|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
nie kładę się jakoś późno (23 zazwyczaj), wstaję 6:20, ale ten mój sen jest kiepskiej jakości i raczej trudno coś z tym zrobic...A resztę - staram się stosować - jak wspominałam, ćwiczę 5x, dążę do 6x tydzień. Cardio, interwały za każdym razem, 3 razy w tygodniu z obciążeniem Przyprawy jak już wcześniej pisałam - stosuję. Piję dużo zielonej herbaty A jeśli chodzi o jedzenie to widzicie po jadłospisach - przetworzonej żywności unikam. Dzięki za pomoc |
|
|
|
#1472 |
|
Zadomowienie
|
Ś: bułka paluch pełnoziarnista:
- pół z łyżeczka oleju z pistacji, mascarpone, miodem i orzechami pecan - pół z łyżeczką oleju lnianego, serem żółtym, wędliną drobiową i połową awokado; 1 banan; kawa anatol z mlekiem i stewią IIŚ: 1 twarożek domowy z łycha masła orzechowego sante, 3 orzechami brazylijskimi; 1 małe jabłko; kawa anatol z mlekiem i stewią O: kasza gryczana z natka pietruszki, buraczki na ciepło, sztuka szynki gotowanej z sosem chrzanowym; szklanka soku świeżo wyciskanego pomarańczowego P: 1 soczek marwit jednodniowy marchewkowy; miseczka truskawek; 1 morela K: 1 kawałek duży chleba żytniego z masłem i wieprzowiną białą z pieca; 2 jajka gotowane z majonezem; pokrojone na talerzyku 1 pomidor+ natka pietruszki; 1 ogórek małosolny; 3 rzodkiewki; kubek gorącego kakao kwas foliowy, witaminy i 1, 5 godziny lekkiej gimnastyki. i jak?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#1473 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1474 |
|
Raczkowanie
|
Dorzucę w takim razie jeszcze typową siłówkę, postaram się w każdym razie, bo jak na razie po tych które robię mam mdlejące mięśnie i zakwasy, więc myślałam, że na początek będzie ok
Ale dzięki za poradę, mam nadzieję, że uda mi się coś jeszcze dołożyć
|
|
|
|
#1475 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja na prawdę polecam siłownie nawet na początek bo ważna jest TECHNIKA ćwiczeń wyczucie odpowiedniego mięśnia, w odpowiednim ćwiczeniu oddech... Nawet na początek Trzymam kciuki za postępy redukcji.I jeszcze co mi się nasunęło, nie mam teraz Twojego jadłospisu przed oczami, więc nie wiem ile jesz nabiału, ale wielu osobom szczególnie z zanurzeniami gospodarki hormonalnej pomaga zupełne odstawienie nabiału
|
|
|
|
|
#1476 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dołożę siłowe i zobaczymy. A jeśli to nic nie da spróbuję na maksa ograniczyć ten nabiał. Jeszcze raz dzięki |
|
|
|
|
#1477 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do białka to wydaje mi się, że jest ok, staram się nie przekraczać 08,g/kg mc. Tak jestem wege. Wiem, że trochę za słodko dziś, ale miałam sporo nauki i mój mózg domagał się cukru
|
|
|
|
|
#1478 |
|
Zakorzenienie
|
R
Ś: dwie kromki z pumperniklem, wędliną z indyka, plaster sera, garść rzodkiewek, kawa z mlekiem II Ś - gruszka (nie czuję w ogole głodu) O: sałata z dużą ilością piersi z kurczaka, suszonymi pomidorami (odsączonymi z oleju), prażonymi pestkami słonecznika/dyni, sosem z oleju i musztardy. przydałyby się wegle, więc może zjem to z kaszą gryczaną białą? P/K - tu się zaczynają schody, będę w pracy a tam niekoniecznie mam czas coś zjeść. Wezmę dwie kromki pumpernikla z sałatą, piersią z kurczaka i pomidorem. + cztery szklanki zielonej herbaty, szklanka skrzypu, 45 min z Chodakowską (killer albo turbo).
|
#1479 |
|
Raczkowanie
|
Chciałabym dołączyć do Waszego wątku, bo bardzo mi się spodobał i niektórymi jadłospisami na pewno się zainspiruję
po pierwsze na początek napisz czy to R/U/P, bo nie do końca wiadomo jak to oceniać Ocenię jako U Tak to jest U Mój jadłospis z dzisiaj: Śniadanie: owsianka (płatki owsiane, mleko 2%, otręby gryczane, płatki jaglane, rodzynki, orzechy pekan, laskowe i migdały, pół gruszki), pozostałe pół gruszki dodaj pełnowartościowe białko, rano białko jest bardzo ważne! Możesz wkręcić do owsianki jajko, dodać twaróg/serek wiejski, zrobić placka owsianego/dojeść jajko na miękko Mleka dodałam 230 ml i myślę, że w tym jest wystarczająca ilość białka jeśli chodzi o śniadanie, orzechy i płatki też mają przecież białko ![]() 2 śniadanie: suszona śliwka, sałatka z mozarelli, ananasów, kukurydzy i czerwonej fasoli dla mnie to nie jest pełnowartościowy posiłek do takiej sałatki dodaj kawałek mięsa/ryby/jajka/strączki i może kaszę/chleb oraz świeże warzywa!!? Co do świeżych warzyw się zgadzam Czerwona fasola to strączek, a dodatkowo mozarella też zawiera pełnowartościowe białko.Obiad: Cukiniowe pancakesy (mąka owsiana, otręby żytnie, popping z amarantusa, pół cukini, jajko, olej rzepakowy, łyżeczka cukru, trochę cynamonu, rodzynki), marchewka, kawałek gorzkiej czekolady ten cukier, wiem, że wyjdzie że jestem ortodoksem, ale dla mnie cukier to zło, każdy cukier brązowy, różowy, palmowy, kokosowy.... po prostu wiem, i staram się ograniczać ![]() Podwieczorek: jabłko, kasza jaglana z cukrem trzcinowym, wiórkami kokosowymi, daktylem suszonym, pestkami słonecznika znowu cukier i w sumie brak białka Cukru dodałam tylko pół łyżeczki ![]() Kolacja: zupa botwinkowa (z ziemniakami, marchewką), kromka chleba żytniego z połową awokado i szczypiorkiem, pół pomidora, ogórek konserwowy, kawałek papryki, ferrero rocheri znów brak białka Produkty roślinne też zawierają białko Ale zgadzam się, że w tym posiłku było ono niepełnowartościowe. Na ogół staram się dodawać do kolacji jakieś strączki lub jogurt..j.w. widzę, że STARASZ się nie jeść śmieci, jednak kompozycja posiłków pozostawia sporo do życzenia. Jesteś wege, że nie jesz ani mięsa ani ryb? Postaraj się komponować posiłki tak, aby w każdy było pełnowartościowe białko, węglowodany złożone, świeże owoce i/lub warzywa oraz zdrowe tłuszcze. Wtedy też trochę ochota na słodkie przejdzie, bo w sumie wszystkie posiłki mają w sobie słodkości.... Warto też napisać jaką masz aktywność fizyczną.. Tak, jestem wege. Ostatnio miałam sporo nauki i chyba dlatego mam większe zapotrzebowanie na cukier Na co dzień staram się unikać słodyczy i ograniczać cukier w postaci naturalnej. Co do aktywności fizycznej to w weekendy jeżdżę na rowerze i rolkach. Na co dzień chodzę wszędzie pieszo. Ilość km jest różna zależnie od dnia - od 6 do 15 km szybkim krokiem Dziękuję za ocenę
|
|
|
|
#1480 |
|
Rozeznanie
|
Redukcja
1) owsianka na mleku z serkiem wiejskim, brzoskwinią, małym bananem i masłem z nerkowców. 2) dwie kromki domowego chleba z masłem, avocado, pomidorem i jajkiem na twardo. 3) powtórka z wczoraj, czyli ryż brązowy, filet z kurczaka i mieszanka warzywna podsmażone na oleju rzepakowym. 4) łosoś wędzony na gorąco, zielona fasolka gotowana na parze i posypana sezamem. I jak? Prosiłabym o ocenkę
|
|
|
|
#1481 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Hej, polecam smietane/smietanke z duża ilością startej świeżej gałki muszkatołowej można dorzucić żółtko (wtedy uzyskamy efekt carbonary i dodatkową ilośc tłuszczu) fajnie się to ścina w zapiekankach wszelkiego rodzaju.
|
|
|
|
|
#1482 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy mogłabyś napisać o tym coś więcej? (Podać linki, źródła...)Mi właśnie chyba pomaga : P |
|
|
|
|
#1483 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) mam z forum SFD, komentarzy Rzabby oraz bloga Tłuste życie, Niebieskoszarej itp. Jeśli chcesz liki, źródła badań to po prostu poszperaj na tych stronach Natomiast nabiał zawiera po pierwsze hormony zwierząt (krów, kóz itp.) najczęściej w okresie laktacyjnym, ponadto białko z nabiału jest kiepsko przyswajalne (najwięcej ma twaróg a tam wiadomo kazeina itd.), nabiał obecnie jest bardzo przetworzony i co więcej nie jest on jakoś szczególnie wartościowy (no bo niby co zawiera takiego wartościowego?) to tak na szybko
|
|
|
|
|
#1484 |
|
Rozeznanie
|
Abigal jest szansa, abyś wstawiła swój jadłospis? Masz dużą wiedzę o jedzeniu i jestem ciekawa, jak to wygląda w przełożeniu na posiłki
|
|
|
|
#1485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dokładnie jajka+ jogurt najfajniej grecki albo śmietana lub homo naturalny + przyprawy jakie chcesz
|
|
#1487 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze U treningowe (+@
) (+staram się wyeliminować przynajmniej na jakiś czas nabiał, póki co udaje mi się go mocno ograniczyć) I owsianka cukiniowe brownie (mieszanka płatków, kakao nat., cukinia, łyżeczka miodu, woda, trochę mleka, jajko), podana z duszonym jabłkiem, paskiem białej czeko. i mieszanką podprażonych orzechów i pestek (dynia, kokos, migdały) trening: klatka, triceps+bieganko II tagliatelle pełnoziarniste z łososiem (puszka, z wody) i sosem pomidorowym (cebulka, czosnek-na rzepakowym, przecier pomidorowy z kartonika) III ryż pełnoz (pół woreczka), kotlety mięsno-warzywne (gotowane mięso, surowa marchew, pietruszka i seler, jajko, łyżka kaszy manny razowej, na odrobinie rzepakowego), kilka łyżek sosu koperkowego ze śmietaną IV banan, rabarbar (smoothie na zielonej herbacie), garść nerkowców fitness V większa kromka razowca, jajko, pomidor (styknie? czy dorzucić np. drugie jajko?) suszy mnie dzisiaj strasznie, już poszła kawa, 5 zielonych i ok. 1,5 l wody
Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie. Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności. Ale często wątpię. Bardzo często. Edytowane przez magda_lena40 Czas edycji: 2014-05-20 o 21:41 |
|
|
|
#1488 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
kolejna rzecz do wywalenia z jadłospisu. Najgorzej będzie ze śniadaniami, w pozostałych posiłkach spoko, ale nie wyobrażam sobie niejedzenia owsianki czy jaglanki na mleku, najlepiej z wieśniakiem dobijające jest to rezygnowanie z coraz to nowych rzeczy....Dzisiejsze RY I racuchy z mąki gryczanej z pestkami, orzechami, jablkiem i odrobiną banana (znów nie wiem ile, dodałam 1 jabłko i pół banana - wyszło jakieś 16 sztuk, ja zjadłam 4 ) przyprawą do piernika (cynamon wyszedł ). Do tego 2 łyżki wieśniaka II wczorajsza sałatka - makaron pełnoziarnisty, szpinak, suszone pomidory, cieciorka, pestki III 2 filety śledziowe w oleju z ziołami + mała kromka żytniego chleba IV 3 "kabanosy" z kurczaka - bardzo fajny skład - kurczakowe mięso, sól, pieprz + świeże warzywa (cukinia, papryka). Miał być chlebek ale nie dałam rady tu będzie trening, zobaczę jak będzie z czasem, postaram się siłowe+cardio/interwały V miał być koktajl z owocami ale zmienię chyba plan na omlet z owocami, żeby już nie ładować tego nabiału, poza tym będzie późno i to będzie mój ostatni posiłek, przed snem może chrupnę jakiegoś orzecha co sądzicie? ![]() ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1489 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiejsze U/R, zerknie ktoś?
![]() 1. Cynamonowo-kokosowe placuszki z płatków owsianych (4 łyżki) z jabłkiem podane z serkiem homogenizowanym i miodem lipowym; kawa z mlekiem. 2. Bułka żytnia z masłem, świeżym szpinakiem, pieczoną piersią kurczaka, serem kozim i suszonymi pomidorami; sok pomarańczowy 300ml. 3. Talerz zupy pomidorowej z ciecierzycą, ziołami i pełnoziarnistym farfalle. 4. Kawa z mlekiem, banan i garśc pistacji 30day shred level 1 5. Filet z miruny gotowany na parze, mix orientalny warzyw na parze na oleju rzepakowym. Edytowane przez poppy seed Czas edycji: 2014-05-20 o 17:42 |
|
|
|
#1490 |
|
Wtajemniczenie
|
dziękuję za tak liczny odzew z pomysłami na sos do zapiekania
na pewno coś przyrządzę w tym tygodniu to pochwalę się co to wyszło![]() kawa z mlekiem 1) 2 kanapki: chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem, sałatą, plastrami polędwicy z indyka (dobrej jakości), plastrami oscypka, pomidorem i koperkiem + szklanka soku pomidorowego i garść orzechów włoskich 2) sałatka z krewetek (przesmażonych na oleju winogronowym i ziołach), sałaty lodowej, cykorii, selera naciowego, pomidorków koktajlowych, awokado i fety, posypane grzankami z grahama, do tego sos czosnkowo-ziołowy na jogurcie naturalnym i domowym majonezie 3) wątróbka drobiowa duszona z cebulą na rzepakowym, ziemniaki ze szczypiorkiem, sałatka z pomidorów i czerwonej papryki + sok czarna porzeczka 4) mix mielonego mięsa z indyka i wieprzowiny w roladce gotowanej na parze, na to łyżka konfitury z żurawiny zmiksowanej z masłem, makaron pełnoziarnisty, słodka surówka z czerwonej kapusty, jabłka i rodzynek 5) domowa pizza z bardzo cienkiego ciasta drożdżowego, z mąki żytniej, oliwy z oliwek, otrąb gryczanych i jajek z przecierem pomidorowym, oscypkiem, pieczarkami, tuńczykiem z wody, domową kiełbasą podsuszaną, kiszonym ogórkiem i czerwoną papryką, sporo świeżego tymianku i oregano + lampka wina
|
#1491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1492 |
|
Wtajemniczenie
|
co do zwiększenia metabolizmu to moja siostra poleciła mi dziś prysznice naprzemiennym strumieniem, raz zimnej a raz ciepłej wody, skończyć na zimnej
podobno, że działa... agaczini a myślisz, że te interwały sprawdzą się też po ćwiczeniach aerobowych? załóżmy, że skaczę na skakance ok 30 min intensywnym ale równomiernym tempem, to czy jest sens robienia na zakończenie na zmianę bardzo intensywnych skoków z lekkimi? na szczęście wysypiam się ok 8h
|
#1493 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a pytanko odnośnie ćwiczeń co prawda nie do mnie, ale w wielu gotowych zestawach, m.in. z fitness blendera,z którym ostatnio ćwiczę spotkałam się, że właśnie najpierw jest cardio, a potem interwały, więc chyba coś w tym jest
|
|
|
|
|
#1494 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak więc beztreningowe utrzymanie I. omlet owsiany (5 łyżek płatków + 2 jajka + cynamon + mleko z nerkowców) smażony na oleju kokosowym + domowe masło z orzechów włoskich, kawałek banana i truskawki II. sałatka: quinoa, cieciorka, feta kozio-owcza, brokuł, jakieś kiełki, rzodkiewka, awokado III. grilowane szparagi na oleju kokosowym z sosem sojowym, pieczony łosoś z imbirem, dziki ryż + dymka i sezam IV. botwinka z jajkiem i śmietaną (na bulionie wołowym) + ziemniaki z koperkiem
|
|
|
|
|
#1495 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bez glutenu, prawda?Wstawiaj czesciej ![]() Moglabys zerknac na moj? ![]() Pisze z telefonu, przepraszam za bledy
|
|
|
|
|
#1496 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- Cytat:
Co do glutenu nie jem gluten np. płatki owsiane normalne, jem pęczak, płatki żytnie i jęczmienne i to tyle, bo nie jem chleba (mój żołądek go nie trawi), raczej nie jem pszenicy (okazyjnie bulglur) i orkiszu też praktycznie nie jem, bo mam po tych produktach niestrawność, mąki żytniej i makaronu nie przełknę, więc tak jakoś wychodzi ![]() ---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
uwagi j.w. a jaką masz aktywność fizyczną? warto to zaznaczać, bo łatwiej się wtedy ocenia
|
|||
|
|
|
#1497 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze U
Śniadanie: Owsianka: 4 łyżki płatków owsianych, 230ml mleka 2%, łyżka domowej granoli, łyżeczka otrębów gryczanych, łyżeczka pestek słonecznika, garść orzechów (migdały, pekan, laskowe), łyżeczka rodzynek, w suszone śliwki, pół łyżeczki miodu. 2 śniadanie: jabłko, miseczka winogron Obiad: kasza gryczana z warzywami duszonymi (cukinia, brokuły, żółta fasolka szparagowa, papryka, brukselka, dynia), czerwoną soczewicą, łyżką oleju rzepakowego + pół plasterka żółtego sera Podwieczorek: mrożony banan zmiksowany z mrożoną brzoskwinią i jogurtem naturalnym, reszta jogurtu (łącznie opakowanie 150g) z 3 łyżkami domowej granoli, łyżeczką mielonego siemienia lnianego, " chrupiącą gryką z melasą i migdałami". Kolacja: kromka pumernikla (60g) z pasztetem z soczewicy czerwonej, sałatka z połowy awokado , pomidora, ogórka korniszonego i szczypiorku. |
|
|
|
#1498 | |
|
Zadomowienie
|
fusiacola, ja się podpisuję pod pomysłem zapiekania pod serkiem wiejskim!
![]() dzisiejsze: I owsianka z pęczakiem, wiórkami kokosowymi, kiwi i orzechami ziemnymi II twarożek ze słonecznikiem i cynamonem + jabłko III pęczak z włoszczyzną i świeżą natką pietruszki IV złożona kanapka z sałatą, pastą z czerwonej fasoli i pomidorem V sałatka z sałaty, soczewicy, ogórka, marchewki, pomidora z olejem z suszonych pomidorów (jadalny on w ogóle jest? ;p) a jutro na śniadanie buraczana owsianka ![]() ---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ---------- Cytat:
Kurczę, a ja na R robię owsiankę z 7 łyżek... Sama robisz pasztet z soczewicy? Masz jakiś sprawdzony przepis? Bez jajek? ![]() I chyba za mało na II śniadanie?
|
|
|
|
|
#1499 |
|
Raczkowanie
|
Z 7 łyżek?? Musi być mega gęsta...
U mnie płatków łącznie wychodzi gdzieś 60-70g i już jest gęstawa. Dodaje też sporo orzechów, nasion, suszone owoce i całość wychodzi dosyć zapychająca:P Pasztet najczęściej robię z tego przepisu: http://www.jadlonomia.com/2013/12/pa...ze-sliwka.html Bardzo go polecam Na 2 śniadanie nie miałam jak więcej zjeść, bo nie miałam czasu na bardziej "skomplikowane w jedzeniu" posiłki:/ Kalorycznie wyszło ok, bo winogron jadłam sporo
|
|
|
|
#1500 |
|
Zadomowienie
|
Proszę o ocenę.
1. bułka paluch wieloziarnisty: pół z łyżeczką oleju lnianego, wędliną wieprzową białą z pieca i awokado; pól z łyżeczką oleju z pistacji, wędliną drobiową, jajkiem gotowanym i majonezem;1 morela; pół banana; kawa anatol z mlekiem i stewią 2. twarożek domowy z orzechami brazylijskimi i łyżką masła orzechowego; kawa anatol z mlekiem i stewią 3. ziemniaki z koperkiem; big tak wielki, że szok, że go pochłonęlam gołąbek w sosie pomidorowym; marchewka z groszkiem 4. kawa bezkofeinowa mrożona z mlekiem; sernik miodownik z cynamonem ( cafe) 5. kawalek chleba dużego żytniego z masłem, wędliną drobiową i rzodkiewką; 1 twarożek wiejski; 1 ogórek małosolny 1. bułka paluch wieloziarnisty: pól z masłem i mortadelą; pół z łyżką oleju pistacjowego, mozzarellą i awokado; 2 orzechy brazylijskie; 1 banan, herbata z cytryna i stewią 2. jogurt naturalny z ziarnami zbóż danone wymieszany z crunchy naturalnym sante; rodzynkami jumbo i sułtankami oraz 5 orzechami laskowymi; 1 jabłko; kawa anatol z mlekiem i stewią 3. ryż, udko z kurczaka gotowane z bialym sosem i rodzynkami; surówki 4. warzywka, owocki ( różne ) 5. zupa mleczna z zacierką- jajko, mąka pełnoziarnista, stewia, szczypta soli; kawałek chlebka z serkiem 1 krówka mleczna witaminy; kwas foliowy, gimnastyka moja fasolka ma 1, 5 cm i serduszko już bije
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:03.

nie kładę się jakoś późno (23 zazwyczaj), wstaję 6:20, ale ten mój sen jest kiepskiej jakości i raczej trudno coś z tym zrobic...

dobijające jest to rezygnowanie z coraz to nowych rzeczy....