|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
|
|
|
|
#1832 |
|
Zadomowienie
|
cześć, dziś weekendowe R z mniejszą ilością posiłków, za to bardziej obfitych
I - 2 kromki razowca żytniego z domowym pasztetem soczewicowo-wątrobianym, ogórek małosolny II - krem ze szparagów z kurkami i oliwą z oliwek, "pularda" czyli kieszonka z piersi kurczaka nadziewana szynką i szparagami, makaron barwiony atramentem kałamarnicy, rukola, sos francuski III - pół woreczka kaszy jaglanej z warzywami, sos pomidorowo-orzechowy, kurczak w cieście kokosowym (weekendowe szalenstwo ), 1/3 avocado
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-06-08 o 22:00 |
|
|
|
#1833 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ciekawe to low carb, nie słyszałam o tym nigdy Muszę o tym poczytać
|
|
|
|
|
#1834 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mam identyczne talerze![]() agaczini a ten makaron różni się jakoś specjalnie w smaku? nie wiesz czy trzeba gotować z cytryną lub odrobiną octu, żeby nadal miał taki intensywny kolor? bo już nie raz w sklepie zwróciłam na niego uwagę, ale jakoś nie lądował w koszyku ![]() ---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ---------- Cytat:
że włosy będą wypadać, a paznokcie łamać się... ogólnie same plusy jeżeli chodzi o wygląd
|
|
#1835 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) makaron jest delikatnie gorzkawy przy pierwszych kęsach, ale bardzo delikatnie i wogóle to nie przeszkadza, mniej niż np. cykoria zdecydowanie ten atrament to mocny barwnik więc myślę że nie trzeba dodawać kwasku z cytrynki czy octu żeby zachował kolor ![]() dzisiejszy jadłospis R I - owsianka z 4 łyżek płatków, na mleku, z wkręconym jajkiem,odrobiną masła, orzechami włoskimi i 2 łyżkami domowego dżemu truskawkowego II - wędzona sielawa, 2 kromki razowca żytniego, połowa avocado, pomidor III - przekąska: jabłko IV - klopsiki soczewicowo-wątróbkowe z sosem pomidorowym, pół woreczka kaszy jaglanej z warzywami trening dolnych partii ciała V - 2 jajka sadzone z ziemniakami, surówka z pomidora i kolendry
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-06-09 o 09:12 |
|
|
|
|
#1836 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jednak kazdy jest inny ![]() Pisze z telefonu, przepraszam za bledy
|
|
|
|
|
#1837 |
|
Zadomowienie
|
Przeanalizowalam kalendarz i schudłam jedynie w styczniu na diecie ok 1200 kcal przy mocnym ograniczeniu węgli, nie wiem o co chodzi ale sprawdzam jak bedzie w czerwcu na 1800 przy odrzuceniu mleka i ogólnie nabiału, ale szczerze watpię zeby coś ruszyło 55 jak było tak jest.. Załamka
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
#1838 |
|
Zadomowienie
|
Oceni ktoś?
1. 2 kawałki chleba dużego, owalnego, żytniego- oba z łyżeczką oleju lnianego; pół z mozzarellą i plastrem sera edamskiego; pół z dżemem jagodowym, serkiem waniliowym maćkowy i orzechami nerkowca; 1 banan; kawa bezkofeinowa z mlekiem 2. kanapka z chlebka ciemnego złozona: z masłem i trójkątem serka topionego hochland szynkowego z ogórkiem świeżym; 1 surowa marchewka; 1 jogurt jogobella brzoskwiniowy; herbata miętowa 3. zupa kalafiorowa gęsta; 2 krokiety z pieczarkami i serem; miseczka truskawek 4. jabłko; lód 2 gałki 5. kawałek chleba z masłem i jajkiem gotowanym; musli tradycyjne z mlekiem basen; gimnastyka; kwas foliowy z witaminami. i jak?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#1839 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
Jak w zeszłym roku katowałam się paleo, nie jadłam zbóż strąków itp. to miałam zawroty głowy, zero ochoty na cokolwiek konstruktywnego nie mówiąc już o braku siły na ćwiczenia, nie miałam może ochoty na czekoladę, ani nie rozwaliłam sobie hormonów (dzięki Bogu) ale właściwie ciągle spałam, więc no cóż... kiedy tylko wróciłam do jedzenia wszystkiego od razu poczułam się lepiej ![]() ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Cytat:
to za mało na cokolwiek, po drugie, nie wiadomo jaki masz rozkład BTW, czyli na ile bilansujesz dietę, jak wygląda aktywność fizyczna, jaki masz stan hormonów i tak dalej, organizm człowieka to złożony mechanizm...
|
|||
|
|
|
#1840 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Btw mam 120/60/180, jeżdzę na rowerze stacjonarnym 3xtyg 1,20h jest to intensywna jazda wcześniej dodawalam do tego jakies ćwiczenia z filmików np jillian michaels Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
|
#1841 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=Abigal;46808421]jadłospis w porządku, ale bardzo poproszę o przepis na klopsiki z wątróbki i soczewicy
QUOTE] no akurat zamroziłam wszystkie truskawki na zimę i zabrakło świeżaka na śniadanie a przepis na klopsiki soczewicowo-wątróbkowe przedstawiam poniżej, może ktoś będzie chciałskorzystać ,wydają się być megazdrowe i napakowane mikroelementami i witaminami ![]() na klopsiki: - wątróbka kurczaka (ilośc wątróbki którą dodamy zależy od tego czy nie przeszkadza nam watróbkowy smak, ja go lubię więc dodałam sporo tj. 400 g, ale jak ktoś nie przepada może dodać połowę i klopsiki będa tylko wzbogacone wątróbką )- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy - jajko -3-4 łyżki bułki tartej -świeża kolendra -sól i pieprz -średnia cebula i zabek czosnku wątróbkę smażysz bez niczego,soczewicę gotujesz do miękkości, odstawiasz do wystygnięcia, podsmażasz cebulę i czosek drobno posiekane, do soczewicy dodajesz wątróbkę, jajko i bułkę tartą oraz przyprawy, blendujesz, dodajesz połowę cebulki i czosnku. formujesz kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układasz na blasze na papierze do pieczenia i pieczesz 20 minut w temperaturze 180 stopni. w międzyczasie jak się pieką robisz sos składniki na sos: - puszka pomidorów - 1 duuża łycha masła orzechowego - łyżeczka musztardy -kurkuma lub curry - kumin - 2 szklanki bulionu warzywnego - pieprz cayenne - pozostała połowa cebulki zagotowujesz wszystkie składniki i gotujesz aż pomidorki zmiękną (oprocz masła orzechowego), blendujesz, dodajesz masło orzechowe i mieszasz aż się rozprowadzi, sos powinien być zawiesisty gdy klopsiki się upieką wrzucasz je do sosu, chwilę gotujesz, można podawać z ryżem ,z chlebem lub z kaszą, co dusza zapragnie
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-06-09 o 11:49 |
|
|
|
#1842 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- [QUOTE=agaczini;46808722] Cytat:
|
||
|
|
|
#1843 |
|
Zadomowienie
|
nie ma za co, na zdrówko
dodam, że wcześniej robiłam z samej soczewicy i też były przepyszne
|
|
#1844 | |
|
Zakorzenienie
|
A ja jak piekę na papierze do pieczenia to mi przywiera
![]() ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
|
|
#1845 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wybacz to głupie pytanie hehe ale właśnie ja uważam żeby na woskowej stronie się peikło a może były za luźne i temu się przykleiły? u mnie wogóle się nie przyklejały
|
|
|
#1846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A zawsze kładę na nawoskowaną stronę
|
|
#1847 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zawsze nawet ten nawoskowany papier (mam Biedronkowy) smaruje masłem albo olejem (czasami też podsypuje bułka tartą) i jeszcze nigdy mi nic nie przywarło
|
|
|
|
#1848 |
|
Wtajemniczenie
|
1) omlet z 2 jaj, mąki żytniej i siemienia smażony na winogronowym, do środka twarożek z truskawkami i mus z pęczka melisy na miodzie + kawa z mlekiem, garść włoskich 2) zupa jarzynowa (kalarepka, zielony groszek, por, kalafior, marchew, kapusta włoska, cebula, czosnek) z sercami drobiowymi i kluseczkami z żółtka, mąki graham, mleka i szczypiorku 3) łosoś smażony ze sosem cytrynowym na jogurcie greckim, ziemniaki z masłem i koperkiem, surówka z pekińskiej, jabłka, kukurydzy i cebulki, na deser grejpfrut 4) kanapki z chleba żytniego ze słonecznikiem na zakwasie ze sałatą, polędwicą z indyka, pomidorem, ogórkiem i cebulką + sok gruszkowy, garść laskowych
Edytowane przez fusiacola Czas edycji: 2014-06-09 o 14:53 |
|
|
|
#1849 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pamiętam jak w ubiegłym roku sezon na owoce był w pełni, a ja nie jadłam praktycznie żadnych, to była katorga.. za to w tym roku nadrabiam, zjadam spore ilości i nie zauważyłam negatywnych skutków na wadze. Zbilansowana dieta to jest to No to od razu wrzucę dzisiejszą erkę. Może nie idealna, ale odpoczywam dziś po całym weekendzie zbierania truskawek ![]() 1) placki - mąka owsiana, białko w proszku, mleko migdałowe, truskawki - smażone na maśle klarowanym. 2) makaron soba przesmażony na kokosowym z filetem z indyka i różnymi warzywami. 3) kawałek domowego ciacha z truskawkami (w wersji light, cukier zmniejszony do minimum i olej kokosowy zamiast masła), micha truskawek świeżutko zerwanych 4) sałatka z grillowanego łososia z grillowanymi warzywami (cukinia, papryka, pieczarki, pomidorki koktajlowe i szparagi) polana oliwą z oliwek. Wywaliłam produkty mleczne i jajka i czuję się o niebo lepiej. A białko w proszku jest boskie Waniliowo migdałowe, smakuje obłędnie i w porcji jest 26g czystego białeczka.Czy takie odchudzone ciacho to przejdzie czasami na R? Zjem i tak ale warto wiedzieć na przyszłość
|
|
|
|
|
#1850 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ojejku czasem można zjeść oszukany posiłek a wręcz 2 razy w tygodniu jest to wskazane żeby podnieść poziom hormonu sytości lipokenu a wbezkarnie możesz zjeść ciasto nastepujące: serek homogenizowany naturalny bez curu, dodajesz ekstrakt waniliowy (ewentualnie słodzik/stewię), na to kładziesz jak delikatnie zgęstnieje truskawki i zalewasz galaretką bez cukru, którą też możesz osłodzić jakimś zdrowszym słodzikiem. ja tam uważam i naczytałam się że nie jest udowodnione żadne negatywne działanie słodzikó, o ile nie je się ich w ilościahc hurtowych więc od czasu do czasu można. a jak już w wersji full wypas to używam serka słodzonego waniliowego niaaamiiii
|
|
|
#1851 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale nie jem nabiału i słodzików również nie, powodują u mnie straszne bóle głowy.A z tym ciastem to bardziej chodziło mi o to, żeby nie traktować tego jako cheatu, tylko właśnie ładnie wkomponować w jadłospis
|
|
|
|
|
#1852 |
|
Raczkowanie
|
Witam po długiej przerwie postanowiłam wystartować ponownie z ereczką przez problemy hormonalne conieco mi się odłożyło zobaczymy jak pójdzie
1 omlet z 3 jaj posmarowany jogo greckim i posypany kosteczkami arbuza 2 ciacho domowe jogurtowe z truskawkami bez cukru posmarowane odrobiną budyniu czekoladowego bez cukru 3 zupa kalafiorowa z udkiem kuraka z garścią makaronu 4 deserek 2 kostki gorzkiej czeko 5 wątróbka smażona na oleju z cebulką + sałatka (lodowa, cebula, pomidory,ogórek papryka skropiona oliwą)
|
|
#1853 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no to myślę że jak ciasto będzie z mąki żytniej to jak najbardziej można je uznać za "wkomponowane" a jeśli nie jesz nabiału to możesz użyc dotego celu deserku sojowego waniliowego zamiast serka homogenizowanego, również się nada chociaż takis ernik na zimno to bardziej deser niż ciasto ;p
|
|
|
#1854 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1856 |
|
Wtajemniczenie
|
Ervisha zdarza mi się oglądać program o wypiekach z Anną Olson ostatnio było właśnie, że pieczywo i sernik pieczemy bez wykładania formy papierem i bez smarowania tłuszczem
dzięki temu w pieczeniu urosną bardziej, sernik nie opadnie bo będzie trzymał się boków formy, a tak to zapadnie się razem z nimi później babka piekła chałkę w keksówce i również ciasto poszło bezpośrednio na nią
|
#1857 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mm fajna mąka, gdzie można taką kupić? a co do deserku - fajnie że udało mi się podunąć Ci pomysł, sama jestem ciekawa jak smakuje, daj znać na zdrowko!
|
|
|
#1858 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-06-09 o 17:33 |
|
|
|
|
#1859 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2014-06-09 o 17:37 |
|
|
|
|
#1860 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
KOŃCZYMY OFFTOP ![]() ---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:47.

jak coś jeszcze wymyślę (zostało mi pół litra śmietanki 36%), to wrzucę
Muszę o tym poczytać
mam identyczne talerze

to za mało na cokolwiek, po drugie, nie wiadomo jaki masz rozkład BTW, czyli na ile bilansujesz dietę, jak wygląda aktywność fizyczna, jaki masz stan hormonów i tak dalej, organizm człowieka to złożony mechanizm...