|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#451 |
Przyczajenie
|
Dot.: soczewki dla bardzo wrażliwych oczu?
Przez ponad 10 lat nosiłam soczewki kontakowe (rozne) i w moim odczuciu jest tylko jeden sposob zeby znalezc odpowiednie dla siebie soczewki - wyprobowac kilka typow. To zaskakujace jak bardzo szkla potrafia roznic sie miedzy soba. Np. soczewki AcuVue firmy Johnson&Johnson sa delikatne i cienkie -> efekt oko lepiej oddycha, mniej podraznien ale... trudniej je zalozyc bo sa "wiotkie", latwo sie targaja przy zakladaniu/ zdejmowaniu. Ale juz np. soczewki firmy CIBA Vision - Focusy maja dosyc "spoista" konsystencje - efekt sa trwalsze , latwo je zalozyc , nie przesuwaja sie na oku , ale sa nieco mniej przepuszczalne , oko gorzej oddycha = wiecej podraznien. A wiec co kto woli...
![]() Ja osobiscie bardzo lubie soczewki Soflens Comfort firmy B&L (cos posredniego miedzy Focusami a AcuVue). Aha, i jeszcze jedno... To nie soczewki uczulaja, ale plyny do ich przechowywania. Szukaj tych hypoalergicznych ![]() Pozdro. |
![]() ![]() |
![]() |
#452 |
Raczkowanie
|
Dot.: soczewki dla bardzo wrażliwych oczu?
oj zdecydowanie jednodniowe.. to jest niestety drozsza zabawa, ale mysle ze jedyne wyjscie w Twojej sytuacji. na moje podraznione oczka zawsze super dzialaly Acuvue 1DAY Moist
|
![]() ![]() |
![]() |
#453 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: soczewki kontaktowe
Cytat:
Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#454 |
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie, czy jeśli badanie na soczewki u okulistki kosztuje 45 zł, to pierwsza para (ponoć dwa tygodnie na próbe potem znowu kontrola) jest wliczona w tą cenę, czy dodatkowo trzeba kupić??
#455 |
Wtajemniczenie
|
to juz zalezy od optyka/okulisty do ktorego idziesz, ale z tego co wiem, to mimo badania soczewki kupuje sie osobno.
![]() |
#456 |
Zakorzenienie
|
Bardzo dużp salonów np Contempo ma taką promocję że do badania pierwsza para soczewek jest gratis i dodatkowo badanie po miesiącu też za darmo, także trzeba poszukać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#457 |
Przyczajenie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe
właśnie się wybieram do okulistki i także chcę zacząć nosić szkła kontaktowe, jednak mam jedno pytanie odnośnie tabletek antykoncepcyjnych, na ulotce pisze, że może wystąpić mniejsza toleancja na soczewki, czy naprawdę trzeba się tym przejmować?? może któraś z was ma ten problem? byłabym wdzięczna za odp
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#458 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe
a ja mam takie pytania odnosnie soczewek, nosze jednodniowe i nie wiem ktore lepsze: iweary, j&j acuvue czy j&j acuvue moist? akurat iweary mi sie koncza i sie zastanawiam czy johnsonow nie wyprobowac, hmmm? podzieli sie ktos doswiadczeniami?
#459 |
Zakorzenienie
|
mona_ja podbijam swoje pytanie do Ciebie na temat Zeissów
|
![]() ![]() |
![]() |
#460 |
Wtajemniczenie
|
Sorki dziewczyny że mnie dawno nie było
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#461 |
Zadomowienie
|
dziewczyny a ile mniej więcej kosztują soczewki toryczne?? Jaki to będzie koszt na 3 miesiące razem z płynem?
|
![]() ![]() |
![]() |
#462 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://soczewki.mediweb.pl/query.php?type=2 W tym samym sklepie płyny pielęgnacyjne: http://soczewki.mediweb.pl/query.php?category=7 duży(360ml) starcza na 3miesiące, mały(120ml) na miesiąc. Cenowo zdecydowanie bardziej opłaca się kupować duże. Pamiętaj że po pierwsze soczewki musisz sie tak czy siak udać do lekarza okulisty. Soczewki i płyny możesz też kupować na allegro: http://www.allegro.pl/search.php?str...=0&new=0&pay=0 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#463 |
Wtajemniczenie
|
toryczne to miarkuje ze z cylindrem czy tak? Bo sama powinnam takowe nosic, jednakze okulistka powiedziala iz moge spokojnie nosic zwykle tylko o ciut wiekszej mocy (niz moc w okularach) zeby zniwelować niedobor cylindra.
![]() okulary: -2 i cylinder: 0,5 i 0,75 soczewki: -2,25 Zaznaczam ze tak poradzila mi okulistka (bo jest maly cylinder). ![]()
![]() |
#464 |
Zadomowienie
|
dzięki dziewczyny
![]() meggara - tak. ja mam okulary -1 i cylinder w jednym oku -0,75 a w drugim -1. Sama nie wiem, czy to duży cylinder. Muszę się doradzić okulisty. Soczewki chciałabym mieć tylko na okazje, np. na koncerty, większe imprezy, kiedy trudno mi dojrzeć artystę, a w okularach się nie czuję. Juz nawet nie chodzi o fakt, że nie podobam się sobie, ale mnie męczą, potem mam odciski na nosie i w ogóle muszę non stop uważać, żeby mi nie zleciały ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#465 |
Zakorzenienie
|
Zazdroszczę Wam Dziewczyny takich małych wad, ja bez soczewek jestem ślepa jak kret, a odkąd się przerzuciłam z okularów na soczewki to w okularach też nic nie widzę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#466 |
Wtajemniczenie
|
Mam mala wade to fakt, ale i tak bez okularow czy soczewek czuje sie jak kret. Niestety nie umiem sie bez nich obejsc. Z trudem znosze pobyty na basenie gdy nie mam nic...
lalaith, wiem ze nie powinnam sie wypowiadac bo moja wada to naprawde pikus przy zmartwieniach innych ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#467 |
Zakorzenienie
|
co to znaczy toryczne?
ja mam wadę -3,5 dioptrii w obydwu oczkach od niedawna nosze soczewki ale nie codziennie .. tak od czasu do czasu... a czy jak mam szkla kontaktowe na miesiąc to czy to dla nich zle ze sie moczą w tym plynie np 2 dni? powinnam zmieniac plyn jesli ich nie ubieram w dany dzien?
' Nie obawiaj się, że góry są za wysokie, droga zbyt długa, kwiaty zwiędną, za blisko czyjeś oczy wpatrzone z nadzieją, a potem tylko z wyrzutem. Nie obawiaj się, abyś nie musiał żałować tego, że brakło ci odwagi. ' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#468 |
Zakorzenienie
|
Dzieki Dziewczyny, czasem jak tak sobie siedze sama to mysle, ze bez waszego wsparcia byloby ze mna krucho :/ Aa dowiedzialam sie ze w Katowicach w klinice okulistycznej wszczepiaja za darmo soczewki fakijne, ale jestem jeszcze za młoda bo to dopiero od 25 r.ż. Pewnie jak osiagne ten wiek to już przestana refundowac tak jak było z laserem
![]() Divine jak ich nie nosisz to nie ma potrzeby wymieniac plynu codziennie, nie ruszane moga lezec w jednym plynie nawet miesiac |
![]() ![]() |
![]() |
#469 |
Zakorzenienie
|
dziekuje lalaith i nie załamuj sie
![]() ![]()
' Nie obawiaj się, że góry są za wysokie, droga zbyt długa, kwiaty zwiędną, za blisko czyjeś oczy wpatrzone z nadzieją, a potem tylko z wyrzutem. Nie obawiaj się, abyś nie musiał żałować tego, że brakło ci odwagi. ' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#470 |
Raczkowanie
|
![]()
ja posiadam soczewki od 4 dni ale nadal nie wychodzi mi za dobrze ich zakładanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#471 |
Raczkowanie
|
Dot.: pytanie do osób noszących soczewki kontaktowe
Ja mam soczewki miesięczne, są pakowane po 6 sztuk ( więc na 3 miesiące ), ale mam różną wadę w oczach więc musiałam kupić 2 opakowania. I mam soczewki na 6 miesięcy i płaciłam za nie jakieś 120-140 zł. Teraz już nie pamietam dokładnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#472 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: justina88
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#473 |
Raczkowanie
|
![]()
to dokładnie tak jak ja.Pierwszy raz nie mogłam ich wogóle sciagnac
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#474 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#475 |
Raczkowanie
|
Dot.: Paulinka
help!!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#476 |
Zakorzenienie
|
Niestety nie mam takiego sprawdzonego sposobu. Na początku tak jak Ty się z nimi męczyłam.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#477 |
Raczkowanie
|
dzięki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#478 |
Zakorzenienie
|
Latina90, a jakie masz dokładnie te soczewki?
|
![]() ![]() |
![]() |
#479 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#480 |
Raczkowanie
|
Johnson&Johnson (nie wiem czy tak sie pisze)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.