Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1 - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-22, 12:56   #3211
kulla
Raczkowanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1

Ja nie mam pojęcia jak się mają szczepienia przy upale. A szczepimy po 1 czerwca. Nie chcę mu fundować szczepienia przed chrzcinami (w porozumieniu z pediatrą).

Młody rozchichotany dzisiaj, ale domaga się ciągłej uwagi Moja koleżanka wczoraj urodziła małego Antka Zapomniałam, że te dzidziole mogą być mniejsze od naszego Młodego

Nie wiem, co na obiad, aaach! Nie chce mi się gotować
I fell into a ring of fire'

Johnny Cash
kulla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 13:19   #3212
senira666
Zakorzenienie

U mnie w przychodni przesuwaja szczepienie tylko jezeli dziecko jest chore. Zreszta jak po ostatnim szczepieniu pytalam pielegniarki o mozliwe efekty uboczne to mi powiedziala ze "dziecko jest za male na skutki ubiczne"

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Stary 2014-05-22, 13:34   #3213
Roane
Wtajemniczenie

Ale ze mnie tłumok Regularnie narzekałam że mieszkam nad samym morzem, ale do najbliższej plaży mamy 12 km Regularnie spaceruję po moim miasteczku, ale w jedną stronę nigdy nie szłam, bo to taka industrialna okolica, jakieś fabryki itp, port, nędzne miesjce na spacery. Okazało się że tamtędy idzie się na piękną miejską plażę, do której drogowskaz jest przy samym moim domu, a któego nie zauważyłam. Wczoraj przypadkiem zawędrowaliśmy tam z TŻem.

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
U nas straszyli, że te trzy dni co ostatnio mieliśmy po 22 st to miały być najcieplejsze w tym roku. Mam nadzieję, że to nieprawda
Ja też mam nadzieję że to nie prawda, w zeszłym roku lato było mizerne, bez przesady żeby teraz było jeszcze gorzej

Cytat:
Napisane przez konsternacja Pokaż wiadomość
Ja też nie mam pasów w gondoli... kurcze może da się je jakoś dokupić Nie mam nawet osłonki od gondoli bo to wózek od brata po jego córeczce i on gdzieś zgubił tą gondolę...
Nie sądzę żeby dało się domontować pasy jeśli w automacie nie ma - u nas w gondoli są dziury do przewlekania pasa. Emma pisała ostatnio że Doris się podciągnęła przez nikogo nie zauważona w gondoli i się przewiesiła przez nią wpół, od tej pory zawsze go zapinam.

Cytat:
Napisane przez kokos111 Pokaż wiadomość
Chciałam żeby mały pił wodę, ale jak mu daje to pluje i tyle z jego picia dawałam mu od drugiego miesiąca ale do tej pory gardzi wodą, a soczki rozrabiam mu 2:1 mniej soczku, a więcej wody a słoiczki kupuje, bo narazie Oli zjada po kilka łyżeczek, wiec stwierdziłam, że więcej zachodu z tym całym gotowaniem niż to warte, ale mam plan zagotować mu kilka słoiczków marchewki jak już będzie jadl po całym takim na raz
Zdrowiej byłoby mocniej te soczki rozrabiać - w proporcjach conajmniej 6 części wody na 1 część soku. Dziecko ma znacznie wrażliwsze kubki smakowe niż my - to co nam wydaje się mdłe, wg dziecka wcale takie być nie musi I pijąc słodkie soczki, przyzwyczaja się do słodkiego, potem może być problem z przekonaniem dziecka do brokuła.

Cytat:
Napisane przez kulla Pokaż wiadomość
Ja nie mam pojęcia jak się mają szczepienia przy upale. A szczepimy po 1 czerwca. Nie chcę mu fundować szczepienia przed chrzcinami (w porozumieniu z pediatrą).
(...)
No offence, ale co mają szczepienia do religii?
Stary 2014-05-22, 13:46   #3214
tridentina
Raczkowanie

OMG jaki upał
Byliśmy na spacerze o 10, a i tak wróciłam spocona jak mysz.

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość

No offence, ale co mają szczepienia do religii?
ja nie Kulla, ale myślę, że chodziło jej po prostu o to, że po szczepieniu dziecko może czuć się nienajlepiej, więc średnio to rokuje na imprezę, gdzie jest sterta ludzi, maluszek przechodzi z rąk do rąk i będzie zmęczony i rozdrażniony i bez dodatkowych czynników. A nie o związek szczepienia z religią

My drugą dawkę 5w1 będziemy szczepić po urlopie na początku czerwca.

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

a w ogóle to witam 2 nowe mamy
tridentina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 13:51   #3215
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
U mnie w przychodni przesuwaja szczepienie tylko jezeli dziecko jest chore. Zreszta jak po ostatnim szczepieniu pytalam pielegniarki o mozliwe efekty uboczne to mi powiedziala ze "dziecko jest za male na skutki ubiczne"

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
Napisane przez tridentina Pokaż wiadomość
(...)
ja nie Kulla, ale myślę, że chodziło jej po prostu o to, że po szczepieniu dziecko może czuć się nienajlepiej, więc średnio to rokuje na imprezę, gdzie jest sterta ludzi, maluszek przechodzi z rąk do rąk i będzie zmęczony i rozdrażniony i bez dodatkowych czynników. A nie o związek szczepienia z religią
(...)
Wogóle na to nie wpadłam
Stary 2014-05-22, 13:51   #3216
tridentina
Raczkowanie

Dziewczyny macie/polecacie jakieś koce piknikowe?
Chodzi mi o taki, który będzie izolował od zimna i wilgoci, a jednocześnie nie będzie na nim gorąco w lecie.
Znalazłam na allegro jednej firmy, ale jest niestety polarowy, to trochę na lato za gorące.

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ----------

Cytat:
Napisane przez roane Pokaż wiadomość

wogóle na to nie wpadłam :d
Stary 2014-05-22, 14:09   #3217
senira666
Zakorzenienie

W biedronce widzialam takie izolowane od spodu

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Mi pediatra mowila zeby soki rozrabiac 4:1 z czego 4 to woda

Stary 2014-05-22, 14:17   #3218
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Właśnie dziewczyny a będziecie szczepić w takie upały?
Bo czytałam, że się nie zaleca?
Bo dziecko źle się czuje w upał i trudniej znosi?
Nie słyszałam o tym, a zdarzało się szczepić w upał. Moje dzieci zawsze dobrze znosiły szczepienia.

Kacper dziś miał szczepienie i był bardzo dzielny (u nas upału nie ma, dziś jest 10 st)
Stary 2014-05-22, 14:34   #3219
kulla
Raczkowanie

Właśnie tak jak napisała Tridentina nie traktujemy chrztu jak kolejnej dawki szczepienia :P

Nasza pediatra mówiła, że najlepiej, aby dzieć po szczepieniu miał swój normalny rozkład dnia w domu. Lepiej przełożyć o tydzień niż się męczyć i męczyć dziecko.

Sent from my OMNIA7 using Tapatalk
I fell into a ring of fire'

Johnny Cash
kulla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 14:56   #3220
punamama
Rozeznanie

Cytat:

[/COLOR]Mi pediatra mowila zeby soki rozrabiac 4:1 z czego 4 to woda

dobrze, bo wiadomo że sokiem pragnienia nie ugasisz

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

Cytat:
OMG jaki upał
Byliśmy na spacerze o 10, a i tak wróciłam spocona jak mysz.
Ja byłam przed 10 i to samo
Stary 2014-05-22, 15:07   #3221
konsternacja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sand Pokaż wiadomość
ja jeszcze nie odważyłam się założyć krótkich spodni i udaje, że wcale nie jest tak ciepło

ja karmie mm i dopajam wodą (ewentualnie lichą herbatką) i też zauważyłam większe pragnienie - wcześniej było po kilka łyków plus więcej nad ranem a teraz proponuję Tymkowi butlę z wodą praktycznie co godzinę i chętnie pije. Na spacerze też popija często wodę.

mocno współczuję tego focha.. u nas chyba mija (oby!!), mam nadzieję, że u Was niedługo też
Też udaję, że jeszcze nie ma lata. Najchętniej bym się ubrała w jakąś sukienkę ale niestety nadal przyciasne. Może ten upał wypoci ze mnie zbędne kilogramy

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Właśnie dziewczyny a będziecie szczepić w takie upały?
Bo czytałam, że się nie zaleca?
Bo dziecko źle się czuje w upał i trudniej znosi?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Oooo, to bardzo ciekawe bo jutro mam szczepienie. I rzeczywiście zauważyłam, że Jaś w te upały jest marudny i nie swój... muszę koniecznie o to dopytać.
konsternacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 18:04   #3222
kokos111
Raczkowanie

O dobrze wiedzieć z tym rozrabianiem soczkow dzisiaj dałam małemu pierwszy raz zupkę jarzynowa i niestety nie zasmakowało jemu hehe chyba będę musiała ugotować mu samą marcheweczke i zobaczę co wtedy
kokos111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 18:25   #3223
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
O dobrze wiedzieć z tym rozrabianiem soczkow dzisiaj dałam małemu pierwszy raz zupkę jarzynowa i niestety nie zasmakowało jemu hehe chyba będę musiała ugotować mu samą marcheweczke i zobaczę co wtedy
Jako pierwszy posiłek ever podałaś mu zupkę? A z czego?

Stary 2014-05-22, 18:29   #3224
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:

Serio? Ile Twoj mały ma? Co Cie skłoniło do tak szybkiego rozszerzania diety?

iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 18:34   #3225
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Serio? Ile Twoj mały ma? Co Cie skłoniło do tak szybkiego rozszerzania diety?

Szybkiego jak szybkiego, ale zupka zakłada użycie co najmniej kilku warzyw. Nie zaczyna się rozszerzania diety od kilku warzyw naraz. Mam nadzieję że ta zupka nie była gotowana na wywarze mięsnym?

Stary 2014-05-22, 18:39   #3226
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Szybkiego jak szybkiego, ale zupka zakłada użycie co najmniej kilku warzyw. Nie zaczyna się rozszerzania diety od kilku warzyw naraz. Mam nadzieję że ta zupka nie była gotowana na wywarze mięsnym?

To była marchwianka!

Stary 2014-05-22, 19:04   #3227
kokos111
Raczkowanie

Dlaczego szybkie rozszerzanie? Moja pediatra mi powiedziała, że spokojnie po 4 miesiącu mogę powoli rozszerzać dietę, wiec zaczęłam od jabłka, pozniej było jabłko z marchewką i dzisiaj po dwóch tygodniach od początku rozszerzania diety podałam łyżeczkę zupy jarzynowej czy coś źle zrobiłam?:-(
Stary 2014-05-22, 19:18   #3228
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Dlaczego szybkie rozszerzanie? Moja pediatra mi powiedziała, że spokojnie po 4 miesiącu mogę powoli rozszerzać dietę, wiec zaczęłam od jabłka, pozniej było jabłko z marchewką i dzisiaj po dwóch tygodniach od początku rozszerzania diety podałam łyżeczkę zupy jarzynowej czy coś źle zrobiłam?:-(
Generalnie wg aktualnych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia diety nie powinno się rozszerzać zanim dziecko nie ukończy 6 miesięcy, niezależnie od tego czy jest karmione mm czy mlekiem matki. Padiatrzy są niedokształceni, ciągle posługują się zaleceniami które były aktualne 30 lat temu. Pozatym im wcześniej rozszerzy się dietę tym szybciej zaczyna się zapełniać kieszeń producentom żywności dla dzieci, więc wszędzie jest reklamowana

Fajnie że sama gotujesz zamiast dawać słoiczki

A z czego zrobiłaś tę zupę dokładnie?

Nie powinno się zaczynać rozszerzania diety od owoców, bo są słodkie. Dziecko najlepiej wykształcone ma kubki smakowe czujące słodkie, więc jeśli się przyzwyczai, potem może odmówić jedzenia warzyw - bo warzywa nie są słodkie.

W ogólności nie należy się kierować zalecaniami producentów odnośnie wieku na słoiczkach, bo proawdzi to do takich kwiatków jak np. owoce leśne po 4 miesiącu albo np. kwasek cytrynowy w daniach po 6-tym miesiącu. Pozatym do słoiczków prawo zabrania dodawać cukru, więc producenci słodzą je sokiem z białych winogron
Stary 2014-05-22, 19:26   #3229
kokos111
Raczkowanie

Dałam marchewkę z ziemniaczkiem i kalafiorkiem, ale malutki zjadł chyba pół łyżeczki Chętnie wcina same jabłko i nic poza tym Nie wiem teraz czy mam mu podawać samą marchew czy poczekać jeszcze ten miesiąc Juz sama nie wiem...:/
Stary 2014-05-22, 19:40   #3230
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Dałam marchewkę z ziemniaczkiem i kalafiorkiem, ale malutki zjadł chyba pół łyżeczki Chętnie wcina same jabłko i nic poza tym Nie wiem teraz czy mam mu podawać samą marchew czy poczekać jeszcze ten miesiąc Juz sama nie wiem...:/

Poczekaj. Serio.

Stary 2014-05-22, 19:45   #3231
kokos111
Raczkowanie

A Oliwier 9 czerwca kończy 5 miesięcy
Stary 2014-05-22, 20:04   #3232
hagar1
Rozeznanie

Witam,

trochę mnie nie było a tu kilka stron do nadrobienia nie miałam ostatnio czasu na pisanie bo ja w domu sama z dwójką mój mąż w delegacji, pomagała mi na szczęście mama bo inaczej było by ciężko szczególnie że mały miał tą ospę i nie mogłam z nim wychodzić, więc gdyby nie rodzice to nie miałabym jak córki wozić do przedszkola.

co do ubierania to przy córce ubierałam ją w dwie warstwy w domu a na dwór w coś jeszcze, syna od początku ubieram w domu w jedną warstwę, czyli pajaca, abo body i spodnie, na spacer jak było zimniej to na głowę czapeczka, na górę bluza z kapturem i w śpiworek, jak było jeszcze chłodniej to na śpiworek dawałam kocyk. Teraz to tylko mu czapeczkę taką cienką na główkę nakładam, boje się o uszki.

Cytat:
3h spacer - moje marzenie. Na razie niespełnione
Super, że nie było płakania w wózku
My też dzisiaj pewnie jeszcze wyjdziemy, bo pogoda jest rewelacyjna.
u nas jak jeszcze pół miesiąca temu młody był na dworze codziennie po 3 h i przesypiała prawie czały ten czas. Wystawiałam go zazwyczaj na balkon i tylko co jakiś czas musiałam polulać gdy się wybudził. Teraz mu się zmieniło i potrafi tylko 30 min pospać więc i spacery się krótsze

Cytat:
Hej dziewczyny. Czytam Was od samego początku i dzisiaj jest ten moment, kiedy postanowiłam dołączyć... Jestem mamą Oliwiera od 9 stycznia tego roku Będąc dzisiaj na spacerze o mało nie dostałam zawału... Podjezdzalam wózkiem pod baaardzo stromy i wysoki podjazd obok schodów i Oli się strasznie wygiął do przodu tak jakby zrobił skłon i spowrorem szybko opadł do domu, po czym w domu zjadł tylko polowe porcji mleka i co chwile ulewał, powiedzcie czy możliwe jest aby się przełamał lub coś innego mu się stało czy może skończyć się tylko na moim strachu.... Dodam, że jestem z Zielonej Góry mam na imię Ania, 25 lat i Oliwier jest moim pierwszym dzieckiem
witaj mi się wydaję że nic jej się nie stało, takie maluchy są bardzo gibkie i elastyczne więc trudno aby zrobiły sobie krzywdę ale warto zawsze obserwować dziecko przez kilka dni

Cytat:
Pytanko do mam karmiących piersią:czy w czasie tych upałów macie zamiar dawać dzieciom coś do picia butelką? Czy uważacie, że Wasze piersi bez problemu wytrzymają? Bo mój cały czas by wisiał przy piersi dziś (jest 25 stopni)
ja syna karmiłam butelką ale jakby był na piersi i ciągle chciał w upał ssać to bym podała butelkę, wodę, herbatkę albo rozcięczony soczek, w zależności co by podpasowało

Cytat:
Chciałam żeby mały pił wodę, ale jak mu daje to pluje i tyle z jego picia dawałam mu od drugiego miesiąca ale do tej pory gardzi wodą, a soczki rozrabiam mu 2:1 mniej soczku, a więcej wody a słoiczki kupuje, bo narazie Oli zjada po kilka łyżeczek, wiec stwierdziłam, że więcej zachodu z tym całym gotowaniem niż to warte, ale mam plan zagotować mu kilka słoiczków marchewki jak już będzie jadl po całym takim na raz
niby mówią że jak się będzie podawać wodę to dziecko będzie z chęcią pić bo nie zna innych smaków. Ja tam w to nie wierze, mleko przecież mamy też jest słodkawe. Moja starsza córka jak była mała nigdy nie chciała pić samej wody. Synowi nawet nie próbowałam dawać, też daje rozcieńczone soki ale ja je rozcieńczam tak na oko, daje ok 10-20 ml soku i dolewam 60-80 wody. Ja też daje słoiczki bo mój młody niechętnie je coś innego niż mleko. Zrobiłam mu kilka razy zupkę i większość się zmarnowało bo pluł więc póki co daje słoiki a jak zacznie już normalnie jeść to będę gotować.

Cytat:
Napisane przez idaikot Pokaż wiadomość
U alergologa ok. Skóra super, możemy przechodzić na zwykłe mm Natomiast pani doktor mnie rozjuszyła tekstem, że ma wątpliwości co do tego czy Adaś się dobrze rozwija. A miała na myśli tylko jedną rzecz, może nawet ważną, ale żeby tak po całości pojechać? Otóż badało go też tak ogólnie i podciągała do siadu. No i Adaś sam się podciąga i trzyma głowę. Ale jak już osiągnie maksimum to głowa opada mu w przód. No i pani doktor sprawdziła w książeczce, że już to powinien umieć i powiedziała, żeby za dwa tygodnie to sprawdzić i jak dalej będzie opadać to na rehabilitację. Ale jakoś spokojnie do tego podeszłam, najwyżej będziemy ćwiczyć. Tylko jakoś trzy tygodnie temu byliśmy u neurologa i wszystko było ok. Ale widocznie pani alergolog się zna lepiej albo Adaś się cofnął w rozwoju. Trochę ironizuję żeby nie popaść w panikę, której obiecałam sobie się wystrzegać Nie wiem też jak mam to kontrolować, bo ortopeda mi powiedział żeby nie dociągać go tak do końca. Za trzy tygodnie szczepienie i chyba wtedy zapytam pediatrę. Bo poza tym Adaś ładnie i długo trzyma główkę, lubi leżeć na brzuszku itd. Nigdy żaden lekarz nie zgłaszał zastrzeżeń.

I dziękuję za życzenia
przedwe wszystkim spóźnone życzenia
co do opinii lekarza to ja bym chyba się przejęła, ale tak na chłodno myśląc to wydaje mi się,☠że lekarka przesadza, dzieci rozwijają się każde w swoim tempie

Cytat:
ja też zaczęłam podawać nowe pokarmy po 4 miesiącu, a nawet kilka dni przed tym jak Tymek skończył 4 miesiące.

Cytat:
Generalnie wg aktualnych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia diety nie powinno się rozszerzać zanim dziecko nie ukończy 6 miesięcy, niezależnie od tego czy jest karmione mm czy mlekiem matki. Padiatrzy są niedokształceni, ciągle posługują się zaleceniami które były aktualne 30 lat temu.
na prawdę są jakieś zmiany w zaleceniach co do żywienia???? nie słyszałam

Cytat:
Nie powinno się zaczynać rozszerzania diety od owoców, bo są słodkie. Dziecko najlepiej wykształcone ma kubki smakowe czujące słodkie, więc jeśli się przyzwyczai, potem może odmówić jedzenia warzyw - bo warzywa nie są słodkie.
niby wszyscy tak mówią, ale myślę, że to nie do końca tak jest, bo każde dziecko jest inne. znam wiele mam, które zaczynały podawać na początku owoce i nie miały późnej problemów z wprowadzeniem warzyw. Jak zarówno przy córce jak i przy synu wprowadziłam niemal równocześnie marchew i jabłko, a to z tego powody, że marchewka często zatwardza a jabłuszko rozluźnia kupki. [/QUOTE]

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Cytat:
A Oliwier 9 czerwca kończy 5 miesięcy

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Cytat:
mój synek też nie zachwyca się nowymi smakami, nawet jabłkiem pluje, czasem zje ładnie marchew z ziemniakiem (jakieś 80 ml) ale bez zachwytu, a czasem pluje już po pierwszej łyżeczce i beczy że chce mleko. To samo jest przy owocach. Ja po prostu codziennie próbuje mu dawać zupkę i deserek jak się uda to zje jak nie to nie, je tyle na ile jest gotowy.

Edytowane przez hagar1
Czas edycji: 2014-05-22 o 20:06
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 20:40   #3233
iwantyou99
Zadomowienie

Napisze po raz kolejny. Absolutnie nie rozumiem dlaczego mamy tak szybko chcą rozszerzać dietę. Nie sadze zeby Wasze maluchy wykazywały taka konieczność. Wiec po co?
Zalecenia sa jasne- po 6 miesiącu!

Marchewka uwielbiana przez mamy! To warzywo Okopowe sprzyja cukrzycy - wiadomo nieuniknie sie go ale po co dawać ja ta wcześnie?

Stary 2014-05-22, 20:43   #3234
Caillouu
Raczkowanie

Serdecznie pozdrawiamy wizażowe Koleżanki z pięknych Beskidów!

Kaja oszołomiona świeżym powietrzem i wycieczkami - zdobyła już kilka szczytów, od maleńkości zaszczepiamy Jej miłość do górskich wycieczek.
Problemy z brzuszkiem na szczęście przeszły, a ja wymacałam dolną dwójkę. Ząbek pod dziąsłem, ale biały, wystający bąbelek jest.

Wklejam wierszyk znaleziony dziś w sieci, z małym prztyczkiem co do prowadzonych onegdaj dyskusji

Halo, halo! Tu matczyne radio w matczynym kraju,
Nadajemy audycję z matczynego raju.
Proszę, niech każdy nastawi aparat,
Bo zebrały się matki dla odbycia narad:
Po pierwsze – w sprawie,
kto głosował przeciwko ustawie?
Po drugie – czemu
żłobek prowadzi ku wszelkiemu złemu?
Po trzecie – o tym
że butelką karmią tylko niecnoty!
Po czwarte – jak
ukarać matkę, co robi coś nie tak?
A po piąte przez dziesiąte
Będą mówić, dyskutować,
przekonywać i mordować
Matki następujące:
nienormalna feministka
laktacyjna terrorystka
katolicka waryjatka
oraz eko-chusto-matka
głupia zdzira, moherzyca, egoistka,
wampirzyca, święta pinda,
psychopatka oraz każda inna matka.
Pierwsza z nich zaczyna furiatka:
„Halo! Ty tępa różowa lalo!
Tu nie lata sześćdziesiąte!
Jak można mieć dzieci piątkę?
Ty się naucz z gumką bzykać!
Albo idź do medyka,
niech ci podwiąże co trzeba!”
Na to druga: „Wielkie nieba!
„Jak to poszłaś do pracy?!
Moje dzieci są cacy,
Bo ja się umiem poświęcić,
Mnie kariera nie nęci.
A ty jesteś bez serca suka!
Ja wiem dobrze, mnie nikt nie oszuka,
Kobiety pracować nie muszę wcale,
Ja takie jak Ty to serdecznie walę!
Jak usłyszy to trzecia, wrzaśnie:
„Tobie się mózg rozleciał!
Ty od siedzenia w domu,
Masz intelekt silikonu!
Jak można w ogóle nie pracować,
Nie rozwijać się, marnować!
Mąż w końcu cię rzuci i dobrze zrobi!
Ty powinnaś mieszkać chyba w Nairobi!”
I od razu wszystkie matki,
wystukują cne notatki:
„Karmić piersią – to zwierzęce!
Ja umywam z tego ręce!
Co? Butelką? Targowica!
Butlą karmi wampirzyca!
Ja nie szczepię, nigdy w życiu!
Wolę wylądować w kiciu!
Do przedszkola nie posyłaj!
Tam kalectwo, syf i kiła!
Z mamą w domu? To kaleka!
Jaka przyszłość dziecko czeka?
Moje na wierzchu ma być! A czyje?
Język ci wyrwę, oko wybiję!
Ty matką zwiesz się? Wstydź się, wstydź się!”
I wszystkie matki zaczęły bić się.
Przyjechała Święta Inkwizycja
I tak się skończyła matczyna audycja.

http://www.youtube.com/watch?v=4FKYsUEuvIo

_______
Kaja Kamila

Caillouu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 20:54   #3235
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Caillouu Pokaż wiadomość

Kaja oszołomiona świeżym powietrzem i wycieczkami - zdobyła już kilka szczytów, od maleńkości zaszczepiamy Jej miłość do górskich wycieczek.
Problemy z brzuszkiem na szczęście przeszły, a ja wymacałam dolną dwójkę. Ząbek pod dziąsłem, ale biały, wystający bąbelek jest.

Ale fajnie! Miłego wypoczynku
Gratulacje ząbka
Stary 2014-05-22, 21:05   #3236
tridentina
Raczkowanie

Cytat:
W biedronce widzialam takie izolowane od spodu
dzięki, niestety nie mam nigdzie blisko biedronki,
dalej szukam czegoś w sieci.

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Kacper dziś miał szczepienie i był bardzo dzielny (u nas upału nie ma, dziś jest 10 st)
dla niego

Cytat:
Napisane przez punamama Pokaż wiadomość

Ja byłam przed 10 i to samo
jutro planuję wyjść o 9 o ile rozkład karmienia na to pozwoli

Cytat:
Też udaję, że jeszcze nie ma lata. Najchętniej bym się ubrała w jakąś sukienkę ale niestety nadal przyciasne. Może ten upał wypoci ze mnie zbędne kilogramy
u nas się udawać nie da, dzisiaj była na zewnątrz dosłownie smażalnia frytek

Cytat:
Generalnie wg aktualnych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia diety nie powinno się rozszerzać zanim dziecko nie ukończy 6 miesięcy, niezależnie od tego czy jest karmione mm czy mlekiem matki. Padiatrzy są niedokształceni, ciągle posługują się zaleceniami które były aktualne 30 lat temu. Pozatym im wcześniej rozszerzy się dietę tym szybciej zaczyna się zapełniać kieszeń producentom żywności dla dzieci, więc wszędzie jest reklamowana
wszyscy? trochę za dużo generalizacji, zwłaszcza, że nie wiemy/nie znamy pediatry kokos.
Zalecania to jedno, a to, że każda matka robi co uważa za najlepsze dla swojego dziecka, to drugie

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość
u nas jak jeszcze pół miesiąca temu młody był na dworze codziennie po 3 h i przesypiała prawie czały ten czas. Wystawiałam go zazwyczaj na balkon i tylko co jakiś czas musiałam polulać gdy się wybudził. Teraz mu się zmieniło i potrafi tylko 30 min pospać więc i spacery się krótsze

u nas się w ogóle czas drzemek skrócił, nie ma znaczenia czy w domu czy na zewnątrz, dłużej niż godzinę nie ma szans, a najczęściej jest to 30-40min.

Cytat:
Napisze po raz kolejny. Absolutnie nie rozumiem dlaczego mamy tak szybko chcą rozszerzać dietę. Nie sadze zeby Wasze maluchy wykazywały taka konieczność. Wiec po co?
Zalecenia sa jasne- po 6 miesiącu!

Marchewka uwielbiana przez mamy! To warzywo Okopowe sprzyja cukrzycy - wiadomo nieuniknie sie go ale po co dawać ja ta wcześnie?
A Ty iwantyou kiedy zaczęłaś Dominikowi wprowadzać stałe pokarmy i od czego zaczynaliście?

Cytat:
Napisane przez Caillouu Pokaż wiadomość

Wklejam wierszyk znaleziony dziś w sieci, z małym prztyczkiem co do prowadzonych onegdaj dyskusji

Halo, halo! Tu matczyne radio w matczynym kraju,
Nadajemy audycję z matczynego raju.
Proszę, niech każdy nastawi aparat,
Bo zebrały się matki dla odbycia narad:
Po pierwsze – w sprawie,
kto głosował przeciwko ustawie?
Po drugie – czemu
żłobek prowadzi ku wszelkiemu złemu?
Po trzecie – o tym
że butelką karmią tylko niecnoty!
Po czwarte – jak
ukarać matkę, co robi coś nie tak?
A po piąte przez dziesiąte
Będą mówić, dyskutować,
przekonywać i mordować
Matki następujące:
nienormalna feministka
laktacyjna terrorystka
katolicka waryjatka
oraz eko-chusto-matka
głupia zdzira, moherzyca, egoistka,
wampirzyca, święta pinda,
psychopatka oraz każda inna matka.
Pierwsza z nich zaczyna furiatka:
„Halo! Ty tępa różowa lalo!
Tu nie lata sześćdziesiąte!
Jak można mieć dzieci piątkę?
Ty się naucz z gumką bzykać!
Albo idź do medyka,
niech ci podwiąże co trzeba!”
Na to druga: „Wielkie nieba!
„Jak to poszłaś do pracy?!
Moje dzieci są cacy,
Bo ja się umiem poświęcić,
Mnie kariera nie nęci.
A ty jesteś bez serca suka!
Ja wiem dobrze, mnie nikt nie oszuka,
Kobiety pracować nie muszę wcale,
Ja takie jak Ty to serdecznie walę!
Jak usłyszy to trzecia, wrzaśnie:
„Tobie się mózg rozleciał!
Ty od siedzenia w domu,
Masz intelekt silikonu!
Jak można w ogóle nie pracować,
Nie rozwijać się, marnować!
Mąż w końcu cię rzuci i dobrze zrobi!
Ty powinnaś mieszkać chyba w Nairobi!”
I od razu wszystkie matki,
wystukują cne notatki:
„Karmić piersią – to zwierzęce!
Ja umywam z tego ręce!
Co? Butelką? Targowica!
Butlą karmi wampirzyca!
Ja nie szczepię, nigdy w życiu!
Wolę wylądować w kiciu!
Do przedszkola nie posyłaj!
Tam kalectwo, syf i kiła!
Z mamą w domu? To kaleka!
Jaka przyszłość dziecko czeka?
Moje na wierzchu ma być! A czyje?
Język ci wyrwę, oko wybiję!
Ty matką zwiesz się? Wstydź się, wstydź się!”
I wszystkie matki zaczęły bić się.
Przyjechała Święta Inkwizycja
I tak się skończyła matczyna audycja.
ucałuj małą górołazkę od ciotki Antek jej zazdrości, ale za tydzień będzie nadrabiał

a wierszyk boski
Stary 2014-05-22, 21:29   #3237
senira666
Zakorzenienie

Co do rozszerzania to ja nadal uwazam ze to jest indywidualna decyzja rodzica i my nie powinnysmy sie wtracac. Ja mam zamiar malej w polowie 4 miesiaca dac juz odrobine marchewki ale nie mam zamiaru jej wmuszac i jezeli bedzie plula na kilometr to poczekam tydzien/ dwa i sprobuje znowu. Nic na sile. A skoro pediatrzy tacy nie wyksztalceni to do kogo chodzic z dzieckiem ?? -- do jakiegos znachora ?? Oni beda madrzejsi ??

Stary 2014-05-22, 21:45   #3238
iwantyou99
Zadomowienie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1

Cytat:
dzięki, niestety nie mam nigdzie blisko biedronki,
dalej szukam czegoś w sieci.

dla niego

jutro planuję wyjść o 9 o ile rozkład karmienia na to pozwoli

u nas się udawać nie da, dzisiaj była na zewnątrz dosłownie smażalnia frytek

wszyscy? trochę za dużo generalizacji, zwłaszcza, że nie wiemy/nie znamy pediatry kokos.
Zalecania to jedno, a to, że każda matka robi co uważa za najlepsze dla swojego dziecka, to drugie

u nas się w ogóle czas drzemek skrócił, nie ma znaczenia czy w domu czy na zewnątrz, dłużej niż godzinę nie ma szans, a najczęściej jest to 30-40min.

A Ty iwantyou kiedy zaczęłaś Dominikowi wprowadzać stałe pokarmy i od czego zaczynaliście?

ucałuj małą górołazkę od ciotki Antek jej zazdrości, ale za tydzień będzie nadrabiał

a wierszyk boski

Od marchwi w 5 miesiącu. Bo taka była konieczność. Korzyści przewyższały potemcjalne ryzyko.
A w sumie nawet nie bo pierwszym innym posiłkiem był kleik na bazie mączki chleba swietojaskiego - niestety tylko połowicznie spełnił swoje zadanie

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Cytat:
Co do rozszerzania to ja nadal uwazam ze to jest indywidualna decyzja rodzica i my nie powinnysmy sie wtracac. Ja mam zamiar malej w polowie 4 miesiaca dac juz odrobine marchewki ale nie mam zamiaru jej wmuszac i jezeli bedzie plula na kilometr to poczekam tydzien/ dwa i sprobuje znowu. Nic na sile. A skoro pediatrzy tacy nie wyksztalceni to do kogo chodzic z dzieckiem ?? -- do jakiegos znachora ?? Oni beda madrzejsi ??

Powinniście wpisać na forum listę tematów zakazanych.
1. Rozszerzanie diety
2. Pediatrzy

Edytowane przez iwantyou99
Czas edycji: 2014-05-22 o 21:47
Stary 2014-05-22, 21:47   #3239
sand
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kulla Pokaż wiadomość

Młody rozchichotany dzisiaj, ale domaga się ciągłej uwagi Moja koleżanka wczoraj urodziła małego Antka Zapomniałam, że te dzidziole mogą być mniejsze od naszego Młodego

Nie wiem, co na obiad, aaach! Nie chce mi się gotować
raz na jakiś czas przeglądam zdjęcia synka z pierwszych tygodni i nie mogę się nadziwić jaki to kurczaczek maleńki był
gratulacje dla koleżanki!

Cytat:

Fajnie że sama gotujesz zamiast dawać słoiczki

A z czego zrobiłaś tę zupę dokładnie?

W ogólności nie należy się kierować zalecaniami producentów odnośnie wieku na słoiczkach, bo proawdzi to do takich kwiatków jak np. owoce leśne po 4 miesiącu albo np. kwasek cytrynowy w daniach po 6-tym miesiącu. Pozatym do słoiczków prawo zabrania dodawać cukru, więc producenci słodzą je sokiem z białych winogron
Nasza pediatra na ostatniej kontroli też mówiła, żeby rozszerzać dietę po 4 miesiącu (my na mm). Na moje pytanie o wprowadzanie warzyw pojedynczo tylko się zaśmiała: a po co, przecież państwo nie macie alergii, może być zupka jarzynowa od razu
Ja zacznę w 5 miesiącu od wprowadzania glutenu - poprawcie mnie jeśli się mylę, ale ekspozycja na gluten może być od 5 miesiąca? Miałam zamiar podawać też wtedy warzywa ale teraz to już nie wiem.. nie wiedziałam, że są takie aktualne zalecenia WHO (tzn że dotyczą kp i mm). Bazowałam na informacjach z tej strony http://pediatria.mp.pl/zywienie/show.html?id=83464 ale być może to są już starocie

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość
Witam,

(...)

(...)
Odnośnie do spacerów - spacerujecie tylko jak synek śpi i jak się budzi wracacie do domu? Mój mały też śpi teraz na spacerze max 1h (najczęściej krócej) ale już nie ryczy jak leży w wózku. Na szczęście, bo taki spacer był męczący dla nas obojga.
sand jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 21:55   #3240
tridentina
Raczkowanie

Cytat:
Od marchwi w 5 miesiącu. Bo taka była konieczność. Korzyści przewyższały potemcjalne ryzyko.
A w sumie nawet nie bo pierwszym innym posiłkiem był kleik na bazie mączki chleba swietojaskiego - niestety tylko połowicznie spełnił swoje zadanie

Powinniście wpisać na forum listę tematów zakazanych.
1. Rozszerzanie diety
2. Pediatrzy
no widzisz, czyli wcześniej kategorycznie pisałaś, że rozszerzanie diety po 6 miesiącu i że marchewka na początek nie - a sama zrobiłaś inaczej.
Piszesz, że taka była konieczność - a skąd wiesz jaka jest konieczność u innych dzieci?

Dlaczego uważasz, że powinnyśmy wpisać pediatrów i rozszerzanie diety na listę tematów zakazanych?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości