|
|
#1561 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2014 - cz. III
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
W kazdym razie,ja tak samo uwazam jak Ty,nie ma co meczyc biednego dziecka taka iloscia kremow.Trzeba zaufac samej sobie i zobaczyc jak skora dziecka bedzie reagowac i wtedy najwyzej kupic to co nam sie wydaje,ze bedzie ok.
Edytowane przez bazile Czas edycji: 2014-05-17 o 09:22 |
|||
|
|
|
#1562 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na pewno będzie dobrze, bo jesteś pod stałą kontrolą i jakby co to zaraz będą reagować!Dzięki dziewczyny za rady Na szczęście położna w mojej SR, tylko wytłumaczyła o co chodzi z tymi emolientali i nie przekonywała, że są dobre czy złe, w ogóle co chwilę powtarza, że to są nasze decyzje, a ona tylko tłumaczy, bo fakt co położna to opinia i ja nie lubię jak mi się coś wmawia. Też uważam, że nie ma co przesadzać dlatego mam zwykłego Hippa i może faktycznie na razie nic więcej nie będę kupować, tylko później jakby coś się działo to dokupię oliwkę lub balsamik, albo najlepiej tak jak pisała NecroKitty doradzę się dermatologa i już ![]() A w ogóle witam się sobotnio A w ogóle to wydaje mi się, że brzuch już mam tak nisko, że niżej być nie może, chyba trochę za wcześnie?
|
|
|
|
|
#1563 | |
|
Zakorzenienie
|
NecroKitty
no widzisz, mam mętlik w głowie od tych wymysłów/porad różnych ludzi ![]() zobaczymy, jak będzie, użyję zwykłęgo płynu do kąpieli HIPPa i zobaczymy, jaka będzie reakcja skóy, czy przesuszona czy nie, a emolient najwyżej jak połozna przyjdzie albo co którąś kąpiel ![]() w ogóle to zdanie jest takie (tych pań), ze dziecko w 1 miesiacu ma bardzo wrazliwą skórę i stosowanie emolientu jest jakby 'w razie czego', by nie doprowadzic do przesuszenia skóry, a potem można już odstawić ... heh, i bądź tu człowieku mądry ![]() Cytat:
![]() w ogóle dawniej było inaczej, pamiętam, jak jeszcze siostra 2 lata temu stosowała (zimą) wazelinę białą i po kapieli smarowała nią całą niunię ![]() to była jakaś masakra, bo nie szło ubrac dzieciaka, wszystko się kleiło, haczyło, a dziecko się denerwowało i płakało, ale takie zalecenie położnej
|
|
|
|
|
#1564 | |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie co położna to opinia. U mnie z kolei odradzano emolienty jak skóra jest normalna i generalnie im mniej chemii tym lepiej. Było to najbliższe temu co ja uważam także tego się trzymałam. Nie twierdzę, że to samo zło, ale nam po prostu nie było potrzebne.
U mojej po porodzie były może ze dwa dni, kiedy ta skóra była bardziej sucha, ale nie wiem czy to nie kwestia płynu Nivea, który był używany w szpitalu czy naturalne łuszczenie. W kazdym razie jak wróciłyśmy do domu nie miałam żadnych problemów po myciu w samym Hippie. Sporadycznie jak była potrzeba smarowałam miejscowo mleczkiem Hipp lub wykorzystywałam próbki emolium, które dostałam. Ale to dosłownie na palcach jednej ręki policzyć. A jako ciekawostkę napiszę, że ostatnio trafiłam na taki poradnik Johnsona i jest tam o tym, że specjaliści rekomendują kąpiele 2-3 razy w tygodniu, a w pozostałe dni przemywanie niektórych częsci ciała. Od razu mówię, że ta firma nie jest dla mnie jakimś autorytetem, ale skoro nawet oni nie zalecają codziennych kąpieli - a jako firma kosmetyczna to ich interes, żeby używać jak najwiecej produktów to chyba coś w tym jest. U mnie codzienne kąpiele były dobrze tolerowane przez małą i dla nas to tez była forma rytuału przed spaniem. Przy czym ja płynu dodawałam 1-2 pompki na wanienkę, nie więcej albo czasem myłam w samej wodzie. Pupa i tak była myta przy przewijaniu, czy inne zabrudzenia, a takie nie chodzące czy nie raczkujące dziecko też nie jest tak brudne, żeby trzeba było aż tak szorować. ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- Cytat:
Często się spotkasz z odmiennymi zdaniami nawet wśród lekarzy - np. sławne szerokie pieluchowanie.Zrobisz jak uważasz, ale przecież jak skóra będzie robiła sucha to zawsze możesz użyć emolientu Nie wiem po co to robić zapobiegawczo.
Edytowane przez Sola1 Czas edycji: 2014-05-17 o 10:06 |
|
|
|
|
#1565 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z tym szerokim pieluchowaniem - nie wiem, jak jest teraz, bo to co chwila się zmienia, ale 2 lata temu, siostrze nie kazano pieluszkować mała miała problem z nóżkami, jeździłyśmy z nią do osławionej dr Matuszowej i mówiła, ze to nie wina złego układu bioderek, bo z nimi było wszystko ok, tylko wina układu nerwowego, skutek gestozy u siostry. |
|
|
|
|
#1566 | |
|
Zadomowienie
|
Sola1 nasza położna też radziła kąpać dziecko co 2-3 dni... Twierdzi, że to wystarczająco i dzidzia nie jest aż tak brudna żeby ją codziennie kąpać później smarować itd. wiadomo, żeby podmyć pupę (ale to się i tak robi przy każdym przewijaniu więc ona jest raczej czyta) sprawdzić pod szyjką czy tak jakieś mleko się nam nie polało itd.
Wiadomo też, że będzie lato, może będzie gorąco i milej dziecku będzie jak je przepłukamy wodą, ale nie jest to konieczne i ja chyba ze wszelką cenę nie będę starała się małego kąpać codziennie. Chyba, że np. wyrobi się u nas taki rytuał i będzie mu się wtedy lepiej spało to jak najbardziej kąpiemy się codziennie Chyba wszystko trzeba sprawdzić na własnej skórze i się przekonać co nam i dzidzi pasuje, zdrowy rozsądek przede wszystkim ![]() ---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Cytat:
![]() Z tego co ja się orientuję to teraz podobno się już odeszło od szerokiego pieluchowania, nic to podobno nie daje, ale faktycznie trzeba dbać o bioderka, odpowiednio dziecko przewijać (nie podciągać za nóżki, tylko przekręcać na boczki) bo to właśnie często powoduje jakieś problemu no i je kontrolować... |
|
|
|
|
#1567 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A mi jest strasznie źle po wczorajszej wizycie Synek jest wielki (według lekarza miałam źle zrobione badanie glukozy i mam niewykryta cukrzyce) a ja drobna i o ile główka jest w okolicach 50centyla tak barki i brzuszek powyżej 95 wiec mam się szykować na cc Do tego od badania plamię na bordowo i zastanawiam się czy czop może być cały bordowo krwisty bardziej przypominający skrzepy krwi miesiączkowej niż galaretowatą maź? Sorry za opis ale może mi pomożecie...
|
||||
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1568 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ogólnie obecnie zaleca się jak najwięcej ruchu, dlatego też szczelne opatulanie rożkami tak że dziecko ma ograniczony zakres ruchu w nogach to raczej jak jest potrzeba, na samym początku tak, żeby dziecko czuło się bezpiecznie, ale potem lepiej od tego odejść . Zamiast typowego kładzenia na boku i na biodrze lepiej kłaść coś pod łopatkę i przekręcać buzię na bok żeby w razie ulania nie zachłysnęło się, ale tak żeby nózki były jak najwięcej w pozycji żabki i ogólnie żeby sobie majdało nimi jak ma ochotę. |
|
|
|
|
#1569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jednak latem, jak skóra się poci, to codziennie pupcię umyć trzeba, no a jak juz się włoży to dziecko do wody, to według niej co za problem ręką opłukac to dziecko z potu ![]() wiadomo że nie trzeba je od razu szorowac gabką, ale obmyć wystarczy |
|
|
|
|
#1570 |
|
Zadomowienie
|
A powiedzcie jak pielęgnować główkę noworodka?
Kiedys smarowano po kąpieli oliwka,corce tak tez robiłam.A teraz? No i co z jamą ustną ? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1571 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niestety za bardzo nie pomogę z plamieniem, ale ja bym skonsultowała. Cytat:
Ciemieniuchę miała jakoś w okolicę 4- 5 miesiąca - już nie pamiętam to zwalczyłam kremem AA. Nie pojawiła sie ponownie. Jamę ustną przemywałam gazikiem zwilżonym w przegotowanej wodzie. Niektórzy polecają rumianek, inni odradzają. |
||
|
|
|
#1572 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Ja dziś siedzę z bratanicami. Ta półtora roczna ma dziś dzień na robienie wszystkiego na przekór, ale teraz położyłam ją spać, to mam nadzieje, że trochę pospi ![]() Na obiad planuje zrobić skrzydelka na ryżu i muszę trochę mieszkanie ogarnąć..Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1573 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może zadzwoń do lekarza i to skonsultuj skoro cały czas to plamienie jest i cały czas tak samo wygląda.
|
|
#1574 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Skoro piszesz, że bordowo-krwisty, to coś może się dziać i lepiej to sprawdzić. A ja się witam sobotnio z już wyrobioną aż nadto normą na dzisiejszy dzień. Pobudka o 6 to jednak czasami fajna sprawa. Byłam już na targowisku po owoce i uwaga: kupiłam już nasze polskie truskawki ![]() Teraz pozostaje powiesić 1 wsad pieluch i koniec na dziś. ![]() Co do kosmetyków i kąpieli: ja nie mam jeszcze nic zakupione, ale raczej trafi na Oilatum. Zawsze można wlać mniej niż wg etykiety, a w mojej rodzinie sie sprawdza bardzo dobrze. Racja, od pewnego czasu zaleca się kąpiel co 2-3 dni. Wiadomo, im dziecko starsze, bardziej ruchliwe tym się mocniej spoci i zmieni się system kąpielowy. Idę wypoczywać. Mały ma od wczoraj jakąś imprezę w brzuchu chyba..
|
|
#1575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1576 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wczoraj mocno bolał mnie brzuch i miałam nadzieje ze może coś się ruszy a teraz ucichło... Skończę prasować, dam się mężowi wysłać i pewnie pojedziemy to sprawdzić
|
|||
|
|
|
#1577 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1578 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() czyli teraz po myciu szczota i tylko czesanko ;-) bez olejków,oliwek itp no własnie musze kupic szczotke do włosków..skleroza
|
|
#1579 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() ja miałam średni wieczór - znów dużo skurczy przepowiadających, ale no-spa się z nimi rozprawiła... Poszłam wcześniej do łóżka, poczytałam trochę książkę i usnęłam przed 23 A dziś w nocy miałam 2 bolesne skurcze łydek, które skutecznie utrudniały spokojny sen Wstałam o 7.30, bo już mnie ciało od leżenia bolało... wzięłam ciepły prysznic, a potem oddałam się szaleństwu pielęgnacji I tak z łazienki wyszłam po godzinie, hihihi Co do kosmetyków, to ja mam zarówno emolienty, jak i zwykłe kosmetyki. Będę używała w zależności od potrzeb. Latem będziemy raczej codziennie myć dzieciaczki, po prostu z powodu ciepła, spocenia podczas snu itp także sprawdzimy co i jak działa. Emolient ma takie plusy, że po kąpieli nie trzeba już niczym nawilżać, bo zostawia taki natłuszczony film na skórze. Z kremów mam ziajkę do pupy, i hippa i nivea - ten ostatni to próbka ze SR Co do smoczków to my mamy aventa ortodontyczny i lovi uspokajający no i zobaczymy co się sprawdzi... Pradip J amyślę, że to po wizycie, ja tak miałam, że oderwał mi się trochę czop, ale zawsze lepiej to sprawdzić Mam nadzieję że jednak nie będzie cc, jeszcze jest trochę, czasu, może się wyrównają wymiary?? Sylwia__88 Super, że wszystko się układa ANTERIA Mam nadzieję, że jeszcze w brzuszku troszkę nabierze, a jak nie to po porodzie . Najważniejsze, że jesteś pod czujną opieką, Trzymam kciuki za najbliższe wizyty, a zwłaszcza za USG i podskoczenie wagi ![]() sylvuniaa84 Główkę według położnych z mojej SR myjemy tym samym specyfikiem co resztę ciała. Ponoć szampony dla niemowląt to ściema. A jak pojawi się ciemieniucha to oliwką natłuszczamy pater86 Pyszne śniadanko Ja mam wizytę u lekarza w poniedziałek, pewnie też KTG mi zrobi, bo skurczy dużo. Jestem ciekawa jak ta moja szyjka Aha wynik GBS mam pozytywny I teraz nie wiem, czy jeszcze leczenie, czy antybiotyk przy porodzie
|
|
|
|
#1580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1581 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
GBS podobno się nie leczy tylko antybiotyk przed porodem |
||
|
|
|
#1582 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja położna w SR mówiła, ze 20 lat temu na laktację kazały jeść kapuśniak i grochówkę i pić dużo mleka non sens ![]() co do szczotki, to kup najlepiej z naturalnego włosia ![]() tak mi radziły w SR. Cytat:
|
||
|
|
|
#1583 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1584 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1585 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1586 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do kremu do codziennej pielęgnacji przy zakładaniu pieluchy to czy ta maść sie nadaje ?
|
|
#1587 |
|
Zakorzenienie
|
sylvuniaa84 też mam ten linomag, ponoć bardzo dobry na pośladkowe sprawy maluchów
|
|
|
|
#1588 | |||
|
Konto usunięte
|
Hej
Miałam zniknąć, ale jeszcze jestem... Wczoraj przeryczałam całe popołudnie z tych nerwów, ale teraz już mi lepiej... Piszecie o swoich nocach, że łapią Was skurcze, itd... Ja też ostatnie noce mam okropne. Żadne skurcze mnie nie łapią, ale za to co pół godz. - godzinę się budzę. Albo na siku, albo dlatego że szybko drętwieje mi bok, na którym śpię... Mogłabym już urodzić, bo już dość mam.. Ale mój nygus wcale się na świat nie śpieszy ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1589 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przy córce na co dzień stosowałam linomag puder własnie a jak coś sie działo z pupa to wtedy jakies kremy,maście ale to tylko przy odparzeniach
|
|
#1590 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:07.

Na pewno będzie dobrze, bo jesteś pod stałą kontrolą i jakby co to zaraz będą reagować!

Synek jest wielki (według lekarza miałam źle zrobione badanie glukozy i mam niewykryta cukrzyce) a ja drobna i o ile główka jest w okolicach 50centyla tak barki i brzuszek powyżej 95 wiec mam się szykować na cc

i muszę trochę mieszkanie ogarnąć..