Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu. - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-07, 15:02   #1651
201708160922
Konto usunięte

Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu.

Zaraz, zaraz, ale o jakim dziecku mowimy? No wybacz, ale dziecko w wozku spacerowym (nie mowie juz nawet o parasolce) jak najbardziej odczuje wiatr. Notabene, tu, gdzie mieszkam, bardzo wieje. I temperatura odczuwalna moze sie znacznie roznic od tej na termometrze.

Co do ubierania, to ja tez czesto sie rozbieram i ubieram, bo pogoda bardzo sie zmienia. Czesto obserwuje pogode, na ktora mozna sie ubrac na rozne sposoby. Dzieci tez rozbieram i ubieram w zaleznosci od warunkow atmosferycznych. No ale ja mam zakazne OZM.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 15:10   #1652
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Odczuwalną przez kogo? Dziecko w wózku nie odczuje wiatru... Nie ochłodzi go on podczas upałów, ani nie przemarznie z tego powodu. Dziecku też nie zrobi różnicy wilgotność większa lub mniejsza o 5%

.....Masz początki lekkiego OZM
Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą.
Noworodek nie ma zapasu tkanki tłuszczowej. A wózki są różne, sama wybrałam model z przewiewnych materiałów, żeby latem się w nim nie zapociło.
Jestem pewna, że nie przegrzewamy dziecka, niemniej jednak teoria teorią i fajnie się gada jak się dziecka nie ma, a potem w praktyce wygląda to trochę inaczej. Zawsze są wątpliwości, przynajmniej na początku.
Stary 2014-06-07, 15:15   #1653
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
To też nie do końca.
Termometr pokazuje 20 stopni, a odczuwalna temperatura może być sporo niższa.
Od paru lat sprawdzam pogodę na portalu, który jest bardzo dokładny i podaje również temperaturę odczuwalną (kierunek i siła wiatru, wilgotność, itp.), którą się kieruję i w 99% przypadków się sprawdza.

Też byłam taka mądra z przegrzewaniem, że to chore, etc., ale teraz (mam 15 dniowe dziecko), sama widzę, że to naprawdę sztuka ubrać dziecko odpowiednio do pogody. Zdarza się, że mam ciągoty do przegrzewania, ale mąż hamuje te zapędy i zwykle stajemy na rozsądnym kompromisie. Chyba najlepiej ubierać na cebulkę i mieć ze sobą lekki kocyk i tetrówkę.
Jaki to portaaaal?

Cytat:
Odczuwalną przez kogo? Dziecko w wózku nie odczuje wiatru... Nie ochłodzi go on podczas upałów, ani nie przemarznie z tego powodu. Dziecku też nie zrobi różnicy wilgotność większa lub mniejsza o 5%

Ale ludzie, niemowlęta, a zwłaszcza noworodki mają ogromne problemy z termoregulacją.
Poza tym nieruszające się dziecko naprawdę inaczej odczuwa temperaturę.
Wczoraj u mnie było bardzo ciepło, ludzie chodzili w koszulkach bez rękawków, a mój Synek dość późnym popołudniem (ok. 18-19) miał lodowate rączki. Na szczęście karczek i plecki były ciepłe. Nóżki również miał dość chłodne, ale to sprawdziłam dopiero w domu.
Ma już prawie rok, a wciąż jednak system nie działa tak, jak u dorosłego.
A co dopiero 2-tygodniowe dziecko Wiki...

Poza tym dziewczyny, Wam łatwo pisać, bo jesteście ciągle w ruchu. Mnie też jest ciepło, jak chodzę. Ale jak przysiądę na ławce i np. 10 minut czytam, to automatycznie robi mi się chłodniej przykładowo w wietrzne dni. A dzieci w wózkach też zbytnio wielu ruchów nie wykonują...
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 15:15   #1654
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Zaraz, zaraz, ale o jakim dziecku mowimy?
15 dniowe chyba to raczej nie w spacerowym
rousse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 15:15   #1655
201708160922
Konto usunięte

Wika, ale rozumiesz, ze w tym watku nie mozesz napisac: bedziesz miala wlasne dzieci, to cos tam, bo to z automatu oznacza OZM?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 15:27   #1656
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą.
Noworodek nie ma zapasu tkanki tłuszczowej. A wózki są różne, sama wybrałam model z przewiewnych materiałów, żeby latem się w nim nie zapociło. .
Taki też nie przepuszcza wiatru w takim stopniu, żeby to wpłynęło na odczuwalną temperaturę

---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46792167] Mnie też jest ciepło, jak chodzę. Ale jak przysiądę na ławce i np. 10 minut czytam, to automatycznie robi mi się chłodniej przykładowo w wietrzne dni. A dzieci w wózkach też zbytnio wielu ruchów nie wykonują...[/QUOTE]
A byłoby ci chłodno w kilku warstwach na cebulkę, pod kocykiem i do tego w pudełku (wózku)? Nie wykonują ruchów Równie dobrze można by tak "rozumować na chłopski rozum", że skoro leży to oszczędza energię (jak jaszczurki) i idzie ona w ciepło Ale tak nie jest. Człowiek jest zwierzęciem stałocieplnym , a dziecko dzięki brunatnej tkance tłuszczowej sobie ciepło umie wytworzyć jak mu mało.
Jak chodzisz i ruszasz się, jest ci ciepło, bo krew krąży szybciej itd, a dziecko jaką ma akcję serca - zmierz mu

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ----------

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46792167] miał lodowate rączki. Na szczęście karczek i plecki były ciepłe. Nóżki również miał dość chłodne, ale to sprawdziłam dopiero w domu. [/QUOTE]

A może to ty miałaś ciepłe? Nie mierzyłaś termometrem, temperatura mierzona dłonią jest baaaardzo subiektywna, dlatego wodę do kąpieli sprawdza się łokciem. Plus gdy odczuwasz coś jako ciepło to znaczy, że to coś jest cieplejsze niż ty, a dziecko powinno być raczej tak ciepłe jak ty, więc cieplejsze może to oznaczać przegrzanie/gorączkę.

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2014-06-07 o 15:39
Stary 2014-06-07, 15:37   #1657
Konto usunięte

Cytat:
A byłoby ci chłodno w kilku warstwach na cebulkę, pod kocykiem i do tego w pudełku (wózku)? Nie wykonują ruchów Równie dobrze można by tak "rozumować na chłopski rozum", że skoro leży to oszczędza energię (jak jaszczurki) i idzie ona w ciepło Ale tak nie jest. Człowiek jest zwierzęciem stałocieplnym , a dziecko dzięki brunatnej tkance tłuszczowej sobie ciepło umie wytworzyć jak mu mało.
Jak chodzisz i ruszasz się, jest ci ciepło, bo krew krąży szybciej itd, a dziecko jaką ma akcję serca - zmierz mu

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ----------

A może to ty miałaś ciepłe? Nie mierzyłaś termometrem, temperatura mierzona dłonią jest baaaardzo subiektywna, dlatego wodę do kąpieli sprawdza się łokciem.

LOL no tak, te durne pielęgniary w szpitalu, ubierały mi dziecko w 3 warstwy, zawijały w rożek i przykrywały kocykiem mimo, że urodził się w czerwcu, a on po prostu leżał i sam sobie wytwarzał ciepełko
Oczywiście, że miałam ciepłe, bo było ciepło, ale którąkolwiek częścią ciała bym nie sprawdziła, to by miał lodowate. Jak wyciągasz lód z lodówki, to też sprawdzasz łokciem, czy aby na pewno jest zimny, bo dłonie przekłamują temperaturę?
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 15:52   #1658
rousse
BAN stały

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46792313]LOL no tak, te durne pielęgniary w szpitalu, ubierały mi dziecko w 3 warstwy, zawijały w rożek i przykrywały kocykiem mimo, że urodził się w czerwcu, a on po prostu leżał i sam sobie wytwarzał ciepełko
Oczywiście, że miałam ciepłe, bo było ciepło, ale którąkolwiek częścią ciała bym nie sprawdziła, to by miał lodowate. Jak wyciągasz lód z lodówki, to też sprawdzasz łokciem, czy aby na pewno jest zimny, bo dłonie przekłamują temperaturę?[/QUOTE]

Chyba sama już widzisz, że przesadzasz bo nie miał na pewno rąk o temperaturze zero stopni ...
W szpitalu, jako noworodek i wcześniak ( bo chyba tak pisałaś ) to co innego. Dlatego myślę, że OZM powinno się rozpoznawać tak od np. 6 m-ca życia, z noworodkiem wiadomo, że każdy będzie się obchodził jak z jajkiem, ale potem takie coś to OZM. To, że w szpitalu z nim coś robili, to znaczy, że całe życie masz to robić?

Aż znalazłam Ci czemu dłonie i rączki nie będą nigdy tak ciepłe jak karczek

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2014-06-07 o 15:57
Stary 2014-06-07, 15:57   #1659
Linka25
Zakorzenienie

Ja się absolutnie zgadzam z tym, że Polacy przesadzają z tymi czapkami dla dzieci. Sama wobec swojej córki stosuję i zawsze stosowałam prosta zasadę: ja zakładam czapkę - to ona też, ja nie zakładam - to ona też nie.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 16:12   #1660
Konto usunięte

rousse, wiem, że rączki zawsze będą zimniejsze (dlatego sprawdza się w innym miejscu), ale to, że były zimne w ciepły dzień chyba o czymś świadczy.

Zresztą, każdy robi jak uważa. Oceniać zawsze łatwo...
Stary 2014-06-07, 17:40   #1661
b57b0c36aac5e3558a14a2d0d269fc6e062f42ab_5d436f084516d
Konto usunięte

Powiem wam, ze myslalam ze ten watek bedzie troche inaczej wygladal, ale przebrnelam przez sporo stron i widze tylko przepychanki miedzy nie-matkami, a matkami. Zreszta wydaje mi sie, ze udziela tu sie wiecej matek, starajacych sie bronic swoje lub podobne zachowania w kazdym aspekcie, troche smiesznie sie to czyta

W moim mniemaniu typa jest teraz po prostu nadopiekunczosc. Kiedys tez byly takie matki, ale w ostatnich latach ich liczba sie znaczaco namnozyla. Na niemowlaki to sie chucha i dmucha, matka nie zostawi z nikim innym, dzwoni co minute, starsze dziecko nie moze biegac po podworku, nastolatek tez ma najlepiej dzwonic co godzine do domu. Ludzie chyba naczytali sie za duzo w internecie i najchetniej wsadzili by to.swoje dziecko do banki. Strasznie to przykre. Ja mialam mnostwo swobody, nikt sie nade mna niepotrzebnie nie glaskal, ale zawsze mialam rodzicow na ktorych moglam polegac. Nauczylam sie duzo na wlasnej skorze, malo chorowalam, nie mam alergii, wszelakich dysk i na dodatek potrafie sobie teraz sama poradzic w wieksci sytuacji. W przeciwienstwie do niektorych moich rowiesnikow nad ktorymi cale zycie ktos chuchal i dmuchal....
b57b0c36aac5e3558a14a2d0d269fc6e062f42ab_5d436f084516d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 17:48   #1662
_Mia
Zakorzenienie

Obecny temat na wątku mnie zaskoczył. Miało być zabawnie, a robi się nieprzyjemnie. Ja jako dorosła bezdzietna sama miałam w ostatnich tygodniach problem jak się ubrać, bo a to słoneczko grzeje a wiatr pi*dzi, a to nie ma słońca a jest ciepło, co chwilę się ubieram i rozbieram w czasie godzinnego spaceru... A dziecko przecież nie powie, że mu zimno/gorąco, i weź tu bądź mądry.

Dla mnie OZM to np. moja znajoma, której dziecko ma już kilka lat, a cacka się z nim jak z bobasem, od A do Z karmi, ubiera (czym go oczywiście krzywdzi, bo jego rówieśnicy potrafią już wiele samemu zrobić), nawija tylko o małym- co zrobił, co powiedział itp. A nie matka, która chce jak najlepiej dla dziecka, ale nie jest idealna i czasem ma dylematy albo coś jej nie wyjdzie.
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 18:01   #1663
skazana_na_bluesa
.

jak dla mnie objaw OZM - jak dziecko nie chce siadać na nocnik/wc to nosi cały czas pieluchę i nie uczy się go nienoszenia pieluch. mowa o dzieciach 3-4-letnich, rozwijających się prawidłowo.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 18:18   #1664
rickybobby
Wtajemniczenie

Dzisiaj mnie spotkał ostracyzm ze strony koleżanki za to, że UWAGA: powiedziałam, że jej dziecko pierdnęło. Wyglądało to tak, że byłam u niej w odwiedzinach, ona robiła kawę, a ja w pokoju bawiłam się z jej córką(rok i 7 miesięcy). W pewnym momencie mała puściła tak głośnego bąka, że koleżanka w kuchni usłyszała. To nie było zwykłe pierdnięcie tylko takie świszcząco-ćwierkajace. Mało tam nie zeszłam ze śmiechu. Koleżanka wchodzi i pyta co to było, to jej powiedziałam. Mówię wam- chciała mnie zabić wzrokiem, potem do końca siedziała obrażona, więc po jakichś 20 minutach się zmyłam. A jak mała pierdnęła znowu to koleżanka powiedziała do niej: "O wiaterkujemy!". Teraz juz będę wiedziała, że jej dziecko nie pierdzi tylko "wiaterkuje", ale jakoś mi niespieszno w odwiedziny.
rickybobby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 19:45   #1665
Luba
Zakorzenienie

Cytat:

I idz sie pociąć teraz, bo Ci specjalist powiedział, że masz ozm

Cytat:
Obecny temat na wątku mnie zaskoczył. Miało być zabawnie, a robi się nieprzyjemnie. Ja jako dorosła bezdzietna sama miałam w ostatnich tygodniach problem jak się ubrać, bo a to słoneczko grzeje a wiatr pi*dzi, a to nie ma słońca a jest ciepło, co chwilę się ubieram i rozbieram w czasie godzinnego spaceru... A dziecko przecież nie powie, że mu zimno/gorąco, i weź tu bądź mądry.

Ja się zgadzam z tym, że dzieci często są przegrzewane, ale zauważyłam też coraz więcej zachowan całkiem odwrotnych, czyli wyziębianie w imię jaśnieoświeconej dewizy "moje dziecko nie będzie chodziło w czapeczce".
I obie postawy uważam za lekko walnięte. Dlaczegóż, na anioła stróża, niektórzy ludzie nie potrafią zachować się odpowiednio do sytuacji tylko przeważnie idą w skrajności.

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Ja się absolutnie zgadzam z tym, że Polacy przesadzają z tymi czapkami dla dzieci. Sama wobec swojej córki stosuję i zawsze stosowałam prosta zasadę: ja zakładam czapkę - to ona też, ja nie zakładam - to ona też nie.
A ja z kolei zawsze uważałam i uważam, że moje dzieci to odrębne istoty i nie muszą w kwestii czapeczki dostosowywać się do mnie Kiedy byli starsi i wyrazili chęć założenia/zdjęcia czapki czy skarpet czy innej części garderoby, a w niczym nam to nie przeszkadzało, to zakładali/zdejmowali.

A gdy byli całkiem mali czasem uważałam, że jest na tyle zimno czy aż tak świeci słonce, że, w przeciwienstwie do mnie, mogą czy nawet muszą paradować w czapce.
Ja wtedy wychodziłam bez czapki, bo ja w ogóle bardzo rzadko noszę czapkę. I jakoś sobie nie wyobrażam, żeby moje dziecię do mnie się pod tym względem miało dostosowac.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-06-07 o 19:46
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 20:07   #1666
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Ok rozumiem że dzieci nie posiadają zapasu tkanki tłuszczowej, czy że mają problemy z termoregulacją.
Można ubrać dłuższe ubranko, przykryć kocykiem, ale kurtka, szalik i zimowa czapka przy takiej temperaturze jaka miała miejsce przez kilka ostatnich dni 20-22'C to nic innego jak gotowanie dzieciaczka.
Ciekaw jestem co mu założą zimą, zbrojenie?
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 21:46   #1667
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość

Ja się zgadzam z tym, że dzieci często są przegrzewane, ale zauważyłam też coraz więcej zachowan całkiem odwrotnych, czyli wyziębianie w imię jaśnieoświeconej dewizy "moje dziecko nie będzie chodziło w czapeczce".
I obie postawy uważam za lekko walnięte. Dlaczegóż, na anioła stróża, niektórzy ludzie nie potrafią zachować się odpowiednio do sytuacji tylko przeważnie idą w skrajności.

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

A ja z kolei zawsze uważałam i uważam, że moje dzieci to odrębne istoty i nie muszą w kwestii czapeczki dostosowywać się do mnie Kiedy byli starsi i wyrazili chęć założenia/zdjęcia czapki czy skarpet czy innej części garderoby, a w niczym nam to nie przeszkadzało, to zakładali/zdejmowali.

A gdy byli całkiem mali czasem uważałam, że jest na tyle zimno czy aż tak świeci słonce, że, w przeciwienstwie do mnie, mogą czy nawet muszą paradować w czapce.
Ja wtedy wychodziłam bez czapki, bo ja w ogóle bardzo rzadko noszę czapkę. I jakoś sobie nie wyobrażam, żeby moje dziecię do mnie się pod tym względem miało dostosowac.
No widzisz, a ja jednak noszę czapkę gdy jest zimno. I moje dziecko też: nosi gdy jest zimno. Proste. I nie widzę tu kwestii dostosowywania się dziecka do rodzica O co chodzi w ogóle...
Fakt, że nie zakładam czapki dziecku, gdy zimno nie jest, nie jest żadną skrajnością. Nie wiem też o jakie celowe wyziębianie chodzi? Moja córka ma 2 lata i nigdy nie została wyziębiona bez tej czapki, dowód: nigdy nawet kataru nie miała.
Stary 2014-06-07, 22:42   #1668
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Mamy trzy koty. Kot pierwszy to uosobienie człowieka autystycznego. Kot drugi nieufny, ale na mizianko chętny. Kot trzeci, najmłodszy kocha wszystko, co ma ręce i nogi, może go smyrać i tulić. Pod żadnym pozorem nie pozwala jednak dotykać swojego ogona. Kiedy ktoś to zrobi ten zaczyna parskać, a po chwili drapie i to porządnie.
Odwiedziła nas kuzynka męża ze swoimi dziećmi. Jedno 10 lat, drugie 8. Ośmiolatka, kiedy tylko zauważyła w mieszkaniu kota zażądała zwierzątka do ręki, żeby miziać. Nie musiała długo czekać, bo Trzeci szybko przylazł po odrobinę pieszczot. Ostrzegłam ją głośno i wyraźnie- miziaj i macaj gdzie chcesz, ale nie dotykaj ogona bo kot cię zeżre w całości. Po trzech minutach słyszę z pokoju obok niemiłosierny ryk. Dziecko przylatuje, podrapane ręce (dzięki borze, że tylko ręce!).
Pomimo ostrzeżeń dziewczynka oczywiście zaczęła kota za ogon ciągnąć. Ale co z tego! Reprymendę dostałam ja, bo jestem nieodpowiedzialna, że coś takiego w domu trzymam, kiedy dzieci przychodzą i nienormalna bo jak to takiego potwora można w domu mieć.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 22:58   #1669
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
Mamy trzy koty. Kot pierwszy to uosobienie człowieka autystycznego. Kot drugi nieufny, ale na mizianko chętny. Kot trzeci, najmłodszy kocha wszystko, co ma ręce i nogi, może go smyrać i tulić. Pod żadnym pozorem nie pozwala jednak dotykać swojego ogona. Kiedy ktoś to zrobi ten zaczyna parskać, a po chwili drapie i to porządnie.
Odwiedziła nas kuzynka męża ze swoimi dziećmi. Jedno 10 lat, drugie 8. Ośmiolatka, kiedy tylko zauważyła w mieszkaniu kota zażądała zwierzątka do ręki, żeby miziać. Nie musiała długo czekać, bo Trzeci szybko przylazł po odrobinę pieszczot. Ostrzegłam ją głośno i wyraźnie- miziaj i macaj gdzie chcesz, ale nie dotykaj ogona bo kot cię zeżre w całości. Po trzech minutach słyszę z pokoju obok niemiłosierny ryk. Dziecko przylatuje, podrapane ręce (dzięki borze, że tylko ręce!).
Pomimo ostrzeżeń dziewczynka oczywiście zaczęła kota za ogon ciągnąć. Ale co z tego! Reprymendę dostałam ja, bo jestem nieodpowiedzialna, że coś takiego w domu trzymam, kiedy dzieci przychodzą i nienormalna bo jak to takiego potwora można w domu mieć.
A jakbyś kota do miziania nie dała, to byłabyś wredną jędzą co dziecku się z kotem nie da pobawić.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 23:00   #1670
Konto usunięte

Cytat:
I mam wrażenie, że częściowo jest to zachowanie "dla idei".
U mnie jest albo zimno albo wietrznie, albo słonecznie i póki co uważam, że na wszystkie te 3 typy pogody czapka jest niezbędna (oczywiście teraz nosi cieniutkie, z dziurkami, ale chroniące przed słońcem).
Stary 2014-06-07, 23:00   #1671
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Dobrze, ze o uspienie nikt nie wnosil...

A tak co do tematu - imho OZM to tez wmuszanie w dziecko jedzenia, dzieciak siedzi i ryczy, ale musi zjesc bo... w sumie nie wiadomo czemu.

wysłano z mojej Xperii SP

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 23:18   #1672
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość

A tak co do tematu - imho OZM to tez wmuszanie w dziecko jedzenia, dzieciak siedzi i ryczy, ale musi zjesc bo... w sumie nie wiadomo czemu.

tak właśnie pamiętam swoje dzieciństwo. Zjedz pomidorka, a zjedz zupkę, a naleśniczek jeszcze, i kotlecika babcia ci usmażyła, no zjedz. do końca, to wszystko, co na talerzyku leży.
I wciskanie do buzi wszystkiego, co się da. Ryczałam, ryczałam i czasem pół dnia przy stole siedziała, czekając, aż mama z pracy wróci i powie babci, że skoro nie mam apetytu to nie musze jeść cały dzień.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 23:19   #1673
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość

bo jak nie zje to nie urośnie
Stary 2014-06-07, 23:49   #1674
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
bo jak nie zje to nie urośnie
Mi do dziś babcia powtarza że nie urosłam bo mało jadłam
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 00:40   #1675
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
Reprymendę dostałam ja, bo jestem nieodpowiedzialna, że coś takiego w domu trzymam, kiedy dzieci przychodzą i nienormalna bo jak to takiego potwora można w domu mieć.
Uwielbiam takie rządzenie się w cudzym domu + wykazywanie się większym pomyślunkiem niż dziecko czy zwierzę

Co do tego jedzenia macie rację, to jest straszne :/ Też długo miałam traumę przez to wmuszanie. Można się jadłowstrętu nabawić. Niestety moje babcie/ciotki miały staroświeckie przekonanie, że im grubsze tym zdrowsze Takie pulchne, rumiane, samo zdrowie- nie to co niedożywiona ja.
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 07:09   #1676
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
No widzisz, a ja jednak noszę czapkę gdy jest zimno. I moje dziecko też: nosi gdy jest zimno. Proste. I nie widzę tu kwestii dostosowywania się dziecka do rodzica O co chodzi w ogóle...

Fakt, że nie zakładam czapki dziecku, gdy zimno nie jest, nie jest żadną skrajnością. Nie wiem też o jakie celowe wyziębianie chodzi? Moja córka ma 2 lata i nigdy nie została wyziębiona bez tej czapki, dowód: nigdy nawet kataru nie miała.
O jaką kwestię dostosowywania się chodzi? A o taką, że uważasz Ty i wielu innych, że Twojemu dziecku jest ciepło/zimno wtedy kiedy Tobie.
A ludzie mają różną wrażliwość na temperatury. Tak po prostu.
Wtedy kiedy jednemu jeszcze zimno to drugiemu, zdarza się, już ciepło.
Wiele osób tego nie rozumie i stad często bierze się to przegrzewanie czy wyziębianie dziecka.
Mamie się wydaje, że dziecko "powinno" być już w czapce/bez czapki, samo dziecko może to odczuwać inaczej, a różna, napotykana na spacerach publisia, będzie miała podzielone zdanka, w zależności od tego "jak komu ciepło".

Co do wmuszania jedzenia to ja już dawno takiego zjawiska nie widziałam, ostatni raz widziałam to praktykowane ze 20 lat temu na dziecku kuzyna.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 09:57   #1677
smerfetk_a
Żona Gargamel

Byłabym wdzięczna gdybyście nie zamieniały wątku w ciągłe dyskusje o dzieciach, wychowywaniu i analizie każdego przykładu jaki się poda...
Miało być zabawnie a czasem ciężko przebrnąć bo np. 2 strony są o tkance tłuszczowej dziecka, no dajcie żyć... Dyskutujcie sobie na mamusiowym, błaaaagam

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 11:02   #1678
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
O jaką kwestię dostosowywania się chodzi? A o taką, że uważasz Ty i wielu innych, że Twojemu dziecku jest ciepło/zimno wtedy kiedy Tobie.
A ludzie mają różną wrażliwość na temperatury. Tak po prostu.
Wtedy kiedy jednemu jeszcze zimno to drugiemu, zdarza się, już ciepło.
Wiele osób tego nie rozumie i stad często bierze się to przegrzewanie czy wyziębianie dziecka.
Mamie się wydaje, że dziecko "powinno" być już w czapce/bez czapki, samo dziecko może to odczuwać inaczej, a różna, napotykana na spacerach publisia, będzie miała podzielone zdanka, w zależności od tego "jak komu ciepło".

Co do wmuszania jedzenia to ja już dawno takiego zjawiska nie widziałam, ostatni raz widziałam to praktykowane ze 20 lat temu na dziecku kuzyna.
Ja wiem, ze Ty zawsze wiesz najlepiej

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Cytat:
Napisane przez lusiaplotkara Pokaż wiadomość
mi do dziś babcia powtarza że nie urosłam bo mało jadłam
:d
Stary 2014-06-08, 11:06   #1679
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Heheh, Luba, mój mąż z przymrużeniem oka nazywa Wizaż "forum ekspertów", więc chyba nie ma wyjścia, muszę wziąć na klatę to OZM.
Stary 2014-06-08, 11:41   #1680
rousse
BAN stały

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46792576] to, że były zimne w ciepły dzień chyba o czymś świadczy.
[/QUOTE]

Nie widzisz tutaj, że jedno przeczy drugiemu? Dziecku nie może być zimno w ciepły dzień To wcale nie musi o czymś świadczyć.
Ile dzieci umiera w Polsce czy na świecie w temperaturze 15st z wyziębienia lub co gorsze z zamarznięcia? (zero ) A ile np. na śmierć łóżeczkową?

---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ----------

Cytat:
A szczególnie, że druga specjalistka Luba napisała, że OZM leczy się upustami krwi

---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ----------

Cytat:
Pomimo ostrzeżeń dziewczynka oczywiście zaczęła kota za ogon ciągnąć. Ale co z tego! Reprymendę dostałam ja, bo jestem nieodpowiedzialna, że coś takiego w domu trzymam, kiedy dzieci przychodzą i nienormalna bo jak to takiego potwora można w domu mieć.[/FONT]
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości