|
|
#31 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Odmiana nazwisk – tak czy nie?
Cytat:
Choć też coraz więcej kobiet decyduje się na przyjęcie męskiej formy nazwiska.A wiesz może, czy mężczyzna może po swojej żonie, która ma na nazwisko np. Zielona, wziąć formę Zielona? Czy mężczyzna już możliwości wyboru nie ma? Mnie się o uszy obiło, że tylko kobieta ma w tej kwestii wybór i bardzo mi się to nie podoba.
|
|
|
#32 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edit: OK, z nazwiskami złożonymi jest trochę kłopotów (vide przypadek Korwin-Mikkego, czyli rozpoznawania przydomków szlacheckich), można by to jakoś ujednolicić
Edytowane przez Mome Czas edycji: 2014-05-23 o 20:40 |
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)tu link fajny : https://www.facebook.com/polszczyzna...54408571268134 |
|
|
|
|
|
#34 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Wątek dotyczy nie tylko polskich nazwisk, ale odmiany wszystkich nazwisk w języku polskim. Nawet Polacy nie zawsze mają nazwiska polskiego pochodzenia. A nazwiska pochodzenia polskiego też często stanowią problem. Mimo wszystko nie dla każdego intuicyjne są formy „Idę do Adama Mecha i Pawła Karpa” czy „Napiszę do Janowi Kotowi”. Cytat:
Cytat:
A uproszczenia mogłyby być najróżniejsze, można by np. ujednolicić odmianę nazwisk zakończonych na „o”, bo teraz inaczej się odmieniają nazwiska zakończone na „o”, które przed „o” mają „k” lub „g”, a inaczej, gdy mają przed „o” inną spółgłoskę. Można by też np. w ogóle zrezygnować z odmiany nazwisk.
|
|
|
#35 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że problemy są, ale nie jest to nie do przeskoczenia Ja bywam grammar nazi mam problemy z niektórymi nazwiskami, bo tych problemów szukam (np. dotyczące odmiany nazwisk typu Gołąb - uczono mnie, że odmienia się jak gołąb, natomiast osoba o tym nazwisku odmienia je wyłącznie Gołąba/Gołąbem itp. - po prostu przed odmianą szukam informacji na ten temat), ale to nie znaczy, że odmiana nazwisk jest nie do przeskoczenia dla osoby o przeciętnych zdolnościach polonistycznych.---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Cytat:
Chyba że teraz nie przychodzi mi do głowy inny przykład
|
||
|
|
|
|
#36 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Myślę, że język polski znam dość dobrze, często trafia do mnie argument, że dana forma jest poprawna, bo wynika historii języka i jest powszechnie akceptowana przez użytkowników języka.Niemniej, jeśli duża część nazwisk w polszczyźnie się nie odmienia, to każe mi to zastanawiać się, czy naprawdę odmiana nazwisk jest niezbędna. A jeśli tak, to dlaczego Anna Nowak czy Hanna Kowal nie mogą deklinować swojego nazwiska. Cytat:
Cytat:
|
|
|
#37 |
|
and cigarettes
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, zapomniałam o odmianie innej nazwisk włoskich zakończonych na -o (i typu Gucio). Tu jest różnica. Ale też wydaje mi się ona jak najbardziej logiczna: - o Guciu/Giotcie, nie ma Gucia/Giotta. Jednak ta inna końcówka wynika ze zmiękczenia i z obecności samogłoski i przed -o lub z tego, że jest to włoskie nazwisko. Jeśli chodzi o nazwiska obce to temat rzeka. |
|
|
|
|
|
#40 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Za to „Kościuszko” i „Giotto” odmieniają się zupełnie inaczej. I prawdę powiedziawszy, odmiany nazwiska „Kościuszko” za bardzo nie rozumiem
|
|
|
#41 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
![]() Wszystkie nazwiska na -ko odmieniają się jak Kościuszko czy tak mi się w tej chwili wydaje? Nie ma Kraśki, ale zaprosiliśmy Stańkę, zapomnieliśmy jednak o Batce. Nie ma Kościuszki, ale zaprosiliśmy Kościuszkę, zapomnieliśmy jednak o Kościuszce. Kurzowa w "Z przeszłości i teraźniejszości języka polskiego" pisała o nazwiskach zakończonych na -o i odmianie. Niewiele z tego pamiętam, ale jeśli kogoś interesuje - podpowiadam, gdzie szukać. |
|
|
|
|
|
#42 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#43 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
„Moryto” odmienia się tak, jak „Kościuszko”, a nie „Giotto”
![]() ---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
D. Kościuszki, ławki, oka C. Kościuszce, ławce, oku Dlaczego „Kościuszko” odmienia się tak, jak „ławka”, a nie „oko”, to nie wiem, naprawdę. Gdyby odmieniać „Kościuszko”, jak „oko”, to problemu by nie było. Cytat:
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Nieodmienianie nazwisk doprowadza mnie do szewskiej pasji
![]() Kiedy słyszę jak koleżanki dzwonią do klientów to aż zęby zaciskam, żeby żeby czegoś nie powiedzieć. Kiedyś jeszcze próbowałam coś mówić, ale jak po raz enty usłyszałam, że nie wszystkie nazwiska się odmieniają (chociaż akurat te tak) to dałam sobie spokój. A propos odmiany nazwisk utkwiła mi w głowie taka anegdotka: Do pana Michała Rusinka, dzwoni pani z banku: - "czy mogę rozmawiać z panem Michałem Rusinek?" -"przy telefonie, ale ja się deklinuję..." - "a to przepraszam, zadzwonię później" |
|
|
|
|
#45 |
|
... choć nie Westwood
|
Ja również w pracy dzwonię do klientów, odmieniam (jedynie nietypowych się wystrzegam), ale już parę razy dostałam ochrzan od klienta, że nie powinnam odmieniać jego nazwiska
I mowa tu o dość popularnych nazwiskach typu Tkaczyk.
|
|
|
#46 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Widzę - co? - samochód -> biernik. Widzę - kogo? - (Annę) Nowak -> biernik W ogóle prawdę mówiąc nie bardzo rozumiem, z czym masz tutaj problem i jak chciałabyś go rozwiązać. Formy synkretyczne występują w polszczyźnie bardzo często (dla powyższego nieszczęsnego samochodu synkretyczne są np. biernik i mianownik - też rozróżniamy je po kontekście) i jakoś nikomu specjalnego kłopotu nie sprawiają. A że istnieje kilka wyrazów, w których jest synkretyczna cała odmiana i przez to wydają się nieodmienne, to cóż... Można a) wyrzucić je z języka; b) zacząć odmieniać - tylko że nie ma wzorca odmiany, do którego można by je przypisać; c) przestać odmieniać wszystkie rzeczowniki; d) usiąść i płakać. Żadne z tych rozwiązań nie ma większego sensu. Cytat:
Sprawdziłabym, ale wybitnie nie mam teraz czasu na wyprawy po bibliotekach, a odpowiednich książek w domu nie mam. Ale też nie widzę bardzo widzę problem, wystarczy się nauczyć, że takie nazwiska odmieniają się według paradygmatu rzeczownikowego żeńskiego - nie jest tak, że przyjmują jakieś formy z kosmosu.Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#47 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Co więcej, to samo słowo w zdaniu „Widzę Adama Nowaka.” przyjmuje formę „Nowaka”, więc albo „Nowak” ma dwa paradygmaty odmiany, albo też „Nowak” w przypadku kobiet to inne słowo niż „Nowak” będący nazwiskiem mężczyzny. Bez względu na to, jak sprawę rozpatrzymy, efekt jest ten sam – nazwisko „Nowak” będzie w każdej sytuacji w tej samej formie, jeśli jest nazwiskiem kobiety. Cytat:
|
|
|
#48 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Mome Czas edycji: 2014-05-23 o 23:16 |
||||
|
|
|
|
#49 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Choć tak naprawdę to, czy ocenimy to jako brak odmiany, czy odmianę funkcjonalną, większego znaczenia nie ma, bo słowo pozostaje formalnie nieodmienne. A to formalna odmiana sprawia, że w ogóle można mówić o fleksji w języku polskim. Cytat:
|
|
|
#50 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
)Nie mówiąc już o tym, że wprowadzenie takiej odmiany nikomu by specjalnie życia nie ułatwiło, a o to chyba chodziło na samym początku tej dyskusji. Edytowane przez Mome Czas edycji: 2014-05-24 o 00:15 |
||
|
|
|
|
#51 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z drugiej strony, system języka byłby spójniejszy, nie byłoby paranoicznej sytuacji, w której to samo nazwisko raz się odmienia, a raz nie, a w dodatku nie trzeba byłoby dodawać imienia kobiety, żeby zdanie w niektórych sytuacjach nie brzmiało dziwnie („Idę do Kowal” ↔ „Idę do Hanny Kowal”). Z pewnością taka zmiana miałaby i wady, i zalety.
|
|
|
#52 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do Kowal Hanny, to jest tu jeszcze jeden wymyk, który nie jest odmianą. Idę do Kowalowej. Idę do Kowalówny. Nie mam zielonego pojęcia czy to coś wniesie do dyskusji, ale tak mi się skojarzyło, bo ogólnie podchodzę do tematu z odrobinę feministycznego punktu widzenia. Wkurza mnie, że ktoś czegoś nie ma bo jest takiej a nie innej płci, nawet w zasadach języka mnie to wkurza. Taki sam stosunek mam do -owa, -ówna, przynależność blabla, wiadomo o co chodzi. |
|
|
|
|
|
#53 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Dowcip mi się przypomniał: -Człowiek człowiekowi wilkiem, a zombie zombie zombie ![]() Cytat:
![]() Też nie widzę sensu osobnych zasad dotyczących odmiany nazwisk kobiet i mężczyzn. Jeśli nazwisko mężczyzny może się odmieniać w paradygmacie żeńskim (Wrona, Zaremba), to i nazwisko kobiety może się odmieniać w paradygmacie męskim (Nowak, Kowal). Cytat:
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2014-05-24 o 08:15 |
|||
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
Chatul, Kowalowa i Kowalowna to tez jest odmiana? To sie zdziwilam.
Nie ma tych form? To znaczy jezykoznawcy odradzaja i sie tego pozbyli? Bo ludzie nadal tak mowia, bardzo czesto. Sama czasem sie lapie na takim odmienianiu nazwisk. |
|
|
|
|
#56 |
|
zuy mod
|
Chatul - odmienianie nazwisk meskich u kobiet, wg meskiej odmiany brzmi strasznie. Poza tym odnosi sie do calej masy innych rzeczownikow. Dlatego ide do pana profesora/doktora ale do pani profesor/doktor; rozmawialam z panem doktorem i z panią doktor.
wysłano z mojej Xperii SP
|
|
|
#57 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Kowal, Kowalowa i Kowal, Kowalówna to nie jest odmiana, ale już nazwiska takie, jak Kowalowa czy Kowalówna się odmieniają. Można powiedzieć „Idę do Kowalowej i Kowalówny”.
Cytat:
Cytat:
Uważam, że brak widocznej fleksji w przypadku kobiecych nazwisk czy funkcji jest dziwny, a w konsekwencji i problematyczny, bo jednak polszczyzna braku odmiany nie lubi i do tej odmiany dąży. Poza tym, skoro już nazwy funkcji kobiet są równe nazwom funkcji mężczyzn w mianowniku, to mogłyby być im równe i w innych przypadkach. Natomiast rozumiem, że dla kogoś formy „Idę do Anny Nowaka.” czy „Rozmawiam z panią profesorem.” brzmią dziwnie czy strasznie. Właściwie to zdziwiłabym się, gdyby dla wielu osób brzmiały one normalnie, skoro obecnie w polszczyźnie takich form nie ma i człowiek przez całe życie osłuchuje się z innymi
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
Dorzucę anegdotkę zawodową. Zajmuję się głównie korektą. Poprawiając kiedyś tekst pewnego poradnika, w podziękowaniach odruchowo poprawiłam informację, że „autor dziękuje rodzicom, Marii i Janowi Iksajner” (imiona i nazwisko wymyślone, prawdziwa końcówka nazwiska) na „autor dziękuje rodzicom, Marii i Janowi Iksajnerom”. Autor się uparł, że ma być nieodmienione. Książka poszła w świat z wersją nr 1 i przypisem, że forma taka została zamieszczona na życzenie autora, a poprawnie jest tak a tak.
|
|
|
|
|
#59 |
|
Rozeznanie
|
Jestem za dodawaniem żeńskich końcówek, skoro ludzie nie radzą sobie z odmianą. Oczywiście, w dowodzie będzie Nowak, ale wygodniej będzie mówić Nowakowa czy Nowakówna. Nie pasuje mi wysłanie listu na ulicę Plater, muszę napisać Emilii Plater. Nie mam takiego problemu np. z Konopnicką czy Sczaniecką. Skoro jest ul. Orzeszkowej, to może też Platerówny
No, ale Plater tak już zostanie.Wolę jednak panią Pietruszynę od pani Pietruchy, pannę Śnieżankę od panny Śnieg czy Kaczmarkową od pani Kaczmarek.
|
|
#60 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
I co, jeśli jest mężatką, ale nazwisko ma panieńskie? Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:05.