![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rodziny wielodzietne - co sądzicie? Czy chcecie taką mieć?
Cytat:
![]() jak na ciężarną przystało, wyję i czytam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
Ja też czytam bloga Mamy Ktosia i jej koleżanek, chciałabym jakąs notkę o tym, jak sobie radzić ze stresem w ciąży, o trudnych ciążach, bo o tym rzadko się sensownie pisze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakoś tydzień w niej przeżyję. No, ale Tobie zostały 2 dni według planu. Trzymam kciuki, żeby dziecko nr 2 podjęło męską decyzję i wyszło JUŻ..!!
![]() |
![]() |
#185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na co tez uważać? obawiam się kopniaków, maluch ciągle po mnie łazi, skacze, domaga się noszenia- staram się to ograniczać ale siłą rzeczy trzeba przewinąć, wykąpać ,podsadzić do krzesełka ![]() dziękuję Bogu,że czuję się świetnie bo nie wiem jakbym inaczej dała radę sama od siebie mogę dodać jednego plusa- chyba za bardzo nie przytyje ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Leoś jest jeszcze malutki i nie rozumie,że w brzuszku ktoś jest, tłumaczę mu,że coś mnie boli,że nie wolno skakać ale myślę,że jeszcze troszkę czasu upłynie co do noszenia- oczywiście,że ja też noszę, staram się ograniczać ale ostatnio przeraziła mnie myśl- spotkalam znajomą z takim ogromnym brzucholem- 8 miesiąc ciąży i powiem Ci,że przez chwilę zastanawialam się jak już będę takich rozmiarów to łatwo mi na pewno nie będzie ![]() ale takie problemy to pikuś w sumie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | ||
Zakorzenienie
|
Nie wiedziałam. To w takim razie na pewno nie masz lekko.
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
Taka mnie dziś strzeliła myśl : jestem fanem RB i tak dalej i tak dalej, poświęcam masę czasu córce (przez 2 lata w domu chcę być jeszcze, do końca studiów - potem dziecko do przedszkola), właściwie całą dobę. Ona jest mega tulaśna.
I teraz np pomyślałam sobie wczoraj - że to cholernie trudne musi być jakbym np teraz była w ciąży i zaraz pojawi się siostra/brat. Czasu bym dla niej miała mniej niż mam teraz, dla maluszka też miałabym mniej czasu niż dla córki gdy była noworodkiem. Ciężkie to do pogodzenia - obie strony trochę.. "cierpią" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja to zawsze chciałam mieć dwójkę dzieci, chłopca i dziewczynkę, tak idealnie ![]() ![]() Dla mnie rodzina wielodzietna zaczyna się właśnie od 2+3. W sumie chyba tylko dlatego, że w różnych urzędach, przy załatwianiu rodzinnego itp., itd., rodzinę wielodzietną nazywa się właśnie taką z trójką dzieci i więcej. Ja mam dwójkę rodzeństwa (jestem najmłodsza i u rodziców akurat się sprawdziło, że trzecie było wpadką ![]() ![]() Jednak dawniej dużo więcej było rodzin takich "na full" wielodzietnych: moja mama miała 6 rodzeństwa, teściowa ma 9, a teść - 10 ![]() ![]() Edytowane przez hje Czas edycji: 2014-05-23 o 14:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Chyba pierwsze miesiące sa najgorsze, co? Dziecko przy piersi/ na mamie a tu starszak potrzebuje uwagi - i trudno się dziwić. Potem rodzi się więź z rodzeństwem, młodsze staje się mobilne - to pewnie jest fajnie. Ale ten początek to ciężko.
Jest tu ktoś kto ma rodzeństwo z różnicą wieku 4 lata i więcej? jak relacje? Ja prawdopodobnie nie będę sobie mogła pozwolić na drugie dziecko z małą różnicą wieku.. a jednak macierzyństwa po raz drugi to chyba nie chcę sobie odbierać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#194 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do teraz mam z nimi mega spokój, ostatnio byli w domu sami cały miesiąc, bez problemu ich zostawiliśmy, wiedziałam, że sobie poradzą i że będą sobie pomagać a nic durnego nie wywiną ![]() U nas przez pierwsze dwa miesiące tata był też w domu (pierwszy miesiąc całkowicie poświęcił starszemu dziecku, (wyjścia do zoo, spacery, rajdy po placach zabaw itd) a potem już poszło z górki, mały był zafascynowany siostrą i niewiele mu przeszkadzało. Owszem zdarzało mi się karmić piersią i rysować jednocześnie auta ![]() Jak mała nauczyła się chodzić to musieliśmy wprowadzić zasadę, że drzwi do pokoju syna mogą być zamykane na klucz, bo mu rozwalała budowle z lego. Mogła tam wchodzic tylko za pozwoleniem brata lub pod opieką dorosłego ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-05-23 o 19:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Mała różnica wieku jest ok jeśli nie mniejsza niż 2 lata moim zdaniem, u nas to jest 2,7 i idealnie. Starsza w ogóle nie jest zazdrosna, opiekuje się młodym, chwali się nim, pokazuje że on jest jej na placu np. całuje itd.
Myślę że ciężkie są 3 pierwsze miesiące, dziecko jest blisko matki, a tu starszakowi trzeba coś ugotować/podać/pobawić się ![]() ![]() U znajomych dzieci z różnicą wieku 10 lat widzę że pojawiło się trochę zazdrości, zapomina się że przez 10 lat te dzieci były jedynakami i ich życie bardziej się zmieniło niż takich kilkulatków, ale po początkowym okresie dopasowywania jest duża opieka nad mniejszym i fajna więź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Konto usunięte
|
U moich dzieci jest dokładnie 22 miesięcy różnicy i nie uważam, żeby pierwsze 3 miesiące były tymi najtrudniejszymi
![]() Ale żyję nadzieją, że potem, gdy już będą starsze pójdą za sobą w ogień i mój trud się opłaci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
A ja myślę, że różnica wieku nie ma wpływu na relacje między dziećmi. Jasne, że 10 latek z roczniakiem specjalnie się nie pobawi, ale nie zmienia to faktu, że jak dorosną mogą się świetnie dogadywać, co nie jest z automatu dane rodzeństwo z małą różnicą wiekową, bo przecież każdy chyba zna podobne przypadki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
20 lat to faktycznie duża różnica, prawie pokolenie. Mam znajomą, która ma o 14 lat młodszą siostrę i bardzo sobie chwali, jak mała się urodziła, rodzice się nią bardziej zajęli, a ona mogła spokojnie rozpoczynać nastoletnie imprezowe życie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wolałam już to nocne wstawanie niż teraz kiedy czasem nie wiem co mam w ręce łapać - a to w kiblu coś moczy, a to pije wodę z kranu, a to grzebie w koszu na śmieci... w jednym pokoju ja sprzątam, w drugim on sieje chaos i zniszczenie a siostra mu to skutecznie umożliwia np. korzysta z wc i nie zamknie drzwi - a dla niego to okazja, z której żal nie skorzystać, bo generalnie nie wolno mu się bawić w łazience. Ciągle coś rozwala albo robić coś głupiego. Ostatnio byłam z nimi u lekarza - jak mu się zaczęło nudzić to najpierw się kładł na podłodze a potem zaczął ją lizać ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
No i właśnie, ja bym się bala, że nie wyrobiłabym nerwowo z takimi maluchami i wiecznie bym się na nie darła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
Klarissa a my czekamy aż mały zacznie raczkować - ale ja się boję jak piszesz że się dopiero wtedy rozkręca
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
Ja tęsknię czasem za czasami bezdzieciowymi. Za tą wolnością, czyli w sobotę śpimy do 10, idziemy do kina, na piwo, można sobie poleżeć bez dziecka przewalającego się po nas na łóżku... Nie trzeba chodzić na te nudne place zabaw i wysłuchiwać tych rodziców i dziadkow: ostatnio byłam z TŻtem i córką na placu zabaw i jakiś dziadek ostrzegał swojego ok. 4 letniego wnuczka przed niebezpieczeństwem, jakie generowała nasza córka, ktora czyściła energicznie dechę od piaskownicy z piasku:
- Uważaj, bo dziewczynka nasypie Ci piasku w oczy, będzie Cię bolało i pójdziesz do lekarza... I tak dalej w ten deseń. Mała aż się zaczeła dziwnie na tego dziadka patrzeć, oczy wielkie robila, co TŻ skomentował do mnie po cichu, że słucha, co ten dziadek pier.... ![]() Dobijają mnie czasem te place zabaw, jak se pomyśle, że jak miałabym dzieci powiedzmy z odstępem wiekowym co 5 lat, to do czterdziechy stamtąd się nie wydostanę chyba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() I to jest też argument ' za ' mała różnica wieku między dziećmi. Jak sie wyjdzie z etapu pieluszek i placów zabaw to trudno do nich wrócić a tak to ciach, za jednym zamachem i jeszcze potomek ma towarzystwo. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zadomowienie
|
temat dla mnie interesujacy , przeczytałam cały . Ja również zawsze się zastanawiałam czy będę chciała mieć jedno dziecko czy może wiecej. Moja córka jest dla mnie całym światem. Chciałabym by miała rodzeństwo. Niestety- ktoś tu napisał , że 1 dziecko wynika z lenistwa . ze matki teraz wolą wakacje w Egipcie. No nie do końca. Ja bym chciała mieć synka, niestety wiem, ze nie dałabym rady go utrzymać. Piszecie, ze jak ktoś bardzo chce to się stanie na rzęsach i da się radę- pewnie- dajemy radę na tyle na ile wymaga tego sytuacja, tylko po co to? Przecież nawet ubogie matki jakoś dają radę odchować 4 dzieci gotując zupy z kurzych łapek na obiad i kąpiąc się w wodze po dzieciach . Ja , pomimo chęci posiadania synka świadomie z tego rezygnuję bo nie chcę żeby moje dziecko musiało zostawać w domu kiedy reszta klasy jedzie na zieloną szkołę bo matki nie stac zeby zapłacic. To nie jest lenistwo tylko rozsadek i odpowiedzialność jaka się za dziecko bierze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez niut80 Czas edycji: 2018-09-01 o 23:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
My trójką wstajemy ok 9 ( mam na myśli siebie i dzieciaki)
![]() Ja place lubię ale z jednym dzieckiem to jeszcze mogłam tam książkę poczytać a teraz nawet jak młody śpi to zaraz jacyś znajomi z dziećmi mnie zaczepiają i nie wypada się z książką schować i udawać że ich nie widzę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
Ja z kolei chwalę sobie naszą różnice wieku między dziećmi, bo nie dostawałam kociokwiku jak Klarissa, zwyczajnie jak młodsze zrobiło się mobilne to starsze poszło do szkoły. Czyli przed południem miałam tylko jedno dziecko na stanie, a popołudnia już było łatwiej ogarnąć i też dużo przebywali razem, tak jak u Szaji.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:11.