|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 |
Moderator
|
Dot.: Skręt na zakręcie - czyli offtopowo o życiu (z falą i lokiem) cz. IV
Kotki są urocze. Często jak sobie idę to jakieś fajne kotecki siedzą na murkach. Sama kota nie mam, ale mama chce sobie kupić maine coon
![]() W Polsce miałam kotki i cocker spaniela to kotka ma brat, a psa wydał jakiejś dziewczynce bo nie mogłabym go tu zabrać niestety. Dodatkowo nie mam swojego mieszkania własnego, tylko wynajmowane to może kiedyś sobie sprawię jakieś małe zwierzątko typu szynszyla ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zadomowienie
|
Klaudenc, moje wyżej to właśnie rodowodowe MCO
![]() Jak będzie mama kupować to lepiej z rodowodem za parę stow więcej niż napędzać biznesy pseuduhom. Co to oszczędzają na wszystkim od karmy do szczepień, no i czy to MCO też.nie masz 100 pewności. Te biedne kocice tam to rozplodowe maszynki do robienia pieniędzy. ![]() Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
![]() |
![]() |
#183 |
Moderator
|
Nie no mama chce z hodowli z rodowodem kicia ale z Anglii bo z Polski kota nie będzie tachać. Jakoś ok. 400 funtów w większości miejsc kosztują.
Myslałam że Twojek otki to nie są maine coon bo jak patrzyłam fotki to były to duże koty z takimi pędzelkami na uszach jak rysie. Edytowane przez Klaudenc Czas edycji: 2014-06-13 o 10:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zadomowienie
|
Pedzelki to niestety cecha recesywna i nie z każdej linii łączenia kotów da się je uzyskać.
To nie jest regułą. POdobno za 50 lat to w ogóle ten pędzelkow nie będzie ;( Plus moje koty to są koty ratowane. Jednego trzeba było 'odsprzedac' bo się dziecko urodziło i kotek be. A drugi był w tak słabej hodowli, ze sie serce krajalo zeby go nie zabrać ![]() Oj miałam się później ze skrzywioną psychiką kota Z przekoconego domu:/ Datego bardzo ważne jest odpowiednie dobranie hodowli. spotkanie się z hodowcą przed odbiorem kota, ocenienie warunków w jakich zwierzęta żyją, jeśli hodowca nie chce się spotkać to znaczy, że ma coś do ukrycia. No niestety ale najlepsze hodowle mco to są jednak polska, niemcy, holandia, kanada. Wg mnie koty z hodowli angielskich są w stosunkowo słabym typie porównując do piękności znajomych hodowców z polski. Tak więc naprawdę musicie się przyłożyć do szukania, żeby koty miały mocno zarysowane cechy. bo niestety mam wrażenie że angielski hodowcy nie łączą kotów mocnych w typie ;/ A kot angielski mocny w typie do polskiego mocnego w typie się nie równa, o sorry... Hodowla Polska w UK Aisza ma piękne kocięta. Jak oglądałam, to naprawdę piękna genetyka i koty zdrowe. Ja w tym trochę siedzę, więc jak byś potrzebowała rady to wal. ![]() Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
![]() |
![]() |
#185 | |
ma zielone pojęcie
|
Nie ogarniam czegoś takiego. Dziecko nie jest przeciwwskazaniem do mieszkania z kotem
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#186 |
Moderator
|
Zawsze mieliśmy tlyko takie zwykłe domowe kotki, a mama i tak nie ma możliwości by zwierzaka brać zza granicy więc lepiej na miejscu by pasowało. I tak pewnie dopiero za ileś miesiecy tego kota będzie kupować, więc jakby co to popytam, ale ona też patrzy by gdzieś bliżej kupić bo nie ma własnego samochodu itd., więc nikt nie będzie z nią na drugi koniec Anglii jechał.
U mnie w domku zawsze jakieś zwierzaki były, aczkolwiek zawsze były to takie niechciane przez kogoś, raz jedynie bernardyna mieliśmy z hodowli to taki wielki pies i ładny wyrósł jakich mało ;D Potem niestety ktoś go nam otruł i nie udało się go odratować. Potem miałam spaniela który miał kilku właścicieli przed i to młody piesek bo miał 9 mscy jak go wzięłam, potem go ktoś nam ukradł i wyrzucił w jakimś lesie to szczęście trafiło, że koleżanka mojej mamy do znalazła i nam go oddała ![]() Edytowane przez Klaudenc Czas edycji: 2014-06-13 o 12:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ważył 800g. Dosyć trudna kocia psychika niestety, dożywtonie załatwianie sie w wannie, brak umiejętności zabawy z drugim [Resetem] bo się bał. Jedzenie z miski wszystkiego naraz, potem kolki ;/ Eh długo by pisać, hodowla została zgłoszona ale nie wiem co dalej w tej sprawie. Baba nawet raz się nie zainteresowała czy kot uz zdrowy, czy wykastrowany ;/ I tak naprawdę nikogo to nie obchodzi. Wszeklkie organizacje mają zwykle prawnie związane ręce albo maja gdzieś, mi to się marzy w PL czy tu w UK coś formatu policji dla zwierząt jak w USA... Bez pierdzielenia z władzą wykonawczą... Cytat:
Zakup kota to dopiero początek a nie koniec. Głupia byłam bo widzisz pojechałam tak daleko ale pani wolała wszystko internetem i miła w mailach i zdjęcia ładne wśród medali wysyłała... A ja nie miałam jak się z nią spotkać wczesniej i oprócz ceny kota [450 funa] to jeszcze ze 3 na dzień dobry poszło na leczenie, behaviorystę i cuda wianki bo nawet ze swoją wiedzą nie dawałam sobie rady [mimo ze koty to moja długoletnia pasja]... Tak się wydaje, że 'kto by na drugi koniec anglii po kota jechał' A bo co? Bo kot to nie wart zachodu? Musicie z mamą bardzo uwaznie prześledzić co te hodowle oferują, co mówią jak reaguja na chęć spotkania [bo wiele jest takich co tylko pokazują fotke piszesz maila a oni, jak do jutra wpłaci pani depozyt to kociaka pani rezerwujemy do odbioru za 3 tygodnie] zero możlwiości sprawdzenia co tam się może dziać... ;/ Zaznacze razjeszcze WG MNIE ANGIELSKIE HODOWLE SA BARDZO SŁABE I KOTY SĄ SŁABE W PORÓWNANIU DO HODOWLI POLSKICH. Jak będziecie szukac na prawdę jestem chętna pomóc żebyście nie popełniły moich błędów i zeby choć nutka żalu przez serce nie przeleciała 'że tyle problemów za cięzkie pieniądze na własne życzenie' ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w zyciu bym mojej suni nikomu nie oddala. Teraz jak sie wyprowadzilysmy z mieszkania to sunia poszla z siostra mieszkac, bo tak ustalikysmy wspolnie, ale tak strasznie mi sie za nia teskni ![]() Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ja jako dziecko miałam bardzo duży kontakt z kotami i naprawdę nigdy problemu nie było. Od początku byłam uczona, jak obchodzić się z kotem, więc zwyczajnie wiedziałam, że nie ciągnie się zwierzaka za ogon, głaszcze się od łepka do ogona, a nie w drugą stronę, nie odciąga się od jedzenia itp. To naprawdę nie jest czarna magia nawet dla młodego człowieka. Cytat:
Wiadomo, mała szansa, że pomoże, zwłaszcza, jak ktoś sam nie zauważa problemu, ale próbować zawsze warto. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#190 |
Konto usunięte
|
A ja nie do końca się zgodzę, że zwierze z dzieckiem zawsze ma po drodze. Mam tu dwa przykłady:
a) koleżanka ma kota, dziki, wstrętny, drapiący wszystkich włącznie z właścicielką, nie ma mowy, żeby się do dziecka zbliżył b) koleżanka miała huskiego i własnie musieli znaleźć mu nowy dom, jak urodziła, bo rasa ponoć zbyt niebezpieczna dla takich maluszków Pochwale się wam moim dwumiesięcznym odrostem, a co! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Generalnie koty, które są zdrowe i dobrze traktowane takich zachowań nie przejawiają. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#192 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#194 |
Konto usunięte
|
A nie wiem, az tak sie w kocia historie nie zglebialam.
Weterynarz im powiedzial, ze hisky jest stadny, wiec to normalne ze dziecko wzial za rywala z braku innych zwierzat :/ Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#197 |
Kazar Lady
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
ma zielone pojęcie
|
Jejciu, on spokojnie pozwolił sobie ten wianek na łepek założyć? Kochany
![]() W ogóle cudne futerka tu pokazujecie ![]()
![]() |
#199 | |
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() uwielbiam go ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Moderator
|
Wizazanka - bo nie mielismy swojego domu tylko wynajmowany i właściwie jechałyśmy w ciemno, więc psa zabrać nie mogłam po prostu. kiedyś też się przeprowadzałam i właściciele się na psa nie zgodzili to został z bratem, a bardzo go lubiłam bo go sama uczyłam sztuczek i w ogóle.
zresztą do Anglii leciałam samolotem to też odpadało zabranie psa ze sobą, no ale znalazł dobry dom i to jest ważne. przynajmniej jakieś dziecko sie cieszy, może lepiej się nim zaopiekuje ![]() Joanku - akurat jak kupowałam psa to go nie bukowałam, tylko docelowo pojechaliśmy bo chcieliśmy tylko zobaczyć ale tak nam się piesek spodobał, że chcieliśmy kupić. a się mój tata z właścicielami negocjował, żeby tego psa tak z miejsca mógł kupić bo nie chcieli go sprzedać bez jakichś tam potwierdzeń itd. bo to taka porządna hodowla była i pieski piękne mieli. nawet problemów zdrowotnych nie miał ten zwierzak i był ogromny - tak jak inne bernardyny często były brzydkie to ludzie nas pytali skąd takiego psa mamy ;D dlatego gdybym kota miała kupić to też bym wolała pojechać na miejsce i obczaić, a nie sobie zamawiać przez internet a potem jedynie odebrać. co prawda to moja mama chce kota ale no pewnie bym jej pomogła, cena akurat nie gra roli i nie patrzymy gdzie taniej, tlyko żeby konkretnie wiedzieć na czym się stoi. A robienie czegoś ze zwierzęciem pod dziecko uważam za chore. Ja byłam dzieckiem maleńkim to miałam zwykłego kotka dachowca, dwa psy kundelki i mi krzywdy nie robiły, ba - nawet kot jak piesk omend się słuchał i chował pazurki jak sie z nim bawiłam. Może na wsi jak ludzie mieszkają to traktują to na luzie bo to norma i małe dzieci maja kontakt z tymi zwierzątkami. Ja zawsze bardzo lubiłam zwierzęta od maleńkości, jak miałam 6 lat to rodzice bernardyna kupili, no ogromne psisko i też by mi krzywdy nie zrobił, mimo że sąsiada by zjadł, nie był to taki spokojny ciapol. I mogłam go za uszy ciągnąć, przytulać, a jak miał dosyć to po prostu odchodził. Nie rozumiem przewrażliwienia że o mam psa to zaraz mi dziekco zje.. wielka bzdura. Miałam też szynszylę i jak sie przyzwyczaiła to nie gryzł mi kabli w pokoju, nie brudził i chodził za mną jak piesek albo wskakiwał mi na łóżko i leżał obok ![]() Edytowane przez Klaudenc Czas edycji: 2014-06-13 o 15:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
ma zielone pojęcie
|
Bardzo dużo zwierząt traktuje dzieci bardziej pobłażliwie niż dorosłych. Zwierzęta często dobrze rozumieją, że dziecko to ludzkie dziecko i tak samo, jak psie i kocie, psoci się i nie zawsze wie, co robi, więc nie powinno się go atakować.
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#203 |
Kazar Lady
|
cudo, jednak mój już swoją parę ma ( co prawda oboje juz dżender, no łelll)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Potem spotkaliśmy się na grillu u znajomych. Cały czas siedział do mnie tyłem i olewał. No, gbur! Po grillu szliśmy na koncert, zimno mi było, wciskał mi swoją bluzę na siłę, pobiegł do sklepu po papierosy, bo zaraz mieli zamknąć (aż się kurzyło, pomimo, że jest wrogiem palenia). Jeeep. Zrobił sieczkę w głowie i zaintrygował właśnie ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Joanku historia jak z książki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#206 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#207 | |
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() teraz jeszcze jedno chuchro trzeba pozbawić jajek skoro piątek - zdrówko ! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Moderator
|
Cytat:
Zeszłego roku w ogródku węża złapałam, położyłam go na dłoni i tak ze 2 godziny sobie siedział spokojnie albo po dłoni pełzał i mimo że pies mu ugryzł wcześniej kawałek ogona to nie był wystraszony, fajne zwierzątko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Konto usunięte
|
Miska siedzę właśnie na fotelu z identycznego materiału
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |||
Zadomowienie
|
Kocham Wasze kotełły
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Zgadzam się, że większość zwierząt traktuje dzieci bardziej pobłażliwie. Zwłaszcza samice. Ja niby jestem miastowa ![]() ![]() ![]() To małe dzieci są zwykle bardziej niebezpieczne dla zwierząt, a nie odwrotnie.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.