniadaniu od razu wzięłam się za pieczenie ciasta
Teraz pozostaje powiesić 1 wsad pieluch i koniec na dziś.

Co do kosmetyków i kąpieli: ja nie mam jeszcze nic zakupione, ale raczej trafi na Oilatum. Zawsze można wlać mniej niż wg etykiety, a w mojej rodzinie sie sprawdza bardzo dobrze.
Racja, od pewnego czasu zaleca się kąpiel co 2-3 dni. Wiadomo, im dziecko starsze, bardziej ruchliwe tym się mocniej spoci i zmieni się system kąpielowy.

Idę wypoczywać. Mały ma od wczoraj jakąś imprezę w brzuchu chyba..

25.10.2014

Tomcio Lipiec 2014

Fasola czekamy
alingles jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-17, 11:21   #1575
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
No i co z jamą ustną ?

Sylvunia nam położna nic nie mówiła w SR, by jakoś szczególnie pielęgnować główkę, tylko wspominała o Olejuszce na ciemieniuchę jakby co albo nacierac oliwką, to wszystko
Stary 2014-05-17, 11:22   #1576
Pradip
Zakorzenienie

Cytat:
To współczuję
Cytat:
Napisane przez eweden Pokaż wiadomość
Ja wczoraj, po czwartkowym badaniu też plamiłam, ale to było coś jakby jasnobrązowy śluz... Po badaniu lekarz mi pokazaywał zakrwawioną rękawiczke i mówił, że jak będzie jakieś niewielkie plamienie to żeby się nie przejmować więc zrzuciłam to na karb tego... Choć nie powiem, że się ciut zestresowałam, bo czerwonego koloru krwi mi to w żaden sposób nie przypominało :/ dzisiaj już czysto, dzidziuś się rusza więc wydaje mi się, że wszystko jest ok.
Może zadzwoń do lekarza i to skonsultuj skoro cały czas to plamienie jest i cały czas tak samo wygląda.
Cytat:
Napisane przez alingles Pokaż wiadomość
Ja bym nie ryzykowała i dobijała się do lekarza, który Cię prowadzi, ewentualnie do położnej, a jak nie to odrazu na IP.
Skoro piszesz, że bordowo-krwisty, to coś może się dziać i lepiej to sprawdzić.
Dzięki dziewczynki za odpowiedzi
Wczoraj mocno bolał mnie brzuch i miałam nadzieje ze może coś się ruszy a teraz ucichło... Skończę prasować, dam się mężowi wysłać i pewnie pojedziemy to sprawdzić
Stary 2014-05-17, 11:35   #1577
NecroKitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzięki dziewczynki za odpowiedzi
Wczoraj mocno bolał mnie brzuch i miałam nadzieje ze może coś się ruszy a teraz ucichło... Skończę prasować, dam się mężowi wysłać i pewnie pojedziemy to sprawdzić
Ja bym pojechala sprawdzic. Gdzies czytalam ze plamienia moga zapowiadac porod, wiec nie wiadomo. Zawsze bedziesz spokojniejsza

Stary 2014-05-17, 11:37   #1578
sylvuniaa84
Zadomowienie

Cytat:
To współczuję

Ja głowkę myłam tym czym resztę ciała - bo płyn był do ciała i włosów. Nie stosowałam jakiejś specjalnej pielęgnacji.
Ciemieniuchę miała jakoś w okolicę 4- 5 miesiąca - już nie pamiętam to zwalczyłam kremem AA. Nie pojawiła sie ponownie.

Jamę ustną przemywałam gazikiem zwilżonym w przegotowanej wodzie. Niektórzy polecają rumianek, inni odradzają.
Cytat:
Sylvunia nam położna nic nie mówiła w SR, by jakoś szczególnie pielęgnować główkę, tylko wspominała o Olejuszce na ciemieniuchę jakby co albo nacierac oliwką, to wszystko
No ja planuje myć tym hipem własnie,ale tak mi po głowie chodziło czy potem coś sie stosuje czy nie.. nie wiem czemu córke smarowałam całą oliwką razem z włosami.. pewnie porady czyjeś a ja jako niekumata robiłam co mówiono
czyli teraz po myciu szczota i tylko czesanko ;-) bez olejków,oliwek itp

no własnie musze kupic szczotke do włosków..skleroza
Stary 2014-05-17, 11:49   #1579
zophiee
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny
ja miałam średni wieczór - znów dużo skurczy przepowiadających, ale no-spa się z nimi rozprawiła...
Poszłam wcześniej do łóżka, poczytałam trochę książkę i usnęłam przed 23
A dziś w nocy miałam 2 bolesne skurcze łydek, które skutecznie utrudniały spokojny sen
Wstałam o 7.30, bo już mnie ciało od leżenia bolało... wzięłam ciepły prysznic, a potem oddałam się szaleństwu pielęgnacji
I tak z łazienki wyszłam po godzinie, hihihi

Co do kosmetyków, to ja mam zarówno emolienty, jak i zwykłe kosmetyki. Będę używała w zależności od potrzeb.
Latem będziemy raczej codziennie myć dzieciaczki, po prostu z powodu ciepła, spocenia podczas snu itp także sprawdzimy co i jak działa.
Emolient ma takie plusy, że po kąpieli nie trzeba już niczym nawilżać, bo zostawia taki natłuszczony film na skórze.
Z kremów mam ziajkę do pupy, i hippa i nivea - ten ostatni to próbka ze SR

Co do smoczków to my mamy aventa ortodontyczny i lovi uspokajający
no i zobaczymy co się sprawdzi...

Pradip J amyślę, że to po wizycie, ja tak miałam, że oderwał mi się trochę czop, ale zawsze lepiej to sprawdzić
Mam nadzieję że jednak nie będzie cc, jeszcze jest trochę, czasu, może się wyrównają wymiary??
Sylwia__88 Super, że wszystko się układa wracaj do Nas szybko
ANTERIA Mam nadzieję, że jeszcze w brzuszku troszkę nabierze, a jak nie to po porodzie . Najważniejsze, że jesteś pod czujną opieką,
Trzymam kciuki za najbliższe wizyty, a zwłaszcza za USG i podskoczenie wagi
sylvuniaa84 Główkę według położnych z mojej SR myjemy tym samym specyfikiem co resztę ciała. Ponoć szampony dla niemowląt to ściema. A jak pojawi się ciemieniucha to oliwką natłuszczamy
pater86 Pyszne śniadanko Ja też mam już nisko brzuch

Ja mam wizytę u lekarza w poniedziałek, pewnie też KTG mi zrobi, bo skurczy dużo. Jestem ciekawa jak ta moja szyjka

Aha wynik GBS mam pozytywny
I teraz nie wiem, czy jeszcze leczenie, czy antybiotyk przy porodzie
zophiee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-17, 12:01   #1580
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
No ja planuje myć tym hipem własnie,ale tak mi po głowie chodziło czy potem coś sie stosuje czy nie.. nie wiem czemu córke smarowałam całą oliwką razem z włosami.. pewnie porady czyjeś a ja jako niekumata robiłam co mówiono

Ja po umyciu przecierałam główkę tak troszkę mocniej tetrówką, bo podobno zapobiega to ciemieniuszce, ale to później, bo na początku o tym nie wiedziałam. Nawet jak na to nie pomaga to włosy są szybciej suche niż po wytarciu ręcznikiem. A szczotka to na koniec żeby włoski jakoś się układały
Stary 2014-05-17, 12:13   #1581
Pradip
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym pojechala sprawdzic. Gdzies czytalam ze plamienia moga zapowiadac porod, wiec nie wiadomo. Zawsze bedziesz spokojniejsza
Spokojniejsza jestem w domu. Przeraża mnie myśl że zostawią mnie w szpitalu na obserwacji wiec wolę w domu czekać na skurcze szczególnie ze mały nadal aktywny
Cytat:
Napisane przez zophiee Pokaż wiadomość
Pradip J amyślę, że to po wizycie, ja tak miałam, że oderwał mi się trochę czop, ale zawsze lepiej to sprawdzić
Mam nadzieję że jednak nie będzie cc, jeszcze jest trochę, czasu, może się wyrównają wymiary??

Też tak myślę tylko ten czop mnie martwi że to nie śluz tylko skrzep. Co do wymiarów to jednak wolałabym żeby już się nie zwiększyły
GBS podobno się nie leczy tylko antybiotyk przed porodem
Stary 2014-05-17, 12:17   #1582
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:

Sylvunia nie miej do siebie pretensji, tak kiedyś się postępowało

moja położna w SR mówiła, ze 20 lat temu na laktację kazały jeść kapuśniak i grochówkę i pić dużo mleka
non sens

co do szczotki, to kup najlepiej z naturalnego włosia
tak mi radziły w SR.

Cytat:
podejrzewam, ze dopiero przy porodzie podadzą ampicylinę, ale pewna nie jestem, u mnie przynajmniej tak jest
Stary 2014-05-17, 12:18   #1583
bazile
Zadomowienie

Cytat:
mi lekarz z reguly mowi,ze po badaniu moze byc lekkie plamienie.I moze i u Ciebie tak jest.Ale jesli to sie utrzymuje od wczoraj,to moze jednak cos sie zaczyna dziac.I jesli lekarz napomknal Ci juz o cc,to moze jednak skonsultuj to.

bazile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-17, 12:25   #1584
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Też tak myślę tylko ten czop mnie martwi że to nie śluz tylko skrzep. Co do wymiarów to jednak wolałabym żeby już się nie zwiększyły
GBS podobno się nie leczy tylko antybiotyk przed porodem
czop to chyba taki bardziej galaretowany niż skrzep czy śluz
Stary 2014-05-17, 12:36   #1585
NecroKitty
Wtajemniczenie

Cytat:
moja położna w SR mówiła, ze 20 lat temu na laktację kazały jeść kapuśniak i grochówkę i pić dużo mleka
non sens
:
Mama mi opowiadala, ze jak lezala ze mna na porodowce to na korytarzu stal wielki gar z bawarka... na laktacje oczywiscie

Stary 2014-05-17, 12:46   #1586
sylvuniaa84
Zadomowienie

Cytat:
Sylvunia nie miej do siebie pretensji, tak kiedyś się postępowało

non sens

co do szczotki, to kup najlepiej z naturalnego włosia
tak mi radziły w SR.

podejrzewam, ze dopiero przy porodzie podadzą ampicylinę, ale pewna nie jestem, u mnie przynajmniej tak jest
jak tylko przestanie lać to wybiorę sie na poszukiwania szczotki,ale dzis to pewnie nie nastąpi.. pływa juz po woli nasze miasteczko

Co do kremu do codziennej pielęgnacji przy zakładaniu pieluchy to czy ta maść sie nadaje ?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg linomag_masc.jpg (13,9 KB, 1 załadowań)
Stary 2014-05-17, 13:00   #1587
zophiee
Zakorzenienie

sylvuniaa84 też mam ten linomag, ponoć bardzo dobry na pośladkowe sprawy maluchów
zophiee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-17, 13:05   #1588
7436419bdde6dac9254d6bd67d9526de215a6d26_5f3c5dac4904a
Konto usunięte

Hej Miałam zniknąć, ale jeszcze jestem... Wczoraj przeryczałam całe popołudnie z tych nerwów, ale teraz już mi lepiej... Piszecie o swoich nocach, że łapią Was skurcze, itd... Ja też ostatnie noce mam okropne. Żadne skurcze mnie nie łapią, ale za to co pół godz. - godzinę się budzę. Albo na siku, albo dlatego że szybko drętwieje mi bok, na którym śpię... Mogłabym już urodzić, bo już dość mam.. Ale mój nygus wcale się na świat nie śpieszy

Cytat:
nie martw się, może to błędy pomiarów... Niedawno pisałam tu o mojej koleżance, której synek z nieznanych przyczyn tak jak u Ciebie przestał nagle rosnąć. Ale przepływy były dobre, mały zdrowy, więc cc zrobili jej na tydzień przed terminem. I urodził się cały i zdrowy z wagą 2650g i 51 cm, więc nie taki malutki... Może u Ciebie będzie podobnie

Cytat:
BA mi jest strasznie źle po wczorajszej wizycie Synek jest wielki (według lekarza miałam źle zrobione badanie glukozy i mam niewykryta cukrzyce) a ja drobna i o ile główka jest w okolicach 50centyla tak barki i brzuszek powyżej 95 wiec mam się szykować na cc Do tego od badania plamię na bordowo i zastanawiam się czy czop może być cały bordowo krwisty bardziej przypominający skrzepy krwi miesiączkowej niż galaretowatą maź? Sorry za opis ale może mi pomożecie...
ja bym to skonsultowała...

Cytat:
wydaje mi się, że dopiero antybiotyk przy porodzie
7436419bdde6dac9254d6bd67d9526de215a6d26_5f3c5dac4904a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-17, 13:10   #1589
sylvuniaa84
Zadomowienie

Cytat:
sylvuniaa84 też mam ten linomag, ponoć bardzo dobry na pośladkowe sprawy maluchów
jeszcze myslałam o pudrze z tej serii linomag ale sama nie wiem czy jest sens?
Przy córce na co dzień stosowałam linomag puder własnie a jak coś sie działo z pupa to wtedy jakies kremy,maście ale to tylko przy odparzeniach
Stary 2014-05-17, 13:50   #1590
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Co do kremu do codziennej pielęgnacji przy zakładaniu pieluchy to czy ta maść sie nadaje ?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości