|
|
#61 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Co rodzice powinni zapewnić dziecku?
|
|
|
|
|
#62 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4666736 8]Przesadzasz.
Jak pracowałam na saksach w UK, to nastolatki przychodziły sobie dorabiać zrywając truskawki- marnie im to szło, ale pare groszy zawsze miały na swoje wydatki. Jak tak patrzę na młodzież w mojej wsi to widzę że mają dużo wolnego czasu na picie piwa na przystanku, śmiecenie, rzucanie petów, wybijanie okien i inną demolkę, kradzieże truskawek, czereśni i czego tam jeszcze się da. a jeden chłopaczek rozwozi ulotki z kauflandu i nie wygląda na nieszczęśliwego z tego powodu.[/QUOTE] [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4666754 2]a ja napisałam coś na twój temat [/QUOTE]Chodziło mi o to, że nie przesadzam i jakbyś poczytała wcześniej, to byś wiedziała jaką sytuację mam na myśli - czyli nauka do matury w liceum. I praca co najwyżej w wakacje, ale to dorosły ma ponad trzy tygodnie urlopu a dziecko ledwie od książek się oderwie to od razu go na dwa miechy do pracy fizycznej?
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
Co mają rodzice zapewnić?Hmmm...myślę ,że przede wszystkim:
1.Miłość 2.Spokój i bezpieczeństwo 3.Jedzenie i ubranie (nie chodzi tu, bynajmniej, o markowe rzeczy )4.Edukację 5.Rozwój zainteresowań Pomyłką jest dla mnie zapewnianie dzieciom ciągle najnowszych tabletów, ubrań od Armaniego itp.Trzeba zapewnić to co jest potrzebne-buty,kurtka na zimę itp.Powinno się również sprawiać dziecku przyjemność kupując od czasu do czasu coś wymarzonego:zabawka/ubranie/kosmetyk ,lub dając dziecku możliwość uzbierania funduszy na tę rzecz (oszczędzanie)-wszystko też zależy od wieku dziecka.Jeśli chodzi o pracę, to jestem na tak, pod warunkiem, że nie koliduje w żaden sposób z nauką lub nie zajmuje zbyt wiele czasu, a dziecko samo chce ją wykonywać i sprwia mu ona radość.Jestem na nie, jeśli wpływa negatywnie na inne sfery życia. Przychylam się raczej do tego, by dziecko, dopóki się uczy, a rodziców stać by je utrzymywać,nie przejmowalo się za bardzo zarabianiem Wiadomo, że są w rodzinie sytuacje podbramkowe, gdzie ta praca bardzo ratuje ,ale to inna bajka.Ja wiem, że i ja i mąż będziemy wspierać dzieci(nawet pełnoletnie) tak jak to tylko możliwe,w granicach rozsądku i zasobności portfela, nie stosując zasady:,,mam ,ale nie dam, bo tak"
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dlatego rodzic musi zapewnić korepetycje dziecku Nie ma co porównywać sytuacji dorosłego i dziecka. Bez przesady. I nikt też nie mówi że dziecko ma pracować przez 2 miechy w kamieniołomie 24h/dobe. Polska to kraj cywilizowany (przynajmniej teoretycznie). Uważam że dziecko może pracować ale nie musi. Oby tylko nie było dupa wołową zagłaskaną i rozpieszczoną przez rodziców. A nauka to nie jest nie wiadomo jaka harówa. Bo przedstawiasz to tak jakby uczniowie w liceum innego nie robili tylko 24 godziny na dobę kuli do matury. Bez przesady. Niektóre osoby powinny konczyć edukację właśnie na maturze i nie zaśmiecać uniwersytetów ![]() ------- Przypomniał mi się cytat z filmu "ja w twoim wieku nie jadłam"
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4666921 9]A no tak matura jest niebywale trudna bo dają teksty lektur oraz tablice matematyczne
Dlatego rodzic musi zapewnić korepetycje dziecku Nie ma co porównywać sytuacji dorosłego i dziecka. Bez przesady. I nikt też nie mówi że dziecko ma pracować przez 2 miechy w kamieniołomie 24h/dobe. Polska to kraj cywilizowany (przynajmniej teoretycznie). Uważam że dziecko może pracować ale nie musi. Oby tylko nie było dupa wołową zagłaskaną i rozpieszczoną przez rodziców. A nauka to nie jest nie wiadomo jaka harówa. Bo przedstawiasz to tak jakby uczniowie w liceum innego nie robili tylko 24 godziny na dobę kuli do matury. Bez przesady. Niektóre osoby powinny konczyć edukację właśnie na maturze i nie zaśmiecać uniwersytetów ![]() ------- Przypomniał mi się cytat z filmu "ja w twoim wieku nie jadłam" [/QUOTE]Wiedziałam że wyjdę na kretynkę, bo przyznałam się że w liceum zakuwałam nocami a nie wciągam wiedzy przez okładkę ![]() Kolokwia i sesje na studiach też tak zalicza każdy z palcem w tyłku bez zarwanych nocy i efektu zombie? czy tylko ja jestem tak beznadziejnie tępa?Nauka to JEST harówa. Tak samo jak ciężka robota. Poznałam słodki smak obu tych rzeczy i nic mnie tak nie wpienia jak ktoś kto mi próbuje wcisnąć że jedno lżejsze od drugiego. Albo bardziej uszlachetniające ;] ---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Oesu, jak to na wizażu bywa - matura panie łatwa, żodyn problem, studia pestka, harówa fizyczna też i można to robić w przerwie między jednym a drugim, kasa zawsze się znajdzie, DA SIĘ? DA SIE!
|
|
|
|
|
#66 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#67 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#68 |
|
zielony stworek
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4666724 0]Tylko to czasem idzie w druga stronę.
rodzice chcą np zrobić z dziecka śpiewaczkę a ono wyje jak pies na pożar ![]() Albo pchaja na siłę na studia i potem wychodzi stado bezmózgów w tytułem mgr Znajomą matka "zmusiła" do pójścia na medycynę, chociaż wiedziała że córka boi się krwi. Wiadomo jak się skończyło- rok zmarnowany. [/QUOTE] Też znam takie przykłady. Dziewczyna miała depresję i próbę samobójczą,bo nie zaspokoiła wydumanych ambicji matki. Mnie chodziło jednak nie o zmuszanie,a zajęcia zgodne z zainteresowaniami dziecka i zgodnie z jego wolą. |
|
|
|
|
#69 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4666968 2]a każdy musi mieć maturę i studia? Chyba nie.[/QUOTE]
Ale każdy musi mieć wiedzę. W technikum jest jeszcze trudniej niż w liceum. Szczegolnie jeśli ktoś chce być dobrym w przyszłym zawodzie. Zawodówek juz praktycznie nie ma z tego co mi wiadomo.
|
|
#70 |
|
Konto usunięte
|
No właśnie teraz zaczynają wracać do łask i bardzo dobrze. Ale to zwykle rodzice mają większe ambicje niż dzieci i wg nich zawodówka to dla kretynów.....
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;46669916]A miałaś/masz coś z tego? Serio pytam. Ja tam miałam średnią coś lekko poniżej 5 (jedno z najlepszych LO w mieście), na pysk nie padałam i jakoś nie żałuję. Na studia się dostałam jakie chciałam, po studiach znalazłam pracę, nie czuję, żebym przegrała życie.[/QUOTE]
tez to sobie pomyslalam ja uczylam sie bardzo dobrze, troche nocek nie przespanych ale na pysk nie padalam. Studia skonczone, praca teraz bardzo dobra i dobrze platna. A doswiadczenia ktore zdobylam w pracy jako nastolatka i jak bylam na studiach bardzo mi pomogly w starcie o pierwsza "prawdziwa" prace. Sadze ze da sie ogarnac prace i szkole, kwestia organizacji i checi ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4666736 8]Przesadzasz. Jak pracowałam na saksach w UK, to nastolatki przychodziły sobie dorabiać zrywając truskawki- marnie im to szło, ale pare groszy zawsze miały na swoje wydatki. Jak tak patrzę na młodzież w mojej wsi to widzę że mają dużo wolnego czasu na picie piwa na przystanku, śmiecenie, rzucanie petów, wybijanie okien i inną demolkę, kradzieże truskawek, czereśni i czego tam jeszcze się da. a jeden chłopaczek rozwozi ulotki z kauflandu i nie wygląda na nieszczęśliwego z tego powodu.[/QUOTE] dokaldnie w US jest to samo wiekszosc nastolatkow sobie dorabia |
|
|
|
|
#73 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4666968 2]a każdy musi mieć maturę i studia? Chyba nie.[/QUOTE]
No niby nie. Ale jak rodzice z pełną świadomością odmawiają swojemu dziecku (wykazujące chęć!) prawa do nauki to zawalają jeden ze swoich PODSTAWOWYCH obowiązków. ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1-2 w tyg po 4 godziny i weekendy na studiach w gabinecie medycznym, sredio 30 godzin tyg, pracodawca dostosowal sie do moich godzin i czesto bywalo tak ze jezdzilam z zajec do pracy i znow na zajecia |
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bez przesady, zaraz się okaże, że skończenie liceum i zdanie matury na jakiś przyzwoity wynik to wielki wyczyn. Niektórzy uczą się więcej, niektórzy mniej, ludzie są różni. Nigdy nie zarwałam nocy w liceum, często po szkole i w weekendy pomagałam rodzicom w firmie, jakoś nie odbiło się to na moich wynikach a poznałam czym jest praca, miałam własne pieniądze wcześnie i bardzo sobie to chwalę. Jeżeli miałabym świadomość, że mam zdolne dziecko, które nie musi spędzać całych dni nad podręcznikami, na pewno starałabym się je zaangażować w pomoc rodzinnej firmie, zachęcała do przedsiębiorczości (np. korepetycje), bo widzę po sobie, że to procentuje w dorosłym życiu.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 | ||
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Nie wiem, może w mieście tak się dało. Ja w liceum z domu wychodziłam rankiem, wracałam wieczorem a w weekendy odrabiałam prace pisemne i się uczyłam. Osiem-siedem lekcji w szkole, kurs angielskiego, dojazdy. Fizycznie nie byłabym w stanie wcisnąć tych czterech godzin i to jeszcze dwa razy w tygodniu. Jedyna praca to w wakacje. Na własnym podwórzu. Co studiowałaś? Też pracowałaś ciągle, nawet podczas sesji, nie miałaś trudnych kolokwiów do których też trzeba było zakuć? ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#77 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Studia-marketing i zarzadzanie, tak cale studia pracowalam, musialam zaplacic za samochod itp |
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
W życiu nie pozwoliłabym żeby moje dziecko w takie coś wpakować. |
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;46662001]Dokładnie. Trochę inna sytuacja jest, kiedy ktoś studiuje zaocznie, może sobie znaleźć jakąś konkretniejszą pracę, może nawet w zawodzie, i zbierać doświadczenie, często też takie osoby mieszkają w domu, odpada im płacenie za mieszkanie i mogą zapłacić sobie za studia, czy zbierać na samochód, wakacje. Ale osoba po ogólniaku? Dobrze żarty, najwyżej na kasie w Tesco może wylądować, i to przy wielkim szczęściu, chyba, że ma w rodzinie kogoś z firmą/znajomości i ktoś po prostu gdzieś go wkręci. Za roznoszenie ulotek, zbieranie truskawek, czy pracę w call center się ani 1/3 z tych rzeczy nie opłaci. Samochód, podróże, kursy... Dobre sobie, chyba żyjemy w innej rzeczywistości
![]() --[/QUOTE] ale to chodzi o dorobienie sobie a nie oplacenie sie, zawsze te pare grosze wpadnie, lepsze to niz nic ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Cytat:
![]() zreszta wolnego w szkole jest duzo, wakacje, ferie, plus wszystkie swieta |
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#81 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dojazd zajmuje, rozumiem Cię. One pewnie nie rozumieją, bo mają pod nosem. Czasem mi się śmiać chciało, bo koleżanka z akademika "wstała o 7" i wielce zmęczona, a ja już od 5 na nogach, żeby się wyrobić. I też padałam na twarz, bo 5 rano to nie moja godzina. |
|
|
|
|
|
#82 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
No naprawdę, widzę że dla niektórych liceum i studia to było bezstresowe i przyjemne przedszkole.
|
|
|
|
|
#83 |
|
Konto usunięte
|
a tak w ogóle to temat zszedł na inne tory.
Proszę o powrót do tematu! :p |
|
|
|
|
#84 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie spędzałam 629240 godzin nad książkami, nie miałam problemów z nauką, poszłam na dobre studia, ale ten wolny czas mnie nie zdemoralizował, nie miałam poczucia, że pieniądze spadają z nieba, pomagałam w domu, miałam różne obowiązki i to wg mojej mamy było ok. Zawsze mówiła, że po to pracuje, żeby mi niczego nie brakowało i moją pracą jest nauka
|
|
|
#86 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dojście na przystanek + czekanie na bus potem jazda potem dojście do szkoły zajęcia i spowrotem bieg na przystanek czekanie na busa tłok, długa jazda (godziny szczytu) Zajmował mi to 3-4 h w ciągu dnia - które - jak mniemam - osoby mające blisko do szkoły - wykorzystywały na pracę :P |
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zreszta praca na studiach to tez dobra inwestycja w siebie. Jakie kolwiek doswiadczenie w pracy jest lepsze niz zadne |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#88 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;46669916]A miałaś/masz coś z tego? Serio pytam. Ja tam miałam średnią coś lekko poniżej 5 (jedno z najlepszych LO w mieście), na pysk nie padałam i jakoś nie żałuję. Na studia się dostałam jakie chciałam, po studiach znalazłam pracę, nie czuję, żebym przegrała życie.[/QUOTE]
Nie, nie mam. Oprócz świadomości, ze jestem zdolna i mogę jak zechce, to zupełnie nic. Potem mi się w życiu posypało, poszłam na studia za szybko, uległam presji, skonczylam znienawidzone kierunki i jak sie juz zastanowiłam co chce w życiu robic to jest za późno. Będę sekretarką, a dorabiać mam zamiar jako kosmetyczka/ stylistka paznokci. No nie wyszło mi, niestety. Tak czasem w życiu bywa. Szkoda, bardzo żałuję, ale niestety stoję juz pod ścianą. Z drugiej strony takie jest zycie. Jedni wygrywają, inni nie.
|
|
#89 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
Dajcie już spokój z tym dziesięcioletnim stażem pracy po skończeniu studiów i wyrabianiem 120% normy, wróćmy do tematu wątku
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:30.

)
,lub dając dziecku możliwość uzbierania funduszy na tę rzecz (oszczędzanie)-wszystko też zależy od wieku dziecka.
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Haters Gonna Hate