Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-01, 22:21   #2611
filupka
Rozeznanie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez elgie Pokaż wiadomość

U mnie hitem jest "Zuzia lalka nieduża". Tz mówi, że muszę repertuar zmienić na bardziej męski, tylko ja nie znam za bardzo innych piosenek

u nas hitem jest "Żabka mała" i "stokrotka".

Na słońce polecam osłonkę

Cytat:
Napisane przez agunia4ever Pokaż wiadomość
Ja wczoraj zamówiłam osłonkę Zastanawiałam się nad parasolką ale bałam się że jak mi wiatr zawieje to ją powykręca
No właśnie tego chciałam uniknąć

Sent from my GT-I9300 using Wizaz Forum mobile app

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-01, 23:20   #2612
ag9
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Szczerze mowiac pierwsze slysze - nosilam w pionie malego i przy poloznej i przy pediatrze i nic mi nie mowily ze tak nie wolno
Bo są chyba dwie szkoły...
Fizjoterapeuci twierdzą że noszenie w pionie to złoooo (popatrz nam materiały Zawitkowskiego). Natomiast ortopedzi polecają ze względu na ułożenie nóg na żabkę i odwiedzenie stawów biodrowych.
Generalnie chodzi o to, że w pionie jest duże obciążenie na nierozwinięty odpowiednio kręgosłup i mięsnie go podtrzymujące. W chuście jest inaczej bo kręgosłup dziecko jest wygięty w "C" i to jest ok. Poza tym chusta nie idzie bezpośrednio pod pupą, tylko trochę dalej, jakby między pupą a udami, co zapewnia odpowiednie wygięcie kręgosłupa. Nosząc w pionie raczej ciężko tak zrobić.

Ale... podczas wizyty na usg stawów biodrowych w 4 tyg. życia ortopeda dziecięca polecał nam by jak najczęściej nosić dziecko w pionie w pozycji na żabę...

Każdy musi sam zadecydować.
Oczywiście Gucio też akceptuje wyłącznie pozycje pionowe i to jeszcze z wyciągniętą głową bo przecież trzeba wszystko widzieć.

Tak samo podzielone są opinie dot. nosideł (nawet tych miękkich, ergonomicznych), wiele lekarzy czy fizjoterapetów poleca je dopiero jak dziecko samodzielnie siada - wcześniej chusta.

---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

Hmmm to tylko u mnie była dzisiaj ładna pogoda? 20 stopni i słońce.

Może macie jakąś radę jak przekonać tego szkraba że na świeżym powietrzu na działce jest fajnie?? Już pomijam fakt, że wózek musi jechać... Ale nawet na rękach jest nie tak. Przez kilka-kilkanaście minut ok, ale potem, jeśli nie uśnie - to też bunt. Trochę poleżeć w altanie na kanapie - no ale po jakimś czasie też źle. I tak w kółko... no i jak temu dziecku dogodzić.

Virginia - ta książka, którą dorwałam w biedronce, to jest dokładnie to:
http://www.fabryka.pl/ksiazki/najpie...pwKyuuzUzw_wcB

Kupiłam też (ale to już w księgarni internetowej) książkę z wyliczankami/rymowankami dla dzieci "Pan Pierdziołka spadł ze stołka" - polecam
Stary 2014-06-01, 23:38   #2613
Karolcia2401
Zakorzenienie

GG do Karolcia2401

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość

Dzisiaj przyszedł zamówiony lateksowy nuk i go nie wypluwa. Niech mu tak zostanie

Cytat:
Napisane przez (t)asia Pokaż wiadomość
Wcześniej miał problemy z brzuszkiem, pediatra kazał brać delicol, ale teraz widzę, że chyba przestał działać. Szymek pręży się i płacze jak puszcza bączki, po jedzeniu też marudny. Mam sab simplex, myślicie, że mogę mu je podać? W jakich ilościach?
wg ulotki 15 kropli do każdego posiłku

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pytanie jeszcze o noszenie maluszków. Jak je nosicie na rękach, w poziomie,pionie, leżące....?
ostatnio w pionie bardzo często, mała na pozycję leżącą bardzo narzeka...

Cytat:
ag9, Karolcia jeśli oferta tego SabSimplexu jest aktualna to ja bardzo chętnie. Może on pomoże
jeśli nie dogadałaś się z ag9, to podaj adres pw, wyślę ci jutro oby pomogło

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość

U nas wczorajszy dzień baaaaaardzo udany.
Dziś jedziemy- jak już wspominałam- do teściów i nie chce mi się jak... jak... jak nie wiem co.
O co zakład, że moja rezygnacja z karmienia piersią będzie szeroko komentowana?
Doczytałam, że obyło się bez większych komentarzy
Ja nie powiedziałam teściom i rodzicom jeszcze, że prawie całkiem przeszliśmy na mm (maksymalnie 1 butelkę dziennie mojego dajemy) bo nie chce mi się słuchać gadania...

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość

Co do Hipp Bio Combotik, to wiele nie moge sie wypowiedziec, ale wczorajszy wieczor byl spokojny jeszcze tylko zeby kupki szly czesciej
by kolejne wieczory były spokojne
a kupki u nas na Hippie, przy malutkiej ilości mojego mleka, równo co 2 dni

Cytat:
A co jest nie tak w noszeniu w pionie? Ja tez tak nosze
Ja też, wolę to niż noszenie w poziomie i płacz...

u nas też aktywny weekend, trochę imprezowy Mamy wybraną datę na chrzciny, mamy chrzestnych i lokal wybrany, zostało tylko pojechać podpisać tam umowę i do księdza musimy iść, a tego najbardziej nie chce mi się załatwiać...
Karolcia2401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 05:16   #2614
Limonka1987
Zakorzenienie

Dzień dobry

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
cześc dziewczyny

Melduję że wrócilismy cali i zdrowi
Wycieczka się udała fantastycznie, pogoda piękna, miejsce bajkowe. Dzieciaki super (poza incydentem nocnym - nie wzięliśmy Antkowi smoczka, a on go mocno potrzbeuje do zasypiania i była niezła awanturka na dwa głosy... Ale jakoś się uśpili).
Super,że wyjazd się udał!
Oraz, że udało się opanować smoczkowy kryzys

Cytat:

Moje dziecko spalo dzisiaj od 6 rano tylko dwa razy po 10 minut i raz u tesciow 40 minut po wielkim ryku ona nawet w samochodzie oka nie zmruzyla co jest naprawde dziwne.
Twoja Ola jest niezniszczalna...

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
Kupiłam też (ale to już w księgarni internetowej) książkę z wyliczankami/rymowankami dla dzieci "Pan Pierdziołka spadł ze stołka" - polecam
Tytuł mnie rozwalił

Cytat:
Napisane przez Karolcia2401 Pokaż wiadomość
Ja nie powiedziałam teściom i rodzicom jeszcze, że prawie całkiem przeszliśmy na mm (maksymalnie 1 butelkę dziennie mojego dajemy) bo nie chce mi się słuchać gadania...
Może zaskoczysz się pozytywnie tak jak ja?

Cytat:
Mamy wybraną datę na chrzciny, mamy chrzestnych i lokal wybrany, zostało tylko pojechać podpisać tam umowę i do księdza musimy iść, a tego najbardziej nie chce mi się załatwiać...
Kiedy robicie chrzciny? Na szczęście z tego co kojarzę w kościele nie ma zbyt wielu formalności.

Nie mogę dziś za bardzo spać mimo tego, że wzięłam proszek
Emilka obudziła się na karmienie o 3.30 i od tego czasu nie ma siły, żebym usnęła.
No nic... 5 godzin snu to i tak dla mnie szaleństwo po ostatnich przeżyciach

Widzę, że wszystkie nasze dzieci są takie ciekawskie, że nic sobie nie robią z zaleceń fizjoterapeutów i mają w nosie, że powinny jeszcze grzecznie leżeć w poziomie i patrzeć się w sufit

Virgo- ile będziesz miała osób na chrzcinach? To miłośnicy tradycyjnej, polskiej kuchni czy osoby, które są kulinarnie otwarte? Może uda się coś wspólnie wymyślić
Tak na szybko co mi przychodzi do głowy...
Zupa: rosół (fajnym urozmaiceniem może być taki z" kulkami rafaello": http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32260 ) lub jakiś krem (myślę, że pomidorowy świetnie się sprawdzi; możesz podać z kuleczką mozzarelli na wierzchu i listkiem bazylii)
Na drugie oczywiście jakieś mięsko oczywiście. Ja zrobiłabym dwa rodzaje. Coś z kurczaka: np. jakieś roladki z fajnym farszem lub takie podudzia, które są u mnie hitem na wszystkich imprezach rodzinnych: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/...emniaczki.html . ,albo takie muffinki z kurczaka, które wyglądają bardzo ciekawie: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27691
Drugie mięso jakieś bardziej konkretne np. polędwiczki lub schab. Przychodzi mi np. do głowy ta polędwica: http://www.wielkiezarcie.com/recipe31932.html lub schab pod marchewkową pierzynką: http://kuchennewzlotyiupadki.blox.pl...pierzynka.html . Albo może taka karkóweczka: http://www.wielkiezarcie.com/recipe31530.html ? Chociaż ona dość pracochłonna jest.
Jako dodatki pieczone ziemniaki i jakaś surówka sezonowa.
Na deser oczywiście tort, który chyba warto zamówić, żeby się nie zajeździć w kuchni. Plus oczywiście ciasta. Ja bym tu widziała sernik, sernik na zimno (koniecznie z truskawkami ), jakieś ciasto z kremem (może prince polo lub cappuccino? wrzucę linki, gdybyś była zainteresowana). Fajnym deserem są też zawsze babeczki z bitą śmietaną i owocami, lubiane zwłaszcza przez najmłodszych gości. Korpusy można kupić gotowe lub upiec wcześniej.
Z przystawek zrobiłabym 2-3 sałatki (np. taką: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2...kurydza-i.html lub taką: http://www.wielkiezarcie.com/recipe38257.html lub taką: http://talerzpokus.tv/przepis/salatk..._ananasem.html ). Tą ostatnią dobrze podać w wydrążonych połówkach ananasa- bardzo dekoracyjnie wygląda.
Półmisek wędlin też się sprawdzi na pewno. Jak pogrzebiesz trochę na tym blogu, znajdziesz kilka fajnych inspiracji jak można je ciekawie ułożyć: http://gastromonia.blox.pl/html/1310...21.html?400354
Jeśli masz w rodzinie miłośników serów to może deska serów?
I jeszcze dwie fajne, zimne przystawki, które mi przychodzą na myśl:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe71524.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe52850.html

No to się rozpisałam

Teraz już tylko pozostaje mi życzyć Wam miłego dnia i zmykać do kuchni robić kawę
Stary 2014-06-02, 05:38   #2615
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:

Moje dziecko spalo dzisiaj od 6 rano tylko dwa razy po 10 minut i raz u tesciow 40 minut po wielkim ryku ona nawet w samochodzie oka nie zmruzyla co jest naprawde dziwne.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
U mnie to samo już od jakiegoś czasu. Czytam w mądrych książkach że dziecko powinno robić sobie 3 drzemki 1,5-godzinne w dzień i 8 h w nocy. Moje oczywiście postanowiło nie potwierdzać reguły. W dzień prawie wcale nie śpi. Może jakieś 15-minutowe drzemki - pół godziny to już jest rarytas a w nocy co 3h pobudka na jedzonko

---------- Dopisano o 05:38 ---------- Poprzedni post napisano o 05:33 ----------

Dzisiaj Sławcio mnie przeraził Usnął koło 21 więc pierwsza pobudka powinna być koło północy. Minęła godzinka, jestem w kuchni i nagle ogromny wrzask jak na szczepieniu. Więc biegiem do łóżeczka i uspakajam go. Po chwili było już ok. Ten wrzask był straszny- nie taki jak woła o jedzenie czy jak nie chce leżeć w łóżeczku. Myślicie, że dzieci w tym wieku mogą już mieć koszmary?

Impossible is nothing

I ślubuję Ci... Szczęśliwa żona od 9.11.2013r.

I kocham Cię ponad wszystko... Szczęśliwa mama od 06.04.2014r.

Sławcio
agunia4ever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 08:18   #2616
Karolcia2401
Zakorzenienie

GG do Karolcia2401

Cytat:
1. Może zaskoczysz się pozytywnie tak jak ja?

2. Kiedy robicie chrzciny? Na szczęście z tego co kojarzę w kościele nie ma zbyt wielu formalności.

3. Nie mogę dziś za bardzo spać mimo tego, że wzięłam proszek
Emilka obudziła się na karmienie o 3.30 i od tego czasu nie ma siły, żebym usnęła.

4. Teraz już tylko pozostaje mi życzyć Wam miłego dnia i zmykać do kuchni robić kawę
1. Być może, tym bardziej, że moi rodzice przyzwyczajeni są do tego, że robię wiecznie po swojemu i średnio obchodzi mnie ich zdanie a teściowa sama karmiła mojego tż mm, bo nie chciał cycka załapać więc w sumie też powinna rozumieć tylko jakoś ciągle jak tam jesteśmy to słyszę, że czegoś jeść nie mogę, ostatnio stwierdziła że nie mogę jeść mizerii bo świeże ogórki mogą zaszkodzić małej... a ja jadłam kanapki z szynką i ogórkiem pierwszego dnia po szpitalu
2. 13 lipca Miały być 6, ale nie udało się załatwić sali więc stanęło na 13.
3. dobrze, że chociaż 5 godzin się udało przespać Oby kolejne noce były lepsze
4. Smacznej kawki i miłego dnia!

Cytat:

Dzisiaj Sławcio mnie przeraził Usnął koło 21 więc pierwsza pobudka powinna być koło północy. Minęła godzinka, jestem w kuchni i nagle ogromny wrzask jak na szczepieniu. Więc biegiem do łóżeczka i uspakajam go. Po chwili było już ok. Ten wrzask był straszny- nie taki jak woła o jedzenie czy jak nie chce leżeć w łóżeczku. Myślicie, że dzieci w tym wieku mogą już mieć koszmary?
Nie wiem, czy mogą mieć koszmary, ale napewno mogą się przestraszyć... Moja mi się tak kiedyś przestraszyła grzmotu w czasie burzy że nie mogłam jej uspokoić dobre pół godziny...
Stary 2014-06-02, 08:35   #2617
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie to samo już od jakiegoś czasu. Czytam w mądrych książkach że dziecko powinno robić sobie 3 drzemki 1,5-godzinne w dzień i 8 h w nocy. Moje oczywiście postanowiło nie potwierdzać reguły. W dzień prawie wcale nie śpi. Może jakieś 15-minutowe drzemki - pół godziny to już jest rarytas a w nocy co 3h pobudka na jedzonko

---------- Dopisano o 05:38 ---------- Poprzedni post napisano o 05:33 ----------

Taa moja robi trzy polgodzinne, a w nocy ostatnio co 2 wstaaje no wczoraj troszke mniej w dzien spala

Cytat:
Twoja Ola jest niezniszczalna...

Nie mogę dziś za bardzo spać mimo tego, że wzięłam proszek

zwykle spi 3 razy po pol godziny, wiec w sumie niewiele mniej spala dobrze, ze tz byl w domu, to jakos to przezylismy

no ale w porownanii do tego co bylo, to te 5 godzin to w sumie duzo.

Cytat:

:

my tez juz na mm glownie jestesmy wczoraj tz powiedzial tesciowej, ze dajemy mm, ale nic nie powiedziala, nie pytala dlaczego ani nic.
Mojej mamie powiedzialam, to tez powiedziala, ze i tak dlugo byla na moim, takzr spoko.
Tata i babcia moi nic nie wiedza, ale nie pytaja

Cytat:

Może macie jakąś radę jak przekonać tego szkraba że na świeżym powietrzu na działce jest fajnie?? Już pomijam fakt, że wózek musi jechać... Ale nawet na rękach jest nie tak. Przez kilka-kilkanaście minut ok, ale potem, jeśli nie uśnie - to też bunt. Trochę poleżeć w altanie na kanapie - no ale po jakimś czasie też źle. I tak w kółko... no i jak temu dziecku dogodzić.

Nie ma takiej rady

Ja ja chce!!!

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 08:40   #2618
teQiba
Moderator

Cytat:
Cos w tym moze byc, bo Kacper tez czasem placze przez sen
Stary 2014-06-02, 08:59   #2619
thidien
Rozeznanie

Cytat:
2. Ja mam 3 opakowania sabsimplexu bo teść zaszalał - też oddam, jeśli komuś potrzebne A jak nie to idę oddać na wątek majowo-czerwcowy może
Karolcia ja przygarnę dwa. Teraz używamy Delicolu, jesteśmy w trakcie 3 buteleczki i chyba przestaje na Młodego działać :/ napisz na prw cenę i dane do przelewu
II kreski 1.12.2015
thidien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 09:13   #2620
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:

Virgo- ile będziesz miała osób na chrzcinach? To miłośnicy tradycyjnej, polskiej kuchni czy osoby, które są kulinarnie otwarte? Może uda się coś wspólnie wymyślić
Dobrze, że chociaż 5 godzinek W sumie to nie tak krótko, bo niektórzy tyle w standardzie sypiają

Virgo, co do pomysłów na mięsa to ja ostatnio testowałam przepis który wymaga bardzo mało pracy a wychodzi bardzo dobre mięsko: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...y/przepis.html

Cytat:

Cytat:
Cos w tym moze byc, bo Kacper tez czasem placze przez sen
No ja właśnie też się ostatnio (dziś w nocy) zastanawiałam czy takie maluchy mają sny. Moja czasem popłacze, czasem się pośmieje

Witam się z rana po cudownej nocce. Dziecko zrozumiało, że rodzice są zmęczeni więc pierwszą pobudkę zrobiło o 3, a potem jeszcze do 7:30 pospała.

Jednak muszę powiedzieć, że nie lubię poniedziałków. Zaczął się od takiej kupy, że dziecko pod prysznicem myliśmy, a ja od razu ciuszki w ręku prałam, żeby zeszło cholerstwo. No i cały dzień bez TZ dziś bo po pracy trening pływacki. A do tego pogoda masakryczna. Oj tak, nie lubię poniedziałków.
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 09:20   #2621
Karolcia2401
Zakorzenienie

GG do Karolcia2401

Cytat:
Napisane przez thidien Pokaż wiadomość
Karolcia ja przygarnę dwa. Teraz używamy Delicolu, jesteśmy w trakcie 3 buteleczki i chyba przestaje na Młodego działać :/ napisz na prw cenę i dane do przelewu
Wiesz co, przepraszam, ale źle to napisałam, mam 3 opakowania, ale do oddania tylko 1, bo planuję podawać do końca 3 miesiąca więc te 2 jeszcze mi będą potrzebne...
A agunia się zgłosiła, więc dzisiaj wysyłam jej Ale jeśli nie próbowałaś to polecam Bobotic - jak czekaliśmy na dostawę SabSimplexu to kupiłam to i działało też na moją Laurę Próbowaliśmy też esputicon kiedyś i espumisan, ale to nie działało
Stary 2014-06-02, 09:26   #2622
alwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Co ten Twój TŻ? Niepoważny?
Popieram to co już było powiedziane: niech on zostanie w domu z dzieckiem i koniecznością przygotowania obiadu, a Ty idź w tango
Umów się z koleżanką na kawę, idź na zakupy, do fryzjera... Cokolwiek sprawi Ci przyjemność.
Ty trochę odżyjesz, a on może zacznie Cię bardziej doceniać.
Ja zostawiłam TŻta samego w piątek na kilka godzin. Jak wróciłam był w bardzo złym humorze teraz przynajmniej wie jak mi mijają przedpołudnia

Co do noszenia w pionie to u mnie tylko ta pozycja jest lubiana położna mówiła ze to normalne bo "dzieci lubią się przytulić brzuchem do klatki, czuć ciepło a najlepiej jeszcze jak się je przeżuci jak worek kartofli i mogą wszystko obserwować"

❤️❤️❤️
K+H+Z
alwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 09:27   #2623
Karolcia2401
Zakorzenienie

GG do Karolcia2401

Dziewczyny, powiedzcie mi, czy ulewanie jest wskazaniem do zmiany mm? Bo moja mała ulewa po każdym posiłku, czasem nawet po 2 godzinach od zjedzenia mimo odbicia...
Stary 2014-06-02, 09:37   #2624
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alwa Pokaż wiadomość
Ja zostawiłam TŻta samego w piątek na kilka godzin. Jak wróciłam był w bardzo złym humorze teraz przynajmniej wie jak mi mijają przedpołudnia

Co do noszenia w pionie to u mnie tylko ta pozycja jest lubiana położna mówiła ze to normalne bo "dzieci lubią się przytulić brzuchem do klatki, czuć ciepło a najlepiej jeszcze jak się je przeżuci jak worek kartofli i mogą wszystko obserwować"
To moja jak zostaje z tata, to jest takim aniolkiem, ze az sama sie dziwie, ze ona tak potrafi no i potem wychodzi na to, ze to ja marudze, a nie ona, ale nie raz jak bylismy razem to widzial jaka potrafi byc

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

Cytat:
Dziewczyny, powiedzcie mi, czy ulewanie jest wskazaniem do zmiany mm? Bo moja mała ulewa po każdym posiłku, czasem nawet po 2 godzinach od zjedzenia mimo odbicia...
Jezeli nie jest to chlustanie, nie jest tego bardzo duzo i nie towarzyszy temu dyskomfort, to chyba nie jestbto wskazanie do zmiany.

Stary 2014-06-02, 09:43   #2625
virginia
Zakorzenienie

Dzień dobry!

Pięknie Wam wszystkim dziękuję za podpowiedzi dot.menu na chrzciny - zwłaszcza Tobie, Limonko! Fantastyczne przepisy!!! Na pewno któreś z nich wykorzystam i to nie tylko na chrzcinach! A te muffinki z kurczaka nawet kiedyś mi zaserwowałaś, pamiętasz? Były przepyszne!!!
Zapraszamy tylko najbliższą rodzinę, więc będzie nas raptem 9. Część rodziny ma do nas przyjechać z wizytą w tygodniu bo na chrzcinach niestety nie mogą być. Myślę, że najbardziej sprawdzi się kuchnia tradycyjna, ja podobnie jak Ty, lubię kulinarne eksperymenty ale już moi bliscy niekoniecznie, zwłaszcza jeśli są np. ze szpinakiem .
Jeszcze raz dziękuję za inspiracje! Twój TŻet ma z Tobą wyjątkowo dobrze!
Cieszę się, że rodzina darowała sobie komentarze i że Emi dzielnie zniosła wycieczkę! I dzielę się z Tobą w bólu niewyspania - dziś moja Natalka praktycznie od 2 do 6 nie spała bo albo jadła albo miała czkawkę albo była spragniona mojego towarzystwa albo miała ochotę na pogaduchy . Są duże szanse, że niedługo mnie przegada . A główkę unosi tak, że dziadek-panikarz mówi czasem, że unosi ją aż za wysoko. Swoją drogą czy dziecko może unosić główkę za wysoko, jak myślicie?

Smarrita, a jakie ciasta robisz? Tort zamawiasz pewnie? Jaki?

Cytat:
Virginia - ta książka, którą dorwałam w biedronce, to jest dokładnie to:
http://www.fabryka.pl/ksiazki/najpie...pwKyuuzUzw_wcB

Byłam nawet wczoraj w Biedronce specjalnie po tę książkę ale niestety nie znalazłam .

Cytat:

Myślę, że to bardzo prawdopodobne.

Jadę niedługo na kursy ale ponieważ wczoraj był Dzień Dziecka mam cichą nadzieję, że w szkole znów będzie jakaś impreza i mi się upiecze .
A przede mną intensywny tydzień bo oprócz Maleńkiej będą u nas dzieci brata więc będzie się działo .
Plany na dziś - spacer i układanie oraz podpisywanie zdjęć Natalki w albumie .

Miłego dnia wszystkim

---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

Cytat:
I dobrze mu tak!!!! Może wreszcie Cię doceni!

Cytat:
A od dawna jej się to zdarza (wcześniej też)? Dużo ulewa? Może pora zmienić smoczek w butelce?
Pamiętacie jak moja Natalka dwa razy 'chlusnęła'? Zmieniłam wtedy nakładki i od tej pory (odpukać) incydent się nie powtórzył.
Ale 'chluśnięcie' i ulewanie to dwie różne sprawy...
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 09:56   #2626
Karolcia2401
Zakorzenienie

GG do Karolcia2401

Cytat:

Jezeli nie jest to chlustanie, nie jest tego bardzo duzo i nie towarzyszy temu dyskomfort, to chyba nie jestbto wskazanie do zmiany.

Dziękuję za opinię

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ----------

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
A od dawna jej się to zdarza (wcześniej też)? Dużo ulewa? Może pora zmienić smoczek w butelce?
Pamiętacie jak moja Natalka dwa razy 'chlusnęła'? Zmieniłam wtedy nakładki i od tej pory (odpukać) incydent się nie powtórzył.
Ale 'chluśnięcie' i ulewanie to dwie różne sprawy...
W sumie, jak tak teraz myślę o tym, to zaczęło się to ulewanie jak zaczęłyśmy się więcej karmić mm, dlatego też pytam, czy może to być wina mleka Ale raczej jest to takie powolne wypływanie mleka, chluśnięcie zdarzyło się może ze 2-3 razy, ale wydaje mi się, że dużo, ale wiadomo - dużo/mało to pojęcie względne Smoczki mamy nadal 1, bo z nuka one są do 6 miesiąca, ale rozmiar m, bo taki daje się do mm.
Stary 2014-06-02, 10:11   #2627
margo80
Zakorzenienie

poczytałam, ale nie cytuję

Limonko - widzę, że jesteś kopalnią inspiracji kulinarnych. masz jakąs zakładkę dla tych, co nawet wodę umieją przypalić?

zeszłam wczoraj pół miasta na długim spacerze z wózkiem, Ewą, jej hulajnogą, którą momentami niosłam i wielką koparą z Biedrony. w połowie drogi przechodziłyśmy koło bloku moich rodziców i kopary się pozbyłam, potem po południu ją przywieźli myślicie, ze to Ewę zmęczyło? nie bardzo - zaczynam ją podejrzewać o ADHD.

za to Przemo mi się odblokował, poszły wczoraj 3 konkretne kupy, więc nocka i ranek spokojne. teraz śpi już od godzinki, a jak wstanie i zje wybywamy na spacer w kierunku Lidla - może uda mi się kupić dla małża piżamę, jeśli jakaś jeszcze została.

Ewa pojechała dziś z przedszkolakami na wycieczkę do Zoo. małż w pracy. w domu cisza i spokój

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 10:17   #2628
teQiba
Moderator

Cytat:
Czyli polozna tez nic Ci nie mowila ze tak nie wolno?
W szpitalu polozne tez tak pamietam ze nosily dzieci, bo ja sie balam tak na poczatku brac malego
Stary 2014-06-02, 10:44   #2629
alwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Czyli polozna tez nic Ci nie mowila ze tak nie wolno?
W szpitalu polozne tez tak pamietam ze nosily dzieci, bo ja sie balam tak na poczatku brac malego
Nie mówiła czy można czy nie, tylko że to ulubiona pozycja dzieci. A trzymałam małego w pionie prawie całą wizytę bo w innej pozycji oczywiście ryczał

❤️❤️❤️
K+H+Z
alwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 11:07   #2630
Ela87
Zakorzenienie

Ktos moze wie dlaczego moje dziecko darło sie teraz 30 minut?
Nie wiem czy znowu nie brzuszek

Stary 2014-06-02, 11:10   #2631
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Smarrita, a jakie ciasta robisz? Tort zamawiasz pewnie? Jaki?
nie wiem czy nie zamowic ciast, chociaz wole swoje robione wiec pewnie sie skonczy na tym ze upiekę. Jakie to nie wiem, bo ja lubię nowości więc poszukam czegoś na necie i będę eksperymentować. Przyjmuję zasadę mojej siostry" jak nie wyjdzie podaj w pucharkach i mów że tak miało być " chociaż nigdy mi się nie zdarzyło żebym w ten sposób musiała się ratować. Tort muszę zobaczyć u nas w piekarni jakie są, jeśli takie z dużą ilością kremu to dziękuję ale sama zrobię. W sumie to teraz zachciało mi się tortu esterhazy, tylko trochę dużo roboty z nim jest (robiłam go na 25-lecie ślubu teściów) to zrobię z niego ciasto. OOOO już wiem, tort ajerkoniakowy zrobię tylko muszę przepis poszukać bo gdzieś od koleżanki mam. Ja lubię stronę mojewypieki i smaczny.pl więc tam pewnie coś ciekawego znajdę czego jeszcze nie robiłam. Nieskromnie powiedziawszy nie ma ciasta którego zrobienie by mnie przerażało, jest tylko lenistwo ;/

Mogę ci jakieś ciasta polecić, bo piekę sama chyba od 14-15 roku życia wcześniej pomagałam mamie, tylko nie wiem co lubisz, kremowe, owocowe, szybko robiące się. Teraz jest sezon na truskawki więc może takie? Mam fajny przepis na szybkie i smaczne ciasto
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 11:49   #2632
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:

Zakładam że wszystko inne (pielucha, głód, przytulenie) sprawdzone. Pewnie brzuszek A może coś ją uwiera: pampers, ubranko? A uwolniła jakieś gazy tuż przed uspokojeniem się?

Impossible is nothing

I ślubuję Ci... Szczęśliwa żona od 9.11.2013r.

I kocham Cię ponad wszystko... Szczęśliwa mama od 06.04.2014r.

Sławcio

Edytowane przez agunia4ever
Czas edycji: 2014-06-02 o 11:50
agunia4ever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 12:01   #2633
martyna141
Raczkowanie

Cytat:
Tak na szybko co mi przychodzi do głowy...
Zupa: rosół (fajnym urozmaiceniem może być taki z" kulkami rafaello": http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32260 ) lub jakiś krem (myślę, że pomidorowy świetnie się sprawdzi; możesz podać z kuleczką mozzarelli na wierzchu i listkiem bazylii)
Na drugie oczywiście jakieś mięsko oczywiście. Ja zrobiłabym dwa rodzaje. Coś z kurczaka: np. jakieś roladki z fajnym farszem lub takie podudzia, które są u mnie hitem na wszystkich imprezach rodzinnych: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/...emniaczki.html . ,albo takie muffinki z kurczaka, które wyglądają bardzo ciekawie: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27691
Drugie mięso jakieś bardziej konkretne np. polędwiczki lub schab. Przychodzi mi np. do głowy ta polędwica: http://www.wielkiezarcie.com/recipe31932.html lub schab pod marchewkową pierzynką: http://kuchennewzlotyiupadki.blox.pl...pierzynka.html . Albo może taka karkóweczka: http://www.wielkiezarcie.com/recipe31530.html ? Chociaż ona dość pracochłonna jest.
Jako dodatki pieczone ziemniaki i jakaś surówka sezonowa.
Na deser oczywiście tort, który chyba warto zamówić, żeby się nie zajeździć w kuchni. Plus oczywiście ciasta. Ja bym tu widziała sernik, sernik na zimno (koniecznie z truskawkami ), jakieś ciasto z kremem (może prince polo lub cappuccino? wrzucę linki, gdybyś była zainteresowana). Fajnym deserem są też zawsze babeczki z bitą śmietaną i owocami, lubiane zwłaszcza przez najmłodszych gości. Korpusy można kupić gotowe lub upiec wcześniej.
Z przystawek zrobiłabym 2-3 sałatki (np. taką: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2...kurydza-i.html lub taką: http://www.wielkiezarcie.com/recipe38257.html lub taką: http://talerzpokus.tv/przepis/salatk..._ananasem.html ). Tą ostatnią dobrze podać w wydrążonych połówkach ananasa- bardzo dekoracyjnie wygląda.
Półmisek wędlin też się sprawdzi na pewno. Jak pogrzebiesz trochę na tym blogu, znajdziesz kilka fajnych inspiracji jak można je ciekawie ułożyć: http://gastromonia.blox.pl/html/1310...21.html?400354
Jeśli masz w rodzinie miłośników serów to może deska serów?
I jeszcze dwie fajne, zimne przystawki, które mi przychodzą na myśl:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe71524.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe52850.html

No to się rozpisałam

Teraz już tylko pozostaje mi życzyć Wam miłego dnia i zmykać do kuchni robić kawę
o szalona super przepisy, już kilka wrzuciłam do zakładek

Cytat:

moje moze i dzienna norme wyrabia, ale nocnej chyba juz nie
co do takiego 'krzyku' Zosia też tak miała właśnie po szczepionce, trwało to kilka dni ale ten płacz-krzyk był straszny w nocy w ciągu sekundy stałam przy łóżeczku teraz już płacze 'po staremu'

W ogóle musze Wam ponarzekać dziewczyny.. Jak moje dziecko wcześniej jako tako spało w dzień za to w nocy spało na prawdę ładnie bez większych rewolucji tak teraz sypia w miare w dzień owszem za to jak po szczepieniu zasypiala 20-21 tak znowu zasypia kolo 22-23 i po 4 godzinach snu budzi sie co godzine co 1,5 juz nie mam siły.. Mam nadzieje, że sie naprawi jak ponarzekam.
Od dziś karmie tylko na fotelu i nie biore jej do Nas bo po 1szej pobudce nie chce spać w łóżeczku tylko u Nas i nie moge jej przenieść bo jak tylko dotknie materaca rzuca sie jak poparzona

chyba wyjde dzisiaj mimo deszczu, Wy spacerujecie w deszcz? Pada juz kilka dni, oszaleć w domu można
Stary 2014-06-02, 12:09   #2634
Limonka1987
Zakorzenienie

Cytat:
2. 13 lipca Miały być 6, ale nie udało się załatwić sali więc stanęło na 13.
Mamy więc chrzciny tego samego dnia

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Dobrze, że chociaż 5 godzinek W sumie to nie tak krótko, bo niektórzy tyle w standardzie sypiają
To fakt. Widzisz jak się rozbestwiłam po kilku przespanych nocach?

Cytat:
Dobrze, dobrze... Niech wie jak to jest i niech Cię docenia

Cytat:
Wydaje mi się tak jak dziewczynom, że mleko należałoby zmienić gdyby ulewała chlustająco, przestała przybierać na wadze albo odczuwała wyraźny dyskomfort.
Emilka też ulewa bardzo często, ale dopóki rośnie zdrowo lekarz kazał mi się nie martwić.

Cytat:
Pięknie Wam wszystkim dziękuję za podpowiedzi dot.menu na chrzciny - zwłaszcza Tobie, Limonko! Fantastyczne przepisy!!! Na pewno któreś z nich wykorzystam i to nie tylko na chrzcinach! A te muffinki z kurczaka nawet kiedyś mi zaserwowałaś, pamiętasz? Były przepyszne!!!
Rzeczywiście, teraz pamiętam

Cytat:
Jeszcze raz dziękuję za inspiracje! Twój TŻet ma z Tobą wyjątkowo dobrze!
Dam mu to do przeczytania, na wypadek, gdyby o tym zapomniał

Cytat:
Swoją drogą czy dziecko może unosić główkę za wysoko, jak myślicie?
Nie mam pojęcia.

Cytat:
Plany na dziś - spacer i układanie oraz podpisywanie zdjęć Natalki w albumie .
Ja ciągle się zbieram do tego, żeby kupić ładny album i wywołać zdjęcia Emi, ale jakoś się zebrać nie mogę...

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
Limonko - widzę, że jesteś kopalnią inspiracji kulinarnych. masz jakąs zakładkę dla tych, co nawet wodę umieją przypalić?
Na pewno przesadzasz
A jakie przepisy Cię interesują? Obiady, śniadania, ciasta? Jakieś konkretne składniki np. kurczak?
Powiedz coś więcej, postaram się znaleźć coś ciekawego w moich (licznych) zakładkach

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
za to Przemo mi się odblokował, poszły wczoraj 3 konkretne kupy, więc nocka i ranek spokojne.
Cieszę się, że problemy z brzuszkiem zażegnane.

Cytat:
Może być... A prężyła się? Brzuszek był twardy?

My już po spacerze, mimo nieciekawej pogody za oknem. Teraz Młoda jeszcze drzemie w wózku, ale czuję, że głód ją wkrótce wybudzi.
Szczerze mówiąc spodziewałam się, że nawet tego posta nie uda mi się dokończyć tylko będę leciała szykować butlę, ale widocznie postanowiła być dla mnie łaskawa

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

Cytat:
Napisane przez martyna141 Pokaż wiadomość
o szalona super przepisy, już kilka wrzuciłam do zakładek
Cieszę się, że znalazłaś coś ciekawego dla siebie

Cytat:
W ogóle musze Wam ponarzekać dziewczyny.. Jak moje dziecko wcześniej jako tako spało w dzień za to w nocy spało na prawdę ładnie bez większych rewolucji tak teraz sypia w miare w dzień owszem za to jak po szczepieniu zasypiala 20-21 tak znowu zasypia kolo 22-23 i po 4 godzinach snu budzi sie co godzine co 1,5 juz nie mam siły.. Mam nadzieje, że sie naprawi jak ponarzekam.
Oby się szybko poprawiła!

Cytat:
chyba wyjde dzisiaj mimo deszczu, Wy spacerujecie w deszcz? Pada juz kilka dni, oszaleć w domu można
Jeżeli pada konkretnie to nie. Ale dziś u nas tylko mży, więc zrobiłyśmy z córeczką rundkę po okolicy
Stary 2014-06-02, 12:13   #2635
ag9
Zadomowienie

Cytat:

Ja ja chce!!!

Jest świetna!
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/15826...ki-i-spiewanki

Cytat:
Napisane przez thidien Pokaż wiadomość
Widzę że Agunia już dogadała się z Karolcią, więc jeśli chcesz to ja odstapie 1 opakowanie. Podaj adres na PW.

Cytat:
moje moze i dzienna norme wyrabia, ale nocnej chyba juz nie
co do takiego 'krzyku' Zosia też tak miała właśnie po szczepionce, trwało to kilka dni ale ten płacz-krzyk był straszny w nocy w ciągu sekundy stałam przy łóżeczku teraz już płacze 'po staremu'

Od dziś karmie tylko na fotelu i nie biore jej do Nas bo po 1szej pobudce nie chce spać w łóżeczku tylko u Nas i nie moge jej przenieść bo jak tylko dotknie materaca rzuca sie jak poparzona

Narzekaj, narzekaj - u mnie pomogło trochę
Ja w deszcz nie wychodzę U mnie dopiero dzisiaj pada, ostatnie dni były bardzo ładne.

Cytat:

Brzuszek może. Może też wam nie służy ten Hipp... Niby takie ma dobre opinie, ale jak widać na każde dziecko działa inaczej. U nas na Hippie też były płacze w dzień. Nie kolki wieczorne, tylko właśnie teoretycznie niczym nieuzasadniony płacz w dzień. Pomagała chusta..

Cytat:
Dziękuję za opinię

W sumie, jak tak teraz myślę o tym, to zaczęło się to ulewanie jak zaczęłyśmy się więcej karmić mm, dlatego też pytam, czy może to być wina mleka Ale raczej jest to takie powolne wypływanie mleka, chluśnięcie zdarzyło się może ze 2-3 razy, ale wydaje mi się, że dużo, ale wiadomo - dużo/mało to pojęcie względne Smoczki mamy nadal 1, bo z nuka one są do 6 miesiąca, ale rozmiar m, bo taki daje się do mm.
Gucio też strasznie ulewa... Nam lekarka nie mówiła że to powód do zmiany mleka, ew. sugerowała żeby kupić mleko AR (antyrefluksowe). My dodajemy do mleka zagęszczacz Nutrition, ale ostatnio on też niewiele działa

Moje dziecko stwierdziło chyba od dzisiaj, że jest już bardzo dorosłym niemowlakiem i nie chce smoczka
Tym sposobem właśnie płakał pół godziiny bo nie mógł usnąć. Zawsze był smoczek, leżaczek i po 2 minutach Gucia nie było...
Za to chichra się non stop. Wczoraj po kąpieli próbuję go uśpić w łóżeczku, nawet mu coś próbowałam zaśpiewać to tak się uśmiał - chyba z moich antyzdolności ...
Stary 2014-06-02, 12:21   #2636
teQiba
Moderator

Cytat:
Ja w deszcz nie spaceruje, bo przy ryczacym wozku czesto trzeba dziecko wyciagac

Cytat:
Moje dziecko stwierdziło chyba od dzisiaj, że jest już bardzo dorosłym niemowlakiem i nie chce smoczka
Gdzies czytalam ze dzieci czesto ok 3 miesiaca same odrzucaja smoczek - moze Gucio jest wlasnie takim przypadkiem?
Stary 2014-06-02, 12:30   #2637
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Zakładam że wszystko inne (pielucha, głód, przytulenie) sprawdzone. Pewnie brzuszek A może coś ją uwiera: pampers, ubranko? A uwolniła jakieś gazy tuż przed uspokojeniem się?
Ściągałam jej nawet pampersa, używałam suszarki i nic.
Jak już sie uspokoiła to puściła bąka

Cytat:
W ogóle musze Wam ponarzekać dziewcyny.. Jak moje dziecko wcześniej jako tako spało w dzień za to w nocy spało na prawdę ładnie bez większych rewolucji tak teraz sypia w miare w dzień owszem za to jak po szczepieniu zasypiala 20-21 tak znowu zasypia kolo 22-23 i po 4 godzinach snu budzi sie co godzine co 1,5 juz nie mam siły.. Mam nadzieje, że sie naprawi jak ponarzekam.

u mnie nocki też kiepskie

Jakbym miała gdzie to bym spacerowała pewnie

Cytat:
Może być... A prężyła się? Brzuszek był twardy?
Ona jak płacze, to zawsze ma twardy brzuszek, nawet jak płacze z głodu, bo kiedys sprawdzałam i cięzko mi to stwierdzic
właśnie sie nie prezyła

Cytat:
Jest świetna!
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/15826...ki-i-spiewanki

Brzuszek może. Może też wam nie służy ten Hipp... Niby takie ma dobre opinie, ale jak widać na każde dziecko działa inaczej. U nas na Hippie też były płacze w dzień. Nie kolki wieczorne, tylko właśnie teoretycznie niczym nieuzasadniony płacz w dzień. Pomagała chusta..

Tym sposobem właśnie płakał pół godziiny bo nie mógł usnąć. Zawsze był smoczek, leżaczek i po 2 minutach Gucia nie było...
Za to chichra się non stop. Wczoraj po kąpieli próbuję go uśpić w łóżeczku, nawet mu coś próbowałam zaśpiewać to tak się uśmiał - chyba z moich antyzdolności ...
Już obczaiłam widze, ze są tez inne częsci

Kurcze, ale chyba z tydzien musze mleko podawać, zeby stwierdzić, ze nie pasuje??
Od czwartku podaje Hippa, dokończe to małe opakowanie co mam i chyba spróbuje z innym Pierwszy dzien podawania był taki sobie, bo zmieniłam po południu, drugi dzien kiepski, trzeci spoko, wczoraj normalnie, a dzisiaj znowu

Ale chyba jednak to był brzuszek, bo uspokoiła sie a za sekunde znowu ryk

Fajnie sie masz, ja bym chciała by Ola odrzuciła smoczek. Nie lubie smoczków, nie podobaja mi sie

Stary 2014-06-02, 12:34   #2638
teQiba
Moderator

Cytat:
Fajnie sie masz, ja bym chciała by Ola odrzuciła smoczek. Nie lubie smoczków, nie podobaja mi sie
A moze nie dawaj jej smoczka jak nie chcesz?
Kurcze, biedna Olenka Ale to az dziwne - jadlas doslownie wszystko i nic jej nie bylo, a od mm boli brzuszek...
Stary 2014-06-02, 12:53   #2639
Ela87
Zakorzenienie

Znowu awantura i znowu przeszlo

Cytat:
A moze nie dawaj jej smoczka jak nie chcesz?
Kurcze, biedna Olenka Ale to az dziwne - jadlas doslownie wszystko i nic jej nie bylo, a od mm boli brzuszek...
Bez smoczka nie usnie, nie ma szans chyba, ze po takim ryku, ze szkoda gadac no i we wozku, chociaz nie zawsze i na klacie czasami tez bez smoczka.

Jestem tym faktem zalamana walczylam, ale ilez mozna tym laktatorem te cycki maltretowac. Jedna porcje dziennie dalabym rade sciaganac, ale zrezygnowalam, bo nie widze sensu, no i teraz ponosze tego konsekwencje

Stary 2014-06-02, 13:24   #2640
niezapomnijkaa09
Rozeznanie

Cytat:

Cytat:
Znowu awantura i znowu przeszlo

Bez smoczka nie usnie, nie ma szans chyba, ze po takim ryku, ze szkoda gadac no i we wozku, chociaz nie zawsze i na klacie czasami tez bez smoczka.

Jestem tym faktem zalamana walczylam, ale ilez mozna tym laktatorem te cycki maltretowac. Jedna porcje dziennie dalabym rade sciaganac, ale zrezygnowalam, bo nie widze sensu, no i teraz ponosze tego konsekwencje

Ela mój mały też ciągle ma coś z brzuszkiem i nie ważne czy dostanie moje ściągnięte mleko czy MM. Próbowałam 3 rodzai MM i przy każdym to samo. Pediatra mówi, że taka jego uroda i mu z czasem przejdzie.
A ulewa po moim jeszcze bardziej niż po MM bo moje jest rzadsze
Teraz karmię go rossmanowskim i płacze są rzadsze ale za to konkretne
Dziś ewidentnie coś go męczy ale windy (rurkowanie) mu robiliśmy, odbijaliśmy i nadal tak samo. Od 6 spał może łącznie pół godziny

Aparatka:
góra 27.06.2014
niezapomnijkaa09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości