Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII) - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-12, 23:35   #2131
BlackSanctum
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII)

Szaja, nie rozwija się. Oliwka ma teraz fazę klepania wszystkich od czasu do czasu, robi to ze śmiechem i generalnie nikomu to nie przeszkadza, bo to "taki etap" - a Zośka próbuje jej oddawać, bo twierdzi, że Oliwia ją bije... Już kilka razy złapałam za rękę w ostatniej chwili... Niby się bawią, a mam wrażenie, że jest coraz gorzej... Zosi zabawki to Zosi zabawki, ale Oliwki - są wspólne. Wciąż jest wyrywanie zabawek, popychanie małej. Nie ogarniam. Nie mam siły komentować. Ciągle muszę zwracać uwagę.

I gadanie, że ja też powinnam Oliwce tłumaczyć - no halo... Ja mam tłumaczyć Oliwce i ona ma zrozumieć, kiedy nikt nie tłumaczy 4latce, bo "ona nie rozumie"? Ehhh...

Sytuacja z dziś:
Na stole leży Angry Bird Oliwki. Taka wielka maskotka, niebieski ptak. Oliwka siedzi w krzesełku, świeżo po kolacji, wyciąga się do ptaka i koniecznie go chce - daję jej. Na co Zośka obrusza się, że zabrałam poduszkę jej lalce! Oliwka pobawiła się chwilę i już nie chciała, to dałam tego ptaka Zośce, a ona na to, że ustawi ptaka pupą do Oliwki, bo jej wcześniej go zabrała... Jak to skomentować?!

Moja reakcja była taka, że powiedziałam, że ma tak nie mówić do Oliwy i co to za zachowanie, po czym zabrałam ptaka na amen.

Edytowane przez BlackSanctum
Czas edycji: 2014-06-12 o 23:39
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 23:36   #2132
Kija80
Zadomowienie

I schody mamy zmienione z zabiegowych na dwubiegowe z półpiętrem
Kija80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 23:38   #2133
Debrah
Zakorzenienie

Kurdę Black ja trochę nie ogarniam zachowania Twojej siostry - czy ona ogólnie ma problem z wyznaczaniem dziecku granic, w każdej dziedzinie?
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 23:42   #2134
s i l v e r
Zakorzenienie

lalunia moja
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg f.jpg (123,9 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg g.jpg (80,4 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg hj.jpg (89,0 KB, 20 załadowań)
Stary 2014-06-12, 23:46   #2135
BlackSanctum
Zakorzenienie

Debrah, to nie jest tak, że ona nic nie mówi - mówi! Ale za mało, za rzadko... To nie skutkuje. Ona sama ma teraz trochę problemów z małą...
Stary 2014-06-12, 23:54   #2136
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
Cześć kochane

Napiszę tylko szybko jak po szczepieniu i lecę nadrabiać
Moje dziecko na początku było bardzo dzielne ale pod sam koniec bardzo żałośnie się rozpłakał Bidusia chyba mocno bolało bo jeszcze takiego płaczu u niego nie słyszałam

Ogólnie to nasz pediatra to palant-zbadał go tylko pod kątem ewentualnych infekcji na potrzebę szczepionki,nie ważył,nie mierzył(to akurat mniej istotne),nie sprawdzał ruchowo jak to u nas wygląda (wnieśliśmy go na rękach i wynieśliśmy-a ten zero zainteresowania ). Zapytał tylko jak ze słowami u niego(odpowiedziałam że mamy ok 40 w użyciu-tych co powtarza,więc powiedział tylko "Dobrze,rozumiem") i tyle w temacie. A co jeśli miałby jakieś koślawe nóżki? Złą postawę chodzenia- to teraz jest odpowiedni moment żeby temu zaradzić ewentualnie. Gamoń normalnie

Mało on dla mnie precyzyjny jako pediatra dlatego po następnej szczepionce żegnamy sie z panem
Jak sie człowiek sam nie dopyta to zbada i nic nie powie sam z siebie. No i ewidentnie widać że młodych rodziców traktuje jak psie g**no

Lecę czytać
dobrze, że już po szczepieniu...
i co za beznadziejny pediatra :/
Cytat:
Napisane przez szklanka19 Pokaż wiadomość

No i jestem totalnie rozwalona zachowaniem Ewy jak przychodzimy do moich Rodziców. Pierwsze co, to moja Malizna leci do lodówki, otwiera, szuka czegoś co można dać pieskowi i od razu chce go karmić. Ten szczęśliwy za Ewą chodzi non stop, a moja mała cwaniara pokazuje na niego palcem i mówi hat czyli siad a potem mu rzuca jedzonko

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
Próbowałam dwa miesiące temu, skutek- raz zorientowała się że to nie cyc i histerioza a drugi raz wypiła, ale też musiała się przytulić do uu. Ona jest bardzo do mnie przywiązana, wyczuwa skubana kiedy mnie nie ma, woła mnie i mocno sciska i tak spi. Nie wiem już sama, może gdybym ją odstawiła przespałaby całą noc? kurcze, ale jak ją odstawić, dla mnie na tę chwile jest nie wyobrażalne, no i wakacje, bede siedziec w domu, wiec niech sobie jeszcze ciumka.. tylko tak mi sie marzy..przespana noc;]
oooooo właśnie, mi też
Cytat:
Napisane przez insolito Pokaż wiadomość

Dziewczyny, czy Wasze dzieciaki potrzebuję jeszcze zagadywania przy jedzeniu? Piotrek ładnie je (aż ciężko uwierzyć =, że do roku nie tykał nic innego poza uu) , ale potrzebuje książeczek do tego
mój jak ma dzień pt "nie zjem" to choćbym stawała na głowie to nie zje :/
Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Moje dziecko czuje mundial i do spania sie nie wybiera :P
Inna sprawa, ze moj tata ma w nosie to, ze pora spania Kuby dawno minela i zamierza ogladac mecz na pelnej glosnosci telewizora...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
Patrzcie jeszcze na to

' W tej chwili jestem na Ciebie obrażony i mogę się co najwyżej na Ciebie wypiąć '
boski jest
Cytat:
Napisane przez blogerka Pokaż wiadomość
Byliśmy dzisiaj z Borysem na basenie pierwszy raz w tym sezonie i było naprawdę świetnie! Z początku bał się troche i tylko kostki sobie moczył ale później poszedł na całego
Jedno co mnie ciągle zaskakuje to takie bardzo ostrożne nastawienie innych rodziców, (debrah ). Podeszła do nas kilkuletnia dziewczynka, bardzo grzeczna, zagadywała Boryska, i nas. Było całkiem sympatycznie, nie narzucała się, sama oferowała swoje zabawki. A rodzice co chwilę wołali, "maja, wracaj, maja chodź tutaj, maja nie przeszkadzaj" Aż w końcu sama zawołałam do nich, że nie przeszkadza, że bawi się z Boryskiem. No i super. ładnie się bawiili, ale mam wrażenie, że każdy rodzic trzyma swoje dziecko gdzieś na osobności i boi się, żeby zaczepił inne dziecko, albo nie daj boże dotknął nie swojej zabawki. W końcu mi samej atmosfera się udzieliła, i zaczęłam dziwnie się czuć, w momencie kiedy Borys podbiegał do piłki innych dzieci. Znam swoje nastawienie i wiem, że gdyby to jakieś obce dziecko podeszło pobawić się zabawkami Borysa, to nie miałabym nic przeciwko, a ze strony tych rodziców czasami wyczuwam taki ogromny dystans. Tak jakbym miała za każdym razem ostrym tonem tłumaczyć dziecku, że nie wolno, bo to nie jego. Jeden chłopiec wręcz nazwał Borysa "złodziejem piłek: haha, na szczęście mama była bardzo wyluzowana. Za to ja widząć, że chłopiec bardzo się spina i nie chce się niczym dzielić wytłumaczyłam Boryskowi, poprosiłam żeby oddał piłkę, co też grzecznie zrobił i później starałam się jakoś omijać ich miejsce, żeby chłopaka nie stresować bez potrzeby a i żeby Borysowi nie było żal, że jest piłka a on nie może.

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Blogerka : no bo z rodzicami faktycznie czasem dziwnie bywa - na pewno jest sporo fajnych ( jak my tu ) ale to ciężki temat, jakoś strasznie często dystans czuję - udziela mi się, bo jednocześnie czuję, że mi się przyglądają ciągle - wiecie dlaczego. I nie chcę sobie wmawiać, że moja niepełnosprawność ma znaczenie - mam nadzieję, że nie ma. A po prostu takie czasy - mało blisko, na dystans, ostrożnie, z lękiem. Niestety.
ja się zgadzam z tym, co napisała szaja, po prostu zwykła ludzka ciekawość

Cytat:
Wiecie, starłam się dzisiaj ostrzej z mamą, dużo różnic w podejściu nam ostatnio wychodzi, a jak mi wjechała na temat jedzenia znowu dziś to..eh;/
Uczepiła się kp, a jednocześnie ciągle mi mękoli, że ona nie je, ża jak to nie je, że powinna to powinna tamto, że jak to nie chce butów czy czegoś. No k.wa nie chce - i cóż mam z tym zrobić? To dziwne, tamto dziwne - ale diagnoza SI jest wymyślaniem i po co, a na co, a kiedyś tego nie było. W ogóle się nie potrzebnie odezwałam ;/

A Szaja, z ciekawości - z punktu widzenia pedagoga. Mama mi ostatnio zarzuciła też, że.. za dużo bawię się z dzieckiem, za dużo spędzam czasu. Że ona "powinna sama" bo tradycyjnie " nie da mi nic zrobić" - no a ja ignorować 1.5 roczniaka zachęcającego mnie do zabawy ciągnięciem za rękę i wołaniem - nie mam zamiaru. Jako przykład mama mi podała dziewczynkę ze swojej pracy, ok 4l, która to na początku wiecznie (przedszkole) wysiadywała przy pani, i zaczepiała Panią, i pani owa nie mogła sobie " nic porobić w papierach", "bo ją tak rodzice nauczyli", i że wychowawczyni ją tego oduczyła właśnie wskazując, że ma się bawić tam - sama lub z dziećmi.
Czy ja mam jakiś krzywy punkt widzenia, że dla mnie to przegięcie i dla mnie to obowiązek wychowawcy SPĘDZAĆ CZAS Z DZIECKIEM właśnie i okazywać uwagę gdy jest potrzeba?
jakbym swoją mamę słyszała co do tego "nic się nie da zrobić""musi się sam bawić" :/

co do bawienia się zabawkami innych dzieci... kiedyś przyszliśmy na plac zabaw, była tam dziewczynka z mamą i młodszą siostrą. Kuba sobie chodził i nagle zainteresował się wściekle różowym wózkiem dla lalek, zainteresował się tzn patrzył na niego z zachwytem ale nie dotykał ani nic. A ta dziewczynka z tekstem "to mój wózek". Z jednej strony zdenerwowałam się, bo przecież Kuba nawet tego wózka nie dotknął ale potem przyszła refleksja, że jak ja mam jakąś super fajną rzecz, to niechętnie się nią dzielę. I dziecku przecież też wolno nie chcieć się dzielić...

co do tego ojca... straszna, niewyobrażalna tragedia. Nawet nie chcę myśleć, jak teraz musi się czuć cała rodzina. Niemniej jednak, bliższa jestem zdaniu Yellow , gdyby to matka zostawiła to czci by na niej nie zostawiono, a facet no wiadomo z roztargnienia przecież :/

co do jedzenia...zgadzam sie z insolito, ze dziecko powinna jeść wszystkiego po trochu ale u nas tak strasznie wybiórczo je, że mnie czasem to dobija :/ z owoców zje:banana (kocha go, wielbi), arbuza, brzoskwinie, nektarynki, ostatnio zjadł 4truskawki to się cieszyłam ja głupia. Z warzyw to tylko gotowane:marchew, pietruszka, seler, kalafior, brokuł. Inne: serek wiejski, jajecznica, jogurt naturalny, chlebek bez masła. W zasadzie to byłoby na tyle. Ah i np jogurt nat zje parę łyżeczek, banana osobno też ale zmiksowane jedno z drugim już nie tknie.

ja dopiero niedawno wstałam , usypiałam Kubę, przyłozyłam głowę do poduszki i obudziłam się godzinę temu . Tż nie ma, jest na imprezie firmowej, więc nie miał mnie kto obudzić.
Mamy 11 zębola, lewą dolną czwórkę

---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:50 ----------

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
lalunia moja

Black co do zachowania Twojej siostrzenicy to brak mi słów :/ ja myślę, że te zachowania to błąd w wychowaniu na wcześniejszych szczeblach i teraz jej gadanie i tak niewiele wnosi...
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-13, 00:12   #2137
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Czesc!
Wiadomo, czy ta historia z Rybnika, to prawdziwa historia czy akcja spoleczna?
Prawdziwa.
A co do zapamiętywania - taaaak, dzieci dużo już pamiętają.

Cytat:
Napisane przez Kija80 Pokaż wiadomość
A ja nie sądzę żeby to była kampania
No przecież, że nie. Prokuratura, psychiatryk, wszystkie info na bieżąco - no bez przesady, żeby kampanię taką robić...

Cytat:
Napisane przez Kija80 Pokaż wiadomość
Czy któraś z posiadaczek ogrodu ma albo macała parasol ogrodowy?
Mieliśmy taki, w sumie dość dobry był, stabilny, mocny; ale właściwie z naszej winy się rozwalił, bo nie złożyliśmy przed burzą i go powypizgało na wszystkie strony.
Ale kupowaliśmy stacjonarnie, bodajże w majstrze.

Cytat:
Napisane przez calawdeszczu Pokaż wiadomość
DZiewczyny mam pytanie. Julasowi robią się potowki na szyjce, cZymś to potraktować czy samo ma zniknąć. Pytam, bo nigdy wcześniej nie miała...
Smarowałam Sudocremem

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
Dziewczyny.. Dopiero co zmarła ta dziewczynka w tym samochodzie, a ☠☠☠☠a wczoraj jakiś debil tatuś ŚWIADOMIE zostawił dwójkę kulkuletnich chłopców w aucie a sam poszedł (chyba do CH)!! Policjanci na szczęśćie szybę wybili a debil się tłumaczył że to było tylko na chwilę
To jest przykład akurat głupoty nieskończonej, olewzimu i debilizmu. W jakiś sposób może go "wytłumaczyć" to, że jednak auto stało na parkingu pod galerią, więc gorąca nie było.

Cytat:
Napisane przez jakajakaja5 Pokaż wiadomość
No to teraz ja . Wczoraj zaliczyłam szok i jeszcze dojść do siebie nie potrafie. Niby powinnam się cieszyć ale chyba bardziej jestem przerażona niż szczęśliwa. Otóż będę mieć BLIŹNIAKI !!!
Ja pierdziulę!

Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
Niestety wszyscy go linczują, a tu najprawdopodobniej stres, przemęczenie, presja w pracy odegrały swoją rolę. Ludzie go osądzają, a jednak nie bez powodu trafił do psychiatryka i dopiero jak dojdzie do siebie to zostanie podjęta decyzja czy zostanie aresztowany czy nie.
Ja też za linczowaniem nie jestem, ale, Kochana, pomyśl: czy wyobrażasz sobie, że Ty kiedykolwiek mogłabyś zapomnieć o Oli w jakiejś sytuacji? Zapomnieć ją wyciągnąć z auta, tak po prostu? Jak jakąś nieważną rzecz na później? Albo potem w pracy nie pomyśleć o niej choć sekundę, co akurat teraz robi? że coś Ci nie pasuje, że się coś stało?

Cytat:
Napisane przez Ultra81 Pokaż wiadomość
Aniu - co do sytuacji z mężem, to może po prostu oboje jesteście zmęczeni, tak bardzo bardzo? Dwójka małych dzieci, dom, praca, rutyna - to wypala czasami... Spróbujcie powalczyć o siebie. Trzymam mocno kciuki, bo wiem, jak to jest, gdy rozpada się małżeństwo. W życiu nie chciałabym tego ponownie przechodzić, może dlatego tak się bronię przed ślubem. Tulę i mam nadzieję, że się Wam ułoży

A, Julka coraz ładniej je sama i chyba mogę już napisać, że pije sama z normalnego kubka. Moja kochana duża dziewczynka
A ja jestem zdania, że jak się po prostu nie trafi na odpowiednią osobę, to choćby się ślubu nie brało, to i tak przecież związek się rozpadnie. Małżeństwo samo w sobie nie ma tu wiele do rzeczy.
Choć pewnie dużo bardziej wyczerpujące jest to dzielenie wszystkiego, co po ślubie było wspólne?

Brawo!

Cytat:
Czy ja mam jakiś krzywy punkt widzenia, że dla mnie to przegięcie i dla mnie to obowiązek wychowawcy SPĘDZAĆ CZAS Z DZIECKIEM właśnie i okazywać uwagę gdy jest potrzeba?
Ta, pisałam ostatnio. Moja mama kiedys walnęła argumentem, że teraz dzieci są rozpieszczone i wychuchane, bo rodzice z nimi spędzają za dużo czasu; mama nie pracuje, nie ma gospodarki, pie.dolenie, pie.dolenie....
Nie wiem, oni nie potrafią zrozumieć, że teraz są INNE CZASY i uj, gospodarki się mieć nie będzie. Ale skoro się siedzi w domu, to się powinno domem zajmować, a nie dzieckiem

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Szaja, nie rozwija się. Oliwka ma teraz fazę klepania wszystkich od czasu do czasu, robi to ze śmiechem i generalnie nikomu to nie przeszkadza, bo to "taki etap" - a Zośka próbuje jej oddawać, bo twierdzi, że Oliwia ją bije... Już kilka razy złapałam za rękę w ostatniej chwili... Niby się bawią, a mam wrażenie, że jest coraz gorzej... Zosi zabawki to Zosi zabawki, ale Oliwki - są wspólne. Wciąż jest wyrywanie zabawek, popychanie małej. Nie ogarniam. Nie mam siły komentować. Ciągle muszę zwracać uwagę.
Kochana, powiedz mi, czy Twoja siostra stosuje modną ostatnimi czasy metodę bezstresowego wychowania, czy ki pieron?

Marsi, gratuluję trzeciego muszkietera!
A tak co do imienia, to może do S. i L. basowałby TEODOR?

Silver, cieszę się, że wszystko ok

Ania, nie umiem nic poradzić Przytulam.

---------- Dopisano o 00:12 ---------- Poprzedni post napisano o 00:02 ----------

A jeszcze miałam pytać. Pola wchodzi po schodach sama, ale... tylko lewą strona, tzn. lewą nogę do góry, podnosi się i dołącza prawą. A odwrotnie nie umie. Normalne to chyba, że dziecko preferuje jedną stronę, prawda? Że ma silniejszą? Ja sama mam silniejszą prawą.
No i właśnie... Ona ma lewą mocniejszą, bo ją daje pierwszą, czy jednak prawą, bo na tej nodze się potem "odbija"?

Edytowane przez hje
Czas edycji: 2014-06-13 o 00:05
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-13, 00:14   #2138
Debrah
Zakorzenienie

Black : domyślam się, że problemy ma - bo to widać po tym co tutaj o siostrzenicy piszesz, niestety. Tylko kurczę tematem trzeba się zająć, bo jest młodsze rodzeństwo i czas ucieka

Dlaczego Twoja siostra ma tak mało wiary w to, że dziecko "rozumie", że to ona może mieć wpływ na zachowanie córki, może w niej pewne postawy zaszczepić, i nie później a właśnie TERAZ?
Może by jej jakąś mądrą literaturę podsunąć? Ona czytata?

---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:13 ----------

Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość
Prawdziwa.
A co do zapamiętywania - taaaak, dzieci dużo już pamiętają.

No przecież, że nie. Prokuratura, psychiatryk, wszystkie info na bieżąco - no bez przesady, żeby kampanię taką robić...

Mieliśmy taki, w sumie dość dobry był, stabilny, mocny; ale właściwie z naszej winy się rozwalił, bo nie złożyliśmy przed burzą i go powypizgało na wszystkie strony.
Ale kupowaliśmy stacjonarnie, bodajże w majstrze.

Smarowałam Sudocremem

To jest przykład akurat głupoty nieskończonej, olewzimu i debilizmu. W jakiś sposób może go "wytłumaczyć" to, że jednak auto stało na parkingu pod galerią, więc gorąca nie było.

Ja pierdziulę!

Ja też za linczowaniem nie jestem, ale, Kochana, pomyśl: czy wyobrażasz sobie, że Ty kiedykolwiek mogłabyś zapomnieć o Oli w jakiejś sytuacji? Zapomnieć ją wyciągnąć z auta, tak po prostu? Jak jakąś nieważną rzecz na później? Albo potem w pracy nie pomyśleć o niej choć sekundę, co akurat teraz robi? że coś Ci nie pasuje, że się coś stało?

A ja jestem zdania, że jak się po prostu nie trafi na odpowiednią osobę, to choćby się ślubu nie brało, to i tak przecież związek się rozpadnie. Małżeństwo samo w sobie nie ma tu wiele do rzeczy.
Choć pewnie dużo bardziej wyczerpujące jest to dzielenie wszystkiego, co po ślubie było wspólne?

Brawo!

Ta, pisałam ostatnio. Moja mama kiedys walnęła argumentem, że teraz dzieci są rozpieszczone i wychuchane, bo rodzice z nimi spędzają za dużo czasu; mama nie pracuje, nie ma gospodarki, pie.dolenie, pie.dolenie....
Nie wiem, oni nie potrafią zrozumieć, że teraz są INNE CZASY i uj, gospodarki się mieć nie będzie. Ale skoro się siedzi w domu, to się powinno domem zajmować, a nie dzieckiem

Kochana, powiedz mi, czy Twoja siostra stosuje modną ostatnimi czasy metodę bezstresowego wychowania, czy ki pieron?

Marsi, gratuluję trzeciego muszkietera!
A tak co do imienia, to może do S. i L. basowałby TEODOR?

Silver, cieszę się, że wszystko ok

Ania, nie umiem nic poradzić Przytulam.

---------- Dopisano o 00:12 ---------- Poprzedni post napisano o 00:02 ----------

A jeszcze miałam pytać. Pola wchodzi po schodach sama, ale... tylko lewą strona, tzn. lewą nogę do góry, podnosi się i dołącza prawą. A odwrotnie nie umie. Normalne to chyba, że dziecko preferuje jedną stronę, prawda? Że ma silniejszą? Ja sama mam silniejszą prawą.
No i właśnie... Ona ma lewą mocniejszą, bo ją daje pierwszą, czy jednak prawą, bo na tej nodze się potem "odbija"?
Raczej normalne. Tak samo jak to, że dziecko nie chodzi "naprzemiennie" po schodach, tylko dostawia nogę.
Stary 2014-06-13, 06:39   #2139
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Dziewczyny no normalnie nie wyrabiam na zakrętach Jak ktoś mi nie wydłuży doby o drugie tyle, to padnę i nie wstanę

U Blanki generalnie wszystko w porządku, skręcona jak nie wiem co, ciągle w ruchu, wspina się, próbuje nowych rzeczy. Od jakiś trzech tygodni wchodzi i schodzi mi sama po schodach stawiając naprzemiennie nóżki (Debrah )spróbuję nagrać. Wiecie, Ona ruchowo jest tak sprawna, nie wiem skąd to się bierze

Poza tym, dla mnie to ważne, codziennie rano i wieczorem Blanka klęka ze mną, żegna się i mówimy pacierz. Fakt, że Ona się przygląda i próbuje coś tam powtarzać, ale dla mnie liczy się fakt.

Co ja jeszcze chciałam... aaaa! Dołączamy do tych mam, których dzieci jeszcze dobrze oczu nie otworzą, a już stoją pod drzwiami z butami i gotowe są na wyjście na dwór Kocham moje dziecko! W załączniku dla nie fejsbukowych moja zdolniacha i uśmiechnięty stwór z siniakiem na policzku.

ps. czy mogę czymś tego siniaka posmarować? Bo ma go już ponad tydzień i jakoś tak słabo się goi. Mam się martwić?

W poniedziałek mam bal w pracy, koleżanka mi szyje spódnicę tiulową, taką z 5 warstw, do kolan, kupiłam bluzkę pudrową za szalone 19 zł, taką cienką żorżetową i buty w Mohito, na które chorowałam od początku sezonu, na szczęście są już przeceny. Gdzie mogę kupić rajstopy w sprayu? Poza Daglasem, bo tam cena kosmiczna A.. no i allegro odpada, bo już nie dojdzie do poniedziałku. Jakaś sieciówka? Dzisiaj idę do fryzjera, muszę troszkę pomalować włosy, a potem zamierzam przerobić troszkę truskawek.
Macie jakieś fajne sprawdzone przepisy na przetwory z truskawek? Przyjmę wszystkie w każdej ilości, bo uwielbiam truskawki!

Poczytałam troszkę

Bokeh życzę spokojnej i szybkiej przeprowadzki.

Ewulka bardzo się cieszę, że impreza udana, teraz już tylko odliczaj dni do Wielkiego Dnia

Ania przytulam Cię z całeo serca Zastanawiamy się z M. nad wakacjami w UK, ale nie mogę znaleźć tanich lotów, takich, żebym z butów nie wyskoczyła.

Marsi gratuluję chłopca!

Jaka rownież gratulacje ogromne! Wszystko będzie dobrze

Lady wyglądasz cudnie! Podziwiałam na fb

Michael cieszę się, że Hania właściwie zdrowa, mam nadzieję, że katar szybko minie.

Silver jak dobrze, że na strachu się skończyło, uff! Daria genialnie staje na głowie, na szczęście Blanka tego jeszcze nie potrafi

Mała co za lekarz

Deli ściskam mocno Jak dzisiaj samopoczucie?

Szklanko Ewa jest the best! Jak to Ewy

Aga wiem doskonale o czym piszesz, my też mamy alergię, tyle, że na słońce. Na szczęście, na to pierwsze, takie bystre. Krem z filtrem 50 nie dawał sobie rady...

Blogerko doskonale wiem o czym piszesz. U nas na osiedlu jest fajnie pod tym względem. Co roku rodzice kupują zabawki do piasku i teraz już jest cała piaskownica. Nikt nie zabiera ich do domu, aby dzieci mogły się bawić. Teraz już nawet jest samochodzik taki do odpychania się nóżkami. Ale fakt, są dwie mamy (ze 140 rodzin, to i tak nieźle), które uczą swoje dzieci, że to są tylko "ich" zabawki. No cóż, kijem Wisły nie zawrócę. Irytuje mnie to strasznie, ale po prostu wtedy zabieram Blankę i idziemy gdzie indziej.

Debrah
ja myslę tak jak Szajka, wzbudzasz zainteresowanie, ale takie zwykłe, ludzkie.

Insolito my nigdy nie jadłyśmy z zabawkami.

Lecę, czas mnie goni jak zwykle. Dzisiaj wstałam o 5, więc miałam szansę Was nadrobić.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg page1.jpg (33,8 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CAM00538.jpg (79,6 KB, 46 załadowań)
fewcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-13, 07:50   #2140
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość

za wchodzenie po schodach
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-13, 08:12   #2141
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cytat:
Wiecie, starłam się dzisiaj ostrzej z mamą, dużo różnic w podejściu nam ostatnio wychodzi, a jak mi wjechała na temat jedzenia znowu dziś to..eh;/
Uczepiła się kp, a jednocześnie ciągle mi mękoli, że ona nie je, ża jak to nie je, że powinna to powinna tamto, że jak to nie chce butów czy czegoś. No k.wa nie chce - i cóż mam z tym zrobić? To dziwne, tamto dziwne - ale diagnoza SI jest wymyślaniem i po co, a na co, a kiedyś tego nie było. W ogóle się nie potrzebnie odezwałam ;/

A Szaja, z ciekawości - z punktu widzenia pedagoga. Mama mi ostatnio zarzuciła też, że.. za dużo bawię się z dzieckiem, za dużo spędzam czasu. Że ona "powinna sama" bo tradycyjnie " nie da mi nic zrobić" - no a ja ignorować 1.5 roczniaka zachęcającego mnie do zabawy ciągnięciem za rękę i wołaniem - nie mam zamiaru. Jako przykład mama mi podała dziewczynkę ze swojej pracy, ok 4l, która to na początku wiecznie (przedszkole) wysiadywała przy pani, i zaczepiała Panią, i pani owa nie mogła sobie " nic porobić w papierach", "bo ją tak rodzice nauczyli", i że wychowawczyni ją tego oduczyła właśnie wskazując, że ma się bawić tam - sama lub z dziećmi.
Ja tak nie uważam. .. bardzo dużo bawię się z Antoniem. ..i często się uwiesza i ciągnie mnie do zabawy przez co nic nie mogę zrobić. ... ale są też takie momenty ze pięknie bawi się sam ... może nie bardzo długo ale jednak- co oznacza że nie jestem mu potrzebna zawsze ...a czasem jak siedzimy z Tż coś oglądając w tv...to mały potrafi godzinę siedzieć i sam przegląda książki. .. lub autkiem się bawi. ... ale wtedy wystarczy mu tylko nasza obecność. ..i więcej od nas nic nie chce. .. na dworzu z kolei tez się czasem bawi sam a raz potrzebuje towarzysza. ... Wszystko zależy od dziecka.... Baw się ile chcesz i ile Amelka potrzebuje. ..za 2 czy 3 lata może wogole nie będzie chciała z mamą. .. trzeba korzystać!

---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ----------

A wogole to dzień dobry. .. Przeleciałam Was na szybcika bo lecę się pakować-dziś wyjeżdżamy na Mazury
FEWCIU.... udanej imprezki...

Aha no i wczoraj Antonio wszedł sam po schodach.... przy ścianie of cors...

Będę się odzywać. .. wyślę Wam jakieś fotki z nad wody ale nie zapomnijcie o mnie...plis

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-13, 08:13   #2142
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

A tymczasem Antonio nadal.....

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1402639993573.jpg (47,4 KB, 11 załadowań)

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
Stary 2014-06-13, 08:17   #2143
LadyWhisper
Zakorzenienie

Heja
Jestem kaput Pietraszko fatalnie przeziebiony a ja glupia pipa sie nie zorientowalam i jeszcze wieczorem na basen z t.puscilam Ale naprawde, NIC mu nie bylo, dopiero jak poszedl spac (o22) to chrapal przerazliwie i ewidentnie mu przeszkadzalo, budzil sie, plakal, w efekcie wyladowal u mnie w lozku na noc. O 5 histeria

Dzisiaj wraca M.!!! !!!!!

Fewciu, ja Ciebie chyba myslami wywolalam

Chcialam sie zapytac, czy kupilas w koncu ta sukienke maxi ktora mi pokazywalas jakis czas temu??? Bo sie napalilam na nowo i musze kupic juz teraz zaraz

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-13, 09:19   #2144
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Lady nie kupilam bo doszlam do wniosku ze mam za duzy brzuch

Dziewczyny ja juz odczulam piatrk trzynastego Pojechalam na rynek zeby kupic od znajomwgo ogrodnika truskawek na te kompoty. Wszystko super,kupilam,ladnie zapakowalam do samochodu,zamknelam bagaznik,a.... kluczyki w srodku Drzwi sie zatrzasnely Zapasowy komplet kluczy jest w Warszawiw,w torbie mojego meza. Szlag! Przeszlam 4 km do fryzjera na piechote klnac przy tym w myslach Dodam ze ze swojego domu do zlobka mam 10 km A Blanke odebrac musze.. ech... boje sie co bedzie dalej.

Stary 2014-06-13, 09:26   #2145
mala_19kw
Zakorzenienie

Hej

Czuje się jakbym była z d**y wyjęta Masakra. Już któryś dzień z kolei nie mam na nic sił. Rano nie mogę się dobudzić bo tak chce mi się spać. Jak żyć?

Dzięki za wszystkie komentarze odnośnie mojego łobuziaka

Ifwka-jak kąpiel z misiem?

Szajka-jaką przyjmujesz wit D3? Jaka cena? Ja mam w tabletkach i nie zbyt to dobre jest

Fewcia,Silver- piękne panny wam rosną

Lady-zdrówka dla Piotrusia
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-13, 09:26   #2146
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cytat:
Napisane przez fewcia Pokaż wiadomość

Dziewczyny ja juz odczulam piatrk trzynastego Pojechalam na rynek zeby kupic od znajomwgo ogrodnika truskawek na te kompoty. Wszystko super,kupilam,ladnie zapakowalam do samochodu,zamknelam bagaznik,a.... kluczyki w srodku Drzwi sie zatrzasnely Zapasowy komplet kluczy jest w Warszawiw,w torbie mojego meza. Szlag! Przeszlam 4 km do fryzjera na piechote klnac przy tym w myslach Dodam ze ze swojego domu do zlobka mam 10 km A Blanke odebrac musze.. ech... boje sie co bedzie dalej.

Fewciu...okna nie zostawiła uchylonego? A bagażnik? Nie da rady nim?

Stary 2014-06-13, 09:29   #2147
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
Fewciu...okna nie zostawiła uchylonego? A bagażnik? Nie da rady nim?

Neti niestety nie klucze wlasnie w bagazniku. Juz teraz w sumie sie smieje z tego. Wiecie tu wchodzi moje wrodzone skapstwo,bo przeciez.moglabym wydac 15 zl i jezdzic autobusami ale wole kupic Blance np. kredki

Udanego wyjazdu Neti!

Stary 2014-06-13, 09:46   #2148
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:

o kurcze, ten kompot to Ci sie chyba sam zrobi chciałam pytać czemu nie jedziesz autobusem ale juz doczytałam. Tylko potem bedziesz 10km wracac z Blanka?

Stary 2014-06-13, 10:05   #2149
Debrah
Zakorzenienie

Fewcia: brawo dla Blanki za naprzemienne chodzenie po schodach i w ogóle wszystko

Kup ten bilet, odległości straszne, nie ma się co katować
Stary 2014-06-13, 11:09   #2150
marsi11
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny,
u mnie dalej sajgon, S już nie wróci w tym roku szkolnym na zajęcia i teraz na ostatnią chwilę muszę dowozić jakieś prace do szkoły i lazić po specjalistach, ech... ciężko mi jak diabli

Fewcia, na tym drugim zdjęciu Blanka straaasznie podoba do Ciebie, a zawsze mi się zdawało,że to klon Twojego TZ
Silver- Daria przesłodka
Mała- a Twój Oskar wydaje się taki dorosły

Black, jak ja bym chciala żeby mój maly pił wodę
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-13, 12:02   #2151
misiaeel
Wtajemniczenie

hej

Black brak słów co do zachowania Zosi:/ a jak się zachowuje w stosunku do Stasia??

silver widziałam zdjęcia na fb pierwsze genialne

fewciu co za pech:/ a Blanuś zdolniacha

neti miłego wypoczynku

Lady zdrówka dla Pietraszka!

dzisiaj mnie pakowanie czeka bo jutro na tydzień do Rodziców jedziemy

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-13, 12:30   #2152
hope01
Zakorzenienie

Black okropne co piszesz o zachowaniu siostrzenicy przepraszam, ze to mówię, ale siostra chyba popełniła gdzieś błąd i obawiam się, że teraz go bardzo odczuje, gdy jest Staś...
A czy allegro odpowiedziało Ci ws. usuwanych ofert i blokady konta?

silver piękna i udanego weekendu z TZtem

fewciu zdjęcia cudne i dla małej zdolniachy a kluczyki... pech. Ale pomyśl jakiego my mieliśmy rodzinnego pecha jak kiedyś (4 lata temu?) byliśmy na węgrzech pod namiotami. Tata wyciągał rzeczy z bagażnika i zostawił kluczyki na rolecie. Bagażnik otwarty, po czym moja siostra czegoś szukała i zamknęła bagażnik auto się zamknęlo, zapasowe kluczyki w domu auto w leasingu, telefony do ubezpieczyciela - nie obejmuje takiego przypadku. No to może szybę wybić. No i tak sie zastanawiali, a ja zadzwoniłam do swojego poprzedniego TZ i przyjechał te 450 km z kluczykami co nie zmienia faktu że moi rodzice i tak go nie trawili

Hje dla Poli

neti miłego!

Dziewczyny kurde ale jestem zła. Moja siostra miała kiedyś kiedyś taki komplet w pokoju
ZAEBISTE to to było. Miała dwie pufy, nie jedną, i w każdej części kompletu ściaga się pokrywki i tam można wepchać zabawki no wsio wsio! Kurde jak ja bym chciała takie do Młodego do pokoju i tego nigdzie już nie ma, ikea wycofała a mama moja dała komuś nie widziałyście czegoś podobnego

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Marsi kurcze współczuję CI bardzo, bo na prawdę kłopoty chyba Cię lubią przepraszam, że pytam ale co się Kochana stało? strasznie martwią Twoje wieści

Edytowane przez hope01
Czas edycji: 2014-06-13 o 12:35
hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-13, 13:02   #2153
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Black okropne co piszesz o zachowaniu siostrzenicy przepraszam, ze to mówię, ale siostra chyba popełniła gdzieś błąd i obawiam się, że teraz go bardzo odczuje, gdy jest Staś...

silver piękna i udanego weekendu z TZtem

fewciu zdjęcia cudne i dla małej zdolniachy a kluczyki... pech. Ale pomyśl jakiego my mieliśmy rodzinnego pecha jak kiedyś (4 lata temu?) byliśmy na węgrzech pod namiotami. Tata wyciągał rzeczy z bagażnika i zostawił kluczyki na rolecie. Bagażnik otwarty, po czym moja siostra czegoś szukała i zamknęła bagażnik auto się zamknęlo, zapasowe kluczyki w domu auto w leasingu, telefony do ubezpieczyciela - nie obejmuje takiego przypadku. No to może szybę wybić. No i tak sie zastanawiali, a ja zadzwoniłam do swojego poprzedniego TZ i przyjechał te 450 km z kluczykami co nie zmienia faktu że moi rodzice i tak go nie trawili

Hje dla Poli

neti miłego!

Dziewczyny kurde ale jestem zła. Moja siostra miała kiedyś kiedyś taki komplet w pokoju
ZAEBISTE to to było. Miała dwie pufy, nie jedną, i w każdej części kompletu ściaga się pokrywki i tam można wepchać zabawki no wsio wsio! Kurde jak ja bym chciała takie do Młodego do pokoju i tego nigdzie już nie ma, ikea wycofała a mama moja dała komuś nie widziałyście czegoś podobnego

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Marsi kurcze współczuję CI bardzo, bo na prawdę kłopoty chyba Cię lubią przepraszam, że pytam ale co się Kochana stało? strasznie martwią Twoje wieści
Hope, ja też się wkurzyłam bo ikea wycofała komdody co ma Leos a chciałam dokupić jedną dla Maleństwa bo postanowiliśmy,że chłopaki będą raem w pokoju i teraz nic nie mogę znaleźć bo wycofane
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-13, 13:04   #2154
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
hej

Black brak słów co do zachowania Zosi:/ a jak się zachowuje w stosunku do Stasia??
W stosunku do samego Stasia jest wszystko okej, ale w stosunku do mojej siostry i jej męża - już niekoniecznie... Moja siostra jest trochę sfrustrowana i wymęczona w tym momencie.

Cytat:
No cóż, mnie też to boli, bo szkoda mi i Oliwki, i mojej siostry... No ale co zrobić? Ja się nie będę wtrącać w wychowanie... Zawsze mi się wydawało, że metody wychowawcze mojej siostry są dobre i skuteczne, ale najwyraźniej nie do końca poskutkowały...

A co do blokady, to tak - mają nową akcję, zapobiegającą oszustom (mam 150 komentarzy, ale to nic, przecież też mogę być oszustką ), że jak się sprzedaje jakąś elektronikę, to trzeba potwierdzić swoje dane - wysłać zdjęcie dowodu na tle przedmiotu, z karteczką, na której jest napisany nick z allegro...

Opierdzieliłam ich równo, bo ja sprzedaję jeden aparat, a nie 50... No ale... Mam nadzieję, że dzisiaj mi odblokują, ćwoki.
Stary 2014-06-13, 13:28   #2155
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

BLACK...no to podczas tworzenia aukcji powinien pojawić się jakoś komunikat żebyś wiedziała co i jak a nie napiszesz się a potem klops. ... z deka niepoważne

MARSI kochana. ..a co się stało. Napisz chociaż słówko jak nie tu to w k. bo naprawdę my się tu martwimy. ...

HOPE ale to fajne. .. ten zestaw wygląda jakby zajmował mało miejsca a jednocześnie pojemny. . Kurde ale nam by się przydało. .a znasz nazwę czy coś?
Ja już wsio popakowalam. . Lecę się umyć i czekamy na TZ. Ale pewnie i tak wyjedziemy po 15.... :banghead: zawsze to tyle czasu zapakować te toboły.

Stary 2014-06-13, 13:51   #2156
bokeh
Zakorzenienie

Dziwne bo ja w ty tugodniu sprzedawałam aparat i niczego takiego nie musiałam robić...

Stary 2014-06-13, 13:55   #2157
charlizz
Zadomowienie

Szaja HELP!! polecisz jakieś zabawki do kąpieli dla naszych maluchów? Oli już się ewidentnie znudziły gumowe kaczuszki itp.?? zarzuć no linkiem jakimś, bo ja wczoraj przeglądałam all ale nie wiem, acha, dodam,że dobrze,żeby było to TANIE
charlizz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-13, 13:59   #2158
hope01
Zakorzenienie

Neti jasne nazwa serii to Glis. Teraz tylko pudełka są do przechowywania z tej serii. A to było naprawdę pojemne i nie zajmowało wiele miejsca! Zła jestem strasznie, a nie moge znaleźć nic podobnego, dlatego jeśli któraś coś widziała gdzieś to będę wdzieczna za info

Stary 2014-06-13, 14:20   #2159
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez charlizz Pokaż wiadomość
Szaja HELP!! polecisz jakieś zabawki do kąpieli dla naszych maluchów? Oli już się ewidentnie znudziły gumowe kaczuszki itp.?? zarzuć no linkiem jakimś, bo ja wczoraj przeglądałam all ale nie wiem, acha, dodam,że dobrze,żeby było to TANIE
my kupilismy taka osmiorniczke, wlewasz wode a ona cuda wianki robi duze to, ciezkie, slabo sie trzyma na przyssawkach
ogolnie mlody nie jest zainteresowany bawieniem. hitem sa caly cza s jakies kubeczki i klocki clemmy-cos w czy moze ta wode przelewac no i ogolnie to mlody nie usiedzi w wannie, caly czas spaceruje a wy o lezeniu piszecie

Cytat:
Napisane przez blogerka Pokaż wiadomość
Na szczeście nikt jeszcze nic złego nie powiedzła, ale dzisiaj była taka sytuacja że matka schowała piłkę do torby na oczach Borysa :O
porazka!

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Muszę się Wam pochwalić - moje dziecko pije wodę. Czystą wodę! Już myślałam, że nigdy nie polubi, ale zachęcił ją do tego jej bidon - pstryczek, uwielbia z niego pić. Cokolwiek tam wleję, wypije do dna - wodę też, także no... Bardzo się cieszę. Wiem, że to dla Was taka drobnostka, ale przy moim wybrzydzaczu to krok w przód.

Cytat:

U Blanki generalnie wszystko w porządku, skręcona jak nie wiem co, ciągle w ruchu, wspina się, próbuje nowych rzeczy. Od jakiś trzech tygodni wchodzi i schodzi mi sama po schodach stawiając naprzemiennie nóżki (Debrah )spróbuję nagrać. Wiecie, Ona ruchowo jest tak sprawna, nie wiem skąd to się bierze

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
lalunia moja

Blanus tez śliczna!

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-13, 15:00   #2160
hope01
Zakorzenienie

Iwfka byłaś na Czarownicy? Jak wrażenia

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości