|
|
#2371 | |||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Panny Młode 2015 cz. 19 :)
Cytat:
Peace and love! "ratować", "inspirować" ? nie no proszę... bez przesady. Mój świadomy wybór, tak? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Plan na siebie. Znajomy z gimnazjum - kompletny nieuk w kwestiach szkolnych, podkreślam, nieumiejący dzielić pod kreskę miał plan na siebie - poszedł do zawodówki. Co miesiąc zarabiał 700 na praktyce. Dawno z nim nie rozmawiałam, ale jestem pewna, że ma pracę i dobrze mu się wiedzie ![]() Tak jak pisałam wcześniej - najgorsze jest nie wiedzieć co się chce robić, iść na coś żeby iść, robić coś z myślą "jakoś to będzie". A właściciel firmy, niedaleko mnie? Zwykły człowiek, bez studiów, w latach 70 (?) pracował tam gdzie wszyscy, ale wybił się, założył własną firmę. Ma helikopter Jest parę takich przypadków. Studia nie są wyznacznikiem dobrych zarobków! |
|||
|
|
|
#2372 |
|
Raczkowanie
|
Czytam czytam ale zawsze cieżko mi tu do Was sie wtrącić
![]() Piszecie o studiach pracy, więc ja Wam powiem o moim doświadczeniu ![]() Po maturze, poszłam na byle jakie studia bo na moje wymarzone studia dzienne moich rodziców nie było stać. Skończyłam pedagogikę-licencjat zaocznie. Pracowałam całe studia, na początku z dziećmi ale to nie moja bajka, więc chciałam uciec i zaczęłam pracę na rejestracji. Dostawalam awanse i na dzien dzisiejszy będąc w tak młodym wieku mam 3 lata doświadczenia w zarządzaniu placówkami medycznymi. Moj TŻ nie skończył studiów i zarabia tyle co niejeden lekarz z dobrym stażem. Reguły nie ma, ale moim zdaniem studia sa potrzebne nawet dla samego siebie... Dlatego od października zaczynam od nowa edukacje dla swojego samopoczucia jak i zmuszenie mojego lenia, żeby wreszcie coś zaczął i skończył . PS. Moja koleżanka pracuje w dużej firmie hr i szczerze to wykształcenie w tych czasach pracodawcy traktują jako hobby ( oczywiście nie mowię o takich zawodach jak prawnik, lekarz itp)Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najlepszy przedmiot jakiego można uczyć za zastępce aż tak dużych dodatków nie ma, za lata pracy też nie, tylko za stopień awansu ;p
|
|
#2374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). A aspiracje i tak mam większe. Dużo większe. Ale nie wiążę się z branżą sklepową. Męczy mnie to i fakt, że zarobki nie są porównywalne do tego, co się robi. A ludzie myślą o własnej dupie i o tym gdzie kogoś można podkablować, jest dla mnie nie dopojęcia. Gdzie tam mają być fajne warunki do pracy :/.
|
|
|
#2375 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale spoko, żadnych gierek z mojej strony w planach nie było. Chciałam Ci tylko wprost napisać - 3.000 ![]() Cytat:
Nie nie nie, nie tak miało być! To było zwykłe pytanie, żeby jej napisać ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#2376 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Zawsze mnie fascynuje to, że ludzie tak dosłownie wzajemnie siebie odbierają Jak piszę, że np. informatyk dobrze zarabia to zaraz ktoś się odzywa: "a mój kuzyn skończył informatykę i pracy znaleźć nie może!" - no dobra, nie prowadziłam ankiety wśród wszystkich informatyków i jestem świadoma, że są obserwacje odstające, ale większość zarabia jednak dobrze i o tym piszę, bez uogólniania nie byłaby możliwa żadna dyskusja, bo zawsze znajdzie się wyjątek, który obala inne argumenty
|
|
|
#2377 |
|
Zakorzenienie
|
i to w życiu jest najważniejsze
![]() opowiem Wam jeszcze jedna sytuacje... wydawac mi sie kiedys moglo ze jak dostalam sie do firmy do ktorej sie dostałam bede pracowala z ludzmi ktorzy maja podejscie takie jak ja (czyli ze nawet 12h pracy to nie za duzo i nie interesuja mnie nadgodziny - nie mam takiego podejsica ale niestety tak jest i sie na to godze czyli jakbym takie miala;D) i bedziemy razem tyrac do nocy jedzac pizze. z tych osob po 9mcach stazu zostaly 4... do zatrudniania czekalismy 6 mcy... zaczelismy prace.. ten sam zapier... ale kasa super i oto w 1miesiacu pracy kolezanka wychodzi za mąż... miesac pozniej nagle jej smutno ze jej mąż zostaje sam (na stazu tez jezdzilismy w delegacje..widziala jak ot jest) laska sie zwolniła... w ostatnim dniu wiedziala ze jest w ciązy wspolczulam jej... on zarabia 5k brutto.. ona bez pracy wspolczulam dopoki sie nie dowiedzialam ze starala sie o dziecko. uwazam ją za nieodpowiedzialną dziewczyne! ktora pokierowala sie egoizmem i twierzdila ze woli jak jest lajcik. i jeszcze bezczelnie mnie pyta gdzie widze sie za 10lat... bo ona chec miec wiecej niz 1 dziecko i chce przy nich byc a nie oddawac niani... no ja za 10 lat dalej widze sie w tej samej pracy.. z wiekszymi obowiazkami;... z 3dzieci i K. ktory daj boze bedzie juz wtedy dyrektorem finansowym w jakiejs firmie ![]() i mowie jej ze to nieprawda ze calkowicie dzieci sie sprzedaje obcej kobiecie (niani ze niby;D) bo jestes w ciazy rodzisz.. jestes rok z dzieckiem za pare mcy jestes w kolejnej ciazy... po 5mcu idziesz na L4 kolejny rok.. z tym 2gim i tym 1 dzieckiem tez! przeciez ono tam wciaz jest.. zna mame do niej to nie dotarlo i tak oto jak jej policzono w pracy gdyby zostala od listopada tak do kwietnia... poszla na L4... na macierzynski roczny.. to przeciez by pracowala tylko 3 mce dluzej niz pracowala..a tak to do tylu jest..ok 80 tysiecy brutto -_- jak widac mozna miec rozne zyciowe podejscia ale moze warto sie 2razy zastanowic? bo widac ze moja kolezanka jakos mozgu nie użyła.
|
#2378 |
|
na przekór do celu
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;46526696]
wywnioskowałaś to na podstawie mojego pytania do Majsterki o zarobki? Nie nie nie, nie tak miało być! To było zwykłe pytanie, żeby jej napisać [/QUOTE]tak, bo biorąc pod uwagę Twoje wcześniejsze posty odebrałam to jako: "Chcesz wiedzieć, ile moja ciocia pedagog zarabia? Jak marną ma wypłatę? I studia skończyła i nic jej to nie dało"
|
|
#2379 |
|
Zakorzenienie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;46526696]o matko, nie wiem
ale spoko, żadnych gierek z mojej strony w planach nie było. Chciałam Ci tylko wprost napisać - 3.000 ![]() wywnioskowałaś to na podstawie mojego pytania do Majsterki o zarobki? Nie nie nie, nie tak miało być! To było zwykłe pytanie, żeby jej napisać ![]() być może [/QUOTE]no ja to też tak odebrałam jak viva trochę, bo przecież kilka postów wcześniej napisałam, że doskonale wiem ile, bo sobie sprawdziłam i policzyłam ... ![]() a co do samego zarobku - to kwota na rękę rozumiem? jesli tak to bardzo dobrze zarabia
|
#2380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cos Ty, zadne korki, ona juz po szkole na dzieci patrzeć nie moze i z tego co wiem to na miesiąc ma okolo 4000zł... Nie wiem dokladnie, ale jak gadalismy o pitach to ona powiedziala, ze zarabia niecale 80tys brutto rocznie ale w portfel jej nie zaglądam tesciu jest informatykiem...biedy nie klepią
|
|
|
|
|
#2381 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak nie napiszesz " MI OSOBISCIE PERSONALNIE " (wiem ze zle gramatycznie!) to bedziesz miala las wyjątków! poprawnosc polityczna przede wszystkiiiiim
|
|
#2382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No jasne, ze tak, np moja swiadkowa jest po informatyce i pracy nie ma ale sama sie przyznaje, ze przez informatyke to raczej przebrnęła...a mozgiem informatycznym zdecydowanie nie jest
|
|
|
|
|
#2383 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;46526600]
Tak jak pisałam wcześniej - najgorsze jest nie wiedzieć co się chce robić, iść na coś żeby iść, robić coś z myślą "jakoś to będzie". A właściciel firmy, niedaleko mnie? Zwykły człowiek, bez studiów, w latach 70 (?) pracował tam gdzie wszyscy, ale wybił się, założył własną firmę. Ma helikopter Jest parę takich przypadków. Studia nie są wyznacznikiem dobrych zarobków![/QUOTE] ale tak jak juz chyba Viva napisała przeciez nic nie jest wyznacznikiem dobrych zarobków i uwierz mi że są też ludzie po studiach, którzy mają helikoptery i wille z basenem ![]() ba! wręcz ze stopniem profesorskim co niektórzy ![]() ja nie lubie takiego podejścia, że tylko studia daja dobra prace i pieniądze a bez studiów do niczego dojść nie można bo ize studiami i bez sa ludzie zamożni, żyjący na wysokim poziomie ale wybacz jeśli Cie urażę, jeszcze bardziej nie rozumiem podejścia, że studia śa dla frajerów a największą kasę zarabiają tylko ci po zawodówkach. Mam takie wrażenie, że atakujesz od razu takimi wypowiedziami jakby ktoś Ci miał zarzucac, że bez studiów jest się "gorszym". każdy wybiera taka droge jaka mu w życiu odpowiada a najważniejsze żeby być poprostu szczęśliwym bo i tak wszyscy umrzemy
|
|
|
|
#2384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale tez pytanie czy dla kogos 4tys to duzo ,malo czy duzo za mało ![]() kazdy ma inne priorytety w zyciu i inne zachcianki i wydatki ;-) tak samo jak kilka moich kolezanek za darmo nigdy nie chcialo pracowac (mowily ze za nic to z lozka nie wstaja) i smialy sie ze pol wakacji biegam w garsonkach do biura na 8h a nawet mleko na kawe musze sama sobie tam kupic... kiedy one jezdzily nad jeziorka a teraz dziewczyny z wykształceniem/doswiadczeniem jak one robią mi w pracy kawe i bookuja podroże służbowe... i pytaja jak laska w ich wieku jest tam gdzie jest. no wlasnie tak.. bo pare lat temu nie bylo mnie nad jeziorkami... za to teraz na weekendy ja nad jeziorka a one na jakies zaoczne, kursy, szkolenia ![]() ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- i pewne są jeszcze tylko podatki wiec koncze i ide sie uczyc ehs
|
|
#2385 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A niektórzy uważają, że skończyli Bóg wie jaki kierunek ( na który powiedzmy jest popyt) i że to wystarczy. Nie. Nawet kończąc prawo, medycynę czy jeszcze inny kierunek trzeba się wykazać, nie tylko merytorycznie, ale też życiowo tzn. radząc sobie z presją czasu, stresem, pracą w grupie, kreatywnością, etc. I stąd może okazać się, że ten co skończył ledwo zawodówkę jest właścicielem restauracji, a ten kto skończył prawo siedzi na d... Bo w dzisiejszym wyścigu szczurów nie wystarczy machnąć papierkiem, trzeba jeszcze pokazać siłę, przebojowość, przedsiębiorczość. Obrotni ludzie zawsze znajdą jakąś pracę Trzeba się pokazać pracodawcy i dać zapamiętać, zrobić coś by się wybić z tłumu.Każdy wybiera sobie taką drogę jaka mu odpowiada, ale wracając jeszcze do tematu studiów. Wybrałam prawo, bo zawsze chciałam. Kiedy koleżanki w lo zastanawiały się co zdawać na maturze, ja już wiedziałam, że będę prawnikiem. Praktycznie już kończę i nie uważam, że studia prawnicze, uważane przez wielu za przyszłościowe, porządne, dadzą po pracę. Nawet na aplikacji ( nie mówiąc już o tym co przed) będę zarabiać ledwo średnią krajową (albo i nie), tylko po to by zdobyć doświadczenie, ale...jak raz, drugi, dziesiąty zrobię coś dobrze, powiem że w tej sprawie myślę tak i tak, ktoś mnie zauważy i być może da mi szansę wyżej. Początki bywają trudne, ale nie mam zamiaru siąść i biadolić, że nie mam pracy w zawodzie albo że zarabiam marne grosze, zacisnę zęby, będę w siebie inwestować, może jakaś podyplomówka albo kursy językowe, będę próbować chwytać życie za rogi i może mi się uda osiągnąć kiedyś szacunek, wyrobić nazwisko w swoim zawodzie. I mogę nawet parzyć kawę czy spinać akta, byleby mieć styczność z prawem i pracować w zawodzie Przecież każdy kiedyś od tego zaczynał...
Edytowane przez aneta_91 Czas edycji: 2014-05-19 o 18:59 |
|
|
|
|
#2387 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Schmet, nawet jeśli nie miałaś takiego zamiaru, to Twoje posty tak właśnie brzmią. panuje teraz przekonanie (BŁĘDNE), że studia są jedyną właściwą ścieżką i gwarantują przyszłość mlekiem i miodem płynącą ![]() a ludzi bez studiów się krytykuje. mam wrażenie, że Ty boisz się tej krytyki - niesłusznie! - i przyjmujesz taką postawę obronną, która wytyka wszystkie minusy studiów. ze skrajności w skrajność ![]() a tak jak pisałam, nic nie jest czarno-białe i studia czy też ich brak nie są gwarantem pracy wszystko zależy od człowieka
|
|
|
#2388 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I nie uważam, że studia są dla frajerów! I NA NIC NIE MA REGUŁY! No właśnie - najważniejsze być szczęśliwym ![]() Nie chcę żebyście mnie zrozumiały - nie neguję studiów, broń Boże! Ale uważam, że studia są tylko dla tych, którzy mają plan a nie idą bo... tak ---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
![]() Ja jestem wrogo i ironicznie nastawiona do osób, które nie wiedzą czego chcą ale idą na studia bo jakoś to będzie. |
||||
|
|
|
#2389 |
|
Zakorzenienie
|
mam pytanie do dziewczyn które rekrutują do pracy (PannaAgnieszka?:P) - czy ma to znaczenie, czy kandydaci są po studiach dziennych/zaocznych/prywatnych/państwowych?
|
#2390 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;46526999]nie nie, zupełnie źle mnie zinterpretowałyście
Nikogo nie atakuję I nie uważam, że studia są dla frajerów! I NA NIC NIE MA REGUŁY! No właśnie - najważniejsze być szczęśliwym ![]() Nie chcę żebyście mnie zrozumiały - nie neguję studiów, broń Boże! Ale uważam, że studia są tylko dla tych, którzy mają plan a nie idą bo... tak ---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- serio, źle interpretujecie! ![]() Ja jestem wrogo i ironicznie nastawiona do osób, które nie wiedzą czego chcą ale idą na studia bo jakoś to będzie. hmm.. ale są tez przecież ludzie, którzy ida na studia tak jak mówisz żeby tylko jakies skończyć bo np. satysfakcje da im to, że będą mieli wyższe wykształcenie nieważne co skończą i tez się nie ma co do nich wrogo nastawiac skoro wszystkie tu stoimy na stanowisku, że każdy powinien robic w życiu to na co ma ochotę i iść wybraną przez siebie drogą
|
|
|
|
#2391 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
sama chciałam robić mgr zaocznie, ale mi jej nie otwarli...nie wiem jak z prywatne-państwowe ![]() ale to tak strzelam, niech się Agnieszka (ale tych Agnieszek mamy ) wypowie![]() ---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- Cytat:
) stanowiska w pracy też są uzależnione od tytułu
|
|
|
#2392 |
|
Zadomowienie
|
ciekawa dyskusja widzę
![]() Ja też nie poszłam na studia, ale to dlatego, że postanowiłam iść w kierunku wizażu, stylizacji z odrobiną kosmetyki. W Polsce nie wiele uczelni w ogóle oferuje takie kierunki (mówię o wizażu/stylizacji), na Śląsku znam tylko jedną uczelnię, która ma w miarę pokrewny kierunek, ale nie było mnie stać. Oczywiście zdając maturę byłam święcie przekonana, ze pójdę na studia, bo... tak trzeba. Na szczęście zrozumiałam, ze muszę robić to co sprawia mi radość i daje satysfakcję. Tak więc skończyłam 2 szkoły policealne w tym kierunku, budowałam portfolio, ciągle uczęszczam na kursy i szkolenia, startuję w konkursach. Do tego cały czas pracowałam, w zasadzie to juz w liceum, bo bardzo wcześnie musiałam się wyprowadzić. W tym miesiącu zrezygnowałam ze stanowiska Zastępcy Kierownika w sklepie z drogim obuwiem. Nie było mi potrzebne wykształcenie by zdobyć to stanowisko, po prostu przez te wszystkie lata pokazywałam swoją pracą na co mnie stać. Teraz zmieniam pracę na bardziej rozwojową, liczę, że pozwoli mi się ona spełnić. Branża, w której teraz pracuję bardzo mnie inspiruje i kto wie, może jeszcze w tym roku pójdę na studia, które mogą mi dać szanse na rozwój- architektura wnętrz. Tak więc ja nie skreślam studiów, wręcz przeciwnie. Ale tylko gdy ma to cel a nie wynika z nacisku otoczenia lub braku pomysłu na siebie. |
|
|
|
#2393 | |
|
Konto usunięte
|
no i mi się cały post usunął
Cytat:
To chyba takie sedno całej tej sprawy ![]() Bo wśród moich znajomych są niestety przykłady: 1) znajoma studiuje bo mama kupi autko, tata da na paliwko, babcia na zakupy. 2) kelnerka z pracy Tż - jak będzie magistrem to rodzice kupią jej złoty zegarek. 3) przyjaciel Tż - studiuje politologię co miesiąc mówi "o, wypłata jutro" czyt. tata da ![]() Każdy ma takie życie, jakie sobie wybierze. A to czy robi to świadomie, czy jest kukiełką. Jego sprawa
|
|
|
|
|
#2394 |
|
Raczkowanie
|
ło jejku jakie tu dyskusje
Ja jestem na studiach, a w zasadzie je już kończę i nie wiem co będzie dalej ale mam nadzieje, ze uda mi się znaleźć dobrą prace A tak po za tym to mamy kolejny punkt przygotowań- FOTOGRAF ![]()
Mówią, że kiedy rodzi się człowiek - z nieba spada dusza i rozpada się na dwie części. Jedna część trafia do kobiety, a druga do mężczyzny. Sens życia polega na odnalezieniu tej drugiej połowy. Połowy swojej własnej duszy.
|
|
|
|
#2395 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() też kiedyś chciałam iść w kierunku kosmetycznym
|
|
|
|
|
#2396 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
. Serio, mówiłaś dopiero, że pierwszy wolny weekend niedawno miałaś od kilku miesięcy :P. To troche lipa z tym jeziorkiem w weekend . Ale dobra, nie chcę rozjuszać :P.Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia . Każda z nas wie, że musi zadbać o siebie i przyszłą Rodzinę, to że ktoś ma plan na siebie, że dorywczo będzie zarabiał, a ktoś woli pracować Xh, a ktoś inny X + 5X h- zależy tylko i wyłącznie od nas i naszych oczekiwań, wymagań, chęci, predyspozycji . To, co jest teraz, jest teraz. Ale nikt nie wie, co będzie za te pare lat. Ja w LO nigdy nie spodziewałam się, że tak będzie wyglądać moje życie/ kariera za te 6 lat. Mimo, że nieco narzekam, to jestem zadowolona, jak się to potoczyło wszystko. Dopiero w marcu ryczałam, bo dostałam pracę w sklepie z łóżkami, miesiąć później dostałam tą, obrót o 90 stopni (bo o 180 nie mogę tego nazwać hahaha ). A jeszcze w styczniu byłam bez pracy całkiem. Dodam tylko, że mam wrażenie, że moje studia w niczym (jeśli chodzi o pracę) mi nie pomogły . Smutne, ale taka sytuacja.
|
|
|
#2397 |
|
Zakorzenienie
|
moje dziecko chyba coś sobie zażyło...
![]() przychodzi z książką o myszce miki i mówi "czytać mysia miki" i się śmieje jak gupi do sera jak zaczynam mu czytać, i zaraz przerwaca kartkę nie wiem o co mu chodzi
|
#2398 |
|
na przekór do celu
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;46527212]
2) kelnerka z pracy Tż - jak będzie magistrem to rodzice kupią jej złoty zegarek.[/QUOTE] ej, przywróciłaś mi wiarę w ludzi, już myślałam, że złote zegarki odeszły do lamusa
|
|
#2399 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2400 |
|
Zadomowienie
|
ja się też zgadzam i ze Schmet i z innymi. W sensie i to i to. Ja poszłam na studia, bo chciałam poznać TAJNIKI tego co kocham, ale rzeczywistość była inna
Studia daly porzadnego kopa w d.. , nauczyłam się samodzielności, mialam pomysł na siebie, mimo ze to nie była zasługa studiów. Ale po prostu chciałam torchę 'popłynąć' w tym studenckim świecie, który miał mi zaoferować wyniesienie mnie na wyżyny wiedzy i doświadczen z mojej dziedziny. oczywiscie tak sie nie stało, ale mam papier, mogłam realizować swoje małe cele w szkółkach, domach kultury, na festynach, a teraz robię to co kocham ). Ale mam kolezankę, która poszła na politologię, bo w sumie na coś trzeba było pojsc, a na to było miejsce. Pracowala miesiac w pizzeri, ale ona za 8zł na h nie bedzie robila. Potem poszla na studia zaoczne, mama wszystko oplacala, bo kolezanka pracy niby znalezc nie umiala. a bo to daleko, abo to nie to ,a bo cos tam.. Ja zapierniczałam z byle ulotkami przez tydzien za glupie 200zł, ale nigdy w zyciu tak mi zal nie bylo wydawac zarobiony BARDZO CIEZKO pieniedzy. w zimie w zimowej kurtce przejsc cale osiedle 37 bloków, w tym 6 więżowców 10-pieter i pod każde drzwi ulotka.. docenia się taki zarobek:P. Ja na miejscu twoim majster brałabym pracę. PRaca w zawodzie to naprawde cos wspanialego. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:03.

Peace and love!
nie no proszę... bez przesady. Mój świadomy wybór, tak? 

). A aspiracje i tak mam większe. Dużo większe. Ale nie wiążę się z branżą sklepową. Męczy mnie to i fakt, że zarobki nie są porównywalne do tego, co się robi. A ludzie myślą o własnej dupie i o tym gdzie kogoś można podkablować, jest dla mnie nie dopojęcia. Gdzie tam mają być fajne warunki do pracy :/.