Uniwersytet Łódzki część II - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-02, 21:03   #3901
Veroniqe95
Sarriet

Dot.: Uniwersytet Łódzki część II

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
za to w Poznaniu dzieją się różne rzeczy i spokojnie można to im wygarnąć
np. mój kolega ze szkoły średniej poszedł tam na studia i po 3 miesiącach studiowania na rynku go zgarnęli miejscowi, bo za głośno tańczył i się bawił, pobili, wrzucili do rzeki, nie przeżył.
Po tym fakcie nigdy więcej nie byłam w Poznaniu i nigdy już tam nie pojadę, skoro tak traktują przyjezdnych i to dobrze się bawiących a nie niszczących ich mienie etc.
Ot, wspaniałe miejsce dla przyjezdnych.

Ale za to powiem Wam, że Wrocław ma klimat, wspaniałe miasto.

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

zależy jakie studia robisz, jak stoisz z ocenami, praktyki, staże itp. jak się nie działa w trakcie studiów to się potem ciężko odbić od razu po studiach. Poza tym jak niektórzy wybierają kierunki, po których nie ma pracy albo mają wymagania z kosmosu to tak właśnie jest.

Pracę na lato chociażby znajdziesz bez problemu, chyba, że masz wymagania z kosmosu
Nie, wymagań z kosmosu nie mam
UŁ ma lepszą ofertę edukacyjną od UAM Poznań. Przynajmniej jest z czego wybierać
Veroniqe95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-02, 21:26   #3902
maacieek
Zakorzenienie

Zauważyłem tylko że najwięcej osób narzeka na Łódź mimo że w niej nigdy nie byli albo byli przejazdem.
Jeżeli ktoś jest ogarnięty to da radę znaleźć pracę lepszą lub gorszą. Kończę dopiero I rok a już miałem kilka propozycji staży płatnych czy pracy dorywczej związanej z technikum i studiami.
Jest wiele kół naukowych, staży, programów partnerskich, są szkolenia - Młodz w Łodzi ogólnie polecam bo tam często się pojawiają.

Łódź nie jest nudnym miastem jeżeli ktoś się tylko interesuje architekturą, sztuką XVIII/ XIX wieku albo nawet i XX to się tu odnajdzie masa kamienic, budynków mających po +100 lat, Light festival, OffPiotrkowska, festiwal 4 kultur. Kiedy się nie spojrzy są jakieś wystawy, wyjścia, eventy czy jak kto nazwie.

Wiadome że jak będzie kolej na kogoś to nieważnie w jakim mieście będzie mieszkał bo go pobić mogą zarówno w Szczecinie, Krakowie czy w centrum Warszawy, ale nie lepiej wszystkim mówić że tam nie ma przestępstw za to Uć 158% przestępczość
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 17:59   #3903
vilka1
Rozeznanie

A co sądzicie o nowym systemie przyznawania stypendium? Jakby ktoś nie wiedział o co chodzi, tutaj link http://wiadomosci.onet.pl/lodz/nowe-...dnia-nie/ssxxt Osobiście uważam, że jest to bardzo krzywdzące.
vilka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 18:02   #3904
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez vilka1 Pokaż wiadomość
A co sądzicie o nowym systemie przyznawania stypendium? Jakby ktoś nie wiedział o co chodzi, tutaj link http://wiadomosci.onet.pl/lodz/nowe-...dnia-nie/ssxxt Osobiście uważam, że jest to bardzo krzywdzące.
no, fajnie. to ja już nawet nie składam wniosku bo nie ma sensu.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 18:26   #3905
Inspire
Kuźnia inspiracji

Cytat:
akurat kiedy miałam szansę na stypendium zmienili reguły gry, super

WYMIANA
Inspire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 18:28   #3906
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Inspire Pokaż wiadomość
akurat kiedy miałam szansę na stypendium zmienili reguły gry, super
u mnie to samo.

są cwani, bo przez te zasady będzie dużo mnie przyznawanych tych stypendiów i będą dużo niższe.
Stary 2014-06-06, 19:49   #3907
Morelka_
Przyczajenie

Powitać. Szukałam, ale nie znalazłam. W tym roku kończę licencjat i mam zamiar wybrać się na dzienne zarządzanie biznesem na magisterkę. Czy ktoś coś? Ktoś studiuje, wybiera się, wie coś na ten temat? Czy dużo chętnych, ciężko się dostać? Jeśli ktoś cokolwiek się orientuje w tym temacie to proszę o odzew
Morelka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 20:39   #3908
serenavanderwoodsen
Zadomowienie

GG do serenavanderwoodsen

hm, myślałam, że już właśnie wszędzie tak jest z tymi stypendiami, bo jak chwilę postudiowałam w tym Poznaniu, to takie są właśnie zasady. tj. jak ktoś miał jakąś wyższą średnią, ale bez dodatkowych osiągnięć, to jakieś tam grosze też wyskrobał, no ale jednak żadna spektakularna kwota.
serenavanderwoodsen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 21:23   #3909
vilka1
Rozeznanie

O ile jeszcze oczekiwanie od studentów osiągnięć naukowych jest racjonalne, o tyle oczekiwanie od przyszłego ekonomisty, matematyka czy nawet prawnika osiągnięć artystycznych czy sportowych to jakaś kpina. Studentów powinni motywować do podejmowania praktyk, staży, nabierania doświadczenia związanego z przyszłym zawodem, a nie do śpiewania, tańca, czy sportu. Tym się można zająć w wolnym czasie.
vilka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 07:33   #3910
dobrusia8e
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
no, fajnie. to ja już nawet nie składam wniosku bo nie ma sensu.
Ja też tak uważam, ale jak była dyskusja o tym na forach eksocu to zauważyłam, że kupa ludzi jest z tego zadowolona Też już mi się raczej nie opłaca

Cytat:
Napisane przez serenavanderwoodsen Pokaż wiadomość
hm, myślałam, że już właśnie wszędzie tak jest z tymi stypendiami, bo jak chwilę postudiowałam w tym Poznaniu, to takie są właśnie zasady. tj. jak ktoś miał jakąś wyższą średnią, ale bez dodatkowych osiągnięć, to jakieś tam grosze też wyskrobał, no ale jednak żadna spektakularna kwota.
Na PŁ też tak mają
Cytat:
O ile jeszcze oczekiwanie od studentów osiągnięć naukowych jest racjonalne, o tyle oczekiwanie od przyszłego ekonomisty, matematyka czy nawet prawnika osiągnięć artystycznych czy sportowych to jakaś kpina. Studentów powinni motywować do podejmowania praktyk, staży, nabierania doświadczenia związanego z przyszłym zawodem, a nie do śpiewania, tańca, czy sportu. Tym się można zająć w wolnym czasie.
Dokładnie, szczególnie, że przecież sportowcy i artyści mają swoje stypendia właśnie za to, a teraz jeszcze będą zabierać naukowe tym, którzy na nie zasługują

PM 2020
dobrusia8e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 08:03   #3911
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dobrusia8e Pokaż wiadomość
Ja też tak uważam, ale jak była dyskusja o tym na forach eksocu to zauważyłam, że kupa ludzi jest z tego zadowolona Też już mi się raczej nie opłaca

Na PŁ też tak mają

Dokładnie, szczególnie, że przecież sportowcy i artyści mają swoje stypendia właśnie za to, a teraz jeszcze będą zabierać naukowe tym, którzy na nie zasługują
no ja np. nie jestem w stanie być sportowcem (powody zdrowotne) a zabawy w artystkę to skończyłam na etapie konkursów w szkole średniej (z resztą jak ja mam w ogóle jakoś się do tego zabrać jak jestem na infie stosowanej i to na wydziale fizyki? nie mam zwyczajnie jak, u nas nawet się nie rozmawia o takich cudach).

Jak dla mnie stypendium naukowe to naukowe a nie za wszystkie osiągnięcia dookoła, nie jesteśmy przecież od wszystkiego.
A jeszcze najlepsze jest to, że kwotę będą wyliczać w zależności od ilości punktów, to teraz sobie wyobraźmy jakie będą stawki. Cudownie sobie uczelnia wymyśliła oszczędzanie na studentach.

---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ----------

a na PŁ (przynajmniej z tego co wiem na mechanicznym) do stypendium liczy się średnia, to czy wszystko było zaliczone w sesji a nie np. zostało na następny rok do zaliczenia (czyli bez warunków) i to czy jesteś w kołach naukowych, żadne zabawy sportowe etc. się nie liczą.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-07, 08:45   #3912
dobrusia8e
Zadomowienie

Cytat:
no ja np. nie jestem w stanie być sportowcem (powody zdrowotne) a zabawy w artystkę to skończyłam na etapie konkursów w szkole średniej (z resztą jak ja mam w ogóle jakoś się do tego zabrać jak jestem na infie stosowanej i to na wydziale fizyki? nie mam zwyczajnie jak, u nas nawet się nie rozmawia o takich cudach).

Jak dla mnie stypendium naukowe to naukowe a nie za wszystkie osiągnięcia dookoła, nie jesteśmy przecież od wszystkiego.
A jeszcze najlepsze jest to, że kwotę będą wyliczać w zależności od ilości punktów, to teraz sobie wyobraźmy jakie będą stawki. Cudownie sobie uczelnia wymyśliła oszczędzanie na studentach.

---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ----------

a na PŁ (przynajmniej z tego co wiem na mechanicznym) do stypendium liczy się średnia, to czy wszystko było zaliczone w sesji a nie np. zostało na następny rok do zaliczenia (czyli bez warunków) i to czy jesteś w kołach naukowych, żadne zabawy sportowe etc. się nie liczą.
Ja to wyczytałam tutaj:
http://www.mmlodz.pl/482371/2014/6/1...?category=news
Cytat:
Podobne systemy przyznawania stypendiów obowiązują już na dwóch pozostałych łódzkich uczelniach publicznych: Politechnice Łódzkiej i Uniwersytecie Medycznym.
Ja nawet jak bym chciała to na sportowe osiągnięcia nie ma w ogóle szans, bo nie mam predyspozycji, ani zdrowia, ale za to mam predyspozycje na naukowe a tu zonk pewnie jeśli w ogóle się załapię to bez tych fanaberii będzie ok. 100 zł. Na artystyczne wygłupy tym bardziej nie mam szans, bo zwyczajnie nie mam czasu, oprócz dziennych studiów pracuję też w zawodzie, więc nie mam już czasu na nic

PM 2020
dobrusia8e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 09:02   #3913
Inspire
Kuźnia inspiracji

W sumie każde pieniądze by się przydały, zwłaszcza, że w przyszłym roku nie załapię się na socjala, ale widocznie uczelnia chce, żebyśmy byli wszechstronni w każdej dziedzinie

WYMIANA
Stary 2014-06-08, 20:35   #3914
illeane
Raczkowanie

słuchajcie ja mam pytanie z innej beczki. skladajac papiery na turystyke i rekreacje jest obowiązek złożyć
" kserokopię świadectwa ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej wydanego przez szkołę- oryginał lub odpis do wglądu komisji rekrutacyjnej"

czyli taka zwykła kopia nie wchodzi w gre? albo muszę im wysłać oryginał albo lecieć do szkoły zrobić odpis?

wole się upewnić bo dokumentów pewnie nie złoże osobiście ze wzgledu na odleglosc wiec pewnie je wyślę albo przekaże chlopakowi wiec nie chcialabym zeby z tego jakies problemy wyszly
illeane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 13:51   #3915
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez illeane Pokaż wiadomość
słuchajcie ja mam pytanie z innej beczki. skladajac papiery na turystyke i rekreacje jest obowiązek złożyć
" kserokopię świadectwa ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej wydanego przez szkołę- oryginał lub odpis do wglądu komisji rekrutacyjnej"

czyli taka zwykła kopia nie wchodzi w gre? albo muszę im wysłać oryginał albo lecieć do szkoły zrobić odpis?

wole się upewnić bo dokumentów pewnie nie złoże osobiście ze wzgledu na odleglosc wiec pewnie je wyślę albo przekaże chlopakowi wiec nie chcialabym zeby z tego jakies problemy wyszly
kopia to znaczy, że przynosisz oryginał i kserokopię i ten kto przyjmuje kopię stawia na niej stempelek, że zgodne z oryginałem i podpis i oddaje Ci oryginał. Odpis maturalnego to nie szkoła wystawia a OKE.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-11, 16:44   #3916
illeane
Raczkowanie

Cytat:
kopia to znaczy, że przynosisz oryginał i kserokopię i ten kto przyjmuje kopię stawia na niej stempelek, że zgodne z oryginałem i podpis i oddaje Ci oryginał. Odpis maturalnego to nie szkoła wystawia a OKE.
okej, dziekuje. z kopiami juz ogarniam

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ----------

a orientuje sie ktoś może jak wygląda kwestia języków na lingwistyce dla biznesu.
chodzi mi o jezyk niemiecki jako drugi, faktycznie nie jest od podstaw?
Stary 2014-06-11, 17:35   #3917
pffe
BAN stały

Cytat:
okej, dziekuje. z kopiami juz ogarniam

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ----------

a orientuje sie ktoś może jak wygląda kwestia języków na lingwistyce dla biznesu.
chodzi mi o jezyk niemiecki jako drugi, faktycznie nie jest od podstaw?
a w ogóle któreś na UŁ są od podstaw?
Stary 2014-06-11, 20:12   #3918
illeane
Raczkowanie

Cytat:
tzn to mialby byc drugi jezyk , bo wiadomo jako pierwszy angielski (chyba na poziomie b2). i mam do wyboru jako drugi: niemiecki, słowiański, francuski. przy czym przy niemieckim zaznaczone ze obowiazkowa znajomosc na poziomie a2, stad moje watpliwosci
Stary 2014-06-11, 20:13   #3919
pffe
BAN stały

Cytat:
tzn to mialby byc drugi jezyk , bo wiadomo jako pierwszy angielski (chyba na poziomie b2). i mam do wyboru jako drugi: niemiecki, słowiański, francuski. przy czym przy niemieckim zaznaczone ze obowiazkowa znajomosc na poziomie a2, stad moje watpliwosci
jak a2 to nie są zupełne podstawy ale to niewiele poniżej poziomu matury podstawowej tyle wiem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-11, 23:45   #3920
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Sorki, że się wcinam (podczytuję was od czasu do czasu) ale zaintrygowała mnie jedna rzecz: jaki to język słowiański? Język wszystkich Słowian?
Stary 2014-06-12, 11:38   #3921
Azulaya
Zadomowienie

Fragment opisu f.słowiańskiej na UŁ

Studenci przyjęci na filologię słowiańską w roku akademickim 2014/2015 będą uczyli się dwóch podstawowych języków (tzw. język A i język B): bułgarskiego i serbskiego.
Azulaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 14:50   #3922
Skarfejs
Zakorzenienie

Cytat:
rosyjski i francuski na 100%.
Stary 2014-06-12, 15:13   #3923
illeane
Raczkowanie

Cytat:
jak a2 to nie są zupełne podstawy ale to niewiele poniżej poziomu matury podstawowej tyle wiem
no właśnie a ja nie miałam styczności z niemieckim od gimnazjum wiec raczej mało pamietam a nie chcialabym miec juz na starcie zaleglosci
Stary 2014-06-12, 15:52   #3924
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Azulaya Pokaż wiadomość
Fragment opisu f.słowiańskiej na UŁ

Studenci przyjęci na filologię słowiańską w roku akademickim 2014/2015 będą uczyli się dwóch podstawowych języków (tzw. język A i język B): bułgarskiego i serbskiego.
Czyli po prostu wybrane języki słowiańskie, już myślałam, że o uniwersalny słowiański chodzi
Stary 2014-06-15, 12:40   #3925
paulynn
Przyczajenie

Czy są tutaj studentki/studenci filologii angielskiej z drugim językiem obcym od podstaw? Miałabym parę pytań
paulynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 19:42   #3926
maacieek
Zakorzenienie

Wie ktoś może jaki był próg w zeszłym roku na filologię rosyjską lub lingwistyki dla biznesu? Czy zostaje mi pisać do nich
Stary 2014-06-16, 12:56   #3927
illeane
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość
Wie ktoś może jaki był próg w zeszłym roku na filologię rosyjską lub lingwistyki dla biznesu? Czy zostaje mi pisać do nich

na L4B było 433 bo pisalam do rekrutacji o to

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-16, 14:43   #3928
buuu_xd
Raczkowanie

Mam pytanie dotyczące badań lekarskich na kierunki biologiczne. Dzisiaj dostałam pocztą skierowanie na takie badania, ze względu na to, że moge być narażona na działanie szkodliwych substancji, do tego skierowania dołączone jest zaświadczenie lekarskie, które mósi lekarz podbić. Moje pytanie brzmi, czy wystarczy pójść do lekarza rodzinnego czy jak? Na stronie uczelni jest spis placówek, które wykonują badania lekarskie, czy to znaczy, że musze udać się do którejś z przychodni z tej listy?
buuu_xd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 16:53   #3929
Inspire
Kuźnia inspiracji

Cytat:
Napisane przez buuu_xd Pokaż wiadomość
Mam pytanie dotyczące badań lekarskich na kierunki biologiczne. Dzisiaj dostałam pocztą skierowanie na takie badania, ze względu na to, że moge być narażona na działanie szkodliwych substancji, do tego skierowania dołączone jest zaświadczenie lekarskie, które mósi lekarz podbić. Moje pytanie brzmi, czy wystarczy pójść do lekarza rodzinnego czy jak? Na stronie uczelni jest spis placówek, które wykonują badania lekarskie, czy to znaczy, że musze udać się do którejś z przychodni z tej listy?
To tak:
- musisz iść do lekarza medycyny pracy, tam będziesz miała zrobione badania w zależności od przychodni: badanie krwi, okulistyczne, spirometria itd.
- te placówki mają umowę z UŁ, więc nie musisz tam płacić za te badania; możesz oczywiście iść do innej (ja byłam u siebie w mieście) i normalnie to honorują, z tym, że musisz zapłacić za to, ja płaciłam ok. 80zł.

WYMIANA
Stary 2014-06-17, 14:22   #3930
maacieek
Zakorzenienie

Cytat:
na L4B było 433 bo pisalam do rekrutacji o to
Co do filologii rosyjskiej widzę że tam bardzo wesoło musi być skoro ktoś mi odpisał że "dostali się wszyscy, jednak progiem okazał się pierwszy rok"
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości