Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-24, 10:34   #3241
ParoleParole
Zakorzenienie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

Tak sobie myślę, że nie wiem jak bardzo musiałabym się postarać w danym miesiącu, żeby mi zabrakło z 1600zł

Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka
Stary 2014-05-24, 10:40   #3242
Charlotta83
Rozeznanie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
zlecenie, na dwa lata gdyby to była umowa o pracę to bym się nie zastanawiała.

zrezygnowałam jednak, bo nie mam noża na gardle, a nie wyobrażam sobie nie pojechać nigdzie na wakacje. tż będzie miał 4 tygodnie urlopu w sierpniu, chciałabym pojechać i do moich rodziców i na jakiegoś lasta więc się nie da tego pogodzić.
jak zwykle życie jest nieprzewidywalne, bo w ogóle nie spodziewałam się, że jak złożę wypowiedzenie w obecnej pracy to poproszą mnie żebym została. widzę nawet, że głównego dyrektora to obeszło, ostatnia dniówka z nim była ok, bez zadnego chamstwa. a byłam pewna, że będzie pierwszą osobą która od razu pokaże mi drzwi.
Kurczę, jednak się starzeję, przeczytałam Twój post jeszcze raz i wynikło z niego, że zamieniłabyś umowę- zlecenie na umowę-zlecenie, to nie, dobrze zrobiłaś!

Już za późno, bo patrzę, że już się zdecydowałaś, ale dodam od siebie , że po prostu wypięłabym się na firmę, która zatrudnia mnie na umowę-zlecenie i wymaga, żebym została w niej dłużej, niż chcę. W nowej firmie pewnie mogłabyś się dogadać w kwestii urlopu, gdybyś od razu powiedziała, ze masz już wykupione wczasy wtedy i wtedy, to pewnie nie robiliby problemów. Jestem człowiekiem, który nie lubi ryzyka, wiec rezygnowałabym z pracy wtedy, kiedy miałabym coś nowego (no chyba, ze zostałabym zwolniona, to inna sprawa). Nie masz gwarancji, ze znajdziesz pracę we wrześniu, ale z drugiej strony nie ma tez pewności, ze jej nie znajdziesz Tak czy inaczej gratuluję podjęcia decyzji i zazdroszczę wczasów ! Nasza podróż poślubna nie doszła do skutku i do dziś nie mogę odżałować.
A jeśli nie odmieni ich serca,
To niech im skręci kostkę,
Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie"

Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków")

Edytowane przez Charlotta83
Czas edycji: 2014-05-24 o 10:44
Charlotta83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-24, 10:41   #3243
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Charlotta83 Pokaż wiadomość
Nie to, że się wtrącam, ale ja uważam, że wszystko się da, trzeba tylko chcieć. Większość rzeczy na tym świecie jest możliwa do zrobienia. Ja też byłam beznadziejna z matmy, po prostu żyję w świecie liter, a nie cyfr i też mam problemy z liczeniem w pamięci, bardzo łatwo mnie oszukać w sklepie, nie wiem z czego to wynika, coś mi tam w mózgu nie łączy chyba Co prawda zdawałam starą maturę, ale myślę, że nową na poziomie podstawowym zdałabym bez problemu i nie znam nikogo, kto by jej nie zdał. Byłam też nogą z historii (znowu te cyfry oraz fizy i chemii, ale chodziłam na korki i jakoś na tę tróję wyciągnęłam. A co do trudnej sytuacji życiowej, niedługo przed maturą moi rodzice wylądowali w szpitalu, z czego mama miała poważną operację i bardzo się o nią martwiłam a ja zostałam sama z młodszą sio siostrą, dodam jeszcze, ze rodzice byli tuż przed rozwodem, większą część mojego wolnego czasu spędzałam na Policji albo w sądach składając różnego rodzaju zeznania, musiałam wspierać mamę, a tu na głowie matura i egzaminy wstępne na studia. Więcej opisywać nie będę, ale uwierz mi, moje życie do 18go roku to była masakra. Tak więc trudna sytuacja życiowa nie jest usprawiedliwieniem, to wszystko jest już za Tobą, więc trzeba spiąć dupkę i zacząć działać. Nie każdy musi mieć skończone studia (szczerze mówiąc, fryzjerka czy kosmetyczka po technikum zarabia więcej niż ja- wielki mgr i gdybym miała dziś wybór to poszłabym po maturze zrobić technika usług fryzjerskich lub kosmetycznych, ale noszę się z tym zamiarem, ale uważam, ze matura to niezbędne minimum. Uff, ale się rozpisałam, ale naprawdę smutno mi, jak czytam Twoje posty. Jesteś młoda i wszystko jeszcze przed Tobą, działać można zacząć zawsze!
Widzisz ja mam zaległości w matmie od 5 klasy podstawówki, wątpię czy dam radę to nadrobić, a nawet jesli musiałabym się zwolnić z pracy i łożyć kasę na korki, a i tak nie wiem czy by mi to weszło do głowy zważając na traumę jaką mi zgotowała nauczycielka. Uwierzcie ja miałam dośc szkoły po tym co się tam wyprawiało, a ja jako dziecko nie miałam na to wpływu i nie moglam się obronić. Zresztą koniec tematu bo wciąż jest on dla mnie traumatyczny..
o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-24, 10:49   #3244
Charlotta83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
Widzisz ja mam zaległości w matmie od 5 klasy podstawówki, wątpię czy dam radę to nadrobić, a nawet jesli musiałabym się zwolnić z pracy i łożyć kasę na korki, a i tak nie wiem czy by mi to weszło do głowy zważając na traumę jaką mi zgotowała nauczycielka. Uwierzcie ja miałam dośc szkoły po tym co się tam wyprawiało, a ja jako dziecko nie miałam na to wpływu i nie mogłam się obronić. Zresztą koniec tematu bo wciąż jest on dla mnie traumatyczny..
Ależ ja miałam tak samo, jak mi nauczycielka w podstawówce powiedziała, że nie umiem logicznie myśleć i ja w to uwierzyłam. Teraz już wiem, ze po prostu była na mnie złą, bo przygotowywałam się do olimpiady z polskiego i nie miałam już tyle czasu na matematykę. A wcześniej chodziłam nawet na kółko matematyczne, by byłam dobra. Od tego momentu jakby mi się wszystkie klapki w mózgu zamknęły na cyferki i zawsze będę tę kobietę o to winić. Ale zostawmy matmę, nie możesz np zrobić np technika-masażysty? Miałabyś w ręku konkretny fach i tam chyba nie ma matmy, mogłabyś kiedyś otworzyć własny gabinet, nikt Ci nie będzie zaglądał w świadectwo maturalne, technik usług kosmetycznych, fryzjerskich?

Stary 2014-05-24, 10:49   #3245
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

kiedyś napisałam, że pracowałam za granica (saksy) codziennie mam po kilka wiadomości z prośba o namiary na ta robotę. Pytanie o to w maju to tak jakby teraz zgłosić się do odśnieżania. Każda kolejna taka wiadomość mnie coraz bardziej denerwuje.

Cytat:
Ja tak obserwuję ludzi, którzy robią zakupy w sklepie w którym pracuję i tak się zastanawiam skąd ludzie mają kasę..
Tez się zastanawiam, bo u ns przecież taka bieda.

Cytat:
Na cały czyli mam 1600zł, z tego płacę rachunek za tel i net 200zł,
Napisze jak na forum oszczędzamy : Strasznie dużo jak na telefon i internet.

Cytat:
No taak, żeby się ubrać (nie w lumpie) i żyć normalnie czyli jeść zdrowo i do tego korzystać z życia, gdzieś wyjechać raz na jakiś czas i na weekend czy na wakacje to starcza?

Dla mnie normalny standard życia, to jeśli mogę sobie pozwolić z pensji na ubrania, kosmetyki, jakiś weekendowy wyjazd, rozrywki, paliwo, dobre jedzenie, jeśli mogę też zadbać o siebie, fryzjer raz na jakiś czas, w razie potrzeby kosmetyczka i manicure.

Nie mogę uwierzyć, że ktoś mówi, ze mu 1600zł spoko wystarcza.

Byłam w Londynie i tam sprzedawca za pół dniówki sobie kupuje tusz Diora a nie Maybelline, w dodatku wszystkie ekspedientki są zadbane (nawet te pracujące na kasie w markecie), ładnie ubrane, zadbane włosy, makijaż i zrobione paznokcie hybryda albo tipsy.

Pensja minimalna u nas powinna wynosić 2k i tyle.
Zgadzam się z tobą, minimum 2 tys.

Ale weź pod uwagę to, że tego sprzedawcy w Londynie nie stać na wynajęcie samodzielnego mieszkania. No ale już w mniejszym mieście w UK można żyć jak król

Cytat:
Mam 25 lat i przyszłości przed sobą nie widzę żadnej, jedynie całe życie za 1500 a co będzie jak się zestarzeję, zostanie mi kasa w kerfie albo latanie z mopem
Ja mam 27 i chcę założyć już rodzinę, tylko k. za co? Najlepsza przyszłośc jaka mnie czeka to bycie urzędnikiem za 1200- 1500.
U nas nie chcą na kasę ani na sprzątaczkę po studiach

Cytat:
Napisane przez ckin2u Pokaż wiadomość
masz, mozesz sie spiac i zdac technika farmacji albo isc na inny kierunek
Ta i z technikiem farmacji będzie zarabiać 3 tysie tak?
U mnie pozamykano sporo aptek, i mgr farmacji szukają roboty.

Cytat:
Moim zdaniem to jak ktos zyje zalezy tez od tego jak potrafi gospodarowac wydatkami. Mam znajomych, ktorzy zarabiaja po 2500 - 3000 na osobe i narzekaja, ze nie maja na kosmetyczke... A np zamiast rozejrzec sie za lozkiem, poszukac i wybrac w rozsadnej cenie ida i kupuja w pierszym lepszym sklepie za 1500
No ale za 1500 czy 1600 to raczej nie porządzisz. To jest na podstawowe życie, a jeszcze trzeba coś na starość odłożyć, żeby nie zebrać i nie szperać po śmietnikach. Ok można mówić że ktoś kto ma 3tysie/os trwoni kasę i nie ma źle. ale 1600 to jest jednak za mało.

Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Czas edycji: 2014-05-24 o 10:51
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-24, 10:51   #3246
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
Ależ ja miałam tak samo, jak mi nauczycielka w podstawówce powiedziała, że nie umiem logicznie myśleć i ja w to uwierzyłam. Teraz już wiem, ze po prostu była na mnie złą, bo przygotowywałam się do olimpiady z polskiego i nie miałam już tyle czasu na matematykę. A wcześniej chodziłam nawet na kółko matematyczne, by byłam dobra. Od tego momentu jakby mi się wszystkie klapki w mózgu zamknęły na cyferki i zawsze będę tę kobietę o to winić. Ale zostawmy matmę, nie możesz np zrobić np technika-masażysty? Miałabyś w ręku konkretny fach i tam chyba nie ma matmy, mogłabyś kiedyś otworzyć własny gabinet, nikt Ci nie będzie zaglądał w świadectwo maturalne, technik usług kosmetycznych, fryzjerskich?
Widzisz ja już się boję brać za cokolwiek, mam wrażenie, że nie mam talentu do niczego, parę lat temu zrobiłam kurs przedłużania paznokci-niestety nie wychodziło mi to, teraz ten technik farm, mnie dobił i straciłam wiarę w siebie.

Tacy ludzie nie powinni pracować z dziećmi... moja nauczycielka doprowadziła do tego, że nikt się do mnie nie odzywał i dokuczano mi to samo było w gimnazjum bo towarzystwo z podstawówki tez tam chodziło, praktycznie nie miałam znajomych i snułam się jak cień pod ścianami, do tego juz w gimnazjum pan wychowawca mówił rodzicom, żeby nie pozwalali się dzieciom ze mna zadawac bo jestem dziwna, więc wiesz..straszną mam traumę po dzień dzisiejszy..

Edytowane przez o_Khaleesi_o
Czas edycji: 2014-05-24 o 10:55
Stary 2014-05-24, 10:53   #3247
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kashmirka Pokaż wiadomość
no tak myślałam, chyba na Twoim miejscu zrobiłabym tak samo i summa summarum może jednak sobie trochę polepszyłaś sytuację składając to wypowiedzenie skoro postanowili Cię zatrzymać, może będziesz miała chociaż lepszą atmosferę w pracy teraz
no oby powiedziałam po prostu, że jak dalej będzie tak jak było to odchodzę z dnia na dzień, bo pod mostem nie wyląduję jak będę bez pracy i robię to dla przyjemności a nie z musu. i faktycznie atmosfera inna, zobaczymy na jak długo

Cytat:
Kurczę, jednak się starzeję, przeczytałam Twój post jeszcze raz i wynikło z niego, że zamieniłabyś umowę- zlecenie na umowę-zlecenie, to nie, dobrze zrobiłaś!

Już za późno, bo patrzę, że już się zdecydowałaś, ale dodam od siebie , że po prostu wypięłabym się na firmę, która zatrudnia mnie na umowę-zlecenie i wymaga, żebym została w niej dłużej, niż chcę. W nowej firmie pewnie mogłabyś się dogadać w kwestii urlopu, gdybyś od razu powiedziała, ze masz już wykupione wczasy wtedy i wtedy, to pewnie nie robiliby problemów. Jestem człowiekiem, który nie lubi ryzyka, wiec rezygnowałabym z pracy wtedy, kiedy miałabym coś nowego (no chyba, ze zostałabym zwolniona, to inna sprawa). Nie masz gwarancji, ze znajdziesz pracę we wrześniu, ale z drugiej strony nie ma tez pewności, ze jej nie znajdziesz Tak czy inaczej gratuluję podjęcia decyzji i zazdroszczę wczasów ! Nasza podróż poślubna nie doszła do skutku i do dziś nie mogę odżałować.
oni nie wymagali, umowa zlecenie ma to do siebie, że mogę ją zakończyć kiedy chcę więc niczym by mnie nie zatrzymali. ale mam bardzo dobry kontakt z kierowniczką, w sumie się z nią widzę 4 razy w miesiącu, bo ona jest w filii krakowskiej, ale supr z niej babeczka i nie chciałam jej tak zostawiać bez pracownika z dnia na dzień, bo miałaby z tym trochę kłopotu. takie ludzkie podejście myślę
no a w nowej pracy sierpień - październik nie byłoby szans na jakiekolwiek wolne, bo taka branża po prostu i to rozumiem. ten urlop sierpniowy ustalałam już w styczniu w obecnej pracy. o ile teraz jestem w biurze i siedzę sobie z wami na wizażu, bo wszystko już porobione, tak właśnie w tych miesiącach nie wiadomo za co się złapać
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-24, 10:53   #3248
Taszanta
Zakorzenienie

Cytat:
bardzo ogólnie napisałaś, podaj proszę nazwę biura, z jakiego miasta lecicie (tu też są duże różnice w cenie) nazwę hotelu, czy all inclusive czy nie to pogadamy

my też mieliśmy do wyboru ten sam rejon, też hotel niby 4 gwiazdki i w cenie tygodnia tam moglibyśmy mieć nawet 11 dni, ale jak zaczęłam czytać opinie o hotelu, jak zobaczyłam plażę to myślałam, że padnę

wiesz jak ktoś się uprze to i za 1000zł może lecieć ale dla mnie są pewne standardy i wolę zapłacić więcej ale mieć komfort pobytu a nie jechać żeby jechać po najniższej cenie

mało tego z tego co obserwuję to zazwyczaj hoteli które nas interesowały nie było już w opcji lasta bo zostały wykupione dużo wcześniej, a np. teraz na 3 tygodnie przed wylotem nasza wycieczka kosztuje 800zł więcej niż my płaciliśmy więc tak, uważam że ten first nam się opłacił

po prostu uwielbiam jak ktoś tak wpada, rzuca ogólnikowe hasła i wygłasza opinie, że takie oferty trzeba omijać szerokim łukiem nie znając sytuacji

No chyba mnie nie zrozumialas, nie chodzi mi o porownywanie szczegolow ale o sens samej opcji ¨first minute¨, bo stwierdzam ze to zwykle naciaganie i obiecywanie gruszek na wierzbie. Nigdy z tego nie korzystalam wiec z ciekawoscia przeczytalam jakie to ¨atrakcyjne¨. Akurat jestem na biezaco z cenami, i skoro my za hotel ****z miedzynarodowym biurem, all inclusive przy plazy placimy kupujac teraz niecale 1600 to nie wiem co przy obecnych niskich cenach mielibysmy za cene 2100 za osobe, pewnie zlote klamki i wodotryski. A za 2900 to juz az sie boje myslec, nawet nie widzialam takich ofert w wyszukiwarce No oczywiscie mozna sie uprzec i znalezc wyjazd do Turcji za 10 000 od osoby ale to chyba nie temat do dyskusji na forum ¨ oszczedzanie ¨.

Edytowane przez Taszanta
Czas edycji: 2014-05-24 o 10:55
Taszanta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-24, 10:55   #3249
ckin2u
Zakorzenienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4658969 8]kiedyś napisałam, że pracowałam za granica (saksy) codziennie mam po kilka wiadomości z prośba o namiary na ta robotę. Pytanie o to w maju to tak jakby teraz zgłosić się do odśnieżania. Każda kolejna taka wiadomość mnie coraz bardziej denerwuje.

Tez się zastanawiam, bo u ns przecież taka bieda.

Napisze jak na forum oszczędzamy : Strasznie dużo jak na telefon i internet.

Zgadzam się z tobą, minimum 2 tys.

Ale weź pod uwagę to, że tego sprzedawcy w Londynie nie stać na wynajęcie samodzielnego mieszkania. No ale już w mniejszym mieście w UK można żyć jak król

Ja mam 27 i chcę założyć już rodzinę, tylko k. za co? Najlepsza przyszłośc jaka mnie czeka to bycie urzędnikiem za 1200- 1500.
U nas nie chcą na kasę ani na sprzątaczkę po studiach

Ta i z technikiem farmacji będzie zarabiać 3 tysie tak?
U mnie pozamykano sporo aptek, i mgr farmacji szukają roboty.

No ale za 1500 czy 1600 to raczej nie porządzisz. To jest na podstawowe życie, a jeszcze trzeba coś na starość odłożyć, żeby nie zebrać i nie szperać po śmietnikach. Ok można mówić że ktoś kto ma 3tysie/os trwoni kasę i nie ma źle. ale 1600 to jest jednak za mało.[/QUOTE]

Nie powiedzialam, ze bedzie zarabiac 3 tys. Napisala, ze jest za pozno juz na jakies zmiany, wiec zaznaczylam, ze nie jest
Mozna narzekac, albo wziac sie za cos. W tym przypadku zrobic mature, albo skonczyc technika, mozna tez wyjechac za granice.

1600 nie jest duzo, ale jak na polskie realia i dla osoby bez matury uwazam ze to i tak ok zarobki.
ckin2u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-24, 10:57   #3250
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Taszanta Pokaż wiadomość
No chyba mnie nie zrozumialas, nie chodzi mi o porownywanie szczegolow ale o sens samej opcji ¨first minute¨, bo stwierdzam ze to zwykle naciaganie i obiecywanie gruszek na wierzbie. Nigdy z tego nie korzystalam wiec z ciekawoscia przeczytalam jakie to ¨atrakcyjne¨. Akurat jestem na biezaco z cenami, i skoro my za hotel ****z miedzynarodowym biurem, all inclusive przy plazy placimy kupujac teraz niecale 1600 to nie wiem co przy obecnych niskich cenach mielibysmy za cene 2100 za osobe, pewnie zlote klamki i wodotryski. A za 2900 to juz az sie boje myslec, nawet nie widzialam takich ofert w wyswukiwarce No oczywiscie mozna sie uprzec i znalezc wyjazd do Turcji za 10 000 od osoby ale to chyba nie temat do dyskusji na forum ¨ oszczedzanie ¨.
no ale obiecują to co jest w ofercie i to się właśnie dostaje
no i lasty są z dnia na dzień, a ludzie pracują i mają urlopy w określonym czasie. jak się nie wykupi w opcji first minute to nie ma gwarancji że się pojedzie tam gdzie się chce i kiedy się chce.
Stary 2014-05-24, 11:00   #3251
201604250957
Konto usunięte

Cytat:
No chyba mnie nie zrozumialas, nie chodzi mi o porownywanie szczegolow ale o sens samej opcji ¨first minute¨, bo stwierdzam ze to zwykle naciaganie i obiecywanie gruszek na wierzbie. Nigdy z tego nie korzystalam wiec z ciekawoscia przeczytalam jakie to ¨atrakcyjne¨. Akurat jestem na biezaco z cenami, i skoro my za hotel ****z miedzynarodowym biurem, all inclusive przy plazy placimy kupujac teraz niecale 1600 to nie wiem co przy obecnych niskich cenach mielibysmy za cene 2100 za osobe, pewnie zlote klamki i wodotryski. A za 2900 to juz az sie boje myslec, nawet nie widzialam takich ofert w wyswukiwarce No oczywiscie mozna sie uprzec i znalezc wyjazd do Turcji za 10 000 od osoby ale to chyba nie temat do dyskusji na forum ¨ oszczedzanie ¨.
ok, to ja tylko przypomnę że my zapłaciliśmy za 2 osoby 4000zł więc po 400zł więcej niż Wy na osobę, ale były też w opcji first minute ofery po 1200 czy 1500 za osobę więc jak ktoś chciałby taniej to też znajdzie ja nikogo do tego nie namawiam, u nas się to sprawdziło bo tak jak pisałam mamy takie a nie inne posady gdzie urlop i tak musimy rezerwować z wyprzedzeniem a mi się dużo łatwiej oszczędza jak mam realny cel.

nie napisałaś jeszcze z jakiego miasta lecicie, np. nasza wycieczka z Bydgoszczy czy Katowic była o 200zł/ os tańsza więc to też ma znaczenie.

Nie wiem po co w ogóle ta dyskusja skoro sama stwierdziłaś że nigdy z first minute nie korzystałaś więc chyba średnio możesz się wypowiedzieć na temat cen w tej opcji. To że my akurat wybraliśmy opcję 2000zł/os nie znaczy że nie było niższych cen.

Nie ma to jak rzucić ogólniki, zjechać czyjś wybór i zrobić siebie taką wow, zaradną i oszczędną. Dla mnie EOT.
201604250957 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-24, 11:01   #3252
ParoleParole
Zakorzenienie

Cytat:
Widzisz ja mam zaległości w matmie od 5 klasy podstawówki, wątpię czy dam radę to nadrobić, a nawet jesli musiałabym się zwolnić z pracy i łożyć kasę na korki, a i tak nie wiem czy by mi to weszło do głowy zważając na traumę jaką mi zgotowała nauczycielka. Uwierzcie ja miałam dośc szkoły po tym co się tam wyprawiało, a ja jako dziecko nie miałam na to wpływu i nie moglam się obronić. Zresztą koniec tematu bo wciąż jest on dla mnie traumatyczny..
Każda wymówka jest dobra.

Stary 2014-05-24, 11:06   #3253
Charlotta83
Rozeznanie

[QUOTE=o_Khaleesi_o;465897 22]Widzisz ja już się boję brać za cokolwiek, mam wrażenie, że nie mam talentu do niczego, parę lat temu zrobiłam kurs przedłużania paznokci-niestety nie wychodziło mi to, teraz ten technik farm, mnie dobił i straciłam wiarę w siebie.

Posłuchaj, sytuacja jest prosta: albo żyjesz tak jak teraz, ale widzę, ze na takie życie się nie godzisz i dobrze albo zaczynasz robić coś z życiem bez gwarancji, że się uda, ale nie masz tez gwarancji, ze się nie uda, wiec co masz do stracenia??? Jesteś już dorosła, Twoi nauczyciele mogą Ci nagwizdać i nie mają nad Tobą już żadnej władzy. Nie każdy ma talent do wszystkiego, ale wierzę, ze każdy do czegoś ma i co Ci szkodzi szukać dalej? Ludzie z którymi się stykasz i będziesz stykać nie mają pojęcia o tym co było, nikt Cię przez ten pryzmat oceniać nie będzie, wiec kolejny raz zapytam: co Ci szkodzi??? Poszukaj w swoim mieście np. kursów unijnych, ja np zdobyłam zupełnie za darmo certyfikat TELC z angielskiego i Zarządzania Zasobami Ludzkimi. Z tego co pamiętam mieszkasz w domu z rodzicami (?), masz więc mniej wydatków związanych z utrzymaniem. Spróbuj odkłądać jakąś małą kwotę i zapisać się na jakiegoś technika, lada chwila będą pewnie nabory, a te paznokcie doskonal, to też dobra fucha, rób mamie, koleżankom, zobaczysz, ze dojdziesz do wprawy. Idzie lato, świeci słońce, w taki czas człowiek myśli jakoś optymistyczniej, może to dobry czas na zmiany? Zostaw tą matmę i zajmij się czymś innym.

Stary 2014-05-24, 11:11   #3254
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ParoleParole Pokaż wiadomość
Każda wymówka jest dobra.

Jasne Łatwo mówić ..

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

[QUOTE=Charlotta83;4658987 4]
Cytat:
Widzisz ja już się boję brać za cokolwiek, mam wrażenie, że nie mam talentu do niczego, parę lat temu zrobiłam kurs przedłużania paznokci-niestety nie wychodziło mi to, teraz ten technik farm, mnie dobił i straciłam wiarę w siebie.

Posłuchaj, sytuacja jest prosta: albo żyjesz tak jak teraz, ale widzę, ze na takie życie się nie godzisz i dobrze albo zaczynasz robić coś z życiem bez gwarancji, że się uda, ale nie masz tez gwarancji, ze się nie uda, wiec co masz do stracenia??? Jesteś już dorosła, Twoi nauczyciele mogą Ci nagwizdać i nie mają nad Tobą już żadnej władzy. Nie każdy ma talent do wszystkiego, ale wierzę, ze każdy do czegoś ma i co Ci szkodzi szukać dalej? Ludzie z którymi się stykasz i będziesz stykać nie mają pojęcia o tym co było, nikt Cię przez ten pryzmat oceniać nie będzie, wiec kolejny raz zapytam: co Ci szkodzi??? Poszukaj w swoim mieście np. kursów unijnych, ja np zdobyłam zupełnie za darmo certyfikat TELC z angielskiego i Zarządzania Zasobami Ludzkimi. Z tego co pamiętam mieszkasz w domu z rodzicami (?), masz więc mniej wydatków związanych z utrzymaniem. Spróbuj odkłądać jakąś małą kwotę i zapisać się na jakiegoś technika, lada chwila będą pewnie nabory, a te paznokcie doskonal, to też dobra fucha, rób mamie, koleżankom, zobaczysz, ze dojdziesz do wprawy. Idzie lato, świeci słońce, w taki czas człowiek myśli jakoś optymistyczniej, może to dobry czas na zmiany? Zostaw tą matmę i zajmij się czymś innym.
Dzięki za słowa otuchy Myślę cały czas nad czymś co mogłabym zrobić, nie ma co wracać do przeszłości, pewnych rzeczy nie przeskoczę, muszę się wziąć w garść ale nie łatwo mi jest ja mam słabe poczucie własnej wartości i to mnie blokuje. Muszę próbować i tyle nic innego mi nie pozostaje
Stary 2014-05-24, 11:14   #3255
ParoleParole
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne Łatwo mówić ..
Każdy Twoj post to narzekanie na to w jakim beznadziejnym świecie żyjesz. to może pora spiąć się i brać do roboty.
Ze szkół policealnych są też zaoczne. Pogodziłabys z pracą. (Ja dwa lata godzę dwie mgr, szkołe policealna i prace).
Wiem, źe czasami człowiek ma dość, ale samym marudzeniem nic się nie zmieni.

Stary 2014-05-24, 11:17   #3256
Konto usunięte

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

Cytat:
Tak sobie myślę, że nie wiem jak bardzo musiałabym się postarać w danym miesiącu, żeby mi zabrakło z 1600zł

Jak wynajmujesz pokój albo mieszkasz z rodzicami to ci nie zbraknie. ale jak starasz się żyć normalnie i samodzielnie to się nie da.
Stary 2014-05-24, 11:19   #3257
Charlotta83
Rozeznanie

[QUOTE=o_Khaleesi_o;465899 00]Jasne Łatwo mówić ..

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Cytat:

Dzięki za słowa otuchy Myślę cały czas nad czymś co mogłabym zrobić, nie ma co wracać do przeszłości, pewnych rzeczy nie przeskoczę, muszę się wziąć w garść ale nie łatwo mi jest ja mam słabe poczucie własnej wartości i to mnie blokuje. Muszę próbować i tyle nic innego mi nie pozostaje
Dla wszystkich martwiących się i uważających, ze się nie da polecam książkę "Jak przestać się martwić i zacząć żyć". Czytając ją co chwila klepałam się w czoło, bo opisane tam schematy destrukcyjnego myślenia powielałam nawet nie zdając sobie z nich sprawy. Książka naprawdę otwiera oczy
O, i to jest dobre podejście, moje poczucie własnej wartości to też nie Himalaje, ale jest ok i dalej pracuję nad tym Tak czy inaczej życia nikt za Ciebie nie przeżyje i kombinuj tak, żeby nie było Ci w nim niewygodnie i nieszczęśliwie Ludzi mających podobne jak Ty doświadczenia jest więcej (choćby ja , to chyba pocieszające, nie?

Edytowane przez Charlotta83
Czas edycji: 2014-05-24 o 11:23
Stary 2014-05-24, 11:21   #3258
ParoleParole
Zakorzenienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4659001 0]Jak wynajmujesz pokój albo mieszkasz z rodzicami to ci nie zbraknie. ale jak starasz się żyć normalnie i samodzielnie to się nie da.[/QUOTE]

Nie mieszkam z rodzicami. Wynajmuje mieszkanie z przyjaciółka. Całe studia prawie utrzymywałam się sama. Miałam mniej kasy niż powyższa kwota i jakoś nie zauważyłam urazu w swoim źyciu. Nigdy też sobie nie źałowałam specjalnie niczego.

Stary 2014-05-24, 11:26   #3259
Charlotta83
Rozeznanie

Ok laski, taka ładna pogoda, idę się ogarnąć i lecę na spacer i lumpy, może coś upoluję, wypłata już w piątek

Stary 2014-05-24, 11:29   #3260
ckin2u
Zakorzenienie

Cytat:
Ok laski, taka ładna pogoda, idę się ogarnąć i lecę na spacer i lumpy, może coś upoluję, wypłata już w piątek
Zazdroszcze tez chce na zakupy
Stary 2014-05-24, 11:33   #3261
ParoleParole
Zakorzenienie

Ja sobie w niedzielę pójdę na zakupy. Spodni potrzebuję eh. . .

Stary 2014-05-24, 11:36   #3262
Konto usunięte

Cytat:
Nie mieszkam z rodzicami. Wynajmuje mieszkanie z przyjaciółka. Całe studia prawie utrzymywałam się sama. Miałam mniej kasy niż powyższa kwota i jakoś nie zauważyłam urazu w swoim źyciu. Nigdy też sobie nie źałowałam specjalnie niczego.

może tobie odpowiada, ale ja chciałabym żyć godnie (bez sublokatorów) nie martwić się o przyszłość i prace i móc założyć rodzinę. Za 1600 i w takim kraju jak Polska gdzie pracownik jest śmieciem się nie da.
Stary 2014-05-24, 11:39   #3263
ckin2u
Zakorzenienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4659020 9]może tobie odpowiada, ale ja chciałabym żyć godnie (bez sublokatorów) nie martwić się o przyszłość i prace i móc założyć rodzinę. Za 1600 i w takim kraju jak Polska gdzie pracownik jest śmieciem się nie da.[/QUOTE]

takie realia Polska szybko nie pozwoli na godne zycie przecietnemu czlowiekowi
Stary 2014-05-24, 11:45   #3264
Konto usunięte

Cytat:
takie realia Polska szybko nie pozwoli na godne zycie przecietnemu czlowiekowi
Zgadzam się niestety.
No ale wiadomo "trzeba było się uczyć i doskonalić a nie teraz narzekać że się nie ma kaski, zostać lekarzem albo prawnikiem". Bo sprzedawca czy sprzataczka nie ma prawa godnie żyć.
Stary 2014-05-24, 11:49   #3265
Taszanta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
no ale obiecują to co jest w ofercie i to się właśnie dostaje
no i lasty są z dnia na dzień, a ludzie pracują i mają urlopy w określonym czasie. jak się nie wykupi w opcji first minute to nie ma gwarancji że się pojedzie tam gdzie się chce i kiedy się chce.
Chodzilo mi o to ze cena powinna byc realistyczna, dostosowana do rynku. Tego nie mozna stwierdzic pol roku wczesniej wiec kupujacy liczy na to ze cena bedzie nizsza niz jakby sie kupowalo przed wyjazdem, ale co jesli ceny sa bardzo niskie tak jak teraz, wydaje mi sie ze biuro powinno brac za to odpowiedzialnosc i refundowac czy cos.....
Aha, i ja nie pisze o last minute, my tez musielismy kupic na dany termin z wyprzedzeniem, pewnie cena za podobny na last minute bedzie jeszcze nizsza

Cytat:
ok, to ja tylko przypomnę że my zapłaciliśmy za 2 osoby 4000zł więc po 400zł więcej niż Wy na osobę, ale były też w opcji first minute ofery po 1200 czy 1500 za osobę więc jak ktoś chciałby taniej to też znajdzie ja nikogo do tego nie namawiam, u nas się to sprawdziło bo tak jak pisałam mamy takie a nie inne posady gdzie urlop i tak musimy rezerwować z wyprzedzeniem a mi się dużo łatwiej oszczędza jak mam realny cel.

nie napisałaś jeszcze z jakiego miasta lecicie, np. nasza wycieczka z Bydgoszczy czy Katowic była o 200zł/ os tańsza więc to też ma znaczenie.

Nie wiem po co w ogóle ta dyskusja skoro sama stwierdziłaś że nigdy z first minute nie korzystałaś więc chyba średnio możesz się wypowiedzieć na temat cen w tej opcji. To że my akurat wybraliśmy opcję 2000zł/os nie znaczy że nie było niższych cen.

Nie ma to jak rzucić ogólniki, zjechać czyjś wybór i zrobić siebie taką wow, zaradną i oszczędną. Dla mnie EOT.

No ale co z tego ze nie korzystalam skoro z twoich informacji wynika ze jak dla mnie to sie nie oplaca...no i to dokladnie napisalam, ja bym sie po prostu niezle wkurzyla jak bym sie zobowiazala pol roku wczesniej, utopila zaliczke a wyszla by mi cena porownywalna albo i wyzsza jak bym kupila to samo 6 miesiecy pozniej no ale to przeciez tylko moja opinia.

A napisalam to wszystko bo po prostu sie dziwie, ze ktos pisze na watku o oszczedzaniu ze ma na tania Turcje budzet 5000, ja bym sie za taka sume wybrala w jakis lepszy kierunek. I nie chodzi o to ze bierzemy najtansze oferty, duzo czasu spedzamy na szukaniu, porownywaniu itp. Co do lotniska to my wlasnie nie lecimy z najblizszego ale polozonego troche dalej bo cena byla nizsza tak jak piszesz i to o tyle ze wyszlo taniej doliczajac koszt zostawienia samochodu na parkingu na czas wyjazdu. Ale dla nas to zaden problem, jesli mozna zaoszczedzic

Stary 2014-05-24, 11:50   #3266
ckin2u
Zakorzenienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4659030 5]Zgadzam się niestety.
No ale wiadomo "trzeba było się uczyć i doskonalić a nie teraz narzekać że się nie ma kaski, zostać lekarzem albo prawnikiem". Bo sprzedawca czy sprzataczka nie ma prawa godnie żyć.[/QUOTE]

w Polsce nie, co jest chore bo praca jak praca ktos to musi robic - i nie powinien byc z tego powodu pozbawiony mozliwosci godnego zycia.

Edytowane przez ckin2u
Czas edycji: 2014-05-24 o 11:53
Stary 2014-05-24, 12:00   #3267
201604250957
Konto usunięte

Cytat:
Chodzilo mi o to ze cena powinna byc realistyczna, dostosowana do rynku. Tego nie mozna stwierdzic pol roku wczesniej wiec kupujacy liczy na to ze cena bedzie nizsza niz jakby sie kupowalo przed wyjazdem, ale co jesli ceny sa bardzo niskie tak jak teraz, wydaje mi sie ze biuro powinno brac za to odpowiedzialnosc i refundowac czy cos.....
Aha, i ja nie pisze o last minute, my tez musielismy kupic na dany termin z wyprzedzeniem, pewnie cena za podobny na last minute bedzie jeszcze nizsza

No ale co z tego ze nie korzystalam skoro z twoich informacji wynika ze jak dla mnie to sie nie oplaca...no i to dokladnie napisalam, ja bym sie po prostu niezle wkurzyla jak bym sie zobowiazala pol roku wczesniej, utopila zaliczke a wyszla by mi cena porownywalna albo i wyzsza jak bym kupila to samo 6 miesiecy pozniej no ale to przeciez tylko moja opinia.

A napisalam to wszystko bo po prostu sie dziwie, ze ktos pisze na watku o oszczedzaniu ze ma na tania Turcje budzet 5000, ja bym sie za taka sume wybrala w jakis lepszy kierunek. I nie chodzi o to ze bierzemy najtansze oferty, duzo czasu spedzamy na szukaniu, porownywaniu itp. Co do lotniska to my wlasnie nie lecimy z najblizszego ale polozonego troche dalej bo cena byla nizsza tak jak piszesz i to o tyle ze wyszlo taniej doliczajac koszt zostawienia samochodu na parkingu na czas wyjazdu. Ale dla nas to zaden problem, jesli mozna zaoszczedzic
przecież napisałam, że nasza wycieczka kosztuje aktualnie 800zł więcej więc nie wiem czego nie rozumiesz? szukasz problemu na siłę, a poza tym jeśli uważasz że nie ma różnicy między jednym 4* hotelem a drugim w tym samym miejscu to polecam chociaż poczytać opinie o hotelach na holidaycheck.

i w sumie co mnie to obchodzi, że Ty mając budżet 5000zł wybrałabyś inny kierunek? sorry ale to jest po prostu śmieszne, może zechciałabyś nam zaplanować wakacje?

aż się roześmiałam, widzę że serio nie masz co robić skoro próbujesz nawet innym ludziom wakacje planować żałuję, że w ogóle wdałam się w tą dyskusję z Tobą, szczególnie że Twoje argumenty są po prostu z tyłka wzięte

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ----------

aha i właśnie Tż mnie uświadomił, że w ramach opcji first minute mamy w umowie gwarancję najniższej ceny, jeśli cena by spadła biuro musi nam zwrócić tą różnicę
201604250957 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-24, 12:06   #3268
ckin2u
Zakorzenienie

nigdy nie zastanawialam sie nad opcja first ale w sumie brzmi kuszaco juz nie mowie o cenie bo to kwestia sporna, ale samo oczekiwanie na KONKRETNY termin jest fajne. z lastem jest tak, ze nic nie jest pewne, chyba ze ktos ma caly miesiac na wyjazd wtedy zapewne znajdzie sie cos fajnego
Ja w tamtym roku musialam sie wbic z dniem wyjazdu w 2 dni dni (niedziela, poniedzialek) i byla masakra.. w takiej sytuacji wolalabym miec firsta, obrnay wczesniej termin, kierunek
Stary 2014-05-24, 12:12   #3269
Taszanta
Zakorzenienie

Cytat:
przecież napisałam, że nasza wycieczka kosztuje aktualnie 800zł więcej więc nie wiem czego nie rozumiesz? szukasz problemu na siłę, a poza tym jeśli uważasz że nie ma różnicy między jednym 4* hotelem a drugim w tym samym miejscu to polecam chociaż poczytać opinie o hotelach na holidaycheck.

i w sumie co mnie to obchodzi, że Ty mając budżet 5000zł wybrałabyś inny kierunek? sorry ale to jest po prostu śmieszne, może zechciałabyś nam zaplanować wakacje?

aż się roześmiałam, widzę że serio nie masz co robić skoro próbujesz nawet innym ludziom wakacje planować żałuję, że w ogóle wdałam się w tą dyskusję z Tobą, szczególnie że Twoje argumenty są po prostu z tyłka wzięte

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ----------

aha i właśnie Tż mnie uświadomił, że w ramach opcji first minute mamy w umowie gwarancję najniższej ceny, jeśli cena by spadła biuro musi nam zwrócić tą różnicę
Wybacz, jestem tu nowa, wyrazilam swoja opinie bo myslalam ze to watek o tym jak mozna zaoszczedzic, a nie o tym jak leniwie przepuszczac pieniadze nie porownujac ofertz roznych biur podrozy dostpnych na rynku, z tego co piszesz jakie macie podejscie do zalatwiania wyjazdu itp to bym sie nie zdziwila ze my mamy ten sam hotel albo i lepszy

I apeluje o wyluzowanie bo widze ze sie strasznie przejelas a to tylko moja opinia a ta umowa to bym sie tak nie cieszyla, biuro pewnie zatrudnia dziesiatki prawnikow, ktorzy na pewno znajda jakies ¨ale¨ na wypadek gdyby ta sztucznie zawyzona cena miala spasc, a rozumiem ze chodzi o cene biura nie o ceny rynkowe

Stary 2014-05-24, 12:12   #3270
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
(...)
Aha, i ja nie pisze o last minute, my tez musielismy kupic na dany termin z wyprzedzeniem, pewnie cena za podobny na last minute bedzie jeszcze nizsza (..)
ludzie to by chcieli wszystko za darmo

ja płaciłam w lutym 3000zł/2os. hotel 5*, all in i takie tam. kupiliśmy praktycznie na dzień przed wyjazdem.
znajoma (dopiero na lotnisku się znalazłyśmy, nie planowaliśmy wyjazdu razem) zapłaciła o 1000zł więcej, rezerwowali jakoś 2 tygodnie przed wyjazdem. i jakoś nikt się nie bulwersował, że ktoś pije takie samo drinka ale jedna osoba zapłaciła za to X, a druga Y.
po prostu tak te wyjazdy i ceny wyglądają i jeśli ktoś się decyduje na wczasy pod palmą to powinien się z tym liczyć. a jak to tyle emocji wywołuje, to są też wczasy nad Bałtykiem - ceny w miarę stałe co roku.

edit: teraz widzę, że hotel w którym byliśmy ma na niektóre terminy cenę nawet 3700 za osobę, a Ty piszesz że nawet takich ofert nie widziałaś

Edytowane przez 201801191006
Czas edycji: 2014-05-24 o 12:15
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości