Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-08, 21:16   #1831
blax5
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW

Cytat:
Napisane przez n_eptun Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

[/COLOR]

Napisze to co myślę-to mi wygląda jak słaba R i już,o.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ok, dzięki za opinię
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 21:53   #1832
agaczini
Zadomowienie

cześć, dziś weekendowe R z mniejszą ilością posiłków, za to bardziej obfitych

I - 2 kromki razowca żytniego z domowym pasztetem soczewicowo-wątrobianym, ogórek małosolny

II - krem ze szparagów z kurkami i oliwą z oliwek, "pularda" czyli kieszonka z piersi kurczaka nadziewana szynką i szparagami, makaron barwiony atramentem kałamarnicy, rukola, sos francuski

III - pół woreczka kaszy jaglanej z warzywami, sos pomidorowo-orzechowy, kurczak w cieście kokosowym (weekendowe szalenstwo ), 1/3 avocado
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20140608_212349.jpg (162,3 KB, 54 załadowań)

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2014-06-08 o 22:00
agaczini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 08:10   #1833
201606210914
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Dlatego nie wrzucałam tu swoich jadłospisów jak coś jeszcze wymyślę (zostało mi pół litra śmietanki 36%), to wrzucę
Zwykle low carb'em zachwycają się faceci, ale znam kilka blogów, które prowadzą dziewczyny, i ciekawie się to czyta

Ciekawe to low carb, nie słyszałam o tym nigdy Muszę o tym poczytać Jak masz ciekawe jakieś notki czy coś to wyślij na PW. Może Twój jadłospis nie był by dla mnie bo pewnie by mi dupka urosła, ale coś z mniejszą ilością węgli jakoś zgrane to tak
201606210914 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 08:18   #1834
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agaczini Pokaż wiadomość
cześć, dziś weekendowe R z mniejszą ilością posiłków, za to bardziej obfitych

I - 2 kromki razowca żytniego z domowym pasztetem soczewicowo-wątrobianym, ogórek małosolny

II - krem ze szparagów z kurkami i oliwą z oliwek, "pularda" czyli kieszonka z piersi kurczaka nadziewana szynką i szparagami, makaron barwiony atramentem kałamarnicy, rukola, sos francuski

III - pół woreczka kaszy jaglanej z warzywami, sos pomidorowo-orzechowy, kurczak w cieście kokosowym (weekendowe szalenstwo ), 1/3 avocado
obiad wygląda super mam identyczne talerze
agaczini a ten makaron różni się jakoś specjalnie w smaku? nie wiesz czy trzeba gotować z cytryną lub odrobiną octu, żeby nadal miał taki intensywny kolor? bo już nie raz w sklepie zwróciłam na niego uwagę, ale jakoś nie lądował w koszyku

---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ----------

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
No, nie lubię, chyba że tłusty i z miodem (produktów light nie jadam w ogóle, najwyżej wypiję raz w tygodniu colę light)

Co do cery, to się zgadzam wyskakują mi gule tylko przed okresem, normalnie to mam ładniejszą cerę niż wtedy, gdy jadłam dużo węgli (za dużo).
mi chodziło też o to, że skóra jest super nawilżona i jędrna, tracąc sporo kilogramów nie trzeba się obawiać o to, że nie będzie potem wystarczająco napięta że włosy będą wypadać, a paznokcie łamać się... ogólnie same plusy jeżeli chodzi o wygląd

fusiacola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 09:09   #1835
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fusiacola Pokaż wiadomość
obiad wygląda super mam identyczne talerze
agaczini a ten makaron różni się jakoś specjalnie w smaku? nie wiesz czy trzeba gotować z cytryną lub odrobiną octu, żeby nadal miał taki intensywny kolor? bo już nie raz w sklepie zwróciłam na niego uwagę, ale jakoś nie lądował w koszyku

---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ----------

mi chodziło też o to, że skóra jest super nawilżona i jędrna, tracąc sporo kilogramów nie trzeba się obawiać o to, że nie będzie potem wystarczająco napięta że włosy będą wypadać, a paznokcie łamać się... ogólnie same plusy jeżeli chodzi o wygląd
dzięki za miłą opinię ) makaron jest delikatnie gorzkawy przy pierwszych kęsach, ale bardzo delikatnie i wogóle to nie przeszkadza, mniej niż np. cykoria zdecydowanie ten atrament to mocny barwnik więc myślę że nie trzeba dodawać kwasku z cytrynki czy octu żeby zachował kolor

dzisiejszy jadłospis R

I - owsianka z 4 łyżek płatków, na mleku, z wkręconym jajkiem,odrobiną masła, orzechami włoskimi i 2 łyżkami domowego dżemu truskawkowego

II - wędzona sielawa, 2 kromki razowca żytniego, połowa avocado, pomidor

III - przekąska: jabłko

IV - klopsiki soczewicowo-wątróbkowe z sosem pomidorowym, pół woreczka kaszy jaglanej z warzywami

trening dolnych partii ciała

V - 2 jajka sadzone z ziemniakami, surówka z pomidora i kolendry

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2014-06-09 o 09:12
Stary 2014-06-09, 09:27   #1836
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
Czytając to utwierdzam się w przekonaniu że muszę wrócić do LC
Będąc na niej ładnie (i w sumie niewiadomo kiedy) zleciałem już do 97, ale potem naczytałem się że to chwilowa moda, że nie warto, że potrzeba nam urozmaicenia, że jak to tak bez węgli złożonych?! i co teraz mam?? kręce się wkoło 103 nie wiem który miesiąc i zaczyna mnie już szlag trafiać

KONIEC- od jutra wracam na program metaboliczny połączony z zaleceniami diety bez pszenicy (tam jest właśnie dużo tłuszczy z orzechów, siemienia, zero zbóż i mało owoców, głównie jagodowe) a jak ktoś mnie zapyta o złożone węglowodany to
Bylam na czyms podobnym rok temu, tylko ze ja ze wzgledow zdrowotnych, no i mi nie sluzylo - nie schudlam nic a nic, mialam napady na czekolade co mi sie nigdy wczesniej nie zdarzalo, bolala mnie glowa i bylo mi niedobrze. Bylam na takiej diecie 3 miesiace i tylko rozwalilam sobie bardziej hormony.
Jednak kazdy jest inny

Pisze z telefonu, przepraszam za bledy
AshtrayGirl86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 09:52   #1837
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Przeanalizowalam kalendarz i schudłam jedynie w styczniu na diecie ok 1200 kcal przy mocnym ograniczeniu węgli, nie wiem o co chodzi ale sprawdzam jak bedzie w czerwcu na 1800 przy odrzuceniu mleka i ogólnie nabiału, ale szczerze watpię zeby coś ruszyło 55 jak było tak jest.. Załamka

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 10:37   #1838
mpati86
Zadomowienie

Oceni ktoś?

1. 2 kawałki chleba dużego, owalnego, żytniego- oba z łyżeczką oleju lnianego;
pół z mozzarellą i plastrem sera edamskiego; pół z dżemem jagodowym, serkiem waniliowym maćkowy i orzechami nerkowca; 1 banan; kawa bezkofeinowa z mlekiem
2. kanapka z chlebka ciemnego złozona: z masłem i trójkątem serka topionego hochland szynkowego z ogórkiem świeżym; 1 surowa marchewka; 1 jogurt jogobella brzoskwiniowy; herbata miętowa
3. zupa kalafiorowa gęsta; 2 krokiety z pieczarkami i serem; miseczka truskawek
4. jabłko; lód 2 gałki
5. kawałek chleba z masłem i jajkiem gotowanym; musli tradycyjne z mlekiem

basen; gimnastyka; kwas foliowy z witaminami. i jak?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 10:59   #1839
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
dzięki za miłą opinię ) makaron jest delikatnie gorzkawy przy pierwszych kęsach, ale bardzo delikatnie i wogóle to nie przeszkadza, mniej niż np. cykoria zdecydowanie ten atrament to mocny barwnik więc myślę że nie trzeba dodawać kwasku z cytrynki czy octu żeby zachował kolor

dzisiejszy jadłospis R

I - owsianka z 4 łyżek płatków, na mleku, z wkręconym jajkiem,odrobiną masła, orzechami włoskimi i 2 łyżkami domowego dżemu truskawkowegomi brakuje jakiegoś świeżego owoca

II - wędzona sielawa, 2 kromki razowca żytniego, połowa avocado, pomidor ok

III - przekąska: jabłko

IV - klopsiki soczewicowo-wątróbkowe z sosem pomidorowym, pół woreczka kaszy jaglanej z warzywamibrzmi bardzo smacznie

trening dolnych partii ciała

V - 2 jajka sadzone z ziemniakami, surówka z pomidora i kolendryok
jadłospis w porządku, ale bardzo poproszę o przepis na klopsiki z wątróbki i soczewicy

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

Cytat:
Napisane przez AshtrayGirl86 Pokaż wiadomość
Bylam na czyms podobnym rok temu, tylko ze ja ze wzgledow zdrowotnych, no i mi nie sluzylo - nie schudlam nic a nic, mialam napady na czekolade co mi sie nigdy wczesniej nie zdarzalo, bolala mnie glowa i bylo mi niedobrze. Bylam na takiej diecie 3 miesiace i tylko rozwalilam sobie bardziej hormony.
Jednak kazdy jest inny

Pisze z telefonu, przepraszam za bledy
Mam bardzo podobne odczucia Jak w zeszłym roku katowałam się paleo, nie jadłam zbóż strąków itp. to miałam zawroty głowy, zero ochoty na cokolwiek konstruktywnego nie mówiąc już o braku siły na ćwiczenia, nie miałam może ochoty na czekoladę, ani nie rozwaliłam sobie hormonów (dzięki Bogu) ale właściwie ciągle spałam, więc no cóż... kiedy tylko wróciłam do jedzenia wszystkiego od razu poczułam się lepiej

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
Przeanalizowalam kalendarz i schudłam jedynie w styczniu na diecie ok 1200 kcal przy mocnym ograniczeniu węgli, nie wiem o co chodzi ale sprawdzam jak bedzie w czerwcu na 1800 przy odrzuceniu mleka i ogólnie nabiału, ale szczerze watpię zeby coś ruszyło 55 jak było tak jest.. Załamka

Wiesz wpływ na to może mieć wiele czynników. Po pierwsze możliwe, że masz słaby metabolizm po stosowaniu diety 1200 to za mało na cokolwiek, po drugie, nie wiadomo jaki masz rozkład BTW, czyli na ile bilansujesz dietę, jak wygląda aktywność fizyczna, jaki masz stan hormonów i tak dalej, organizm człowieka to złożony mechanizm...
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 11:04   #1840
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Abigal Pokaż wiadomość
jadłospis w porządku, ale bardzo poproszę o przepis na klopsiki z wątróbki i soczewicy

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

Mam bardzo podobne odczucia Jak w zeszłym roku katowałam się paleo, nie jadłam zbóż strąków itp. to miałam zawroty głowy, zero ochoty na cokolwiek konstruktywnego nie mówiąc już o braku siły na ćwiczenia, nie miałam może ochoty na czekoladę, ani nie rozwaliłam sobie hormonów (dzięki Bogu) ale właściwie ciągle spałam, więc no cóż... kiedy tylko wróciłam do jedzenia wszystkiego od razu poczułam się lepiej

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

Wiesz wpływ na to może mieć wiele czynników. Po pierwsze możliwe, że masz słaby metabolizm po stosowaniu diety 1200 to za mało na cokolwiek, po drugie, nie wiadomo jaki masz rozkład BTW, czyli na ile bilansujesz dietę, jak wygląda aktywność fizyczna, jaki masz stan hormonów i tak dalej, organizm człowieka to złożony mechanizm...

Btw mam 120/60/180, jeżdzę na rowerze stacjonarnym 3xtyg 1,20h jest to intensywna jazda wcześniej dodawalam do tego jakies ćwiczenia z filmików np jillian michaels

o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 11:14   #1841
agaczini
Zadomowienie

[QUOTE=Abigal;46808421]jadłospis w porządku, ale bardzo poproszę o przepis na klopsiki z wątróbki i soczewicy

QUOTE]

no akurat zamroziłam wszystkie truskawki na zimę i zabrakło świeżaka na śniadanie a przepis na klopsiki soczewicowo-wątróbkowe przedstawiam poniżej, może ktoś będzie chciałskorzystać ,wydają się być megazdrowe i napakowane mikroelementami i witaminami

na klopsiki:
- wątróbka kurczaka (ilośc wątróbki którą dodamy zależy od tego czy nie przeszkadza nam watróbkowy smak, ja go lubię więc dodałam sporo tj. 400 g, ale jak ktoś nie przepada może dodać połowę i klopsiki będa tylko wzbogacone wątróbką )
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
- jajko
-3-4 łyżki bułki tartej
-świeża kolendra
-sól i pieprz
-średnia cebula i zabek czosnku

wątróbkę smażysz bez niczego,soczewicę gotujesz do miękkości, odstawiasz do wystygnięcia, podsmażasz cebulę i czosek drobno posiekane, do soczewicy dodajesz wątróbkę, jajko i bułkę tartą oraz przyprawy, blendujesz, dodajesz połowę cebulki i czosnku. formujesz kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układasz na blasze na papierze do pieczenia i pieczesz 20 minut w temperaturze 180 stopni. w międzyczasie jak się pieką robisz sos

składniki na sos:
- puszka pomidorów
- 1 duuża łycha masła orzechowego
- łyżeczka musztardy
-kurkuma lub curry
- kumin
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- pieprz cayenne
- pozostała połowa cebulki

zagotowujesz wszystkie składniki i gotujesz aż pomidorki zmiękną (oprocz masła orzechowego), blendujesz, dodajesz masło orzechowe i mieszasz aż się rozprowadzi, sos powinien być zawiesisty gdy klopsiki się upieką wrzucasz je do sosu, chwilę gotujesz, można podawać z ryżem ,z chlebem lub z kaszą, co dusza zapragnie

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2014-06-09 o 11:49
Stary 2014-06-09, 12:41   #1842
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
Btw mam 120/60/180, jeżdzę na rowerze stacjonarnym 3xtyg 1,20h jest to intensywna jazda wcześniej dodawalam do tego jakies ćwiczenia z filmików np jillian michaels

Rozkład wydaje się być w porządku, można ewentualnie (MOŻNA nie trzeba!! to zależy jak się czujesz) podnieść tłuszcze do 70g i odjąć te 20g węgli, natomiast co do aktywności to... no cóż długotrwałymi aerobami to sobie spalisz mięśnie ewentualnie, nie mówiąc już o poziomie kortyzolu jaki to spowoduje..., generalnie polecam artykuł "Kortyzol dla "laików"" z forum sfd (wpisz to do google, powinno się wyświetlić) no i moim zdaniem bardzo korzystna była by diametralna zmiana treningów to znaczy 3 razy w tygodniu siłowy (ale SIŁOWY z ciężarami a nie hantelką 1,5 czy 2,5kg) i 2-3 razy aeroby (ale nie prawie półtorej godziny) a jeszcze lepiej interwały... To tyle ode mnie

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

[QUOTE=agaczini;46808722]
Cytat:

QUOTE]

no akurat zamroziłam wszystkie truskawki na zimę i zabrakło świeżaka na śniadanie a przepis na klopsiki soczewicowo-wątróbkowe przedstawiam poniżej, może ktoś będzie chciałskorzystać ,wydają się być megazdrowe i napakowane mikroelementami i witaminami

na klopsiki:
- wątróbka kurczaka (ilośc wątróbki którą dodamy zależy od tego czy nie przeszkadza nam watróbkowy smak, ja go lubię więc dodałam sporo tj. 400 g, ale jak ktoś nie przepada może dodać połowę i klopsiki będa tylko wzbogacone wątróbką )
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
- jajko
-3-4 łyżki bułki tartej
-świeża kolendra
-sól i pieprz
-średnia cebula i zabek czosnku

wątróbkę smażysz bez niczego,soczewicę gotujesz do miękkości, odstawiasz do wystygnięcia, podsmażasz cebulę i czosek drobno posiekane, do soczewicy dodajesz wątróbkę, jajko i bułkę tartą oraz przyprawy, blendujesz, dodajesz połowę cebulki i czosnku. formujesz kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układasz na blasze na papierze do pieczenia i pieczesz 20 minut w temperaturze 180 stopni. w międzyczasie jak się pieką robisz sos

składniki na sos:
- puszka pomidorów
- 1 duuża łycha masła orzechowego
- łyżeczka musztardy
-kurkuma lub curry
- kumin
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- pieprz cayenne
- pozostała połowa cebulki

zagotowujesz wszystkie składniki i gotujesz aż pomidorki zmiękną (oprocz masła orzechowego), blendujesz, dodajesz masło orzechowe i mieszasz aż się rozprowadzi, sos powinien być zawiesisty gdy klopsiki się upieką wrzucasz je do sosu, chwilę gotujesz, można podawać z ryżem ,z chlebem lub z kaszą, co dusza zapragnie
Baardzo dziękuję za przepis, uwzględnię wątróbkę w następnych zakupach i na pewno wypróbuję
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 12:49   #1843
agaczini
Zadomowienie

nie ma za co, na zdrówko dodam, że wcześniej robiłam z samej soczewicy i też były przepyszne
Stary 2014-06-09, 13:15   #1844
Ervisha
Zakorzenienie

A ja jak piekę na papierze do pieczenia to mi przywiera

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
Oceni ktoś?

1. 2 kawałki chleba dużego, owalnego, żytniego- oba z łyżeczką oleju lnianego;
pół z mozzarellą i plastrem sera edamskiego; pół z dżemem jagodowym, serkiem waniliowym maćkowy i orzechami nerkowca; 1 banan; kawa bezkofeinowa z mlekiem
2. kanapka z chlebka ciemnego złozona: z masłem i trójkątem serka topionego hochland szynkowego z ogórkiem świeżym; 1 surowa marchewka; 1 jogurt jogobella brzoskwiniowy; herbata miętowa
3. zupa kalafiorowa gęsta; 2 krokiety z pieczarkami i serem; miseczka truskawek
4. jabłko; lód 2 gałki
5. kawałek chleba z masłem i jajkiem gotowanym; musli tradycyjne z mlekiem

basen; gimnastyka; kwas foliowy z witaminami. i jak?
Mi się podoba

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 13:24   #1845
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
A ja jak piekę na papierze do pieczenia to mi przywiera

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Mi się podoba
a napewno na nawoskowaną stronę kładziesz? wybacz to głupie pytanie hehe ale właśnie ja uważam żeby na woskowej stronie się peikło a może były za luźne i temu się przykleiły? u mnie wogóle się nie przyklejały
Stary 2014-06-09, 13:29   #1846
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
a napewno na nawoskowaną stronę kładziesz? wybacz to głupie pytanie hehe ale właśnie ja uważam żeby na woskowej stronie się peikło a może były za luźne i temu się przykleiły? u mnie wogóle się nie przyklejały
Mi się wszystko przykleja do papieru i kotlety i ciasto... jeśli chodzi o ciasto to moze rzeczywiscie wina tego, że czasem ciasto za luźne (jak na bagietki), ale jeśli chodzi o kotlety to nie wiem A zawsze kładę na nawoskowaną stronę

Stary 2014-06-09, 13:43   #1847
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Mi się wszystko przykleja do papieru i kotlety i ciasto... jeśli chodzi o ciasto to moze rzeczywiscie wina tego, że czasem ciasto za luźne (jak na bagietki), ale jeśli chodzi o kotlety to nie wiem A zawsze kładę na nawoskowaną stronę
Ja zawsze nawet ten nawoskowany papier (mam Biedronkowy) smaruje masłem albo olejem (czasami też podsypuje bułka tartą) i jeszcze nigdy mi nic nie przywarło
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 13:56   #1848
fusiacola
Wtajemniczenie

U:

1) omlet z 2 jaj, mąki żytniej i siemienia smażony na winogronowym, do środka twarożek z truskawkami i mus z pęczka melisy na miodzie + kawa z mlekiem, garść włoskich

2) zupa jarzynowa (kalarepka, zielony groszek, por, kalafior, marchew, kapusta włoska, cebula, czosnek) z sercami drobiowymi i kluseczkami z żółtka, mąki graham, mleka i szczypiorku

3) łosoś smażony ze sosem cytrynowym na jogurcie greckim, ziemniaki z masłem i koperkiem, surówka z pekińskiej, jabłka, kukurydzy i cebulki, na deser grejpfrut

4) kanapki z chleba żytniego ze słonecznikiem na zakwasie ze sałatą, polędwicą z indyka, pomidorem, ogórkiem i cebulką + sok gruszkowy, garść laskowych

Edytowane przez fusiacola
Czas edycji: 2014-06-09 o 14:53
Stary 2014-06-09, 14:20   #1849
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Mam bardzo podobne odczucia Jak w zeszłym roku katowałam się paleo, nie jadłam zbóż strąków itp. to miałam zawroty głowy, zero ochoty na cokolwiek konstruktywnego nie mówiąc już o braku siły na ćwiczenia, nie miałam może ochoty na czekoladę, ani nie rozwaliłam sobie hormonów (dzięki Bogu) ale właściwie ciągle spałam, więc no cóż... kiedy tylko wróciłam do jedzenia wszystkiego od razu poczułam się lepiej .
Zgadzam się A jak fajnie było sobie znowu pojeść węgli po takiej przerwie Pamiętam jak w ubiegłym roku sezon na owoce był w pełni, a ja nie jadłam praktycznie żadnych, to była katorga.. za to w tym roku nadrabiam, zjadam spore ilości i nie zauważyłam negatywnych skutków na wadze. Zbilansowana dieta to jest to

No to od razu wrzucę dzisiejszą erkę. Może nie idealna, ale odpoczywam dziś po całym weekendzie zbierania truskawek

1) placki - mąka owsiana, białko w proszku, mleko migdałowe, truskawki - smażone na maśle klarowanym.
2) makaron soba przesmażony na kokosowym z filetem z indyka i różnymi warzywami.
3) kawałek domowego ciacha z truskawkami (w wersji light, cukier zmniejszony do minimum i olej kokosowy zamiast masła), micha truskawek świeżutko zerwanych
4) sałatka z grillowanego łososia z grillowanymi warzywami (cukinia, papryka, pieczarki, pomidorki koktajlowe i szparagi) polana oliwą z oliwek.

Wywaliłam produkty mleczne i jajka i czuję się o niebo lepiej. A białko w proszku jest boskie Waniliowo migdałowe, smakuje obłędnie i w porcji jest 26g czystego białeczka.
Czy takie odchudzone ciacho to przejdzie czasami na R? Zjem i tak ale warto wiedzieć na przyszłość
Stary 2014-06-09, 14:32   #1850
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Zgadzam się A jak fajnie było sobie znowu pojeść węgli po takiej przerwie Pamiętam jak w ubiegłym roku sezon na owoce był w pełni, a ja nie jadłam praktycznie żadnych, to była katorga.. za to w tym roku nadrabiam, zjadam spore ilości i nie zauważyłam negatywnych skutków na wadze. Zbilansowana dieta to jest to

No to od razu wrzucę dzisiejszą erkę. Może nie idealna, ale odpoczywam dziś po całym weekendzie zbierania truskawek

1) placki - mąka owsiana, białko w proszku, mleko migdałowe, truskawki - smażone na maśle klarowanym.
2) makaron soba przesmażony na kokosowym z filetem z indyka i różnymi warzywami.
3) kawałek domowego ciacha z truskawkami (w wersji light, cukier zmniejszony do minimum i olej kokosowy zamiast masła), micha truskawek świeżutko zerwanych
4) sałatka z grillowanego łososia z grillowanymi warzywami (cukinia, papryka, pieczarki, pomidorki koktajlowe i szparagi) polana oliwą z oliwek.

Wywaliłam produkty mleczne i jajka i czuję się o niebo lepiej. A białko w proszku jest boskie Waniliowo migdałowe, smakuje obłędnie i w porcji jest 26g czystego białeczka.
Czy takie odchudzone ciacho to przejdzie czasami na R? Zjem i tak ale warto wiedzieć na przyszłość

ojejku czasem można zjeść oszukany posiłek a wręcz 2 razy w tygodniu jest to wskazane żeby podnieść poziom hormonu sytości lipokenu a wbezkarnie możesz zjeść ciasto nastepujące: serek homogenizowany naturalny bez curu, dodajesz ekstrakt waniliowy (ewentualnie słodzik/stewię), na to kładziesz jak delikatnie zgęstnieje truskawki i zalewasz galaretką bez cukru, którą też możesz osłodzić jakimś zdrowszym słodzikiem. ja tam uważam i naczytałam się że nie jest udowodnione żadne negatywne działanie słodzikó, o ile nie je się ich w ilościahc hurtowych więc od czasu do czasu można. a jak już w wersji full wypas to używam serka słodzonego waniliowego niaaamiiii
Stary 2014-06-09, 14:47   #1851
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
ojejku czasem można zjeść oszukany posiłek a wręcz 2 razy w tygodniu jest to wskazane żeby podnieść poziom hormonu sytości lipokenu a wbezkarnie możesz zjeść ciasto nastepujące: serek homogenizowany naturalny bez curu, dodajesz ekstrakt waniliowy (ewentualnie słodzik/stewię), na to kładziesz jak delikatnie zgęstnieje truskawki i zalewasz galaretką bez cukru, którą też możesz osłodzić jakimś zdrowszym słodzikiem. ja tam uważam i naczytałam się że nie jest udowodnione żadne negatywne działanie słodzikó, o ile nie je się ich w ilościahc hurtowych więc od czasu do czasu można. a jak już w wersji full wypas to używam serka słodzonego waniliowego niaaamiiii
Kochana, dziękuję za przepis ale nie jem nabiału i słodzików również nie, powodują u mnie straszne bóle głowy.
A z tym ciastem to bardziej chodziło mi o to, żeby nie traktować tego jako cheatu, tylko właśnie ładnie wkomponować w jadłospis
Stary 2014-06-09, 15:05   #1852
Zelka_07
Raczkowanie

Witam po długiej przerwie postanowiłam wystartować ponownie z ereczką przez problemy hormonalne conieco mi się odłożyło zobaczymy jak pójdzie (chyba zdecyduje się na low carb)

1 omlet z 3 jaj posmarowany jogo greckim i posypany kosteczkami arbuza
2 ciacho domowe jogurtowe z truskawkami bez cukru posmarowane odrobiną budyniu czekoladowego bez cukru
3 zupa kalafiorowa z udkiem kuraka z garścią makaronu
4 deserek 2 kostki gorzkiej czeko
5 wątróbka smażona na oleju z cebulką + sałatka (lodowa, cebula, pomidory,ogórek papryka skropiona oliwą)

Stary 2014-06-09, 15:17   #1853
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Kochana, dziękuję za przepis ale nie jem nabiału i słodzików również nie, powodują u mnie straszne bóle głowy.
A z tym ciastem to bardziej chodziło mi o to, żeby nie traktować tego jako cheatu, tylko właśnie ładnie wkomponować w jadłospis

no to myślę że jak ciasto będzie z mąki żytniej to jak najbardziej można je uznać za "wkomponowane" a jeśli nie jesz nabiału to możesz użyc dotego celu deserku sojowego waniliowego zamiast serka homogenizowanego, również się nada chociaż takis ernik na zimno to bardziej deser niż ciasto ;p
Stary 2014-06-09, 15:29   #1854
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
no to myślę że jak ciasto będzie z mąki żytniej to jak najbardziej można je uznać za "wkomponowane" a jeśli nie jesz nabiału to możesz użyc dotego celu deserku sojowego waniliowego zamiast serka homogenizowanego, również się nada chociaż takis ernik na zimno to bardziej deser niż ciasto ;p
Ciacho z miksu mąk bezglutenowej uniwersalnej, owsianej i ryżowej. A ten deserek sojowy to faktycznie niezły pomysł, nawet mam jeden w domu więc wypróbuję, dzięki
Stary 2014-06-09, 16:18   #1855
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zawsze nawet ten nawoskowany papier (mam Biedronkowy) smaruje masłem albo olejem (czasami też podsypuje bułka tartą) i jeszcze nigdy mi nic nie przywarło
Chyba tez tak będę robić bo potem pieczywo z papierem jem

Stary 2014-06-09, 16:36   #1856
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Chyba tez tak będę robić bo potem pieczywo z papierem jem
Ervisha zdarza mi się oglądać program o wypiekach z Anną Olson ostatnio było właśnie, że pieczywo i sernik pieczemy bez wykładania formy papierem i bez smarowania tłuszczem dzięki temu w pieczeniu urosną bardziej, sernik nie opadnie bo będzie trzymał się boków formy, a tak to zapadnie się razem z nimi później babka piekła chałkę w keksówce i również ciasto poszło bezpośrednio na nią a po upieczeniu było ładnie zrumienione z każdej strony, na papierze takiego efektu chyba nie da się uzyskać niezależnie od tego jak wyrośnie.

Stary 2014-06-09, 16:41   #1857
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Ciacho z miksu mąk bezglutenowej uniwersalnej, owsianej i ryżowej. A ten deserek sojowy to faktycznie niezły pomysł, nawet mam jeden w domu więc wypróbuję, dzięki

mm fajna mąka, gdzie można taką kupić? a co do deserku - fajnie że udało mi się podunąć Ci pomysł, sama jestem ciekawa jak smakuje, daj znać na zdrowko!
Stary 2014-06-09, 17:31   #1858
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ervisha zdarza mi się oglądać program o wypiekach z Anną Olson ostatnio było właśnie, że pieczywo i sernik pieczemy bez wykładania formy papierem i bez smarowania tłuszczem dzięki temu w pieczeniu urosną bardziej, sernik nie opadnie bo będzie trzymał się boków formy, a tak to zapadnie się razem z nimi później babka piekła chałkę w keksówce i również ciasto poszło bezpośrednio na nią a po upieczeniu było ładnie zrumienione z każdej strony, na papierze takiego efektu chyba nie da się uzyskać niezależnie od tego jak wyrośnie.
Tylko jak nie połoze papieru i nie wysmaruje to mi to formy się przyklei

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2014-06-09 o 17:33
Stary 2014-06-09, 17:36   #1859
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Tylko jak nie połoze papieru i nie wysmaruje to mi to formy się przyklei
Dokładnie, mama i babcia zawsze smarowały formę masłem i bułką tartą jak piekły sernik i za każdym razem był dobrze wyrośnięty, a i wyciągnąć się dało bez problemu. Ważniejsze dla konsystencji jest to aby dać naczynie z wodą

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2014-06-09 o 17:37
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 17:40   #1860
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie, mama i babcia zawsze smarowały formę masłem i bułką tartą jak piekły sernik i za każdym razem był dobrze wyrośnięty, a i wyciągnąć się dało bez problemu. Ważniejsze dla konsystencji jest to aby dać naczynie z wodą
U mnie zawsze smarowało się masłem a potem mama też wykładała papierem i ładnie wyrastało... A chleb to piekło się w piecu a nie kuchenkach elektrycznych KOŃCZYMY OFFTOP

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

Cytat:
U:

1) omlet z 2 jaj, mąki żytniej i siemienia smażony na winogronowym, do środka twarożek z truskawkami i mus z pęczka melisy na miodzie + kawa z mlekiem, garść włoskich

2) zupa jarzynowa (kalarepka, zielony groszek, por, kalafior, marchew, kapusta włoska, cebula, czosnek) z sercami drobiowymi i kluseczkami z żółtka, mąki graham, mleka i szczypiorku

3) łosoś smażony ze sosem cytrynowym na jogurcie greckim, ziemniaki z masłem i koperkiem, surówka z pekińskiej, jabłka, kukurydzy i cebulki, na deser grejpfrut

4) kanapki z chleba żytniego ze słonecznikiem na zakwasie ze sałatą, polędwicą z indyka, pomidorem, ogórkiem i cebulką + sok gruszkowy, garść laskowych
Jak zwykle smacznie

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości