Shred językowy na maj-czerwiec- może i więcej? :) - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-08, 11:11   #61
kaasi
Rozeznanie

GG do kaasi
Dot.: Shred językowy na maj-czerwiec- może i więcej? :)

a cos do ang w kierunki CAE - co polecacie? tak, żeby przeskoczyć z B2 na C1... w końcu!
Czytanie książek...
kaasi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 12:31   #62
lovebird
Zakorzenienie

Ja dzisiaj nadrabiam zaległości z zeszłego tygodnia. Nie wiem, czy dam radę ogarnąć 4 rozdziały, a jak nie, to jutro jeszcze mam wolne, więc chyba rozłożę sobie to nadrabianie na 2 dni, żeby dziś móc zająć się też innymi sprawami.

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 22:14   #63
Marola
Raczkowanie

Od piątku choruje mi dziecko, więc zrobiłam minimum, czyli Anki i słuchałam francuskich piosenek i francuskiego radia. Źle się z tym czuję, zwłaszcza gdy czytam o Waszych postępach. Może od jutra będzie lepiej...

Poczytałam kilka wpisów na temat motywacji i poukładałam w głowie, co mnie czeka w najbliższym czasie
Marola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 22:52   #64
LoveMessages
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaasi Pokaż wiadomość
a cos do ang w kierunki CAE - co polecacie? tak, żeby przeskoczyć z B2 na C1... w końcu!
Mam to samo pytanie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
LoveMessages jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 11:37   #65
Maboroshi
Raczkowanie

Cytat:
Ja używam Destination C1&C2 Gramar & Vocabulary.
Są też do B1 i B2 - wszystkie dostępne na chomiku. Bardzo fajne książki do gramy i do słownictwa.

Edytowane przez Maboroshi
Czas edycji: 2014-06-09 o 11:40
Maboroshi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 13:23   #66
kaasi
Rozeznanie

GG do kaasi

Cytat:
Napisane przez Maboroshi Pokaż wiadomość
Ja używam Destination C1&C2 Gramar & Vocabulary.
Są też do B1 i B2 - wszystkie dostępne na chomiku. Bardzo fajne książki do gramy i do słownictwa.
dzieki za odpowiedz właśnie wczoraj ściągnełam tę cześć C1,2 i oddałam do drukowania.. od jutra zacznę z nią pracę, dam znać
Czytanie książek...
Stary 2014-06-09, 16:15   #67
Maguda_
Kawaii strona mocy

U mnie wczoraj wyszło poniżej minimum, grr, chociaż na noc coś nadrobiłam, ale nie tak miało przecież być
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 16:54   #68
818b6f2de5dfa79adb4775de183f054ac63b96e9_6594a3faefca2
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość

1. Imię / Nick (opcjonalnie)
2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz?
3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania.
4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości?
5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać?
ananasova
angielski A2/B1?
przypomnienie gramatyki, przeczytanie i przetłumaczenie książki 'Opowieści z Narnii" cz. 1
mówienie
Gramatyka angielska wyd. Edgard, rozmównik polsko-angielski, słownik frazeologiczny, książka "Opowieści z Narnii", prof. Henry.

pomocy, dajcie mi kopa w tyłek
818b6f2de5dfa79adb4775de183f054ac63b96e9_6594a3faefca2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 17:15   #69
Undercia
Imperatorowa Undi I

Magudku chwalę

Cytat:
Napisane przez Marola Pokaż wiadomość
Od piątku choruje mi dziecko, więc zrobiłam minimum, czyli Anki i słuchałam francuskich piosenek i francuskiego radia. Źle się z tym czuję, zwłaszcza gdy czytam o Waszych postępach. Może od jutra będzie lepiej...

Poczytałam kilka wpisów na temat motywacji i poukładałam w głowie, co mnie czeka w najbliższym czasie
Dziewczyno, nie czuj się źle!!!! Powinnaś być raczej z siebie dumna!!!! Dziecko Cię teraz potrzebuje bardziej niż zazwyczaj, pewnie sama jesteś zmęczona, a mimo wszystko wygospodarowałaś trochę czasu na - jak to określiłaś - "minimum". Naprawdę, wszyscy powinni brać z Ciebie przykład

"In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on" - R.Frost
Undercia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 17:21   #70
Maboroshi
Raczkowanie

Późno, ale też się przyłączam.

Imię: Jana
Języki: angielski - C1, japoński - ~N4, niemiecki - ??, łacina - ??
Cele:
angielski: przetłumaczenie słówek wypisanych z wcześniejszego czytania powieści/fanfiction
niemiecki: powtórka podstaw i osiągnięcie pełnego A1
japoński: 100 kanji, słownictwo z minna no nihongo, step 1 i step 2 z Jbridge
łacina: przerobienie 10 rozdziałów podręcznika
Największy problem: - mówienie, w przypadku niemieckiego - wymowa, jeśli chodzi o łacine - wszystko jest problemem.
Materiały:
angielski: oxford advanced learner's dictionary 8th ed. , Longman Pronunciation Dictionary
niemiecki: niemiecki nie gryzie, Begegnungen: Deutsch als Fremdsprache A1, Gramatyka niemiecka z ćwiczeniami dla początkujących - S. Bęza, Niemieckie czasy - H. Waren
japoński: Kanji in context, minna no nihongo (I&II), Jbridge vol 1 - S. Koyama, The kodansha kanji learner's dictinary
łacina: Lingua Latina - Lidia Winniczuk

Edytowane przez Maboroshi
Czas edycji: 2014-06-09 o 17:31
Maboroshi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-09, 17:42   #71
lovebird
Zakorzenienie

Ja pilnie nadrabiam... Jakoś idzie

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-09, 18:17   #72
LoveMessages
Zakorzenienie

Ja dziś zrobiłam jeden rozdział z "Buisness vocabulary in Use" i połowe rozdziału z "Vocabulary in Use" oraz przeczytałam kilka kartek z mojej ksiażki. Jednak mam jeszcze cały dzień więc może coś jeszcze zrobię.
Stary 2014-06-10, 19:01   #73
Tolvaj
Rozeznanie

To ja też dołączę

1. Tolvaj
2. angielski B2
szwedzki B2
niemiecki B1/B2
3. Nauczenie materiału z kilku wybranych podręczników, przeczytanie minimum po 150 stron książek w każdym języku
4. brak systematyczności
5. angielski: książka do słownictwa plus Muprhy do gramy (70 unitów na czerwiec)
szwedzki: książka do słownictwa plus do gramatyki (rzeczownik i czasownik na czerwiec)
niemiecki:3 rozdziały erkundigen c1

póki co idzie mi nieźle, ze szwedzkiego jestem do przodu, angielski słownictwo też ok, jednak murphy leży, bo to nudne i do niemieckiego też mi brakuje serca
Tolvaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-10, 21:27   #74
kaasi
Rozeznanie

GG do kaasi

Witajcie wszyscy nowi

Ja dziś melduje powrót do żywych! Dziś napisałam ostatni egzamin i mimo że nie było łatwo zabrać się za robotę, coś tam zrobiłam
jeden reading FCE, troche słownictwa z B2 Destination -chcialabym jutro maksymalnie ogarnac to całe słownictwo i zacząć C1, C2
Na jutro w planach mam jeszcze, aby coś obejrzeć po angielsku niezbyt długiego.. coś polecacie? Jakieś seriale?
Czytanie książek...
Stary 2014-06-10, 21:44   #75
Maboroshi
Raczkowanie

Cytat:
Witajcie wszyscy nowi

Ja dziś melduje powrót do żywych! Dziś napisałam ostatni egzamin i mimo że nie było łatwo zabrać się za robotę, coś tam zrobiłam
jeden reading FCE, troche słownictwa z B2 Destination -chcialabym jutro maksymalnie ogarnac to całe słownictwo i zacząć C1, C2
Na jutro w planach mam jeszcze, aby coś obejrzeć po angielsku niezbyt długiego.. coś polecacie? Jakieś seriale?
Ja uwielbiałam 'My Family'. Katowałam aż prawie znałam na pamięć. Sherlock? Polecam oprócz oglądania posłuchać - Cabin Pressure. Jest zabawne no i (między innymi) ten głos Benedicta Cumberbatch'a...
Stary 2014-06-10, 21:48   #76
Maguda_
Kawaii strona mocy

Witam nowe duszyczki

Cytat:
Napisane przez Tolvaj Pokaż wiadomość

1. Tolvaj
2. angielski B2
szwedzki B2
niemiecki B1/B2
(...)
niemiecki:3 rozdziały erkundigen c1
Wyboldowane: powiedz mi - po co sobie to robisz? Ambicja ambicją, ale mam książki z tej serii od b1+ do c1 i powiem, że różnica jest znaczna. Żebyś w taki sposób nie straciła ochoty do nauki
Stary 2014-06-10, 22:32   #77
Tolvaj
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Witam nowe duszyczki

Wyboldowane: powiedz mi - po co sobie to robisz? Ambicja ambicją, ale mam książki z tej serii od b1+ do c1 i powiem, że różnica jest znaczna. Żebyś w taki sposób nie straciła ochoty do nauki
Wiem miałam niemiecki na studiach na poziomie b2/c1, rozumiem dużo, ale z mówieniem słabo, tym bardziej, że sobie odpuściłam ten język. Jednak stwierdziłam, że przerobię najpierw Aspekte C1, ta książka nie jest zbyt trudna (miałam lata temu na kursie b2), później erkundigen. Neiestety ochotę do nauki niemieckiego już dawno straciłam, ale mus to mus

Wysłane z mojego X2 7.1S przy użyciu Tapatalka
Tolvaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-11, 06:34   #78
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez Tolvaj Pokaż wiadomość
Wiem miałam niemiecki na studiach na poziomie b2/c1, rozumiem dużo, ale z mówieniem słabo, tym bardziej, że sobie odpuściłam ten język. Jednak stwierdziłam, że przerobię najpierw Aspekte C1, ta książka nie jest zbyt trudna (miałam lata temu na kursie b2), później erkundigen. Neiestety ochotę do nauki niemieckiego już dawno straciłam, ale mus to mus
Rozumiem, to zmienia postać rzeczy w takim razie
Myślałam, że jesteś szaleńcem, który nigdy nie miał do czynienia z czymś trudniejszym w niemieckim i się chce rzucić na głęboką wodę

Miłego dnia i w sumie tygodnia, bo zostawiam Was na jakiś czas ... uczyć się grzecznie proszę
Stary 2014-06-11, 13:57   #79
tamtaglista
Zakorzenienie

Kurde, ja chce wyniki egzaminu, miały być dziś a właściwie wczoraj i nadal nie ma
Stary 2014-06-11, 17:03   #80
LoveMessages
Zakorzenienie

Ja sie wlasnie zbieram do nauki. Chociaz cos powoli idzie hmnnn. Na pewno cos rusze dzis

Stary 2014-06-12, 09:08   #81
Marola
Raczkowanie

Po chwilowej zapaści znalazłam chyba sposób na siebie i naukę przy nadmiarze obowiązków domowo-rodzinnych Zrobiłam sobie - za poradą jednej z Was - tygodniowy plan. Podeszłam do tego zadania analizując moje dni i zaplanowałam tyle, żeby się nie frustrować, że czegoś nie zrobiłam.

Moje tygodniowe działania zmierzające do opanowania języka umożliwiające komunikację to:
a) codziennie powtórki- Anki i jedno ćwiczenie z gramatyki;
b) dwa rozdziały z podręcznika "Francuski dla początkujących" Marii Szypowskiej;
c) dwa małe rozdziały z Multikursu;
d) słuchanie radia i piosenek francuskich w tle i oglądanie filmów przy prasowaniu.

Od poniedziałku wypełniam ten plan i zauważyłam, że moje samopoczucie się znacznie poprawiło. Mam dodatkową satysfakcję, że mam to spisałane i się tetrzymam. Kilka razy spotkałam się z opiniami, że plan przy nauce języków jest ważny, ale niespecjalnie wdrażałam to w życie. Wydawało mi się, że skoro mogę przeznaczyć na naukę godzinę, to mi to wystarczy zamiast punktów do zrealizowania.

Miłego dnia
Marola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 14:52   #82
LoveMessages
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marola Pokaż wiadomość
Po chwilowej zapaści znalazłam chyba sposób na siebie i naukę przy nadmiarze obowiązków domowo-rodzinnych Zrobiłam sobie - za poradą jednej z Was - tygodniowy plan. Podeszłam do tego zadania analizując moje dni i zaplanowałam tyle, żeby się nie frustrować, że czegoś nie zrobiłam.

Moje tygodniowe działania zmierzające do opanowania języka umożliwiające komunikację to:
a) codziennie powtórki- Anki i jedno ćwiczenie z gramatyki;
b) dwa rozdziały z podręcznika "Francuski dla początkujących" Marii Szypowskiej;
c) dwa małe rozdziały z Multikursu;
d) słuchanie radia i piosenek francuskich w tle i oglądanie filmów przy prasowaniu.

Od poniedziałku wypełniam ten plan i zauważyłam, że moje samopoczucie się znacznie poprawiło. Mam dodatkową satysfakcję, że mam to spisałane i się tetrzymam. Kilka razy spotkałam się z opiniami, że plan przy nauce języków jest ważny, ale niespecjalnie wdrażałam to w życie. Wydawało mi się, że skoro mogę przeznaczyć na naukę godzinę, to mi to wystarczy zamiast punktów do zrealizowania.

Miłego dnia
Tez czasami robie plany,ale bywa ze cos wypadnie I juz sie planu nie zrealizuje. Ogolnie jednak to dobra metoda.

Wpadłam na pewien pomysł i zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Otóż do przerabianej książki "business vocabulary in use" założyłam sobie bloga. Czasami nie chce siedzieć obładowana książkami, zeszytami i do tego długopisami, markerami, ołówkami. Za dużo tego na około a ja i tak w większości korzystam z komputera a nie słowników. Oczywiście z zeszytu nie zrezygnuje, ale dam szanse blogowi i zobaczę jak mi pójdzie.

Edytowane przez LoveMessages
Czas edycji: 2014-06-12 o 18:20
Stary 2014-06-12, 18:24   #83
kaasi
Rozeznanie

GG do kaasi

Cytat:
Napisane przez LoveMessages Pokaż wiadomość
Tez czasami robie plany,ale bywa ze cos wypadnie I juz sie planu nie zrealizuje. Ogolnie jednak to dobra metoda.

Wpadłam na pewien pomysł i zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Otóż do przerabianej książki "business vocabulary in use" założyłam sobie bloga. Czasami nie chce siedzieć obładowana książkami, zeszytami i do tego długopisami, markerami, ołówkami. Za dużo tego na około a ja i tak w większości korzystam z komputera a nie słowników. Oczywiście z zeszytu nie zrezygnuje, ale dam szanse blogowi i zobaczę jak mi pójdzie.
dawaj adres bloga Też o tym myślałam, zawsze to jakieś przypomnienie i inna motywacja
Czytanie książek...
Stary 2014-06-12, 18:34   #84
LoveMessages
Zakorzenienie

Cytat:
dawaj adres bloga Też o tym myślałam, zawsze to jakieś przypomnienie i inna motywacja

http://businessvocabularyinuse.blogspot.ca/
w zeszycie mam rozpisane wszystko na kilka kartek, ale już nie chce mi się nic pisać. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Stary 2014-06-12, 19:06   #85
kaasi
Rozeznanie

GG do kaasi

Cytat:
Napisane przez LoveMessages Pokaż wiadomość
http://businessvocabularyinuse.blogspot.ca/
w zeszycie mam rozpisane wszystko na kilka kartek, ale już nie chce mi się nic pisać. Zobaczymy co z tego wyjdzie
okej będę bacznie się przyglądać i poduczać może z czasem też coś takie zrobię z książek z których korzystam... to pewnie duże ułatwienie dla osób które się uczą jako taka wzajemna pomoc
Czytanie książek...
Stary 2014-06-13, 19:34   #86
Maboroshi
Raczkowanie

Potrzebuję kopa w tyłek! Od dwóch dni się lenie i udaję, że sprzątam. A nauka idzie w las...
Stary 2014-06-13, 19:59   #87
LoveMessages
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maboroshi Pokaż wiadomość
Potrzebuję kopa w tyłek! Od dwóch dni się lenie i udaję, że sprzątam. A nauka idzie w las...
oO nie tylko ja udaję, że sprzątam
Stary 2014-06-13, 20:24   #88
tamtaglista
Zakorzenienie

Ja sprzątam naprawdę :P
Stary 2014-06-14, 04:45   #89
Maguda_
Kawaii strona mocy

Jeśli oprócz sprzątania się uczycie, to ok, a jak nie to:
Mamy się wzajemnie motywować, a póki co wychodzi tylko na to, że większość postów dotyczy czego się nie robi albo robi ale z innej "działki" Chociaż są chlubne wyjątki

Miałam się uczyć do 3, żeby ciężki dzień ładnie skończyć, ale gdy o północy włączyłam słuchankę i przykryłam się kołdrą, żeby 4 litery mi nie zmarzły, wszystkie plany wzięły w łeb Dzisiaj jest taka senna pogoda, kawa wypita, zaraz na orzeźwienie wyszoruję się pięknie pachnącym żelem i do nauki, bo deadline już tak blisko Weekend stricte naukowy, relację zdam później.

Edytowane przez Maguda_
Czas edycji: 2014-06-14 o 04:49
Stary 2014-06-14, 06:27   #90
tamtaglista
Zakorzenienie

Sorry, pnjh wyżarł ze mnie całą energię, ale na inne egzaminy musiałam się uczyć po hiszpańsku, więc dla mnie ta cała terminologia też się liczy jako nauka I tak wczoraj popatrzyłam na literaturę a dziś będę się jej uczyć
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości