W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-22, 12:28   #1441
patrycja19894
Wtajemniczenie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Dzieki dziewczyny za linki do karuzeli, najbardziej podoba mi sie wlasnie ta z fisher price planet, ale u nas jakos jest nie dostepna Znalazlam na ebay ale z wysyłką z USA za ponad 20F , z Niemiec ale cena 75F lub uzywane
Stary 2014-05-22, 12:36   #1442
justa_1978
Rozeznanie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez Morelka1988 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie, jestem w końcówce 26 tg ciąży i od pewnego czasu od puchną mi nogi. Ręce mam normalne, a nogi , kolana strsznie grube i jak nacisne to jakbym miała mega celulit, a ogólnie jestem z natury normalnej budowy. Teraz mam 66 kg przy 172 cm wzrostu. Czy to może być zatrzymująca się woda? czy aż taki celulit i tłuszcz?
To chyba woda, bo 66 kg przy wzroscie 172 to nie jest duzo! Powiedz o tym lekarzowi, moze przypisze Ci cos na zatrzymujaca sie wode w organizmie! Ogranicz do minimum sol, przyprawy itp. No i nogi trzymaj w gorze jak tylko masz chwilke odpoczynku!

Dziewczyny po mojej dzisiejszej glukozie (75 g) czulam sie paskudnie... te dwie godziny w przychodni byly koszmarne.. Panie kazaly mi to wypic "duszkiem" i non stop mnie mulilo i bardzo mi sie odbijalo.... kilka razy myslalam, ze oddam zawartosc zoladka... teraz troche przeszlo, ale jak dla mnie masakra... dodam, ze ta glukoze panie rozpuscily w malutkim kubeczku 200 ml. TRAGEDIA.... Jutro po 12 beda wyniki, ale ja cos czuje, ze znowu mam cukrzyce ...
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 12:40   #1443
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Boze jak mi goraco rozplywam sie !
mam takie wypieki na buzi
nie lubie jak jest tak cieplo

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 12:41   #1444
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Patrycja - za wizytę!
Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Dokładnie mam takie samo wrażenie. To jakieś chore jest dla mnie.

Mam na ten temat swoje zdanie, ale chyba zostawię je dla siebie, bo może być kontrowersyjne..
.

Lilka, moja siostrzenica miała taką karuzelkę z Ikei i bardzo jej się podobała
Pisz śmiało! W końcu tu wylewamy też swoje żale i frustracje
A karuzelka urocza! A kotom jak się podoba
Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
Rosol zawsze stawia na nogi, super ze obylo sie bez wiekszego przeziebienia

o jaa ale fajna wanienka
powiem Ci ze mam mate rainforest wlasnie z Fisher Price i lezaczek z tej samej serii wiec wanienka by jak najbardziej pasowala musze pokazac Tz
Bałam się, że będzie gorzej. Polecam więc rosołek

A wiedziałam, że wanienka Cię zainteresuje Też sobie zaplanowałam zakup serii Rainforest. Oglądałam nawet pościel, ale puknęłam się w głowę, że to już za dużo Wanienkę miałam mieć po bracie, ale okazało się, że jest pęknięta. I dobrze, bo mogłam kupić ładniejszą

Zaczarowana, a TŻ nie może Cię przytulać oglądając film? Chociaż rozmów też Ci pewnie brakuje. Polecam gry planszowe - ja tak odciągnęłam TŻta od filmów a po grze przytulanie następuje samoistnie, o ile da się facetowi wygrać
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 12:45   #1445
anius_7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
Dziewczyny po mojej dzisiejszej glukozie (75 g) czulam sie paskudnie... te dwie godziny w przychodni byly koszmarne.. Panie kazaly mi to wypic "duszkiem" i non stop mnie mulilo i bardzo mi sie odbijalo.... kilka razy myslalam, ze oddam zawartosc zoladka... teraz troche przeszlo, ale jak dla mnie masakra... dodam, ze ta glukoze panie rozpuscily w malutkim kubeczku 200 ml. TRAGEDIA.... Jutro po 12 beda wyniki, ale ja cos czuje, ze znowu mam cukrzyce ...
poczekaj najpierw na wyniki, może akurat będą w normie. Tego Ci życzę Ja też robiłam dzisiaj to badanie, ale tak jak już pisałam - dla mnie luzik, chyba byłam nastawiona na taką masakrę, że po prostu doznałam miłego zaskoczenia.

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 12:48   #1446
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
A wiedziałam, że wanienka Cię zainteresuje Też sobie zaplanowałam zakup serii Rainforest. Oglądałam nawet pościel, ale puknęłam się w głowę, że to już za dużo Wanienkę miałam mieć po bracie, ale okazało się, że jest pęknięta. I dobrze, bo mogłam kupić ładniejszą
cenowo mi sie tylko nie podoba bo 60 euro za wanienke to troche duzo za mate edukacjyna dalismy 40 euro bo byla w promocji z 90 euro wiec nam sie udalo zlapac okazje

tylko ze jak tak patrze u nas nie jest dostepna z takich stron co my zamawiamy

zaraz sprawdze na allegro czy jest

Nasze szczescie
Stary 2014-05-22, 12:58   #1447
Moni 26
Zadomowienie

zaczarowanadlaniego 7 kaw?Masz dziewczyno zdrowie...To mi sie 4 zdażyło, ale rzadko(i to rozuszczalne) i w momencie kiedy serce zaczęło mnie boleć, ograniczyłam ilośc do góra 2 i już było lepiej...Ale dokładnie, ja też kawe piłam jak wodę , zreszta ja tak wszystko piję Piwo też potrafiłam całe za jednym zamachem wypić jak byłam spragniona ale oczywiście z rodzaju kobiecych, zwykłego bez soku nie dała bym rady

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Cytat:
Ja właśnie boję sie wyjśc na dwór a pasowało by isć kupić coś na obiad...Ale jak pomyśle że wczoraj mało nie fiknełam to mi sie odechciewa
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 12:58   #1448
ButterBear
Zakorzenienie

Patrycja,

Cytat:

Pisz śmiało! W końcu tu wylewamy też swoje żale i frustracje
A karuzelka urocza! A kotom jak się podoba
Wiesz, moje zdanie jest mocno niepochlebne w stronę kościoła. Nie chciałabym obrazić niczyich uczuć religijnych.
U mnie przed kościołem wiszą banery z tekstami propagandowymi przeciwko aborcji. I jasne, ja nie mówię, ze jestem za....ale to taki straszny grzech, a jak rodzina ma 3 czy 4 dzieci i nie mają co do gara włożyć, to jakoś nie ma się do kogo zwrócić...
Państwo też nie pomaga, wiadomo, polityka prorodzinna to jakiś żart u nas.
I te wszystkie badania w czasie ciąży, o których pisała paulownia - jasne, to prawda...ale zrobisz je tylko, jak masz kasę. Bo co zrobisz na NFZ? Ile masz usg na NFZ? Prenatalne? wiadomo,że nie...

Potem rodzi się dziecko i też pod górkę. Mam panią, która u nas prasuje. Jej córka jest w drugiej ciąży, nie pracuje, jej chłop pracuje jako ochroniarz i zarabia dosłownie grosze. Ledwie wiążą koniec z końcem. Nie stać jej na badania w ciąży, na ciuchy na dla dziecka, na wózek. Dałam jej sporo rzeczy, które ja dostałam...Co z tego,że baba nieporadna, żal mi dziecka.
Ale do rzeczy - okazało się, że nie dostaną dodatku na dziecko, bo przekroczyli próg. Ja sie pytam jak???? Jak oni ledwo mają co jeść. I mówię poważnie. Ta babka mi opowiada, że ona na urodziny wnuczce kupuje winogrona, bo dziecko na co dzień nie je takich rzeczy. Albo, że na plac zabaw chodzi z nią, jak nie ma dzieci, bo mała prosi o soczek w kartoniku, albo batonika, a jej nie stać, żeby jej kupić!!
No ale cóż - taki kraj.!

Co do karuzelki, to mi się to podoba też: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50266158/

A nie boisz się, że koty Ci będą wskakiwać do łóżeczka?

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 13:06   #1449
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
zaczarowanadlaniego 7 kaw?Masz dziewczyno zdrowie...To mi sie 4 zdażyło, ale rzadko(i to rozuszczalne) i w momencie kiedy serce zaczęło mnie boleć, ograniczyłam ilośc do góra 2 i już było lepiej...Ale dokładnie, ja też kawe piłam jak wodę , zreszta ja tak wszystko piję Piwo też potrafiłam całe za jednym zamachem wypić jak byłam spragniona ale oczywiście z rodzaju kobiecych, zwykłego bez soku nie dała bym rady
ale naszczescie pozbylam sie zlego nawyku za jednym zamachem i kawy i fajek jestem mega zadowolona z tego powodu

a co do piwa piwo z sokiem konczy sie u mnie
nie lubie smakowych nie dobrze mi po nich
kocham czerwona warke i lecha achh teraz bym sie napila

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Cytat:
Ja właśnie boję sie wyjśc na dwór a pasowało by isć kupić coś na obiad...Ale jak pomyśle że wczoraj mało nie fiknełam to mi sie odechciewa
Tz sie na mnie wkurza bo jak on wraca do domu to chce isc na spacer
na spacer gdzie u nas jest 27 stopni po godzinie 18 wiec nawet mi sie sni ruszyc z domu jak w domu jest mi tak goraco ze ledwo zyje
przez ta pogode jestem taka senna i przymulona ze masakra

ale dzis idziemy do baru polskiego na dworku sobie posiedzimy pod parasolem moze bedzie lepiej

Nasze szczescie
Stary 2014-05-22, 13:06   #1450
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
ale naszczescie pozbylam sie zlego nawyku za jednym zamachem i kawy i fajek jestem mega zadowolona z tego powodu

a co do piwa piwo z sokiem konczy sie u mnie
nie lubie smakowych nie dobrze mi po nich
kocham czerwona warke i lecha achh teraz bym sie napila
super!gratulację

na coś mam ochotę, ale nie wiem co bym zjadła Nie mam pomysłu na obiad....

Jak było chłodniej to i ja chciałam iśc nieraz na spacer, ale mój tż zawsze zmeczony był....A ja tak lubie chodzić na spacery, bo ile można gnić w domu ?

Edytowane przez Moni 26
Czas edycji: 2014-05-22 o 13:08
Stary 2014-05-22, 13:11   #1451
kasia_ruda
Zakorzenienie

Ja codziennie po pracy męża idę z nim na spacer, to jednak ważne, żeby jak najwięcej przebywać na świeżym powietrzu. Chociaż czasem też mi się nie chce, jak jest tak gorąco. Dziś byłam już na jednym spacerze, zahaczyłam w drodze powrotnej o biedronkę i jak zwykle nic tam nie było... nienawidzę tego sklepu, nigdy nic nie ma z gazetek. Jakaś uboga ta moja osiedlowa biedrona... w lidlu nawet w gazetce mi się nic nie podoba, więc odpuszczam.

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 13:12   #1452
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Dokładnie mam takie samo wrażenie. To jakieś chore jest dla mnie.

Mam na ten temat swoje zdanie, ale chyba zostawię je dla siebie, bo może być kontrowersyjne...

Lilka, moja siostrzenica miała taką karuzelkę z Ikei i bardzo jej się podobała

dla mnie to tez chore...

jesczze jeden aspekt mnie rozwalał przez lata, chodzi mi o podejscie koscioła ktore brzmiało tak:
- zygota jest człowiekiem od momentu połaczenia sie plemnika z komórką , nalezy sie jej szacunek itd, a usuniecie ciazy jest morderstwem, no ok... ale
- jak poronisz to pogrzeb nie przysługuje bo...to nie był człowiek
WTF??!

na szczcescie to sie zmienia i kosciół podchodzi juz bardziej po ludzku do takich pochówków...ale ten dualizm pogladów mnie wprost porazał prze lata

Cytat:

Tutaj jest fajnie bo do 3 roku zycia dostaje sie 300 euro miesiecznie na dziecko + rodzinne i jeszcze jakis dodatek wiec wychodzi okolo 600 euro miesiecznie wiec jest super

a

aaa nawet mi nie mów

tyle to wiele rodzin nie ma z pracy na etacie.

w Polsce nie dosc ze nic nie dostaniesz (kwestie becikowego pomijam celowo bo to ogolna zenada jest) to jeszcze czesto kobieta musi zrezygnowac z pracy bo na złobek sie czeka 2 lata!
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 13:13   #1453
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, moje zdanie jest mocno niepochlebne w stronę kościoła. Nie chciałabym obrazić niczyich uczuć religijnych.
U mnie przed kościołem wiszą banery z tekstami propagandowymi przeciwko aborcji. I jasne, ja nie mówię, ze jestem za....ale to taki straszny grzech, a jak rodzina ma 3 czy 4 dzieci i nie mają co do gara włożyć, to jakoś nie ma się do kogo zwrócić...
I te wszystkie badania w czasie ciąży, o których pisała paulownia - jasne, to prawda...ale zrobisz je tylko, jak masz kasę. Bo co zrobisz na NFZ? Ile masz usg na NFZ? Prenatalne? wiadomo,że nie...

Potem rodzi się dziecko i też pod górkę. Mam panią, która u nas prasuje. Jej córka jest w drugiej ciąży, nie pracuje, jej chłop pracuje jako ochroniarz i zarabia dosłownie grosze. Ledwie wiążą koniec z końcem. Nie stać jej na badania w ciąży, na ciuchy na dla dziecka, na wózek. Dałam jej sporo rzeczy, które ja dostałam...Co z tego,że baba nieporadna, żal mi dziecka.
Ale do rzeczy - okazało się, że nie dostaną dodatku na dziecko, bo przekroczyli próg. Ja sie pytam jak???? Jak oni ledwo mają co jeść. I mówię poważnie. Ta babka mi opowiada, że ona na urodziny wnuczce kupuje winogrona, bo dziecko na co dzień nie je takich rzeczy. Albo, że na plac zabaw chodzi z nią, jak nie ma dzieci, bo mała prosi o soczek w kartoniku, albo batonika, a jej nie stać, żeby jej kupić!!
No ale cóż - taki kraj.!
Co do kosciola tez nie mam dobrego zdania ..
Niewyobrazam sobie ze nie stac mnie zeby moje dziecko nie mialo cieplego posilku codziennie albo zeby mnie nie bylo stac na glupiego lizaka
gdybym miala taka sytuacje to nie zdecydowalabym sie na dziecko.

Moj tata z druga zona ma 3 dzieci ( jest alkoholikiem ) jego zona tez nie lepsza. jak przyjezdzalam tam w wieku 16 lat to dzieci jadly chleb z cebula bo nie bylo ich stac na nic innego
pamietam ze jak raz wyjelam bulke bo bylam po szkole i jak zobaczyly salate i szynke to sie zapytaly czy moga kawalek bo nie pamietaja kiedy jadly takie rzeczy
Panstwo umylo rece dzieci nie maja co jesc a oni im powiedzieli ze nia maja pieniadzy na takie pomoce . ja rozmiem ze rodzica nie chca pomoc bo sami sa sobie winni ale jakies paczki zywnosciowe mogli by dac zeby te dzieci glodne nie byly

Nasze szczescie
Stary 2014-05-22, 13:15   #1454
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Patrycja,

No ale cóż - taki kraj.!

Co do karuzelki, to mi się to podoba też: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50266158/

Przerażające jest to co piszesz....Wiadomo, ze są ludzie bogatsi i biedniejsi...Ale to o czym piszesz to jest raczej standard życiowy....Na lekarza wiadomo, moze i być kogoś nie stać, ale na takie rzeczy jak jedzenie, owoce to standard....To jakie musza być zarobki aby był dodatek na dziecko? Z tego co zrozumiałam, to będzie już 4 osobowa rodzina....
Stary 2014-05-22, 13:26   #1455
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:

Ja się z Tobą w zupełności zgadzam. Zresztą sama długo nie decydowałam się na dziecko ze względu na finanse. Po ślubie nikt mi nie chciał dać pracy, bo bali się, że od razu zajdę w ciążę. Wreszcie się udało i teraz nie mam wyrzutów sumienia, że jestem na L4. Na macierzyńskim będę dostawać mniej kasy i już się tym martwię. Mąż jest prawnikiem w urzędzie i zarabia śmieszne pieniądze. Nasze pensje starczają bez luksusów na nas dwoje, ale przy dziecku te wydatki są ogromne i takie 600 euro jak w Niemczech bardzo by nam pomogło. Już nie wspominam o biednych rodzinach, które oglądają złotówkę z każdej strony zanim ją wydadzą. Cóż, tak to wygląda jak się buduje stadiony, zamiast pomóc rodzinom...

Co do Kościoła to akurat nie powinnam źle mówić, bo mi dali pracę Chrzest też będę mieć za darmo

Zaczarowana, ja kupuję używane. Nie ma już tych wanienek w sklepach.
Stary 2014-05-22, 13:38   #1456
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
na allegro jest za 135 zl http://allegro.pl/fisher-price-wanie...158112608.html

jak Tz wroci to zobaczy czy wysylaja do niemiec bo ja sie na tym nie znam

Nasze szczescie
Stary 2014-05-22, 13:54   #1457
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
super!gratulację

na coś mam ochotę, ale nie wiem co bym zjadła Nie mam pomysłu na obiad....

Jak było chłodniej to i ja chciałam iśc nieraz na spacer, ale mój tż zawsze zmeczony był....A ja tak lubie chodzić na spacery, bo ile można gnić w domu ?
Ja dziś ze względu na pogodę (i zachciankę męża) robię sałatkę lekką. O taką: http://www.redheadcooking.com/salatka-z-kurczakiem/ to nasza ulubiona!!

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
dla mnie to tez chore...

jesczze jeden aspekt mnie rozwalał przez lata, chodzi mi o podejscie koscioła ktore brzmiało tak:
- zygota jest człowiekiem od momentu połaczenia sie plemnika z komórką , nalezy sie jej szacunek itd, a usuniecie ciazy jest morderstwem, no ok... ale
- jak poronisz to pogrzeb nie przysługuje bo...to nie był człowiek
WTF??!

na szczcescie to sie zmienia i kosciół podchodzi juz bardziej po ludzku do takich pochówków...ale ten dualizm pogladów mnie wprost porazał prze lata
Dokładnie tak jest. Ale to dla mnie akurat kwestia inna.
Ważniejsze dla mnie jest to, że kościół wyznacza 'standardy', chce regulować to, co się dzieje w państwie. Ale jak przychodzi co do czego, to nic się od nich nie dostanie. Bo ja się pytam, czy mogę pójść do kościoła i powiedzieć, że wpadłam, nie usunęłam, bo to niezgodne z wiarą, ale nie mam kasy na dziecko? Co mi dadzą? Śmiechem mnie zabiją. Albo mi powie ksiądz 'módl się dziecko, a będzie Ci dane, Bóg się od Ciebie nie odwróci, to dla Ciebie próba'... ale Bogiem to ja dziecka nie nakarmię...

Antykoncepcja fe, seks przed ślubem fe...ale, żeby coś od siebie dać, to nie bardzo.
A pewnie jak Młodą będziemy chcieli ochrzcić to też będą jaja i będę się musiała z babą w kancelarii wykłócać

Cytat:
Co do kosciola tez nie mam dobrego zdania ..
Niewyobrazam sobie ze nie stac mnie zeby moje dziecko nie mialo cieplego posilku codziennie albo zeby mnie nie bylo stac na glupiego lizaka
gdybym miala taka sytuacje to nie zdecydowalabym sie na dziecko.

Moj tata z druga zona ma 3 dzieci ( jest alkoholikiem ) jego zona tez nie lepsza. jak przyjezdzalam tam w wieku 16 lat to dzieci jadly chleb z cebula bo nie bylo ich stac na nic innego
pamietam ze jak raz wyjelam bulke bo bylam po szkole i jak zobaczyly salate i szynke to sie zapytaly czy moga kawalek bo nie pamietaja kiedy jadly takie rzeczy
Panstwo umylo rece dzieci nie maja co jesc a oni im powiedzieli ze nia maja pieniadzy na takie pomoce . ja rozmiem ze rodzica nie chca pomoc bo sami sa sobie winni ale jakies paczki zywnosciowe mogli by dac zeby te dzieci glodne nie byly
Zaczarowana, ja mam takie samo zdanie. Tylko córka tej pani, o której pisałam na żadne z tych dzieci się nie zdecydowała świadomie...
Co dla mnie jest kolejną kwestią do rozwiązania systemowego. Przygotowanie do życia w rodzinie w szkole prowadzi katechetka i zamiast rozsądnej lekcji, z której młodzież może coś wynieść, prowadzi indoktrynację To skandal.

Powiem Wam, że od 2 lat biorę udział w organizowaniu Szlachetnej Paczki. W zeszłym roku tylko zbierałam i oddawałam koleżance, żeby zawoziła itp, bo już byłam w ciąży i nie chciałam targać, ale 2 lata temu zbieraliśmy i zawoziliśmy rzeczy do rodziny sami.
Nie żyję pod szklanym kloszem, wiem, jak wygląda patologia, wiem, że ludzie żyją już nawet nie na skraju ubóstwa, ale poza tym skrajem. Ale to co zobaczyłam w mieszkaniu kobiety, do której pojechaliśmy z paczką - szok. Uwierzycie albo nie - ale wyszłam i rozpłakałam się w aucie, że ludzie tak żyją. Kobieta 36 lat, 6 dzieci najmłodsze niemowlak, najstarsze chyba z 8 czy 9 lat. Chłop oczywiście dał dyla i tyle go widziała.
Mieszkanie pokój i kuchnia, smród, stęchlizna, tynk odpadający ze ścian, dzieci śpią na fotelach starych, bo nie mają łóżek. Zlew z miski, ze ściany wystawała gumowa rura obkręcona drutem i to był kran - jak się ściągało drut, to woda się lała, żeby 'zakręcić', trzeba było z powrotem założyć drut. Dzieci brudne, w potarganych ciuchach. Jak zobaczyły rzeczy, które przywieźliśmy, to wpadły w taki amok, jakby wygrały milion. A ta kobieta ze wstydu zamknęła się w pokoju.
Ciągle mam przed oczami taką 3- letnią dziewczynkę, która siedziała na fotelu, jak wnosiliśmy te paczki, uśmiechnęłam się do niej, ona do mnie i spuściła głowę ze wstydu. Masakra.
Ja się pytam - kto pomoże takim ludziom??
Moja siostra twierdzi, że takie akcje są bez sensu na dłuższą metę, bo to dawanie ludziom ryby a nie wędki. Ale taka kobieta, która dziedziczy biedę i wyuczoną bezradność z pokolenia na pokolenie, nawet by z tej wędki skorzystać nie umiała.
Poza tym baba babą...ale to nie wina tych dzieci, że ktoś nieodpowiedzialny sprowadził je na świat. Niech dostaną od kogoś kurtkę, ciepłe buty, czy zabawkę! W końcu to tylko dzieci!

Się rozpisałam

Cytat:
Przerażające jest to co piszesz....Wiadomo, ze są ludzie bogatsi i biedniejsi...Ale to o czym piszesz to jest raczej standard życiowy....Na lekarza wiadomo, moze i być kogoś nie stać, ale na takie rzeczy jak jedzenie, owoce to standard....To jakie musza być zarobki aby był dodatek na dziecko? Z tego co zrozumiałam, to będzie już 4 osobowa rodzina....
A wiesz, że nawet nie wiem, jakie to są progi, ale jakieś absurdalnie niskie.
Oczywiście, że to standard, żeby zjeść ciepły posiłek (szczególnie dziecko), albo owoce. Nie wyobrażam sobie, że idę z dzieckiem na plac zabaw i nie mogę mu kupić banana albo wafelka.
Pamiętam, jak mi ta kobitka opowiadała, że jej córka poszła z małą do lekarza i siedziały długo w poczekalni i ktoś wyjął banana i dał dziecku. I ta córka jej powiedziała 'mamo, ludzie w ogóle nie myślą. Jak można dawać w miejscu publicznym dziecku banana, jak innych może nie być stać'. Czujecie??

Cytat:
Ja się z Tobą w zupełności zgadzam. Zresztą sama długo nie decydowałam się na dziecko ze względu na finanse. Po ślubie nikt mi nie chciał dać pracy, bo bali się, że od razu zajdę w ciążę. Wreszcie się udało i teraz nie mam wyrzutów sumienia, że jestem na L4. Na macierzyńskim będę dostawać mniej kasy i już się tym martwię. Mąż jest prawnikiem w urzędzie i zarabia śmieszne pieniądze. Nasze pensje starczają bez luksusów na nas dwoje, ale przy dziecku te wydatki są ogromne i takie 600 euro jak w Niemczech bardzo by nam pomogło. Już nie wspominam o biednych rodzinach, które oglądają złotówkę z każdej strony zanim ją wydadzą. Cóż, tak to wygląda jak się buduje stadiony, zamiast pomóc rodzinom...

Co do Kościoła to akurat nie powinnam źle mówić, bo mi dali pracę Chrzest też będę mieć za darmo
Dokładnie.
Wiadomo, ja na macierzyńskim też będę dostawać mniej.
Wiem też, że w różnych miejscach Polski różnie się zarabia.
Szczerze powiedziawszy, nie umiem powiedzieć np. ile to jest w tym momencie zarabiać dużo na rodzinę, albo mało. Ile trzeba mieć kasy, żeby uznać, że ktoś zarabia sporo.
Ale przerażające jest to, że ludzie uczciwie pracują, a brakuje im na podstawowe potrzeby

Hania

Stary 2014-05-22, 13:57   #1458
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej dziewczyny! ale długo mnie nie było! Stęskniłam się!

Ostatnio pisałam, że się rozchorowałam. Na szczęście szybko mi przeszło, bo już po 2 dniach. Zrobiłam sobie rosół z całego kurczaka i piłam herbatę z cytryną i miodem.

U mnie 30tc 1d. Wczoraj byłam 1 raz w Szkole rodzenia i akurat trafiłam na wykład o porodzie, który bardzo mnie uspokoił i rozwiał dużo wątpliwości. Trzeba zapłacić 2 stówki, ale warto. U was też podpisuje się listę obecności, w której jest rubryka "Czy była wpłata"? Trochę to perfidne i rodzi podejrzenia, że pary, które nie zapłaciły będą gorzej traktowane.

Widzę, że szukacie karuzeli. Ja też zgłębiałam temat i oglądałam różne na youtube.
Zastanawiam się nad tymi:
http://allegro.pl/vtech-pozytywka-ka...222717823.html
http://allegro.pl/karuzela-las-tropi...263130370.html
http://allegro.pl/fisher-price-karuz...240753433.html
Na razie kupiłam karuzelkę z IKEA http://allegro.pl/ikea-karuzela-mask...199751623.html chcę ją powiesić nad przewijakiem.

Zamówiłam też wanienkę Rainforest. Jak TŻ zobaczył, to stwierdził, że to Ferrari wśród wanienek Będzie mu się przyjemniej kąpało
Halinka kupiłaś w końcu wiaderko czy wanienkę?

Myślałam, że w czerwcu kupię już wszystko dla dziecka, ale rozkraczyła mi się suszarka na pranie.. Chociaż to też dziecku się przyda Musze też kupić dywan i nie wiem jaki ostatecznie kolor wybrać.. Pokoj mam czarno-biały. Podoba mi się cały zielony dywan , ale obawiam się plam. Inny wybór to czarny dywan i po prostu zielone dodatki.

Mamuśka - świetne wieści!!! Jednak intuicja jest niezawodna!
Wanienka świetna
Mnie podoba sie ta http://allegro.pl/show_item.php?item...6d91f2d6ed1ca0

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość
Dzwoniła położna, wyniki nadal za wysokie.. Na 15 mam jechac do szpitala. Uff az mi sie ciepło zrobiło. Obym tylko nie musiala tam zostac Mam nadzieje, ze zrobia mi dodatkowe badanie krwi, moczu, USG moze KTG i do domu.
Najgorsze to, ze męcze się juz ponad tydzień, zero tłuszczu..na badanie poszlam na 15 tylko po sniadaniu, wczesniej po obfitym obiedzie a poziom zółci poszedł do gory zamiast w dół.
Obyś nie musiała zostać, kciuki mocne
Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
To chyba woda, bo 66 kg przy wzroscie 172 to nie jest duzo! Powiedz o tym lekarzowi, moze przypisze Ci cos na zatrzymujaca sie wode w organizmie! Ogranicz do minimum sol, przyprawy itp. No i nogi trzymaj w gorze jak tylko masz chwilke odpoczynku!

Nie martw się na zapas.

Cytat:
A ja właśnie zrobiłam szczawiową mniam mniam i wcinam

A karuzelę ma tą http://allegro.pl/karuzela-las-tropi...263130370.html

Edytowane przez papryczka160
Czas edycji: 2014-05-22 o 13:59
papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 13:58   #1459
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:

Dokładnie tak jest. Ale to dla mnie akurat kwestia inna.
Ważniejsze dla mnie jest to, że kościół wyznacza 'standardy', chce regulować to, co się dzieje w państwie. Ale jak przychodzi co do czego, to nic się od nich nie dostanie. Bo ja się pytam, czy mogę pójść do kościoła i powiedzieć, że wpadłam, nie usunęłam, bo to niezgodne z wiarą, ale nie mam kasy na dziecko? Co mi dadzą? Śmiechem mnie zabiją. Albo mi powie ksiądz 'módl się dziecko, a będzie Ci dane, Bóg się od Ciebie nie odwróci, to dla Ciebie próba'... ale Bogiem to ja dziecka nie nakarmię...

Antykoncepcja fe, seks przed ślubem fe...ale, żeby coś od siebie dać, to nie bardzo.
A pewnie jak Młodą będziemy chcieli ochrzcić to też będą jaja i będę się musiała z babą w kancelarii wykłócać

masz racje..
a czemu mają byc jakies problemy z chrztem?
Stary 2014-05-22, 14:02   #1460
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
masz racje..
a czemu mają byc jakies problemy z chrztem?
Bo od kiedy nasz sąsiad jest kościelnym i chodzi po kolędzie, to nie wpuszczamy kolędy...
bo on potem opowiada wszystkim, co u kogo w domu widział, jak kto żyje, no i ile dał kasy oczywiście! Normalnie jak na wsi.

Hania

Stary 2014-05-22, 14:05   #1461
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Bo od kiedy nasz sąsiad jest kościelnym i chodzi po kolędzie, to nie wpuszczamy kolędy...
bo on potem opowiada wszystkim, co u kogo w domu widział, jak kto żyje, no i ile dał kasy oczywiście! Normalnie jak na wsi.
ButterBear u nas to samo będzie. Dziecko z in vitro, rodzice bez ślubu kościelnego... ale ja chcę ochrzcić synka. Zobaczymy, co to będzie, w sumie ksiądz jest moim kolegą z pracy

Stary 2014-05-22, 14:10   #1462
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
ButterBear u nas to samo będzie. Dziecko z in vitro, rodzice bez ślubu kościelnego... ale ja chcę ochrzcić synka. Zobaczymy, co to będzie, w sumie ksiądz jest moim kolegą z pracy

ale takie rzeczy nie powinny wpływac na mozliwosc ochrzczenia dziecka
Stary 2014-05-22, 14:10   #1463
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
To jasne, że nie powinny. Ale niestety wpływają.

Stary 2014-05-22, 14:17   #1464
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Co do spacerków to my odkąd się zrobiła pogoda spacerujemy codziennie, Tż wraca z pracy o 22 i idziemy na spacer Dzisiaj już też zaliczyliśmy i po pracy pewnie też pójdziemy A jutro tż ma wolne

Co do naszego kraju to się nie wypowiadam, jak już któraś napisała najbardziej nie mogę przeżyć tego, że oboje z tż-tem zapieprzamy a żyjemy z miesiąca na miesiąc To jest mega chore i nigdy się z tym nie pogodzę!! Bo tak jak mi nie żal tych co całe życie ściemniają, kombinują, nie chce im się pracować bo wolą żulić o jakiś zasiłek tak nigdy nie zrozumiem tego, że człowiek całe życie uczciwie pracuje i nie ma z tego nic...
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 14:19   #1465
agatka553
Rozeznanie

Ufffff jak gorąco... moje nogi chyba tego nie zniosą. A tu trzeba obiadek jakiś ugotować :/
agatka553 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 14:23   #1466
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Dziewczyny juz nie moge wytrzymac chce miec mala juz przy sobieeee
chce ja przytulic

Nasze szczescie
Stary 2014-05-22, 14:29   #1467
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
To jasne, że nie powinny. Ale niestety wpływają.

Dokładnie! Nie powinny, ale wpływają.

Kolejna opowieść (dziś mam jakiś dzień snucia opowieści ). Jak zmarła moja babcia, mój tata poszedł załatwiać pogrzeb i w kościelnej kancelarii spotkał naszego dalekiego sąsiada, któremu zmarła konkubina. Żyli i mieszkali ze sobą X lat, ale bez ślubu. I on też przyszedł załatwiać formalności związane z pochówkiem. Wyobraźcie sobie, że ta baba z kancelarii mu powiedziała, że on nie załatwi nic, bo kim on był dla tej pani? Nikim! Ślubu nie mieli, więc do wiedzenia!

Cytat:
chce ja przytulic
Ojej...a co Cię tak naszło nagle?

Hania

Stary 2014-05-22, 14:36   #1468
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
I to kolejny dowód na to, że w Polsce nikt za darmo czy bez znajomości nie pomoże. Ja też normalnie musiałabym dać w łapę księdzu, bo nie mamy ślubu kościelnego.

Butter co do finansów to uważam, że liczby nie są istotne.
Można zarabiać wystarczająco dużo, by zapewnić sobie i dziecku podstawowe potrzeby, ale robi się przykro, gdy trzeba odmówić jakiejś przyjemności. dla niektórych to będą winogrona, a dla innych jazda konna, czy xbox.
I najgorsze, że pracując fizycznie za granicą zarabia się więcej niż u nas jako pracownik biurowy.
Stary 2014-05-22, 14:40   #1469
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
chce ja przytulic
co jest ?

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 14:40   #1470
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:

a dlaczego na macierzyńskim będziesz dostawała mniej kasy?
butter dzieki za linki ale stwierdziłam ze zrobię gularz z łoptki z papryka i cebulką, do tego kaszę gryczana i mizerię
No na pewno jakieś śmieszne tak jak dodatek na dziecko(co miesiac sie dostaje) nie chcę okłamać ale miedzy 50-100 zł(wiem ze żadna kasa nie hańbi, ale no nie osmieszajmy sie) w tym przypadku chyba nie można przekraczać 500 zł na osobę,. Zresztą dla mnie to wszystko jest śmieszne, bo teraz jest tak, ze często pracodawcy na mniejsza kwotę ubezpieczają...i tak np mąż jest żywicielem rodziny i na papierze ma do ręki 1500np, a dostaje drugie tyle, bo kolejną czesc pod stołem Myśle ze sporo jest takich rodzin....
a co do kasy, to ile kto zarabia to zalezy od potrzeb człowieka...jedni wydaja wiecej inni mniej na zycie.

zaczarowanadlaniego już niedługo przytulisz spokojnie

Edytowane przez Moni 26
Czas edycji: 2014-05-22 o 14:57
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości