|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
P
Śniadanie: Kaszka kukurydziana (6 łyżek) na mleku sojowym z dwoma żółtkami, cukrem z wanilią, śmietanką, i karmelizowanymi gruszkami, masłem z orzechów włoskich. kanapki z pastą z fasoli,kokosem i chrzanem z warzywami + sok Kubuś 2 śniadanie: 2 nalesniki z ricottą,bananem,orzechami laskowymi,miodem/powidłami śliwkowymi, gorzką czekoladą. Dwa duże kawałki rolady szpinakowej z łososiem, świeża bułka pszenna z masłem i ajwarem,łososiem Obiad: Zupa tajska z krewetkami i makaronem ryżowym Lasagne z sosem beszamelowym, gotowane brokuły i szparagi skropione olejem pistacjowym posypane pestkami dyni Szklanka soku marchewkowego Deser: Garść orzechów brazylijskich, panna cotta kakaowa Podwieczorek: Kasza jaglana z budyniem śmietankowym,odżywką bialkową, musem z truskawek i ubitą śmietanką kokosową. Rządek czekolady o smaku creme brulee,Kawa zbożowa na mleku migdałowym z cukrem truskawki,truskawki,trusk awki! Kolacja: 2 Gofry kukurydziane z serkiem kozim, oliwkami i pastą kawiorową. Jajka faszerowane z awokado szczypiorkiem, majonezem i czosnkiem. grillowana cukinia i papryka Suszone banany, kakao na mleku 3,8%, 'amarantuski sezamowe' |
|
|
|
#1802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1803 |
|
Raczkowanie
|
magda_lena40, Abigal
![]() Postaram się wyczaić taki dzień, żeby poważyć i policzyć wszystko, żeby mieć jakiś konkretniejszy ogląd na sytuację. Generalnie patrząc na wcześniejsze zdjęcia czy info dziewczyn ilościowo ile jedzą, to wydaje mi się, że nie jem jakoś dużo, jak np. robię te sałatki z kaszą to tej kaszy ugotowanej są 3-4 łyżki na porcję. Tylko białka wydaje mi się, że będzie mało. Muszę sprawdzić jutro niestety jeszcze będzie na oko, wcześnie rano do pracy bleee Jeszcze raz dzięki |
|
|
|
#1804 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1805 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie tak się zastanawiałam bo mi również ciężko by było na raz to zjesć.... Może trzeba zrobić gastroskopie?
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-06-06 o 21:35 |
|
|
|
#1806 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Najpierw to muszę znaleźć innego lekarza, a nawet inną przychodnię bo tutaj wszyscy rozkładają ręce i wypisują skierowania do kolejnych lekarzy
|
|
|
|
|
#1807 |
|
Wtajemniczenie
|
dzisiaj trochę poprzestawiany dzień, późne i długie śniadanie... a od po południa poza domem 1) quiche z przesmażonymi krótko liśćmi buraków dużo, serkiem kozim i figami (z mąki pełnoziarnistej, oliwy, 2 jaj, śmietany 15%) + kawa z mlekiem, sok pomarańczowy, truskawki 2) podudzie indyka z piekarnika, pure z ziemniaków i pasternaku ze szczypiorkiem, surówka na słodko z czerwonej kapusty, cebulki, jabłka, oliwy i rodzynek 3) rogalik orkiszowy z makiem, z pastą z tuńczyka, parowanych brokuł, szczypiorku i słonecznika + buteleczka soku wielowarzywnego 4) bułka grahamka ze sałatą, szynką, ogórkiem kiszonym i kiełkami, mała paczuszka robionych przeze mnie suszonych śliwek, moreli i migdałów w gorzkiej czekoladzie 5) bułka z pestkami dyni z masłem imbirowym, twarogiem i dżemem cytrynowym + gruszka i jak?
|
|
#1808 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak zwykle pięknie |
|
|
|
|
#1809 |
|
Konto usunięte
|
Dobra, to chyba mój pierwszy raz tutaj, w sumie to mam trochę inną dietę, ale co tam, wrzucam:
![]() R (low carb) 1. kawa z cukrem i mlekiem; kiełbasa (100 g?) (z kawałeczkami słoniny) podsmażana na patelni, ~40 g topionego żółtego sera, pieczarki, pomidor 2. domowe lody śmietankowe (mega tłuste, ale bez węgli, porcja - nie powiem, ile kcal, bo wstyd na razie orzechowe - z orzechami oczywiście; czekają mnie jeszcze truskawkowe i czekoladowe)wyszły bardzo tłuste, nawet za tłuste, ale rodzinka chętnie konsumuje. 3. kawa i kawałek ciasta LC orzechowo-kokosowo-twarogowego (dorzuciłam od siebie polewę czekoladową i górną warstwę ubitych białek z żelatyną i słodzikiem, bo szkoda było je wyrzucać), hamowałam się, bo całość miała ponad 2000 kcal) 4. planowane: babeczki z mięsem, jajkiem i warzywami (piekę) i sałatką z pomidora i mozzarelli; planuję wrzucić glutka z siemienia lnianego. Zwykle jem 3 posiłki (bardziej tłuste, bo bez węgli). Te wypieki dzisiaj to dlatego, że mam wolny weekend. Kalorii nie liczę (tylko węgle), ale policzyłam je pisząc teraz tego posta: żałuję No. Ale chudnę na tym szybciej niż na zbilansowanej. I nie jestem głodna. Dziwne to to jest. |
|
|
|
#1810 |
|
Konto usunięte
|
r
I zapiekana w piekarniku większa grahamka z masłem, szynką, 2 plastry sera żółtego, 1/2 pomidora, spora garść szczypioru/ kawa z mlekiem II gotowane udko podsmażone na rzepakowym, młode ziemniaczki, mizeria na jogurcie z pomidora ze sporą garścią szczypioru, kilka truskawek podjadłam, / druga kawa słaba z mlekiem III owsianka- szklanka mleka, 4ł płatków, 1,5 szklanki truskawek, żółtko IV wędzona pierś, kromka żytnia grubo z twarogiem z rzodkiewkami i szczypiorem, kilka rzodkiewek, troszkę sałatki marynowanej z ogórków Edytowane przez 201606210914 Czas edycji: 2014-06-07 o 19:12 |
|
|
|
#1811 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1812 |
|
Raczkowanie
|
http://salata-slowna.blogspot.com/20...aburzenia.html
Bardzo ciekawy tekst o zaburzeniach odżywiania, polecam wszystkim mającym ten problem... przepraszam, że tutaj umieszczam link ale podejrzewam że wiele osób z takim problemem tutaj wchodzi. |
|
|
|
#1813 | |
|
Wtajemniczenie
|
dzięki
wczoraj wpadły znowu lody (nowotarskie na wagę/łyżki, ktoś zna? ) i croissant z jabłkami, ale byliśmy ze znajomymi nad jeziorem, sporo chodzenia, a wieczorem zaliczyłam jeszcze 30 min biegania więc sobie wybaczam plan na dziś: 1) płatki ryżowe z wiórkami kokosu gotowane na gęsto z daktylami na mleku i pianą z 2 białek, przekładane warstwowo w pucharku kawałkami świeżego ananasa i bananem + kawa z mlekiem 2) karmazyn wędzony na sałatce z kalarepki <3, szpinaku, sałaty, kolorowych papryk, pomidorków i oliwy, kromka chleba żytniego na zakwasie wieloziarnista + sok pomarańczowy 3) u rodziców: rosół z makaronem; pieczeń z królika w mleku i ziołach, ziemniaki z masłem i koperkiem, surówka, buraczki na ciepło 4) sernik domowy podany z truskawkami + kawa z mlekiem 5) ryż z lekkim sosem curry z kurczakiem i warzywami (marchew, dynia, por, cukinia, czosnek, lubczyk), na oleju winogronowym ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Cytat:
a mogę spytać ile ważysz i ile masz wzrostu?
|
|
#1814 |
|
Raczkowanie
|
zlapalam jakiegoś wirusa....co mam jesc,bo glodowka w moim wypadku ... noo.
jestem wykończona,całą noc wymiotowałam
|
|
|
|
#1815 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() bo u ciebie wszystko jest zawsze bardzo urozmaicone, kiedy ty masz czas, żeby to wszystko pichcić? mam wrażenie, że masz ładnie dobrane BTW? Czy tak na oko ci to wychodzi?Ja chudnę na tym, wiesz, w ciągu 2.5 tygodnia schudłam 5 kg (a dużej nadwagi nie miałam, w sumie górna granica wagi prawidłowej) ale naprawdę ograniczyłam węgle do max 60 g na dobęoczywiście, jeśli zapotrzebowanie mam 2200 i będę jadła 2200 bez węgli, to nie schudnę, ale nie chcę liczyc kalorii (długo z tego wychodziłam), więc po prostu jem średnie porcje tłuszczy i białka (czasami śniadania mam tak tłuste, że czuję potem na ustach ten tłuszcz). Ale plus jest taki, że nie muszę jeść dużych porcji warzyw, błonnika, pełnoziarnistych produktów, więc nie rozpycham żołądka. Tłuszcz syci bardziej niż węglowodany, a taka kiełbaska ma 250 kcal, do tego podsmażam na maśle (chwilę) i daję ~40-50 g żółtego sera (który wielbię) Oczywiście, były minusy, w ciągu pierwszego tygodnia, póki organizm przestawił się na ketony (nie glukozę, głównie mózg) byłam osłabiona, odczuwałam głód itp., ale to minęło i teraz głód czuję tylko z rana. W ciągu dnia ani razu nie mam ssania w żołądku, czasem tylko lekką pustkę. Wiem, że nie da się tak ciągnąć długo, więc po ok. 2 miesiącach zacznę dodawać po 20 g węgli tygodniowo. a wzrostu mam 170 cm i obecnie ważę 66 kg, planuję zrzucić 10 kg i tyle To nie jest dieta dla wielbicielek zbilansowanych posiłków. Ja nie mówię broń boże, że węgle są złe, po prostu mnie to pasuje i widzę efekty (boczki zniknęły), ale nikogo nie namawiam. Można spróbować, oczywiście, sama 5 lat temu próbowałam, ale nie mogłam bez chleba, kasz i owoców. |
|
|
|
|
#1816 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja rozkładu BTW dosłownie uczyłam się z dziennikiem posiłków, i w zasadzie przymierzając się do redukcji uczyłam się jeść chleb, żeby te węgle właśnie były jakoś nie przepadałam nigdy za kanapkami, podobnie nie lubiłam makaronu, kasz czy ryżu, więc początkowo było ciężko. Teraz jestem już na takim etapie, że odruchowo przygotowuje posiłki tak, żeby były pełnowartościowe a czas gotować mam, pracuje w domu przed komputerem, a jako, że prowadzę własną firmę to sama sobie ustalam czas pracy. Więc nie ma problemu, żeby jeść regularnie czy spędzać w środku dnia czas w kuchni swoją drogą to tutaj dowiedziałam się, że na redukcji nie jeść węgli na noc, a teraz będąc na U jem kolacje z węglami, jeszcze nierzadko na słodko i z owocami i przyznam, że widzę, że nie przeszkadzałoby mi to w chudnięciu na erce
|
|
#1817 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja odpuściłabym sobie mleko,serki wiejskie. Ewentualnie jakiś kefir/jogurt no ale to zależy od organizmu jak zareaguje. I nie wiem też jaka jest przyczyna Twoich wymiotów. Zdrowia życzę |
|
|
|
|
#1818 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zazdroszczę pracy w domu ![]() Ja nie jestem fanatyczką żadnych diet, po prostu jem, jak mi pasuje, a że teraz pasują niskie węgle, to sobie korzystam (podstawą była dieta dr. Lutza (72 g węgli), a sam doktorek dożył 97 lat )Plan na dzisiaj: 1. kawa z mlekiem, lody karmelowe z polewą czekoladową (raz się żyje, 15 g węgli) 2. chłodnik litewski (oczywiście z jajkiem i śmietaną); zapiekanka z mięsem, warzywami, pieczarkami i żółtym serem 3. "naleśnik" z jajka z kiełbaską, pieczarkami i siemieniem lnianym, pomidor 4. zrobię bułeczki z siemienia i orzechów, na to roztopiony żółty ser i jakaś surówka 5. pewnie dojem wczorajsze ciacho. Moje wypieki są bardziej kaloryczne niż te z mąki (orzechy, siemię, wiórki kokosowe), ale pocieszam się, że zdrowe |
|
|
|
|
#1819 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ciekawa ta Twoja dieta
|
|
|
|
|
#1820 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1821 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Większość osób na diecie odchudzającej chyba postukałaby się w głowę widząc Twoją redukcję ze śmietanką 36%,lodami i żółtym serem ![]() Żeby nie było ot: 2śniadanie (P): 3 Duże Naleśniki z twarogiem tłustym z miodem,truskawkami,masłem z nerkowców. Z ubitą śmietanką kokosową + świeży sok z pomarańczy,limonek i grapefruitów. |
|
|
|
|
#1822 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Paradoksalnie, na tłuszczach się chudnie i nie odczuwa głodu. I chudnie się tak "inaczej" , bo zawsze mam największy problem z brzuchem, a na redukcji robi się taki miękki i mogę go wciągnąć tak, że przykleja się do kręgosłupa. Teraz jest twardy i nie muszę go wciągać
|
|
|
|
|
#1823 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale jak można nie lubić twarogu? ![]()
|
|
#1824 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1825 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do cery, to się zgadzam Ok
|
|
|
|
|
#1826 |
|
Raczkowanie
|
Moje U:
I:2 kropki razowca z serkiem wiejskim i pomidorem , 1/2 jabłka II:jabłko III:200g brokułów , 200g kalafioru, jajko IV:jabłko V:250 ml mleka, płatki Proszę o ocene , bo wiem że za mało |
|
|
|
#1827 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1828 |
|
Zadomowienie
|
Utrzymanie:
I. owsianka jajeczna z jabłkiem, nektarynkami , cynamonem i migdałami II. jajecznica podana z podduszoną kalarepą oraz masłem orzechowym III. kasza jaglana z warzywami na patelnię (fasola szparagowa i konserwowa, papryka) z kawałkami kurczaka podane z plastrami świeżego pomidora + w międzyczasie około 5 małych ogórków konserwowych IV. domowe lody z mrożonych bananów ( |
|
|
|
#1829 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli masz pisać takie jadłospisy to na kz, a nie tutaj. Jesteś GŁODNA zapychasz się jabłkami, na "obiad" prawie pół kilo warzyw, tragedia. Nie ma tłuszczu,białka tyle co nic. Na Twoim miejscu szukałabym jak najszybciej psychologa bo masz duży problem. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#1830 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będąc na niej ładnie (i w sumie niewiadomo kiedy ) zleciałem już do 97, ale potem naczytałem się że to chwilowa moda, że nie warto, że potrzeba nam urozmaicenia, że jak to tak bez węgli złożonych?! i co teraz mam?? kręce się wkoło 103 nie wiem który miesiąc i zaczyna mnie już szlag trafiać KONIEC- od jutra wracam na program metaboliczny połączony z zaleceniami diety bez pszenicy (tam jest właśnie dużo tłuszczy z orzechów, siemienia, zero zbóż i mało owoców, głównie jagodowe) a jak ktoś mnie zapyta o złożone węglowodany to |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:28.

na razie orzechowe - z orzechami oczywiście; czekają mnie jeszcze truskawkowe i czekoladowe)