![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia
Cytat:
Publiczny szpital ale dalej w katolickim kraju i tak jak pacjent ma prawo wyboru, tak samo lekarz ma prawo wyboru Edytowane przez OYE Czas edycji: 2014-06-09 o 13:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dziś przy okazji tego wydarzenia przypomniałam sobie ten wywiad: http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...ani_wybor.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Lekarz kształci się za pieniądze podatników, podatnicy mu płacą i ma działać w ich interesie, a nie zasłaniając się swoim sumieniem. Wiadomo, że jest to zawód trudny i nie dla każdego, stąd tym bardziej dziwi mnie to, że ktoś z takimi poglądami decyduje się na ginekologię i położnictwo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A to nie "szpital" wykonuje zabieg. Tylko człowiek. I obowiązujące prawo zezwala lekarzowi odmowę. Czemu jesli ktos uważa, ze terminacja jest zabijaniem ma to robic? (I nie, nie jestem przeciw terminacji. sama w ciay robiłam (bez wskazań) pappa, gdyby wyszło złe zrobilaby, amniopunkcję i w razie choroby dziecka rozwazalabym terminację). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
czasami ale nie tym razem
---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jeśli ktoś tych tabletek przepisywać nie chce, to niech tego nie robi – ma prawo założyć własny gabinet, poinformować na stronie internetowej i przy gabinecie, jakich usług nie świadczy, a potem przyjmować pacjentów, którzy się na to zgadzają. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Perse, mi tez ten wywiad dzisiaj sie przypomniał.
Szanuje tych ludzi bardzo ![]() Cytat:
Nie. Jak nie wykona, to nie dostaje. Pieniądze z NFZ dostaje sie za konkretne i wykonane (!) procedury medyczne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
ma zielone pojęcie
|
Tak czy inaczej, pracuje w państwowym szpitalu. Nie jest dobrze, kiedy pacjent musi błąkać się od szpitala do szpitala, żeby ktoś raczył wykonać mu zabieg, który jest przez państwo dozwolony.
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46811977]Ja też. Nie wiesz, jaką mają opinię wśród pacjentek?[/quote]
Pewnie zależy jakich pacjentek ![]() W poczekalni tłumy ![]() ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
Nie jest dobrze. Nie jest dobrze, gdy lekarza chce sie traktować jak bezduszną maszynę. Czy to takie trudne do zrozumienia, ze lekarz to tez człowiek, człowiek ktory ma prawi mieć przekonanie ze aborcja=zabijanie? Przez państwo jest dozwolony zarówno zabieg jak i jego odmowa. Czemu domagamy sie poszanowania wartości i poglądów własnych ![]() A nie chcemy szanować innych, odmiennych od naszych? Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2014-06-09 o 14:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
clou spraw(y).
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-..._wysokieobcasy
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
ma zielone pojęcie
|
Dlatego pisałam „uważam” i „według mnie”. Bo uważam, że w państwowej placówce powinny być wykonywane wszystkie dozwolone przez prawo zabiegi.
Co więcej, napisałam również, że zgodnie z obecnym prawem lekarz może odmówić wykonania aborcji nawet w państwowym szpitalu, ale „pod warunkiem, że wskaże się inną osobę, która ten zabieg wykona. Chazan tego nie zrobił”.
![]() |
#46 |
wańka wstańka
|
Mim zdaniem manipulacja lekarza poinna zostać wyjasniona. Jeśli on jest przeciwny dokonania zabiegu, powinien poinformowac pacjentke o opcjach.
Uważam, ze lekarz ma prawo odmówienia dokonania aborcji; a pacjentki mają prawo do tego, by korzystać z usług medycznych zgodnie prawem. Korzystałam kiedyś z przychodni (przychodnia w UK, gdzie prawo aborcyjne jest mniej restrykcyjne niż w Polsce), w której byli lekarze, którzy nie kierowali kobiet na zabieg aborcji- ze względu na swoje przekonania. Wszyscy pacjenci zostali o tym poinformowani. W takim układzie nie widze najmniejszego problemu. Lekarz tez człowiek powinein móc pracować, bez łamania swoich fundamentalnych przekonań.
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Klauzula sumienia zatacza coraz szersze kręgi.
http://natemat.pl/105467,transplanto...-antykoncepcji |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
Bez oceniania i wartościowania - po prostu pytam:
poważnie jest coś takiego, jak szpital katolicki? Pierwsze słyszę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Gdyby to był szpital prywatny, finansowany jedynie przez Kościół Katolicki bądź katolików, to inaczej bym na sprawę patrzyła.
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
dziwne ze szpital publiczny ma imie "Swiety" chodz wsumie Polska to kraj katolicki to wszystko jest katolickie. W PL nie jest to rozdzielone jak w innych krajach. Biorac pod uwage jaki wplyw ma KK w PL to i tak szczescie ze antykoncepcja i aborcja jest dostepna.
Edytowane przez OYE Czas edycji: 2014-06-09 o 22:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
I mnie akurat razi nadawanie publicznym szpitalom takich nazw. Uważam, że nazwy powinny być bardziej neutralne. Na pewno nie powinny się odwoływać do religii, bo Polska krajem religijnym nie jest. A w tej sytuacji i tak dla mnie nie nazwa jest najważniejsza, ale to, kto finansuje szpital. Nie jest to ani KK, ani sami wyznawcy KK, a sam szpital jest publiczny. Dlatego według mnie powinno się w nim normalnie wykonywać wszystkie zabiegi medyczne, których wykonanie jest zgodne z polskim prawem.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie to wszystko dziwne, ale mieszkam w kraju gdzie jest seperacja kosciola i panstwa i to jest normalne ze szpital pod imieniem "Swiety" cos tam nie wykonuje aborcji i nikt tegow tym szpitalu nie oczekuje Chodz teraz pod ObamaCare zaczynaja sie sprzeciwy bo Obamacare chce by placowki katolickie pokrywaly zeczy typu aborcje i antykoncepcje, chodz to nei zgode z wiara |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Sprawa wygląda na to , że robi się coraz glosniejsza ok godzinę temu widziałam o tym info w wiadomościach i wypowiedzi tego prof. Oprócz tego w moim rodzinnym mieście już jakiś radny z PiSu zrobił ankietę w kilku największych szpitalach na Lubelszczyźnie i okazało się że żaden nie wykonał ani jednej legalnej aborcji nawet gdy kobieta miała do tego prawo czyt. Choroba dziecka
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Czytałam wywiad ze "Wprost" z tym małżeństwem, lekarze z oddziału patologii ciąży chcieli przeprowadzić zabieg terminacji, ale dr Chazan nie wyraził zgody, sprawa się przeciągnęła i finał jest taki, że z dzieckiem coraz gorzej, para jest po przejściach, kilka poronień, poród przedwczesny zakończony zgonem dziecka w wywiadzie, pani ma założony szew na szyjkę macicy w tej ciąży, żeby uniknąć kolejnego wcześniaka, ma już 38 lat i bardzo chcą dziecka, a cc (dziecku zwiększa się wodogłowie, co zmniejsza szansę na poród sn) odsunęłoby w czasie kolejną ciążę o co najmniej rok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem za tym, żeby korzystać z postępu medycyny (sama przecież miałam założony szew na niewydolną szyjkę, tyle że u mnie z dzieckiem było wszystko w porządku), jestem za in-vitro, kiedy np. są niedrożne jajowody po pewnych zabiegach, ale pewnych rzeczy się jednak nie przeskoczy. Pani miała jakiś problem immunologiczny, który blokował rozwój zarodków, dostała leki, było ok, aż szyjka się skróciła i mimo szwu doszło do porodu przedwczesnego (i tutaj ciekawe czy faktycznie szyjka była niewydolna czy jednak przyczyna była inna, skoro szew nie pomógł). Dziecko, zdrowe, zmarło. No i ta kolejna ciąża. Tylko weź komuś powiedz to w twarz, że widocznie nie powinien mieć dzieci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mojego synka rownież. Natura dwa razy mi powiedziała, ze nie powinnam?? Czy moze do trzech razy sztuka jest ok, a wiecej juz nie? (Pytanie nie dość ze retoryczne to bez sensu ![]() Nie było zdrowe tylko niedonoszone. Skrajne wczesniactwo zawsze wyklucza zdrowie. Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2014-06-10 o 16:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Pewnie chodziło o to, ze było zdrowe pod względem genów, ze tak to ujmę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:20.