Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-06, 21:15   #1801
n_eptun
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW

P

Śniadanie: Kaszka kukurydziana (6 łyżek) na mleku sojowym z dwoma żółtkami, cukrem z wanilią, śmietanką, i karmelizowanymi gruszkami, masłem z orzechów włoskich. kanapki z pastą z fasoli,kokosem i chrzanem z warzywami + sok Kubuś

2 śniadanie: 2 nalesniki z ricottą,bananem,orzechami laskowymi,miodem/powidłami śliwkowymi, gorzką czekoladą. Dwa duże kawałki rolady szpinakowej z łososiem, świeża bułka pszenna z masłem i ajwarem,łososiem

Obiad: Zupa tajska z krewetkami i makaronem ryżowym
Lasagne z sosem beszamelowym, gotowane brokuły i szparagi skropione olejem pistacjowym posypane pestkami dyni
Szklanka soku marchewkowego
Deser: Garść orzechów brazylijskich, panna cotta kakaowa

Podwieczorek: Kasza jaglana z budyniem śmietankowym,odżywką bialkową, musem z truskawek i ubitą śmietanką kokosową.
Rządek czekolady o smaku creme brulee,Kawa zbożowa na mleku migdałowym z cukrem

truskawki,truskawki,trusk awki!

Kolacja: 2 Gofry kukurydziane z serkiem kozim, oliwkami i pastą kawiorową. Jajka faszerowane z awokado szczypiorkiem, majonezem i czosnkiem. grillowana cukinia i papryka

Suszone banany, kakao na mleku 3,8%, 'amarantuski sezamowe'
n_eptun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 21:18   #1802
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez n_eptun Pokaż wiadomość
P

Śniadanie: Kaszka kukurydziana (6 łyżek) na mleku sojowym z dwoma żółtkami, cukrem z wanilią, śmietanką, i karmelizowanymi gruszkami, masłem z orzechów włoskich. kanapki z pastą z fasoli,kokosem i chrzanem z warzywami + sok Kubuś

2 śniadanie: 2 nalesniki z ricottą,bananem,orzechami laskowymi,miodem/powidłami śliwkowymi, gorzką czekoladą. Dwa duże kawałki rolady szpinakowej z łososiem, świeża bułka pszenna z masłem i ajwarem,łososiem Siostra zjadla to na raz czy w jakimś odstępie czasowym?

Obiad: Zupa tajska z krewetkami i makaronem ryżowym
Lasagne z sosem beszamelowym, gotowane brokuły i szparagi skropione olejem pistacjowym posypane pestkami dyni
Szklanka soku marchewkowego
Deser: Garść orzechów brazylijskich, panna cotta kakaowa

Podwieczorek: Kasza jaglana z budyniem śmietankowym,odżywką bialkową, musem z truskawek i ubitą śmietanką kokosową.
Rządek czekolady o smaku creme brulee,Kawa zbożowa na mleku migdałowym z cukrem

truskawki,truskawki,trusk awki!

Kolacja: 2 Gofry kukurydziane z serkiem kozim, oliwkami i pastą kawiorową. Jajka faszerowane z awokado szczypiorkiem, majonezem i czosnkiem. grillowana cukinia i papryka

Suszone banany, kakao na mleku 3,8%, 'amarantuski sezamowe'

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 21:25   #1803
marteczkowo
Raczkowanie

magda_lena40, Abigal

Postaram się wyczaić taki dzień, żeby poważyć i policzyć wszystko, żeby mieć jakiś konkretniejszy ogląd na sytuację. Generalnie patrząc na wcześniejsze zdjęcia czy info dziewczyn ilościowo ile jedzą, to wydaje mi się, że nie jem jakoś dużo, jak np. robię te sałatki z kaszą to tej kaszy ugotowanej są 3-4 łyżki na porcję. Tylko białka wydaje mi się, że będzie mało. Muszę sprawdzić jutro niestety jeszcze będzie na oko, wcześnie rano do pracy bleee

Jeszcze raz dzięki
marteczkowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 21:30   #1804
n_eptun
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Dziękuję

Przeważnie siostra nie zjada wszystkiego od razu, tylko dojada za godzinę,pół. Ale zawsze wszystko zje, jest bardzo zdeterminowana. Szkoda, że efektów nie widać...
Stary 2014-06-06, 21:32   #1805
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję

Przeważnie siostra nie zjada wszystkiego od razu, tylko dojada za godzinę,pół. Ale zawsze wszystko zje, jest bardzo zdeterminowana. Szkoda, że efektów nie widać...
No właśnie tak się zastanawiałam bo mi również ciężko by było na raz to zjesć.... Może trzeba zrobić gastroskopie?

Książki potrzebują nowego domu

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2014-06-06 o 21:35
Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 21:38   #1806
n_eptun
Raczkowanie

Cytat:
No właśnie tak się zastanawiałam bo mi również ciężko by było na raz to zjesć.... Może trzeba zrobić jakieś badania na te wchłanianie ?

Najpierw to muszę znaleźć innego lekarza, a nawet inną przychodnię bo tutaj wszyscy rozkładają ręce i wypisują skierowania do kolejnych lekarzy
Stary 2014-06-07, 10:41   #1807
fusiacola
Wtajemniczenie

U:

dzisiaj trochę poprzestawiany dzień, późne i długie śniadanie... a od po południa poza domem

1) quiche z przesmażonymi krótko liśćmi buraków dużo, serkiem kozim i figami (z mąki pełnoziarnistej, oliwy, 2 jaj, śmietany 15%) + kawa z mlekiem, sok pomarańczowy, truskawki

2) podudzie indyka z piekarnika, pure z ziemniaków i pasternaku ze szczypiorkiem, surówka na słodko z czerwonej kapusty, cebulki, jabłka, oliwy i rodzynek

3) rogalik orkiszowy z makiem, z pastą z tuńczyka, parowanych brokuł, szczypiorku i słonecznika + buteleczka soku wielowarzywnego

4) bułka grahamka ze sałatą, szynką, ogórkiem kiszonym i kiełkami, mała paczuszka robionych przeze mnie suszonych śliwek, moreli i migdałów w gorzkiej czekoladzie

5) bułka z pestkami dyni z masłem imbirowym, twarogiem i dżemem cytrynowym + gruszka

i jak?

fusiacola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 12:49   #1808
n_eptun
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fusiacola Pokaż wiadomość
U:

dzisiaj trochę poprzestawiany dzień, późne i długie śniadanie... a od po południa poza domem

1) quiche z przesmażonymi krótko liśćmi buraków dużo, serkiem kozim i figami (z mąki pełnoziarnistej, oliwy, 2 jaj, śmietany 15%) + kawa z mlekiem, sok pomarańczowy, truskawki

2) podudzie indyka z piekarnika, pure z ziemniaków i pasternaku ze szczypiorkiem, surówka na słodko z czerwonej kapusty, cebulki, jabłka, oliwy i rodzynek

3) rogalik orkiszowy z makiem, z pastą z tuńczyka, parowanych brokuł, szczypiorku i słonecznika + buteleczka soku wielowarzywnego

4) bułka grahamka ze sałatą, szynką, ogórkiem kiszonym i kiełkami, mała paczuszka robionych przeze mnie suszonych śliwek, moreli i migdałów w gorzkiej czekoladzie

5) bułka z pestkami dyni z masłem imbirowym, twarogiem i dżemem cytrynowym + gruszka

i jak?

Jak zwykle pięknie
Stary 2014-06-07, 18:00   #1809
201607040946
Konto usunięte

Dobra, to chyba mój pierwszy raz tutaj, w sumie to mam trochę inną dietę, ale co tam, wrzucam:

R (low carb)

1. kawa z cukrem i mlekiem; kiełbasa (100 g?) (z kawałeczkami słoniny) podsmażana na patelni, ~40 g topionego żółtego sera, pieczarki, pomidor

2. domowe lody śmietankowe (mega tłuste, ale bez węgli, porcja - nie powiem, ile kcal, bo wstyd na razie orzechowe - z orzechami oczywiście; czekają mnie jeszcze truskawkowe i czekoladowe)
wyszły bardzo tłuste, nawet za tłuste, ale rodzinka chętnie konsumuje.

3. kawa i kawałek ciasta LC orzechowo-kokosowo-twarogowego (dorzuciłam od siebie polewę czekoladową i górną warstwę ubitych białek z żelatyną i słodzikiem, bo szkoda było je wyrzucać), hamowałam się, bo całość miała ponad 2000 kcal)

4. planowane: babeczki z mięsem, jajkiem i warzywami (piekę) i sałatką z pomidora i mozzarelli; planuję wrzucić glutka z siemienia lnianego.

Zwykle jem 3 posiłki (bardziej tłuste, bo bez węgli). Te wypieki dzisiaj to dlatego, że mam wolny weekend. Kalorii nie liczę (tylko węgle), ale policzyłam je pisząc teraz tego posta: żałuję

No. Ale chudnę na tym szybciej niż na zbilansowanej. I nie jestem głodna. Dziwne to to jest.
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 19:10   #1810
201606210914
Konto usunięte

r

I zapiekana w piekarniku większa grahamka z masłem, szynką, 2 plastry sera żółtego, 1/2 pomidora, spora garść szczypioru/ kawa z mlekiem

II gotowane udko podsmażone na rzepakowym, młode ziemniaczki, mizeria na jogurcie z pomidora ze sporą garścią szczypioru, kilka truskawek podjadłam, / druga kawa słaba z mlekiem

III owsianka- szklanka mleka, 4ł płatków, 1,5 szklanki truskawek, żółtko

IV wędzona pierś, kromka żytnia grubo z twarogiem z rzodkiewkami i szczypiorem, kilka rzodkiewek, troszkę sałatki marynowanej z ogórków

Edytowane przez 201606210914
Czas edycji: 2014-06-07 o 19:12
201606210914 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 20:14   #1811
piotrek1994
Zadomowienie

Cytat:
Też dobra myśl poradzić się innego Zobaczymy co ten powie. A Ci lekarze robili jakieś badania ?
Jesteś moderatorką a sama wywołujesz OT. zastanów się trochę.
piotrek1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 20:37   #1812
n_eptun
Raczkowanie

http://salata-slowna.blogspot.com/20...aburzenia.html

Bardzo ciekawy tekst o zaburzeniach odżywiania, polecam wszystkim mającym ten problem... przepraszam, że tutaj umieszczam link ale podejrzewam że wiele osób z takim problemem tutaj wchodzi.
Stary 2014-06-08, 09:43   #1813
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak zwykle pięknie
dzięki

wczoraj wpadły znowu lody (nowotarskie na wagę/łyżki, ktoś zna?) i croissant z jabłkami, ale byliśmy ze znajomymi nad jeziorem, sporo chodzenia, a wieczorem zaliczyłam jeszcze 30 min biegania więc sobie wybaczam

plan na dziś:

U:

1) płatki ryżowe z wiórkami kokosu gotowane na gęsto z daktylami na mleku i pianą z 2 białek, przekładane warstwowo w pucharku kawałkami świeżego ananasa i bananem + kawa z mlekiem

2) karmazyn wędzony na sałatce z kalarepki <3, szpinaku, sałaty, kolorowych papryk, pomidorków i oliwy, kromka chleba żytniego na zakwasie wieloziarnista + sok pomarańczowy

3) u rodziców: rosół z makaronem; pieczeń z królika w mleku i ziołach, ziemniaki z masłem i koperkiem, surówka, buraczki na ciepło

4) sernik domowy podany z truskawkami + kawa z mlekiem

5) ryż z lekkim sosem curry z kurczakiem i warzywami (marchew, dynia, por, cukinia, czosnek, lubczyk), na oleju winogronowym

---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Dobra, to chyba mój pierwszy raz tutaj, w sumie to mam trochę inną dietę, ale co tam, wrzucam:

R (low carb)

1. kawa z cukrem i mlekiem; kiełbasa (100 g?) (z kawałeczkami słoniny) podsmażana na patelni, ~40 g topionego żółtego sera, pieczarki, pomidor

2. domowe lody śmietankowe (mega tłuste, ale bez węgli, porcja - nie powiem, ile kcal, bo wstyd na razie orzechowe - z orzechami oczywiście; czekają mnie jeszcze truskawkowe i czekoladowe)
wyszły bardzo tłuste, nawet za tłuste, ale rodzinka chętnie konsumuje.

3. kawa i kawałek ciasta LC orzechowo-kokosowo-twarogowego (dorzuciłam od siebie polewę czekoladową i górną warstwę ubitych białek z żelatyną i słodzikiem, bo szkoda było je wyrzucać), hamowałam się, bo całość miała ponad 2000 kcal)

4. planowane: babeczki z mięsem, jajkiem i warzywami (piekę) i sałatką z pomidora i mozzarelli; planuję wrzucić glutka z siemienia lnianego.

Zwykle jem 3 posiłki (bardziej tłuste, bo bez węgli). Te wypieki dzisiaj to dlatego, że mam wolny weekend. Kalorii nie liczę (tylko węgle), ale policzyłam je pisząc teraz tego posta: żałuję

No. Ale chudnę na tym szybciej niż na zbilansowanej. I nie jestem głodna. Dziwne to to jest.
ale dziwny jadłospis, naprawdę chudniesz na tym? a mogę spytać ile ważysz i ile masz wzrostu?

Stary 2014-06-08, 10:35   #1814
czescwujku
Raczkowanie

zlapalam jakiegoś wirusa....co mam jesc,bo glodowka w moim wypadku ... noo.
jestem wykończona,całą noc wymiotowałam
czescwujku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 10:36   #1815
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
d

ale dziwny jadłospis, naprawdę chudniesz na tym? a mogę spytać ile ważysz i ile masz wzrostu?
Fusia, ja podczytuję twoje i czasem inne jadłospisy i czasami robię jakieś wersje LC twoich dań bo u ciebie wszystko jest zawsze bardzo urozmaicone, kiedy ty masz czas, żeby to wszystko pichcić? mam wrażenie, że masz ładnie dobrane BTW? Czy tak na oko ci to wychodzi?

Ja chudnę na tym, wiesz, w ciągu 2.5 tygodnia schudłam 5 kg (a dużej nadwagi nie miałam, w sumie górna granica wagi prawidłowej) ale naprawdę ograniczyłam węgle do max 60 g na dobę (głównie dlatego, że nie czuję w ogóle głodu na takiej diecie, więc może weszłam w ketozę; naczytałam się sfd, no i wszędzie się trąbi, że na tłuszcz z brzucha najlepsze niskie węgle, a mnie chodzi własnie najbardziej o brzuch, bo wiadomo, że na brzuch to dieta, ćwiczenia to 30%)
oczywiście, jeśli zapotrzebowanie mam 2200 i będę jadła 2200 bez węgli, to nie schudnę, ale nie chcę liczyc kalorii (długo z tego wychodziłam), więc po prostu jem średnie porcje tłuszczy i białka (czasami śniadania mam tak tłuste, że czuję potem na ustach ten tłuszcz). Ale plus jest taki, że nie muszę jeść dużych porcji warzyw, błonnika, pełnoziarnistych produktów, więc nie rozpycham żołądka. Tłuszcz syci bardziej niż węglowodany, a taka kiełbaska ma 250 kcal, do tego podsmażam na maśle (chwilę) i daję ~40-50 g żółtego sera (który wielbię)

Oczywiście, były minusy, w ciągu pierwszego tygodnia, póki organizm przestawił się na ketony (nie glukozę, głównie mózg) byłam osłabiona, odczuwałam głód itp., ale to minęło i teraz głód czuję tylko z rana. W ciągu dnia ani razu nie mam ssania w żołądku, czasem tylko lekką pustkę.

Wiem, że nie da się tak ciągnąć długo, więc po ok. 2 miesiącach zacznę dodawać po 20 g węgli tygodniowo.

a wzrostu mam 170 cm i obecnie ważę 66 kg, planuję zrzucić 10 kg i tyle

To nie jest dieta dla wielbicielek zbilansowanych posiłków. Ja nie mówię broń boże, że węgle są złe, po prostu mnie to pasuje i widzę efekty (boczki zniknęły), ale nikogo nie namawiam. Można spróbować, oczywiście, sama 5 lat temu próbowałam, ale nie mogłam bez chleba, kasz i owoców.
Stary 2014-06-08, 10:52   #1816
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Fusia, ja podczytuję twoje i czasem inne jadłospisy i czasami robię jakieś wersje LC twoich dań bo u ciebie wszystko jest zawsze bardzo urozmaicone, kiedy ty masz czas, żeby to wszystko pichcić? mam wrażenie, że masz ładnie dobrane BTW? Czy tak na oko ci to wychodzi?

Ja chudnę na tym, wiesz, w ciągu 2.5 tygodnia schudłam 5 kg (a dużej nadwagi nie miałam, w sumie górna granica wagi prawidłowej) ale naprawdę ograniczyłam węgle do max 60 g na dobę (głównie dlatego, że nie czuję w ogóle głodu na takiej diecie, więc może weszłam w ketozę; naczytałam się sfd, no i wszędzie się trąbi, że na tłuszcz z brzucha najlepsze niskie węgle, a mnie chodzi własnie najbardziej o brzuch, bo wiadomo, że na brzuch to dieta, ćwiczenia to 30%)
oczywiście, jeśli zapotrzebowanie mam 2200 i będę jadła 2200 bez węgli, to nie schudnę, ale nie chcę liczyc kalorii (długo z tego wychodziłam), więc po prostu jem średnie porcje tłuszczy i białka (czasami śniadania mam tak tłuste, że czuję potem na ustach ten tłuszcz). Ale plus jest taki, że nie muszę jeść dużych porcji warzyw, błonnika, pełnoziarnistych produktów, więc nie rozpycham żołądka. Tłuszcz syci bardziej niż węglowodany, a taka kiełbaska ma 250 kcal, do tego podsmażam na maśle (chwilę) i daję ~40-50 g żółtego sera (który wielbię)

Oczywiście, były minusy, w ciągu pierwszego tygodnia, póki organizm przestawił się na ketony (nie glukozę, głównie mózg) byłam osłabiona, odczuwałam głód itp., ale to minęło i teraz głód czuję tylko z rana. W ciągu dnia ani razu nie mam ssania w żołądku, czasem tylko lekką pustkę.

Wiem, że nie da się tak ciągnąć długo, więc po ok. 2 miesiącach zacznę dodawać po 20 g węgli tygodniowo.

To nie jest dieta dla wielbicielek zbilansowanych posiłków. Ja nie mówię broń boże, że węgle są złe, po prostu mnie to pasuje i widzę efekty (boczki zniknęły), ale nikogo nie namawiam. Można spróbować, oczywiście, sama 5 lat temu próbowałam, ale nie mogłam bez chleba, kasz i owoców.
to ciekawe, że tak akurat reagujesz na ten brak węgli i wydawałoby się większą ilość tłuszczy ja rozkładu BTW dosłownie uczyłam się z dziennikiem posiłków, i w zasadzie przymierzając się do redukcji uczyłam się jeść chleb, żeby te węgle właśnie były jakoś nie przepadałam nigdy za kanapkami, podobnie nie lubiłam makaronu, kasz czy ryżu, więc początkowo było ciężko. Teraz jestem już na takim etapie, że odruchowo przygotowuje posiłki tak, żeby były pełnowartościowe a czas gotować mam, pracuje w domu przed komputerem, a jako, że prowadzę własną firmę to sama sobie ustalam czas pracy. Więc nie ma problemu, żeby jeść regularnie czy spędzać w środku dnia czas w kuchni

swoją drogą to tutaj dowiedziałam się, że na redukcji nie jeść węgli na noc, a teraz będąc na U jem kolacje z węglami, jeszcze nierzadko na słodko i z owocami i przyznam, że widzę, że nie przeszkadzałoby mi to w chudnięciu na erce bo jednak waga spada mi wówczas gdy w ciągu dnia zjem mniej tłuszczy, orzechów czy pestek i to niezależnie od tej węglowej kolacji. Więc każdy organizm jest inny i każdy z nas powinien nauczyć się jeść dla siebie

Stary 2014-06-08, 11:09   #1817
n_eptun
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czescwujku Pokaż wiadomość
zlapalam jakiegoś wirusa....co mam jesc,bo glodowka w moim wypadku ... noo.
jestem wykończona,całą noc wymiotowałam
Lekkostrawne kleiki z kaszy manny,kukurydzianej,ryżu białego. Budyń,kisiel. Pieczywo pszenne, sucharki z chudym mięsem lub jajkami na miękko.Gotowane warzywa np. marchewka,pietruszka czy ziemniaki najlepiej zblendowane/przetarte. Owoce bez skórki np banany, lub gotowane jabłka. Nie zapominaj o dużych ilościach wody, tym bardziej że jest gorąco. Możesz pić soki warzywne, czy owocowe (ale lepiej nie cytrusowe) i gorzką herbate.

Ja odpuściłabym sobie mleko,serki wiejskie. Ewentualnie jakiś kefir/jogurt no ale to zależy od organizmu jak zareaguje. I nie wiem też jaka jest przyczyna Twoich wymiotów.
Zdrowia życzę
Stary 2014-06-08, 11:10   #1818
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
to ciekawe, że tak akurat reagujesz na ten brak węgli i wydawałoby się większą ilość tłuszczy ja rozkładu BTW dosłownie uczyłam się z dziennikiem posiłków, i w zasadzie przymierzając się do redukcji uczyłam się jeść chleb, żeby te węgle właśnie były jakoś nie przepadałam nigdy za kanapkami, podobnie nie lubiłam makaronu, kasz czy ryżu, więc początkowo było ciężko. Teraz jestem już na takim etapie, że odruchowo przygotowuje posiłki tak, żeby były pełnowartościowe a czas gotować mam, pracuje w domu przed komputerem, a jako, że prowadzę własną firmę to sama sobie ustalam czas pracy. Więc nie ma problemu, żeby jeść regularnie czy spędzać w środku dnia czas w kuchni

swoją drogą to tutaj dowiedziałam się, że na redukcji nie jeść węgli na noc, a teraz będąc na U jem kolacje z węglami, jeszcze nierzadko na słodko i z owocami i przyznam, że widzę, że nie przeszkadzałoby mi to w chudnięciu na erce bo jednak waga spada mi wówczas gdy w ciągu dnia zjem mniej tłuszczy, orzechów czy pestek i to niezależnie od tej węglowej kolacji. Więc każdy organizm jest inny i każdy z nas powinien nauczyć się jeść dla siebie
a węgle na noc można jeść, nawet na eRce, bo dobrze wpływają na poziom hormonów oczywiście, to, co wymieniłaś, czyli kasze, pełnoziarniste produkty, makaron itp. (czyste węgle) są dobre, ale nie w nadmiarze, zbilansowana dieta to podstawa na Utrzymaniu. Ale gdy widzę niektóre jadłospisy, gdzie dziewczyny jedzą same węgle (znikoma ilość białka, unikanie tłuszczy), to wiem, że nie da się tak schudnąć. Wagę się zrzuci, to fakt, ale nie tłuszcz.

Zazdroszczę pracy w domu

Ja nie jestem fanatyczką żadnych diet, po prostu jem, jak mi pasuje, a że teraz pasują niskie węgle, to sobie korzystam (podstawą była dieta dr. Lutza (72 g węgli), a sam doktorek dożył 97 lat)

Plan na dzisiaj:

1. kawa z mlekiem, lody karmelowe z polewą czekoladową (raz się żyje, 15 g węgli)

2. chłodnik litewski (oczywiście z jajkiem i śmietaną); zapiekanka z mięsem, warzywami, pieczarkami i żółtym serem

3. "naleśnik" z jajka z kiełbaską, pieczarkami i siemieniem lnianym, pomidor

4. zrobię bułeczki z siemienia i orzechów, na to roztopiony żółty ser i jakaś surówka

5. pewnie dojem wczorajsze ciacho.

Moje wypieki są bardziej kaloryczne niż te z mąki (orzechy, siemię, wiórki kokosowe), ale pocieszam się, że zdrowe
Stary 2014-06-08, 12:18   #1819
n_eptun
Raczkowanie

Cytat:
a węgle na noc można jeść, nawet na eRce, bo dobrze wpływają na poziom hormonów oczywiście, to, co wymieniłaś, czyli kasze, pełnoziarniste produkty, makaron itp. (czyste węgle) są dobre, ale nie w nadmiarze, zbilansowana dieta to podstawa na Utrzymaniu. Ale gdy widzę niektóre jadłospisy, gdzie dziewczyny jedzą same węgle (znikoma ilość białka, unikanie tłuszczy), to wiem, że nie da się tak schudnąć. Wagę się zrzuci, to fakt, ale nie tłuszcz.

Zazdroszczę pracy w domu

Ja nie jestem fanatyczką żadnych diet, po prostu jem, jak mi pasuje, a że teraz pasują niskie węgle, to sobie korzystam (podstawą była dieta dr. Lutza (72 g węgli), a sam doktorek dożył 97 lat)

Plan na dzisiaj:

1. kawa z mlekiem, lody karmelowe z polewą czekoladową (raz się żyje, 15 g węgli)

2. chłodnik litewski (oczywiście z jajkiem i śmietaną); zapiekanka z mięsem, warzywami, pieczarkami i żółtym serem

3. "naleśnik" z jajka z kiełbaską, pieczarkami i siemieniem lnianym, pomidor

4. zrobię bułeczki z siemienia i orzechów, na to roztopiony żółty ser i jakaś surówka

5. pewnie dojem wczorajsze ciacho.

Moje wypieki są bardziej kaloryczne niż te z mąki (orzechy, siemię, wiórki kokosowe), ale pocieszam się, że zdrowe

Ciekawa ta Twoja dieta
Stary 2014-06-08, 12:29   #1820
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Ciekawa ta Twoja dieta
Dlatego nie wrzucałam tu swoich jadłospisów jak coś jeszcze wymyślę (zostało mi pół litra śmietanki 36%), to wrzucę
Zwykle low carb'em zachwycają się faceci, ale znam kilka blogów, które prowadzą dziewczyny, i ciekawie się to czyta
Stary 2014-06-08, 12:44   #1821
n_eptun
Raczkowanie

Cytat:
Dlatego nie wrzucałam tu swoich jadłospisów jak coś jeszcze wymyślę (zostało mi pół litra śmietanki 36%), to wrzucę
Zwykle low carb'em zachwycają się faceci, ale znam kilka blogów, które prowadzą dziewczyny, i ciekawie się to czyta

Większość osób na diecie odchudzającej chyba postukałaby się w głowę widząc Twoją redukcję ze śmietanką 36%,lodami i żółtym serem

Żeby nie było ot:

2śniadanie (P): 3 Duże Naleśniki z twarogiem tłustym z miodem,truskawkami,masłem z nerkowców. Z ubitą śmietanką kokosową + świeży sok z pomarańczy,limonek i grapefruitów.
Stary 2014-06-08, 12:55   #1822
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Większość osób na diecie odchudzającej chyba postukałaby się w głowę widząc Twoją redukcję ze śmietanką 36%,lodami i żółtym serem

Żeby nie było ot:

2śniadanie (P): 3 Duże Naleśniki z twarogiem tłustym z miodem,truskawkami,masłem z nerkowców. Z ubitą śmietanką kokosową + świeży sok z pomarańczy,limonek i grapefruitów.
Kilka lat temu sama też bym się postukała w głowę, chociaż żółty ser na kazdej diecie jadłam zawsze. Twaróg toleruję tylko w serniku albo z miodem, jak ty dzisiaj

Paradoksalnie, na tłuszczach się chudnie i nie odczuwa głodu. I chudnie się tak "inaczej" , bo zawsze mam największy problem z brzuchem, a na redukcji robi się taki miękki i mogę go wciągnąć tak, że przykleja się do kręgosłupa. Teraz jest twardy i nie muszę go wciągać Może faktycznie intensywnie spalam tłuszcz, nie mięśnie
Stary 2014-06-08, 13:34   #1823
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Kilka lat temu sama też bym się postukała w głowę, chociaż żółty ser na kazdej diecie jadłam zawsze. Twaróg toleruję tylko w serniku albo z miodem, jak ty dzisiaj

Paradoksalnie, na tłuszczach się chudnie i nie odczuwa głodu. I chudnie się tak "inaczej" , bo zawsze mam największy problem z brzuchem, a na redukcji robi się taki miękki i mogę go wciągnąć tak, że przykleja się do kręgosłupa. Teraz jest twardy i nie muszę go wciągać Może faktycznie intensywnie spalam tłuszcz, nie mięśnie
z tym brzuchem to mogę potwierdzić, bo mimo, że mam węgle w diecie to tłuszczy też mam sporo. Startowałam z niezłą oponką, a teraz mam płaski i twardy brzuch organizm chyba łatwiej spala tłuszcz jeżeli codziennie ma go pod dostatkiem dostarczanego z pokarmu poza tym to nie jedyne plusy tłuszczy, bo świetny stan skóry i włosów naprawdę nie warto ich unikać bez względu na to jaki sposób odżywiania sobie wybrałyśmy

ale jak można nie lubić twarogu?

Stary 2014-06-08, 13:54   #1824
cpp
Rozeznanie

Cytat:
Możesz mi podesłać na PW adresy tych blogów?
cpp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 14:13   #1825
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
z tym brzuchem to mogę potwierdzić, bo mimo, że mam węgle w diecie to tłuszczy też mam sporo. Startowałam z niezłą oponką, a teraz mam płaski i twardy brzuch organizm chyba łatwiej spala tłuszcz jeżeli codziennie ma go pod dostatkiem dostarczanego z pokarmu poza tym to nie jedyne plusy tłuszczy, bo świetny stan skóry i włosów naprawdę nie warto ich unikać bez względu na to jaki sposób odżywiania sobie wybrałyśmy

ale jak można nie lubić twarogu?
No, nie lubię, chyba że tłusty i z miodem (produktów light nie jadam w ogóle, najwyżej wypiję raz w tygodniu colę light)

Co do cery, to się zgadzam wyskakują mi gule tylko przed okresem, normalnie to mam ładniejszą cerę niż wtedy, gdy jadłam dużo węgli (za dużo).

Cytat:
Napisane przez cpp Pokaż wiadomość
Możesz mi podesłać na PW adresy tych blogów?
Ok
Stary 2014-06-08, 18:27   #1826
antenn087
Raczkowanie

Moje U:

I:2 kropki razowca z serkiem wiejskim i pomidorem , 1/2 jabłka

II:jabłko

III:200g brokułów , 200g kalafioru, jajko

IV:jabłko

V:250 ml mleka, płatki

Proszę o ocene , bo wiem że za mało
antenn087 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 19:00   #1827
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez antenn087 Pokaż wiadomość
Moje U:

Masz ED?
Stary 2014-06-08, 20:16   #1828
blax5
Zadomowienie

Utrzymanie:

I. owsianka jajeczna z jabłkiem, nektarynkami , cynamonem i migdałami

II. jajecznica podana z podduszoną kalarepą oraz masłem orzechowym

III. kasza jaglana z warzywami na patelnię (fasola szparagowa i konserwowa, papryka) z kawałkami kurczaka podane z plastrami świeżego pomidora

+ w międzyczasie około 5 małych ogórków konserwowych

IV. domowe lody z mrożonych bananów () podane z polewą truskawkową i kakao (jeszcze raz )
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 20:27   #1829
n_eptun
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez antenn087 Pokaż wiadomość
Moje U:

Skoro WIESZ że za mało to dlaczego nie zaczniesz jeść normalnie?
Jeśli masz pisać takie jadłospisy to na kz, a nie tutaj. Jesteś GŁODNA zapychasz się jabłkami, na "obiad" prawie pół kilo warzyw, tragedia. Nie ma tłuszczu,białka tyle co nic. Na Twoim miejscu szukałabym jak najszybciej psychologa bo masz duży problem.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
Utrzymanie:

I. owsianka jajeczna z jabłkiem, nektarynkami , cynamonem i migdałami

II. jajecznica podana z podduszoną kalarepą oraz masłem orzechowym

III. kasza jaglana z warzywami na patelnię (fasola szparagowa i konserwowa, papryka) z kawałkami kurczaka podane z plastrami świeżego pomidora

+ w międzyczasie około 5 małych ogórków konserwowych

IV. domowe lody z mrożonych bananów () podane z polewą truskawkową i kakao (jeszcze raz )
Napisze to co myślę-to mi wygląda jak słaba R i już,o.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

A potem zaczniesz akceptować swoje porażki i znosić je z podniesioną głową, otwartymi oczami i wdziękiem osoby dorosłej, a nie żalem i gniewem dziecka.
Stary 2014-06-08, 20:29   #1830
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:

Czytając to utwierdzam się w przekonaniu że muszę wrócić do LC
Będąc na niej ładnie (i w sumie niewiadomo kiedy) zleciałem już do 97, ale potem naczytałem się że to chwilowa moda, że nie warto, że potrzeba nam urozmaicenia, że jak to tak bez węgli złożonych?! i co teraz mam?? kręce się wkoło 103 nie wiem który miesiąc i zaczyna mnie już szlag trafiać

KONIEC- od jutra wracam na program metaboliczny połączony z zaleceniami diety bez pszenicy (tam jest właśnie dużo tłuszczy z orzechów, siemienia, zero zbóż i mało owoców, głównie jagodowe) a jak ktoś mnie zapyta o złożone węglowodany to
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości