Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1 - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-22, 21:56   #3241
Roane
Wtajemniczenie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1

Cytat:
Napisane przez kokos111 Pokaż wiadomość
Dałam marchewkę z ziemniaczkiem i kalafiorkiem, ale malutki zjadł chyba pół łyżeczki Chętnie wcina same jabłko i nic poza tym Nie wiem teraz czy mam mu podawać samą marchew czy poczekać jeszcze ten miesiąc Juz sama nie wiem...:/
Nie powinno się podawać dwóch nowych rzeczy naraz, bo jeśli maleństwu coś zaszkodzi, to nie bedziesz wiedziała co.

A co do czekania - zrobisz jak uznasz za stosowne, ale z za wczesnym rozszerzeniem diety wiąże się podwyższone ryzyko alergii pokarmowych, chorób cywilizacyjnych oraz problemów z przewodem pokarmowym w późniejszym życiu.
Może poczytaj trochę o temacie zanim zdecydujesz? Naprawdę warto. Jakbyś chciała to napisz, podeślę Ci coś ciekawego do czytania na ten temat.
Stary 2014-05-22, 21:56   #3242
kokos111
Raczkowanie

Widzę, że temat rozszerzania diety jest gorący Ja też uważam, że każda mama chce dla swojej pociechy jak najlepiej i jedna będzie uważała za słuszne podanie jabłka po 4 miesiącu, a inna po 6 i nikt nie musi tego negować ani chwalić. Przecież żadna z nas nie chce na pewno skrzywdzić swojego dziecka! A ja idę tzw. starą szkołą oczywiście nie we wszystkim, ale już nie raz się przejechałam na "nowościach", np. kiedy Oliwier miał kolki mówiono nam, że absolutnie nie wolno kłaść ciepłej pieluchy na brzuszek, bo może zaszkodzić, a mały tylko wtedy się uspakajał, więc dlaczego niby miał się męczyć tylko dlatego, że teraz tak się nie robi..Robię po prostu to co podpowiada mi intuicja
kokos111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 21:57   #3243
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tridentina Pokaż wiadomość
no widzisz, czyli wcześniej kategorycznie pisałaś, że rozszerzanie diety po 6 miesiącu i że marchewka na początek nie - a sama zrobiłaś inaczej.
Piszesz, że taka była konieczność - a skąd wiesz jaka jest konieczność u innych dzieci?

Dlaczego uważasz, że powinnyśmy wpisać pediatrów i rozszerzanie diety na listę tematów zakazanych?

Zapytałam dziewczyny czy wystąpiły u ich dzieci okoliczności wymagające wcześniejszego rozszerzenia diety.
Wyjaśniłam chyba wystarczająco jasno dlaczego tak a nie inaczej.

Ano dlatego ze sianie herezji mnie irytuje. Skoro pediatra z rejonu jest mądrzejszy od WHO to zdecydowanie minął sie z powołaniem.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 22:04   #3244
Caillouu
Raczkowanie

O! Widzę, że w dobrym momencie wstawilam wierszyk.
Idę robic popcorn!

http://www.youtube.com/watch?v=4FKYsUEuvIo

_______
Kaja Kamila

Caillouu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 22:09   #3245
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość
(...)
niby mówią że jak się będzie podawać wodę to dziecko będzie z chęcią pić bo nie zna innych smaków. Ja tam w to nie wierze, mleko przecież mamy też jest słodkawe. Moja starsza córka jak była mała nigdy nie chciała pić samej wody. Synowi nawet nie próbowałam dawać, też daje rozcieńczone soki ale ja je rozcieńczam tak na oko, daje ok 10-20 ml soku i dolewam 60-80 wody. Ja też daje słoiczki bo mój młody niechętnie je coś innego niż mleko. Zrobiłam mu kilka razy zupkę i większość się zmarnowało bo pluł więc póki co daje słoiki a jak zacznie już normalnie jeść to będę gotować.
(...)
Z wynikami badań naukowych tak śmiesznie jest: wierzysz w nie lub nie wierzysz, to nie ma na nie wpływu. Są jakie są, i tyle. A wyniki badań mówią, że rozpoczynanie diety od słodkich dań może zenichęcić dziecko do smaków niesłodkich i zwiększa szanse na otyłość w późniejszym wieku.

Cytat:
(...)
na prawdę są jakieś zmiany w zaleceniach co do żywienia???? nie słyszałam
(...)
To radzę w takim razie uaktualnić swoje informacje dotyczące żywienia dzieci, bo zalecenia o których piszę są efektem konferencji WHO która miała miejsce w 2008 roku. 6 lat temu. Ja bym tych zmian nie nazwała nowymi.

Cytat:
(...)
niby wszyscy tak mówią, ale myślę, że to nie do końca tak jest, bo każde dziecko jest inne. znam wiele mam, które zaczynały podawać na początku owoce i nie miały późnej problemów z wprowadzeniem warzyw. Jak zarówno przy córce jak i przy synu wprowadziłam niemal równocześnie marchew i jabłko, a to z tego powody, że marchewka często zatwardza a jabłuszko rozluźnia kupki. (...)
A dużo warzyw jecie w domu? Dzieci dostają warzywa do każdego posiłku? Brokuły, szpinak, kalafior, roszponkę, selera? Jedzą jogurt naturalny, a nie danonki? Piją wodę zamiast kubusiów i innych słodkich soczków?
Stary 2014-05-22, 22:09   #3246
tridentina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sand Pokaż wiadomość
Odnośnie do spacerów - spacerujecie tylko jak synek śpi i jak się budzi wracacie do domu? Mój mały też śpi teraz na spacerze max 1h (najczęściej krócej) ale już nie ryczy jak leży w wózku. Na szczęście, bo taki spacer był męczący dla nas obojga.
my spacerujemy dopoki bardzo nie płacze.
Jakbym chciała wracać zaraz po tym jak się obudzi, to spacery byłyby bardzo krótkie

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Zapytałam dziewczyny czy wystąpiły u ich dzieci okoliczności wymagające wcześniejszego rozszerzenia diety.
Wyjaśniłam chyba wystarczająco jasno dlaczego tak a nie inaczej.

Ano dlatego ze sianie herezji mnie irytuje. Skoro pediatra z rejonu jest mądrzejszy od WHO to zdecydowanie minął sie z powołaniem.
Dane konkretne dziecko jest po opieką danego pediatry czy WHO?
Teraz zalecają tak, kiedyś zalecali inaczej. I tak jest ze wszystkim, nie tylko z rozszerzaniem diety.
Żeby było jasne - nie piszę, że wszyscy pediatrzy są nieomylnymi wyroczniami, ale proszę Cię - do kogo mieć lepiej zaufanie - do lekarza, który dziecko ogląda i zna? czy do organizacji, która zajmuje się ogółem a nie jednostką i naszego dziecka nie widziała na oczy?

A temat jest ważny i uważam, że dobrze, że toczy się dyskusja, bo się od siebie dowiadujemy różnych rzeczy.
Chyba po to jest ten wątek.

Edytowane przez tridentina
Czas edycji: 2014-05-22 o 22:13
tridentina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 22:12   #3247
kokos111
Raczkowanie

PO co od razu takie napięcie robić?? Przecież nie każda z nas musi trzymać się tego samego, każde dziecko jest inne i ich rodzice decydują o tym, co kiedy nastąpi. Nie ma co się stresować i denerwować, bo i tak każda z nas zrobi tak, jak uważa że będzie najlepiej dla jej dziecka, a nie tak bo ktoś ją zlinczuje na forum za to, że za wcześnie podała jabłko czy marchewkę, dziewczyny wyluzujcie!
Stary 2014-05-22, 22:15   #3248
tridentina
Raczkowanie

Cytat:
PO co od razu takie napięcie robić?? Przecież nie każda z nas musi trzymać się tego samego, każde dziecko jest inne i ich rodzice decydują o tym, co kiedy nastąpi. Nie ma co się stresować i denerwować, bo i tak każda z nas zrobi tak, jak uważa że będzie najlepiej dla jej dziecka, a nie tak bo ktoś ją zlinczuje na forum za to, że za wcześnie podała jabłko czy marchewkę, dziewczyny wyluzujcie!
dokładnie.

ja też idę zrobić sobie popcorn, Kamila to przez Ciebie
Stary 2014-05-22, 22:15   #3249
kokos111
Raczkowanie

Ja już miałam taką nowoczesną położną, że jak w pierwszym miesiącu karmiłam piersią to mówiła, że mogę jeść grochówkę, powołując się na wyniki jakiś badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców... Całe szczęście, że zaufałam swojej intuicji, bo nie wiem jak by Oli to przeszedł mając i tak przeżycia z kolkami...
Stary 2014-05-22, 22:25   #3250
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisze po raz kolejny. Absolutnie nie rozumiem dlaczego mamy tak szybko chcą rozszerzać dietę. Nie sadze zeby Wasze maluchy wykazywały taka konieczność. Wiec po co?
Zalecenia sa jasne- po 6 miesiącu!

Marchewka uwielbiana przez mamy! To warzywo Okopowe sprzyja cukrzycy - wiadomo nieuniknie sie go ale po co dawać ja ta wcześnie?
Bo dzieci chętnie jedzą marchewkę. Jest słodka

Cytat:
Napisane przez Caillouu Pokaż wiadomość
(...)
„Halo! Ty tępa różowa lalo!
Tu nie lata sześćdziesiąte!
Jak można mieć dzieci piątkę?
Ty się naucz z gumką bzykać!
Albo idź do medyka,
niech ci podwiąże co trzeba!”
(...)
Hehehe

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
Co do rozszerzania to ja nadal uwazam ze to jest indywidualna decyzja rodzica i my nie powinnysmy sie wtracac. Ja mam zamiar malej w polowie 4 miesiaca dac juz odrobine marchewki ale nie mam zamiaru jej wmuszac i jezeli bedzie plula na kilometr to poczekam tydzien/ dwa i sprobuje znowu. Nic na sile. A skoro pediatrzy tacy nie wyksztalceni to do kogo chodzic z dzieckiem ?? -- do jakiegos znachora ?? Oni beda madrzejsi ??
Wiesz, jeśli pediatra na dzień dobry wydaje zalecenia które są sprzeczne z zaleceniami WHO, to ciężko takiemu lekarzowi ufać

Cytat:
(...)
Nasza pediatra na ostatniej kontroli też mówiła, żeby rozszerzać dietę po 4 miesiącu (my na mm). Na moje pytanie o wprowadzanie warzyw pojedynczo tylko się zaśmiała: a po co, przecież państwo nie macie alergii, może być zupka jarzynowa od razu
Ja zacznę w 5 miesiącu od wprowadzania glutenu - poprawcie mnie jeśli się mylę, ale ekspozycja na gluten może być od 5 miesiąca? Miałam zamiar podawać też wtedy warzywa ale teraz to już nie wiem.. nie wiedziałam, że są takie aktualne zalecenia WHO (tzn że dotyczą kp i mm). Bazowałam na informacjach z tej strony http://pediatria.mp.pl/zywienie/show.html?id=83464 ale być może to są już starocie
(...)
Gluten w PL zaleca się wprowadzać między 4-6 miesiącem ze względu na ryzyko cekalii, ale ja zaczynam się nad tym poważnie zastanawiać. W IE takiego zalecenia nie ma - jestem właśnie w trakcie głębszego rozkminiania o co chodzi.

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Caillouu Pokaż wiadomość
O! Widzę, że w dobrym momencie wstawilam wierszyk.
Idę robic popcorn!
Tak szczerze to myślałam że celowo ten wierszyk wrzuciłaś w związku z tematem się rozwijającym

Cytat:
(...)
Dane konkretne dziecko jest po opieką danego pediatry czy WHO?
Teraz zalecają tak, kiedyś zalecali inaczej. I tak jest ze wszystkim, nie tylko z rozszerzaniem diety.
Żeby było jasne - nie piszę, że wszyscy pediatrzy są nieomylnymi wyroczniami, ale proszę Cię - do kogo mieć lepiej zaufanie - do lekarza, który dziecko ogląda i zna? czy do organizacji, która zajmuje się ogółem a nie jednostką i naszego dziecka nie widziała na oczy?

A temat jest ważny i uważam, że dobrze, że toczy się dyskusja, bo się od siebie dowiadujemy różnych rzeczy.
Chyba po to jest ten wątek.
Teraz zalecają tak, a kiedyś inaczej - wynika to z tego, że kiedyś nie mieli wyników tych badań, które mają teraz. Polecam stronę WHO.
Akurat to konkretne dziecko o którym Iwantyou pisze jest pod opieką neonatologa, i to neonatolog zalecił, nie pediatra. Ale były konkretne powody, żeby nie trzymać się zaleceń WHO. A Ci wszyscy genialni pediatrzy wogóle tych zaleceń chyba nie znają, skoro mówią żeby od razu zupkę dawać. Wiem że generalizuję - ale przecież już kilka osób napisało, że pediatra powiedział żeby rozszerzać po 4 miesiącu, a nikt nie napisał jakie wskazania medyczne są do tego. Na mój prosty rozum wynika z tego że wskazań nie ma, po prostu pediatra zaleca to "tak sobie"

Cytat:
Ja już miałam taką nowoczesną położną, że jak w pierwszym miesiącu karmiłam piersią to mówiła, że mogę jeść grochówkę, powołując się na wyniki jakiś badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców... Całe szczęście, że zaufałam swojej intuicji, bo nie wiem jak by Oli to przeszedł mając i tak przeżycia z kolkami...
Eh, to chyba zależy od kobiety - Gosia je wszystko i Kacperkowi nic nie szkodzi, ja też jadłam wszystko póki karmiłam i małemu nic się nie działo.
Stary 2014-05-22, 22:47   #3251
tridentina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Teraz zalecają tak, a kiedyś inaczej - wynika to z tego, że kiedyś nie mieli wyników tych badań, które mają teraz. Polecam stronę WHO.
Akurat to konkretne dziecko o którym Iwantyou pisze jest pod opieką neonatologa, i to neonatolog zalecił, nie pediatra. Ale były konkretne powody, żeby nie trzymać się zaleceń WHO. A Ci wszyscy genialni pediatrzy wogóle tych zaleceń chyba nie znają, skoro mówią żeby od razu zupkę dawać. Wiem że generalizuję - ale przecież już kilka osób napisało, że pediatra powiedział żeby rozszerzać po 4 miesiącu, a nikt nie napisał jakie wskazania medyczne są do tego. Na mój prosty rozum wynika z tego że wskazań nie ma, po prostu pediatra zaleca to "tak sobie"
Roane pisząc "dane konkretne dziecko" nie miałam na myśli Dominika, przeczytaj jeszcze raz mój post

Znam wytyczne WHO, także nie musisz mi polecać strony
Nie traktuję ich jednak jako jedynego źródła wiedzy i jako wyroczni.

Dlaczego niektórzy pediatrzy zalecają rozszerzanie diety po 4 miesiacu? nie mam pojęcia. Czy sama podałabym stały pokarm po 4 miesiącu? Pewnie nie, bo plany mam inne, ale jeśli któraś mama na wątku chce to robić - to jej sprawa.
Stąd taki mój mały apel - Edukujmy się nawzajem, ale nie za wszelką cenę.

Wyperswadowałam sobie jednak ten popcorn, za bardzo śpiąca jestem
Branoc - niech Wam się nie śnią papki jarzynowe, tylko coś przyjemniejszego

edit: haha - ale gawiedź jest spragniona walki w kisielu - 22 gości na wątku.

Edytowane przez tridentina
Czas edycji: 2014-05-22 o 22:48
Stary 2014-05-22, 22:48   #3252
kokos111
Raczkowanie

Życzę wszystkim przespanej i spokojnej nocki mój Olinek już śpi z godzinę, a ja muszę jeszcze ogarnąć sajgon, bo mąż maluje jadalnie,właśnie skończył i zostawił dla mnie bałagan do posprzątania...ehhh...;/ Dobranoc
Stary 2014-05-22, 22:57   #3253
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
(...)
edit: haha - ale gawiedź jest spragniona walki w kisielu - 22 gości na wątku.
Za starych dobrych czasów walk w kisielu było i po 70 osób na niemej widowni 😜

Jeszcze nigdy nie usłyszałam sensownego wyjaśnienia, dlaczego tyle osób chce wcześniej rozszerzać dietę. Tak szczerze i bez czepiania się: czemu rozszerzacie dietę po 4 miesiącu?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-05-22, 23:15   #3254
gosia261282
Gang Iren

Hmmm co do rozszerzania to ja też poszłam przy Eryku innym torem nieco (przy Wiki jak było nie pamiętam już) tzn jednoskładnikowe jadł może z tydzień, a później już hulaj dusza, wszystko szło (w Anglii wcale nie miałam zaleceń by jednoskładnikowe dawać, ale oczywiście zgadzam się, że łatwiej wtedy zaobserwować jeśli coś zaszkodzi)

Cytat:
Eh, to chyba zależy od kobiety - Gosia je wszystko i Kacperkowi nic nie szkodzi, ja też jadłam wszystko póki karmiłam i małemu nic się nie działo.

No dokładnie tak jest u nas i ani Erykowi ani Kacperkowi nic nigdy nie było. Dla odmiany Wiki miała kolki, a wtedy to akurat dietę trzymałam
Stary 2014-05-22, 23:33   #3255
kulla
Raczkowanie

Caillouu, kocham Cię za ten wierszyk Rzeczywiście jest coś w tym, że każda matka i matula ma swoją prawdę najprawdziwszą. Każdą powinno się uszanować, a ze swoim dzieckiem czynić jak się chce. I chyba tridentina napisała, że warto się nawzajem informować, ale decyzję pozostawiać każdej osobno.

Moja sis też mówiła o wprowadzaniu pokarmów w czwartym miesiącu, zapewne dlatego, że jej pierwsze dziecię ma już 10 lat i było karmione mm. Moja szwagierka, która karmiła kp wprowadzała w piątym miesiącu. A ja będę w szóstym lub później. Pewnie mi się dostanie za metodę BLW (jak to gocha chyba pisała 'bierze lub wywala'). Dostało mi się już nie raz i nie dwa za dietę (moją), za niefrasobliwy stosunek pies-dziecko, za chustę, za to, że pozwalałam Młodemu siedzieć czy też wisieć na cycku, kiedy miał taką potrzebę, za smoczek, za butelkę do probiotyku, za niedopajanie, za to, że za zimno ubrany Ja tam chętnie wszystkich rad wysłucham. Zazwyczaj staram się dotrzeć do jakiś rzetelnych źródeł, a resztę pozostawiam intuicji. Wy zapewne czynicie podobnie.

Nie trzeba żadnych tematów zakazanych wprowadzać, tylko wyluzować i nie spinać się nadmiernie.

Ja się wykazuję ograniczonym zaufaniem wobec lekarzy. Po pierwsze co lekarz, to rada (a to dziwne, bo przecież dość 'naukowy' zawód). Mało który się dokształca (np. te nieszczęsne siatki centylowe!), wykazuje zainteresowanie.

Aaaa, jeszcze czeka nas do przewałkowania temat celiakii i glutenu. Bo polskie zalecenia takie, że między 4, a 6 miesiącem (pod osłoną mleka matki - orientuję się tylko jak to jest przy kp). Podobno takie są zalecenia w Polszy, bo mało mam karmi po szóstym miesiącu. A temat pewnie rzeka i podejść do tematu tysiąc pięćset sto dziewięćset. No i jeszcze jest podejście, że celiakia i wprowadzanie glutenu ma się jak piernik do wiatraka, czyli leży od siebie bardzo daleko, bo celiakia to choroba o podłożu genetycznym i nie jest żadną chorobą wieku dziecięcego, którą dietą można wyleczyć. Trwa całe życie.

U nas trwa składanie mebli kuchennych moim Rodzicom. Dziś byliśmy długo na dworze. Zestaw body i pampek, bo tak niemiłosiernie gorąco (wyszliśmy po 15:00) i mamy 'moskitierę', a właściwie siatkę/osłonę przeciwsłoneczną. Jutro czeka nas znów weterynarz. Aaaach! I jestem zmęczona. Naprawdę.
I fell into a ring of fire'

Johnny Cash
kulla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-22, 23:44   #3256
punamama
Rozeznanie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1

Roane - ja na przyklad rozszerzylam diete bananem bo mlody sie wrecz oblizywal gdy cos jadlam, widac ze chcial. Wczesniej dawalam mu wąchać moje obiady zeby zaznajomil sie z zapachami. Do tej pory zjad po pare lyzeczek : banana, marchewki i jablka. Wszystko jadl ze smieszna skwaszona minka ale nie plul wiec smakowalo. Rozszerzylam moze tydZien po skonczeniu 4 mies. Raz dziennie dostaje po kilka lyzeczek innego warzywka czy owocu. Jutro bedzie pasternak

---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ----------

Kamila - haha uśmiałam się, wierszyk przy dobrej okazji wrzuciłaś.

Kulla - Ty tojestes super babka. Zawszę bede Cie podziwiac za to że nie zmienilas diety po narodzinach młodego
Ostatnio czytalam ze nawet pokarm kobiet zamieszkujacych 'trzeci świat' nie jest jałowy mimo tego że one same czesto nie mają okazji odżywiac sie dobrze ich malenstwom karmionym piersią niczego nie brakuje
Stary 2014-05-23, 07:57   #3257
sand
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez punamama Pokaż wiadomość
Roane - ja na przyklad rozszerzylam diete bananem bo mlody sie wrecz oblizywal gdy cos jadlam, widac ze chcial. Wczesniej dawalam mu wąchać moje obiady zeby zaznajomil sie z zapachami. Do tej pory zjad po pare lyzeczek : banana, marchewki i jablka. Wszystko jadl ze smieszna skwaszona minka ale nie plul wiec smakowalo. Rozszerzylam moze tydZien po skonczeniu 4 mies. Raz dziennie dostaje po kilka lyzeczek innego warzywka czy owocu. Jutro bedzie pasternak

---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ----------

Kamila - haha uśmiałam się, wierszyk przy dobrej okazji wrzuciłaś.

Kulla - Ty tojestes super babka. Zawszę bede Cie podziwiac za to że nie zmienilas diety po narodzinach młodego
Ostatnio czytalam ze nawet pokarm kobiet zamieszkujacych 'trzeci świat' nie jest jałowy mimo tego że one same czesto nie mają okazji odżywiac sie dobrze ich malenstwom karmionym piersią niczego nie brakuje
Z tym oblizywaniem się i ruszaniem buzią u Tymka jest tak samo ale wydaje mi się, że on po prostu naśladuje to co ja robie

---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ----------

Czekam az T obudzi się z drzemki i po karmieniu idziemy na spacer póki nie ma mega upału. Wczoraj wyszłam durna po 11 i już po 2 godzinach miałam dosyć, mimo że większość czasu chodziłam w cieniu

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka

sand jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 09:34   #3258
senira666
Zakorzenienie

ja nie rozumiem jak można mówić że lekarze są nie douczeni a jednocześnie powoływać się na organizację która składa się z lekarzy ?? No i sorki ale mojego dziecka nie bada ktoś z WHO a lekarka która zna ją już od paru miesięcy i będzie znać przez kolejne pawie 18 lat ... więc ja tam wolę słuchać pediatry niż czytać to co piszą ludzie mi obcy.
No i druga sprawa to są tylko ZALECENIA a nie zakazy/nakazy. Zaleca się teraz też kąpać dziecko co 2/3 dni (kiedyś zalecało się codziennie), zaleca się świeże powietrze, dużo spacerów i werandowanie. A z tego co pamiętam nie Wszystkie z nas werandowały dzieci - to co teraz je będziemy linczować ?? bo zalecenia były inny ??
Wrzućmy na luz i uszanujmy swoje wzajemne decyzje.
Stary 2014-05-23, 09:59   #3259
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
ja nie rozumiem jak można mówić że lekarze są nie douczeni a jednocześnie powoływać się na organizację która składa się z lekarzy ?? No i sorki ale mojego dziecka nie bada ktoś z WHO a lekarka która zna ją już od paru miesięcy i będzie znać przez kolejne pawie 18 lat ... więc ja tam wolę słuchać pediatry niż czytać to co piszą ludzie mi obcy.
No i druga sprawa to są tylko ZALECENIA a nie zakazy/nakazy. Zaleca się teraz też kąpać dziecko co 2/3 dni (kiedyś zalecało się codziennie), zaleca się świeże powietrze, dużo spacerów i werandowanie. A z tego co pamiętam nie Wszystkie z nas werandowały dzieci - to co teraz je będziemy linczować ?? bo zalecenia były inny ??

Problem polega na tym , ze tak naprawdę zalecenia WHO powinny nas guzik obchodzić , a wlasnie pediatrzy powinni nam je przekazywać. Nie robią tego bo ich nie znają , badz ( to moja opinia) sadza ze sa mądrzejsi niz organizacja mająca zdecydowanie większe możliwości badawcze.

Stary 2014-05-23, 10:01   #3260
hagar1
Rozeznanie

Cytat:
Odnośnie do spacerów - spacerujecie tylko jak synek śpi i jak się budzi wracacie do domu? Mój mały też śpi teraz na spacerze max 1h (najczęściej krócej) ale już nie ryczy jak leży w wózku. Na szczęście, bo taki spacer był męczący dla nas obojga.
spacerujemy nie tylko jak śpi. tylko że ja jestem leniwa mama i zamast na spacer częściej małego wystawiam na balkon więc jak nie śpi to się tam nudzi ale jak wychodzimy na spacer to spokojnie bez spania też ładnie wytrzymuje w wózku

Cytat:
Co do rozszerzania to ja nadal uwazam ze to jest indywidualna decyzja rodzica i my nie powinnysmy sie wtracac. Ja mam zamiar malej w polowie 4 miesiaca dac juz odrobine marchewki ale nie mam zamiaru jej wmuszac i jezeli bedzie plula na kilometr to poczekam tydzien/ dwa i sprobuje znowu. Nic na sile. A skoro pediatrzy tacy nie wyksztalceni to do kogo chodzic z dzieckiem ?? -- do jakiegos znachora ?? Oni beda madrzejsi ??

Cytat:
u nas się w ogóle czas drzemek skrócił, nie ma znaczenia czy w domu czy na zewnątrz, dłużej niż godzinę nie ma szans, a najczęściej jest to 30-40min.
u nas tak samo teraz zazwyczaj młody śpi w ciągu dnia 3 razy po 30 minut czasem jedna drzemka zdarzy mu się dłuższa ok 1,30h

Cytat:
Jakbyś chciała to napisz, podeślę Ci coś ciekawego do czytania na ten temat.
mi możesz też podesłać

Cytat:
Widzę, że temat rozszerzania diety jest gorący Ja też uważam, że każda mama chce dla swojej pociechy jak najlepiej i jedna będzie uważała za słuszne podanie jabłka po 4 miesiącu, a inna po 6 i nikt nie musi tego negować ani chwalić. Przecież żadna z nas nie chce na pewno skrzywdzić swojego dziecka! A ja idę tzw. starą szkołą oczywiście nie we wszystkim, ale już nie raz się przejechałam na "nowościach", np. kiedy Oliwier miał kolki mówiono nam, że absolutnie nie wolno kłaść ciepłej pieluchy na brzuszek, bo może zaszkodzić, a mały tylko wtedy się uspakajał, więc dlaczego niby miał się męczyć tylko dlatego, że teraz tak się nie robi..Robię po prostu to co podpowiada mi intuicja

Cytat:
To radzę w takim razie uaktualnić swoje informacje dotyczące żywienia dzieci, bo zalecenia o których piszę są efektem konferencji WHO która miała miejsce w 2008 roku. 6 lat temu. Ja bym tych zmian nie nazwała nowymi.

A dużo warzyw jecie w domu? Dzieci dostają warzywa do każdego posiłku? Brokuły, szpinak, kalafior, roszponkę, selera? Jedzą jogurt naturalny, a nie danonki? Piją wodę zamiast kubusiów i innych słodkich soczków?
a do zaleceń 2008 (choć wydaje mi się że są one z 2007 roku) to je znam, myślałam że są jakieś jeszcze nowsze, bo w poprzednim poście pisałaś coś o "najnowszych zaleceniach". Mój syn jest na mm i z tego co wiem to po skończonym 4 miesiącu powinien zapoznawać się z nowymi smakami.

jak czytam Twoje wypowiedzi to się czuję trochę atakowana, nie wiem może to tak odbieram

co do warzyw w naszym domu to jemy ich dużo, córka bardzo lubi owoce i warzywa, zajada się pomidorami, surówką z marchwi i jabłka, morelami, borówkami, ogórkami, je takie rzeczy nie tylko jako dodatki do dań ale jako przekąski. Wody nie pije bo nie przepada za nią. Jagurtów naturalnych też nie lubi a próbowała je wcześniej niż spróbowała danonki. Po za tym córka chodzi do przedszkola a tam już takiego zdrowego żywienia nie ma, a rodzic nie ma 100 proc. wpływu na to jaki jest jadłospis, mimo że rozmawiam na ten temat z dyrekcją, wszystkiego nie zmienię. Staramy się w domu jeść zdrowo ale staram się nie wariować, Marysia czasem zje lizaka, żelki czy batona, pije wodę smakową i soki, czasem kubusie, staram się tylko wybierać napoje bez syropu glukozowo-fruktozowego i bez sztucznych barwników, czytam etykiety ale czasem coś wypije mniej zdrowego tak jak i ja. Z przedszkolakiem nie jest tak łatwo jak z niemowlakiem, po za tym lubię jej robić przyjemności i np. taki danonek nie jest jako stały element diety tylko jako coś ekstra.
A ty masz starsze dzieci?

Cytat:

Cytat:
j
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 10:35   #3261
The light
Zadomowienie

Cóż, zalecenia zaleceniami ale życie później pięknie wszystko weryfikuje.

Z wszelkimi badaniami tak już jest. Za kilka lat może im się zmienić.

Czytałam, że sa niemowlęta które nie tolerują żadnego mleka. Zaleca się wtedy krem z warzyw właśnie (od pierwszych tygodni życia). Rzadko ale takie przypadki są.

The light jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 10:41   #3262
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość

Czytałam, że sa niemowlęta które nie tolerują żadnego mleka. Zaleca się wtedy krem z warzyw właśnie (od pierwszych tygodni życia). Rzadko ale takie przypadki są.

O kurcze, nie wiedziałam, że tak może być. A podasz gdzie czytałaś? Zaciekawiłaś mnie.
Stary 2014-05-23, 10:43   #3263
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Za starych dobrych czasów walk w kisielu było i po 70 osób na niemej widowni 😜

Jeszcze nigdy nie usłyszałam sensownego wyjaśnienia, dlaczego tyle osób chce wcześniej rozszerzać dietę. Tak szczerze i bez czepiania się: czemu rozszerzacie dietę po 4 miesiącu?

Np ja zaczelam podawac małemu wieczorem kleik z moim mlekiem bo po nim śpi od 19 do 5 a na moim mleku budzi się co 2-3h i wątpie w to aby to był przypadek

Cytat:
Problem polega na tym , ze tak naprawdę zalecenia WHO powinny nas guzik obchodzić , a wlasnie pediatrzy powinni nam je przekazywać. Nie robią tego bo ich nie znają , badz ( to moja opinia) sadza ze sa mądrzejsi niz organizacja mająca zdecydowanie większe możliwości badawcze.

Powiem Wam ciekawa opinie mojej lekarki którą wczoraj usłyszałam na hasło że zaczełam wprowadzać gluten 4m (ekspozycja na gluten) usłyszałam żebym nie słuchała dr google i żebym mu tydzien dawała 2 lyzeczki, kolejny tydzien po 4 a potem już pełne porcje więc co do tego wierzenia lekarzą bym się zastanowiała ja raczej traktuje to co mowi lekarz jako rady a nie nakaza które MUSZĘ zastosować, wysłucham kilku opini poczytam i wybiore dla mojego dziecka to co moim zdaniem będzie dla niego najlepsze.

A kiedy chciałam potoczyć z nią rozmowę na temat szczepien czy sanepidowskie czy skojarzone uslyszałam a co to za różnica i to szczepionka i to szczepionka

Inny lekarz małemu na zapalenie okrzeli zapisał dawke leku która byla 5razy taka jak ta zapisana w ulotce podawana w ostrych stanach.

Lekarz od bioderek powiedział że jesli w takie dni będę z małym co najmniej 2-3h na słońcu żeby witaminy D nie podawać bo lepiej żeby bylo mniej niż więcej a pediatra ze to nie ma nic wspólnego i choć bym i 10h byla z dzieckiem na słońcu to wit D podawac normalnie.

Zobaczycie że za 20 lat nasze dzieci będą się dziwic jak można bylo tak czy siak wprowadzać pokarm bo wszystko sie pozmienia więc wrzućcie na luz
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 10:48   #3264
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
Np ja zaczelam podawac małemu wieczorem kleik z moim mlekiem bo po nim śpi od 19 do 5 a na moim mleku budzi się co 2-3h i wątpie w to aby to był przypadek
To Kacper po czymś bardziej sytym niż mleko spałby pewnie 24 godz, skoro na moim (z piersi, lub odciągniętym) przesypia 11-12 godzin

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 10:54   #3265
kokos111
Raczkowanie

Dokładnie, my możemy się starać podawać same zdrowe, naturalne i ekologiczne produkty, bez cukru, nie podawać słodyczy, soczkow itp. ale jeśli dziecko pojdzie do przedszkola czy szkoły to i tak będzie próbował tego wszystkiego, wiec ja wole zapoznać go z tymi smakami stopniowo w domu niż pozniej ma sam je odkrywać i się nimi zajadać
Stary 2014-05-23, 11:04   #3266
23Paula23
BAN stały

Hosenko no to tylko się cieszyć mnie już powoli wykańczało wstawanie co 2 h przez 4 miesiące a w dzień moje dziecko należy do tych mało śpiących więc też szans nie było odespać na męża też nie mogę zego zrzucić bo zaczeliśmy budowe domu i on to już wogóle pada "na łeb na szyje" po powrocie do domu. Nie chcialam rezygnować z karmienia piersią a i już sił nie miałam na wstawanie co 2h i dzięki bogu kleik rozwiązal mój problem i teraz nam wszystkim się lżej żyje

TEORETYCZNIE od którego mc można podawać soczek z jagód i w jakich proporcjach rozcieńczać?
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 11:13   #3267
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Dokładnie, my możemy się starać podawać same zdrowe, naturalne i ekologiczne produkty, bez cukru, nie podawać słodyczy, soczkow itp. ale jeśli dziecko pojdzie do przedszkola czy szkoły to i tak będzie próbował tego wszystkiego, wiec ja wole zapoznać go z tymi smakami stopniowo w domu niż pozniej ma sam je odkrywać i się nimi zajadać

to ja akurat jestem zdania, że im później pozna te "zakazane" rzeczy tym lepiej.
Ale też uważam, że nie ma co przesadzać i od czasu do czasu słodycz też nie zaszkodzi ( tzn nie dla niemowlka, bo jemu to całkiem niepotrzebne)
Stary 2014-05-23, 11:32   #3268
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
to ja akurat jestem zdania, że im później pozna te "zakazane" rzeczy tym lepiej.

Ale też uważam, że nie ma co przesadzać i od czasu do czasu słodycz też nie zaszkodzi ( tzn nie dla niemowlka, bo jemu to całkiem niepotrzebne)

Dokładnie. Ja cenie sobie system ze np słodycze raz w tygodniu.

Stary 2014-05-23, 11:46   #3269
Hosenka*
Zakorzenienie

Mam nadzieję, że Kacper wda się w kuzynkę, która za słodyczami nigdy nie przepadała, dłuuuugo ulubionym słodyczem była gorzka czekolada.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 12:07   #3270
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość

A kiedy chciałam potoczyć z nią rozmowę na temat szczepien czy sanepidowskie czy skojarzone uslyszałam a co to za różnica i to szczepionka i to szczepionka
jakby nie było różnicy to by się ludzie po dupach całowali- ehhh....

co do rozszerzenia diety- najważniejsze aby robić to z głową i nie wszystko na raz, aby nie przesadzić i nie serwować 4 m-cznemu dziecku zasmażanej kapusty albo zupy grzybowej wszystko powoli i z głową a w jakim wieku to każda podejmie decyzję sama.
Osobiście poczekam do ok 6 miesiąca tylko z tym glutenem muszę rozkminic o co kaman bo młody zaraz 4 miechy skończy i zastanawiam się czy dawać teraz czy też czekac do 6 m-ca....

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości