Panny Młode z Krakowa!!! - Strona 113 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-07, 16:59   #3361
moni3ka90
Przyczajenie

Dot.: Panny Młode z Krakowa!!!

dziekuje bardzo czy moze ktos jeszcze zna jakiegos DJ wodzireja który rozrusza wszystkich gosci weselnych nawet tych co wolą zespół muzyczny? To bardzo wazne bo mam o to mały problem z rodzina:P
moni3ka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 19:46   #3362
morellova
Raczkowanie

moni3ka90, my mamy Piotra Pławskiego z dj4u.pl, ale nasz ślub dopiero za 3 tygodnie, więc dopiero wtedy będę mogła o nim więcej napisać. Zdecydowaliśmy się na niego, bo ma dobre opinie w necie, poza tym jest b. sympatyczny, od razu złapaliśmy dobry kontakt i słuchał nas i tego jakie mamy oczekiwania. A oczekiwania mam spore, ponieważ mam podobny problem z rodziną co Ty, prawie każda ciotka i wujek sie skrzywił jak usłyszeli, że nie zespół będzie a dj i liczę, że po moim weselu zmienią swoje zdanie w tym temacie
Stary 2014-05-07, 20:14   #3363
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni3ka90 Pokaż wiadomość
Witajcie, własnie odkryłam to fantastyczne forum Nasz slub jest za rok w maju. Poszukuje bardzo dobrego dj wodzireja z Krakowa- może znacie kogos takiego?? Mam zarezerwany zespół muzyczny ale chyba zrezygnujemy z niego bo wolelibyśmy dj.
Zerknij jeszcze na ten wątek

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 21:29   #3364
PannaAgnieszka
Rozeznanie

Witam wieczorową porą- z zupełnie innej beczki
Czy któras z Was zna dobrą godną polecenia krawcową w Krakowie? taką, która przerobi, dorobi- a jak trzeba to uszyje?
PannaAgnieszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 11:11   #3365
moni3ka90
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez morellova Pokaż wiadomość
moni3ka90, my mamy Piotra Pławskiego z dj4u.pl, ale nasz ślub dopiero za 3 tygodnie, więc dopiero wtedy będę mogła o nim więcej napisać. Zdecydowaliśmy się na niego, bo ma dobre opinie w necie, poza tym jest b. sympatyczny, od razu złapaliśmy dobry kontakt i słuchał nas i tego jakie mamy oczekiwania. A oczekiwania mam spore, ponieważ mam podobny problem z rodziną co Ty, prawie każda ciotka i wujek sie skrzywił jak usłyszeli, że nie zespół będzie a dj i liczę, że po moim weselu zmienią swoje zdanie w tym temacie
czy moge liczyc ze dasz mi znac po Twoim slubie jak było i jakie opinie? byłabym wdzieczna barrrrdzo))
Stary 2014-05-09, 06:46   #3366
PannaAgnieszka
Rozeznanie

Cytat:
Ja też bardzo poproszę o relację już po, bo ten akurat DJ jest w kręgu moich zainteresowań;-)
Stary 2014-05-11, 15:00   #3367
morellova
Raczkowanie

Cześć dziewczyny

Kurczę, mam taki problem: zapisałam się do polecanej fryzjerki na fryzurę ślubną, niestety godzinę 8 miała już zajętą i powiedziała, że może mnie przyjąć na 10, bo 2 godziny schodzi jej na fryzurę.
I tak się zastanawiam. Po pierwsze: czy się wyrobię? Ona skończy mnie o 12, po 15 minutach będę w domu (na szczęście to blisko), świadkowa-makijażystka mówi że potrzebuje godzinę na makijaż, czyli będzie już koło 13:15, potem się ubrać, błogosławieństwo itd... A ślub jest o 14:30, czyli o 13:30 trzeba wyjść z domu i to najpóźniej. Wychodzi na to, że się nie wyrobię.
Powiedzcie mi, czy to naprawdę tyle trwa to układanie fryzury i makijaż? Co można robić z włosami przez 2 godziny, jak ja tylko chcę włosy umyć, wysuszyć i upiąć w koka? Makijaż przez godzinę? Ja na co dzień maluję się w 3-4 minuty, ja wiem że to specjalna okazja i ma być super, ale że aż godzinę?
A może jednak powinnam szukać innej fryzjerki na wcześniejszą porę?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-11, 15:14   #3368
exist_
Zakorzenienie

Ja mam bardzo długie włosy - ponad 60 cm i jest ich sporo, ostatnio fryzjerka upięła je w koka, trwało to 50 minut, przy czym nakręcała je dodatkowo na lokówkę. Z tego co pamiętam to najdłuższe upinanie moich włosów trwało 1,5 godziny - robienie przeplatanek na włosach. Tylko że ja włosy myłam sama w domu.
Makijaż może zejść godzina, moja makijażystka ślubna malowała mnie ostatnio na wesele, trwało to 40 minut ale bez tuszowania rzęs i doklejania kępek, bo miałam przedłużone 2:1.
Stary 2014-05-11, 19:10   #3369
PannaAgnieszka
Rozeznanie

Czy któras z Was robi wesele w podkrakowskim Krzemiencu?
Stary 2014-05-11, 21:20   #3370
moni3ka90
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Panny Młode z Krakowa!!!

[QUOTE=morellova;46349056]moni3ka90, my mamy Piotra Pławskiego z dj4u.pl, ale nasz ślub dopiero za 3 tygodnie, więc dopiero wtedy będę mogła o nim więcej napisać. Zdecydowaliśmy się na niego, bo ma dobre opinie w necie, poza tym jest b. sympatyczny, od razu złapaliśmy dobry kontakt i słuchał nas i tego jakie mamy oczekiwania. A oczekiwania mam spore, ponieważ mam podobny problem z rodziną co Ty, prawie każda ciotka i wujek sie skrzywił jak usłyszeli, że nie zespół będzie a dj i liczę, że po moim weselu zmienią swoje zdanie w tym temacie
Spotkałam sie dzisiaj z Piotrkiem i wydaje sie być ok
Stary 2014-05-12, 12:44   #3371
iliy
Raczkowanie

GG do iliy

[QUOTE=moni3ka90;46409945]
Cytat:
Spotkałam sie dzisiaj z Piotrkiem i wydaje sie być ok
Oby taki był, niestety moja przyjaciółka odradziła mi tego Pana ponieważ umawiała się z nim na spotkanie i cały czas "tak tak termin mam wolny proszę się nie martwić mam zapisany czeka na Państwa" gdy w końcu ustalili termin spotkania 2 dni przed napisał maila że niestety ten termin ma już zajęty- bez przepraszam ani pocałuj się w du...
kompletny brak profesjonalizmu oby okazało się inaczej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-14, 13:08   #3372
lilia8843
Raczkowanie

Cytat:
Cześć dziewczyny

Kurczę, mam taki problem: zapisałam się do polecanej fryzjerki na fryzurę ślubną, niestety godzinę 8 miała już zajętą i powiedziała, że może mnie przyjąć na 10, bo 2 godziny schodzi jej na fryzurę.
I tak się zastanawiam. Po pierwsze: czy się wyrobię? Ona skończy mnie o 12, po 15 minutach będę w domu (na szczęście to blisko), świadkowa-makijażystka mówi że potrzebuje godzinę na makijaż, czyli będzie już koło 13:15, potem się ubrać, błogosławieństwo itd... A ślub jest o 14:30, czyli o 13:30 trzeba wyjść z domu i to najpóźniej. Wychodzi na to, że się nie wyrobię.
Powiedzcie mi, czy to naprawdę tyle trwa to układanie fryzury i makijaż? Co można robić z włosami przez 2 godziny, jak ja tylko chcę włosy umyć, wysuszyć i upiąć w koka? Makijaż przez godzinę? Ja na co dzień maluję się w 3-4 minuty, ja wiem że to specjalna okazja i ma być super, ale że aż godzinę?
A może jednak powinnam szukać innej fryzjerki na wcześniejszą porę?
Jeśli chcesz profesjonalny makijaż mysle ze h to standardowy czas. Zawsze możesz się sama pomalować. Ale na pewno nie będzie tak trwały makijaż. A co fryzury myślę ze trochę dużo jak na koka 2h, możne fryzjerka chce mieć wrazie czego rezerwę czasu.
lilia8843 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 16:29   #3373
Dotka90
Zakorzenienie

2h to standardowy czas, ale zapytaj czy myjesz wlosy w domu rani, czy umyc dzien wczesniej itd.

15 minut n aubieranie i blogoslawienstwo itd to malo.

Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 09:11   #3374
sol11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monia503 Pokaż wiadomość
Dobrze mieć kogoś z polecenia,sprawdzonego.
3 tys. to bardzo przyjemna kwota
A pelener też planujecie ?W innym dniu czy tym samym jak niektórzy sobie robią?

Z Red przyworzą na miejsce tylko trzeba dopłacić a z Core nie płacisz za transport?

---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

Też słyszałam o Fotopracowni dobre opinie,długo wcześniej zamawiliście termin?

W dzisiejszej dobie Fb rzeczywiście powinno się uaktualniać wszystko,widziałam zdjęcia w studio,można zobaczyć je też na stronie
http://www.perfect-bride.pl
Mi się podoba jak potrafi uchwycić emocję a za kwestię techniczne zdecydował brat

---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ----------

Też mam tak samo,nieprzepadam za pozowaniem i bardzo ważne jest żeby fotograf rozkręcał wszystkich,mam nadzieje,że mojemu się to uda.
Jeśli jest tak jak inni mówią nie mam się o co martwić.

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

To prawda nie wszyscy chcą mieć film z wesela mimo,że są to inaczej uchwycone momenty z tego dnia niż na zdjęciach.
Przewinęło się nazwisko fotografa Łukasza Radzięta i ja go miałam na swoim ślubie-byłam zachwycona i mega zadowolona z efektów
Facet z powerem,którego potrzebowałam aby rozruszać moje sztywne towarzystwo!
Nie miałam żadnych zastrzeżeń(!) nie jak do mojej paskudnej muzyki....wrrr
sol11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 11:06   #3375
monia503
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Wiele z nich jest ciekawych, oryginalnych, tylko z tego co widziałam - sporo bardziej dla młodych dziewczyn o nienagannej figurze (wiele kiecek ledwo zakrywało mi pośladki, mnie już nie przystoją takie rzeczy ).
Ale za to jak któraś szuka odświętnej sukienki poprawinowej, to polecam zajrzeć. Jest kilka fajnych modeli.
Hej Cornflower_girl widziałam na ich stronie nową kolekcje i jakby mieli takie mniej wydziwiane kreacje i będę się wybierać,żeby coś może kupić.

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

Dziewczyny mój dzień już za mną!!!Relacja na Majowe Panny Młode.

Życzę pogody bo u mnie było paskudnie!
monia503 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-15, 15:57   #3376
VinVinara
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny Czy może któraś z Was była na weselu w Zajeździe Mogilskim?
Stary 2014-05-15, 16:54   #3377
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Dziewczyny dołączam do wątku mój ślub już za niecałe 2 miesiące a nie mam jeszcze fryzjerki - macie kogoś poleconego? chodzi mi o osobę, która zrobi mi ładne, naturalnie wyglądające fale, bez tony lakieru ale za to trwałe da się tak w ogóle?
Stary 2014-05-16, 12:30   #3378
PannaAgnieszka
Rozeznanie

A pytanie kolejne z serii poszukuje;-)

Ktoras z Was ma sprawdzona pania Zosie Kasie Ele, ktora piecze torty? ewentualnie pracownie cukierniczka, cukiernie, cokolwiek gdzie pieka torty?

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
Dziewczyny dołączam do wątku mój ślub już za niecałe 2 miesiące a nie mam jeszcze fryzjerki - macie kogoś poleconego? chodzi mi o osobę, która zrobi mi ładne, naturalnie wyglądające fale, bez tony lakieru ale za to trwałe da się tak w ogóle?
A masz swoje wlosy krecone czy proste? Ja mam swietnego fryzjera
Ale szczerze mowiac, to juz sie przekonalam, ze kazdy ma swoje preferencje- ja Ci moge polecic mojego na priv- i sobie idz i przetestuj
Stary 2014-05-16, 13:19   #3379
VinVinara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PannaAgnieszka Pokaż wiadomość

Ktoras z Was ma sprawdzona pania Zosie Kasie Ele, ktora piecze torty? ewentualnie pracownie cukierniczka, cukiernie, cokolwiek gdzie pieka torty?
Co prawda nie mam żadnych namiarów, ale dowiedz się na swojej sali czy możesz mieć ciasta/tort nie z cukierni. Na sali mojej znajomej był wymóg, że na wszystko muszą mieć faktury czy coś takiego... w razie jakby się sanepid doczepił

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-16, 16:55   #3380
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:

A masz swoje wlosy krecone czy proste? Ja mam swietnego fryzjera
Ale szczerze mowiac, to juz sie przekonalam, ze kazdy ma swoje preferencje- ja Ci moge polecic mojego na priv- i sobie idz i przetestuj
to poproszę namiar na priv. Włosy mam proste z lekką tendencją do falowania, coś jak w załączniku.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Billy-Reid-lekko-falowane-blond-wlosy_gallery_image.jpg (27,0 KB, 1 załadowań)
Stary 2014-05-17, 11:55   #3381
iliy
Raczkowanie

GG do iliy

Cytat:

Słyszałam że dobrą opinie ma cukiernia "Red" i sama się do nich przymierzałam ale wybrałam cukiernię "Cora" kilka tortów urodzinowych i ciast miałam od nich i smakowały oczywiście zapraszają na degustację i można posmakować
Stary 2014-05-24, 09:03   #3382
Lady_Kala
Rozeznanie

Witam dziewczyny, pozwalam sobie dołączyć. Nasz ślub za rok-dokładnie 6.06.2015r, ale jak wiadomo sporo rzeczy trzeba było zorganizować już wcześniej (swoją drogą trochę zwariowałam jak już w styczniu-czyli 1,5 roku przed planowaną datą sporo fotografów miała już pozajmowane terminy): mamy już salę, termin w kościele zaklepany (chcieliśmy późną godzinę, więc trzeba było szybko się przejść do księdza),fotografa, dja, mam też już makijażystkę i fryzjera ale to już zaklepane dlatego, że to poniekąd znajomi (chodzą do mnie na siłownię) a że oboje są po prostu rewelacyjni to od razu chciałam termin zaklepać.

Mam pytanie czy któraś się orientuje jak to jest w końcu z sukniami ślubnymi? Szczerze mówiąc planowałam tak z pół roku wcześniej się rozejrzeć-akurat listopad-grudzień powiedzmy ale słyszałam już kilka głosów od znajomych, że to zdecydowanie za późno i, że powinnam już szukać bo terminy w salonach na Filipa, Długiej takie są... Ale na litość boską-rok wcześniej?! Naprawdę takie są termiy?
Będę wdzięczna za info
ADOPT! SAVE A LIFE!
Life saved: 2 Milka Draka
Dwie syberian husky
Lady_Kala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-24, 09:25   #3383
Dotka90
Zakorzenienie

Pół roku wcześniej wystarczy
Ja zamawiałam swoją sukienkę 30.11 na ślub 6.09.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-05-24, 10:09   #3384
exist_
Zakorzenienie

Ja zamawiałam suknię w listopadzie na ślub w sierpniu, ale ja chciałam suknię z nowej kolekcji. Niedługo zaczną się wyprzedaże tegorocznych kolekcji, jeśli Ci zależy na tańszej (ale przykładowo wystawowej) sukni to warto się rozejrzeć
Stary 2014-05-24, 10:09   #3385
PannaAgnieszka
Rozeznanie

wydaje mi sie, ze pol roku wczesniej wystarczy- ale to pewnie tez zalezy od salonu

mnie krawcowa powiedziala, ze ona potrzebuje 3 miesiace na uszycie
Stary 2014-05-24, 10:10   #3386
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lady_Kala Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny, pozwalam sobie dołączyć. Nasz ślub za rok-dokładnie 6.06.2015r, ale jak wiadomo sporo rzeczy trzeba było zorganizować już wcześniej (swoją drogą trochę zwariowałam jak już w styczniu-czyli 1,5 roku przed planowaną datą sporo fotografów miała już pozajmowane terminy): mamy już salę, termin w kościele zaklepany (chcieliśmy późną godzinę, więc trzeba było szybko się przejść do księdza),fotografa, dja, mam też już makijażystkę i fryzjera ale to już zaklepane dlatego, że to poniekąd znajomi (chodzą do mnie na siłownię) a że oboje są po prostu rewelacyjni to od razu chciałam termin zaklepać.

Mam pytanie czy któraś się orientuje jak to jest w końcu z sukniami ślubnymi? Szczerze mówiąc planowałam tak z pół roku wcześniej się rozejrzeć-akurat listopad-grudzień powiedzmy ale słyszałam już kilka głosów od znajomych, że to zdecydowanie za późno i, że powinnam już szukać bo terminy w salonach na Filipa, Długiej takie są... Ale na litość boską-rok wcześniej?! Naprawdę takie są termiy?
Będę wdzięczna za info
wow dużo już masz załatwione ja mam ślub w lipcu i nie mam jeszcze fryzjerki umówionej

co do terminów to pół roku to według salonów minimalny termin na zamawianie sukni jak chodziłam na początku lutego się rozejrzeć (5 miesięcy przed ślubem) to słyszałam że już jest późno i trzeba by się szybko decydować...
Stary 2014-05-24, 13:46   #3387
Dotka90
Zakorzenienie

Wszystko zalezy czy salon sprowadza suknie z zagranicy czy szyja sami. W Żannet mi pani powiedziala, ze nawet w miesiac uszyja.

Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka
Stary 2014-05-24, 19:01   #3388
Lady_Kala
Rozeznanie

Dzięki dziewczyny za wszystkie informacje

Ale na później niż wrzesień chyba i tak nie chcę tego odkładać-już 2 razy śniło mi się, że przychodzi dzień ślubu a ja nie mam sukienki, za godzinę wszystko się zaczyna a ja szukam na szybko w szafie co by się od biedy nadało
Już nawet teściowa moja w zeszły weekend kupiła sukienkę.
Co ciekawe zawsze byłam osobą, która nie rozumiała tego całego szału ślubnego itd-nigdy nie miałam parcia na ślub, wesele jak z bajki, organizowanie wszystkiego w najdrobniejszych detalach a tu proszę-zaczęło dotyczyć mnie to i szał się włączył.

A jak to jest w ogóle z tymi sukniami ślubnymi bo nie do końca to ogarniam?-w każdym szyją sukienkę albo sprowadzają w danym rozmiarze i są w miedzy czasie te wszystkie przymiarki czy da się kupić już gotowa-w sensie, że wchodzę-przymierzam-pasuje mi i tego samego dnia wychodzę z kiecką?

Któraś z Was pytała o cukiernie-z tego co przegrzebałam wszystkie dostępne źródła nt małopolski to wszędzie wymieniane są 4 cukiernie:
1.) Cora-podobno bardzo dobre, ale ciężki kontakt z wlaścicielami-jakby co najmniej "łaskę" robili, że coś zrobią i pieniądze a to dostanę. Obsługa niemiła, mało kontaktowa, ale ponoć warto
2.) Cukiernia Adam Adamek-torty zachwalane, dodatkowo przepięknie wykonane. Małe dzieła sztuki Nas urzekają najbardziej i chyba tam będziemy się decydować na tort ale jest na to jeszcze czas
3.) Michalscy-znana i popularna sieciówka. Torty chwalone, również artystycznie wykonane
4.) Cukiernia Wilk-tradycyjne receptury, doskonałe, pozbawione sztuczności smaki. Znam dobrze, bo zawsze pojawiały się u mnie w domu-już od mojego dzieciństwa na różnych uroczystościach typu urodziny, komunie, rocznice. Podobno ciężko za to z wymyślnymi formami tortów
ADOPT! SAVE A LIFE!
Dwie syberian husky
Stary 2014-05-24, 20:00   #3389
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lady_Kala Pokaż wiadomość

A jak to jest w ogóle z tymi sukniami ślubnymi bo nie do końca to ogarniam?-w każdym szyją sukienkę albo sprowadzają w danym rozmiarze i są w miedzy czasie te wszystkie przymiarki czy da się kupić już gotowa-w sensie, że wchodzę-przymierzam-pasuje mi i tego samego dnia wychodzę z kiecką?
chyba takiej gotowej od ręki kupić się nie da ogólnie to zależy - albo sprowadzają sukienkę z zagranicy i dopasowują ją do Ciebie (jeśli w grę wchodzą markowe suknie np Cymbeline) albo szyją całkowicie od podstaw

ja aktualnie mam przeboje z poszukiwaniem tortu. Zamówiłam próbki tortów z Krakowskich Wypieków (wielu znajomych polecało, że przepyszne) - dla mnie paskudne . Później oszalałam na punkcie cukierni Red - niestety wszystkie torty są robione z użyciem żelatyny, której nie jemy Ostatnio umówiłam się na degustację tortów z Sowy i mam nadzieję, że to będzie to
Stary 2014-05-24, 20:28   #3390
Lady_Kala
Rozeznanie

W ogóle im więcej czytam o suknach to tymbardziej załamuję ręce.

Naprawdę są aż takie ceny? Czy opłaca się w ogóle wchodzić do salonów krakowskich mając do wydania ok 2000 na suknię.Tzn w tyle bym bardzo chciała się zmieścić.

Orientuje się ktoś może kiedy zaczynają się wyprzedaże w salonach? Jakie miesiące np itd? Koleżanka tak kupiła sukienkę w madonnie za 1700zł, przecenioną z 4500-nie pamiętam jednak jaki to był miesiąc.
Szyć nie chcę-widziałam tyle uszytych koszmarków, nie wyglądających ani trochę jak projekty, że nie mogłabym potem spać spokojnie...

Moje wielkie marzenie: Pronovias Benicarlo
model 2013
przepiękna, ten gorset wykończony łabędzimi piórami...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Pronovias Benicarlo.jpg (10,8 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Pronovias Benicarlo2.jpg (11,1 KB, 34 załadowań)
ADOPT! SAVE A LIFE!
Dwie syberian husky
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości