|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4861 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy
To zrób próby wątrobowe, bo sama wątroba nie boli, jest nieunerwiona. A jak zaczyna coś dolegać to znaczy że jest powiększona, jest ucisk na tkanki dokoła, a wtedy już się bez leków i ostrej diety nie obejdzie.
|
|
|
|
#4862 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy
Cytat:
|
|
|
|
|
#4863 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Można przyjmować 1g co kilka godzin, max 8 tabletek 500mg na dobę.Jeśli zaś pytanie odnosiło się, czy 3g jeszcze nie zaburzają ochrony antykoncepcyjnej, to według mojej wiedzy już zaburzają, jednak starałam się brać max 2g dziennie jeśli współżyłam w danym okresie. Cytat:
Cytat:
I wcale nie trzeba ich przyjmować jednorazowo, bo ten paracetamol się kumuluje w organizmie przez jakiś czas. Zawsze stykałam się z informacją, że 3g paracetamolu na dobę = ryzyko obniżenia ochrony anty.Mam nadzieję, że się wytłumaczyłam.
Edytowane przez Lirriel Czas edycji: 2014-05-07 o 01:46 |
|||
|
|
|
#4864 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Mozesz zalinkowac zrodla? Bo doprawdy, trudno mi uwierzyc w to, ze tak popularny lek, brany (tak, jak i anty) zgodnie z ulotka, wplywa na tabletki antykoncepcyjne. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#4865 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny a co z kroplami żołądkowymi, zawierającymi dziurawca, pite od dwóch dni 3 razy dziennie po 40-50 kropki? Mam się obawiać ? Proszę pilnie o radę
|
|
|
|
#4866 |
|
Przyczajenie
|
Witam! Urolog przepisała mi dzisiaj lek Rowatinex na drogi moczowe. Nie wieie czy może on obniżać skuteczność tabletek?
1 kapsułka zawiera: Substancje czynne: Alfa-pinen - 24.8 mg Beta-pinen - 6.2 mg Kamfen - 15.0 mg CyneolBPC 1973 - 3.0 mg Fenchon - 4.0 mg Borneol - 10.0 mg Anetol USP 1990 - 4.0 mg Substancje pomocnicze: Oliwa 33,0 mg oraz żelatyna, gliceryna, etylohydroksybenzoesan sodu, propylohydroksybenzoesan sodu, żółcień pomarańczowa (E110), żółcień chinolinowa (E104). ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- caffa, po prostu kup sobie miętowe krople żołądkowe. Wtedy na pewno nie będzie interakcji z tabletkami
|
|
|
|
#4867 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale w ogóle to gdzieś wyczytałam, że pigułki zaburzają działanie paracetamolu - osłabiają je i w ten sposób mogą doprowadzić do przedawkowania (z powodu dobierania kolejnych dawek dla osiągnięcia pożądanego efektu). Ciekawe. Edytowane przez Lirriel Czas edycji: 2014-05-08 o 00:50 |
|
|
|
|
#4868 |
|
Konto usunięte
|
To ciekawe. Zeby byla jasnosc-nie neguje, nie upieram sie, ze mam racje, bo paracetamolu nie uzywam, ulotki nie znam itd.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4869 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Izotek jest syntetyczną pochodną witaminy A, która jest wysoce teratogenna (czyli powoduje wrodzone wady płodu) i dlatego razem z izotekiem się podaje antykoncepcję. |
|
|
|
|
#4870 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wybaczcie, ja mam po prostu takie rozkminy, ze zwykłej ciekawości. ![]() CzasKomety - ja też się nie upieram ani nic podobnego, ba, nie neguję Twojego podejścia, tylko pokazałam co sama wyszperałam w temacie. Uważam, że można to brać pod uwagę, ale bez sensu się schizować. |
|
|
|
|
#4871 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#4872 |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie logiczne jest, ze skoro dziurawiec obniza skutecznosc, to obniza. Nigdzie nie znalazlam dopuszczalnej dawki, wiec zakladam, ze nie nalezy uzywac wcale.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4873 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, może nie o interakcje z lekami mi chodzi, ale chciałabym o coś zapytać
kiedyś brałam tabletki i po dwóch latach zaczęłam cierpieć na bezsenność, psychiatra stwierdził depresję, tabletki brałam jeszcze z rok, ale nagle postanowiłam odstawić i stopniowo wszystko wracało do normy. Po pół roku od odstawienia spałam już w miarę, szybko zasypiałam i nie budziłam sie 4 razy w nocy... Dzisiaj 6 dzień, w którym wezmę tabletkę, ponieważ wykryto u mnie endometriozę i jestem zmuszona je brać.Do rzeczy polożyłam się dziś około 00:30 i do godziny 2:00 nie mogłam zasnąć, gdyż słyszałam silnie swoje serce i tętno. Przypomniał mi się najgorszy okres bezsenności i bardzo się zestresowałam, że to tabsy znów. Biorę je jednak dopiero 5 dni-jak się na całą sytuację zapatrujecie? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4874 |
|
Konto usunięte
|
Najprawdopodobniej sobie wkrecasz
Tabletki moga powodowac depresje, ale powinno sie o tym rozmawiac podczas diagnozy depresji (lekarz powinien pytac o leki itd.). Czy bralas leki na depresje? One nie dzialaja natychmiastowo, moze sie to zbieglo z odstawieniem tabletek antykoncepcyjnych. Trudno jednoznacznie odpowiedziec.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4875 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam nadzieję ![]() wykupiłam leki antydepresyjne, ale zanim je wzięłam postanowiłam po prostu odstawić tabletki i zobaczyć jak będzie było coraz lepiej i ostatecznie nie wzięłam tych antydepresantów czytałam gdzieś, że przyjmowanie antykoncepcji hormonalnej podnosi ciśnienie i często zaleca się przyjmowanie jednocześnie leków obniżających je... no nic, postaram się odsunąć od siebie urojenia dziękuję za odpowiedź |
|
|
|
|
#4876 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie miałam się pytać o ten paracetamol, a tu widzę, że byal dyskusja na jego temat. Ale ze względu, że jestem ''świeżakiem pigułowym" to chce się zapytać, bo w niedzielę wzięłam dwie tabletki paracetamolu w czasie jakiś 4 h, a krótko przed tym tabletke anty... czy mam się czymkolwiek przejmować? czy spokojnie moja ochrona jest cały czas zachowana?
I think it's called love... ![]() 2019 2020 2021 Edytowane przez mia00 Czas edycji: 2014-05-13 o 11:51 |
|
|
|
#4877 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4878 |
|
Raczkowanie
|
Witam , bardzo prosze o pomoc czy tabletki Lorafen oddziałuja w jakiś sposób na tabletki YAZ ?
|
|
#4879 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4880 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie może czy tabletki AROPILO albo JOVESTO obniżają skuteczność działania tabletek sylvie20 ? Szukałam jakiś informacji o interakcji ale nie znalazłam odpowiedzi.
|
#4881 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
). Wg tej tabeli Aropilo ma dość silną interakcję, natomiast Jovesto nie ma.
When you're finished changing, you're finished. ![]() Edytowane przez kicikicikotku Czas edycji: 2014-05-17 o 14:43 |
|
|
|
|
#4882 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie weszłam na tą stronę i wpisałam i ten lek i ten i oba pokazuje tabela "brak informacji" ![]() Niedługo idę do ginekologa,to zapytam.
|
|
#4883 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chcesz, to mogę Ci wysłać Print Screeny. ![]() EDIT: 1) dla "Jovesto" (tabl., 5mg): masz zielone kwadraciki i jest napisane w legendzie, że "BRAK INFORMACJI", ALE trochę niżej jest: "INTERPRETACJA WYNIKÓW" - i masz tam: "Badanie interakcji powyższych lekow nie wykazało występowania między nimi interakcji". 2) dla "Aropilo": Masz różowe prostokąty, co w legendzie jest oznaczone jako: "interakcja istotna". Opis pod legendą: w badanej grupie leków wystąpiły interakcje. W rozwinięciu masz: "możliwy wzrost stężenia i nasilenie działania ropinirolu" - czyli wychodzi na to, że to tabletki anty mogą źle wpływać na ten drugi lek, ale chyba nie odwrotnie?
When you're finished changing, you're finished. ![]() Edytowane przez kicikicikotku Czas edycji: 2014-05-17 o 22:53 |
|
|
|
|
#4884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo bardzo Ci dziękuję w piatek ide do ginekologa moze potwierdzi to samo i wtedy musialabym zmienic tabletki aropilo :/ jeszcze raz dziekuje ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4885 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4886 |
|
Rozeznanie
|
Pisałam już w wątku antyschizowym, ale może nie każdy tam zaglada, a potrzebuję bardzo porady:
Obudziłam się dzisiaj z silnym bólem gardła, idę do lekarza i boję się, że może mi przepisać antybiotyk. Dzisiaj biorę 4 tabletkę z blistra. Wczoraj był stosunek z wytryskiem w środku. Wiem, że antybiotyki osłabiają antykoncepcję i trzeba się zabezpieczać na czas kuracji + 7 dni po niej, ale co, jeśli zaczęłabym brać antybiotyk dzisiaj, podczas gdy wczoraj współżyłam? Przecież jestem w pierwszym tygodniu tabletek anty, kiedy jest ryzyko ciąży, jeśli zapomniało się którejś tabletki i uprawiało seks w tygodniu poprzedzającym zapomnienie. Czy jeśli zaczęłabym dzisiaj brać antybiotyk, który wchodzi w interakcje z tabletkami, organizm nie potraktowałby tego jak pominięcie tabletki z 1 tygodnia i nie byłoby ryzyka ciąży z tego wczorajszego stosunku?
|
#4887 |
|
Zadomowienie
|
Po pierwsze mówisz lekarzowi, że bierzesz pigułki i prosisz o dobranie leku, który nie wchodzi w interakcje. Wtedy takiego problemu nie masz. A jak się nie da, to się dodatkowo zabezpieczasz prezerwatywami. Nawet jakbyś dziś zaczęła brać antybiotyk, to zanim organizm wystartuje z ewentualną owulacją w wyniku osłabienia działania anty, to kilka dni musi minąć, więc już wszystkie plemniki dawno w Tobie wyginą. Pancerne nie są. Nie nakręcaj się.
|
|
|
|
#4888 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dostałam antybiotyk z azytromycyną do stosowania przez 3 dni, a jako że nie wchodzi w interakcje, jestem już spokojna.
|
|
#4889 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4890 |
|
Przyczajenie
|
Witam! Od 6 miesięcy stosuję tabletki antykoncepcyjne Yasminelle. Wczoraj zaczęłam przyjmowanie tabletek z nowego blistra. Ok. 3 godzin po przyjęciu tabletki wypiłam 6 kieliszków wódki Lubelska Grejpfrutowa. Czy mogło to w jakiś sposób zaburzyć wchłonięcie się tej tabletki? Słyszałam, że jedzenie i picie soku z grejpfruta może negatywnie wpływać na antykoncepcje. I teraz pytanie, czy taka wódka w ogóle zawiera w sobie sok z grejpfruta, czy jest ona tylko aromatyzowana? Jak myślicie?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.

Można przyjmować 1g co kilka godzin, max 8 tabletek 500mg na dobę.
I wcale nie trzeba ich przyjmować jednorazowo, bo ten paracetamol się kumuluje w organizmie przez jakiś czas. Zawsze stykałam się z informacją, że 3g paracetamolu na dobę = ryzyko obniżenia ochrony anty.