|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
Dzisiejsze U
Śniadanie: owsianka budyniowa: 4 łyżki płatków owsianych, 230 ml mleka 2%, łyżka domowej granoli, łyżeczka otrębów gryczanych, garść orzechów (włoskie i migdały), łyżeczka słonecznika, łyżeczka rodzynek, łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru, pół łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem, śliwka i morela suszone. 2 śniadanie: 1/4 ananasa, surówka z czerwonej kapusty, połowy jabłka i łyżki oleju z orzechów włoskich. Obiad: Spaghetti kukurydziane z warzywami (pietruszka, brokuły, żółta fasolka szparagowa, zielony groszek, brukselki, pół cukinii, liście od buraczków botwinkowych), plastrem żółtego sera i łyżką oleju rzepakowego. Podwieczorek: duże jabłko, kasza jaglana z łyżeczką cukru trzcinowego, wiórkami kokosowymi i słonecznikiem. Kolacja: kilka truskawek, duża kromka pumpernikla z domowym pasztetem soczewicowo - warzywnym i szczypiorkiem, pół pomidora, marchewka, jajko na miękko |
|
|
|
#1712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1713 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jest niesamowicie kremowa sycąca i pyszna, ja generalnie innej już nie jadam ![]() Natomiast co do serków to tak odtłuszczanie czegokolwiek ingeruje już w naturalny skład produktu, więc jakby nie patrząc taki produkt jest bardziej przetworzony, po drugie odtłuszczanie nabiału pozbawia go wszystkich witamin, bo zapewne jak wiesz w nabiale jeśli już są witaminy to głównie te rozpuszczalne w tłuszczach, więc wywalając z nich tłuszcz wywalasz tym samym te witaminy, co więcej jak zapewne wiesz wapń jest syntezowany w organizmie właśnie z witaminą D (to znaczy jest ona niezbędna aby go przyswoić),a co gdy jej nie ma? otóż organizm ją uwalnia z własnych zapasów, które są w kościach, ponadto odtłuszczony nabiał ma właśnie więcej białka, ale warto zaznaczyć, że białko z twarogu to białko kazeinowe, więc po pierwsze przyswaja się jedynie w ok. 50% a po drugie kazeina oblepia układ pokarmowy kleistą mazią no to tak po krótce, więc konkluzja jest taka jak już jesz nabiał to najlepiej taki jakim go bozia stworzyła z pełnego mleka od krowy, najmniej przetworzony, najlepiej jeszcze niepasteryzowany, wtedy jest rzeczywiście wartościowy, oczywiście na tyle na ile wartościowy może być nabiał ![]() ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Cytat:
), a aeroby to dla mnie bieganie w terenie (ale interwałowe, czyli krótko i intensywnie), rower, spacer do tego joga i nic mi więcej nie potrzeba do szczęścia ![]() ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#1714 |
|
Raczkowanie
|
Agaczini świat jednak mniejszy niż się wydaje
muszę w takim razie odwiedzić tę słynną jadłodajnię jak będę w Białym a na punkcie kuminu mam fioła ostatnio i jeszcze soczewicaaaaAbigal: ![]() No to plan na dziś ![]() I Owsianeczka jak zawsze uzależnienie czy cuś II 2 żytnie kromale + pasta: feta, awokado, suszone pomidory + kawałek wędzonej piersi kurczaka III sardynki w pomidorach (skład najlepszy jaki był) kromka żytniaka + kawałek zielonego ogórka i papryki IV kasza jaglana + pierś z grilla + warzywa z patelni trening siłowy oby sił starczyło bo dzień dzisiaj wybitnie ciężki od rana V tu będzie makrela, która miała być wczoraj (za to wczoraj był śledzik+pieczywo z pastą z II - TŻ miałkolił o pastę ) edit: plus oczywiście warzywko, oraz węgielek jakiśsłoneczka życzę Edytowane przez marteczkowo Czas edycji: 2014-06-03 o 09:26 |
|
|
|
#1715 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
))) co do rozciągania - wiem co czujesz mówiąc o "obcym" haha dlatego ja się rozciągam zazwyczaj w jakiejś salce wolnej z boczku, żeby nikt się nei gapił, bo jak już rozciągam się na piłce to wogole nagle wszyscy sobei robią przerwę i się gapią ;pAbigail - a co myślisz o wołowinie surowej (w formie tatara) po treningu? to się szybko przyswaja takie surowe mięsko? i ustaw w kolejności od najlepszego źródła węgli do najmniej korzystnego po treningu, proszę : ziemniaki, kasza gryczana, chleb, ryż, makaron żytni ![]() dzisiejszy jadłospis R I - jajecznica z 2 jaj na maśle, z kalafiorem (około 1/4 całego) z koperkiem, pieprzem i chilli, kromka chleba II - klopsiki z soczewicy w pomidorowym ostrym sosie z dodatkiem masła orzechowego, pół woreczka kaszy gryczanej, kalafior z wody III - makaron japoński pszenno-gryczany, kurczak, warzywa, sos rybny - tż robi "chińczyka" ![]() trening siłowy górnych partii ciała (+brzuch), 30 minut zumby IV - omlet z kaszą gryczaną, ogórki małosolne
|
|
|
#1716 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1717 |
|
Zadomowienie
|
Ervisha - bardzo smaczny! świetnie się komponowało to masło orzechowe z pomidorami i kuminem
dodałam też odrobinę musztardy do sosu - polecam
|
|
#1718 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1719 |
|
Zadomowienie
|
Abigail, kaszę ugotowaną podprażam na patelni żeby zaczęło pachnieć, i zalewam to jajkami rozbełtanymi z mlekiem, pasuje do tego odrobina gałki muszkatołowej i pieprz i sól oczywiście, można dodać warzywa jakie lubisz
odkryłam go gdy nie wiedziałam co zrobić z połową woreczka kaszy gryczanej, a nie cierpię wyrzucać, i mi posmakował
|
|
#1720 |
|
Zakorzenienie
|
Tak samo robi się placuszki z kaszy gryczanej
|
#1721 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale mimo wszystko kumin jest pycha.wrzucam wczorajsze U śniadanie: owsianka z 4 łyżkami płatków, z eko serkiem homogenizowanym nat., bananem, borówkami, nektarynką i łyżeczką masła orzechowego II śniadanie: omlet francuski ze szpinakiem, pomidorami, cukinią i twarożkiem kozim. godzina fitness z obciążeniem (barbell), pół godziny jazdy na rowerze obiad: pstrąg pieczony w folii z ziołami, młode ziemniaki pieczone z rozmarynem i tymiankiem, surówka z marchewki, kalarepki i selera podwieczorek: porcja sałatki owocowej (truskawki, melon, borówki, gruszka) z jogurtem greckim i prażonymi migdałami. kawałek ciemnej czekolady z chilli, kawa 45 min basenu kolacja: bułka żytnia razowa na ciepło z hummusem, grillowanymi warzywami (cukinia, bakłażan, cebulka, pieczarki) i dużą ilością świeżej natki + surówka z pomidorów, bazylii i czarnych oliwek Edytowane przez agnieszka16 Czas edycji: 2014-06-03 o 12:24 |
|
|
|
|
#1722 | |
|
Wtajemniczenie
|
1) płatki owsiane z tartym korzeniem selera, tartym jabłkiem, sokiem i skórką z cytryny, miodem, jogurtem naturalnym, białym serem nieodsączanym, rodzynkami i orzechami włoskimi + świeżo wyciskany sok z marchewki i buraka 2) domowa drożdżówka z białym serem (zmiksowany z proszkiem budyniowym i ziarnami wanilii), truskawkami i kruszonką z płatków migdałów, brązowego cukru i masła + kawa z mlekiem 3) pstrąg pieczony w złotku w ziołach, masło czosnkowe, ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa z awokado, szpinakiem, pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulką, kiełkami rzodkiewki, papryką i oliwą 4) kasza gryczana zasmażana z cukinią, fetą i słonecznikiem, na to podudzie indyka z piekarnika + sok czarna porzeczka 5) 2 kanapki z chleba z pestkami dyni i czarnuszką, jedna ze sałatą, gotowanym jajkiem, awokado, majonezem i kiełkami, druga z masłem i dżemem pomarańczowym ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- Cytat:
a łupież wszędzie tam gdzie włosy, hindusi się nie depilują mają ciemną skórę, więc łupież pewnie też
|
|
#1723 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jest też i coś dla "ducha" taka chwila przyjemności ![]() ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Cytat:
![]() Łupież pod pachami... to ciekawe A skąd wiesz ze Hindusi się nie golą??? Znasz jakiegoś
|
|
#1724 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, reszta mąk (nie podam niestety proporcji) i dodatki: tu proszek budyniowy waniliowy słodzony 2/3 i laska wanilii. Na wyrośnięte bułeczki kładłyśmy dopiero ser (zmiksowałam go z 1/3 budyniu i wanilią), plasterki truskawek i kruszonkę. Nie wiem ile się piekło![]() po buraku tak jedzonym szminki nie potrzeba przez cały dzień
|
|
#1725 |
|
Zadomowienie
|
cześć, chcę się z Wami podzielić czymś co wczoraj usłyszałam od trenera personalnego..otóz powiedział mi, że "JEDZENIE CZYSTO" to jedna wielka ściema i jeżeli jestem na redukcji, to jedząćc produkty gorsze gatunkowo i bardziej przetworzone to więcej "oddam na kibelku" bo organizm mniej przyswoi i wchłonie...i że np on prawie codziennie je chipsy..totalnie zreyło mi to banię....co o tym myślicie? dodam, że gość swoją sylwetką może się popisać bo jest nienaganna
dzisiejszy jadłospis R dzień bez treningu I - 2 kromki chleba, jedna z wędzoną piersią kurczaka i ogórkiem małosolnym ,druga z mozarellą i pomidorem II - 2 naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem, surówka III - makaron pszenno-gryczany z warzywami (mieszanka chińska) i kurczakiem, sosem sojowym IV - jajecznica z 2 jajek, kromka chleba, ogórek małosolny
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-06-04 o 09:47 |
|
|
|
#1726 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko czy to "wchłanianie mniej" jest dobre skoro zależy nam na tym, żeby dobrze odżywiać organizm? Może i je chipsy, ale pewnie oprócz tego odżywki itd i może dlatego to się jakoś negatywnie nie odbija (na sylwetce przynajmniej, bo na zdrowiu to się może okazać za ładnych parę lat). Już pominę, że akurat chipsy może wykupali, ale tłuszcze trans i sól raczej z kupą nie wyjdą takie moje zdanie
|
|
|
|
|
#1727 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
czekam na wasze opinie, caluski
|
|
|
#1728 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pamiętam jak jadłam niezdrowo, było tego znacznie mniej niż teraz, bo bywały dni, że nie dobijałam nawet do 1000kcal a byłam zwyczajnie otyła. U mnie właśnie czyste jedzenie było kluczem do zrzucenia kg
|
|
#1729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie też goni jak zjem za dużo chipsów, ale dlatego że organizm właśnie w ten sposób się broni, wyrzuca z siebie niewłaściwy pokarm. Myślę że trener trochę podkoloryzował, wiadomo każdy nawet będący na diecie czasami zje coś niedozwolonego za czym tęskni, wszak inaczej byśmy zwariowali. Jednak nie ma co brać jego słów zbyt mocno do siebie, bo jedzenie przetworzonego świństwa na codzień napewno nie wyjdzie mam na dobre. Niezależnie od tego ile w kibelku potem zostawimy
|
|
|
|
|
#1730 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no właśnie, tu trochę poszło w złą stronę z dyskusją, bo jak ktoś pracuje jako trener i trenuje sam, towiadomo że ma dużezapotrzebowanie kaloryczne i nawet jak zje te pizze czy chipsy codziennie to nic mu się nie stanie. bardziej mi chodziło np o jedzenie właśnie jakichs pasztewtów kupnych i innych takich czyli przetworzonego żarcia gorszej jakości. ae też myślę że podkoloryzował, tylko że w sumie to zdiwiłam się że jego opinia była tak skrajna od mojej... tak czy siak, zwracam jeszcze moi kochani uwagę na drugie pytanie: żeby zrzucić więcej tłuszczyku no to powinnam już dokręcić to dietą (w opinii trenera, bo trening mam mega git dokręcony) w takim razie co- ucinać kalorie? i znowu się z tym nie zgodzę bo nie wyobrażam sobie jak mogłabym teraz nie dojadac. zresztą jak zaczelabym ucinać węgle to dostalabym tutaj na forum po tyłku. czyli co robić z moją dietą skoro w kwestii treningu temat mam już doszlifowany jako tako. jeść więcej warzyw w miejsce węglowodanów żeby obniżyć kaloryczność posiłków?
|
|
|
#1731 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wydaje mi się, że jak jesteś przyzwyczajona do takich treningów i takiego jedzenia, to delikatne obcinanie kalorii nic nie da, a wydaje się, że tych węgli masz niewiele, że gdybyś chciała uciąć konkretnie to nic by nie zostało. A czasem taki krok do tyłu paradoksalnie może zdziałać więcej
|
|
#1732 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hmmm to brzmi mądrze co mówisz, z tą odskocznią, rzeczywiści mogło chodzić o coś takiego i masz rację, mój organizm wogóle słabo reaguje na diety, i tak jak mówisz jakbym chciała dociąć mocno to nic by nie zostało.. zobaczę narazie jak się będzie zachowywał Pan Organizm przy tych 4 treningach i jak nie ruszy to pokombinuję z węglami ale mam nadzieję że ten nowy system treningów pomoże mi w tonowaniu ciała bo ogólnei z wymiarów jestem całkiem zadowolona tyle że mogłoby trochę jeszcze mniej tłuszczyku być
|
|
|
#1733 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1734 |
|
Zadomowienie
|
wiesz co to jest bardzo możliwe, gdyż np jak utrzymywałam w zeszłym roku niezdrowymi dietami wagę 59 -60 kilo było mi bardzo cięzko ją utrzymać. a tak dorzuciłam trening siłowy, jem czysto i wszystko po trochu, nie ucinam węgli, ważę 63 kilogramy i jakoś mi się tak utrzymuje. może po prostu nei ma co z tym walczyć
(co do polskich znaków - nie ma sprawy )
|
|
#1735 |
|
Wtajemniczenie
|
1) płatki gryczane zapieczone z gruszką, miodem i orzechami włoskimi pod warstwą twarogu + kawa z mlekiem 2) rogalik pełnoziarnisty ze sałatą, wędzonym łososiem, majonezem z koperkiem, ogórkiem małosolnym i kiełkami rzodkiewki + pół grejpfruta 3) schab ze śliwką duszony w powidłach, kasza pęczak, sałatka z botwinki, awokado, czerwonej kapusty, cebulki i jabłka z oliwą 4) zupa cytrynowa zabielana śmietaną i żółtkami, z ryżem i kurczakiem 5) placuszki z białek, mąki pełnoziarnistej, mielonych orzechów i płatków migdałów, część z dżemem pomarańczowym a część z serkiem homo i truskawkami
|
#1736 |
|
Zadomowienie
|
fusiacola
|
#1737 |
|
Konto usunięte
|
R/U ( ocena tradycyjnie mile widziana
)I owsianka z bananem , płatkami migdałów i rodzynkami ( nie dodałam jajka bo na II omlet, ale przekonuje się powoli do tej wizji) II omlet z 2 jaj z papryką, szczypiorkiem, cebulką i serem feta ( pycha wyszedł) na deser 2 delicje ![]() 1,5 godziny treningu ( bjj nie wiem do końca pod jaki typ treningu to kwalifikować) III grahamka z wędzona makrelą i pomidorem ( 2 kanapki) IV jogurt naturalny + 4 rzodkiewki ( ok 22 wiec nie chce nic dużego ) |
|
|
|
#1738 |
|
Wtajemniczenie
|
pulp fiction gotujesz wywar na piersi kurczaka i warzywach, najlepsze są te lekko słodkie jak pietruszka, pasternak ewentualnie kalafior - jak zmiękną to blendujesz je i dolewasz świezo wyciśnięty sok z cytryny
ilość to kwestia gustu, u mnie pół szklanki na 2 osoby. Potem 4 żółtka lekko ubijasz, dodajesz do nich śmietanę 15%, hartujesz ciepłą zupą i wlewasz super jak udekoruje się plastrami podpalonej na palniku cytryny i kleksem śmietany, ale na co dzień nie mam na to czasu i podaje zwyczajnie z ryżem![]() robi się też zupę z kiszonych cytryn, wtedy analogicznie jak w zupie ogórkowej wlewa się zalewę jeszcze podczas gotowania, ale w przypadku świeżego soku lepiej dodać go pod sam koniec bo straci na intensywności
|
#1739 |
|
Raczkowanie
|
U
I jajecznica z 2 jaj z ketchupem i z 2 kromkami chleba chrupkiego żytniego, marchewka, ciasteczko kokosowe, kawa z mlekiem sojowym II Kanapki z ziarnistą bułką i wędliną z indyka, sok z buraków, ok. 0,5 kg truskawek III Przekąska: banan IV Obiadokolacja: 3 kanapki z chleba razowego z masłem, śledziem wędzonym i kiełkami rzodkiewki, z ogórkiem małosolnym, dwie marchewki. Później jeszcze kanapka z masłem orzechowym i tofu ![]() Dawno nic nie wrzucałam... Ujdzie jakoś? Zwykle jem więcej
Edytowane przez eddin Czas edycji: 2014-06-04 o 20:42 |
|
|
|
#1740 | |
|
Zadomowienie
|
Wstawie tutaj
- ograniczam nabial, troche gluten, surowe warzywa, - menu pod @(tluszcze) - wprowadzam nowosci - jem mniej surowych warzyw szczegolnie na kolacje a zamiana jajek na twardo na te na miekko zdecydowanie lepiej mi sluzy podliczylam mniej wiecej ok 2000 tys kalorii, czyli 500 za malo 113 bialka, 90 tluszczu ok 200 wegli. U/P przed. ciepla woda z cytryna i miodem 7. sn. owsianka z amarantusem, na mleku migdalowym z ubitym bialkiem z: orzechami pecan, pestkami slonecznika, daktylami, borówkami. (pol szklanki platkow, lyzka amarantusa, szklanka mleka, garsc orzechow, 4 daktyle, lyzka slonecznika, duzo borowek ) zielona herbataPIANKOWA OWISANKA RZĄDZI (jak moglam katowac sie twarogiem!!!!) woda kokosowa. cwiczenia lekkie silowe ok godziny. 11. IIsn. 2 wieksze kanapki pszenno/zytni ze slonecznikiem z pieczonym indykiem (cala piers), papryka duszona, natka pietruszki, salata, pasta z awokado do posmarowania. 14.30 obiad. niejedzone 100 lat- 4 wieksze pieczone mlode ziemniaki z maslem, tymiankiem 17.30 podwieczorek:. kasza jaglana (3lyzki suchej) wymieszana z pieczonym jablkiem z cynamonem, rodzynkami, kozim jogurtem, garscia migdalow; kawa zbozowa pokrzywa 21. kolacja: quinoa (4-5 lyzek suchego 50g) z podsmazona na oleju kokosowym cala mala cukinia z oregano, 2 jajka w koszulkach, kielki lucerny. ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
CHRYSTEEEEEEEEEEEEEEEE
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-06-04 o 22:01 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:14.

czasem jak wyjdzie mi coś fajnego to robię zdjęcia, ale bloga nie ma co się spodziewać wcześniej niż po wakacjach, mam teraz dosłownie urwanie głowy z przygotowaniami ślubnymi
ale jest postęp bo kupiliśmy sobie z tżtem minimalistyczną białą zastawę, kwadratową i przyznam, że jedzonko na niej wygląda świetnie

jest niesamowicie kremowa sycąca i pyszna, ja generalnie innej już nie jadam
brzuch mnie boli i czuje się jakbym się napchała przez cały dzień z 50000 kalori
i jeszcze soczewicaaaa

nie pamiętam by dawała nam twarożek ze szczypiorkiem... gdzieś w jakimś programi dla dzieci zobaczyłam takie kanapki ale jak sobie zrobiłam to mi nie smakowały... twaróg to był w naleśnikach (na słodko
, reszta mąk (nie podam niestety proporcji) i dodatki: tu proszek budyniowy waniliowy słodzony 2/3 i laska wanilii. Na wyrośnięte bułeczki kładłyśmy dopiero ser (zmiksowałam go z 1/3 budyniu i wanilią), plasterki truskawek i kruszonkę. Nie wiem ile się piekło