![]() |
#121 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 1 482
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
![]() Niedobrze, bo w domu nie jestem, więc sprawa odwleczona w czasie, ale już nawet druknęłam przepis, coby później o żadnej warstwie nie zapomnieć ![]() Kurna, już tylko o tej zapiekanie myślę, to okropne, ślina do pasa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: dom
Wiadomości: 317
|
Dot.: Szpinakożercy
Fajnie!A tak wogole,to mam nadzieje ze przepis w miare zrozumialy....???Kurde przestan juz,bo i mi sie jesc zachciewa..
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: dom
Wiadomości: 317
|
Dot.: Szpinakożercy
Aaaaa,zapomnialam!Jak juz bedziesz po obiedzie to daj znac jak smakowalo!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 1 482
|
Dot.: Szpinakożercy
Leciałam do domu jak wściekła. Wcześniej przez tel. zrobiłam zlecenie na usmażenie piersi kurczęcich, żeby jak wpadnę w drzwi to jak najszybciej powstała zapiekana
![]() ![]() Vichy, przepis jest super prosty, dzięki Ci dobra kobieto. Przez tę prostotę również się na niego połakomiłam ![]() Edit: Prze-py-szne!!!! Teraz spokojnie mogę iść spać ![]() Edytowane przez mex Czas edycji: 2007-06-29 o 22:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 20
|
Dot.: Szpinakożercy
Uwielbiam szpinak.... w każdej postaci.... a chyba najbardziej z serkiem smietankowym Hochland, czosnkiem, pieprzem i spaghetti fit....
Szpinak jest the best!! Pozdrawiam wszystkie szpinakomaniaczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 1 732
|
Dot.: Szpinakożercy
A ja dziś przyrządzam na obiad makaron z sosem szpinakowym, z przepisu, który podałam wcześniej, będzie PYCHOTKA!!! : )
__________________
Zabiegana, zajęta, zapracowana, ciągle niewyspana, ale szczęśliwa... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: uroczysko
Wiadomości: 5 656
|
Dot.: Szpinakożercy
Ale pyszności tu podajecie
![]() Ja na szybko robię tak: Wrzucam na masło posiekany grubo szpinak, dorzucam wyciśnięty czosnek, podlewam bulionem, duszę. Następnie odparowuję wodę, dorzucam rozkruszony ser feta smażę. przyprawiam i podaję z pieczywem czosnkowym ![]() Mój chłp oszalał na punkcie szpinaku :P
__________________
Połam język ![]() Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: dom
Wiadomości: 317
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 1 482
|
Dot.: Szpinakożercy
Dwa razy już to jadłam
![]() ![]() A poza tym to nawet nie przypuszczałabym, że jest tak piękny wątek Szpinakożerców, gdyby nie wyświetlił się na głównej stronie pewnego dnia. Sathi, Twoją wersję też przetestuję, nie myśl sobie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 15 844
|
Dot.: Szpinakożercy
ja uwielbiam salatke ze szpinakiem.
rozdzielamy listki swiezego szpinaku i ukladamy na talerzu, na to kladziemy pociete na plasterki truskawki, to posypujemy podsmazonym, pokrojonym na male kosteczki boczkiem, a cala salatke polewamy dressingiem truskawkowym. pycha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Krk
Wiadomości: 1 691
|
Dot.: Szpinakożercy
A ja uwielbiam takie oto prościutki danie:
- szpinak (ja kupuję mrożony, z lenistwa hehe) odparowuję całkowicie na teflonowej patelni - nie trzeba rozmrażać, do takiego "podsuszonego dodaję 1-2 łyżki masła, 2-3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), sól, pieprz, ewentualnie odrobinę śmietany; całość trzeba chhwilę podsmażać; - gotuję na twardo jajka i kroję w ćwiartki; -makoaron, najlepiej razowy - świetnie współgra ze szpinakiem; Makaron podaję wymieszany ze szpinakiem (śmietanka gdyby ten był za gęsty) i posypuję jajkiem na twardo. Mniammm.... A jakie to proste ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 95
|
Dot.: Szpinakożercy
czytając wasze przepisy widzę ze więcej osób preferuje świeży szpinak..
to ciekawe bo ja wolę taki rozdrobniony z mrożonki
__________________
Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej w wieku od 18 do 40 lat. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 459
|
Dot.: Szpinakożercy
Witam, tez jestem wielbicielką szpinaku
![]() Zawsze korzystam ze szpinaku Bonduelle (najlepszy w sosie śmietanowym), bądź Frosty. Wystarczy rozmrozić go na patelni z 2 ząbkami czosnku + makaron, posypuję wszystko parmezanem- pycha ![]() A kolejny mój specjał, raczej sobotni, bądź piątkowo-wieczorny jako wykwintna kolacja- lasagna ze szpinakiem. Nie jest to nic skomplikowanego ale trzeba zrobić odpowiednie zakupy: gotowe płaty lasagne 1,5 opak. szpinaku sos pomidorowy włoski 2 szt. sera mozarella 15 gr sera zółtego do posypania Szpinak tradycyjnie rozmrażam na patelni z czosnkiem, następnie przekładam nim płaty, (wszystko układam w naczyniu żaroodpornym zalanym na dnie oliwą z oliwek ), następnie zalewam sosem pomidorowym włoskim do którego rozkruszam kostkę czosnku Knorra, wszystko obkładam pokrojonymi plastrami mozarelli, Na wierzch posypuję startym serem, wstawiam do piekarnika na 25-30 minut. PYCHA, POLECAM ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 2 736
|
Dot.: Szpinakożercy
Dwa przepisy na bazie jednego - dostałam je od znajomej na jednym z forum gazety.pl Obydwa wypróbowane i dobre
![]() "Szpinak, może być mrożony zostawiam na noc do rozmrożenia na sitku. Wrzucam na patelnię, dodaję kawałeczek masła ok. 1 łyżeczki, chwilę duszę. Posypuję łyżką mąki, mieszam i dodaję 2 łyżki śmietany 18%. Chwilę mieszam i wbijam jajko. Do tego ząbek czosnku, vegeta i zioła prowansalskie - sporo. Kiedy szpinak wystygnie dodaję albo fetę (wtedy mniej solę szpinak, bo feta jest słona), albo półtłusty ser biały. Wychodzi gęsta masa, nakładam na naleśniki, składam w koperty, panieruję i smażę. Oczywiście, można zrobić wcześniej i podgrzać w piekarniku. Na bazie tej masy szpinakowej (bez sera białego) robię sos szpinakowy do tagliatele (włoskie kluski, ale można kupić firmy primo gusto - niezłe i tańsze). Robię sos beszamelowy i łączę ze szpinakiem, dodając po łyżce. Doprawiam do smaku, jeżeli tego wymaga. Wychodzi przepyszna zielona breja ![]()
__________________
Prawdziwy przyjaciel pozostawi ślady łap na Twoim sercu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2007-06
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 271
|
Dot.: Szpinakożercy
szpinak.... ble!!!
ale na zdrowie pewnie jestescie silne i ladne ![]() a moze zielone ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 1 482
|
Dot.: Szpinakożercy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2007-06
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 271
|
Dot.: Szpinakożercy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 2 313
|
Dot.: Szpinakożercy
A ja dzis po raz pierwszy w zyciu jadlam nalesniki ze szpinakiem robione na ostro
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 459
|
Dot.: Szpinakożercy
WIADOMOŚĆ DLA SZPINAKOŻERCÓW - pyszny szpinak mrożony w sosie śmietanowym jest w LIDLU - kosztuje 1,99 !!!!!!!
![]() ![]() Polecam !!!!!!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 2 313
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 459
|
Dot.: Szpinakożercy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: Centralna Polska
Wiadomości: 2 479
|
Dot.: Szpinakożercy
Ja widziałam kiedyś w knajpce jakiejś naleśniki ze szpinakiem zapiekane z żołtym serem
![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709
|
Dot.: Szpinakożercy
![]() Cytat:
![]() ![]() Melodio bardzo prosto. Pieczesz nalesniki samrujesz je szpinakiem (oczywiście wczesniej rozmrożonym z dodatkiem czosku -ja daję jeszcze mozzarele) Zawijasz wkładasz do blaszki polewasz sosem pomidorowym (uduszona cebulka+ przecier pomidorowy ) na to ser i do piekarnika ![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
![]() ![]()
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709
|
Dot.: Szpinakożercy
![]() Cytat:
![]() ![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Szpinakożercy
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 895
|
Dot.: Szpinakożercy
szpinak jest the best
![]() 1. szpinak na patelence z czosnkiem +makaron z zupek chińskich +twaróg (najlepiej Ricotta) +przypawa Magii bomba!!!! ![]() 2. pierogi ze szpinakiem, sama robie jak mam czas ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Szpinakożercy
Ja sobie właśnie wczoraj zrobiłam ucztę szpinakową.
Zawsze kupowałam szpinak w sosie śmietanowym Hortexu a ostatnio nabyłam Frostę [ http://www.frosta.pl/php/index.php?s=421&did=27&l=pl] i muszę przyznać, że ją wolę - ma większe kawałki szpinaku a nie papkę. A dziś chyba napadnę na Lidla i zobaczymy, który mi najbardziej pasuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 511
|
Dot.: Szpinakożercy
Ja też z tego powodu regularnie kupuję Frostę lub Bonduelle. Bardzo lubię ich szpinak w porcyjkach - dla mnie jest to wygodne rozwiązanie
![]()
__________________
How many eyes does Lord Bloodraven have? - A thousand eyes and one.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:52.