Deklaracja wiary lekarzy - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-02, 19:59   #151
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Dot.: Deklaracja wiary lekarzy

Cytat:
Napisane przez Hargalaten Pokaż wiadomość
A ja, jako przyszły lekarz, zacytuję kodeks etyki lekarskiej:

Art 3. Kodeksu Etyki Lekarskiej
Lekarz powinien zawsze wypełniać swoje obowiązki z poszanowaniem człowieka bez względu na wiek, płeć, rasę, wyposażenie genetyczne, narodowość, wyznanie, przynależność społeczną, sytuację materialną, poglądy polityczne lub inne uwarunkowania.

.
Jak dla mnie to oznacza tyle, ze nie mozesz kogos olac tylko dlatego, ze ma inne wyznanie i nic innego

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Jak dla mnie slabe
Co z tego, ze to kosciol. Obowiazkiem strazaka jest gasic, zeby pozar nie rozprzestrzenial sie dalej i nie ma znaczenia czy to biedronka czy kosciol

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3

Edytowane przez kobietasukcesu
Czas edycji: 2014-06-02 o 20:02
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-02, 20:00   #152
201604181004
Konto usunięte

obowiązkiem lekarza jest leczyć i bez znaczenia czy podoba mu się aborcja czy nie przy zagrożeniu życia :P
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-02, 20:06   #153
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
obowiązkiem lekarza jest leczyć i bez znaczenia czy podoba mu się aborcja czy nie przy zagrożeniu życia :P
Czekalam tylko, az ktos to napisze

Ja sie z tym zgadzam, ale mimo wszystko widze roznice pomiedzy zgaszeniem plonacego kosciola, ktory dla strazaka bedzie po prostu zwyklym budynkiem a wykonaniem czegos co dla kogos bedzie oznaczalo zlamanie 'nie zabijaj'
Nie powiem, ze nie uwazam tego za mocno chore, bo uwazam (tj odmowienie aborcji w przypadku mozliwosci smierci matki dziecka) ale i tak widze roznice i rysunek nadal jest dla mnie slaby.

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3

Edytowane przez kobietasukcesu
Czas edycji: 2014-06-02 o 20:08
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-02, 20:11   #154
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
Czekalam tylko, az ktos to napisze

Ja sie z tym zgadzam, ale mimo wszystko widze roznice pomiedzy zgaszeniem plonacego kosciola, ktory dla strazaka bedzie po prostu zwyklym budynkiem a wykonaniem czegos co dla kogos bedzie oznaczalo zlamanie 'nie zabijaj'
Nie powiem, ze nie uwazam tego za mocno chore, bo uwazam (tj odmowienie aborcji w przypadku mozliwosci smierci matki dziecka) ale i tak widze roznice i rysunek nadal jest dla mnie slaby.
Przy zagrożeniu życia matki tak, a co z wadą płodu? Czy tu też byłby przymus wykonywania aborcji?
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-02, 20:11   #155
201604181004
Konto usunięte

wiesz co to jest ciąża pozamaciczna i że kobieta może się przy niej wykrwawić i umrzeć?
Stary 2014-06-02, 20:13   #156
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
wiesz co to jest ciąża pozamaciczna i że kobieta może się przy niej wykrwawić i umrzeć?
Ciąża pozamaciczna jest po prostu usuwana jak są do tego wskazania i nie podlega w ogóle dyskusji o aborcji- aborcja to usunięcie płodu z jamy macicy, a nie np z jajowodu czy jamy brzusznej. ( Pomijam oszołomy co twierdza inaczej)
Stary 2014-06-02, 20:15   #157
201604181004
Konto usunięte

no ale są oszołomy które będą robić problem nawet po przewiezieniu do szpitala i bujac się do końca dyżuru żeby sobie rączek nie splamić.
Stary 2014-06-02, 20:18   #158
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
no ale są oszołomy które będą robić problem nawet po przewiezieniu do szpitala i bujac się do końca dyżuru żeby sobie rączek nie splamić.
Tak ale to nie podchodzi pod deklarację wiary a prokuratora. Deklaracja wiary dotyczy stanów nie nagłych i nie zagrażajacych życiu.
Stary 2014-06-02, 20:19   #159
201604181004
Konto usunięte

no nie zawsze, a kobiety chore na raka wymagające leczenia i lekarze którzy zawracają im głowę śpiewkami pt dziecko jest najważniejsze?
Stary 2014-06-02, 20:20   #160
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
no nie zawsze, a kobiety chore na raka wymagające leczenia i lekarze którzy zawracają im głowę śpiewkami pt dziecko jest najważniejsze?
Zależy- chemioterapię np przy raku piersi można podawać i przy ciąży, aborcja nie jest tu wskazana.
Stary 2014-06-02, 20:21   #161
201604181004
Konto usunięte

mówię o przypadkach ciężkich gdzie wybierasz albo albo. lekarz powinien być neutralny światopoglądowo i nie wymuszać na pacjentce decyzji
Stary 2014-06-02, 20:23   #162
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
mówię o przypadkach ciężkich gdzie wybierasz albo albo. lekarz powinien być neutralny światopoglądowo i nie wymuszać na pacjentce decyzji
No powinien, ale nie powinien być także zmuszony do działania wbrew sobie.
Stary 2014-06-02, 22:32   #163
antidotum89
Wtajemniczenie

wtrace sie w dyskusje. dla mnie deklaracja to jakis kosmos.
Od razu nasunela mi sie mysl ze zalozmy pracuje w cukierni i nie sprzedam jakiejs otylej osobie paczka mowiac, ze nie chce miec na sumieniu jej zawału albo podwyzszonego cholesterolu:/

"Cause I may be bad but I'm perfectly good at it "

antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 07:41   #164
Suivi
Zadomowienie

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos..._widnieje.html

Suivi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 10:06   #165
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
No powinien, ale nie powinien być także zmuszony do działania wbrew sobie.
Każdy wybór wiąże się z konsekwencjami. Jeśli ktoś decyduje się na pracę w danym zawodzie, w danym miejscu i pobieranie za to publicznych pieniędzy, to powinien wykonywać przewidziane obowiązki. Nawet wbrew sobie. Po co np: ginekolog zatrudnia się w publicznej przychodni i nie chce ani przepisywać antykoncepcji, ani leczyć hormonalnie schorzeń (tak, to też się zdarza) ani wysyłać kobiet na badania prenatalne? Moim zdaniem to złodziejstwo, a nie żaden katolicyzm.

Pięknie

Ostatnio rozmawialiśmy w pracy i doszliśmy do wniosku, że bardzo poszkodowaną grupą zawodową są diagności. My nie mamy prawa niczego odmawiać. Nie możemy np: zatrudnić się przy wykonywaniu badań prenatalnych i odmawiać ich wykonania. Wielu z nas chciałoby sobie w pracy siedzieć i nie pracować, a tu lipa, każdą nam wykonywać swoje obowiązki. Czuję się dyskryminowana.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 11:13   #166
carpediem
Rozeznanie

Kiedy przeczytałam tę deklarację od razu mi się nasunęło pytanie: w takim razie po co w ogóle medycyna? Bo zdaje się, że przez tę deklarację staje się całkowicie zbędna...

UZNAJĘ,iż ciało ludzkie i życie, będąc darem Boga,
jest święte i nietykalne:
-ciało podlega prawom natury, ale naturę stworzył Stwórca,
-moment poczęcia człowieka izejścia z tego świata zależy wyłącznie od decyzji Boga.

Jasne, jasne, rozumiem, że to dotyczy głównie aborcji, eutanazji, in vitro i antykoncepcji, ale spisane jest w taki sposób, że ręce opadają...
Bo mamy Jana Kowalskiego, który zachorował na raka odbytu, idzie do lekarza, który mówi mu: "pańskie ciało należy do Boga, nie mogę w nic ingerować, taka była wola Boża, więc idź pan i zemrzyj". Oczywiście, że taka (nad?)interpretacja nie musi być codziennością, ale ten kto ją formułował ma duże braki w logicznym myśleniu.

(Pomijając, że dla mnie logiczność ten deklaracji jest zerowa, bo od wieków nauka i religia miały punktów wspólnych jak na lekarstwo... Niech sobie lekarze wierzą w co chcą, ale niechże nie odmawiają mi moich praw, bo mają swoje "boże"... Czysty absurd).
carpediem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 12:36   #167
kennedy
Zakorzenienie

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 10346293_600905033350262_2587533497837951162_n.jpg (37,4 KB, 70 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 10436248_603064319801000_2204955004501586236_n.jpg (37,6 KB, 73 załadowań)
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 13:14   #168
_Mia
Zakorzenienie

Lekarze mają prestiż społeczny i mogą sobie pozwolić na takie deklaracje.
A pomyślał ktoś o tych biednych paniach ze sklepu, które wbrew swoim przekonaniom muszą robić tyle rzeczy?
Zdeklarowana abstynentka musi sprzedawać alkohol małolatom co to ledwo dowód osobisty odebrali, katoliczka na stacji benzynowej niskiej jakości kondomy typu Conamore... Straszne, że nikt o nich nie pomyśli.

Wybaczcie prześmiewczy post, ale ta deklaracja prowadzi do absurdów. Za chwilę upomną się o swoje racje jeszcze farmaceuci, i nie będzie gdzie tabletek kupić, o tych 'po' w ogóle nie wspomnę.
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 13:19   #169
201604181004
Konto usunięte

wiele zawodów ma prestiż społeczny ale go nie nadużywa.
Stary 2014-06-03, 14:34   #170
visionAM
Zakorzenienie

Np. jakoś takim prawnikom czy bankierom nie w głowie jakieś deklaracje wiary
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 15:15   #171
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Np. jakoś takim prawnikom czy bankierom nie w głowie jakieś deklaracje wiary
Ale u prawników też jest jakiś kodeks! Włącznie z tym że każdy ma prawo do rzetelnej obrony, nawet najgorszy śmieć społeczny. Ja zawsze zastanawiałam się co musi myśleć np. obrońca z urzędu jakiegoś pedofila, któremu udowodniono najgorsze sku... a on np. wnosi o złagodzenie kary

O świecie finansów (ekonomii?) nawet się nie wypowiadam, uważam że większość kryzysów wynika z tego, że oni kompletnie nie czują tego, że ich decyzje wpływają też na szarą masę, jak miliarder straci parę milionów to nic mu się nie stanie, jak przeciętny człowiek straci jedyną pensję to jest tragedia.
Od nich też powinniśmy wymagać przejrzystości i zasad (ale też nie katolickich - bo widzę że to się sprowadza do tego, że Bóg tak chciał ) ale przeciętny człowiek ma na nich wpływ mniejszy niż np. na polityków, czyli żaden
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 15:41   #172
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Ale u prawników też jest jakiś kodeks! Włącznie z tym że każdy ma prawo do rzetelnej obrony, nawet najgorszy śmieć społeczny. Ja zawsze zastanawiałam się co musi myśleć np. obrońca z urzędu jakiegoś pedofila, któremu udowodniono najgorsze sku... a on np. wnosi o złagodzenie kary
Też o tym niedawno myślałam. A może taki obrońca z urzędu nie chciałby bronić takiego przestępcy? Do tego dochodzi jeszcze potępienie społeczne. Np: obrońca Kasi W. raczej nie spotyka się z pozytywnymi komentarzami.

Przypominam, że klauzula sumienia dotyczy też pielęgniarek i położnych. Tego to już nie rozumiem. Na szczęście ta grupa zawodowa nie podpisywała przynajmniej deklaracji wiary.

Edytowane przez Fleur_D
Czas edycji: 2014-06-03 o 15:47
Stary 2014-06-03, 15:52   #173
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Też o tym niedawno myślałam. A może taki obrońca z urzędu nie chciałby bronić takiego przestępcy? Do tego dochodzi jeszcze potępienie społeczne. Np: obrońca Kasi W. raczej nie spotyka się z pozytywnymi komentarzami.

Przypominam, że klauzula sumienia dotyczy też pielęgniarek. Tego to już nie rozumiem. Na szczęście ta grupa zawodowa nie podpisywała przynajmniej deklaracji wiary.
PODPISALA!!!! Na tej samej liscie co lekarze.

Cytat:
Napisane przez carpediem Pokaż wiadomość
Kiedy przeczytałam tę deklarację od razu mi się nasunęło pytanie: w takim razie po co w ogóle medycyna? Bo zdaje się, że przez tę deklarację staje się całkowicie zbędna...

UZNAJĘ,iż ciało ludzkie i życie, będąc darem Boga,
jest święte i nietykalne:
-ciało podlega prawom natury, ale naturę stworzył Stwórca,
-moment poczęcia człowieka izejścia z tego świata zależy wyłącznie od decyzji Boga.

Jasne, jasne, rozumiem, że to dotyczy głównie aborcji, eutanazji, in vitro i antykoncepcji, ale spisane jest w taki sposób, że ręce opadają...
Bo mamy Jana Kowalskiego, który zachorował na raka odbytu, idzie do lekarza, który mówi mu: "pańskie ciało należy do Boga, nie mogę w nic ingerować, taka była wola Boża, więc idź pan i zemrzyj". Oczywiście, że taka (nad?)interpretacja nie musi być codziennością, ale ten kto ją formułował ma duże braki w logicznym myśleniu.

(Pomijając, że dla mnie logiczność ten deklaracji jest zerowa, bo od wieków nauka i religia miały punktów wspólnych jak na lekarstwo... Niech sobie lekarze wierzą w co chcą, ale niechże nie odmawiają mi moich praw, bo mają swoje "boże"... Czysty absurd).
Gdzie widzis kradziesz ? Nfz placi za wykonane procedury i nie ma tam takiej jak brak wypisania antykoncepcji i pogadanka.

Rownie dobrze mozesz wyz
Stary 2014-06-03, 15:54   #174
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:

Przypominam, że klauzula sumienia dotyczy też pielęgniarek i położnych. Tego to już nie rozumiem. Na szczęście ta grupa zawodowa nie podpisywała przynajmniej deklaracji wiary.
To mnie zaskoczyłaś : o Myślałam, że dotyczy to jedynie lekarzy.
Niech mi ktoś wyjaśni na cholere taka klauzula pielęgniarkom i położnym?
susuanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 16:14   #175
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez susuanne Pokaż wiadomość
nie beda asystowac jak cos im sie nie spodoba
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 16:17   #176
dominikmeller25
Zakorzenienie

dla mnie to jakiś absurd, nie tak dawno w mediach było o dziecku które zmarło bo lekarz nie uznawał cesarki bo był zwolennikiem naturalnych porodów i przez jego poglądy dziecko zmarło.
tu teraz tacy mają wolną drogę do odrzucania innych niż naturalne porodów nawet gdy będzie ryzyko śmierci dziecka w końcu jego przekonania zabraniają ingerowania w ciało pacjenta, a nie zawsze będzie ktoś kto będzie mógł go zastąpić (przykład Włocławka najlepszy) i nie wierzę w bajki typu że to będzie jakoś kontrolowane i nie będzie naginane itd
powinno to być jasno i wyraźnie napisane w przypadku czego lekarz może odmówić wykonania zabiegu, wystawienia recepty itd i to już przed wizytą aby pacjent wiedział do kogo się udaje i aby potem nie czekał kolejnych tygodni na kolejną wizytę.
a jeśli do tego by doszło to taki lekarz powinien być zobowiązany nawet prywatnie zorganizować takiemu pacjentowi wizytę u innego specjalisty, nie że pacjent sam ma się prosić i starać o nową wizytę, bo to nie z jego winy został spławiony a lekarz odchaczył pacjenta.
bo nawet słyszałem teksty lekarzy że takie informowanie kto podpisał deklarację jest naruszeniem ich dóbr i oni nie zgodzą się na coś takiego, a więc ucierpią pacjenci którzy będą tracić wizyty w ramach NFZ, bo mogą trafić do lekarza który podpisał daną deklarację.

ja nie chciałbym aby doszło do takich sytuacji jak przed laty w Argentynie gdzie tłum wraz z dużą częścią personelu zablokował przeprowadzenie aborcji kobiety która została wielokrotnie zgwałcona, a taka deklaracja może być początkiem do rozpanoszenia się kościelnych agentów w szpitalach.

Cytat:
Tak ale to nie podchodzi pod deklarację wiary a prokuratora. Deklaracja wiary dotyczy stanów nie nagłych i nie zagrażajacych życiu.
już nie przesadzajmy z prokuratorem, najwyżej paluszkiem pogrozi i tyle, w końcu za lekarzem stanie tabun obrońców którzy powiedzą że miał takie poglądy i za to nie wolno go karać.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 16:35   #177
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez susuanne Pokaż wiadomość
NIE, podpisały pielęgniarki, położne, salowe, sanitariusze, ... żeby wybiórcza mogła napisać o sensownej liczbie i o LEKARZACH bo np deklaracja wiary pracowników ochrony zdrowia już tak sensacyjnie i wybiórczo nie wyglądałaby na nagłówkach.

Edytowane przez dacn
Czas edycji: 2014-06-04 o 16:36 Powód: brak przecinka.
Stary 2014-06-03, 16:42   #178
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
PODPISALA!!!! Na tej samej liscie co lekarze.
Nic o tym nie słyszałam, cały czas mówiono tylko o lekarzach.
A właściwie to po co ta "deklaracja wiary", skoro jest klauzula sumienia? Ma to jakiś sens praktyczny?

Jeszcze niech się do listy dopisze sprzątaczki i ochronę, będzie jeszcze śmieszniej.

Edytowane przez Fleur_D
Czas edycji: 2014-06-03 o 16:44
Stary 2014-06-03, 16:45   #179
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Nic o tym nie słyszałam, cały czas mówiono tylko o lekarzach.
A właściwie to po co ta "deklaracja wiary", skoro jest klauzula sumienia? Ma to jakiś sens praktyczny?
Nie pisali bo kto by tam czytał gdyby nie pisali źle o lekarzach. Chociaż nawet wybiórcza publikując "listę lekarzy" pozaznaczała w specjalizacji! inne zawody.
Podpisało ją wielu i studentów i innych pracowników ochrony zdrowia.
Deklaracją wiary można się podetrzeć.
Stary 2014-06-03, 17:06   #180
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Nie pisali bo kto by tam czytał gdyby nie pisali źle o lekarzach. Chociaż nawet wybiórcza publikując "listę lekarzy" pozaznaczała w specjalizacji! inne zawody.
Podpisało ją wielu i studentów i innych pracowników ochrony zdrowia.
Deklaracją wiary można się podetrzeć.
Tak właśnie mi się cały czas wydawało.
Nawet jeśli podpisał ją jakiś sanitariusz, to i tak nie może on w praktyce odmówić niczego, gdyż jego nie dotyczy klauzula sumienia. Choć doprawdy nie wiem, czego miałby odmówić sanitariusz.

Stomatolodzy? Serio?
To deklaracja wiary, czy jakaś komedia?

Edytowane przez Fleur_D
Czas edycji: 2014-06-03 o 17:10
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości