|
|
#271 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Co rodzice powinni zapewnić dziecku?
Cytat:
Tak więc, z perspektywy lat, najważniejszy okazał się czas, który rodzice mi poświecili, pewnie nie byłoby to takie istotne, gdyby nie byli ludźmi wykształconymi i nie potrafili przekazać mi choćby podstaw nauki. Pieniądze uważam za rzecz wtórną, oczywiście, że się przydają, natomiast nigdy nie powinny zastąpić czasu spędzanego z dzieckiem. Nie są też żadnym gwarantem edukacyjnym, szczególnie w Polsce, gdzie cały czas najlepsze licea to licea publiczne=darmowe, tak samo studia. W moim liceum (top 10 w Polsce) nie było dzieci "dzianych" rodziców, tak samo na studiach - spotkałam znacznie więcej ludzi z mniej, niż bardziej zamożnych rodzin.
http://oleosa.blogspot.com Kobiety-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie. Obiecuję, że nie będzie statystyki. Edytowane przez Tutli Czas edycji: 2014-05-31 o 17:37 |
|
|
|
|
|
#272 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, zal do rodzicow ze kupili samochod czy cos do domu a jej na kurs nie dali. Jest to poprostu nie na miejscu. Nikt jej nie zabrania sie uczyc, w szkole tez ucza jezykow. Moze stwierdzili ze kurs poprostu nie warty tej kasy, a wiadomo ze nastolatki czesto lubia miec tylko swoja wizje i zaden argument do nich nie dociera. Rodzice jej pracuja w szkole, takze z pewnoscia wiedza jak wazna jest nauka i tez pewno dobrze wiedza na co warto przekazac $ a na co nie. Nie koniecznie musi sie to dziecku zawsze podobac.
|
|
|
|
|
#273 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez OYE Czas edycji: 2014-05-31 o 18:36 |
|
|
|
|
|
#275 |
|
Wtajemniczenie
|
Tu masz rację. Ale uważam, że wielu rodziców jest jeszcze głupszych i bardziej naiwnych od ich nastoletnich dzieci (to w żadnym wypadku przytyk do kogokolwiek, po prostu stwierdzam fakt) i naprawdę nie wierzę w to, że ich pozycja jako rodziców stawia ich jakoś wyżej. Szczególnie, że wiele osób jakieś 15 lat temu mentalnie było jeszcze w poprzednim systemie i usilnie nie zauważało, że świat się zmienia i trzeba nadążać. Wierzę w model partnerski w rodzinie (zarówno między rodzicami jak i między rodzicami a dziećmi). Wiadomo, są granice, ale moim zdaniem każda taka sytuacja powinna być dokładnie przedyskutowana z dzieckiem, które powinno poznać wszystkie powody odmowy, a rodzice powinni poznać jego zdanie. Bo ok, oni mogą uznać, że dziecko nie ma zdolności, ale dzieciak może się zaprzeć i mimo braku zdolności osiągnąć bardzo przyzwoite wyniki.
|
|
#276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#277 |
|
Konto usunięte
|
Mogę wam podać przykład mojej koleżanki z klasy. Miała dzianych rodziców i wszystko co tylko chciała. I wymyślała aby jej opłacali coraz to nowe kursy-po kolei uczyła się grac na 3 instrumentach, każdy oczywiście lądował w kącie, na końcu było pianino. grać nie umie na żadnym. Liceum oczywiście społeczne.
Kilka kursów językowych: angielski, do tego hiszpański, potem niemiecki i francuski. jako tako zna tylko angielski. Machnęła sobie dzidziusia i dalej na garnuszku rodziców i męża, który flaki sobie wypruwa. Wniosek z tego taki, że jak ktoś jest imbecylem, to najlepsze kształcenie nie pomoże
Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-05-31 o 19:03 |
|
|
|
|
#278 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4669448 4]Mogę wam podać przykład mojej koleżanki z klasy. Miała dzianych rodziców i wszystko co tylko chciała. I wymyślała aby jej opłacali coraz to nowe kursy-po kolei uczyła się grac na 3 instrumentach, każdy oczywiście lądował w kącie, na końcu było pianino. grać nie umie na żadnym. Liceum oczywiście społeczne.
Kilka kursów językowych: angielski, do tego hiszpański, potem niemiecki i francuski. jako tako zna tylko angielski. Machnęła sobie dzidziusia i dalej na garnuszku rodziców i męża, który flaki sobie wypruwa. Wniosek z tego taki, że jak ktoś jest imbecylem, to najlepsze kształcenie nie pomoże [/QUOTE]A nie pomyślałaś, że taka sytuacja może być spowodowana czymś innym? Może dziewczyna dostała w domu za mało ciepła i zainteresowania? Albo ma jakieś problemy, o których Ty nie wiesz. Ludzie nie mówią wszystkiego nawet bardzo bliskim osobom, weź to pod uwagę. Określanie kogoś jako imbecyla, bo z czymś sobie nie radzi jest moim zdaniem po prostu chamstwem. Ok, rzuciła granie na 3 instrumentach. Ktoś od tego umarł? Ma za sobą jakieś doświadczenie, przynajmniej spróbowała. Lepiej byłoby jakby się męczyła, bo tak? I nie ona "machnęła" sobie dzidziusia tylko z mężem sobie "machnęli", więc mąż wiedział na co się decyduje i ponosi teraz konsekwencje założenia rodziny z taką a nie inną osobą.
|
|
#279 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#280 |
|
.
|
Coz- ja jak bede miala mozliwosc to bede posylac dzieci na kursy, ktore im sie zamarza. Moga nie byc w czyms najlepsi, ale nie kazdy ma zdolnosci w danej dziedzinie. Sek w tym, ze dzieki ciezkiej pracy mozna osiagnac bardzo duzo. Lepsze wyniki moze miec osoba malo zdolna, ale pracowita niz zdolna i leniwa. Sama jako dzieciak szybko zmienialam zainteresowania, ale jak juz znalazlam cos, co mnie zainteresowalam to wsiaknelam w to na dobrych kilka lat.
A co do tych ubran i kursow. Znam przypadek super hiper modnych markowych cichow, bo trzeba sie pokazac a na inne rzeczy kasy brak. Ba, na jedzenie moglo nie byc kasy, ale ciuchy musialy posiadac odpowiednie metki. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#281 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No i że niby gdzie oni te dzieci ubierają? Z tego co wiem to Reserved i H&M mają działy dziecięce, a to chyba nie są jakieś luksusowe marki (dla mnie i tak za drogie, ale ogólnie to w czasie wyprzedaży w H&M kupowałam koszulki po 10 zł).
|
|
|
#282 |
|
Konto usunięte
|
ama no to nie chodzi o dzieci dzieciom, ale mamy mamom
|
|
|
|
|
#283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestes czasem psychologiem? |
|
|
|
|
|
#284 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#285 | |
|
.
|
Cytat:
![]() Dokladnie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#286 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiecie, że ja w ogóle nie wpadłam, że to dla rodziców te metki są ważne? Wydawało mi się, że jeśli już to dzieciaki będą szpanować, bo potrafią być naprawdę wredne i okrutne, ale żeby dorośli ludzie? Chociaż w sumie pamiętam jak likwidowali Cubus w Arkadii i było bardzo tanio. Tam wtedy był dział dziecięcy i w kolejce na pół sklepu stało kilkadziesiąt matek, które taszczyły całe wózki ubrań, a dzieci trzymały na rękach albo puszczały wolno. Wtedy sobie pomyślałam, że po prostu lato i dlatego dużo mam zamiast siedziec w upale łazi po galerii, a może one przyszły na markowe ciuchy zapolować? ![]() Skazana na bluesa, ja mam do dziś zieloną bluzę z napisem Big Star, która swojego czasu była mega luksusem. Pamiętam jak tatuś mnie zabierał raz do roku w urodziny na shopping i kupowaliśmy wtedy bluzy, spodnie, koszulki big stara, wranglera, etc. Eh, to były czasy.
|
|
|
#287 |
|
.
|
Jestem pewna, ze tamte ciuchy juz nie pasuja i nie sa noszone
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#288 | ||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
korki z maty i fizy? no ok, jeśli ktoś z tym wiąże przyszłość, ale... jeśli moje córy będą rozwijały się powiedzmy plastycznie i z tym wiązały przyszłość pomaturalną - no to nie, nie dam kasy na korki z tych przedmiotów wywalona kasa i tyleCytat:
Cytat:
wiesz, jak wiele osób nie ma możliwości zarobienia większej kasy? Cytat:
Cytat:
Ogólnie uważam, że to rodzic zarabia, nie dziecko, i pomijając oczywiście oczywiste rzeczy typu edukacja, jedzenie, ubranie, miłość i takie tam - to nie można spełniać wszystkich zachcianek dziecka - o czymś te dzieci powinny jednak marzyćCytat:
|
||||||
|
|
|
|
#289 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46696585]
korki z maty i fizy? no ok, jeśli ktoś z tym wiąże przyszłość, ale... jeśli moje córy będą rozwijały się powiedzmy plastycznie i z tym wiązały przyszłość pomaturalną - no to nie, nie dam kasy na korki z tych przedmiotów wywalona kasa i tyleno to ludzie by w Pl wyginęli wiesz, jak wiele osób nie ma możliwości zarobienia większej kasy? [/QUOTE] Moim zdaniem kasa poświęcona na to, żeby dzieciak zrozumiał coś z tego świata to nie jest wywalona kasa. Co jak co, ale matma i fizyka to absolutne podstawy żeby potem człowiek wiedział np. czym jest prąd, bo co mnie przeraża to sporo ludzi nie jest w stanie rozróżnić napięcia od natężenia prądu i w ogóle nie rozumieją dlaczego żarówka się im w domu świeci. Poza tym w dzisiejszych czasach komu jak komu, ale plastykom przyda się znajomość przedmiotów ścisłych, bo używają narzędzi informatycznych. Zresztą, skąd Ty wiesz kim dzieci będą? To, że np. w gimanazjum będą przejawiać chęć do plastyki nie oznacza, że pod koniec liceum nie uznają, że architektura albo medycyna to jednak ścieżka dla nich. Ba, może skończą studia platyczne i dopiero wtedy uznają, że jednak chcą się kształcił dalej, np. w grafice. Albo budownictwie albo czymkolwiek innym. Ludzie się zmieniają, a wraz z nimi ich zainteresowania. Zycie mnie nauczyło, że czasem można zaobserwować obrót o 180 stopni i to w momentach kiedy byśmy się tego zupełnie nie spodziewali. Po co to zamykanie się na możliwości i ewentualności? Moim zdaniem ten pęd do specjalizowania się jak najszybszego to głupota, bo ogranicza wybór dziecku. Wiem, że to teraz nie jest popularny pogląd, ale ja uważam, że wykształcenie ogólne jest bardzo ważne i mimo wszystko procentuje - nawet jak nie finansowo to daje coś co nazywa się "ogólnym obyciem", a to jest w mojej opinii bardzo ważne. Ja co prawda dzieci mieć nie będę, bo nie chcę rodziny i nie mam potrzeby bycia w związkach, ale gdybym miała jakieś wychowywać to starałabym się pokazać jak świat działa w różnych sferach: muzyce, plastyce, matematyce, czy literaturze. Co do kasy to wyobraź sobie, że wiem. Sama jestem w takiej sytuacji Niemniej zdania nie zmieniam. dziecko to przywilej. Takie czasy. A że Europa wyginie powoli to fakt. Taką kulturę sobie ukształtowaliśmy, teraz ponosimy tego konsekwencje. I te pozytywne (europa to najlepszy ze światów w mojej opinii), ale i te negatywne.
|
|
#290 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem jak funkcjonuje moje gniazdko. Jakos z tym zyje
|
|
|
|
|
#291 |
|
.
|
Szajajaba- wiem, zdaje sobie z tego sprawe. Mam jednak wrazenie, ze takie rosnace dziecko nie potrzebuje fefnastej pary spodni za 400zl w momencie, kiedy do zaplacenia sa zalegle rachunki, a i zarcia nie ma za co kupic
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#292 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moje dziecko ogólną wiedzę będzie mogło posiąść ode mnie, od nauczycieli, z książek. Nie muszą to być wcale korepetycje. Co innego jak bardzo źle sobie radzi- jednak ja zawsze będę służyć pomocą. |
|
|
|
|
|
#293 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Widzisz, ale żeby dziecko tę wiedzę posiadło to musisz ją mieć. Czyli ktoś Ci ją przekazał. Moim najlepszym nauczycielem był i jest mój Tata - osoba niezwykle wszechstronnie wykształcona. Niemniej on ma 60 lat i jest jeszcze "starą szkołą". Teraz takich ludzi niestety coraz mniej. Stąd potrzeba korków. Jak Ty sama masz szeroką wiedzę to ekstra, moim zdaniem wiedza, którą przekazuje rodzic jest najcenniejsza. Niemniej znaczna większość rodziców nie potrafi albo nie ma czasu takiej wiedzy przekazywać. Wtedy jest konieczność dodatkowych lekcji. Nie doprowadza Cię to do szału? Ja nie potrafię egzystować jak nie rozumiem tego, co się wokół mnie dzieje. Potrafię mordować Tatę pół dnia póki mi nie wyjaśni jak działa jakiś element np. w samochodzie. Kończy się z reguły na tym, że rozkręcamy co się tylko da, bo ja po prostu nie przeżyję, jak nie zrozumiem. Naprawdę, nie wyrobrażam sobie, żeby nie wiedzieć jak działa prąd w domu. Dla mnie to podstawa. Jasne, nie umiem rozrysować całej sieci, ale wiem gdzie jest faza, gdzie zero, czym jest uziemienie, do czego służą poszczególne bezpieczniki, dlaczego wywala różnicowo-prądowy, etc.
|
|
|
#294 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tato był po zawodówce, a mama tylko po podstawówce. Serio, wiedzy dużej nie mieli. Teraz dodatkowym źródłem wiedzy jest internet. Jak ktoś chce to wiedzę posiądzie
|
|
|
|
|
|
#295 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Zupełnie inaczej w rodzinach, w których podejście jest "że jakoś to będzie" i jakoś się wychowa duża gromadka, gdzie trudna sytuacja była od zawsze. Tułaczka po kątach u dziadków czy w jakichś klitkach, a rodzice nie mogą się doczekać kiedy dzieci zaczną dorabiać a jakieś wymagania (na rzeczy które u rowieśników są normą, np. to że dorobioną kasę to się na przyjemności wydaje) skutkują szantażem emocjonalnym. Mimo że rodzice z pełną świadomością doprowadzili do takiej sytuacji. Ja zauważyłam jeszcze jedną rzecz w niektórych uboższych wielodzietnych rodzinach - przerzucanie odpowiedzialności za młodsze dzieci na starsze. Mam kolegę który każdą dodatkową kasę zarobioną podczas wakacji (był już studentem!) oddawał rodzicom żeby kupić książki młodszemu rodzeństwu. Jak się zbuntował raz to rodzice go zgnoili strasznie. Emigranci też ślą kasę szerokim strumieniem do Polski - nie utrzymują schorowanych rodziców staruszków tylko swoje uczące się rodzeństwa, bo rodzice uznali że spokojnie mogą ciągnąć od pracujących dzieci. Żeby własne, dorosłe dziecko (któremu się udało - pracuje, ma fajną kasę) stawiać w pozycji - jak tu pojechać na wakacje (co z tego że teoretycznie mnie stać) kiedy młodsza siostrzyczka nie będzie miała książek we wrześniu i ciepłych butów to dla mnie jest porażką na całej linii. Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2014-05-31 o 22:58 |
|
|
|
|
|
#296 |
|
Konto usunięte
|
Nie. Jakos z wiekiem przyszlo mi latwiej przezyc fakt ze nie mozna wiedziec wszystkiego.
---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- A dla ciebie to podstawa dla mnie podstawa bedzie roznica miedzy past perfect simple a continuous xd no ludzie ile ty masz lat... Ps za literowki przepraszam znowu pisze z telefonu |
|
|
|
|
#297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak,przez 2 lata psycho a teraz social work( bo szybsza droga do licencji terapeuty) Edytowane przez CzarnyElf Czas edycji: 2014-05-31 o 23:13 |
|
|
|
|
|
#298 |
|
.
|
Ama, wiedze mozna przekazywac tez przez bajki czy programy edukacyjne. Dla mlodszych np. Bylo sobie zycie, a dla starszych programy bbc albo discavery...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#299 | ||||
|
Zasiedzenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Też uważam, że jeśli dziecko wykazuje talent w jakiejś dziedzinie, to trzeba je pchać dalej. Nie widzę sensu opłacania korków z przedmiotu, którymi dziecko kompletnie nie jest zainteresowane (chyba, że w ramach wyrównania poziomu, jak najbardziej). Podstawowa wiedza o świecie nie wymaga uczęszczania na zajęcia dodatkowe. A i są jeszcze bezpłatne (czy za symboliczne składki) domy kultury.
|
|
|
#300 | |||
|
Konto usunięte
|
i tyle w temacie
![]() Cytat:
![]() Cytat:
).Cytat:
Za to wiem, jak robi się na drutach i szydełkiem, jak zrobić kolczyki, jak wykonać własnoręcznie korale, potrafię mówić (i piać też) od tyłu... Umiesz? wiesz? Nie? no co ty
|
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:51.

Haters Gonna Hate 

) A czemu? nie zawsze dzieciaki chcą mieć osobne pokoje