Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-06-17, 16:40   #721
daydreamer
Raczkowanie

Dot.: Zapomniałam Tabletki - zbiorczy

dzieki korin za pomoc , a ulotkę czytałam ehhh

Nasza córeczka jest z nami od 8.III.2013

7.03.2015 dwie kreseczki
daydreamer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-18, 11:21   #722
agusia899
Przyczajenie

Mam pytanie . Jezeli przedluzylam 7 dniowa przerwe z powodu braku tabletek i wzielam dopiero w 8 dzien pierwsza tabletke. Teraz po skonczeniu 1 opakowania biore od razu 2 opakowania i kiedy moge spodziewac sie krwawienia w 7 dniowej przerwie? Zawsze mialam we wtorek czy teraz wystapi jakos dzien pózniej z powodu tej zmiiany?
Stary 2007-06-18, 15:23   #723
korin
Zadomowienie

Skoro skończysz opakowanie dzień puźniej to i krwawienie pojawi się nie wcześniej niż dzień później. Może też pojawic się krwawienie w trakcie drugiego opakowania.
korin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-19, 08:53   #724
lidka36
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Zapomniałam Tabletki - zbiorczy

Cześć kobiety. Powiedzcie mi bo już sama nie wiem co robić. W niedziele miałam zjeść przedostatnią tabletkę Cilest ale zapomniałam. Miałam ją zjeść o godz 21 a o 19 kochałam sie z moim chłopakiem i normalnie zapomniałam o niej. Zorientowałam sie w poniedziałek o 21 kiedy to miałam zjeść ostatnia tabletkę. Ale zjadłam tylko tą ostatnią a tą z niedzieli pominęłam. Czy dobrze zrobiłam? Powiedzcie mijakie jest prawdopodobieństwo że mogłam zajść w ciążę? Mam Postinor w domu ale nie chce go zarzywać bo to mi rozreguluje cały cykl. Poradźcie mi co mam zrobić. Może któraś z was miałą już taką sytuację. Powiem wam że troche sie tego wszystkiego obawiam. Prosze o odpowiedź będe wdzięczna.
lidka36 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-20, 07:44   #725
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Cytat:
Napisane przez lidka36 Pokaż wiadomość
Cześć kobiety. Powiedzcie mi bo już sama nie wiem co robić. W niedziele miałam zjeść przedostatnią tabletkę Cilest ale zapomniałam. Miałam ją zjeść o godz 21 a o 19 kochałam sie z moim chłopakiem i normalnie zapomniałam o niej. Zorientowałam sie w poniedziałek o 21 kiedy to miałam zjeść ostatnia tabletkę. Ale zjadłam tylko tą ostatnią a tą z niedzieli pominęłam. Czy dobrze zrobiłam? Powiedzcie mijakie jest prawdopodobieństwo że mogłam zajść w ciążę? Mam Postinor w domu ale nie chce go zarzywać bo to mi rozreguluje cały cykl. Poradźcie mi co mam zrobić. Może któraś z was miałą już taką sytuację. Powiem wam że troche sie tego wszystkiego obawiam. Prosze o odpowiedź będe wdzięczna.
Na pierwszej stronie tego wątku jak wół jest napisane :
"Pominięta 1 tabletka w trzecim tygodniu

Możne Pani wybrać jedną z następujących możliwości, bez potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych:
1. przyjąć pominiętą tabletkę jak najszybciej (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne o zwykłej porze. Rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania od razu po dokończeniu aktualnego, czyli bez 7-dniowej przerwy między opakowaniami. Krwawienie z odstawienia wystąpi u Pani po dokończeniu drugiego opakowania, ale w dniach przyjmowania tabletek może pojawić się plamienie lub krwawienie,

lub2. można również nie przyjmować już tabletek z aktualnego opakowania, zrobić 7-dniową lub krótszą przerwę (trzeba również wliczyć dzień, w którym pominięto tabletkę), po której należy kontynuować zażywanie tabletek z następnego opakowania. Jeżeli wybierze Pani ten sposób postępowania, będzie Pani zawsze rozpoczynała kolejne opakowanie w tym samym dniu tygodnia.

Jeśli zapomniała Pani o zażyciu tabletek i w czasie pierwszej przerwy w ich przyjmowaniu nie wystąpiło spodziewane krwawienie, może być Pani w ciąży. Przed rozpoczęciem następnego opakowania preparatu powinna Pani skontaktować się ze swoim lekarzem."

trudo więc stwierdzić jakie jest prawdopodobieństwo, że zaszłaś w ciąże
Stary 2007-06-24, 14:02   #726
lola19876
Przyczajenie

hey!
mam pewien problem. A mianowicie zapomniałam a raczej wcale nie wziełam tabletki z 11 dnia cyklu. Po prostu ją zgubiłam ;/ale nastepne tabletki dalej biore o stałej porze.No i właśnie nie wiem czy dobrze robie?no i jeszcze kwestia krwawienia ktore pojawiło sie po dwoch dniach jak nie wziełam tej tabletki! mam się bać?powinnam zgłosić sie do lekarza? czy z powodu tej jednej tabletki moja antykoncepcja nie działa?nie wiem co robic?help!!!! prosze o szybką odpowiedz bo zwariuje!!Pozdrawiam
lola19876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-24, 14:50   #727
swirek
Przyczajenie

HEj wam mam nadzieje ze mi pomozecie bo ja juz nie wiem co myslec...... Zazywam tabletki diane juz zaczełam druga paczuszke i po 4 tabletce ( drugiej paczki) zaczełam sie kochac z chłopakiem bez zabespieczenia( bez gumek) ale od tego momentu strasznie mnie boli brzuch no juz mniej i przestaje ale nadal boli zazywam tabletki co dzien koło 19 ( czasem sie spoznie 5 w ta lu w ta) Ale nie wiem co robic ... czy mogłam zajsc w ciaze czy jak ?? pomozcie
swirek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-25, 12:24   #728
flybird
BAN stały

zajść w ciąże raczej mało prawdopodobne. ale boli Cię żołądek? wątroba? w którym miejscu brzuch?
flybird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-25, 12:31   #729
swirek
Przyczajenie

Wink Dot.: Zapomniałam Tabletki - zbiorczy

Tak w okolicach załodka strasznie kuje i boli :/ nie wiem moze czyms sie zatrułam czy co ale sie boje strasznie:/
swirek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-25, 12:47   #730
nadia07
Zakorzenienie

GG do nadia07

czesc dziewczyny.
Ja tez pominelam tabletke w piatek (byl to 9 dzien przyjmowania z listka). Na smierc zapomnialam..przypomniala m sobie na nastepny dzien kiedy juz byla pora przyjmowania nowej.
Nie wzielam 2 naraz (jak wyczytalam na tym watku) poniewaz o dziwo slyszalam ze nie wolno zazywac 2 naraz.. zaczynajac od antybiotykw konczac na tabletkach antykoncepcyjnych - hormonach.

No i w sobote wieczorem zaczelo sie plamienie.
W ndz rano tez..ale w ndz popoludniu stwierdzilam ze to zwyczajny ...OKRES?! Boli mnie macica jak podczas 1 dnia okresu (moze tez ze stresu). Ale zauwazylam ze to krwawienie jest obfite, duzo bardziej niz moje zwykle miesiaczkowe.

Dodam ze czasem (przez 1,5 roku przyjmowania tabletek) zdarzylo mi sie przyjac tabletke po 12h, czy zwrocic ja zaraz po przyjeciu i nic takiego sie nie dzialo.
Tym razem niestety jest inaczej.

Dodam jeszcze ze przed zapomnieciem pigulki.. zauwazylam lamienie - 2 dwoch dniach - ale to bylo doslownie po kropelce, moze trzech krwi i nic :/
Rowniez zostala stwierdzona u mnie nadzerka..w srode mam wizyte u lekarza (jestem po cytologi, kolposkopi itd) i mam zaczac wlasnie leczenie. Oczywiscie wszystko opowiem lekarce,ale martwie sie..tym bardziej ze wtedy wspolzylam...

Troche namieszalam..wiem ze pojutrze bede wiedziec cos wiecej ale moze ktoras wie co sie moze dziac w moim organizmie? Moze ktoras z Was miala podoba sytuacje?

Prosze o odpowiedz i pozdrawiam
Stary 2007-06-25, 13:54   #731
cathysia
Przyczajenie

Od 3 miesiecy biore tabletki antykonepcyjne (yasmin). nigdy nie pominęłam ani nie żadnej tabletki do czasu. Ostatnio w 3 tygodniu zapomnialam o jednej wzialam ja po rownych 12 godz nastepne do konca bralam o stalej porze. Czy skutecznosc tabletek byla zmniejszona???. W ulotce pisze ze do 12 godz nie ale czy rowne 12 godz tez sie do tego zalicza. Pytam i martwie sie bo z chlopakiem uprawialismy peeting i nie doszlo do wytrysku ale w tzw kroplach rozkoszy tez sa plemniki nie moge powiedziec czy plyn nie dostal sie... Wczoraj lub dzis powinnam miec okres ale jeszcze go nie mam i nie zanosi sie abym go dostala. W wydzielinie pojawia sie rozowawy plyn... Sama nie wiem co myslec Prosze odp...
cathysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-26, 13:19   #732
Paulina1311
Przyczajenie

hej sprawa wygląda tak- zapomnialam tabletki w sobote a byla to przedostatna z opakowania. przypomnialam sobie w niedziele rano a wiec po 12 h. no i plan byl taki ze nie robie sobie przerwy tylko od poniedzialku zaczynam nowe opakowanie. a tu niespodzianka-apteka zamknieta wiec nie biore tabletek i mam przerwe. i teraz...stosowac dodatkowe zabezpieczenie przez tydzień? mam sie zacząc martwic tym faktem? czy spokojnie zyć do sesji poprakowej we wrzesniu
Paulina1311 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-26, 18:35   #733
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

A wzięłaś tabletkę w dzień po tej zapomnianej? Jeśli tak to namieszałaś i radziłabym się zabezpieczać, nie wiem, czy nie przez całe kolejne opakowanie. Ale jeśli po prostu przesunęłaś sobie przerwę o dwa dni, to spokojnie, sytuacja opanowana

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-27, 13:03   #734
Paulina1311
Przyczajenie

No własne wzielam ostatna tabletke...czyli co nastepne opakowaniee+dodatkowe zabezpieczenie ?
Paulina1311 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-27, 13:14   #735
nadia07
Zakorzenienie

GG do nadia07
Dot.: Zapomniałam Tabletki

w pierwszym poscie widnieje taka informacja :

"Pominięta 1 tabletka w pierwszym tygodniu

Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni trzeba stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne).

Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywała Pani stosunki seksualne, istnieje możliwość zajścia w ciążę. Powinna Pani niezwłocznie poinformować o tym lekarza"

Bylam dzis u P.ginekolog, i tak jak myslalam BRON BOZE ! nie mozna zazyc 2 pigulek jednoczesnie !! do 12 -15 godzin mozna zazyc...i zabezpieczac sie dodatkowo. Ale nigdy w zyciu nie zazywac 2 pigulek naraz.

:/ nie wiem skad wy macie te informacje
Stary 2007-06-27, 13:34   #736
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Ee, sorry, ale ja wolę ufać ulotce niż lekarzowi. Zbyt wiele razy się nacięłam na "specjalistów". A poza tym, wzięcie takiej dawki [oczywiście, nie często, ale np.: raz w ogóle porzez cały czas brania piguł, nie powinno być problemem].

Stary 2007-06-27, 13:39   #737
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Napisane przez Paulina1311 Pokaż wiadomość
No własne wzielam ostatna tabletke...czyli co nastepne opakowaniee+dodatkowe zabezpieczenie ?
No, ja bym tak robiła, dla własnego "poczucia bezpieczeństwa". No bo w sumie, lepiej męczyć się z gumkami, niż dzieckiem:P

Stary 2007-06-27, 13:43   #738
nadia07
Zakorzenienie

GG do nadia07

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Ee, sorry, ale ja wolę ufać ulotce niż lekarzowi. Zbyt wiele razy się nacięłam na "specjalistów". A poza tym, wzięcie takiej dawki [oczywiście, nie często, ale np.: raz w ogóle porzez cały czas brania piguł, nie powinno być problemem].
ja wlasnie nie mam zadnej takiej adnotacji na swojej ulotce ze mozna brac 2 naraz.. dlatego w tym wypadku ufam lekarce ktora wyleczyla doskonale moja mame i siostre itd itd.

Owszem swojej poprzedniej lekarce ktora szla w zaparte ze pigulki nie dzialaja fotouczulajaco... nie wierzylam..ale z ta jest zupelnie inaczej
Stary 2007-06-27, 13:44   #739
honey87
Raczkowanie

dziewczyny...powiedzcie mi...bo na forum znalazłam różne odpowiedzi... ile czasu wchłania sie tabletka? ja biore o 20.00, niestety w sobote byłam na imprezie, za dużo wypiłam i zwymiotowałam....było to jakoś przed 1 w nocy... myslicie ze zachowałam antykoncepcję? była to moja 4 tabletka z nowego opakowania... ostatnio jak kochałam się z chłopakiem dodatkowo uzylismy prezerwatywy...tak dla bezpieczenstwa...
ale ciekawi mnie to, czy jestem nadal zabezpieczona, jeśli nie to bede dopiero wtedy kiedy zaczne brac nowe opakowanie?

doradźcie plis
honey87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-27, 14:27   #740
lola19876
Przyczajenie

Hey dziewczyny!
zwracam sie do was ponownie bo chyba nikt nie zauwazył mojego pytania;( a ja ciagle zyje w strachu ;/ jesli ktos wie coc na temat mojego problemu prosze o pomoc . opisuje wszystko na 9 stronie tego forum. Prosze pomozcie mi bo nie wiem co mam robic. Pozdrawia i z gory dziekuje ;*
Stary 2007-06-27, 15:12   #741
precious_81
Wtajemniczenie

A co w przypadku 6-cio godzinnego opóźnienia? Też trzeba stosować dodatkową antykoncepcję? Niestety nie mam w domu ulotki ale coś mi świta że zawsze jest mowa o 12 godzinach. Jestem w drugim tygodniu brania tabletki. Jesli ktoś ma ulotkę to proszę napiszcie jak to jest.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-27, 15:50   #742
May87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nadia07 Pokaż wiadomość
Bylam dzis u P.ginekolog, i tak jak myslalam BRON BOZE ! nie mozna zazyc 2 pigulek jednoczesnie !! do 12 -15 godzin mozna zazyc...i zabezpieczac sie dodatkowo. Ale nigdy w zyciu nie zazywac 2 pigulek naraz.
Podobno tabletka "do 75 godzin" zawiera te same hormony znajdujące się w pigułkach antykoncepcyjnych, tyle że w o wiele zwiększonej dawce. Zatem sądzę, że wzięcie dwóch tabletek jednocześnie równałoby się w wzięcej tejże pigułki "po".
May87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-27, 18:41   #743
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Bzdura. Do meodu Yuzzpe, bo o niej mówicie, nadają się - i tu znam dwie wersje: tylko pigułki II generacji lub wszystkie pigułki - ale trzeba wziąć dwa razy po 4 pigułki w odstępie 12 godzin.

Stary 2007-06-27, 22:50   #744
korin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
A co w przypadku 6-cio godzinnego opóźnienia? Też trzeba stosować dodatkową antykoncepcję? Niestety nie mam w domu ulotki ale coś mi świta że zawsze jest mowa o 12 godzinach. Jestem w drugim tygodniu brania tabletki. Jesli ktoś ma ulotkę to proszę napiszcie jak to jest.
Dodatkowo zabezpieczenie trzeba stosować przy opóźnieniu powyżej 12godz. A ulotka uniwersalna znajduje się na forum i chyba nawet jest przypięta na górze strony.

Brałam trzy rodzaje tabletek i przy każdych w ulotce pisało coś w stylu: zapomnianą tabletke przyjąć jak najszybciej nawet jeśli znaczyłoby to przyjęcie dwuch tabletek jednocześnie. Zresztą sama też bardziej ufam producentom niż lekarzowi.
korin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-28, 10:51   #745
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez korin Pokaż wiadomość
Dodatkowo zabezpieczenie trzeba stosować przy opóźnieniu powyżej 12godz. A ulotka uniwersalna znajduje się na forum i chyba nawet jest przypięta na górze strony.

Brałam trzy rodzaje tabletek i przy każdych w ulotce pisało coś w stylu: zapomnianą tabletke przyjąć jak najszybciej nawet jeśli znaczyłoby to przyjęcie dwuch tabletek jednocześnie. Zresztą sama też bardziej ufam producentom niż lekarzowi.
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-28, 11:33   #746
lola19876
Przyczajenie

allo allo czy ktos mi wreszcie pomoze? plose ............ pozdrawiam ;*
Stary 2007-06-30, 17:39   #747
stokrotka1983
Przyczajenie

Hay dziewczyny!! Pisze tu coś po raz pierwszy. zreszta być może komuś wyda się mój problem głupi.. Ale przejde do rzeczy. Otóż biorę już 4 opakowanie Yasmin oprócz tego stosuje prezerwatywy i chociaz zawsze brałam o tej samej godzinie to wczoraj zapomnialam wziac 6 tabletki z opakowania wziełam ją dziś razem z 7 tak jak bylo napisane na ulotce. poza tym 11 godzin po zapomnieniu 6 tabletki uprawiałam sex z moim chlopakiem bez gumki (po raz pierwszy bez..), ale bez wytrysku we mnie.. czy powinnam sie martwić ewentualną wpadką?? Jak uważacie?? Proszę o odpowiedź.. i dziękuję
stokrotka1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-07, 18:18   #748
Poncz
Przyczajenie

od ponad roku zażywam cilest i nie mam żadnych problemów ale... zdażyło mi się zapomnieć wziąć tabletki pod koniec drugiego tygodnia. Minęło 24 + 20 godzin. Co zrobić w takim przypadku? czy wziąć zapomnianą od razu i następną o normalnej porze, a kolejne normalnie, czy może obydwie naraz i w następnych dniach normalnie? Czy jest konieczne dodatkowe zabezpieczenie? Niestety ulotka nie jest precyzyjna a i z odpowiedzi nie do końca można wyczytać. Proszę o pomoc!!!
Poncz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-07, 19:06   #749
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Poncz Pokaż wiadomość
od ponad roku zażywam cilest i nie mam żadnych problemów ale... zdażyło mi się zapomnieć wziąć tabletki pod koniec drugiego tygodnia. Minęło 24 + 20 godzin. Co zrobić w takim przypadku? czy wziąć zapomnianą od razu i następną o normalnej porze, a kolejne normalnie, czy może obydwie naraz i w następnych dniach normalnie? Czy jest konieczne dodatkowe zabezpieczenie? Niestety ulotka nie jest precyzyjna a i z odpowiedzi nie do końca można wyczytać. Proszę o pomoc!!!

wydaje mi sie ze ulotka mowi aby zapomniana pigulke wziac jak najszybciej - czyli natychmiast, nastepna o nor. porze i nastepne
normalnie.

edycja:
wklejam fragment un. ulotki
"Pominięta 1 tabletka w drugim tygodniu
Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze.
Skuteczność antykoncepcyjna preparatu jest zachowana i nie trzeba stosować dodatkowych metod zapobiegania ciąży."
nekome jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-07, 19:29   #750
natee
Zakorzenienie

Ja zapomnialam tabl z trzeciego tygodnia , biore Harmonet , kolezanka mowi , ze mam wziac dwie naraz (bo minelo 24 godz) i nastepne normalnie,tylko uwazac. Co robic?

natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości