![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ile do "koperty"??
Dziekuje wam bardzo za odp bardzo przydatne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście że tak
![]() A wiecie, że na ślubie mojej szwagierki jedna rodzina dała pustą koperte, nie wierze w to, że zapomniala ją zapełnić ![]()
![]() |
![]() |
#63 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z pieniędzy też można zrobić oryginalne prezenty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
Ciekawa propozycja... zamiast szkatułki może być też jakaś fajna, przezroczysta skarbonka... widziałam kiedyś taką świnkę - świetna!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Rozeznanie
|
a Swiadkowie ile zazywczaj dają jeśli nie dokładaja sie nic typu bukiety itd?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
my z narzeczonym idziemy za 2 tyg na wesele i wlasnie chcemy dac 200zl i bukiet kwiatow
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
my dajemy zazwyczaj po 200 zł a jak byliśmy z mężęm świadkami jeszcze przed naszym ślubem daliśmy 400 zł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
EDUkator
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem nalezy sie dowiedziec-delikatnie rzecz jasna ile kosztuje "miejsce" w sali weselnej,gdzie bedzie impreza.I wg tego dac okreslona kwote.Ja ide za miesiac sama na wesele do kolezanki.Wiem,ze za miejsce placi 160 pln/osoba.Nie wyobrazam sobie zebym miala dac w takiej sytuacji mniej niz 200 pln.Do tego oczywiscie karta z zyczeniami i maly preznt zamiast kwiatow-ja planuje podarowac pieknie wydana ksiazke o macierzyntwie bo mlodzi planuja zaraz po slubie powiekszanie rodziny.Ksiazki,albumy na zdjecia,ramki do zdjec,obrazy(trzeba wiedziec jak mlodzi maja w domu),swieczniki,markowy alkohol w ladnym opakowaniu(trzeba sie dowiedziec czy mlodzi lubia dany gatunek) to swietne alternatywy dla ulotnych i drogich kwiatow.
Pomysl z maskotkami zamiast kwiatow-beznadziejny.Teraz robi tak wiele par i ja sie nie dziwie ze domy dziecka maja dosc pluszakow.Lepiej dowiedziec sie ,jesli juz chcemy zrobic taki gest,czego najbardziej potrzebuje najblizsza placowka.Sadze,ze bardziej niz zabawki przydadza sie przybory szkolne,ubrania,obuwie dla dzieci(nalezy dowiedziec sie o konkretne najpotrzebniejsze rozmiary),pampersy,moze jakies farby do pomalowania scian albo posciel???Mysle,ze rozmowa z dyrektorem placowki rozwieje te watpliwosci. Pozdrawiam i zycze trafionych prezentow!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
Jak byłam w kwietniu na weselu u znajomych to dalismy w kopertę 400 zł i kupiliśmy ogromny bukiet kwaiatów, który kosztował 80 zł. Ani ja ani TŻ nie byliśy świadkami, nie jest to tez nasza rodzina, ale się lubimy, poza tym ślub to wielkie wydarzenie i trzeba je ludziom uprzyjemniać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Więcej za to chcę podarować mojej serdecznej przyjaciółce, bo con. 400 zł, jedyne co mnie powstrzymuje przed 500 zł to stan mojego konta i liczne wydatki. Wiem też, że ona robi dwudniowe wesele i jakby mi się udało, to będę też na poprawinach. Nie jest zamożniejsza od mojej siostry ciotecznej ani jakoś przesadnie rozrzutna, ale nie jest skąpa do przesady. Bardzo ją lubię i jestem z nia bardziej zżyta niż z tamtą przedstawicielką rodziny. Bardzo mnie interesuje co myslicie o takim podejściu?
![]() |
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
Podpisuje sie pod tym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powinno być tak, że im mniej zamożni młodzi, tym większe koperty na dobry początek...
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Wiecie co, teraz idziemy na wesele znajomych.Ja ich za dobrze nie znam, to narzeczonego znajomy z technikum.Nasze kontakty są sporadyczne i postanowiliśmy, że damy im:
-już kupilśmy seksowną piżamkę z satyny z wykończeniami koronkowymi + szlafroczek ![]() -koperta 200 zł ( mój chłopina się upiera żeby mniej, no ale zobaczymy)
![]() |
![]() |
#78 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Dla przyszłej żony rzecz jasna
![]() Mąż bedzie musiał cierpliwie poczekać aż żonka ją ubierze, bo od razu po ślubie (jak się okazało) to będzie nie możliwe. Dziewczyna na swoim weselu będzie już w 7 miesiącu ciąży ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
Kvietinko-dziekuje Ci za wyjasnienie!
Dokladnie o to chodzilo,zeby mlodym zwrocily sie koszty plus cos jeszcze dla nich. Dziewczyny-jesli dajecie w kopercie pieniadze,dolaczenie karty z podpisanymi zyczeniami uchroni Was przed podejrzeniami gdyby pojawily sie jednak na weselu puste koperty.To jest bardzo wazne bo sama bylam swiadkiem kiedy na kolacji dzien po porawinach wywiazala sie taka dyskusja w domu rodzinnym pani mlodej .Dziekowalam Bogu,ze moja rodzina wylaczona jest z kregu podejrzanych. Uwazam,ze jesli daje sie juz prezent to powinien on slyzyc obu malzonkom(wspomniana koszula nocna-przydaloby sie dac tez cos w podobnym stylu panu mlodemu). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Ja jestem w podobnej sytuacji 1 września idę na wesele kuzyna jestem na nim świadkową! Idę razem z moim narzeczonym ja zarabiam raczej kiepsko i trochę mnie przeraża ta sytuacja! Nie mam pojęcia ile dać w prezencie! Pół roku temu ten kuzyn był świadkiem na ślubie naszej kuzynki i dał w prezencie 1000 zł!!!!!
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
200 zł góra
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
myslę że jezeli idziesz sama i nie sa to bliscy znajomi to 100 zł wystarczy, ja od kuzyna który był też sam ( dziewczyna wywinela mu numer) dostałam 100 zł i wydaje mis ie ze to nie jest najmnijsza kwota bo od par dostawalismy od 200 do 500 zł ... w zlaeżności od tego jak kogo stać ...
![]() |
#85 |
Przyczajenie
|
U nas pary dają 300 zl
![]() |
#86 |
KWC
|
200-300 zł. Tyle my dawaliśmy gdy ślub brał mój kuzyn i potem kuzynka TŻ-a
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Jeżeli idziesz sama powinnaś dac mniej więcej 100-150 zł, bo tyle przeciętnie płaci się za osobę na weselu.Ale ponieważ jeseś młoda zastanów się czy nie lepiej byłoby kupić im jakiś podarunek.Jakieś 3 lata temu ( jak miałam 19 lat) byłam z chłopakiem na weselu u jego przyjaciela z młodości i daliśmy mu 300 zł plus ręcznie wykonaną świecę w cenie około 100 zł.Na tym samym weselu inny kolega z dziewczyną dali młodej parze wielkiego miśkia i róże- to uważam za przegięcie bo jakaś etykieta obowiązuje, nawet jak idziesz do kolegi z podwórka.Jeżeli chodzi o bliską rodzinę to myśle,że powinno sie dac 500 - 1000 zł w zależnośći od stopnia pokrewieństwa.Moja mama jako chrzesna dała 3000 zł i komplet do sypialni.Z kolei moja przyszła teściowa jako chrzesna dała 1500 zł i serwis.
To wszystko co wiem o dawaniu pieniedzy na ślub. Kazdy da tyle na ile go stać. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak "rodzinie powinno się dać tyle i tyle, a znajomym tyle". Każdy daje tyle na ile go stać, wg mnie 500-1000 zł to grubo przesadzone, będąc zwykłym gościem (nie chrzestnym itp), nawet z rodziny. To jest na prawdę spora kwota, czasami prawie cała pensja i chyba niewiele osób w Polsce może sobie pozwolić by tyle dać. Ja nie spodziewam się od rodziny dostać więcej niż 100-200 zł, i w ogóle to sto razy bardziej wolałabym dostać jakąkolwiek kasę (nawet 50 zł) niż jakieś "zbędne duperele", które będą się potem kurzyć albo leżeć w szafie nie używane (istnieje duże ryzyko, że się nie trafi w gust). A tak to kupimy sobie co nam będzie potrzebne, albo zainwestujemy w planowaną rozbudowę domu. To moje zdanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Przyczajenie
|
Dla mnie sprawa jest prosta i ja widze to tak, ze jesli mnie nie stac na zaden prezent to na wesele nie ide. Jesli stac mnie srednio to rekompensujemy mlodym za koszty "ugoszczenia" na sali i w tym przypadku 100 zl za osobe to juz niestety przezytek. Tak bylo kilka lat temu, a dzisiaj normalne wesele (nie przyjecie) kosztuje od min. 120 za osobe. Uwazam, ze przyzwoicie jest jesli wrzuca sie do koperty tyle ile koszt "wyzywienia". Jesli ktos ma ochote i warunki to moze wrzucic nawet 1000 jak mu sie tak podoba.
Ci ktorzy krzycza, ze 100zl to i tak za duzo(a maja mozliwosci) niech sie pukna w czolo i poczekaja na swoj wlasny slub, wtedy beda spiewac inaczej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
mój ślub już niedługo i wcale nie oczekuję, że każdy da mi tyle, żeby się za wyżywienie zwróciło. Nie po to robię wesele, żeby mi ludzie oddali za nie pieniądze ...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:06.