![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Deklaracja wiary lekarzy
Cytat:
Nie rozumiem też, co jest zabawnego w podpisywaniu przez pielęgniarki. Pielęgniarka to jakiś gorszy człowiek, nic nie znaczący, że nie może (w przeciwieństwie do lekarza) afiszować się swoją wiarą i dziwacznie pojmowanym sumieniem? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Według mnie ta lista powinna nazywac sie Deklaracją Wiary Pracowników Ochrony Zdrowia ( przy pominięciu całego bezsensu jakim jest) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Wredny kotecek
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez susuanne Czas edycji: 2014-06-03 o 18:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
olaboga świat oszalał ![]() ---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- w sumie tyle dobrego że taka nadąsana pielęgniareczka długo nie popracuje. ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- jak wybuchnie wojna domowa to katolicy będą sobie mogli pogratulować że sami dzielą społeczeństwo na tych "dobrych, wierzących" i brudnych, niewierzących. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem, dlaczego przy legalizacji aborcji/eutanazji lekarz mógłby jej odmówić, ale pielęgniarka asystująca przy zabiegu nie, bo byłaby śmieszna. Pielęgniarka nie tylko zmienia pampersy. Rozumiem, że tylko prestiż i pieniądze pozwalają ludziom mieć widzimisię w pracy, ale nie muszę się chyba z tym zgadzać. Żeby nie było, że się pieklę, bo razi mnie to jakoś prywatnie: nie, nie jestem pielęgniarką ![]() Edytowane przez _Mia Czas edycji: 2014-06-03 o 18:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Konto usunięte
|
Jeszcze pół biedy, gdyby to była rzeczywiście deklaracja wiary. Ale to jest przecież deklaracja nieświadczenia usług medycznych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Rozeznanie
|
Dla mnie również jest to chore i szkodliwe. Od razu przypomina się mi się historia z Agatą Lamczak, którą (nie bójmy się tego słowa) lekarze poprzez swoje zaniechanie zabili. Kobieta była w ciąży i lekarze bali się ją leczyc.
Cytat:
dlatego owszem, mogę sobie pójśc prywatnie do lekarza, który mi pasuje światopoglądowo, po tabletki, ale jak trafię do szpitala, to nie chcę trafic na takich rzeźników. Po prostu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Raczkowanie
|
No dobra podpisali tą deklarację i co? Co ów papier zmieni w życiu pacjnetów? NIC!!!! Przecież to nadal są ci sami lekarze, którzy mając czyste sumienia, postawy i czyny zgodne z wyznawaną wiarą od lat tworzą nieudolny, niedziałający, martwy, niesprawiedliwy, praktycznie nieistniejący system opieki, a raczej psełdo-opieki medycznej. Ci moralnie i etycznie poprawni lekarze przepisują recepty na 100% płatne ratujące życie leki, Ci cudowni lekarze, dają skierowania na pilne i konieczne badania na które nie ma limitów na NFZ, Ci lekarze kryją innych kolegów lekarzy którzy popełniają błędy lekarskej, Ci lekarze wiedzą, że dzieci i osoby niepełnosprawne, osoby strasze nie dostaną ani leków za free, ani sprzętu ortopedycznego, ani rehabilitacji, ani opiekunów, ani wsparcia socjalnego. Ci lekarze przyjmują prywatnie, po wielogodzinnych dobrze płatnych dyżurach w szpitalu, w swoich prywatnych gabinetach. Dla mnie nie zmienia się nic. Nadal nie będzie właściwej i optymalnej opieki medycznej na NFZ. Znam od 8 lat takie absurdy i porażki służby zdrowia, że jestem jedynie zszokowana, że tyle tysięcy lekarzy tworzący ten chory system ma odwagę podpisać się, że wykonuje swój zawód w zgodzie ze swoim sumieniem!!!! Że pracując jako lekarze, tworząc chory system są dumni że robią to według własnych słusznych zasad. A pacjenci będą mieli nadal wrażenie że walą głową w mur
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a na pewno nie jest taniej.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo bez przecinka wychodzi na to, że jednak nie podpisały. Oczywiście inteligentny człowiek domyśli się o co chodzi, ale nie wszyscy są inteligentni. Dla mnie nie ma różnicy czy podpisało 5tys lekarzy czy jednak tylko 1tys lekarzy bo reszta to pielęgniarki i studenci. Wystarczy żeby jedna osoba to podpisała i już jest za dużo, już jest źle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziekuje za zwrocenie uwagi na moj blad. Juz edytuje i poprawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/sld-c...sledztwa/z8w4f
jakby się okazało że to prawda co napisano i co mówi SLD, to lekarz taki powinien surowo odpowiedzieć za to swoje czyste sumienie, bo nie może być tak że on ma sumienie czyste a kobieta przez cały okres ciąży ma cierpieć i żyć ze świadomością że to dziecko i tak zaraz umrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Co do deklaracji, też uważam, że ci co podpisali powinni stracić prawo wykonywania zawodu i tyle. ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez rousse Czas edycji: 2014-06-09 o 15:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Zadomowienie
|
Jak dla mnie, to sygnatariusze tego listu powinni odpowiadać karnie.
List nawołuje wprost do łamania prawa. Gdyby poddawał aktualne przepisy w wątpliwość i sugerował inne rozwiązania-ok, byłaby to kwestia poglądów i prawo obywatela do wyrażenia opinii. Ale jeżeli mówimy wprost o "wyższości prawa boskiego nad stanowionym", zachęcając do ignorowania tego drugiego, to cóż...mamy poważny problem. Nie wspominam już o raczej gorszącym ustępie o homoseksualistach. O ile dobrze pamiętam, misją i obowiązkiem lekarza jest traktowanie pacjentów równo, niezależnie od ich poglądów, religii, statusu materialnego i sposobu, w jaki żyją. Na szczęście, istnieje lista osób, które ten list podpisały. Na szczęście, nie jest ona bardzo długa i na szczęście żadnego z lekarzy, u których bywam, na niej nie ma. Na nieszczęcie, mamy w tym kraju inne religie, niż katolicyzm. I kiedy lekarze-świadkowie Jehowy zaczną odmawiać wykonywania transfuzji krwi, a lekarki-muzułmanki stwierdzą, że w sumie to nie mają obowiązku badać pacjentów płci męskiej, będzie niezły dym, kolokwialnie mówiąc. Będę wtedy zacierać rączki, obserwując zroszone zimnym potem czoła purpuratów ^~^. z drugiej strony, próbuję wczuć się w stan ducha wykształconego człowieka, święcie wierzącego w grzeszność in vitro...i totalnie mi nie wychodzi. Wysłane z mojego HUAWEI G510-0200 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Z resztą nie rozumiem całej "deklaracji wiary" skoro w prawie ujęta jest klauzula sumienia i jasny opis co ma zrobić lekarz, gdy coś godzi z jego przekonaniami. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem człowiek ten powinien od razu zostać pozbawiony możliwości "leczenia" i powinien zostać ukarany, bo to co zrobił jest kure...em i pokazuje że jakby tam trafiła ofiara gwałtu to powiedziałby jej proszę nie ryczeć tylko rodzić a kto wie czy nie dodałby trzeba było nie kusić.
rozumiem że może jego poglądy mówią aby nie przeprowadzać aborcji, ale tu kobieta jej chciała, miała do tego pełne prawo a on zamiast dać jej taką możliwość nawet w innym miejscu to jak sam przyznał CELOWO przedłużał wszystko aby minął odpowiedni termin i aborcja nie mogłaby zostać przeprowadzona. dla mnie to nie lekarz, to kat który przedłużał kobiecie cierpienia w trakcie ciąży. i ten pan pokazał czym jest deklaracja wiary, więc naprawdę można się bać takich jak on. [1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;46815158]Ja bym (nie) chciała za to zobaczyć Żyda obrzeżającego każdego chłopca, który się urodzi. Ale larum by się podniosło, że jak to tak...[/QUOTE] to mnie ciekawi jak zareagowaliby popierający taką deklarację w przypadku właśnie takiego obrzezania, pewnie by krzyczeli że to barbarzyńskie itd a takie podejście jak tego lekarza zezwalającego na cierpienia kobiety psychiczne które od tak się nie zagoją pewnie popierają. Edytowane przez dominikmeller25 Czas edycji: 2014-06-09 o 21:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wciąż nie pojmuję, co niemoralnego jest w usunięciu płodu, który po urodzeniu umrze. Aborcja to chyba mniejsza trauma, niż noworodek umierający ci na rękach. Rozumiem, że istnieją inne rozwiązania, hospicja i hospicja prenatalne, ale to sprawa tak delikatna i trudna, że ostateczna decyzja musi należeć do kobiety. Nie jestem jednak za zakazem wykonywania zawodu dla tego pana. To zdolny lekarz, który pomógł wielu ludziom. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Konto usunięte
|
:d
a teraz pan profesor mówi że etyka jest ponad prawem buahaha :d dyrektor szpitala :d nie wierzę. ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- jak sobie jaram marihuanę to etyka też jest nad prawem :d |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Raczkowanie
|
lekarze podpisujący to coś i tak obnoszący się z wiarą, zamiast zajmować się pomocą ludziom potrzebującym jej... kojarzą mi się tylko z paradą równości homoseksualistów....
szkoda słów... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie zrobienie nic w tej sprawie, zachęci innych do podobnych praktyk bo w końcu nic im się nie stanie a cierpieć będą inni, no ale ci lekarze będą mieli czyste sumienia przynajmniej a inni będą mieli spieprzoną psychikę czując ruchy dziecka które za parę dni i tak umrze i kto wie czy to dziecko w łonie matki nie odczuwa bólu, no ale takich to najmniej interesuje. dobrze że przynajmniej teraz kościelni mają obowiązek pochować w całym obrządku takie dzieci, bo jeszcze parę lat temu one były niegodne tego aby kapłan pomodlił się nad grobem bo przecież chrztu dziecko nie miało. mnie załamało jak poseł z PiS wyskoczył że lekarz nie ma być rzeźnikiem i nie może zabijać dziecka które i tak umrze zaraz po porodzie, bo przecież lepiej żeby matka nosiła przez 9 miesięcy dziecko które urodzi tylko po to aby je zaraz pochować, po co jej aż taka trauma? czy ci kretyni z PiSu nie rozumieją tego że aborcja w takim przypadku to jest najlepsze wyjście? gdyby lekarz powiedział otwarcie, sorry ale ja tego nie zrobię i dał jej prawo wyboru, zrobi u innego a może się rozmyśli, a co on zrobił? zachował się niczym Bóg i jej tego prawa wyboru nie dał, bo ją zwodził, a zwodził dlatego aby nie doszło do aborcji i to ma być ta wolna wola o której tak jego Bóg mówił? no ale widać że kolejny co to opacznie przekaz Boga rozumie. Edytowane przez dominikmeller25 Czas edycji: 2014-06-10 o 20:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Ante Pante
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#209 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Sorry, ale jeżeli w czyjejś głowie jakiś facet non stop mówi, co ten ktoś ma robić, to potrzeba psychiatry, a nie biskupa. Jeżeli gdzieś jakiś Bóg istnieje faktycznie, musi mieć naprawdę niezły ubaw. Cytat:
Wysłane z mojego HUAWEI G510-0200 przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
she-wolf
|
jak dla mnie deklaracja ta jest chora, sprzeczna z przysięgą Hipokratesa, którą składają lekarze.. na dobrą sprawę jakby ktoś się uparł, to cała medycyna byłaby na jej podstawie zakazana
![]() przykład.. - ktoś ma nowotwór, to po co go leczyć? widocznie bóg go chce już zabrać do siebie.. i tak dalej.. może drastycznie, ale wiecie, o co chodzi ![]() jako przyszła (mam nadzieję) studentka medycyny jestem w 100% pewna, że nigdy czegoś takiego bym nie podpisała ![]()
![]() Edytowane przez faeria Czas edycji: 2014-06-11 o 17:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:42.